Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post Reply
Lincoln-Burrows

#51 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Lincoln-Burrows »

ld wrote: ok,ajd da si i u pravu i da treba stvoriti konfederaciju tri nacionalne republike u bosni
mi trazimo da istocna bosna,doboj,prijedor pripadnu bosnjacima
hrvati da dobiju posavinu
a mi cemo vama vratiti petrovac,drvar,grahovo i glamoc
pa cemo dogovarati sta dalje

naravno da srbi bi to odbili,jer je to ,,diranje,, u dejton
vi trazite od nas da vam halalimo sto ste nas ubijali,klali,protjerali iz istocne bosne,prijeodra,doboja i da sad se pomirimo i to vam poklonimo
nikada,ni u snu
zasad nam dobro ide,svake godine nesto novo se dogodi,kad usporedimo rs 1996 i danas,velika je razlika i mada je je to sve sporo,nadati je se da ce za 10-tak godina rs biti samo jedna ruzna uspomena akoBogda
a ako u rs-u skontaju da su donji i da se ne moze dalje,uvijek mogu da se pobune kao i 1991 i da pokusaju da se otcijepe,doduse 1991 su bili veci apetiti,citava bosna i vecina hrvatske
danas su mnogo manji ti apetiti,zadovoljili bi se vi i teritorijom rs-a,ali mi vam nedamo,a vi apsolutno ne mozete nista da uradite po tom pitanju,sem ublehaske price i supljiranja
Prvo kreneš umjereno, kao "ok,ajd da si i u pravu i da treba stvoriti konfederaciju tri nacionalne republike u bosni"
pa se obrušiš po svemu što se temelji na ravnopravnosti. Ne shvaćam te.
lerdi

#52 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

@Sarajevcac volio bi da mi kažeš samo eto kako se ti kao borac VRS osječaš kad znaš da je vojska čije si ti član napravila genocid i da su ljudi koji su naređivali između ostalih i tebi ratni zločinci?

@Lincoln E moj drug da je više pravih vijernika sa svih strana mi bi se ljubili svaki dan.
Sharam

#53 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Sharam »

ma LJubi kurac odsjekla masinaaa.............. :D :D :-) :P :lol: :lol:
lerdi

#54 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

Sarajevcac wrote:
lerdi wrote:@Sarajevcac volio bi da mi kažeš samo eto kako se ti kao borac VRS osječaš kad znaš da je vojska čije si ti član napravila genocid i da su ljudi koji su naređivali između ostalih i tebi ratni zločinci?

Ponosan sam sto sam bio pripadnik VRS i sto smo stvorili RS, koja je izraz teznje za slobodom srpskog naroda.
Slobodom od čega ili koga?

I nisi mi odgovorio na pitanje. Ili to što si ponosan na to što si bio član VRS treba da znači da si ponosan i na tu "herojsku" akciju u Srebrenici?
zavrzlama

#55 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

E jebo ga ti, pa prvo su Srbi stradali u Posavini, gdje su bili ubijani, zatvarani po Brodu, Derventi, Brckom...i tek je onda dosla VRS da oslobodi Posavinu.[/quote]

MOLIM DA NAVEDES LOGORE ZA SRBE U Brckom ako ne postiras to ovdje na forumu zahtijevat cu tvoje trajno banovanje...razlog zbog suosjecanja sa hiljadama pobijenih nesrba u gradu Brckom u logorima poput "Luke" ....u Brckom su od 1. Maja 1992 kad je srusen most i na mostu pobijeno stotinjak naroda koji su prelazili most do kraja rata bili iskljucivo srbi i cetnicka vojska..o kakvim ti logorima za srbe pricas ...
:x
Lincoln-Burrows

#56 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

lerdi wrote:@Sarajevcac volio bi da mi kažeš samo eto kako se ti kao borac VRS osječaš kad znaš da je vojska čije si ti član napravila genocid i da su ljudi koji su naređivali između ostalih i tebi ratni zločinci?

@Lincoln E moj drug da je više pravih vijernika sa svih strana mi bi se ljubili svaki dan.
Pa naravno, a što drugo ima veću vrijednost od ljubavi?
Samo istinski možeš biti zadovoljan ako ljubiš bližnjeg,
jer što vrijedi moja sreća ako je to na račun susjedove nesreće.
lerdi

#57 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

Ponosan sam na VRS i RS, a zlocin u Srebrenici, kao i svaki zlocin, je potpuno nepotreban i samo je kontraproduktivan. Srpska sramota.[/quote]

Dobro OK. Ali što te čini toliko ponosnim vojska koja je toliko zločina napravila? Vojska koja je toliki nevini narod pobila. Ja bi razumio da kažeš ponosan sam svoju jedinicu ili na svoj ogranak vojske jer mi smo branili svoje domove od tamo neke vojske i nismo napravili nikakav zločin ( bar se nadam ).
jeza u ledja

#58 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

Molim vas da prestanete sa pricom o ratu. Ovaj Sarajevcac je dosao ovdje da se zajebava, ako hoce o tome nek otvori novu temu.

