http://www.24sata.info/vijesti/politika ... azeta.html
Lagumdzija uzvraca udarac
- Socijalista
- Drvosjeca iz Dejcica
#577 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Moj prijatelju, zvog takvih ova zemlja tapka u mjestu. Samo psihički nestabilna, nezrela i dezorjentisana osoba može reći ti si meni 1945. pokušao da zatreš trag. Iskreno ja bih bio sretan da sa takvima kao ti ne živim u istoj državi.sofist wrote:Ti meni pokusao da zatreš trag 1945., moj narod uspjesno reducirao sa 30% na 1% u mjestu odakle sam ja porijeklom i ako ja to kazem onda ja sam cetnik i genocidas. To su cinjenice koje ti ne osudjujes a osudjujes isti taj postupak u kojem su samo uloge bile obrnute. Pa izvini molim te, ali nije vise Titovo vrijeme da se mora sutjeti o nekim stvarima. Kao sto zene Srebrenice sada gledaju dzelate svojih muzeva, zena i djece tako je i moja baba od 1945. pa do 1991. gledala covjeka koji joj je muza odveo u posljednjoj turi za Jasenovac (pukom srecom ta posljednja tura nije otisla, jer da jeste ne bi vise srpskog muskog uha ostalo u tom gradu, djecu ne racunam). Nakon rata taj isti dzelat je samo zamijenio uniformu i postao ugledni gradjanin. E onda su ti ugledni gradjani 1992-1995. uradili ono sto im nije uspjelo 1941-1945. pa sada u tom gradu Srba gotovo da i nema. Hocu da kazem, toga je puna Bosna, cinjenicno stanje na terenu se vjekovima tako uspostavljalo i Republika Srpska nije nikakav izuzetak.ultima_palabra wrote: Znači genocid je opravdan zato što:
a) činili su ga i drugi, pa makar prije 200 ili 1000 godina, to što je civilizacija u međuvremenu napredovala nema veze
b) je Bošnjaka u BiH bilo previše pa su Srbe preglasali, stoga je demokratsko pravo Srba da sebi naprave teritoriju gdje Bošnjaka neće biti, nema čovjeka nema problema
c) nad narodom čiji ga predstavnici čine je isti počinjen prije 50 godina, a da ne zaboravimo bunu protiv dahija i slične stvari, oko za oko
d) neko je vezao zastave... ubuduće budite oprezni prilikom vezivanja bilo kakvih zastava, mogli biste završiti silovani ili zaklani, sa izbagerisanim kostima
Pa vidite li vi "demokrati" šta pišete?Onda se ljutite kad vas neko nazove četnicima i genocidašima
-
halo_ba
#578 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Nije belaj. Haris - balija i hrsuzex_libres wrote: E, sada, možeš li napraviti revoluciju i iskritikovati barem nekoga iz redova političara nacionalnosti kojoj ti pripadaš, a da se to tiče odnosa, stava prema nekom drugom narodu?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Bakir - balijast, jer previse vjerski orijentiran, mozda hrsuz
Tihic - previse popustljiv
jel dosta ili treba jos?
