palamudan wrote:Koliko ja vidim sva četvorica (iliti četverica) - Ivanić, Ljubić, Dodik i Čović se zalažu za kreiranje multietničkih federalnih jedinica, te da u svakoj federalnoj jedinici jedan narod bude u većini. To je taj srpsko-hrvatski prijedlog.
Po mom mišljenju, probosanski političari bi trebali ponuditi sljedeći koncept:
-Teritorijalne jedinice na srednjem nivou vlasti imaju manji stepen autonomije od federlanih jedinica (ili se bar ne zovu tako - skroz je uredu ako se zadrži naziv entitet)
I meni je ovo OK.

A pogotovo mi se svidja izraz "probosanski politicari".... mislim da je takvih, nazalost, malo u ovoj zemlji...
palamudan wrote:-Kao i hrvatski i srpski političari, zalagati se za multietničke teritorijalne jedinice u kojim bi po jedan narod bio u većini, ali s razlikom da ta većina nije veća od 50%
Ovo mi je isto Ok, ali kad govoris o procentima ne zaboravi da se tu radi o ljudima. Ako se neki procenat ne poklapa, sta onda? Nasilno (opet!) preseljavati..... i sta je za 10-20 godina, kad dodje do migracija??
palamudan wrote:-Broj tih teritorijalnih jedinica bi trebao biti najmanje 6 (3 sigurno ne, ali da je broj teritorijalnih jedinica djeljiv sa 3)
Sto?:?
palamudan wrote:Ovakav koncept bi bio prihvatljiv Hrvatima, jer bi dobili teritorijalne jedinice u kojim bi imali većinu, dok bi srpski blagoslov bio upitan. Ovakav zahtjev bi upotpunsoti zadovoljavao njihove zahtjeve (tj. ne bi odstupili od svojih stavova), ali bi uveliko oslabilo RS (prije svega teritorijalno), ali bi srpski političari izgubili hegemoniju u "srpskoj" teritorijalnoj jedinici.
Osim gore navedenih stavki, treba pokušati progurati i ove:
-Terit. jedinice na srednjem nivou vlasti imaju zakonodavnu vlast (parlament), izvršnu (vlada ili izvršno vijeće) i sudsku. Nije im potreban predsjednik, jer glavne funkcije predsjednika su vođenje vanjske politike (one nemaju ravo na vanjsku politiku) i komandovanje vojskom (te jedinice nemaju vojske).
-Državni parlament bi bio dvodoman: imao bi predstavnički dom i senat. Poslanici u predstavničkom domu bi se birali izravno, te bi se odluke donosile porstom većinom. Predstavnički dom bi bio izraz volje građana. Senat bi se, s druge strane sastojao od predstavnika koji bi se birali u zakonodavnoj vlasti teritorijalnih jedinica sa srednjeg nivoa. Svaka bi jedinica imala pravo veta na određenu odluku. Također bi se zadovoljio i nacionalni ključ u Senatu - isti broj Bošnjaka, Hrvata i Srba, te manji broj ostalih. Bošnjaci, Hrvati i Srbi bi se birali proporcionalno kao u parlamentu jedinica na srednjem nivou (npr. u parlamentu jedinice sa srpskom većinom bi bilo - 47% Srba, 21% Hrvata, 32% Bošnjaka, iz te jedinice se u senat biraju 5 Srba, 3 Bošnjaka i 2 Hrvata, 6 poslanika iz te jedinice mogu staviti veto na određeni zakon). S druge strane, jedan od konstitutivnih naroda može staviti veto na određeni zakon ako ugrožava vitalni nacionalni interes. U tom slučaju, pomenuti zakon se prosljeđuje Ustavnom sudu koji odlučuje da li je ugrožen nacionalni interes tog naroda.
Koliko bi ove dvije stvake bile ostvarive, to je upitno, ali svakako treba pokušati.
Ovaj ostatak mi se svidja, ali je zaista upitno koliko je realno.... Samo mi jos jedna stvar nije jasna - zasto zakonodavna vlast na srednjem nivou?