Lajci ponovo jase

Post Reply
realna do boli

Post by realna do boli »

Malo sam prosetala i otpuhnula.
Kada me svrstaju u neki pro..orijentisani blok proradi mi adrenalin :x

U ratu su me svrstavali u probosnjacki blok,kada pokusam objasniti nesto kontra neke situacije svrstaju me u prohrvatski blok..evo danas u prosrpski blok.
A ja samo zelim da budem u probosankohercegovackom bloku..ali ta opcija izgleda jos ne postoji na ovoj teritoriji.
Bosno moja..zalim tebe a i sebe.
The end.
Last edited by realna do boli on 25/09/2007 14:35, edited 1 time in total.
ramudavala

Post by ramudavala »

Amor_dk wrote:
Shoba wrote: On dolazi iz GRADJANSKE zemlje koju nama nastoji uskratiti. To je vise nego bezobrazno...
Ne mozes to ba porediti....Slovacka je katolicka zemlja, BIH je multietnicka...

Multietnicke drzave tesko da mugu biti gradjanske...

Bosna, Liban....

Bosanci trebaju da pocnu razlikovati zelje og mogucnosti...
Slovacka nije katolička zemlja...cesi su katolici a slovaci pravoslavci..uglavnom :)
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

realna do boli wrote:Malo sam prosetala i otpuhnula.

U ratu su me svrstavali u probosnjacki blok,kada pokusam objasniti nesto kontra neke situacije svrstaju me u prohrvatski blok..evo danas u prosrpski blok.
A ja samo zelim da budem u probosankohercegovackom bloku..ali ta opcija izgleda jos ne postoji na ovoj teritoriji.
The end.
Niko te ne svrstava nigdje.

Svrstavas sama sebe svojim komentarima, a ocito da nisi ni svjesna aktuelne politicke situacije, pokusaja konacnog betoniranja etnonacionalnih podjela, sto vodi u nestanak ove zemlje, kao i uloge Milorada Lajcaka u tome.
nezeljeni nadimak

ramudavala wrote:
Amor_dk wrote:
Shoba wrote: On dolazi iz GRADJANSKE zemlje koju nama nastoji uskratiti. To je vise nego bezobrazno...
Ne mozes to ba porediti....Slovacka je katolicka zemlja, BIH je multietnicka...

Bosna, Liban....

Slovacka nije katolička zemlja...cesi su katolici a slovaci pravoslavci..uglavnom :)
Nece biti, ali ce ti to bolje Naivko i drugi objasniti :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Nancy Drew wrote:
realna do boli wrote: Ja znam sta (Lajčak) predlaze i eto ,meni to odgovara...
I to je to. Da skratite priču.

ibro dirka wrote: Najinteresantnije mi je trenutno u ovoj ujdurmi kako se SDP-ovci polako ali sigurno pozicioniraju ka Lajcijevom rektalnim supljinama (pazljivo slusaj sta Damir Hadzic kaze, a sta ne, pa Bakirceta itd), sve sa nadom da ce skinuti i Dodika i Silajdzica, te Lagumdziju neko (napokon) proglasiti za kalifa umjesto kalifa.
Neizvodivo. Volja birača (70%) se ne može poništiti nikakvim dekretom, ovlastima i sličnim budalaštinama. Da su takve stvari moguće već bi se davno sprovele, ne brini.
btw a i ne možeš postaviti nekoga ko se nije ni kandidirao ...
Nikad ne reci nikad, a svakako im nije prvi pokusaj neizvodljivog. Ne kazem da ce i uspjeti, vec da mi je interesantna ta citava predstava za naivne "gradjane".
ibro dirka

Post by ibro dirka »

realna do boli wrote:Malo sam prosetala i otpuhnula.

The end.
Izvini, ali ja bih te najprije svrstao u neinformisani blok/tor. Vas je i najvise. Nista licno.
ramudavala

Post by ramudavala »

kaze @domacin da mu odgovara ovakva situacija 10 godina poslije, super...eto meni ne odgovara i ja bi promjene...kako zivimo u istoj "drzavi" morat cemo se dogovoriti kako da to rijesimo...al domacinu je super, sa svojim, pardon "komsijinim", traktorom je "vikendom" u par navrata dovuko bijele tehnike iz hrvatske, raznorodnog namjestaja i sl. i napravio kucu na onih par duluma zemlje sto mu je opština dala neke `95...dobro mu je, ima srpski pasos i babu u zrenjaninu al ne odgovara mu da ga legitimise neki avdo il alija il jos gore da mu sin primjeti kako mu drug iz razreda ne slavi vaskrs il da mu posta dolazi na "fuada midzića 3"....e pa domacine "alal ti vera"...tesko se rastat od takvog jedno(jedan ko ni jedan)umnog i jednonacionalnog "rahatluka"...
malo je "republike srpske" za 200 milona srba (mislim "nas i rusa dvesta miliona") hehehehe to je problem.
ramudavala

Post by ramudavala »

nezeljeni nadimak wrote:
ramudavala wrote:
Amor_dk wrote: Ne mozes to ba porediti....Slovacka je katolicka zemlja, BIH je multietnicka...