Lincoln-Burrows wrote:
jeza u ledja wrote: Da, ali kao i u svemu na kraju se sve svodi na pare.
Evo i Ljubic prica o 'kulturnim entitetima' ali navodi primjere u vezi preraspodjele novca iz proracuna. Ako je problem u novcu, a jeste, onda se mogu napraviti regije koje ce imati odredjeni stepen samouprave. Znaci, ako ovi u Sirokom Brijegu nece da ovise toliko o Sarajevu, u redu, nije problem, nek njima njihov novac ostaje kuci. Isto vazi za Sarajevo, ili za Bihac. Pa u vezi toga se svi bune, 'sve pare idu u Sarajevo', pa eto vam 'ekonomske regije' pa nek tamo idu, ha ja. Ako mislite da je to na nacionalnoj osnovi ovako necete imati u koga da upirete prstom. (Mislim na Hrvate.)

Ali, problemi tipa 'hrvatska televizija', ili 'dvije skole u jednoj' i sl. se stvarno ticu kulturne bastine, odnosno zastite odredjenog naroda. Za rjesavanje takvih problema mogu se ispostaviti institucije koje ce se zalagati za svoj narod. Mislim da takva tijela vec postoje, ali ona mogu biti konkretizovana na nacin da imaju svoja finansijska, zakonodavna i sudska sredstva, tj. neku stvarnu moc.
Svodi se puno puta na pare, a to je pomalo i žalosno jer mi kao
vjerniku to nije shvatljivo (citat iz Biblije: "Ne može se služiti i Bogu i bogatstvu, a Bog je ljubav".

Ali dobro, svakom svoje pare, i opet to nije riješenje jer se ne riješava međunacionalni problem (2 u 3).

A ovo drugo i nisam baš shvatio, dali si ti protiv ili za "hrvatski kanal" i "dvije škole u jednoj".
Ja to shvaćam kao dio kulturnog identiteta i tu mislim da ne bi nitko trebao imati ništa protiv.

Ja ne vidim sta je problem u postojanju hrvatskog kanala, ako ce se on financirati od strane hrvatskog 'entiteta' (to je institucija koju sam ranije spominao). Kako, pa svako ko se smatra Hrvatom i zeli da ga gleda - plati pa klati. Isto vazi za bosnjacki kanal.
Istovremeno bi postojao nacionalno-neutralni drzavni kanal, odnosno televizija.
(Koji su problemi prakticne prirode u vezi ovoga ne znam, a vrlo moguce da su oni jedini problemi)

Sto se tice 'dvije skole u jednom'. Tu je problem u segregaciji djece, smatram da je to strasno sta se desava. Opet, problem je u novcima. Da postoji dovoljno novca, recimo taj neki 'etnicki entitet' koji financiraju B/H/S bi mogao otvarati svoje skole u koje ce ici samo djeca odredjenog naroda, po zelji roditelja. S tim, sto treba napraviti jedinstveni nastavni plan i program na nivou drzave. Mozda u 'hrvatskim' skolama djeca pored toga sto imaju katolicki vjeronauk i nastavu na hrvatskom jeziku (stvarnu, a ne na papiru) moze se staviti naglasak na hrvatsku kulturu i historiju, ali samo djelimicno.
Opet, istovremeno bi postojale nacionalno-neutralne skole u koje bi isla djeca roditelja kojima je manje bitno na kojem ce jeziku djeca uciti. Tu bi se moglo predavati na bilo kom jeziku ili pismu, a udzbenici bi mogli biti izmjesani i ne bi se stavljao naglasak na historiju nijednog naroda.
U praksi, vjerovatno bi postojao problem kvaliteta nastave u ovim skolama, to bi se mozda moglo kompenzirati time da nastava u 'etnickim' skolama bude skuplja, tj. da se placa. I tu, opet svodi se na postojanje 'entiteta' koji bi izdvajao novac za takve skole. Recimo, ti kao Hrvat, odlucis da placas odredjene dadzbine 'hrvatskom entitetu', zauzvrat dobijas da ti dijete moze ici u hrvatsku skolu, da mozes imati 'hrvatski kanal', itd. Ako ti pak neces da izdvajas pare za to, onda jebiga druzi se sa Bosnjacima i Srbima kao sav posten narod. :) (Salim se).

