Liga političara BiH

Post Reply
FFC

#1 Liga političara BiH

Post by FFC »

Ko je najtalentovaniji političar? Najsposobniji da osvoji i zadrži vlast i ostvari veliki uticaj u datim okolnostima? Po meni tebela izgleda ovako:

1. Čović - najjači političar u regionu poslje velikog Đukanovića. Nikad nije izgubio ni izbore ni debatu, nikad nije bio van suda više od nedelju dana nizaša nikad nije osuđen.
2. Dodik - zadnji izbori su ga malo uzdrmali ali moć koju je ostvario, sudska nedodirljivost i dugi niz godina na vlasti i dalje ga drže na samom vrhu,
3. Tihić - sve je bitke unutar stranke dobio i kad je imao medije protiv sebe. Pobjednik zadnjih izbora. Ipak nije toliko talentovan kao ova 2, solidno 3 mjesto.
4. Lagumdžija - u zadnje vrijeme povukao niz amaterskih poteza, ali neprikosnoven u stranci 20 godina i jos uvijek ministar
5. Bakir - dobar govornik za standarde nase pismenosti. Ima perspektivu
6. Radoncic - da je talentovan sa resursima koje ima dalje bi dogurao. nema harizmu
7. Komsic - vidicemo da li su mu se neke izjave samo posrecile kad osnuje stranku. talentovan da dobije glasove ali veoma mala moc. zasad.
It_is_a_Leclerc

#2 Re: Liga političara BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Onaj ko je završio politologiju i školovao se da bude političar.

Ovo ostalo su neki drumski razbojnici, seoske varalice i cirkusanti bez gaća.
Scopio

#3 Re: Liga političara BiH

Post by Scopio »

Nekad mi je lagumdzija bio broj 1, ali u zadnje dvije tri godine covjek je puko, nesto mu bilo!
Sad defintivno Čović, kako moja baba kaže, znam da me laže i krade al ga brate fino slušati :D
FFC

#4 Re: Liga političara BiH

Post by FFC »

It_is_a_Leclerc wrote:Onaj ko je završio politologiju i školovao se da bude političar.

Ovo ostalo su neki drumski razbojnici, seoske varalice i cirkusanti bez gaća.
ovo je lista uspjesnosti u onome sto oni hoce kao politicari - da budu na vlasti i ostvaruju licnu korist bez zakonskih sankcija.

p.s. - skoro nijedan politicar u svijetu nije po zanimanju politolog. to se ne studira da bi se "naucila politika" :lol:
Kaćunak

#5 Re: Liga političara BiH

Post by Kaćunak »

Komšić na listi....ma daaj..
FFC

#6 Re: Liga političara BiH

Post by FFC »

Komšić je na listi samo zato što je u teoriji moguće da se pravi glup kako bi dobio puno glasova običnih ljudi. Predložite nove takmičare.
webby-x

#7 Re: Liga političara BiH

Post by webby-x »

Čović, Dodik, Lagumdžija i Tihić.
Ostali im nisu ni blizu.
Skijaš

#8 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

Nejasna mi je ta fascinacija Čovićem. Čovjek nije stvorio stranku nego je istu naslijedio, nije napravio korak naprijed u jačanju svoje ideologije nego je ista za njegova mandata oslabljena, potpisao je raspodjelu hrvatskih ministarskih pozicija sa SDP-om na entitetskom nivou (što je do prije dvije godine bilo nezamislivo), a to što je na državnom ustupio SDP-u mjesto samo zamjenika ministra opet nije njegov uspjeh nego odluka Tihića i Dodika. Čović nema apsolutno ništa iza sebe da ga neko može smatrati uspješnim političarem, a to što je još na političkoj sceni, nije do njega.

Kod nas ustvari nema uspješnih političara na višim nivoima vlasti. Uspješni su recimo načelnici Širokog Brijega ili Tešnja koji su u stanju stvoriti atmosferu povoljnu po investicije.

p.s. mislim da bi Željko, ako bude gurao prave ljude na prava mjesta, mogao doći do uspjeha svoje politike.
webby-x

#9 Re: Liga političara BiH

Post by webby-x »

Skijaš wrote:p.s. mislim da bi Željko, ako bude gurao prave ljude na prava mjesta, mogao doći do uspjeha svoje politike.
:lol:

Nešto kao Vikićeva struja u SBB-u ili kako je
Radončić dobar partner jer se "odrekao" Kaljmendija?
Je li se ti nekada posramiš svojih "predviđanja"
ili ih jednostavno zaboraviš i nadaš se da nitko
ne pamti?

:-)

Čović jedini nije izgubio izbore, valjda ti je to jasno?
Ima pozicije i moć koju realno po rezultatima izbora
ne bi trebao imati.

