LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post Reply
jeza u ledja

#51 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by jeza u ledja »

Male anacionalne stranke poput LDS prosto moraju sklopiti koalicije sa bar jos 2-3 druge slicne njima. Jedino tako se njihov glas moze pikati.

Situacija u kojoj SDP sklapa koalicije sa patuljcima nikako ne valja - jer onda se svaki od njih da izvinete uskurci pa trazi vise nego sto zasluzuje.

I ne samo da se stranke a la LDS trebaju stapati u koalicije, oni se trebaju stapati u jednu stranku medjusobno.
Kad su se zadnji put neke dvije stranke u BiH ujedinile?
Ja samo vidim rasparcavanje: SDA-SBiH-ASDA-SBB
HDZ > HDZ1990
SDS > SDS1990
SDP > SDU - NS
SP > NSP
Pa cak i radikali. SRS - SRSVS :)
HSP u HCSP

Jedino ujedinjavanje kojeg se ja sjecam je UBSD i SDP

Sve neke sujete, prepucavanja.
Ujedinite se medjusobno prvo, pa cete upravo najvise time pokazati svoju politicku zrelost i sposobnost.
bruce lee

#52 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by bruce lee »

jeza u ledja wrote:Kad su se zadnji put neke dvije stranke u BiH ujedinile?
Ja samo vidim rasparcavanje: SDA-SBiH-ASDA-SBB
HDZ > HDZ1990
SDS > SDS1990
SDP > SDU - NS
SP > NSP
Pa cak i radikali. SRS - SRSVS :)
HSP u HCSP

Jedino ujedinjavanje kojeg se ja sjecam je UBSD i SDP

Sve neke sujete, prepucavanja.
nasa raja gotivi licnosti i lidere, a ne programe.. posvadjaju se dvojica, odmah nova stranka..

zaboravio si:
sds>nds i >ds (plus danas >szds! :D )
sda>mbo>lbo
itd itd

samo se haman od dodika ne otcijepi niko.. ili se jos niko nije usudio? prejak je jos.. al bili su mnogi "prejaki" ;-)
jeza u ledja

#53 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by jeza u ledja »

ih ko ce ih sve pohvatati :D

da, od SDS se odvojila Plavscicka kao SNS, pa se sad mescini zovu DNS, inace stranka o kojoj se vrlo malo govori a imaju poprilican broj glasaca.

a ovi mbo su jos prije rata se odvojili, sa zulfikarom, poslije tunjo promijenio naziv u lbo. (btw, sta se s njima desilo, jesu li se oni stopili sa lds :shock: ili se meni cini?, jer znam da je i lds promjenio naziv , prije su se zvali samo 'Liberali' )
bruce lee

#54 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by bruce lee »

ja bo, upravo sam na te biljanine mislio.. adil se odvojijo prije rata, a kasnije od njega tunjo. ne sjecam se ikakve fuzije sa lds-om, al more bit bidne

i sto je najgore: svako od "vodja" govori (a vecina glasaca to i misli) kako je onaj "drugi" korpus homogen i jak, samo su eto "nasi" podijeljeni. zato treba zbiti redove i za jednog vodju glasati :roll:
Imamopobjednika

#55 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Imamopobjednika »

bruce lee wrote:care moj, zaboravljas ovdje da je npr jedan konzervativni cdu po nasim arsinima arsinima soc.demokratska stranka.. to sto ti furas neoliberalizam a la westerwelle je nepoznavanje (npr.) njemacke istorije liberala. fdp ima veliku tradiciju soc.liberalnog krila u vrijeme brandta, pa i schmidta.. ovo sto su sada (a sto ti zastupas) je iskljucivo produkt westerwelle-a (koji ni svoju homoseksualnost ne moze bas pravo da "prizna" na liberalan nacin) i ostalih tipa möllermann-a (oca propalog projekta 18% koji se ubio nakon sto su otkrivene njegove manipulativne finansije stranke, povezane sa antisemitskom kampanjom).. produkt koji kritikuju cak njihovi njekadasnji stranacki velikani i koji laganini vec ne pije vode (polovljenje podrske u roku od 6 mjeseci, g.w. kao daleko najnepopularniji ministar inostranih poslova svih vremena u to doba mandata itd.).. liberalizam ce (bar u njem.) morati nazad u (lijevi) centar ako hoce duzu perspektivu..

ono sto si ti naveo kao "istinski" liberalizam (onaj koji se veze iskljucivo za desnicu) je vise neopopulizam i koketiranje sa radikalnom desnicom tipa haider-a, onog ubijenog wima u holandiji i slicnih im, koji su na talasu gubitnika modernizacije pokusali pod kaputom "liberalizma" tj. klasicnih ideja centra pokupiti prije svega glasove gubitnika modernizacije.