- joint union
#579 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
sofist wrote:Ti meni pokusao da zatreš trag 1945., moj narod uspjesno reducirao sa 30% na 1% u mjestu odakle sam ja porijeklom i ako ja to kazem onda ja sam cetnik i genocidas. To su cinjenice koje ti ne osudjujes a osudjujes isti taj postupak u kojem su samo uloge bile obrnute. Pa izvini molim te, ali nije vise Titovo vrijeme da se mora sutjeti o nekim stvarima. Kao sto zene Srebrenice sada gledaju dzelate svojih muzeva, zena i djece tako je i moja baba od 1945. pa do 1991. gledala covjeka koji joj je muza odveo u posljednjoj turi za Jasenovac (pukom srecom ta posljednja tura nije otisla, jer da jeste ne bi vise srpskog muskog uha ostalo u tom gradu, djecu ne racunam). Nakon rata taj isti dzelat je samo zamijenio uniformu i postao ugledni gradjanin. E onda su ti ugledni gradjani 1992-1995. uradili ono sto im nije uspjelo 1941-1945. pa sada u tom gradu Srba gotovo da i nema. Hocu da kazem, toga je puna Bosna, cinjenicno stanje na terenu se vjekovima tako uspostavljalo i Republika Srpska nije nikakav izuzetak.ultima_palabra wrote: Znači genocid je opravdan zato što:
a) činili su ga i drugi, pa makar prije 200 ili 1000 godina, to što je civilizacija u međuvremenu napredovala nema veze
b) je Bošnjaka u BiH bilo previše pa su Srbe preglasali, stoga je demokratsko pravo Srba da sebi naprave teritoriju gdje Bošnjaka neće biti, nema čovjeka nema problema
c) nad narodom čiji ga predstavnici čine je isti počinjen prije 50 godina, a da ne zaboravimo bunu protiv dahija i slične stvari, oko za oko
d) neko je vezao zastave... ubuduće budite oprezni prilikom vezivanja bilo kakvih zastava, mogli biste završiti silovani ili zaklani, sa izbagerisanim kostima
Pa vidite li vi "demokrati" šta pišete?Onda se ljutite kad vas neko nazove četnicima i genocidašima
Eto, izjednacio si cetnike iz ovog i ustase i njemce iz onog rata. Konacno nesto pametno. Pa nek' te onda ne cudi kad RS prodje kao i NDH i 3Rajh!
- AliceInChains
#580 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Pusti drugi svjetski rat, matere ti. Zna se dobro, koje ste vi budalastine pravili u Kraljevini i prije Kraljevine. I ne pravi se budala. Pricas nesta o 63. godini. Pa covjece, vi ste bili u tim godinama sami vladari RBIH. Bosnjaci nisu ni imali konstitutivna prava u tom vremenu. Ne baljezgaj gluposti. Mars u skolu.sofist wrote:Ti meni pokusao da zatreš trag 1945., moj narod uspjesno reducirao sa 30% na 1% u mjestu odakle sam ja porijeklom i ako ja to kazem onda ja sam cetnik i genocidas. To su cinjenice koje ti ne osudjujes a osudjujes isti taj postupak u kojem su samo uloge bile obrnute. Pa izvini molim te, ali nije vise Titovo vrijeme da se mora sutjeti o nekim stvarima. Kao sto zene Srebrenice sada gledaju dzelate svojih muzeva, zena i djece tako je i moja baba od 1945. pa do 1991. gledala covjeka koji joj je muza odveo u posljednjoj turi za Jasenovac (pukom srecom ta posljednja tura nije otisla, jer da jeste ne bi vise srpskog muskog uha ostalo u tom gradu, djecu ne racunam). Nakon rata taj isti dzelat je samo zamijenio uniformu i postao ugledni gradjanin. E onda su ti ugledni gradjani 1992-1995. uradili ono sto im nije uspjelo 1941-1945. pa sada u tom gradu Srba gotovo da i nema. Hocu da kazem, toga je puna Bosna, cinjenicno stanje na terenu se vjekovima tako uspostavljalo i Republika Srpska nije nikakav izuzetak.ultima_palabra wrote: Znači genocid je opravdan zato što:
- Real Khan
#581 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Evo, malo sam se poigrao tvojim komentarom i ubacio sam jedan edit by Zukorlichjovanbl wrote:
Republika Bošnjačka je nastala kao produkt potrebe bošnjačkog naroda u Srbiji za ravnopravnoscu u Srbiji u okolnostima raspada bivse jugoslavije, pri cemu je u Srbiji preovladavala tad pravoslavna danas Srpska populacija.
U takvoj situaciji raspda bivse jugoslavije , a imajuci u vidu da je bošnjački narod jedan od konsitutivnih u Srbiji (ovdje molim da prvo daš relevantnu definiciju "konstitutivnog naroda" prije nego repliciraš kako Bošnjaci nisu "konstitutivni narod" u Srbiji), doslo je do preglasavanja prvo u skupstini Srbije, a zatim i referenduma o samostalnosti i nezavisnosti koji je bioaziran na gradjanskom modelu ( pri cemu je vecina gradjana bila srpske nacionalnosti ) jedan covjek jedan glas, pri cemu je zanemarena cinjanica da se i bošnjački narod kao jedan od KONSTITUTIVNIH TREBA DA ( BEZ OBZIRA STO GA IMA NA BROJ MANJE) jednako pita o sudbini Srbije.