Bosna, Liban....

Nece biti, ali ce ti to bolje Naivko i drugi objasniti :D
Do mene je :) 71 % rimo-katolici 8 % pravoslavci...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:54, edited 1 time in total.
shana_majka

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 20/12/2008 13:51, edited 1 time in total.
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

Slovaci su 90% katolici...citajte ,alo, il se raspitajte iz pouzdanih izvora ljudi....
domacin

Post by domacin »

ramudavala wrote:kaze @domacin da mu odgovara ovakva situacija 10 godina poslije, super...eto meni ne odgovara i ja bi promjene...kako zivimo u istoj "drzavi" morat cemo se dogovoriti kako da to rijesimo...al domacinu je super, sa svojim, pardon "komsijinim", traktorom je "vikendom" u par navrata dovuko bijele tehnike iz hrvatske, raznorodnog namjestaja i sl. i napravio kucu na onih par duluma zemlje sto mu je opština dala neke `95...dobro mu je, ima srpski pasos i babu u zrenjaninu al ne odgovara mu da ga legitimise neki avdo il alija il jos gore da mu sin primjeti kako mu drug iz razreda ne slavi vaskrs il da mu posta dolazi na "fuada midzića 3"....e pa domacine "alal ti vera"...tesko se rastat od takvog jedno(jedan ko ni jedan)umnog i jednonacionalnog "rahatluka"...
malo je "republike srpske" za 200 milona srba (mislim "nas i rusa dvesta miliona") hehehehe to je problem.
Па ја и јесам за договор, читај компромис, значи не оно што би ја, ти ил неко други желио већ оно што је реално и оствариво.

А добро си и сам рекао мени одговара тренутно стање а теби не.
Такође промјена овог стања је могућа само уз обострану сагласност.
Значи ја да хоћу могу да одбијам било какве промјене и задржим овакво стање.
Ал ето ја то нећу већ сам спреман и на уставне реформе и на реформе полиције. То ја само мој компромис јер ја губим а ти добијаш.
Ако ти сад на то не пристајеш већ тражиш више онда нема никаквих промјена. Испаде онда да и теби овакво стање одговара.

И да те исправим немам ти ја никав трактор нит сам када имао, није ни да имам нешто против трактора. Шта лупаш, каква бијела техника.

Ја сам Бањалучанин и овдје сам и рођен.
И не идем баш у Зрењанин ал си близу.

Такође мени уопште не смета ако неко слави Бајрам а не Божић а ако да бог мој син неће ни обраћати пажњу на то које је неко националности већ какав је човјек. Чак ни ја лично не обраћам ал тренутно је превише оних који обраћају на свим странама.

А мени пошта долази на Гарсије Лорке.
Ако ово није неутрално онда не знам шта јесте.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

kozmopolitanac wrote:
zavrzlama wrote:
referendum je raspisan onda kada su se dva naroda ujedinila protiv treceg,

Ne...referendum je raspisan poslije klanja i potpunog unistenja Vukovara i cetnickoh orgijanja po Hrvatskoj....da nije bilo tog referenduma(kojeg je odobrila MZ i BIH imala po ustavu SFRJ) razvaljivanje i ubijanje BIH bi bilo jos masovnije ..jer u tom slucaja branioci BIH nebi imali legitimitet....cetnicke horde su poklale i hiljade ljudi prije tog raspisivanja referenduma...referedum je bio odgovor na cetnicka orgijanja i ideju velike srbije....to sto su BIH srbi izabrali da stanu na stranu Srbije i cetnistva je zbog propagande...vojne nadmoci..i kalkulacije da ce BIH i njeni branioci nestati za 15 dana...
razvaljivanje ne zavisi od legitimiteta (ima li amerika legitimitet i za jednu od svojih vojnih intervencija?) vec od naoruzanja i toga koliko je kome stalo da se bori. da nije bilo referenduma, ne bi bilo ni rata.
ova je odlicna, da nije bilo referenduma ne bi bilo rata!!!!!!! :-D :-D :-D :-D :-D :-D grohotom se nasmijah :-D :-D :-D :-D Hajde matere ti jos koju takvu zamjenu teza za raju :-D Izvinajvam se, ali ideja je velicanstvena, ko je napravi, svaka mu cast.Da nisi negdje citao o tome?
Pa sta bi jadna ona vojska radila, sjedila 'nako, pretvorila se u goluba mira.Ne bi bilo mobilizacije po Sarajevu, nestanaka gradjana i slicno.Eto referendum ih je natjerao da pobiju ljude po Ravnom, a u Bijeljini su zbog referenduma poubijali onako ljude.U Banja Luci gdje se metak nije ispalio protiv, ispali li su ne zna se koliko ljudi iz grada....treba li sve nabrajati ili i tebi ideja postaje vise nego smijesna. :-D :-D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