Među Bošnjacima se dva puta smijenio SDA i došao SDP.
Među Srbima se smijenio SDS i došao SNSD.
Samo još Čović nije doživio takav neuspjeh, unatoč
rastavljanju HDZ-a na dva dijela pod sponzorstvom Sanadera.
Sada imaš situaciju da je obesmislio HDZ90 i ta stranka nema
više ni smisla. Vjerojatno će se i utopiti natrag u HDZ.
Skijaš

#10 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:p.s. mislim da bi Željko, ako bude gurao prave ljude na prava mjesta, mogao doći do uspjeha svoje politike.

ne pamti?

Ni jedno ni drugo, ljudski je očekivati pozitivan razvoj situacije i nipošto nešto čega treba da se sramim. Onaj ko širi međuetničku mržnju treba da se srami.
webby-x

#11 Re: Liga političara BiH

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Ni jedno ni drugo, ljudski je očekivati pozitivan razvoj situacije i nipošto nešto čega treba da se sramim. Onaj ko širi međuetničku mržnju treba da se srami.
Ma ti ne očekuješ ništa realno nego maštaš.
Da nešto pogodiš, hajde, ali ti ništa ne pogodiš.
Skijaš

#12 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Ni jedno ni drugo, ljudski je očekivati pozitivan razvoj situacije i nipošto nešto čega treba da se sramim. Onaj ko širi međuetničku mržnju treba da se srami.
Ma ti ne očekuješ ništa realno nego maštaš.
Da nešto pogodiš, hajde, ali ti ništa ne pogodiš.
Pa eto, pogodio sam za Keljmendija čim je spomenut ulazak Vikića u SBB. Tad sam rekao da je Keljmendi prošlost.
webby-x

#13 Re: Liga političara BiH

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Tad sam rekao da je Keljmendi prošlost.
Ne, rekao si da je Radončić dobar partner jer se
"odrekao" Kaljmendija. To je bilo onda kada je
Lagumdžija bio dobar za tebe. Dok si još ranije
rekao da nećeš živjeti u državi gdje je Fahro
ministar sigurnosti (tada ti je SDA bila dobar partner),
a koliko vidim još si u BiH.

:-D
Last edited by webby-x on 02/12/2012 12:41, edited 2 times in total.
Skijaš

#14 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Tad sam rekao da je Keljmendi prošlost.
Ne, rekao si da je Radončić dobar partner jer se
"odrekao" Kaljmendija.
Pa odrekao ga se.
Dok si još ranije rekao da nećeš živjeti u državi gdje je Fahro
ministar sigurnosti (tada ti je SDA bila dobar partner),
a koliko vidim još si u BiH.
Trenutak slabosti. Ljudi smo.
FFC

#15 Re: Liga političara BiH

Post by FFC »

webby-x wrote:

ne pamti?

Čović jedini nije izgubio izbore, valjda ti je to jasno?
Ima pozicije i moć koju realno po rezultatima izbora
ne bi trebao imati.

Među Bošnjacima se dva puta smijenio SDA i došao SDP.
Među Srbima se smijenio SDS i došao SNSD.
Samo još Čović nije doživio takav neuspjeh, unatoč
rastavljanju HDZ-a na dva dijela pod sponzorstvom Sanadera.
Sada imaš situaciju da je obesmislio HDZ90 i ta stranka nema
više ni smisla. Vjerojatno će se i utopiti natrag u HDZ.
upravo to.
FFC

#16 Re: Liga političara BiH

Post by FFC »

Skijaš wrote:Nejasna mi je ta fascinacija Čovićem. Čovjek nije stvorio stranku nego je istu naslijedio, nije napravio korak naprijed u jačanju svoje ideologije nego je ista za njegova mandata oslabljena, potpisao je raspodjelu hrvatskih ministarskih pozicija sa SDP-om na entitetskom nivou (što je do prije dvije godine bilo nezamislivo), a to što je na državnom ustupio SDP-u mjesto samo zamjenika ministra opet nije njegov uspjeh nego odluka Tihića i Dodika. Čović nema apsolutno ništa iza sebe da ga neko može smatrati uspješnim političarem, a to što je još na političkoj sceni, nije do njega.

Kod nas ustvari nema uspješnih političara na višim nivoima vlasti. Uspješni su recimo načelnici Širokog Brijega ili Tešnja koji su u stanju stvoriti atmosferu povoljnu po investicije.

p.s. mislim da bi Željko, ako bude gurao prave ljude na prava mjesta, mogao doći do uspjeha svoje politike.
mjerljiva je njegova moc i nedodirljivost. sve drugo je apstrakcija.

sto neko drugi nije tu, na njegovom mjestu?
Skijaš

#17 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

Ja ne vidim neki uspjeh u opstanku na čelu stranke, to je bar lako postići. Ali OK, nekom je ovo Čovićevo udaljavanje od Vatikana i indirektno stavljanje pod kišobran Rusije pametna politika i nešto što će donijeti pozitivne rezultate HDZ-u. No vidjećemo.
FFC

#18 Re: Liga političara BiH

Post by FFC »

Skijaš wrote:Ja ne vidim neki uspjeh u opstanku na čelu stranke, to je bar lako postići. Ali OK, nekom je ovo Čovićevo udaljavanje od Vatikana i indirektno stavljanje pod kišobran Rusije pametna politika i nešto što će donijeti pozitivne rezultate HDZ-u. No vidjećemo.
ti nista ne kontas izvan uskog okvira koji si zacrtao u glavi, jelde
Skijaš

