Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Locked

Nakon citanja uvodnog posta smatram

Pretpostavke su tacne menje vise ali ne vjerujem da ce doci ikada do izgradnje luke.
11
20%
Pretpostavke su tacne i smatram izgradnju luke vjerovatnim u buducnosti.
20
36%
Pretpostavke su vrlo vjerovatno tacne.
3
5%
Pretpostavke su netacne.
12
21%
Predpostavke su vrlo vjerovatno netacne.
7
13%
Nemam stav.
3
5%

Total votes: 56

Kyuss

#101 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Kyuss »

Konjanik wrote:
Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???[/quote]

Hajvane76, nisi procitao nista sto sam napisao, nego si u pokusaju da ispadnes smijesan napisao totalno nevezan i glup komentar.Molim procitaj kompletan post prije nego sto pocnes da boldiras ista u tekstu i izvlacis neke zakljucke.pozdrav[/quote]

Ma jok ba, samo mi zanimljivo da pomočna radna snaga na jebenom kruzeru slaže planove za izgradnje raznoraznih pomorskih luka, malo industrijskih, malo turističkih... Al' samo nastavi, upratim ja još, možda mi otvoriš oči :shock:

Da, i đe bi na kraju karali?! :nargila:
Konjanik

#102 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

sredoje wrote:
Konjanik wrote:Ne mora se ni gradit, luka neka se izgrade dobri poslovni odnosi izmedju HNK/FBIH i Opcine Neum sa minimalno 3 vece kruzerske kompanije npr.Royal Carribean,Celebrity i MSC neka se izgradi pristaniste.npr ni Kotor nema nema luke(mnoga sada mjesta mogu da nabropjim malih gradica u koje kruzeri staju a nemaju luke) nit pristanista ali opet brodovi dolaze, dovlace turiste oni ostavljaju pare i sire pozitivno okruzenje.
Pa kao što je rečeno - oni i danas dolaze u BiH pa neke koristi već ima.

Mislim da se izleti u BiH danas dobro uklapaju kao dodatna mogućnost u lokalnu ponudu razgledavanja i boravku u Splitu i Dubrovniku, trebalo bi vidjeti da li bi turisti i vlasnici kruzer kompanija zainteresirani za pristajanje i boravak samo u BiH.
Ili iz Neuma da se ide u Dubrovnik i Split...

Iako bi i tu bila žestoka konkurencija jer su ostale destinacije već etablirane a imaju i tu prednost da imaju šta ponuditi odmah po izlasku iz broda.
To si odlicno primjetio,razumijem te.Ali sada da li ce se vlasnici i menadjment kruzer kompanija odluciti da pristaju u neku luku?-Eh,pa ovo je vec pitanje na koje ja licno po svom iskustvu kazem da hoce,ukoliko im se predlozi ekonomski isplativ prijedlog.Dakle, neki brodovi vec godinama staju u luke koje su na Jamajci, Peruu ili Mexicu dje se cesto desava da je sigurnost turista ugrozena (npr. prije dvije god tokom boravka n Jamajci u Kingstonu je kidnapovao 40 turista sa broda kompanije Royal Carribean, 6 putnica je oteto i silovano u meksickom gradu Acapulco ali brodovi opet ne prestaju da tamo dolaze)
Zato sto je velikim brodovima i ekonomski isplativo da se na kratko usidre u neku luku, jer vise ljudi izadje s broda taj dan..sto znaci manje se hrane na brodu potrosi,manje se struje u kabinama potrosi i sl..Takodjer kratka stajanja u malim lukama su prilika za menadjment broda da nakupuju i obnove zalihe odredjenih vrsta roba a posebno svjezeg voca,povrca i mesa.
Brod Eclipse na kojem sam ja radio svake godine dolazi u Zeebruge u Belgiji, brod se usidri u jednom dijelu napustenog brodogradilista, pored nas imas zahrdjali brod, izlazimo i putujemo kroz bukvalno sablasnu i polunapusteno brodogradiliste i odatle autobusima u centar grada ili u posjete Briselu..
U Argentini i Chileu imas nekoliko luka dje brod staje u bivsim brodogradilistima pa se autobusima vozis po 20 minuta kroz napustene hale i zahrdjale masine..
Konjanik

