Bodkin wrote:daddy-kool wrote:Bodkin wrote:
tom pomorskom drustvu vjerujem koliko i ovom @kokisa forumasu. isti strucnjaci za procjenu, ali ajde da uzmemo da je ta cifra tacna. ajde ti meni objasni za KOGA bi ta luka bila pored jos 4 luke na jadranu. dakle tvrdis da je ekonomija bih toliko jaka da samo njoj treba luka???
Daleko od toga da su relevantni, ali bar tamo imamo ljude imenom i prezimenom sa značajnim akademskim titulama, a ne anonimuse na forumu upitnog obrazovanja i shvatanja svijeta.
Dakle, sada ću ponoviti protivpitanje koje sam ranije postavio: Kako se nama može isplatiti autoput? Za koga mi to pravimo, kada saobraćaja nema ni da se za 40 godina otplati?
Nekoliko razloga na brzinu:
-država BiH može imati interesa da materijale želi uvesti/izvesti mimo carina drugih država, a da se ne isplati avionski saobraćaj.
-Zato što je Hr u EU i nećemo moći 'slobodno' koristiti Ploče.
-Zato što planiramo ovdje živjeti i opstati, a ne sutra otići pa gradimo i ulažemo da bi nam svima bilo bolje. Sada luka nije izgledna, ali se situacija može promijeniti za 10 godina tako da postane ekonomski isplativa.
Niko ne pita kako se Hr isplatilo započet projekat mosta od 300 miliona eura, koji se neće nikada otplatiti, a nama se ne isplati luka koja ipak donosi značajnije prihode?
Ne razumijem čemu otpor ili protivljenje čak i planiranju koje ne iziskuje ništa više od vizije i dobre volje?
ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.
to sto su oni akademici ne vrijedi ku***. nasi akademici i njihove diplome i iskustvo

neka plate prave konsultante da im naprave studiju. svakako placaju svakakve parazite i debile u administraciji, neka dove BCG za jednu ozbiljnu analizu i otklone sve sumnje. dakle to ce biti relevantno i ozbiljno ali to kosta. valja platiti par stotina hiljada takav projekat i to je onda ozbiljno ali i malo vise od dobre volje ( cuj nasi politicari i vizija

)
hrvatska spaja svoju teritoriju jer MORA sada kada ulazi u eu. dakle da se ne bi carinili kamioni 5 puta preko neuma gdje je svakako usko grlo. i da, taj JAKO upitan profit luke, odakle ti da ce biti profitna? sta mislis koliko vremena treba da se vrati ulozenih (tvojih) 300 mil?
jesi ti svjestan da bih ne moze pokriti ni 10% te famozne luke i prometa dovoljnog za profitabilnost.pa pogledaj ko su nam najveci trgovinski partneri pri izvozu i za koji izvoz bi se luka koristila. da izvozimo drvo u italiju pa da uvozimo za 5 puta vecu cijenu gotov namjestaj? da ne kazem da pored imas bar, ploce, gore rijeka i kopar.
ima daleko boljih nacina da se potrose tolike pare. broj jedan i daleko najvjerovatniji, zaposliti jos ljudi u administraciji i potrositi pare za njihove plate
broj dva, energetika i "zelene tehnologije". broj tri spajanje sarajeva i tuzle. ajde mi reci koja je od ove 4 opcije bitnija?
Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku

. Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke"

, pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana

.
Zanemaruju ono sto vec imamo, nase planine koje nam daju idealne uslove za zimski turizam, banje koje da se malo bolje urede bi bile pune turista, sta je sa lovnim turizmom, sta je sa proizvodnjom zdrave hrane, sta je sa svim onim drugim granama privrede koje vape za nesto kapitala a u kojima vec imamo znanje, iskustvo i tradiciju. Pa bolje bi bilo dati par miliona i napraviti par dobrih dizajnerskih skola/instituta pa da nemoramo zabarima prodavati balvane nego postati velesila u dizajnu i proizvodnji namjestaja, jer tu vec imamo i kapacitete i znanje i iskustvo.
Ma jok, ono bi luku i onda sta dalje, kako do luke, hebenom zeleznicom na kojoj se ne mozes voziti brze od 50km/h ili cestama gdje ti jedan kamion stvori kolonu dugu 10km. Mi imamo toliko precih stvari od luke, toliko drugih stvari od kojih bi imali koristi i to kakve a ne ulupati par stoja miliona ojra u luku koja je od prve sljedece luke udljena 30km a do druge joj je 100km

i de mi recite gdje je tu ekonomska logika.