na kraju krajeva: ne poredi nas stranacki sistem sa onim zapadnih demokratija :-)
Priznajem da nisam bas najbolje upucen u "skole" liberalizma, hvala ti za pojasnjenje nekih stvari koje nisam znao. Medjutim ja ovdje ne govorim o liberalima tipa Haidera ili Zirinovskog (i njegova stranka je cini mi se "liberalna" u nazivu? :D ). Slazem se sa tobom da su to cisti populisti koji vise vuku desno i od same tradicionalne desnice. Ne, ja ovdje govorim o tradicionalnim liberalima u drzavama EU. Ti liberali uvijek ostavljaju utisak da pripadaju desnom centru.

Medjutim da ne odlutamo previse od same teme. Cinjenica je da LDS sa nekim svojim istupima daje do znanja da fura socijalliberalizam. Ali zalostan pokazatelj o njima i njihovoj aktivnosti/transparentnosti je to da ti i ja, koji nismo njihovi clanovi i glasaci (ovo za tebe je pretpostavka) raspravljamo i nagadjamo gdje LDS stoji po vrlo bitnim pitanjima.
cyprus

#56 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by cyprus »

Pa matematika je jasna. One stranke koje mogu preći izborni prag na državnom nivou trebaju izać samostalno. One koje za to nemaju objektivne šanse trebaju međusobno koalirat sa sličnim. Pa se onda nakon izbora ide u vladajuće koalicije, zavisno od rezultata izbora naravno.

Sveobuhvatna lijevo-centarska koalicija (od socijalista, socijaldemokrata do liberala i građanskih opcija različitih profila) može biti samo kontraproduktivna i nema nikavkog smisla. Pogotovo ujedinjavanje velikih stranaka tipa SDP sa ovim za koje se jedva čuje. To bi bilo isto kao da se ujedine Kina i Butan i država se nazove Kinesko-butanska Federacija :-) . Ako pak ovakve stranka žele pošto-poto ić sa SDP-om, onda bujrum nek se utope u SDP-ovo članstvo...
Socijalista

#57 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by Socijalista »

cyprus wrote:Pa matematika je jasna. One stranke koje mogu preći izborni prag na državnom nivou trebaju izać samostalno. One koje za to nemaju objektivne šanse trebaju međusobno koalirat sa sličnim. Pa se onda nakon izbora ide u vladajuće koalicije, zavisno od rezultata izbora naravno.

Sveobuhvatna lijevo-centarska koalicija (od socijalista, socijaldemokrata do liberala i građanskih opcija različitih profila) može biti samo kontraproduktivna i nema nikavkog smisla. Pogotovo ujedinjavanje velikih stranaka tipa SDP sa ovim za koje se jedva čuje. To bi bilo isto kao da se ujedine Kina i Butan i država se nazove Kinesko-butanska Federacija :-) . Ako pak ovakve stranka žele pošto-poto ić sa SDP-om, onda bujrum nek se utope u SDP-ovo članstvo...
Post vrlo realan i na bazi cinjenica. :thumbup:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#58 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by dr.gog »

..ma to Drugovi :D ..ta prokleta anarholiberalna i za-paušal skretanja zamaskirana u koješta...Dobro im kažete..oni bi se igrali liberalizma, dok Sauronova kula s Pofalića prijeti napretku socijaldemokracije u Bosanaca..
rajvosa1

#59 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by rajvosa1 »

Liberalna ideja OK. Ali, kakva je to stranka u kojoj je na visokoj funkciji jedan, da ne kažem nešto što bi komentar izbrisalo, Senad Hodović????? Diplomirani marksist, zatim osnivač SDA u Visokom, pa onda liberal, direktor muzeja za koji nema kvalifikacije, vlasnik četiri-pet stanova, član lopovske piramidalne fondacije, u kojoj je bio dok je para bilo, a poslije prao ruke od svega. Između takvih likova i Fahre, moj glas bi 100 puta radnije otišao Fahri. Srećom ima još stranaka.
kiky

#60 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by kiky »

lds se malko oglasi pred svake izbore i kapak ...
tu stranku je sebi privatizovala gospoja presjenica i naučnica i zaboli nju za liberalne ideje i opcije ...
e, brale ...
treba malo i radit, angažovat se, putovat po zemlji i upoznavat ljude sa liberalnim idealima ...
nemože partiju vuč neka koalacija sa sdp-om ili bilo skim drugim ...
:D
xander071

