LATINICA: Zasto je pala Posavina?

Locked
ld

Post by ld »

zoom66 wrote:tema se ipak odnosi na posavinu te se trudite da ostanete u njenim okvirima.

hvala..:)

:kravata:
ups :-)
ma poceli smo o posavini,ali ovi gore smotase na temu na nesposobnost armije i slicno i da je sve hvo i hv oslobodili,a eto posavinu nisu mogli da sacuvaju
nelogicno skroz
pored svih iskaza svjedoka i napisanih knjiga i sto je narod gore prozivio i vise i ptice na grani znaju da je posavina prodata i da za rat u srednjoj bosni i hercegovini su krivi susak,tudjman i hercegovci,koji se sad trenutno hladeu hagu,i opet imas ljudi koji nemaju hrabrosti da kazu istinu i da se suoce sa njom
otisla je tema daleko,ali sve je to nekako povezano manje ili vise
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

travnik wrote:
jeza u ledja wrote:@ travnik
Procentualno skolo pola stanovnistva Orasja su bili Bosnjaci, a Hrvata je u gradu bilo manje nego Srba. U Posavini je jedino Brcko procentualno imalo nesto vise bosnjackog stanovnistva od Orasja.
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Orašje imala je 28.367 stanovnika, raspoređenih u 16 naselja.

Nacionalni sastav:

Hrvati - 21.308 (75,11%)
Srbi - 4.235 (14,92%)
Bošnjaci - 1.893 (6,67%)
Jugoslaveni - 626 (2,20%)
ostali - 305 (1,10%)

Izvor wikipedija!
Grad Orasje je na posljednjem popisu imao 3901 stanovnika, od toga:

Bosnjaka 1843
Srba 878
Hrvata 588
Jugoslovena 466
Ostalih 126

Izvor, zvanican popis stanovnistva BiH, izdanje saveznog zavoda za statistiku, Beograd, 1991.

Imas i nezvanicne podatke na Wikipediji, par stanovnika gore dole.

Dakle, govorimo o gradu, ne o opcini. ;)
Šandor

Post by Šandor »

Kad biste se suočili sa činjenicom da su Srbi i Hrvati cijelim tokom rata bili saveznici ova rasprava bi izgubila svrhu. Srbi i Hrvati imaju mnogo zajedničkih tačaka. Dok s Bošnjacima nemaju niti jednu. Zato je savezništvo Hrvata s Bošnjacima bilo samo nužno zlo. Malo je falilo da do tog nužnog zla nikad ne dođe. Sve i da je Armija RBiH bila sposobna za oslobađanje Modriče, Brčkog, Bosanskog Šamca to ne bi mnogo značilo. Srbi iz današnjeg zapadnog dijela RS-a i iščezle Srpske Krajine snabdjevali bi se preko, Gunje, Županje, Babine Grede.....itd (teritorija Republike Hrvatske....ili....lijeva strana Save). Dogovor je dogovor. A nužno zlo je ipak samo nužno zlo.

Ako se u nekom budućem ratu Zagreb odluči na saradnju s Bošnjacima morat će uvesti sankcije svom narodu u Herceg-Bosni. Jer njihovo stanje svijesti je sad manje-više isto kao kod Srba.
travnik

Post by travnik »

jeza u ledja wrote:
travnik wrote:
jeza u ledja wrote:@ travnik
Procentualno skolo pola stanovnistva Orasja su bili Bosnjaci, a Hrvata je u gradu bilo manje nego Srba. U Posavini je jedino Brcko procentualno imalo nesto vise bosnjackog stanovnistva od Orasja.
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Orašje imala je 28.367 stanovnika, raspoređenih u 16 naselja.

Nacionalni sastav:

Hrvati - 21.308 (75,11%)
Srbi - 4.235 (14,92%)
Bošnjaci - 1.893 (6,67%)
Jugoslaveni - 626 (2,20%)
ostali - 305 (1,10%)

Izvor wikipedija!
Grad Orasje je na posljednjem popisu imao 3901 stanovnika, od toga:

Bosnjaka 1843
Srba 878
Hrvata 588
Jugoslovena 466
Ostalih 126

Izvor, zvanican popis stanovnistva BiH, izdanje saveznog zavoda za statistiku, Beograd, 1991.