Poenta je u razdvajanju ekonomskih od 'nacionalnih' pitanja i u preraspodjeli novaca, te vecoj kontroli (i odgovornosti) na lokalnoj razini, tj. decentralizaciji.
ld

#59 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by ld »

Sarajevcac wrote:U RS zivi 1.4 miliona stanovnika. Pogledaj na http://www.rzs.rs.ba

A sto se tice deviznih rezervi u Srbiji.
---------------------

http://www.capital.ba/ukupne-devizne-re ... ardi-evra/

Ukupne devizne rezerve Srbije u martu 10,5 milijardi evra

Objavljeno u kategoriji:Bankarstvo i finansije

BEOGRAD,Ukupne devizne rezerve Srbije su na kraju marta dostigle nivo od 10,5 milijardi evra ili 16,5 milijardi dolara,

ti podatci iz rzs-a su netacni
popis koji je rs napravila 1996 je friziran
utvrdili su da u rs-u zivi 1 390 000 stanovnika i to 1996
a danas u rs-u zivi 1 480 000 stanovnika
to je prosto NEMOGUCE
srba je u bosni prema popisu iz 1991 zivjelo 1 366 000 srba
u ratu je oko 24 000 srba nastradalo,od toga 22 000 vojnika to su podatci IDC-a,na kojg se dodik jako cesto poziva i korisiti njihove podatke i ti su ljudi poimenicno zapisani sa datumom i mjestom pogibije
u srbiju se uselilo 500 000 srba,300 000 iz hrvatske,200 000 iz bosne,to su podatci srbijanskog zavoda,mozes i to provjeriti
takodje na zapad i ameriku se odselio poveci broj bosanskih srba,npr. srbi iz hadjica su presli u bratunac i poslije su se svi uglavno odselili za ameriku oko 4000 hadjickih srba,poslije dejtona su napustili hadjice kad su ih krajisnik i karadjic i SPC pozvali na selidbu,pa su cak i grobove otkopali i odnijeli,da nebi ostali na bosnjackoj zemlji,moja slobodna procjena je oko 50 000 i jace od toga se odselilo na zapad
oko 100 000 srba zivi u federaciji

tako da u rs-u najvise moze da zivi 1 000 000 srba
a prirodni prirastaj srbije je 9,5 djece na 1000 stanovnika i to su zvanicni podatci,takodje tacni,i cisto sumljam da je neka velika razlika u prirodnom prirastaju srba u srbiji i bosni,i zvanicni podatak rzs-a da u 2007 je rodjeno 9500 djece u srpskim porodicama
pa ti racunaj koliko je srba u rs-u danas

stvarno je cosic u pravu za kreativno laganje i samolaganje u srpskom narodu,to je vas akademik,on je to izjavio
lerdi

#60 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

U BiH da dijeca uče Hrvatsku istoriju. Ma daj pa da nije smiješno bilo bi žalosno. U ovoj državi treba da se uči istorija BiH i kultura BiH jer je to istorijko i kulturno naslijeđe svih naroda ( a ne nacionalnosti )koji žive ovdje. Pa nije valjda Hrvatima ovdje važnije da uče o Banu Jalačiću nego o Tvrtku Kotromaniću
Lincoln-Burrows

#61 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

jeza u ledja wrote:Molim vas da prestanete sa pricom o ratu. Ovaj Sarajevcac je dosao ovdje da se zajebava, ako hoce o tome nek otvori novu temu.
Ja ne vidim sta je problem u postojanju hrvatskog kanala, ako ce se on financirati od strane hrvatskog 'entiteta' (to je institucija koju sam ranije spominao). Kako, pa svako ko se smatra Hrvatom i zeli da ga gleda - plati pa klati. Isto vazi za bosnjacki kanal.
Istovremeno bi postojao nacionalno-neutralni drzavni kanal, odnosno televizija.
(Koji su problemi prakticne prirode u vezi ovoga ne znam, a vrlo moguce da su oni jedini problemi)

Sto se tice 'dvije skole u jednom'. Tu je problem u segregaciji djece, smatram da je to strasno sta se desava. Opet, problem je u novcima. Da postoji dovoljno novca, recimo taj neki 'etnicki entitet' koji financiraju B/H/S bi mogao otvarati svoje skole u koje ce ici samo djeca odredjenog naroda, po zelji roditelja. S tim, sto treba napraviti jedinstveni nastavni plan i program na nivou drzave. Mozda u 'hrvatskim' skolama djeca pored toga sto imaju katolicki vjeronauk i nastavu na hrvatskom jeziku (stvarnu, a ne na papiru) moze se staviti naglasak na hrvatsku kulturu i historiju, ali samo djelimicno.
Opet, istovremeno bi postojale nacionalno-neutralne skole u koje bi isla djeca roditelja kojima je manje bitno na kojem ce jeziku djeca uciti. Tu bi se moglo predavati na bilo kom jeziku ili pismu, a udzbenici bi mogli biti izmjesani i ne bi se stavljao naglasak na historiju nijednog naroda.
U praksi, vjerovatno bi postojao problem kvaliteta nastave u ovim skolama, to bi se mozda moglo kompenzirati time da nastava u 'etnickim' skolama bude skuplja, tj. da se placa. I tu, opet svodi se na postojanje 'entiteta' koji bi izdvajao novac za takve skole. Recimo, ti kao Hrvat, odlucis da placas odredjene dadzbine 'hrvatskom entitetu', zauzvrat dobijas da ti dijete moze ici u hrvatsku skolu, da mozes imati 'hrvatski kanal', itd. Ako ti pak neces da izdvajas pare za to, onda jebiga druzi se sa Bosnjacima i Srbima kao sav posten narod. :) (Salim se).