domacin wrote:
ramudavala wrote:kaze @domacin da mu odgovara ovakva situacija 10 godina poslije, super...eto meni ne odgovara i ja bi promjene...kako zivimo u istoj "drzavi" morat cemo se dogovoriti kako da to rijesimo...al domacinu je super, sa svojim, pardon "komsijinim", traktorom je "vikendom" u par navrata dovuko bijele tehnike iz hrvatske, raznorodnog namjestaja i sl. i napravio kucu na onih par duluma zemlje sto mu je opština dala neke `95...dobro mu je, ima srpski pasos i babu u zrenjaninu al ne odgovara mu da ga legitimise neki avdo il alija il jos gore da mu sin primjeti kako mu drug iz razreda ne slavi vaskrs il da mu posta dolazi na "fuada midzića 3"....e pa domacine "alal ti vera"...tesko se rastat od takvog jedno(jedan ko ni jedan)umnog i jednonacionalnog "rahatluka"...
Па ја и јесам за договор, читај компромис, значи не оно што би ја, ти ил неко други желио већ оно што је реално и оствариво.

Ал ето ја то нећу већ сам спреман и на уставне реформе и на реформе полиције. То ја само мој компромис јер ја губим а ти добијаш.
Ако ти сад на то не пристајеш већ тражиш више онда нема никаквих промјена. Испаде онда да и теби овакво стање одговара.

И да те исправим немам ти ја никав трактор нит сам када имао, није ни да имам нешто против трактора. Шта лупаш, каква бијела техника.

Такође мени уопште не смета ако неко слави Бајрам а не Божић а ако да бог мој син неће ни обраћати пажњу на то које је неко националности већ какав је човјек. Чак ни ја лично не обраћам ал тренутно је превише оних који обраћају на свим странама.

Cudi me da tebi odgovara postojece stanje?????!!!!!!!Nesto ne mislim tako,a usput da li bi ti odgovaralo da ovako bude i iducih 50 godina?
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Kad citam ovakve komentare, mogu samo reci da ima jos dosta ljudi (isuvise da bi se ignorisalo) kojima odgovara ovakvo postavljanje stvari.

A ovaj Forum vazi za jedan od ,,liberalnijih,,.... Kakvi su tek ostali...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nezeljeni nadimak wrote: E cekaj kad ti dolete pa te optuze da si nacionalista ili mudzahedin. :oops: :-) :D :lol:
.
Mislis ovako kao sto si ti par postova ranije?
nezeljeni nadimak wrote:MuDib nam je uspio izmamiti slozno odusevljenje svesrpskog jedinstva :D, aplauz srpskog nacionaliste @domacina, jebaca jeza, a vjerovatno ce uletiti i mali naivko @cyprus da doda.
:
Molim te biraj rijeci. Hvala.
artzy

Post by artzy »

Слушај реално тај нелегални референдум јесте изазвао рат.
Е сад ако ти сматраш да је протекли рат па и мир бољи него останак БИХ у Југи па и као покрајине како ти кажеш, то је друго.
Рецимо да није било референдума БИХ је могла остати у СРЈ не као покрајина већ као република као и Црна Гора и не би било рата.
Имала би практично све своје као независна држава осим војске и спољне политике која би била на савезном нивоу.
Постојала је и савезна влада ал је у пракси републичка влада имала веће надлежности.

Као што знате недавно је Црна Гора легалним референдумом са 55% гласача за постала самостална што би у тој ситуацији могла и БИХ да уради. Како не би било рата не би било ни међунационалне нетрпељивости и могла би се створити грађанска држава.

Ипак то се није догодило и мислим да су се Бошњаци (тад још Муслимани) ту пуно зајебали ако су жељели јединствену грађанску државу.
Друга ствар гдје су се зајебали је Дејтон.
Кад су већ ушли у рат требали су ићи на све ил ништа.
Хрвати су рцимо добили све, јест да је овдје постојала веће шанса да добију ништа па су из страха вјероватно потписали Дејтон.

Поента да данас након рата и Дејтона не постоји никаква шанса да Босна буде грађанска држава. Та могућност је пропуштена. Једино може бити подијељена држава ако уопште опстане.
Живи били па видјели.
Ja razumijem kojim slijedom dodjes do te logike. Referendum je bio o nezavisnosti nase drzave. Tvoju opasku ponovo mogu prevesti ovako: ako ce BiH postati nezavisna onda cemo mi u rat. Tu je jasno ko je, kada, kako i zasto poceo rat. Nezavisnost BiH nije upitna, pa vjerovatno nije upitna ni tebi osobno sada. Ako to vidis; onda vidis da je zapoceti rat i napasti svoje komsije bila greska. Kontraproduktivno. Ja jos uvijek mislim da bosanski Srbi mogu biti najvazniji faktor u stabilizaciji cijelog Balkana.