Prema tome u to vrijeme Srbi su iskoristili svoju vecu brojnost u odnosu na bošnjački narod ( iako su jednako konstituivni) pri cemu ta konstitutivnost bošnjačkog naroda je u stvari prestala da postoji , i bošnjački narod u Srbiji je kao jedini nacin da odrzi ravnopravnost u Srbiji morao da organizuje jednu teritorijalno-administrativnu cjelinu unutar Srbije pomocu koje bi mogao da artikulise svoj interes u Srbiji i obezbjedi ravnopravnost koja mu je majorizacijom bila oduzeta.
Onda je doslo do rata, jer su interesi naroda u Srbiji bili suprostavljeni ( rata u kojem su se nazalost desavali strasni zlocini na svim stranama kao i u svakom drugom ratu) ali to ne mijenja politicku dimenziju formiranja republike bošnjačke, koja u stvari predtavlja potrebu bošnjačkog naroda u Srbiji , kao onog kojeg ima na broj manje da obezbjedi svoju konstitutivnost i ravnopravnost u Srbiji koja mu je "gradjanskim " pristupom bila ne samo ugrozena nego i oduzeta .
KAd ti pricas o nekim idealnim rjesenjima, evo za mene tvoja idealna rjesenja nisu idealna, znas li zasto ?
zato sto ni najmanje ne uvazavaju naconalni interes moga naroda, zato sto kvazigradjanstka" opcija u poitpunosti negira kolektvno pravo moga naroda na ravnopravnost u odlucivanju, sta ce biti sa Srbijom kako ce ona da izgleda itd itd itd.
ako pokusas to da mi oduzmes ( a pokusavas) naravno da cu se ja svim silama truditi da ono sto mi pripada odbranim , a pripada mi pravo da budem jednak kao ti u Srbiji.
e sad to jednak ne znaci samo jednak na nivopu individualnih prava ( to se podrazumjeva) nego jednak i u pogledu specificnog interesa naroda kojem pripadam .
Šalu na stranu, kolektivna prava o kojima govoriš u svom postu jesu legitimna, ali kreni od samog početka i razmisli ko tvori kolektiv (pojedinci, zar ne?) i na najjednostavniji način ćeš doći do idioma da samo maksimalna individualna ljudska prava mogu osigurati i kolektivna prava. Ako stavljaš kolektivna iznad individualnih prava, onda stvaraš ono što je na sceni u RS-u -- klasični primjer nacional-šovinističke tvorevine nastaloj na kostima onih koji se nisu slagali sa "voljom" većinskog kolektiviteta. I za kraj, budi iskren i priznaj da li svi Srbi imaju jednaka ljudska i građanska prava unutar RS-a? Ja znam da nemaju jer jedni se vozaju avionima na kaficu u BG, a većina se hrani u kontejnerima...
Last edited by Real Khan on 14/10/2010 11:54, edited 1 time in total.
- nokia6170
#582 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Jovane, Srbi su bili povlasten narod u Bosni i Hercegovini i nisu sekunde bili ugrozeni.jovanbl wrote:ne pravim ja nikakvu gresku u samom startu, nego ti ne ulazis u korijen problema nego se zadrzavas na povrsini.
! Pitanje zasto bi srbima smetalo da zive u bih u kojoj imaju jednaka prava kao i ostali konstituvni narodi, kada su ravnopravni ?
ne postrji ni jedan razlog.
Potreba da se BiH ne izdvaja iz Jugslavije je upravo zasnovana na potrebi ravniopravnosti koja se sa izdvajanjem iz jugloslavije ( sto se tice srba) gubi, jer postaju manjsnski narod. Odnsono iako formalno konstitutivni u bih, nacelom jedan covjek jedan glas konstituvnost je tad samo mrtvo slovo na papiru.
Ja razumijem i bosnjacku zelju da se izdvoje iz bih iz potpuno istog razloga, jer bi ostankom u jugoslaviji oni bili u manjini.