#103 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

hajvan76 wrote:
Konjanik wrote:
Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???
Hajvane76, nisi procitao nista sto sam napisao, nego si u pokusaju da ispadnes smijesan napisao totalno nevezan i glup komentar.Molim procitaj kompletan post prije nego sto pocnes da boldiras ista u tekstu i izvlacis neke zakljucke.pozdrav[/quote]

Ma jok ba, samo mi zanimljivo da pomočna radna snaga na jebenom kruzeru slaže planove za izgradnje raznoraznih pomorskih luka, malo industrijskih, malo turističkih... Al' samo nastavi, upratim ja još, možda mi otvoriš oči :shock:

Da, i đe bi na kraju karali?! :nargila:[/quote]

Ja nemam kompetenciju niti potencijal da slozim neki plan sa ciljem izgradnje obicnog pristanista radi otvaranja turistickom potencijala i povecanja broja stranih gostiju Neuma i juzne hercegovine to je projekat za dobro organizovanu lokalnu vlast i privrednike(kako lokalne tako i regionalne).
Ja samo zelim da prenesem svoja licna iskustva onoga sta sam vidio i dozivio sa ciljem da pomognem u razbijanju fame i predrasude oko toga sta su kruzeri, ko su gosti na kruzerima i kako bi Neum i okolina mogla od toga profitirat.
sredoje

#104 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Alfons Kauders wrote: Zagovarati gradnju luke radi turizma je ludost i nista vise. Kraj Splita, Dubrovnika... Gradova koji imaju sta ponuditi turistima, mi nudimo betonski Neum.

Ako hocemo turizam, pa brate mili to se rjesava uredjenim granicama, boljom cestovnom infrastrukturom, boljim marketingom, sredjenom Bjelasnicom i jeftinijim avio kartama.

Al jok...

Nismo u stanju organizovati jeftine letove do Sarajeva, Mostara i Tuzle za svoju dijasporu, kamoli za turiste koji pojma nemaju gdje je BiH na karti.

U biti jedina razlika i mjesto gdje se moze zaraditi u odnosu na danas su troskovi veza za brod i da li bi tih turista bilo vise ukoliko bi imali vlastitu luku/pristaniste.

Treba vidjeti koliki su troskovi veza za brod i napraviti anketu medju vlasnicima kruzer kompanija i putnicima da li bi pristajali ako bi pristajali i bili orijentirani na BiH.
Alfons Kauders

#105 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

sredoje wrote:
Alfons Kauders wrote: Zagovarati gradnju luke radi turizma je ludost i nista vise. Kraj Splita, Dubrovnika... Gradova koji imaju sta ponuditi turistima, mi nudimo betonski Neum.

Ako hocemo turizam, pa brate mili to se rjesava uredjenim granicama, boljom cestovnom infrastrukturom, boljim marketingom, sredjenom Bjelasnicom i jeftinijim avio kartama.

Al jok...

Nismo u stanju organizovati jeftine letove do Sarajeva, Mostara i Tuzle za svoju dijasporu, kamoli za turiste koji pojma nemaju gdje je BiH na karti.

U biti jedina razlika i mjesto gdje se moze zaraditi u odnosu na danas su troskovi veza za brod i da li bi tih turista bilo vise ukoliko bi imali vlastitu luku/pristaniste.

Treba vidjeti koliki su troskovi veza za brod i napraviti anketu medju vlasnicima kruzer kompanija i putnicima da li bi pristajali ako bi pristajali i bili orijentirani na BiH.
Cruiseri slabo posluju i na ostatku Jadrana, a ne znam da je ikad ijedan uopste uplovio na sjevernu stranu Peljesca... Na tom potezu prodju Mljetskim i Korculanskim kanalima, mnogi se usidre ispred Korcule i posalju nekoliko brodica na obalu. Ne pristaju, niti s njih u grad ode vise od par stotina ljudi (od nekoliko hiljada). Neki samo produze do Dubrovnika.

Ako im npr. Korcula nije zanimljiva (a fakat je mini-Dubrovnik), onda zasto mi trebamo ocekivati da ce im biti zanimljiv Klek?
sredoje

#106 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

hajvan76 wrote:
Konjanik wrote:
Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???