#19 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

FFC wrote:
Skijaš wrote:Ja ne vidim neki uspjeh u opstanku na čelu stranke, to je bar lako postići. Ali OK, nekom je ovo Čovićevo udaljavanje od Vatikana i indirektno stavljanje pod kišobran Rusije pametna politika i nešto što će donijeti pozitivne rezultate HDZ-u. No vidjećemo.
ti nista ne kontas izvan uskog okvira koji si zacrtao u glavi, jelde
Tokom formiranja entitetske vlasti, HDZ se sukobio sa američkim i njemačkim ambasadorom, a dobio je podršku ruskog ambasadora. Ako je to uspjeh, OK, super.
Telemah

#20 Re: Liga političara BiH

Post by Telemah »

Da su ga bogd'o podržali tada i ova prva dvojica ambasadra, ne bi danas u vladi federacije sjedili stručnjaci poput Mašića, Kaplana, Lijanovica idr., koji čine, kako rekosmo davno - ''najbolju vladu do sada'', ''koja sve odluke donosi jednoglasno''...a bogami i zbog uštede ponekad autobusom putuje na radne sastanke na terenu.
Skijaš

#21 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

Telemah wrote:Da su ga bogd'o podržali tada i ova prva dvojica ambasadra, ne bi danas u vladi federacije sjedili stručnjaci poput Mašića, Kaplana, Lijanovica idr., koji čine, kako rekosmo davno, - ''najbolju vladu do sada'', koja sve odluke donosi jednoglasno...a bogami i zbog uštede ponekad autobusom putuje na radne sastanke na terenu.
Ne mislim da su njegovi kadrovi kvalitetniji a kvalitet kadrova uostalom i nije bio razlog neslaganja. Sam primjer sam spomenuo jer je evidentno da stavljanjem HDZ-a pod kontrolu Dodika, toj stranci saveznik postaje ruski ambasador, a protivnike se nalazi u njemačkom i američkom ambasadoru. To nije uspjeh, rusofilija po političkim forumima simpatizera Herceg Bosne, ili nazivanje američkog ambasadora majmoonom od strane nekih portala su samo manifestacije te katastrofalno loše politike Dragana Čovića.
mO k3

#22 Re: Liga političara BiH

Post by mO k3 »

liga cega???!?!?
Telemah

#23 Re: Liga političara BiH

Post by Telemah »

Skijaš wrote: Ne mislim da su njegovi kadrovi kvalitetniji a kvalitet kadrova uostalom i nije bio razlog neslaganja. Sam primjer sam spomenuo jer je evidentno da stavljanjem HDZ-a pod kontrolu Dodika, toj stranci saveznik postaje ruski ambasador, a protivnike se nalazi u njemačkom i američkom ambasadoru. To nije uspjeh, rusofilija po političkim forumima simpatizera Herceg Bosne, ili nazivanje američkog ambasadora majmoonom od strane nekih portala su samo manifestacije te katastrofalno loše politike Dragana Čovića.
Ne možeš porediti pisanje drčine po raznim forumima i portalima sa stvarnim stanjem na terenu.
Po toj logici, niti jedan izabrani političar u Bih ne bi bio na funkciji na kojoj se sada nalazi - kada bi osluškivali ''glas'' portala i foruma. Znači, to smo riješili.

Ja ti odgovorno tvrdim da danas u BiH politici ne postoji izgrađenija politička osoba od Dragana Čovića. Ne govorim ovdje o nekom njegovom moralu i poštenju, govorim o njegovim političkim sposobnostima. Veoma sposoban čovjek - u svoju korist. U privatnom životu jednostavan, duhovit i čak veoma šarmantan ako to situacija iziskuje. Ipak, daleko potkovaniji, obrazovaniji, kompletniji, iskusniji, lukaviji i pragmatičniji političar u odnosu na svu ovu kamarilu koja se pojavljuje na BH političkom nebu. Čovjek je na čelu relativno male stranke u odnosu na pojedine gigante, i veoma dobro i mudro igra jezičak na vagi. Jednostvno, ima više političke moći nego što objektivno ima pravo na to. Tu do izražaja dolazi njegova visprenost.
Šta ti misliš da malo ''ašikovanja'' s ruskim ambasadorom je pogrješka, ili se to Ćova onako iz naivnosti se zaletio. Ima to sve svoje.
I još nešto - otkud ti pomisao da protivnike ''nalazi'' u njemačkom ambasadoru, i njemačkoj politici općenito. Ni blizu istine. To je malo čvršća veza, o kojoj se baš i ne zna puno.
Skijaš

#24 Re: Liga političara BiH

Post by Skijaš »

Telemah wrote:
OK, očigledno se nećemo složiti. Ja u njemu vidim luzera i objasnio sam zašto, ti misliš suprotno, maš svoje argumente i to je to. :thumbup:
Post Reply