I sad jedino rjesenje je kompromis, bih je ok ako smo u njoh istinski ravnopravni svi.
jednostavno sistem jedan covjek jedan glas ne obezbjedjuje ravnopravnost u drzavotvnornoj zajednici kakva je bih koja je komponovana od tri konstituvna naroda sa specificnim istorijskim i kulturnim nasljedjem i specificnim politickkim interesima.
evo ti primjer zeljka komsica ocit primjer majorizacije hrvatskog naroda, koji jednostavno bez obzira na proklamovanu konstitutivnost nema pravo da sam sebi itzabere predstavnika u najvisem organu vlastu samo zbog toga sto ga ima manje.
Sustina ipak jeste, a sto prije prihvatis tu cinjenicu bices zdraviji, je da Srbi nisu prihvatali da zive u neovisnoj drzavi Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, vec da ti teritoriji koje su sebi pripojili pripoje majcici Srbiji sa Beogradom.
Meni je zao sto ces cijeli svoj zivot provesti u zabludama iskreno...kao sto su Srebrenica, gradjanski rat, dobrovoljacka, tuzlanska kolona, 12 banjaluckih beba itd. i sto ces svako spoznaju dozivlajvati kao vlastiti poraz.
Procitaj jos koji put moju pricu o jabukama.
- nosara
#583 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
jovanbl wrote:ne pravim ja nikakvu gresku u samom startu, nego ti ne ulazis u korijen problema nego se zadrzavas na povrsini.
! Pitanje zasto bi srbima smetalo da zive u bih u kojoj imaju jednaka prava kao i ostali konstituvni narodi, kada su ravnopravni ?
Potreba da se BiH ne izdvaja iz Jugslavije je upravo zasnovana na potrebi ravniopravnosti koja se sa izdvajanjem iz jugloslavije ( sto se tice srba) gubi, jer postaju manjsnski narod. Odnsono iako formalno konstitutivni u bih, nacelom jedan covjek jedan glas konstituvnost je tad samo mrtvo slovo na papiru.
Ja razumijem i bosnjacku zelju da se izdvoje iz bih iz potpuno istog razloga, jer bi ostankom u jugoslaviji oni bili u manjini.
I sad jedino rjesenje je kompromis, bih je ok ako smo u njoh istinski ravnopravni svi.
jednostavno sistem jedan covjek jedan glas ne obezbjedjuje ravnopravnost u drzavotvnornoj zajednici kakva je bih koja je komponovana od tri konstituvna naroda sa specificnim istorijskim i kulturnim nasljedjem i specificnim politickkim interesima.
evo ti primjer zeljka komsica ocit primjer majorizacije hrvatskog naroda, koji jednostavno bez obzira na proklamovanu konstitutivnost nema pravo da sam sebi itzabere predstavnika u najvisem organu vlastu samo zbog toga sto ga ima manje.
Prvo, ni jedan narod ne bira nikakvog svog predstavnika... Shvatam teskoce u poimanju odredjenih slozenijih pojmova, ali ovo je stvarno jednostavno za shvatit...
Drugo, Komsic je hrvat po nacionalnosti, dakle savrseni clan predsjednistva iz reda hrvatskog naroda... Jel' ista, barem malkice jasnije...
- joint union
#584 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Pa to da su Srbi u BiH krenuli u rat samo zato sto su bili ugrozeni preglasavanjima mozda bi i pilo vode da je rat bio samo u BiH. Gdje je tu Slovenija, Hrvatska, Kosovo? Kolektivna amnezija ili sta? A sto se Bih izdvojila iz Jugoslavije? Zar nisu Alija i Kiro jedini bili za federalnu Jugu? Super vam je logika, vi ste nas preglasavali, pa smo vas mi "malo" pobili (valjda da se izjednaci broj glasaca, sta li?)jovanbl wrote:ne pravim ja nikakvu gresku u samom startu, nego ti ne ulazis u korijen problema nego se zadrzavas na povrsini.
Lagumdzija, samo naprijed!