Da, i đe bi na kraju karali?! :nargila:
I još gostima na istom putovanju nudiš i Međugorje i "guženje"... Pa tko šta voli... :roll:
sredoje

#107 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Alfons Kauders wrote: Cruiseri slabo posluju i na ostatku Jadrana, a ne znam da je ikad ijedan uopste uplovio na sjevernu stranu Peljesca... Na tom potezu prodju Mljetskim i Korculanskim kanalima, mnogi se usidre ispred Korcule i posalju nekoliko brodica na obalu. Ne pristaju, niti s njih u grad ode vise od par stotina ljudi (od nekoliko hiljada). Neki samo produze do Dubrovnika.

Ako im npr. Korcula nije zanimljiva (a fakat je mini-Dubrovnik), onda zasto mi trebamo ocekivati da ce im biti zanimljiv Klek?

Plan nije totalno bezveze ali ja mislim da se može krenuti i jeftinijim putem -> prvo podignuti razinu turističkih usluga u BiH da postane gotovo nezaobilazna za izlete sa brodova i tek kad si siguran da ćeš imati i goste i brodove onda možda graditi pristanište.
Bodkin

#108 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:a svakim idiotskim potezom (npr. davanje svake marke za ovakvu glupost kao sto je luka) razvaljuje se drzava dodatno uvaljivanjem u kredite radi dnevnopolitickih supljiranja
Po procjenama Pomorskog društva BiH, a njima vjerujem više nego nalupavanjima ciframa na forumu, cijena izgradnje luke bi bila oko 200 miliona eura, što je, pazi sad, upravo cijena jeftinije varijante mosta preko Pelješca. Skuplja varijanta mosta bi bila oko 300 miliona eura. Hrvatskoj (EU) nije skupo skrhati 200 miliona eura u most, ali se kod nas luka ne bi nikada isplatila? Ko kaže da bi BiH svojim parama gradila tu luku, možda i mi dobijemo pare od EU ili od nekog drugog putem koncesije. Niti su to tolike pare, pa pogledaj trenutne investicije u FBiH, ovo je mala cifra u poređenju sa tim. Niti se luka mora graditi odmah, ali zašto ne napraviti pripreme, koje uglavnom ne koštaju ništa i ostaviti sebi mogućnosti za ubuduće.
tom pomorskom drustvu vjerujem koliko i ovom @kokisa forumasu. isti strucnjaci za procjenu, ali ajde da uzmemo da je ta cifra tacna. ajde ti meni objasni za KOGA bi ta luka bila pored jos 4 luke na jadranu. dakle tvrdis da je ekonomija bih toliko jaka da samo njoj treba luka???
Konjanik

#109 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

I još gostima na istom putovanju nudiš i Međugorje i "guženje"... Pa tko šta voli... :roll:[/quote]

Neko ce platit da vidi Medjugorje, neko ce platit da posjeti vinski podrum, neko ce samo sjedit u basti nekog kafica u Neumu i pit pive po vazdan..neki treci ce otici da posjete Trebinje, Pocitelj ili Mostar a zasto ne i stari grad Daorson ili nekropolu stecaka kod Stoca..za svakoga ponesto i dobra stvar je ta sto taj dio hercegovine sve to moze da ponudi- usput i da naplati.
Konjanik

#110 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

sredoje wrote:
Alfons Kauders wrote: Cruiseri slabo posluju i na ostatku Jadrana, a ne znam da je ikad ijedan uopste uplovio na sjevernu stranu Peljesca... Na tom potezu prodju Mljetskim i Korculanskim kanalima, mnogi se usidre ispred Korcule i posalju nekoliko brodica na obalu. Ne pristaju, niti s njih u grad ode vise od par stotina ljudi (od nekoliko hiljada). Neki samo produze do Dubrovnika.

Plan nije totalno bezveze ali ja mislim da se može krenuti i jeftinijim putem -> prvo podignuti razinu turističkih usluga u BiH da postane gotovo nezaobilazna za izlete sa brodova i tek kad si siguran da ćeš imati i goste i brodove onda možda graditi pristanište.
:thumbup: Sredoje!
sredoje

#111 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Konjanik wrote:I još gostima na istom putovanju nudiš i Međugorje i "guženje"... Pa tko šta voli... :roll:

Neko ce platit da vidi Medjugorje, neko ce platit da posjeti vinski podrum, neko ce samo sjedit u basti nekog kafica u Neumu i pit pive po vazdan..neki treci ce otici da posjete Trebinje, Pocitelj ili Mostar a zasto ne i stari grad Daorson ili nekropolu stecaka kod Stoca..za svakoga ponesto i dobra stvar je ta sto taj dio hercegovine sve to moze da ponudi- usput i da naplati.