#61 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by xander071 »

Što se kiky uhvatio Lamije Tanović k'o pjan plota... :-)

Skontali smo šta hoćeš da kažeš, idemo dalje.
kiky

#62 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by kiky »

ona je presjenica i kao takva najodgovornija za kaljužu u kojoj se lds trenutno nalazi ...
nije mi poznata nijedna druga osoba iz lds-a ... ( toliko je stranka exponirana i transparentna ) ...
izmeđuostalog sam očaran njenim naučnim radom ( koji je inače poznat daleko van njene mjesne zajednice ) ...
tema je o lsd-u, a ona je presjenica ...
ako ti se ne čita, preskoči post ili postaj nešto pametnije ...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#63 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by -LIBERO- »

Ovoje tragicno sto cu sada pitati,ali je to vjerovatno plod "rada" LDS-a

Moze li mi neko reci koja su to bitnija imena u LDS-u sem Lamije Tanovic.

Ja neznam da sam ikada igdje,na bilo kojem mediju,istupu ili bilo gdje drugo,vidio bilo kojeg drugog predstavnika te stranke sem profesorice Tanovic :shock:

mozda je do mene,ali fakat nisam.... :run:
bruce lee

#64 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by bruce lee »

nije strasno libero, ja sam mislio da im je rasim kadic jos uvijek predsjednik stranke.. tako da :run:
vivaldi

#65 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by vivaldi »

-LIBERO- wrote:Ovoje tragicno sto cu sada pitati,ali je to vjerovatno plod "rada" LDS-a

Ja neznam da sam ikada igdje,na bilo kojem mediju,istupu ili bilo gdje drugo,vidio bilo kojeg drugog predstavnika te stranke sem profesorice Tanovic :shock:

Bojan zec filipovic - dosao ko pocasni gost na kongres NS neki dan. U prvom redu svi u odjelima i kravatama i on s njima u starkama, izlizanim farmerkama, neobrijan i sa rajfom na glavi :run:
bruce lee

#66 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by bruce lee »

vivaldi wrote:
-LIBERO- wrote:Ovoje tragicno sto cu sada pitati,ali je to vjerovatno plod "rada" LDS-a

Bojan zec filipovic - dosao ko pocasni gost na kongres NS neki dan. U prvom redu svi u odjelima i kravatama i on s njima u starkama, izlizanim farmerkama, neobrijan i sa rajfom na glavi :run:
podilazi covjek ciljnoj grupi: omladini.. :D i kadic je nekad bio predsjednik/g.sekretar ili sta vec u sso ;)
no_pasaran

#67 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by no_pasaran »

Prosto nevjerovatno koliko gluposti na jednom mjestu... SDP je postao novi lokalni krivac.

Evo ja predlažem da se SDP najoštrije kazni za ovosedmični poraz Modriče, mislim 3-0, sramotno!

Hajde se malo uozbiljite, razumijem ja porive NS-a da krade SDP-ove glasače, razumijem planove drugih stranaka da postanu malo veće opozicione partije... ali de se ba malo uozbiljite.

Dakle LDS, kao i sve ostale opozicione, progresivne, demokratske i ljevičarske stranke dočekati otvorenih ruku. Vi fino spremite zajedničku predizbornu platformu, sa dobrim programom, i ja vam garantujem da će SDP sam ponuditi da sa vaših 12 posto kreira zajedničku vladu!

ZNAČI OVO VAM GARANTUJEM!

Sve male stranke, od Naše stranke, LDS-a, do Zenenih, itd. neka se ujedine u predizbornu koaliciju i neka ponude zajedničku listu i kvalitetan program, i SDP ce ih objeručke prihvatiti kao partnere u vladi nakon oktobarskih izbora.

Ovako ovi pozivi, i ultimatumi, NS-a, LDS-a, i sličnih za predizbornu koaliciju sa SDP-om su :-)

Što neko reče, kao da se Kina i Butan ujedine u Butansko-Kinesku Republiku :lol:
5 0 5

#68 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by 5 0 5 »

jeza u ledja wrote:

SDP > SDU - NS - Naša Stranka je nastala od "nezadovoljnih" SDPovaca? Nisam to znao. Mislim da to nije tako.
SDU je nastala iz unutrašnjeg SDP-ovog sukoba, koliko se sjećam.
SDA-SBiH-ASDA-SBB - Zajednička stvar svim ovim strankama je da su nastale iz SDA. Mislim da je ovo manje ideološko ili političko razmimoilaženje koliko interesno u materijalnom (čitaj korumpiranom) razlazu. Sve ove stranke su slične (ako ne po mnogo čemu i identične po ideologiji, programima a i članstvu). Još bi dodao na ovu listu MBO (prva bošnjačka stranka) i (stari SDAovac) Abdić i njegov DNZ
SBiH i SDA dobro sarađuju po pitanju raspodjele rukovodećih mjesta u velikim kompanijama. Zar ne? Sve ostalo je manje bitno, ili je bitno taman toliko koliko će njima donijeti određeni profit.