- ultima_palabra
#585 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Izvinićeš me, ali mislim da je odnos četnika koji su se preobukli u partizane i ustaša koji su uradili isto u najmanju ruku 200:1... to što je poneki umakao pravdi ne mijenja činjenicu da je vlast iza 45. uradila sve da kazni zločince i nalogodavce i zatre im svaki trag... to se posebno odnosilo na ustaše.sofist wrote:Ti meni pokusao da zatreš trag 1945., moj narod uspjesno reducirao sa 30% na 1% u mjestu odakle sam ja porijeklom i ako ja to kazem onda ja sam cetnik i genocidas. To su cinjenice koje ti ne osudjujes a osudjujes isti taj postupak u kojem su samo uloge bile obrnute. Pa izvini molim te, ali nije vise Titovo vrijeme da se mora sutjeti o nekim stvarima. Kao sto zene Srebrenice sada gledaju dzelate svojih muzeva, zena i djece tako je i moja baba od 1945. pa do 1991. gledala covjeka koji joj je muza odveo u posljednjoj turi za Jasenovac (pukom srecom ta posljednja tura nije otisla, jer da jeste ne bi vise srpskog muskog uha ostalo u tom gradu, djecu ne racunam). Nakon rata taj isti dzelat je samo zamijenio uniformu i postao ugledni gradjanin. E onda su ti ugledni gradjani 1992-1995. uradili ono sto im nije uspjelo 1941-1945. pa sada u tom gradu Srba gotovo da i nema. Hocu da kazem, toga je puna Bosna, cinjenicno stanje na terenu se vjekovima tako uspostavljalo i Republika Srpska nije nikakav izuzetak.ultima_palabra wrote: Znači genocid je opravdan zato što:
Ja osuđujem svaki zločin, ali pamtim samo ovaj rat 1992-95... to što je neko odgajan u mržnji i što je čekao da se nekom sveti za Jasenovac i druge zločine kojih se i ne sjeća stvarno nije moj problem... I sad ćete nas pozivati na mir, budućnost i toleranciju, jer sad smo kao kvit...
Vlast koja je došla 45. je izmijenila to činjenično stanje i dala ravnopravnost svima... napravila prvi otklon od politike krvi i tla u istoriji ovih prostora. Dok nisu došli takvi kao ti da nas vrate u srednji vijek...
-
StupskaBitanga
#586 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
Vrstan ekonomista biće još bolji premijer

Zlaja znaš šta radiš
Vrstan ekonomista biće još bolji premijer
- Dozer
#587 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Jovane, Jovane... ocito si relativno mlad, odnosno dovoljno mlad da se bas i ne sjecas stvarnosti 80-ih... Vjerovatno si tada tek odrastao i nisi imao zrele svijesti da spoznas svoje okruzenje i shvatis neka desavanja. Ovo je bez uvrede, da se odmah razumijemo. Na zalost, mnogi u BiH danas, a koji su se ispilili 80-ih godina proslog vijeka, jednostavno nisu ni imali priliku zapamtiti sistem u kojem se tada zivjelo i sve sto o zivotu danas znaju bazirano je na propagandnim nacionalisticim nebulozama.
Kazes:
Republika Srpska nije nastala iz potreba koje ti navodis, nego upravo suprotno - nezavisnoscu BiH od YU Srbi, a preko njih i Srbija, izgubili bi sve kontrolne i vodece pozicije koje su imali u BiH. Malo pretrkeljaj internet, pa ces skontati da su u preko 70% raznoraznih direktorskih i funkcionerskih fotelja u BiH sjedili upravo Srbi.
Samim tim je jasno da ovdje ne pricamo o "potrebama jednog naroda", nego iskljucivo o potrebama puno uzeg kruga ljudi, i to baziranim na lovi i moci. Etnicka homogenizacija je bila potrebna da bi se to ostvarilo, a kako lakse to postici nego udarom na mitove, legende, religiju i preko toga na kolektivnu svijest... Pa samo zauzimanje svih mogucih industrijskih postrojenja u BiH od strane Srba dovoljno govori o stvarnim namjerama.
Da ne spominjemo JNA koja je vec i par godina prije te 1990 vec bila pod vecinskom Srpskom kontrolom.
E, to su osnovni razlozi zasto BH Srbima, a i Srbima uopste, nije odgovarala nezavisna BiH. Naravno, na to se uvijek nadovezuju mitske price o velikoj Srbiji ili "ujedinjenim Srpskim zemljama". Znamo jos iz rata i iz izjava "vjecitog predsjednika" Karadzica da je i Rim "vjekovna Srpska zemlja", jer - gdje god ima i jedan Srpski grob, to je vjekovna Srpska zemlja, zar ne?