Sadržaja definitivno ima i kao što smo rekli - turisti već dolaze iz Splita, Dubrovnika.

Sa druge strane ne možeš zabraniti gostima koji su pristali u Split, Dubrovnik da ti ne dolaze što znači da bi i tu bila žestoka konkurencija. Sad da li ih ima dovoljno i da li su dovoljno atraktivni da se radi toga isplati krenuti u ekskluzivno pristanište za BiH - to bi trebao netko drugi procjeniti.
daddy-kool

#112 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote: tom pomorskom drustvu vjerujem koliko i ovom @kokisa forumasu. isti strucnjaci za procjenu, ali ajde da uzmemo da je ta cifra tacna. ajde ti meni objasni za KOGA bi ta luka bila pored jos 4 luke na jadranu. dakle tvrdis da je ekonomija bih toliko jaka da samo njoj treba luka???

Daleko od toga da su relevantni, ali bar tamo imamo ljude imenom i prezimenom sa značajnim akademskim titulama, a ne anonimuse na forumu upitnog obrazovanja i shvatanja svijeta.

Dakle, sada ću ponoviti protivpitanje koje sam ranije postavio: Kako se nama može isplatiti autoput? Za koga mi to pravimo, kada saobraćaja nema ni da se za 40 godina otplati?

Nekoliko razloga na brzinu:
-država BiH može imati interesa da materijale želi uvesti/izvesti mimo carina drugih država, a da se ne isplati avionski saobraćaj.
-Zato što je Hr u EU i nećemo moći 'slobodno' koristiti Ploče.
-Zato što planiramo ovdje živjeti i opstati, a ne sutra otići pa gradimo i ulažemo da bi nam svima bilo bolje. Sada luka nije izgledna, ali se situacija može promijeniti za 10 godina tako da postane ekonomski isplativa.

Niko ne pita kako se Hr isplatilo započet projekat mosta od 300 miliona eura, koji se neće nikada otplatiti, a nama se ne isplati luka koja ipak donosi značajnije prihode?

Ne razumijem čemu otpor ili protivljenje čak i planiranju koje ne iziskuje ništa više od vizije i dobre volje?
Bodkin

#113 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: tom pomorskom drustvu vjerujem koliko i ovom @kokisa forumasu. isti strucnjaci za procjenu, ali ajde da uzmemo da je ta cifra tacna. ajde ti meni objasni za KOGA bi ta luka bila pored jos 4 luke na jadranu. dakle tvrdis da je ekonomija bih toliko jaka da samo njoj treba luka???

Daleko od toga da su relevantni, ali bar tamo imamo ljude imenom i prezimenom sa značajnim akademskim titulama, a ne anonimuse na forumu upitnog obrazovanja i shvatanja svijeta.

Dakle, sada ću ponoviti protivpitanje koje sam ranije postavio: Kako se nama može isplatiti autoput? Za koga mi to pravimo, kada saobraćaja nema ni da se za 40 godina otplati?

-država BiH može imati interesa da materijale želi uvesti/izvesti mimo carina drugih država, a da se ne isplati avionski saobraćaj.
-Zato što planiramo ovdje živjeti i opstati, a ne sutra otići pa gradimo i ulažemo da bi nam svima bilo bolje. Sada luka nije izgledna, ali se situacija može promijeniti za 10 godina tako da postane ekonomski isplativa.

Niko ne pita kako se Hr isplatilo započet projekat mosta od 300 miliona eura, koji se neće nikada otplatiti, a nama se ne isplati luka koja ipak donosi značajnije prihode?

