MuaDib wrote:jeza u ledja wrote:
Ja govorim o Predstavnickom Domu BiH, ne o Domu Naroda. U PD BiH postoji nesto sto se zove 'entitetsko glasanje' u kojem su Hrvati donji. Banovine (cuj 'banovine', wtf

) su za to apsolutno nepotrebne.
Zato sam i stavio termin banovina, jer po mom mišljenju Dom naroda je sasvim dovoljan za zaštitu prava konstitutivnih naroda. Tako npr. za bošnjački klub u DN PSBiH iz Bošnjačke banovine biralo bi se 8 delegata, iz Hrvatske i Srpske po 2 delegata, iz distrikta Brčko 1 delegat i Distrikta grada Sarajevo 4 delegata. (Isti princip za srpski i hrvatski klub). To znači da Predstavnički dom predstavlja dom građana, a Dom naroda ima dužnost da spriječi preglasavanje bilo kog naroda. Pošto se u ovom slučaju poslanici za PD biraju u izbornoj jedinici koju predstavlja cijela teritorija BiH, nema potrebe za ekvivalentom entitetskog glasanja / banovinskim glasanjem. Glasanje u DN bi trebalo biti 2/3.
Ali ja govorim da bi se taj problem 'preglasavanja' mogao rijesiti i bez postojanja teritorijalnih jedinica koje ti predlazes. Kontas?
Ja govorim, ako je u tome problem onda se moze uspostaviti sistem gdje mogucnost neke vrste 'veta', odnosno zastite vitalnih interesa etnickih grupa ne bi bila organizovana oko teritorijalne jedinice, kao sto je sada u dva entiteta.
Inace, da nastavim s ovim sto je spomenuo Tomislav, u svakoj modernoj demokratskoj zemlji postoji podjela na regije. To apsolutno niko ne spori, (u stvari pitanje je da li se ovi u RSu slazu s tim). Pitanje je samo da li te regije (znaci
fizicke cjeline) trebaju biti vezane za odredjeni narod ili ne.
Dalje, oko 'dirigovanja' regijama iz Sarajeva, prvo se treba ustanoviti - da li je problem etnicki ili regionalni, ili oboje, tj. da li se time diskriminira pojedini narod ili pojedine regije.
Ako je problem samo regionalni onda se BiH moze podjeliti na 'ekonomske', a ne etnicke regije.
Ako je problem samo etnicki, onda trebaju postojati institucije koje ce braniti prava pojedinih naroda. Te institucije ne trebaju biti vezane za teritorij, vec za narod. Znaci narod na CIJELOM podrucju BiH, bilo da je B/H/ili S.
Poenta je da institucija koja stiti interese odredjenog naroda NE MOZE biti vezana za samo odredjeni teritorij, jer ne postoji (odnosno ne bi trebao da postoji) nijedan teritorij gdje je jedan narod privilegovan na bilo koji nacin u odnosu na drugi. Ne moze hrvatski entitet kako treba stititi prava Bosnjaka i Srba u njemu, isto kao sto sada RS ne stiti jednako prava Bosnjaka i Hrvata koji zive u manjem entitetu. Nadalje, ti entiteti ni na koji nacin ne stite prava 'svog' naroda koji ne zivi u njemu, jer su vezani za teritorij. RS ne moze puno uciniti za prava Srba u Sarajevu, niti FBiH moze puno uciniti za prava recimo Bosnjaka u Kozarcu. Kada bi ti 'etnicki entiteti', odnosno institucije imali neku vrstu jurisdikcije na cijelom podrucju BiH oni bi stitili prava svakog pojedinca koji pripada tom narodu.
Tako na kraju, ako je problem 'dirigovanja' Sarajeva i etnicki i regionalni on se jedino moze rijesiti dvjema paralelnim institucijama od kojih ce jedna djelovati regionalno, a druga za zastitu etnickih grupa.
Ja vec odavno predlazem postojanje dvije vrste podjele u BiH. Jedna - teritorijalna/regionalna i druga etnicka/ateritorijalna. Svaka bi imala svoje institucije koje bi stitile prava gradjana koji im pripadaju.