Kazes:
Ovo je pogresna postavka. Jel' zaista mislis da su na referendumu o nezavisnosti za nezavisnu BiH glasali samo Bosnjaci? U zabludi si, i to velikoj. Isto kao sto ni za Komsica nije glasao ni jedan Hercegovacki Hrvat.Lijepo je zagovarati ideju indidualizma i gradjnastva, kad smo svi isti i imamo iste interese i ciljeve, kad smo monolitna drzava, ali bih to nije, nit je monolitna nit su interesi naroda na kolektivnom nivuou isti, jedni smatraju da zbog toga sto ih ima najvise imaju pravo da ih se najvise pita ( bosnjaci) a drugi smatraju da bez obizra sto ih je manje jednako su konstitutivni i trbeaju isto da se pitaju o sudbini bih.
Republika Srpska nije nastala iz potreba koje ti navodis, nego upravo suprotno - nezavisnoscu BiH od YU Srbi, a preko njih i Srbija, izgubili bi sve kontrolne i vodece pozicije koje su imali u BiH. Malo pretrkeljaj internet, pa ces skontati da su u preko 70% raznoraznih direktorskih i funkcionerskih fotelja u BiH sjedili upravo Srbi.
Samim tim je jasno da ovdje ne pricamo o "potrebama jednog naroda", nego iskljucivo o potrebama puno uzeg kruga ljudi, i to baziranim na lovi i moci. Etnicka homogenizacija je bila potrebna da bi se to ostvarilo, a kako lakse to postici nego udarom na mitove, legende, religiju i preko toga na kolektivnu svijest... Pa samo zauzimanje svih mogucih industrijskih postrojenja u BiH od strane Srba dovoljno govori o stvarnim namjerama.
Da ne spominjemo JNA koja je vec i par godina prije te 1990 vec bila pod vecinskom Srpskom kontrolom.
E, to su osnovni razlozi zasto BH Srbima, a i Srbima uopste, nije odgovarala nezavisna BiH. Naravno, na to se uvijek nadovezuju mitske price o velikoj Srbiji ili "ujedinjenim Srpskim zemljama". Znamo jos iz rata i iz izjava "vjecitog predsjednika" Karadzica da je i Rim "vjekovna Srpska zemlja", jer - gdje god ima i jedan Srpski grob, to je vjekovna Srpska zemlja, zar ne?
Last edited by Dozer on 14/10/2010 12:01, edited 1 time in total.
- nokia6170
#588 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Je li ti mozda poznato da u cijeloj svojoj historiji trajanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Karaljevina Jugoslavija) cca. 20 godina...premijer bio samo jednom nesrbin i to samo 5 mjeseci. Je li ti poznato da je ta kraljevina pocivala na istim nacelima u zacetku kao i danasnja Bosna i hercegovina...tri ravnopravna naroda. Toliko o ravnopravnosti pod beogradskim zezlom.sofist wrote:Ti meni pokusao da zatreš trag 1945., moj narod uspjesno reducirao sa 30% na 1% u mjestu odakle sam ja porijeklom i ako ja to kazem onda ja sam cetnik i genocidas. To su cinjenice koje ti ne osudjujes a osudjujes isti taj postupak u kojem su samo uloge bile obrnute. Pa izvini molim te, ali nije vise Titovo vrijeme da se mora sutjeti o nekim stvarima. Kao sto zene Srebrenice sada gledaju dzelate svojih muzeva, zena i djece tako je i moja baba od 1945. pa do 1991. gledala covjeka koji joj je muza odveo u posljednjoj turi za Jasenovac (pukom srecom ta posljednja tura nije otisla, jer da jeste ne bi vise srpskog muskog uha ostalo u tom gradu, djecu ne racunam). Nakon rata taj isti dzelat je samo zamijenio uniformu i postao ugledni gradjanin. E onda su ti ugledni gradjani 1992-1995. uradili ono sto im nije uspjelo 1941-1945. pa sada u tom gradu Srba gotovo da i nema. Hocu da kazem, toga je puna Bosna, cinjenicno stanje na terenu se vjekovima tako uspostavljalo i Republika Srpska nije nikakav izuzetak.ultima_palabra wrote: Znači genocid je opravdan zato što:
Mnoge tebi historijske cinjenice nisu poznate, ali se ti drzis samo onih koje tebi gode uhu. Pa ces se drzati II svj. rata iskljucivo u pogledu stradanja srpskog naroda od strane pavelicevog rezima i treceg rajha, ali se neces baviti uzrocima i mogucnostima da se taj rat na prostoru Juge mogao izbjeci pametnijom politikom Srba iz Beograda (pametnom kao sto su to uradili madjari, bugari, rumuni itd.)...a istovremeno ces se u pogledu zadnjeg nam rata baviti iskljucivo uzrocima..odnosno da eto Bosnjaci i Hrvati nisu glasali za nezavisnost ne bi doslo do rata, ne bi doslo do Srebrenice itd.