Poenta je u razdvajanju ekonomskih od 'nacionalnih' pitanja i u preraspodjeli novaca, te vecoj kontroli (i odgovornosti) na lokalnoj razini, tj. decentralizaciji.
:-D Upravo si me pretekao u ovom početnom, a sa ostalim se uglavnom slažem,
samo ne razumijem, kakve su to "neutralne" škole? i za koga? Jezika nema beskonačno samo su "tri"
ajmo tako reći. Po meni je riješenje samo dvije škole (govorim trenutno o mjestima gdje žive izmješana samo dva naroda)
uz postojanje neobaveznih predmeta, koji bi bili u zadnjim satovima nastave i na koje bi išli samo oni koji žele.

Ali opet to je sad jedno drugo pitanje i to vrlo vrlo složeno, ali u biti se slažemo sa planom kako bi trebalo ići.
tetakk

#62 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by tetakk »

Sarajevcac wrote:
zavrzlama wrote: MOLIM DA NAVEDES LOGORE ZA SRBE U Brckom ako ne postiras to ovdje na forumu zahtijevat cu tvoje trajno banovanje...razlog zbog suosjecanja sa hiljadama pobijenih nesrba u gradu Brckom u logorima poput "Luke" ....u Brckom su od 1. Maja 1992 kad je srusen most i na mostu pobijeno stotinjak naroda koji su prelazili most do kraja rata bili iskljucivo srbi i cetnicka vojska..o kakvim ti logorima za srbe pricas ...
http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... -POSAV.htm

SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA

Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima
protiv čovečnosti i međunarodnog prava

GENOCID NAD SRBIMA NA PODRUČJU BOSANSKE POSAVINE

(BRČKO, ORAŠJE, ODžAK I BOSANSKI BROD)

1992. i 1993. godine

Pod kontrolom muslimanskih i hrvatskih snaga u Bosanskoj Posavini formiran je veliki broj logora koji su bili namenjeni za smeštaj civila i zarobljenika Srba. U Posavini je formirano čak 35 logora u kojima su isključivo bili zatvoreni Srbi i to: osam logora u Bosanskom Brodu, devetnaest logora u Brčkom, jedan logor u Šamcu, četiri logora u Orašju i tri logora u Odžaku.
Koliko lazi na linku bar sto se tice Odzaka.
Istina je da srpski vojnici koji su se poslije dva mjeseca zestokih borbi oko Novog Grada predali. Sjecam se kako su izgledali to jutro kad su se postrojila na cesti.Isti su zatvoreni u skolu i fabriku Strolit jer nije bilo zatvorskih prostora u Odzaku.
Oni nisu bili nikakvi logorasi nego ratni zarobljenici koji vecinom mjenjani za civile(zene, djecu, starce) iz Bos.Šamca.
Kolicina oruzja i MTS koja je nadjena u Novom Gradu odbranila je Gradačac.
Selo Jezero nikad nije dirano. Negdje na pocetku su dobili odobenje da idu, te su otisli u Gnionicu iz koje su se brzo vratili jer im je tamo ponudjeno oruje.
Stanovnici Jezera su skupa sa ostalim presli u Hrvatsku za tvoju informaciju, plaseci se osvete istih tih Gnioncana.
Pojedinacnih ekcesa je sigurno bilo. Bila je naka grupa "Vatreni konji" i oni su cinili zlocine sto jest jest. Zbog otpora koji im je pruzio komandir VP isti je ubijen od njih.
lerdi

#63 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

Znači predlažete aparthejd? SUPER. Svaka vam čast. Samo žali Bože ovog naroda koji je iole normalan.Pa ovo je strašno
Van Halen

#64 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Van Halen »

Ovaj lik je dobra pouka za sve koji vole BiH. Samo malo mi ovo smrdi sve. Pred izbore da se razmatra uređenje države. Liči na stari oprobani recept, zatalasaj pa nek opet svi idu u svoj tor, a njima novi mandati za naredne 4 godine.
jeza u ledja

#65 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

lerdi wrote:U BiH da dijeca uče Hrvatsku istoriju. Ma daj pa da nije smiješno bilo bi žalosno. U ovoj državi treba da se uči istorija BiH i kultura BiH jer je to istorijko i kulturno naslijeđe svih naroda ( a ne nacionalnosti )koji žive ovdje. Pa nije valjda Hrvatima ovdje važnije da uče o Banu Jalačiću nego o Tvrtku Kotromaniću
Pa mislim da bi prvo trebala nauciti da pisu, sudeci po nepismenosti mnogih ljudi na ovoj temi.