Inace puno dobrih ljudi je bilo protiv nezavisnosti, puno dobrih ljudi je bilo iskreno za Jugoslaviju. Naravno, Srbi bi najlakse prihvatili ideju da takva zajednica naroda moze da ostane i ako nema Hrvatske u njoj. BiH u zajednicu moze samo ako su i Srbija i Hrvatska u njoj. BiH mora imati isti odnos prema Srbiji kao i prema Hrvatskoj. To se jednostavno ne moze promijeniti, cak i ako bi bilo jednostavnije drugacije.

Na primjeru Crne Gore se vidi da BiH NE bi mogla tako funkcionisati niti proglasiti nezavisnost. Tada bi bila u cvrscem zagrljaju Srbije nego Crna Gora koja je dobola ovu priliku samo zato sto su bili ratovi sa Slovenijom, Hrvatskom Bosnom, Kosovom... Dogadjalo bi se sve ono sto se dogadjalo u Bijeljini, Brckom, Banjaluci... Srpski ekstremizam na vlasti (koji se ni sada u srpskoj javnosti ne gleda kao ekstremizam) bi kombinacijom sile i politickog pritiska pocistio vjerovatno vise od 70 procenata teritorije. jedina razlika za Bosnjake tada bi bila da vise ne bi imali nikakve politicke snage za bilo kakvo protivljenje, djeca bi im ucila srpski jezik, bili bi "poticani" da se izjasnjavaju kao "srbi islamske vjeroispovesti"... Policija i vojska bi bili u potpunoj kontroli Beograda i Banjaluke (Pala) i iskustvo nam je pokazalo kako bi se oni odnosili prema Bosnjackim i Hrvatskim podanicima. Sa tim srpskim ekstremizmom kojeg Srbi gledaju kao "normalno ostvarivanje nacionalnog prava" cak i Crnogorci pa i sami Srbi imaju dovoljno problema CAK i u Srbiji. Nema razloga da vjerujemo da bi bolje bilo ne-Srbima.

Problem sa "rjesavanjem nacionalnog pitanja u Srba" je da tamo nema nikoga ko bi rekao da to "ostvarivanje prava" obespravljuje ne-Srbe i da oni takodjer imaju svoja prava. Primjere mozes vidjeti u svom mjestima koje su Srbi silom zauzeli. Osobito obrati paznju na mjesta gdje su ne-Srbi imali vecinu (ili relativnu vecinu).

Mnogi ne-Srbi koji su bili privrzeni Jugoslaviji tek poslije rata shvatili su u sta su zamalo bili uvuceni i sta im je bilo pripremljeno. I sada ces vidjeti kako se Bosnjaci odnose prema zajednickom nasljedju, vidjet ces postovanje prema Josipu Brozu, postovanje za anti-fasisticku borbu u drugom svjetskom ratu, postovanje prema postojanju "drugacijih", postovanje prema zrtvama genocida u II svjetskom ratu, itd...

Na drugoj strani vidis nedostatak makar osnovnog postovanja prema tudjem pravu na zivot i svojinu. Vidjet ces nepostovanje prema dijelu sopstvene historije, vidjet ces u svakom gradu brisanje ne-Srba i njihovog doprinosa lokalnom razvoju iz koletivne memorije, vidjet ces pridjev "srpsko" i na nemogucim mjestima, vidjet ces da POLICIJA IMA KRSNU SLAVU,...

Iz svega toga i manje inteligentnom je jasno (cak i bez ekstremnih slucajeva) ko gdje stoji, sta ko hoce, ko je kakve planove imao i ko je imao "jugoslovenstvo, bratstvo i jedinstvo" u srcu... Iz toga je jasno i onima kojima i nije bilo najjasnije da je BiH morala dobiti nezavisnost u ime opstanka icega ne-Srpskog na svojoj teritoriji.

Od propagande namijenjene iskljucivo srpskom narodu o islamskoj republici nije ostalo mnogo. Sada se proizvode nove ideje i poslije 9/11 svjeza propaganda u istom tonu. I to ce prestati ili ce biti proizvedene nove verzije. Naravno to ce donijeti stetu samo onima kojima je namijenjena a privremenu korist samo onima koji pokusavaju da ostvare apsolutnu vlast jednog naroda na jednoj teritoriji i nastavak genocida u nadi da se nece moci popraviti.

Znaci; netrpeljivosti ne bi bilo u tolikoj mjeri da jedan narod (ili jedna njigova politicka opcija) ne zeli vise prava za sebe u odnosu na druge. Da ne pretvara zajednicko u jednonacionalno. Pretvarajuci podrucja BiH u Srpske autonomne oblasti SDS je objavila rat drzavi i narodu. Osobito gdje ta podrucja NISU bila vecinski nastanjena Srbima.

Oni kojima nezavisnost BiH smeta imaju problem sa historijskom istinom koju nije lako promijeniti koliko god se trudili.