Imas i nezvanicne podatke na Wikipediji, par stanovnika gore dole.

Dakle, govorimo o gradu, ne o opcini. ;)
Nismo se razumjeli, ja sam mislio na općinu, ali nije to sve toliko ni bitno.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Snaga hv je pokazao na Mostaru gdje su zgrade bukvalno srusene mecima , ja ne znam da li je hv imao kakvo oružje a da ga nije upotrijebio u Mostaru a nije se pomaknuo ni milimetra ,volio bih da znam zašto ???
Oslobodili su toliki teritorij u cro a nisu mogli da oslobode ulicu Mostaru , bili bi dobro uporediti gubitke hv u ratu protiv armije Bih I protiv četnika .
Htio bi znati kako su prošle postrojbe hv koje su pokušale ući B.Petrovac i tako presjeći put ARMIJI BiH za Ključ i Sanski Most do okršaja 5 tog korpa hv došlo je na Oštrelju ,hv je uptrijebio i avijaciju.
Da je hv ili srbska vojska bila makar u sličnom položaju armije bih nebi ni postojale .

Jedini pravi rat u cro je bio u Vukovaru sve ostalo nije vrijedno spomena.
Oluja je bila borba 10 puta nadmoćnijeg u kojoj četničke čkepi nisu pružile nikav otpor vrijedan spomena osim u par izloranih slučajeva kojin su i oslobođeni naknadno.
Jedina podrška koju je 5 k imao od HV je artiljerijska i logistička tačnije vbr -ska a na tome im veliko hvala .
Četničke čkepi u rsk sa pokretanjem oluje bili su u boljem položaju nego moj okrug 92 i nije im ni palo na pamet o bilo kakvom otporu .Nego bježanija do majčice srbije.

Neozbiljno je pričati ili upoređivat armiju bih sa hv ili četnicima jednostavno sami otpor i opstanak k bih armije je čudo sa onolikim topovima i hevy arms oko sarajeva , mostara ,bihaća koji su bili instalirani prije izbijanja rata .
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote: Sve i da je Armija RBiH bila sposobna za oslobađanje Modriče, Brčkog, Bosanskog Šamca to ne bi mnogo značilo. Srbi iz današnjeg zapadnog dijela RS-a i iščezle Srpske Krajine snabdjevali bi se preko, Gunje, Županje, Babine Grede.....itd . .
...itd kuda? :-? :?

Image
Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:
Šandor wrote: Sve i da je Armija RBiH bila sposobna za oslobađanje Modriče, Brčkog, Bosanskog Šamca to ne bi mnogo značilo. Srbi iz današnjeg zapadnog dijela RS-a i iščezle Srpske Krajine snabdjevali bi se preko, Gunje, Županje, Babine Grede.....itd . .

Image
Lijeva obala Save. Hrvatska. Sve dok ne bi naišli na siguran prelaz preko Save u bratsku RS. Između Bosanskog Broda i Srpca. Znaš, to je ono mjesto odakle je Srboljub koji nije ništa kriv. :D:D:D
Uostalom, šta misliš kako su logoraši iz Žepča došli u Dretelj 1993. godine? Nema drugog puta nego preko RS-a. Kako se Žepče uopšte održalo i stvorilo enklavu Tešanj-Maglaj? Ratovali Srbi i Hrvati u istom rovu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:

Image
Lijeva obala Save. Hrvatska. Sve dok ne bi naišli na siguran prelaz preko Save u bratsku RS. Između Bosanskog Broda i Srpca. Znaš, to je ono mjesto odakle je Srboljub koji nije ništa kriv. :D:D:D
Uostalom, šta misliš kako su logoraši iz Žepča došli u Dretelj 1993. godine? Nema drugog puta nego preko RS-a. Kako se Žepče uopšte održalo i stvorilo enklavu Tešanj-Maglaj? Ratovali Srbi i Hrvati u istom rovu.
Pa kako ce preko Slavonskog Broda?
Koliko je meni poznato Zap. Slavonija, tj. Krajina nisu bile spojene sa Istocnom Slavonijom preko RH, vec jedino kroz RS. Nek me neko ispravi ako grijesim.
Šandor wrote:Znaš, to je ono mjesto odakle je Srboljub koji nije ništa kriv. :D:D:D
:lol: :lol: :lol: ahahahaha sto me nasmija. :)
ld