Helem, nisam rekao da trebaju uciti historiju druge zemlje, vec nase, ali sa posebnim osvrtom na historiju svog naroda, a on je opet povezan i sa susjednom zemljom. A naravno da svako dijete treba da zna ko je Selimovic, ko je Andric, Santic..
ld

#66 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by ld »

Sarajevcac wrote:
ld wrote: ti podatci iz rzs-a su netacni
to je prosto NEMOGUCE
u ratu je oko 24 000 srba nastradalo,od toga 22 000 vojnika to su podatci IDC-a,na kojg se dodik jako cesto poziva i korisiti njihove podatke i ti su ljudi poimenicno zapisani sa datumom i mjestom pogibije
u srbiju se uselilo 500 000 srba,300 000 iz hrvatske,200 000 iz bosne,to su podatci srbijanskog zavoda,mozes i to provjeriti
takodje na zapad i ameriku se odselio poveci broj bosanskih srba,npr. srbi iz hadjica su presli u bratunac i poslije su se svi uglavno odselili za ameriku oko 4000 hadjickih srba,poslije dejtona su napustili hadjice kad su ih krajisnik i karadjic i SPC pozvali na selidbu,pa su cak i grobove otkopali i odnijeli,da nebi ostali na bosnjackoj zemlji,moja slobodna procjena je oko 50 000 i jace od toga se odselilo na zapad

a prirodni prirastaj srbije je 9,5 djece na 1000 stanovnika i to su zvanicni podatci,takodje tacni,i cisto sumljam da je neka velika razlika u prirodnom prirastaju srba u srbiji i bosni,i zvanicni podatak rzs-a da u 2007 je rodjeno 9500 djece u srpskim porodicama

stvarno je cosic u pravu za kreativno laganje i samolaganje u srpskom narodu,to je vas akademik,on je to izjavio
Bosnjaci su ti koji su odselili mnogo vise iz BiH, nego Srbi. Ne zovu dzabe Svedsku sjeverna Bosna, zbog ogromnog broja Bosnjaka u Svedskoj.
Srbi nisu puno odselili iz BiH.
jesl ti procitao sta sam napisao ili ne????u rs-u ne zivi vise od milion srba i to 50% njih je starije od 50 godina
bosnjaci su protjerani iz rs-a
u periodu od 1996 do 2006 iz inostranstva se vratilo pola miliona bosnjaka u bosnu i hercegovinu
i ja se nadam da ce se jos vise vratiti i pogotovo u istocnu bosnu,doboj,prijedor gdje su ognjista nasih predaka
ja sam vani,izasao sam 1996,poslije rata,ratovao sam citavu 94 i 95 na ozrenu,dobrovoljac,elitna jedinica
tako da i iz prve ruke znam sta ste imali i koliko ste bili ,,hrabri,,
i ja se planiram vratiti akoBogda sa porodicom za koju godinu,imam namjeru da nesto ulozim i otvorim par radnih mjesta u bosni i nisam jedini,dosta mojih prijatelja se vec vratilo u bosnu,i to mladjih i sa parama,otvorili su firme,radnje,pametno ulozili svoj novac
lerdi

#67 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

E super je to. Znači to bi odprilike išlo ovako. Bošnjaci od 5 časova 3 uče o Skenderu Kulenoviću, 1 uče o Ivi Andiću i 1 o Branku Ćopiću. Sa druge strane Hrvati od 5 časova uče 3 o Ivi Andriću, 1 o Branku Ćopiću i 1 o Skenderu Kulenoviću. I naravno da nezaboravim Srbe koji bi od 5 časova 3 učili o Branku Čopiću, 1 Skenderu Kulenoviću i 1 o Ivi Andriću. Posebni časovi bi se odvijali u slučajevima kada bi se učilo o Meši Selimoviću, jer je on svačiji za divno čudo , kada bi svi zajedno mogli da uče o ovom velikom BH književniku.

Svaka čast. Našli ste recept da svi budemo sretni. Super od sutra nam je svima bolje. GARANT
jeza u ledja

#68 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

lerdi wrote:Znači predlažete aparthejd? SUPER. Svaka vam čast. Samo žali Bože ovog naroda koji je iole normalan.Pa ovo je strašno
Kakav crni aparthejd?