Ja se ne slažem s mišljenjima da se stranke trebaju udruživati da bi opstale (ili prigrabile) vlast. Bh demokratija je mlada i jako se sporo razvija. Glasačima treba više izbora. Jer da svi misle isto, samo jedna stranka bi bila potrebna. Ne treba ubijati različitost mišljenja, treba promjeniti svijest ljudi o izborima (o tome već puno puta rečeno)
Evo par primjera. 1990. pred prve izbore, sjećam se jedan od glavnih razloga zbog kojeg se nije glasao za "Liberale" je bio "ma oni dobro razmišljaju ali, oni su mladi, đeš' dati djeci da vladaju" (Ove se rečenice sjećam kristalno jasno). Prije neki par mjeseci razgovarao sam o NS i čuo sam ovakav argument: "Pa kako ćemo dati režiseru da vlada?" Oba primjera dolaze od običnih radnih ljudi, onakvih kakvih je najviše na glasanju. Još da dodam jedan primjer kada sam pomagao staroj bakici da glasa na izborima (onim na kojima je Tihić pobjedio za predsjednika). Žena je imala više od 80 godina i kada sam je pitao za koga želi da glasa, odgovorila je "za Harisa". Haris je bio samo na jednom papiru (predsjedništvo, čini mi se), a trebalo ih je ispuniti 6. Odgovor je uvijek bio isti. Šta hoću reći s ovim. Dosta je ljudi konzervativno i kad si utuvi nešto u glavu teško se mijenja. I naravno, kult ličnosti je glavni sport na Balkanu.
Ja sam bio član SDP-a od 1990. Radio sam (volonterski) za stranku dugo vremena i bio sam član foruma mladih. Veoma brzo sam uvidio da ima puno karijerista koji bi preko mrtvih prešli za svoj cilj. Isto tako sam vidio da ima puno lopova i interesdžija. Da se razumijemo, mislim da takvih ljudi ima svuda (ne samo u SDP-u i u ostalim strankama nego i šire). Ali to mi je otvorilo oči. Ne postoji stranka, niti čovjek vrijedan moje stopostotne podrške. Ako ne vodi politiku za koju sam glasao dat ću svoj glas drugome. Bez obzira što se njihov program načelno podudara sa mojim političkim ubjeđenjima. Pa i ja sam se promjenio puno u zadnjih 20 godina. Kao i svi. Pa i Lagumdžija1990 nije isti kao Lagumdžija2010.

Dakle, više stranaka je dobro, i kad bi imali više odgovornosti, brzo bi se dogovorili oko koalicija. Samo, bojim se da većini bh strankama nije cilj prosperitet zemlje i glasača, nego profitabilno vođenje svojih firmi.

Moje je mišljenje da treba dati glas manjim strankama jer tek onda će biti primorani da surađuju na micro nivou, a megalomanske će priče postati besmislene.

Što se tiče gđe Lamije o njoj ne znam ništa (kao ni o njenoj stranci), ali valjda su i sami (djelimično) krivi što se nigdje ne čuju.
Što se tiče SDP-a, volio bih ako mi neko može navesti bar jednu stranku u Evropi (ne samo EU) koja ima istog predsjednika 15 godina (sa jako skromnim rezultatima bez učešća u vlasti), ali eto, za ovaj primjer može i stranka koja je recimo na vlasti 15 godina. Hvala.
bruce lee

#69 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by bruce lee »

no_pasaran wrote:Prosto nevjerovatno koliko gluposti na jednom mjestu... SDP je postao novi lokalni krivac.

Evo ja predlažem da se SDP najoštrije kazni za ovosedmični poraz Modriče, mislim 3-0, sramotno!

Hajde se malo uozbiljite, razumijem ja porive NS-a da krade SDP-ove glasače, razumijem planove drugih stranaka da postanu malo veće opozicione partije... ali de se ba malo uozbiljite.

Dakle LDS, kao i sve ostale opozicione, progresivne, demokratske i ljevičarske stranke dočekati otvorenih ruku. Vi fino spremite zajedničku predizbornu platformu, sa dobrim programom, i ja vam garantujem da će SDP sam ponuditi da sa vaših 12 posto kreira zajedničku vladu!