Post by ld »

BISCANIN2 wrote:Snaga hv je pokazao na Mostaru gdje su zgrade bukvalno srusene mecima , ja ne znam da li je hv imao kakvo oružje a da ga nije upotrijebio u Mostaru a nije se pomaknuo ni milimetra ,volio bih da znam zašto ???
Oslobodili su toliki teritorij u cro a nisu mogli da oslobode ulicu Mostaru , bili bi dobro uporediti gubitke hv u ratu protiv armije Bih I protiv četnika .
Htio bi znati kako su prošle postrojbe hv koje su pokušale ući B.Petrovac i tako presjeći put ARMIJI BiH za Ključ i Sanski Most do okršaja 5 tog korpa hv došlo je na Oštrelju ,hv je uptrijebio i avijaciju.
Da je hv ili srbska vojska bila makar u sličnom položaju armije bih nebi ni postojale .

Jedini pravi rat u cro je bio u Vukovaru sve ostalo nije vrijedno spomena.
Oluja je bila borba 10 puta nadmoćnijeg u kojoj četničke čkepi nisu pružile nikav otpor vrijedan spomena osim u par izloranih slučajeva kojin su i oslobođeni naknadno.
Jedina podrška koju je 5 k imao od HV je artiljerijska i logistička tačnije vbr -ska a na tome im veliko hvala .
Četničke čkepi u rsk sa pokretanjem oluje bili su u boljem položaju nego moj okrug 92 i nije im ni palo na pamet o bilo kakvom otporu .Nego bježanija do majčice srbije.

Neozbiljno je pričati ili upoređivat armiju bih sa hv ili četnicima jednostavno sami otpor i opstanak k bih armije je čudo sa onolikim topovima i hevy arms oko sarajeva , mostara ,bihaća koji su bili instalirani prije izbijanja rata .
mozes li malo opsirnije o tom sukobu armijibih i hv
znam da je bilo problema,cak da su jednom hrvati namjerno artiljerijom gadjali nase,jer su nasi bili brzi od njih,pa zamalo da dodje do sukoba,ali za to nisam znao
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:Kad biste se suočili sa činjenicom da su Srbi i Hrvati cijelim tokom rata bili saveznici ova rasprava bi izgubila svrhu. Srbi i Hrvati imaju mnogo zajedničkih tačaka. Dok s Bošnjacima nemaju niti jednu. Zato je savezništvo Hrvata s Bošnjacima bilo samo nužno zlo. Malo je falilo da do tog nužnog zla nikad ne dođe. Sve i da je Armija RBiH bila sposobna za oslobađanje Modriče, Brčkog, Bosanskog Šamca to ne bi mnogo značilo. Srbi iz današnjeg zapadnog dijela RS-a i iščezle Srpske Krajine snabdjevali bi se preko, Gunje, Županje, Babine Grede.....itd (teritorija Republike Hrvatske....ili....lijeva strana Save). Dogovor je dogovor. A nužno zlo je ipak samo nužno zlo.

Ako se u nekom budućem ratu Zagreb odluči na saradnju s Bošnjacima morat će uvesti sankcije svom narodu u Herceg-Bosni. Jer njihovo stanje svijesti je sad manje-više isto kao kod Srba.
Jah biće da su zato Bošnjaci i Hrvati završili u Federaciji :-) .
Šandor

Post by Šandor »

Ko je rekao da je bilo spojeno? Pomoć bi išla preko teritorije pod kontrolom HV. Dogovor je dogovor. Tako su logoraši iz Žepča završili u Čapljini. Stavi mapu pred sebe i nađi put od Žepča do Čapljine a da je pod kontrolom HVO. Nema ga.

Tako su isto Srbi dobili naftu i naoružanje od Hrvata kad je Slobo zavrnuo pipu.
Da, naftu koja je istovarena u Pločama (to je ono mjesto što se nekad zvalo po Eduardu Kardelju). Dokazano u Hagu. Suđenje Jadranku Prliću.