Bosnjaci jedino zele da ne budu gradjani drugog reda i da imaju svoja prava i slobode tamo gdje zive. Malobrojni su oni koji su pokazali da imaju druge teznje. Ni tipicna gradjanska drzava "jedan covjek = jedna glas" nije cilj jer druga dva naroda to ne zele. Gradjanska, decentralizovana drzava s bilo kakvom PRAVEDNOM unutarnjom podjelom na kantone, upravne jedinice je minimum koji je Bosnjacima potreban radi opstanka. I ne vise od toga.

Ne vidim mjesta strahu icijem od toga. Osim ako neko zeli vise za sebe nego sto je sprema drugom dati.

Ako rs daje Srbima osjecaj sigurnosti isto tako i malo drugacija organizacija bi im bila isto tako sigurna pa da ne-Srbi se takodje osjecaju sigurnim i kao svoji na svom.

Tuzno je da nasi Srbi nemaju osjecaj da je tako pravo. Zato je tuzno kada neki strani upravitelj mora "uvrtati ruku" nekom od srpskih politicara da bi prihvatio takav princip koji nije ni malo nerazuman. Jos tuznije je kada takav strani upravitelj pravi kompromis izmedju pravde i nepravde umjesto da pravi kompromis izmedju neka dva podjednako pravedna rjesenja.

Ja se iskreno jos uvijek nadam da nije tako ali iz takve "komunikacije" covjek samo moze da zakljuci da je svim Srbima u stvari iskreno zao sto svi Bosnjaci nisu dobili Srebrenicu u svim svojim mjestima i sto jos uvijek postoje. Zapjeva li pokoji danasnji Banjalucanin: "Jel' nam zao Banja Luke i banjoluckih teferica?"
nezeljeni nadimak

jeza u ledja wrote: Molim te biraj rijeci. Hvala.
Izvinjavam se ako sam te necim uvrijedio.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

artzy wrote:
Е сад ако ти сматраш да је протекли рат па и мир бољи него останак БИХ у Југи па и као покрајине како ти кажеш, то је друго.
Рецимо да није било референдума БИХ је могла остати у СРЈ не као покрајина већ као република као и Црна Гора и не би било рата.
Имала би практично све своје као независна држава осим војске и спољне политике која би била на савезном нивоу.
Постојала је и савезна влада ал је у пракси републичка влада имала веће надлежности.

Као што знате недавно је Црна Гора легалним референдумом са 55% гласача за постала самостална што би у тој ситуацији могла и БИХ да уради. Како не би било рата не би било ни међунационалне нетрпељивости и могла би се створити грађанска држава.

Ипак то се није догодило и мислим да су се Бошњаци (тад још Муслимани) ту пуно зајебали ако су жељели јединствену грађанску државу.
Хрвати су рцимо добили све, јест да је овдје постојала веће шанса да добију ништа па су из страха вјероватно потписали Дејтон.

Поента да данас након рата и Дејтона не постоји никаква шанса да Босна буде грађанска држава. Та могућност је пропуштена. Једино може бити подијељена држава ако уопште опстане.
Живи били па видјели.
Ja razumijem kojim slijedom dodjes do te logike. Referendum je bio o nezavisnosti nase drzave. Tvoju opasku ponovo mogu prevesti ovako: ako ce BiH postati nezavisna onda cemo mi u rat. Tu je jasno ko je, kada, kako i zasto poceo rat. Nezavisnost BiH nije upitna, pa vjerovatno nije upitna ni tebi osobno sada. Ako to vidis; onda vidis da je zapoceti rat i napasti svoje komsije bila greska. Kontraproduktivno. Ja jos uvijek mislim da bosanski Srbi mogu biti najvazniji faktor u stabilizaciji cijelog Balkana.

Inace puno dobrih ljudi je bilo protiv nezavisnosti, puno dobrih ljudi je bilo iskreno za Jugoslaviju. Naravno, Srbi bi najlakse prihvatili ideju da takva zajednica naroda moze da ostane i ako nema Hrvatske u njoj. BiH u zajednicu moze samo ako su i Srbija i Hrvatska u njoj. BiH mora imati isti odnos prema Srbiji kao i prema Hrvatskoj. To se jednostavno ne moze promijeniti, cak i ako bi bilo jednostavnije drugacije.

Na primjeru Crne Gore se vidi da BiH NE bi mogla tako funkcionisati niti proglasiti nezavisnost. Tada bi bila u cvrscem zagrljaju Srbije nego Crna Gora koja je dobola ovu priliku samo zato sto su bili ratovi sa Slovenijom, Hrvatskom Bosnom, Kosovom... Dogadjalo bi se sve ono sto se dogadjalo u Bijeljini, Brckom, Banjaluci... Srpski ekstremizam na vlasti (koji se ni sada u srpskoj javnosti ne gleda kao ekstremizam) bi kombinacijom sile i politickog pritiska pocistio vjerovatno vise od 70 procenata teritorije. jedina razlika za Bosnjake tada bi bila da vise ne bi imali nikakve politicke snage za bilo kakvo protivljenje, djeca bi im ucila srpski jezik, bili bi "poticani" da se izjasnjavaju kao "srbi islamske vjeroispovesti"... Policija i vojska bi bili u potpunoj kontroli Beograda i Banjaluke (Pala) i iskustvo nam je pokazalo kako bi se oni odnosili prema Bosnjackim i Hrvatskim podanicima. Sa tim srpskim ekstremizmom kojeg Srbi gledaju kao "normalno ostvarivanje nacionalnog prava" cak i Crnogorci pa i sami Srbi imaju dovoljno problema CAK i u Srbiji. Nema razloga da vjerujemo da bi bolje bilo ne-Srbima.