Ne razumijem čemu otpor ili protivljenje čak i planiranju koje ne iziskuje ništa više od vizije i dobre volje?
ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.

to sto su oni akademici ne vrijedi ku***. nasi akademici i njihove diplome i iskustvo :lol: neka plate prave konsultante da im naprave studiju. svakako placaju svakakve parazite i debile u administraciji, neka dove BCG za jednu ozbiljnu analizu i otklone sve sumnje. dakle to ce biti relevantno i ozbiljno ali to kosta. valja platiti par stotina hiljada takav projekat i to je onda ozbiljno ali i malo vise od dobre volje ( cuj nasi politicari i vizija :lol: )

hrvatska spaja svoju teritoriju jer MORA sada kada ulazi u eu. dakle da se ne bi carinili kamioni 5 puta preko neuma gdje je svakako usko grlo. i da, taj JAKO upitan profit luke, odakle ti da ce biti profitna? sta mislis koliko vremena treba da se vrati ulozenih (tvojih) 300 mil?

jesi ti svjestan da bih ne moze pokriti ni 10% te famozne luke i prometa dovoljnog za profitabilnost.pa pogledaj ko su nam najveci trgovinski partneri pri izvozu i za koji izvoz bi se luka koristila. da izvozimo drvo u italiju pa da uvozimo za 5 puta vecu cijenu gotov namjestaj? da ne kazem da pored imas bar, ploce, gore rijeka i kopar.

ima daleko boljih nacina da se potrose tolike pare. broj jedan i daleko najvjerovatniji, zaposliti jos ljudi u administraciji i potrositi pare za njihove plate
broj dva, energetika i "zelene tehnologije". broj tri spajanje sarajeva i tuzle. ajde mi reci koja je od ove 4 opcije bitnija?
detroit-mercy

#114 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:
daddy-kool wrote:

ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.

to sto su oni akademici ne vrijedi ku***. nasi akademici i njihove diplome i iskustvo :lol: neka plate prave konsultante da im naprave studiju. svakako placaju svakakve parazite i debile u administraciji, neka dove BCG za jednu ozbiljnu analizu i otklone sve sumnje. dakle to ce biti relevantno i ozbiljno ali to kosta. valja platiti par stotina hiljada takav projekat i to je onda ozbiljno ali i malo vise od dobre volje ( cuj nasi politicari i vizija :lol: )

hrvatska spaja svoju teritoriju jer MORA sada kada ulazi u eu. dakle da se ne bi carinili kamioni 5 puta preko neuma gdje je svakako usko grlo. i da, taj JAKO upitan profit luke, odakle ti da ce biti profitna? sta mislis koliko vremena treba da se vrati ulozenih (tvojih) 300 mil?

jesi ti svjestan da bih ne moze pokriti ni 10% te famozne luke i prometa dovoljnog za profitabilnost.pa pogledaj ko su nam najveci trgovinski partneri pri izvozu i za koji izvoz bi se luka koristila. da izvozimo drvo u italiju pa da uvozimo za 5 puta vecu cijenu gotov namjestaj? da ne kazem da pored imas bar, ploce, gore rijeka i kopar.

ima daleko boljih nacina da se potrose tolike pare. broj jedan i daleko najvjerovatniji, zaposliti jos ljudi u administraciji i potrositi pare za njihove plate
broj dva, energetika i "zelene tehnologije". broj tri spajanje sarajeva i tuzle. ajde mi reci koja je od ove 4 opcije bitnija?
Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku :-) . Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke" :-) , pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana :-) .
Zanemaruju ono sto vec imamo, nase planine koje nam daju idealne uslove za zimski turizam, banje koje da se malo bolje urede bi bile pune turista, sta je sa lovnim turizmom, sta je sa proizvodnjom zdrave hrane, sta je sa svim onim drugim granama privrede koje vape za nesto kapitala a u kojima vec imamo znanje, iskustvo i tradiciju. Pa bolje bi bilo dati par miliona i napraviti par dobrih dizajnerskih skola/instituta pa da nemoramo zabarima prodavati balvane nego postati velesila u dizajnu i proizvodnji namjestaja, jer tu vec imamo i kapacitete i znanje i iskustvo.
Ma jok, ono bi luku i onda sta dalje, kako do luke, hebenom zeleznicom na kojoj se ne mozes voziti brze od 50km/h ili cestama gdje ti jedan kamion stvori kolonu dugu 10km. Mi imamo toliko precih stvari od luke, toliko drugih stvari od kojih bi imali koristi i to kakve a ne ulupati par stoja miliona ojra u luku koja je od prve sljedece luke udljena 30km a do druge joj je 100km :-) i de mi recite gdje je tu ekonomska logika.
Bodkin