Saveznici, kažem ti. Čak su i rane vidali jedni drugima. Sve na osnovu dogovora.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:Ko je rekao da je bilo spojeno? Pomoć bi išla preko teritorije pod kontrolom HV. Dogovor je dogovor. Tako su logoraši iz Žepča završili u Čapljini. Stavi mapu pred sebe i nađi put od Žepča do Čapljine a da je pod kontrolom HVO. Nema ga.

Tako su isto Srbi dobili naftu i naoružanje od Hrvata kad je Slobo zavrnuo pipu.
Da, naftu koja je istovarena u Pločama (to je ono mjesto što se nekad zvalo po Eduardu Kardelju). Dokazano u Hagu. Suđenje Jadranku Prliću.

Saveznici, kažem ti. Čak su i rane vidali jedni drugima. Sve na osnovu dogovora.
Znaci i Marticevci bi se snabdjevali preko teritorija RH koji je drzala HV? Jer ti si rekao:
Šandor wrote:Srbi iz današnjeg zapadnog dijela RS-a i iščezle Srpske Krajine snabdjevali bi se preko, Gunje, Županje, Babine Grede.....itd (teritorija Republike Hrvatske....ili....lijeva strana Save). Dogovor je dogovor. A nužno zlo je ipak samo nužno zlo.
Mislim, ono, nidje veze. :-)

Odnosi Srba i Hrvata unutar BiH i unutar RH su sasvim druga zvjerka.
Šandor

Post by Šandor »

Kako nigdje veze? Samo jedan primjer je hipotetika. Ovo ostalo se fakat desilo. A to uključuje i Hrvatsku jer time je Hrvatska i upravljala. Ivo Lozančić, DSario Kordić, Tuta....oni su samo izvršioci.

Šta ho'š da kažeš? Da su Srbi zbrinuli Hrvate ranjenike zbog ženevskih konvencija? ( :lol: )
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:Kako nigdje veze? Samo jedan primjer je hipotetika. Ovo ostalo se fakat desilo. A to uključuje i Hrvatsku jer time je Hrvatska i upravljala. Ivo Lozančić, DSario Kordić, Tuta....oni su samo izvršioci.

Šta ho'š da kažeš? Da su Srbi zbrinuli Hrvate ranjenike zbog ženevskih konvencija? ( :lol: )
Pa nemoj se sad izvlaciti. Pricamo o snabdjevanju Vojske RSK preko teritorije RH. Da je, hipoteticki kao sto si naveo, ABiH (znaci ne HVO) imala snage da oslobodi Brcko, Samac i Modricu, kuda bi se zapadna RS snabdjevala sa istoka?
Mislim, ako vec pricamo o saradnji izmedju tri strane, valjda je ocito da je sve ukupno saradnja izmedju hrvatskih i bosanskih oruzanih snaga bila mnogo veca i dugotrajnija nego izmedju srpskih i hrvatskih?

Mislim da je jedini razlog sto su uopste Tudjman i Milosevic u bilo cemu saradjivali unistenje BiH i dogovor o njenoj raspodjeli, i to najvise pod uticajem skutorskog lobija. Zbog toga mi je nidje veze okarakterizirati cijeli sukob u Ex-Yu kao bilo sto drugo do pokusaj srpske ekspanzije. Sve ostalo, pocevsi od Herceg-Bosne, preko 'bosnjakizacije' ABiH, pa do kosovske nezavisnosti su samo popratne pojave, nastale kao reakcija na srpsku vojnu agresiju.
zemo_online

Post by zemo_online »

Gdje su Srbi i Hrvati ratovali u BIH osim malo u posavini na pocetku?
osa

Post by osa »

test01 wrote:Gdje su Srbi i Hrvati ratovali u BIH osim malo u posavini na pocetku?
mostar, kupres, livanjsko polje, popovo polje, ah izvini u to vrijeme je još rahmetli predsjednik kalkulirao da li je to vaš rat ili nije.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

test01 wrote:Gdje su Srbi i Hrvati ratovali u BIH osim malo u posavini na pocetku?
Na Stupu.