Problem sa "rjesavanjem nacionalnog pitanja u Srba" je da tamo nema nikoga ko bi rekao da to "ostvarivanje prava" obespravljuje ne-Srbe i da oni takodjer imaju svoja prava. Primjere mozes vidjeti u svom mjestima koje su Srbi silom zauzeli. Osobito obrati paznju na mjesta gdje su ne-Srbi imali vecinu (ili relativnu vecinu).

Mnogi ne-Srbi koji su bili privrzeni Jugoslaviji tek poslije rata shvatili su u sta su zamalo bili uvuceni i sta im je bilo pripremljeno. I sada ces vidjeti kako se Bosnjaci odnose prema zajednickom nasljedju, vidjet ces postovanje prema Josipu Brozu, postovanje za anti-fasisticku borbu u drugom svjetskom ratu, postovanje prema postojanju "drugacijih", postovanje prema zrtvama genocida u II svjetskom ratu, itd...

Na drugoj strani vidis nedostatak makar osnovnog postovanja prema tudjem pravu na zivot i svojinu. Vidjet ces nepostovanje prema dijelu sopstvene historije, vidjet ces u svakom gradu brisanje ne-Srba i njihovog doprinosa lokalnom razvoju iz koletivne memorije, vidjet ces pridjev "srpsko" i na nemogucim mjestima, vidjet ces da POLICIJA IMA KRSNU SLAVU,...

Iz svega toga i manje inteligentnom je jasno (cak i bez ekstremnih slucajeva) ko gdje stoji, sta ko hoce, ko je kakve planove imao i ko je imao "jugoslovenstvo, bratstvo i jedinstvo" u srcu... Iz toga je jasno i onima kojima i nije bilo najjasnije da je BiH morala dobiti nezavisnost u ime opstanka icega ne-Srpskog na svojoj teritoriji.

Od propagande namijenjene iskljucivo srpskom narodu o islamskoj republici nije ostalo mnogo. Sada se proizvode nove ideje i poslije 9/11 svjeza propaganda u istom tonu. I to ce prestati ili ce biti proizvedene nove verzije. Naravno to ce donijeti stetu samo onima kojima je namijenjena a privremenu korist samo onima koji pokusavaju da ostvare apsolutnu vlast jednog naroda na jednoj teritoriji i nastavak genocida u nadi da se nece moci popraviti.

Znaci; netrpeljivosti ne bi bilo u tolikoj mjeri da jedan narod (ili jedna njigova politicka opcija) ne zeli vise prava za sebe u odnosu na druge. Da ne pretvara zajednicko u jednonacionalno. Pretvarajuci podrucja BiH u Srpske autonomne oblasti SDS je objavila rat drzavi i narodu. Osobito gdje ta podrucja NISU bila vecinski nastanjena Srbima.

Oni kojima nezavisnost BiH smeta imaju problem sa historijskom istinom koju nije lako promijeniti koliko god se trudili.

Bosnjaci jedino zele da ne budu gradjani drugog reda i da imaju svoja prava i slobode tamo gdje zive. Malobrojni su oni koji su pokazali da imaju druge teznje. Ni tipicna gradjanska drzava "jedan covjek = jedna glas" nije cilj jer druga dva naroda to ne zele. Gradjanska, decentralizovana drzava s bilo kakvom PRAVEDNOM unutarnjom podjelom na kantone, upravne jedinice je minimum koji je Bosnjacima potreban radi opstanka. I ne vise od toga.

Ne vidim mjesta strahu icijem od toga. Osim ako neko zeli vise za sebe nego sto je sprema drugom dati.

Ako rs daje Srbima osjecaj sigurnosti isto tako i malo drugacija organizacija bi im bila isto tako sigurna pa da ne-Srbi se takodje osjecaju sigurnim i kao svoji na svom.

Tuzno je da nasi Srbi nemaju osjecaj da je tako pravo. Zato je tuzno kada neki strani upravitelj mora "uvrtati ruku" nekom od srpskih politicara da bi prihvatio takav princip koji nije ni malo nerazuman. Jos tuznije je kada takav strani upravitelj pravi kompromis izmedju pravde i nepravde umjesto da pravi kompromis izmedju neka dva podjednako pravedna rjesenja.