Prvo primijeni iste kriterijume, pa onda pravi analize ratova.
- Socijalista
#589 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
De sad uporedi Spirica i gosp. DomazetaStupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
Vrstan ekonomista biće još bolji premijer![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nas Shpira
-
jovanbl
#590 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
dragi moji, vidim da je uyaludno pricati o kompromisu medju politicarima kada volja ya kompromisom ne postoji medju vecinom gradjana.
Nedostatak ksamokritike i objektivnosti u sagledavanju situacije i trazenju "mogucih" rjesenja sasvim sigruno nas vodi u dugorocni politicki mrak u kojem ce poiliticari uglavnom glasove dobijati na politickim a ne ekonomskim prgramima i rjesenjima.
Zelim da vam kazem, zivot i politka nije fudbalska utakmica u kojoj se mora bezrezervno podtrzavati svoj tim i tvrdoglavo zastupati jedna teza u njenom maksimalistickom obliku, politika je umjetnost moguceg.
e sad vi se bavite utopijama i aplaudirajte ovakvim ratnim poklicima, time niste dali podrsku samo zlatku lagumdziji nego i miloradu dodiku koliko vam god to apsurdno zvucalo, obojicu podrzavate.
toliko od mene
Nedostatak ksamokritike i objektivnosti u sagledavanju situacije i trazenju "mogucih" rjesenja sasvim sigruno nas vodi u dugorocni politicki mrak u kojem ce poiliticari uglavnom glasove dobijati na politickim a ne ekonomskim prgramima i rjesenjima.
Zelim da vam kazem, zivot i politka nije fudbalska utakmica u kojoj se mora bezrezervno podtrzavati svoj tim i tvrdoglavo zastupati jedna teza u njenom maksimalistickom obliku, politika je umjetnost moguceg.
e sad vi se bavite utopijama i aplaudirajte ovakvim ratnim poklicima, time niste dali podrsku samo zlatku lagumdziji nego i miloradu dodiku koliko vam god to apsurdno zvucalo, obojicu podrzavate.
toliko od mene
- nosara
#591 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
To je vec dugo u zraku...StupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ali bagra ce opet brojat krvna zrnca i Domazetu mjerit usi... Cuj, hrvat, a SDP-ovac...
-
halo_ba
#592 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Ja ne zivim od foruma. Ti?ex_libres wrote:Nema još odgovora, muk.?Chmoljo wrote:je tebi bitno da se neko posipa pepelom radi tuđeg mira ili zato što to stvarno treba?ex_libres wrote: Neinformisana si (ili STE zbog persiranja, a ne generalizacije). Dodik je naravno rušilački faktor države BiH i time nanosi štetu SVIM građanima. U njegovom djelovanju najviše me je pogodilo retoričko "igranje" sa kostima nevinih žrtava, prije svega Srebreničana.
E, sada, možeš li napraviti revoluciju i iskritikovati barem nekoga iz redova političara nacionalnosti kojoj ti pripadaš, a da se to tiče odnosa, stava prema nekom drugom narodu?
Hvala unaprijed na odgovoru.
šta je tebi sporno u Lagumdžijinoj izjavi i koga je to on uvrijedio?