#115 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Bodkin »

nemam pojma gdje je. ja uporno ne mogu da vjerujem da ima nekoga ko misli da nam je 300 miliona eura u luci strateski interes. za 300 miliona potrosenih pametno mozes dici rast gdp-a za par posto u srednje rokum.luka u neumu...
seklo.opancic

#116 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by seklo.opancic »

Mislim da je pogresno uopste razmisljati o isplativosti. Drzava koja ima morsku obalu mora ( nema tu zasto, kako, da li - da su babi muda, tu ti moze ta prica ) nastojati da napravi luku.
dustaban

#117 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by dustaban »

sredoje wrote:
Mi u Institutu za Konacno Rjesenje smo razmotrali i ovo pitanje razina. Svakako treba podici razinu usluga u Neumu, uz istovremeno spustanje razine mora.
Time bi smo povecali povrsine plaza, a ujedno bi smo rjesili i problem sa mostom, ako Hrvati naprave ovu nizu verziju.

Western Balkan Final Solution Institute.
Pratite nas na www.wbfsi.com
Alfons Kauders

#118 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:nemam pojma gdje je. ja uporno ne mogu da vjerujem da ima nekoga ko misli da nam je 300 miliona eura u luci strateski interes. za 300 miliona potrosenih pametno mozes dici rast gdp-a za par posto u srednje rokum.luka u neumu...
Baska sto za 300 miliona ne mozemo napraviti ni prugu do Neuma. :D
lullooo

#119 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by lullooo »

Zasto ce vam koridor Vc? 6 miljardi eura ili 11 miljardi KM ste dali za taj put plus 500 miliona za kamate. Znaci zaokruzimo na 12 miliona KM za put koridor Vc a zasto?

Evo recimo koridor Vc povezuje sarajevo koje je na popisu prije rata imalo 250.000 stanovnika sa Mostarom koji ima 90.000 stanovnika. Ovdje na zapadu se ni u ludilu ne pravi autoput izmedju takvih vukojebina i to od 6 miljardi. A pogotovo ne ako imas vec autoput.

Ciatava industrija BiH ne vrijedi 6 miljardiii.. :lol:
Kada ce vam se put isplatiti? Nikada.

Hajde da ste put izveli na vasu luku pa potrudili se da dovedete Madjare u Neum... ali ne. Put sluzi tome da bi Suljo iz Tuzle dosao brze na more u makarsku.

Koridor Vc od Sarajeva do Mostara prolazi kroz:

1)Jablanicu,
2)Konjic
3) Hadzice
4) Tarcin
5) ....

:lol:

To su sve sela. Vukojebine!

A i sada vec imate spojeno sarajevo sa Mostarom sa putem koji u potpunosti zadovoljava potrebe. Dakle za tako male gradske sredine ti ne treba bolji put. Najvece koristi od puta ce imati upravo internacionalni transport koji ce ici iz Madjarske prema Plocama.
Last edited by lullooo on 14/05/2013 14:53, edited 3 times in total.
detroit-mercy

#120 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

seklo.opancic wrote:Mislim da je pogresno uopste razmisljati o isplativosti. Drzava koja ima morsku obalu mora ( nema tu zasto, kako, da li - da su babi muda, tu ti moze ta prica ) nastojati da napravi luku.
Elaboriraj zasto i pored ekonomske neisplativosti mora imati luku.
Ja naprimjer mislim da kada vec ima morsku obalu treba da ima i flotu razaraca, par podmornica, mozda i jedna nosac aviona, ne bas velik ali neka moze ponijeti.
madner

#121 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by madner »