Ja se iskreno jos uvijek nadam da nije tako ali iz takve "komunikacije" covjek samo moze da zakljuci da je svim Srbima u stvari iskreno zao sto svi Bosnjaci nisu dobili Srebrenicu u svim svojim mjestima i sto jos uvijek postoje. Zapjeva li pokoji danasnji Banjalucanin: "Jel' nam zao Banja Luke i banjoluckih teferica?"
Odlican post :thumbup:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

artzy wrote:
Malobrojni su oni koji su pokazali da imaju druge teznje. Ni tipicna gradjanska drzava "jedan covjek = jedna glas" nije cilj jer druga dva naroda to ne zele.
Ja ne mislim da je ovo tacno. Ljudi koji su glasali za SBiH (druga najjaca stranka kod Bosnjaka) su glasali izmedju ostalog i za to - 'jedan covjek = jedan glas'. To se iks puta moglo vidjeti iz price koju ima Silajdzic.
domacin

Post by domacin »

artzy wrote:

Живи били па видјели.

Пази и ја контам у потпуности овај твој коментар.

Ипак не слажем се за рат.
Рат у Хрватској би ипак био и да није у Босни тако да то не би ништа посебно промјенило. А и Црна Гора у рату јест била контролисана од Србије ал не и од 2000-те.
На крају је ЦГ постала независна што би могла и БИХ.
Тада би била много другачија ситуација јер МЗ више не би дозволила рат, нема ЈНА а и референдум би био у потпуности легалан.
Мада нема сад користи причати шта би било да је било.

Ал шта би ти сад хтјео у овој ситуацији.
Да Срби прихвате компромис како ти видиш правду.
То се једноставно неће догодити и главни проблем је што неки то још нису схватили.
Правда би требала бити универзална ал данас код нас свако има своју верзију правде. Зато једина основа за компромис може бити право које сви морају поштовати. Тренутно то је Дејтон и за његову промјену се сви морамо сагласити.
domacin

Post by domacin »

fantom slobode wrote:
domacin wrote:

Cudi me da tebi odgovara postojece stanje?????!!!!!!!Nesto ne mislim tako,a usput da li bi ti odgovaralo da ovako bude i iducih 50 godina?
Што те чуди.
Иначе не би одговарало и идућих 50 година јер би били једина црна рупа у Европи. Ја сам за реформе које су потребне за улаз у ЕУ а то су конкретно Априлски пакет и Лајчаков приједлог.

Да је тебе питам јеси ти да овакво стање буде још 50 година, јер ће се то управо десити ако све стране не пристану на овакав компромис.
Тада би буквално постали црна рупа.

Ето конкретно да ли би радије прихватио овакву реформу и улаз у ЕУ или би то одбио и изабрао потпуну изолацију од Европе у неограниченом трајању?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

domacin wrote: Ал шта би ти сад хтјео у овој ситуацији.
То се једноставно неће догодити и главни проблем је што неки то још нису схватили.
Po meni nije problem u samom postojanju entieta, vec u nacinu na koji su oni uredjeni. Da bi Srbi mogli imati entitet moraju to zasluziti postivanjem ljudskih prava, te racionalnim rjesenjima u sklopu zajednicke drzave. Jedno od takvih rjesenja je i zajednicka policija (to ne iskljucuje postojanje necega sto se zove 'MUP RS'). Poenta zajednicke policije je kontrola DRZAVE nad cijelim njenim teritorijem i gradjanima, sto opet vraca na pitanje postivanja ljudskih prava i odgovornost, ne prema lokalnom vozdu, vec prema drzavnom MUPu. U mnogim drzavama svijeta postoji policija regija (ja uopste ne kontam sta je tu problem?). U Njemackoj, u SAD, pa i u samoj FBiH postoji MUP Kantona 'XY'. Ali svi oni imaju odgovornost prema zajednickom ministarstvu.
domacin

Post by domacin »

jeza u ledja wrote:
domacin wrote: Ал шта би ти сад хтјео у овој ситуацији.
Po meni nije problem u samom postojanju entieta, vec u nacinu na koji su oni uredjeni. Da bi Srbi mogli imati entitet moraju to zasluziti postivanjem ljudskih prava, te racionalnim rjesenjima u sklopu zajednicke drzave. Jedno od takvih rjesenja je i zajednicka policija (to ne iskljucuje postojanje necega sto se zove 'MUP RS'). Poenta zajednicke policije je kontrola DRZAVE nad cijelim njenim teritorijem i gradjanima, sto opet vraca na pitanje postivanja ljudskih prava i odgovornost, ne prema lokalnom vozdu, vec prema drzavnom MUPu. U mnogim drzavama svijeta postoji policija regija (ja uopste ne kontam sta je tu problem?). U Njemackoj, u SAD, pa i u samoj FBiH postoji MUP Kantona 'XY'. Ali svi oni imaju odgovornost prema zajednickom ministarstvu.
Е па онда се ја и ти слажемо.
За почетак је и ово добро.
Као прво залажем се у потпуности за поштовање свих људских права.