Evo ti primjer - postojanje KSC u Sarajevu. E sad zamisli da je to skola koju placaju Hrvati preko svog 'entiteta'. Zamisli da u Livnu postoji bosnjacki skolski centar koji placaju Bosnjaci preko svog 'entiteta' ('entitet' nije fizicki ogranicen na odredjeni teritorij). Zamisli da neki Srbin placa svoj kanal preko svog 'entiteta' i gleda filmove na cirilici. Zamisli da neki Bosnjak gradi dzamiju u Nevesinju novcima iz budzeta svog 'entiteta'.

Svi ostali, koji ne zele da pripadaju nijednom krdu su oslobodjeni poreza na svoj 'entitet'. Za njih, i za sve one B/H/S koji nece da se bakcu s time su otvorene 'nacionalno-neutralne' skole, televizijski kanali, i sl., za koje bi svi u zemlji placali porez (ali i ovo bi islo mahom preko 'ekonomskih' regija, kantona ili kako vec).

Na taj nacin bi se promovisala nacionalno-neutralna i sekularna drzava, a istovremeno davala prilika svakom narodu da se tamo gdje moze ponasa ko ovca u svom toru. I svi sretni.

Znaci odvojila bi se pitanja od stvarnog nacionalnog znacaja od onih koja to nisu, a problemi velike administracije (mahom zbog ravnopravne nacionalne zastupljenosti) bi pali na ledja onih kojima je to vise bitno. Znaci recimo ako si Srbin i bas ono hoces da 'srbujes' izdvoji pare pa srbuj tamo gdje je za to predvidjeno, a ne davanje imena svetaca policijskim stanicama i slicno.

Uglavnom, ne radi se ni o kakvom aparthejdu. Svugdje na Zapadu imas recimo katolicke skole i imas drzavne skole. Ko hoce u katolicku plati i zdravo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#69 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by pici »

ld wrote:
Sarajevcac wrote:
ld wrote: ti podatci iz rzs-a su netacni
to je prosto NEMOGUCE

Bosnjaci su ti koji su odselili mnogo vise iz BiH, nego Srbi. Ne zovu dzabe Svedsku sjeverna Bosna, zbog ogromnog broja Bosnjaka u Svedskoj.
Srbi nisu puno odselili iz BiH.
jesl ti procitao sta sam napisao ili ne????u rs-u ne zivi vise od milion srba i to 50% njih je starije od 50 godina
bosnjaci su protjerani iz rs-a
u periodu od 1996 do 2006 iz inostranstva se vratilo pola miliona bosnjaka u bosnu i hercegovinu
i ja se nadam da ce se jos vise vratiti i pogotovo u istocnu bosnu,doboj,prijedor gdje su ognjista nasih predaka
ja sam vani,izasao sam 1996,poslije rata,ratovao sam citavu 94 i 95 na ozrenu,dobrovoljac,elitna jedinica
tako da i iz prve ruke znam sta ste imali i koliko ste bili ,,hrabri,,
i ja se planiram vratiti akoBogda sa porodicom za koju godinu,imam namjeru da nesto ulozim i otvorim par radnih mjesta u bosni i nisam jedini,dosta mojih prijatelja se vec vratilo u bosnu,i to mladjih i sa parama,otvorili su firme,radnje,pametno ulozili svoj novac
de ako ti se pojavi ovaj zaposli ga ,preko štele ima ćoek potencijala moze odvaljivat pa ako sta iskrsne dobar za odvalit :D
lerdi

#70 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

jeza u ledja wrote:
lerdi wrote:Znači predlažete aparthejd? SUPER. Svaka vam čast. Samo žali Bože ovog naroda koji je iole normalan.Pa ovo je strašno
Kakav crni aparthejd?

Evo ti primjer - postojanje KSC u Sarajevu. E sad zamisli da je to skola koju placaju Hrvati preko svog 'entiteta'. Zamisli da u Livnu postoji bosnjacki skolski centar koji placaju Bosnjaci preko svog 'entiteta' ('entitet' nije fizicki ogranicen na odredjeni teritorij). Zamisli da neki Srbin placa svoj kanal preko svog 'entiteta' i gleda filmove na cirilici. Zamisli da neki Bosnjak gradi dzamiju u Nevesinju novcima iz budzeta svog 'entiteta'.

Svi ostali, koji ne zele da pripadaju nijednom krdu su oslobodjeni poreza na svoj 'entitet'. Za njih, i za sve one B/H/S koji nece da se bakcu s time su otvorene 'nacionalno-neutralne' skole, televizijski kanali, i sl., za koje bi svi u zemlji placali porez (ali i ovo bi islo mahom preko 'ekonomskih' regija, kantona ili kako vec).

Na taj nacin bi se promovisala nacionalno-neutralna i sekularna drzava, a istovremeno davala prilika svakom narodu da se tamo gdje moze ponasa ko ovca u svom toru. I svi sretni.