Dvije divizije marinaca si zaboravio! :evil:
Alfons Kauders

#122 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku :-) . Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke" :-) , pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana :-) .
Zanemaruju ono sto vec imamo, nase planine koje nam daju idealne uslove za zimski turizam, banje koje da se malo bolje urede bi bile pune turista, sta je sa lovnim turizmom, sta je sa proizvodnjom zdrave hrane, sta je sa svim onim drugim granama privrede koje vape za nesto kapitala a u kojima vec imamo znanje, iskustvo i tradiciju. Pa bolje bi bilo dati par miliona i napraviti par dobrih dizajnerskih skola/instituta pa da nemoramo zabarima prodavati balvane nego postati velesila u dizajnu i proizvodnji namjestaja, jer tu vec imamo i kapacitete i znanje i iskustvo.
Ma jok, ono bi luku i onda sta dalje, kako do luke, hebenom zeleznicom na kojoj se ne mozes voziti brze od 50km/h ili cestama gdje ti jedan kamion stvori kolonu dugu 10km. Mi imamo toliko precih stvari od luke, toliko drugih stvari od kojih bi imali koristi i to kakve a ne ulupati par stoja miliona ojra u luku koja je od prve sljedece luke udljena 30km a do druge joj je 100km :-) i de mi recite gdje je tu ekonomska logika.
Ne znam zasto se pozivate na ekonomsku logiku kada je postavljac teme juce rekao da se luku od 4 milijarde isplati graditi radi 7 miliona godisnje dobiti.

Nemoguce je dokazati isplativost izgradnje luke ili bilo cega sto lici na luku u Neumu, koji je slijepo crijevo sa ostatkom drzave nije povezan ni cestitom cestom.

Ovo nam je nasa borba dala, da nam omladina nije u stanju sabrati par brojeva, cak ni kraj racunara. Jos kad pomislim da barem neko od ovih pomoraca studira ekonomiju, pravo ili menadzment... Tacno me strah. Te ljude valja izdrzavati do kraja zivota, jednostavno nisu sposobni za zivot. :roll:
detroit-mercy

#123 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

lullooo wrote:Zasto ce vam koridor Vc? 6 miljardi eura ili 11 miljardi KM ste dali za taj put plus 500 miliona za kamate. Znaci zaokruzimo na 12 miliona KM za put koridor Vc a zasto?

Evo recimo koridor Vc povezuje sarajevo koje je na popisu prije rata imalo 250.000 stanovnika sa Mostarom koji ima 90.000 stanovnika. Ovdje na zapadu se ni u ludilu ne pravi autoput izmedju takvih vukojebina i to od 6 miljardi.

Hajde da ste put izveli na vasu luku pa potrudili se da dovedete Madjare u Neum... ali ne. Put sluzi tome da bi Suljo iz Tuzle dosao brze na more u makarsku.

1)Jablanicu,
2)Konjic
3) Hadzice
4) Tarcin
5) ....

A i sada vec imate spojeno sarajevo sa Mostarom sa putem koji u potpunosti zadovoljava potrebe. Dakle za tako male gradske sredine ti ne treba bolji put. Najvece koristi od puta ce imati upravo internacionalni transport koji ce ici iz Madjarske prema Plocama.
A gdje si ti idiote procitao da autocesta od Sarajeva do Mostara kosta 6 milijardi :-) , mozda na zapadu u Rvackoj.
I na zapadu, spajaju i puno vece vukojebine autocestom ali ti je to izgleda promaklo.
Alfons Kauders

#124 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

lullooo wrote:Zasto ce vam koridor Vc? 6 miljardi eura ili 11 miljardi KM ste dali za taj put plus 500 miliona za kamate. Znaci zaokruzimo na 12 miliona KM za put koridor Vc a zasto?

Evo recimo koridor Vc povezuje sarajevo koje je na popisu prije rata imalo 250.000 stanovnika sa Mostarom koji ima 90.000 stanovnika. Ovdje na zapadu se ni u ludilu ne pravi autoput izmedju takvih vukojebina i to od 6 miljardi. A pogotovo ne ako imas vec autoput.

1)Jablanicu,
2)Konjic
3) Hadzice
4) Tarcin
5) ....

Koji ti je ovo put da se registrujes ziv bio?

Kad dolazi onaj konvoj oruzja u Neum, s turskom pratnjom :-) :-) :-)
lullooo

#125 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by lullooo »

Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote: Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku :-) . Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke" :-) , pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana :-) .
Ne znam zasto se pozivate na ekonomsku logiku kada je postavljac teme juce rekao da se luku od 4 milijarde isplati graditi radi 7 miliona godisnje dobiti.

Postavac teme je rekao kako bi luka u vrh glave kostala 1,5 miljarde eura ukupno sa prugom i autoputem. Luka Rotterdam se procjenjuje na 10 miljardi koja je druga luk ana svijetu... :lol:

Dakle o cemu ti pricas?
Locked