А мени не смета полиција БИХ са управом, финансијама и законодавство на државном нивоу у чији ће састав улазити полиција Републике Српске на територији РС-а која опет може бити подјељења на функционалне регије.
artzy

Post by artzy »

Пази и ја контам у потпуности овај твој коментар.

Ипак не слажем се за рат.
Рат у Хрватској би ипак био и да није у Босни тако да то не би ништа посебно промјенило. А и Црна Гора у рату јест била контролисана од Србије ал не и од 2000-те.
На крају је ЦГ постала независна што би могла и БИХ.
Тада би била много другачија ситуација јер МЗ више не би дозволила рат, нема ЈНА а и референдум би био у потпуности легалан.
Мада нема сад користи причати шта би било да је било.

Ал шта би ти сад хтјео у овој ситуацији.
Правда би требала бити универзална ал данас код нас свако има своју верзију правде. Зато једина основа за компромис може бити право које сви морају поштовати. Тренутно то је Дејтон и за његову промјену се сви морамо сагласити.
Ni po Daytonu entiteti ne pripadaju jednom narodu. Ni u kojem slucaju i ni u kojoj situaciji. Vijece naroda takodjer postoji i neka prava veta ali neki jos uvijek to ne zele da shvate...

Sami Srbi bi trebali pokrenuti promjenu imena Republike Srpske. Prvo: nije republika, drugo; nije samo srpska. Takav cin bi svima ucinio da osjecaju da su vremena sukoba prosla i da se moze misliti o buducnosti. Vrlo vjerovatno da bi bilo sve manje pritiska za potpuno ukidanje tog entiteta. Dok se zeli zadrzati entitet s tim imenom; optuzba da su zbog toga zaratili - stoji. Mislim da bi Srbi dobili time veliki kredit, vjerovatno i veci kredit nego sto treba...

Ako zamislis nekakvu podjelu na regije unutar entiteta (poslije promjene imena) sa ingerencijama kao kantoni u federaciji i u nekim od njih podjelu vlasti na nacin kao u federaciji gdje bi bilo par "zajednickih kantona" mislim da bi svi mogli biti happy.

Na ovaj nacin se skoro nista bitno ne bi promijenilo (tako da niko ne osjeca da nesto gubi) a u stvari promijenilo bi se ono najbitnije; psihologija. Imali bi puno manje stvari za svadjanje i bile bi otvorene mogucnost za ostvarivanje "prava i slobode za sve". Jos uvijek bi naravno bilo poteskoca na terenu ali to bi bilo onda borba pojedinaca i lokalnih zajednica da se isprave nepravde...

Za to je naravno potrebno da se Srbima prestane nuditi opcija izolacije od BiH, prestati nuditi opcija nezavisnosti RS i/ili pripajanje Srbiji. Sve dok se zabavljaju opcijama koje se nece ostvariti ljudi gube vrijeme i energiju koja moze biti ulozena u privredu sto bi bilo za sveopste dobro. Za sve treba vrijeme i energija, kada reduciras broj ciljeva i opcija bolje se fokusiras. Sto je bolje ljudima u rs bice bolje i cijeloj BiH. Isto tako i za federaciju... Bilo bi lijepo kada bi se mogli okrenuti poslu.

Meni se osobno puno puta svidjela Dodikova odlucnost kada se radi o privredi i razvoju. Bosni su potrebni igraci kao Dodik ali da budu u nasem timu - ne da Bosni zabija autogolove. On izgleda i ne vidi te golove kao autogolove... i vjerovatno ima sopstvene nacine da osobno uzme pare iz privrednih dealova ali moguce samo ako ima cijeli entitet za sebe...

Ne radi se o tome da se Srbi ponize nego da drugi dobiju osjecaj "normalne situacije" i da je rat proslost... Sve dok postoje opcije samostalnost, rs samo za Srbe, otcjepljenje u srpskim politickim krugovima ne-Srbi se nece osecati kao da je rat zavrsio.

"Pristajanje na kompromise" ne mora biti pristajanje na neke kombinacije koje bi ugrozile srpski narod i njegovu egzistenciju. Niko ne tjera Srbe da prihvate "jedan covjek = jedan glas" u cijeloj BiH. Ne vjerujem da iko vise gaji nade za takvu drzavu. Ali nesto se mora uciniti... inace idemo u provaliju, mada prilicno sporo i kao u agoniji...

Ja cu biti sretan kada se pojave politicari medju Srbima koji ce poceti govoriti o tome sta je dobro za sve ljude Bosne i Hercegovine jer ce to biti novi pocetak i nova buducnost nasoj domovini.

Nasa zemlja je universum u malom. Nasi ljudi su pametni, vrijedni i dobri i toliko razliciti i toliko slicni. Vidi bolan, kako se patimo i kako kaskamo za svijetom cak i za onima koji nam nisu bili ni do lakta. Vidi nam omladine koja trazi sansu a ne zna se hoce li je dobiti. Ljudi se vjesaju, ubijaju, omladina odlazi cim stigne. Vrijeme je da rat zavrsi i ovo mrcvarenje...
Post Reply