ZNAČI OVO VAM GARANTUJEM!
:thumbup:
jeza u ledja

#70 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by jeza u ledja »

505sCrtom wrote:Što se tiče SDP-a, volio bih ako mi neko može navesti bar jednu stranku u Evropi (ne samo EU) koja ima istog predsjednika 15 godina (sa jako skromnim rezultatima bez učešća u vlasti), ali eto, za ovaj primjer može i stranka koja je recimo na vlasti 15 godina. Hvala.
Tony Blair
1994-2007

Nije 15, al eto 13.
5 0 5

#71 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by 5 0 5 »

jeza u ledja wrote:
505sCrtom wrote:Što se tiče SDP-a, volio bih ako mi neko može navesti bar jednu stranku u Evropi (ne samo EU) koja ima istog predsjednika 15 godina (sa jako skromnim rezultatima bez učešća u vlasti), ali eto, za ovaj primjer može i stranka koja je recimo na vlasti 15 godina. Hvala.
Tony Blair
1994-2007

Nije 15, al eto 13.
U redu, hvala. U UK se uglavnom ne mijenjaju vođe partija dok su u isto vrijeme na vlasti (premijer). U tih 13 godina se izredalo četvorica vođa Konzervativne partije. Od 1988 do danas četvorica u Lib-Dem od toga Ashdown (prvih) 11 godina.
Ali to nije tema ovdje pa neću zachattavat više. Usporedba (s našim SDP-om) je očita, koje želi vidjeti.
kiky

#72 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by kiky »

da bi se napravila koalicija pa makar i malih stranaka, a koje sve liče jedna drugoj ko jaje jajetu, moraju prije svega za to biti sposobne ...
moraju imati neku strukturu, program, transparentnost u radu, ličnosti i slične stvari bitne za rad jedne partije ...
apropo, lds-a , skim lds da uđe u koaliciju ...
neznamo, kao što smo vidjeli iz predhodnih postova, ko je u toj staranci, osim presjenice naučnice lamije ...
neznamo da li ih ima još gdje osim u opštini .... kojoj ... znam da je negdje u sarajevu ...
ljudi misle da je kadić još predsjednik lds-a ...
pa skim onda da se pravi koalicija ...
vjerovatno samo sa predsjednicom lamijom ...
ns je primjer kako se mala stranka profilira ... ( bez obzira dali su moj fah ) ...
od lds-a nismo čuli ni cvrkuta ...
mada vjerujem da gospoja predsjednica redovno lovu kojom stranka raspolaže slaže sebi pod jastuk ...
da li je ko upoznat sa finasijskom situacijom te stranke ...
da li dobijaju lovu od države, imaju li imovinu ( bivši sso ) i slične stvari ...
možda bi bilo interesantno da im malko zavirimo u buđelar ...
klixober

#73 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by klixober »

Nazalost,o LDS-u govori dovoljno sto i sam pokretac teme ne glasa za nju,a nisam primjetio da iko od ljudi na temi namjerava glasati za tu stranku.Iskreno,ne vidim mogucnost da ovakvom politikom predju izborni prag iducih 20 godina.Isto vazi za druge stranke tipa GDS,SDU...Jedina im je opcija da se stope u jednu stranku,ili da imaju zajednicke liste..Iako ne vjerujem da bi zajednickim listama postigli uspjeh,jer nisu ni na proslim izborima u koaliciji LDS-SDU.
Ako se ozbiljno namjeravaju baviti politikom i ucestvovati u vlasti,trebaju se ujediniti...ovako ljudi samo uzalud bacaju glasove na te stranke.
El_comadante

#74 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by El_comadante »

mene interersuje slijedče: ovde na forumu nisam nikgoa čuo da je za neku nacionalističku stranku a ovi su i dalje na vlasti pa ko onda silni glasaju za njih?! mislim raja na ovom forumu su SDP ili NS ili neče glasati ali opet nije to to. e sad jeli ovaj forum forum manjine ili je nešto drugo u pitanju neznam.
jeza u ledja

#75 Re: LDS - LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

Post by jeza u ledja »

El_comadante wrote:e sad jeli ovaj forum forum manjine
:!:

Moze se reci isto tako - uglavnom mladih ljudi, uglavnom obrazovanih ljudi, uglavnom ljudi iz vecih gradova, a onda pogotovo podforum Politika - tu dolaze uglavnom mladi ljudi koji se interesuju za politiku, ljudi koji razmisljaju o njoj i imaju neku svijest o demokratiji i politickom procesu.

Takvi ljudi u vecini glasaju za stranke koje si naveo.
Post Reply