:lol:
zemo_online

Post by zemo_online »

-Jel hoces da kazes da je hvo isterao jna iz Mostara,a Bosnjaci su to posmatrali.
-Popovo polje.Zasto je hvo stao i nije isao dalje.Isto to u posavini,koridor koji se 2 miliona puta mogao presjeci da je Susak to htio.
-Kupres.Kolko je trajala bitka za Kupres?
osa

Post by osa »

test01 wrote:-Jel hoces da kazes da je hvo isterao jna iz Mostara,a Bosnjaci su to posmatrali.
-Popovo polje.Zasto je hvo stao i nije isao dalje.Isto to u posavini,koridor koji se 2 miliona puta mogao presjeci da je Susak to htio.
-Kupres.Kolko je trajala bitka za Kupres?
-ne kažem, to ti kažeš, ali u tome nije učestvovala armija, to je fakt.
-zašto je stao , ne znam možda nije mogao dalje od srba.
-mislim na prvu bitku za kupres, kada je hv dobio po tamburi.
travnik

Post by travnik »

osa wrote:
mostar, kupres, livanjsko polje, popovo polje, ah izvini u to vrijeme je još rahmetli predsjednik kalkulirao da li je to vaš rat ili nije.
Livno, Kupres, Jajce, Skender-vakuf ( Dobretići ), Mrkonjić grad, Travnik, Usora, Stolac, Trebinje, Mostar... Kada je hrvatsko selo Ravno napadnuto i sravnjeno sa zemljom 1991. tada su u Sarajevu rekli: OVO NIJE NAŠ RAT!
osa

Post by osa »

travnik wrote:
osa wrote:
Livno, Kupres, Jajce, Skender-vakuf ( Dobretići ), Mrkonjić grad, Travnik, Usora, Stolac, Trebinje, Mostar... Kada je hrvatsko selo Ravno napadnuto i sravnjeno sa zemljom 1991. tada su u Sarajevu rekli: OVO NIJE NAŠ RAT!
stari to se ne računa rat počinje osnivanjem armije, a sve ovo prije je dio ustaško- četničke nagodbe isto kao i kompletan rat u hrvatskoj.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

osa wrote:
stari to se ne računa rat počinje osnivanjem armije, a sve ovo prije je dio ustaško- četničke nagodbe isto kao i kompletan rat u hrvatskoj.
Mislim da ovakav stav u najmanju ruku nije fer.

ps: znam da si ti bio ironican.
travnik

Post by travnik »

jeza u ledja wrote:
osa wrote:

Tko pročita ranije navedene postove, a ne zna što je ovdje bilo, došao bi do zaključka da u biti Srbi i Hrvati nisu ratovali, nego igrali klikera od 91 do 95., e pa to nije fer i nije istina! Ovo što je osa napisao je posljedica toga.
osa

Post by osa »

jeza u ledja wrote:
osa wrote:

naravno da jesam, ali uvijek ne nasmiju priče tipa mi smo mogli ali nismo, vi ste trebali ali niste, ma svatko je u ovom ratu a i svim drugima radio u svom interesu manje ili više uspješno problem je što su ti interesi često dijametralno suprotni. kao srbima bi hrvatska dopustila opskrbu a preko čije su se zemlje opskrbljivali bošnjaci, valjda preko svemira i tko to može reći da je u ovom ratu vukao samo dobre, moralne i pametne poteze, nitko, samo biznismeni i kriminalci, oni su izgleda uvijek najpametniji.
zoka554

Post by zoka554 »

Jedno malo pitanje ovo stvarno nije provokacija niti ima nacionalnu osnovu. Pitam Bošnjake da kažu svoj iskren odgovor. Da li bi volili 91 g. na čelu BiH da je recimo stajao Franjo Tuđman koji bi sve svoje kapacitete i snagu i sve što ima, dao za odbranu svoje Bosne i Hercegovine. Čovjek je pokazao snagu i odlučnost, isto tako i lukavost odnosno sve ono što treba da bi jedan narod sa što manje žrtava dobio ono što se samo krvavom borbom može steći. Ljudi moji voljeli ga ili ne svi mu odaju poštovanje da je stvorio državu i vojno je oslobodio. Nije država koja je u ratu, i na koju se vrši agresija, kažem nije ta država poligon da je vode neodlučni i nesposobni političari. Država u ratu se samo čvrstom rukom vodi niokako drugačije.
Locked