Znaci odvojila bi se pitanja od stvarnog nacionalnog znacaja od onih koja to nisu, a problemi velike administracije (mahom zbog ravnopravne nacionalne zastupljenosti) bi pali na ledja onih kojima je to vise bitno. Znaci recimo ako si Srbin i bas ono hoces da 'srbujes' izdvoji pare pa srbuj tamo gdje je za to predvidjeno, a ne davanje imena svetaca policijskim stanicama i slicno.

Uglavnom, ne radi se ni o kakvom aparthejdu. Svugdje na Zapadu imas recimo katolicke skole i imas drzavne skole. Ko hoce u katolicku plati i zdravo.
KŠC je škola koja u svom nazivu ima ime vjere,a ne naroda. Po svjetu ih ima i tamo idu dijeca roditelja koja smatraju da svoju dijecu treba da odgajaju u duhu te vijere. Samo što kod nas važi pravilo katolik=Hrvat to je nešto drugo. Ovim što si ti napisao samo bi se dogodilo razdvajanje ljudi na Srbe, Hrvate, Bošnjake i zamisli Ostale kao tamo na crne i bijele.

Mislim da je ovo najpogubnije što bi se moglo uraditi. Jer ako nas naši roditelji nisu dovoljno dobro naučili kako da živimo zajedno evo nam prilike da probamo Mi naučiti našu dijecu kako da žive zajedno
jeza u ledja

#71 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

lerdi wrote:E super je to. Znači to bi odprilike išlo ovako. Bošnjaci od 5 časova 3 uče o Skenderu Kulenoviću, 1 uče o Ivi Andiću i 1 o Branku Ćopiću. Sa druge strane Hrvati od 5 časova uče 3 o Ivi Andriću, 1 o Branku Ćopiću i 1 o Skenderu Kulenoviću. I naravno da nezaboravim Srbe koji bi od 5 časova 3 učili o Branku Čopiću, 1 Skenderu Kulenoviću i 1 o Ivi Andriću. Posebni časovi bi se odvijali u slučajevima kada bi se učilo o Meši Selimoviću, jer je on svačiji za divno čudo , kada bi svi zajedno mogli da uče o ovom velikom BH književniku.

Svaka čast. Našli ste recept da svi budemo sretni. Super od sutra nam je svima bolje. GARANT
Ne, nego bi postojalo obavezno gradivo univerzalno na cijelom podrucju BiH, koje bi cinilo gro gradiva iz drustvenih predmeta. Samo jedan manji dio (posebna poglavja u udzbenicima) bi se odnosio na jedan narod.

I prije rata smo ucili latinicu i cirilicu, naizmjenicno svake sedmice da bi se zadovoljili svi. SH jezik se nije mogao vise zvati samo 'SH' nego 'SH-HS', itd. I tamo smo citali sve od epova o Marku Kraljevicu do Preserna, cak su sjecam se u citankama imali dijelove o madjarskom alfabetu i izgovoru, albanskom i ostalim jezicima manjina. Sve da bi se zadovoljili svi. U Hrvatskoj su potpuno isti jezik kao nas nazivali 'hrvatskim' (isto kao i sad).

Tako je to kad imas visenacionalnu drzavu.
Mozemo kukati kako je to smijesno, nazadno, itd., onako kako to rade ovi koji sebe smatraju nacionalno neopterecenim (uh ovo je posebna tema), ali to je tako i tako mora biti.
Air Ramiz

#72 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote:Ja se generalno slazem sa Ljubicem.
Medjutim, primjetio sam da on entitetima naziva teritorije kojima tri konstitutivna naroda bastine svoju kulturu(?!). Ako je tako, ako je problem u kulturnoj bastini, zasto onda u daljem tekstu spominje samo ekonomiju?

I ja sam zato da se uspostave tri 'entiteta' koji ce gajiti kulturnu bastinu tri naroda. Medjutim oni ne moraju biti vezani za teritoriju. Kad je u pitanju teritorijalna podjela mislim da se trebaju uspostaviti 'ekonomske' regije i to referendumom u kom ce svi prijeratni stanovnici odredjene opstine imati pravo glasa po izboru.

S obzirom da Ljubic govori i u drugim rjesenjima osim 'treceg entiteta' i s obzirom da govori o tome da ta rjesenja trebaju obuhvatati i RS (i to jos izjavljuje u intervjuu Nezavnisnim) - skidam mu kapu. Prijatna promjena za razliku od ultralopovske Hercegovacke Demokratske Zajednice.

Interesantno kako se uvijek najmanji i najslabiji zalazu za najracionalnija rjesenja.
Ljubic je jedan klasicni sovinist. Ako zaista vjerujes da je njemu stalo do Posavine onda se nema sta reci osim :lol:

A zasto kazem da je klasicni sovinist. Pa to je jedini covjek koji je uspio autoput podijeliti po nacionalnoj osnovi. Covjek sjeo i izracunao kolko autoputa pripada Bosnjacima, kolko prolazi kroz srpski dio i osjetio se ugrozenim jer mu postotak autoputa koji prolazi kroz "hrvatski dio" nije bio po volji, pa je zato odlucio mijenjat trasu koridora. Takav idiot se radja jednom u sto godina. Ako postoji nagrada za fanatika godine, onda mu je treba svecano urucit. Da bogda se otarasili svih fanatika koji i autoput gledaju kroz nacionalne oci.

A sto se tice blentiteta, pa valjda je svakom jasno da u Evropu ne mozemo sa feudima. Ako neko zeli bastinit svoju tradiciju onda za to ima knjizevnost, folklor, udruzenja, a ne entitete. Entitet je nesto sto je posljedica ratnog zlocina, a ne nacin za bastinjenje kulture.
lerdi

#73 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by lerdi »

Pa čirilica i latinica i treba da se uče. To su naša pisma. I treba da se pišu naizmejnično ako treba. I treba da se dopusti svima da pišu na kojem pismu god žele. I normalno da treba da svi budu zadovoljni, jer o svima i treba da se uči. Treba i Ivan u Mostaru da uči o Skenderu Kulenoviću isto onoliko koliko treba Muamer u Zenici o Nikoli Šopu. To su velikani BH književnosti i onjima treba da svi uče. Stvarno nevidim u čemu je problem da svi uče isto
zavrzlama

#74 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

Sarajevcac wrote:
zavrzlama wrote: MOLIM DA NAVEDES LOGORE ZA SRBE U Brckom ako ne postiras to ovdje na forumu zahtijevat cu tvoje trajno banovanje...razlog zbog suosjecanja sa hiljadama pobijenih nesrba u gradu Brckom u logorima poput "Luke" ....u Brckom su od 1. Maja 1992 kad je srusen most i na mostu pobijeno stotinjak naroda koji su prelazili most do kraja rata bili iskljucivo srbi i cetnicka vojska..o kakvim ti logorima za srbe pricas ...
http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... -POSAV.htm

SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA

Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima
protiv čovečnosti i međunarodnog prava

GENOCID NAD SRBIMA NA PODRUČJU BOSANSKE POSAVINE

(BRČKO, ORAŠJE, ODžAK I BOSANSKI BROD)

1992. i 1993. godine

Pod kontrolom muslimanskih i hrvatskih snaga u Bosanskoj Posavini formiran je veliki broj logora koji su bili namenjeni za smeštaj civila i zarobljenika Srba. U Posavini je formirano čak 35 logora u kojima su isključivo bili zatvoreni Srbi i to: osam logora u Bosanskom Brodu, devetnaest logora u Brčkom, jedan logor u Šamcu, četiri logora u Orašju i tri logora u Odžaku.
Pa Brcko je tokom cijelog rata bilo pod kontrolom srba..o kakvim ti logorima govoris...jedine logore smrti sa drzali cetnici u Brckom ...vec su i osudjeni pojedini srbi za torture i ubistva nersrba u logorima za nesrbe u Brckom....nadam se da ce administracija kazniti sirenje dezinformacija i koristenje ovog foruma za sirenje lazi...
jeza u ledja

#75 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

lerdi wrote:
KŠC je škola koja u svom nazivu ima ime vjere,a ne naroda. Po svjetu ih ima i tamo idu dijeca roditelja koja smatraju da svoju dijecu treba da odgajaju u duhu te vijere. Samo što kod nas važi pravilo katolik=Hrvat to je nešto drugo. Ovim što si ti napisao samo bi se dogodilo razdvajanje ljudi na Srbe, Hrvate, Bošnjake i zamisli Ostale kao tamo na crne i bijele.

Mislim da je ovo najpogubnije što bi se moglo uraditi. Jer ako nas naši roditelji nisu dovoljno dobro naučili kako da živimo zajedno evo nam prilike da probamo Mi naučiti našu dijecu kako da žive zajedno
KSC sam spomenuo kao primjer posebne skole, mozda je bolji primjer postojanje bosnjacke gimnazije.

No, spomenuh vise puta postojanje nacionalno-neutralnih obrazovnih ustanova. Koliko djece danas u Sarajevu ide u striktno 'bosnjacke' ili 'hrvatske' skole, a koliko ih ide u nacionalno-neutralne??
Pod 'nacionalno-neutralnom' skolom mislim na skolu u kojoj se ne bi gledalo na kojem jeziku prica predavac i na kojem jeziku su napisani udzbenici. Govorilo bi se i predavalo na jeziku koji tu preovladava.
Post Reply