-
StupskaBitanga
#593 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Zar bi ti mogao jednog gospodina kakav je Ante Domazet tu veličini uporedio sa onim krmkom čiji je najveći kulturološki domet pjevanje pod šatorom a srpski jezik jedini na svijetuSocijalista wrote:De sad uporedi Spirica i gosp. DomazetaStupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nas Shpira
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#594 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
I vrstan ekonomista i uzoran privrednik. Bio bi ovo dobar izbor, ali je već objavljeno da će se kandidirati jedan i jedini, ili kako kažu sljedbenici "lijep, a i pametan a i mangup"StupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
sofist
#595 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
To "ti" je bilo u prenesenom znacenju jer je i on meni dao do znanja da sam genocidaš (to ti nije zasmetalo vidim), pa kad već razgovaramo takvim rjecnikom zasto bih ja njega respektovao? Znam da bi ti bio sretan ali počni da se navikavaš. Ako mozes da mi kazes kako se to zove kad neko cjelokupnu musku populaciju jednog naroda u jednom mjestu vodi na ubijanje?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Moj prijatelju, zvog takvih ova zemlja tapka u mjestu. Samo psihički nestabilna, nezrela i dezorjentisana osoba može reći ti si meni 1945. pokušao da zatreš trag. Iskreno ja bih bio sretan da sa takvima kao ti ne živim u istoj državi.
Ja nicim ne kocim napredak ove zemlje, uzoran sam gradjanin, sluzim kao ikebana uglavnom.
@RealKhan, je li doktor za r'n'r?
- Socijalista
#596 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Ne moguStupskaBitanga wrote:Zar bi ti mogao jednog gospodina kakav je Ante Domazet tu veličini uporedio sa onim krmkom čiji je najveći kulturološki domet pjevanje pod šatorom a srpski jezik jedini na svijetuSocijalista wrote:De sad uporedi Spirica i gosp. DomazetaStupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nas Shpira
Mislio sam pokazati da je usporedba nemoguca
-
StupskaBitanga
#597 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Katarina drug Zlaja je spreman na ustupke za ovu zemljuKatarinaKosaca wrote:I vrstan ekonomista i uzoran privrednik. Bio bi ovo dobar izbor, ali je već objavljeno da će se kandidirati jedan i jedini, ili kako kažu sljedbenici "lijep, a i pametan a i mangup"StupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ali siguran sam da će i Zlaja biti dio te kompozicije kao MVP. Nakon onog gluho bilo Alkalaja treba neko ko će poboljšati ugled BiH
- Socijalista
#598 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Tacno, Zlaja bih mozda bio i najbolji na poziciji ministra vanjskih poslova. Bio bih koristan.StupskaBitanga wrote:Katarina drug Zlaja je spreman na ustupke za ovu zemljuKatarinaKosaca wrote:I vrstan ekonomista i uzoran privrednik. Bio bi ovo dobar izbor, ali je već objavljeno da će se kandidirati jedan i jedini, ili kako kažu sljedbenici "lijep, a i pametan a i mangup"StupskaBitanga wrote:SDP bi kandidiranjem Ante Domazeta začepio usta svima
Zlaja znaš šta radiš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ali siguran sam da će i Zlaja biti dio te kompozicije kao MVP. Nakon onog gluho bilo Alkalaja treba neko ko će poboljšati ugled BiH
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#599 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Kao građanin ove zemlje , biću jako sretna ako dr. Ante Domazet bude novi premijerStupskaBitanga wrote:Katarina drug Zlaja je spreman na ustupke za ovu zemlju
- nokia6170
#600 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Opet procitaj pricu o jabukama pa pricaj o maksimalistickim zahtjevima. Ne radi se ni o kakom maximalizmu, vec potrebi da ljudi povrate svoja politicka prava koja su imali nekada. To sto se Srbi odricu svojih ranijih prava koja su uzivali na cijeloj teritoriji BiH ne znaci nuzno da svi moraju slijediti srpsku politiku rjesavanja svog politickog prava.jovanbl wrote:dragi moji, vidim da je uyaludno pricati o kompromisu medju politicarima kada volja ya kompromisom ne postoji medju vecinom gradjana.
toliko od mene
Srpska politika je bila zlocinacka s pocetka devedesetih, a danasnja RS je samo sljednik te zlocinacke politike.
A za tog tvog Dodika vec 8 godina glasa vise od 50% gradjana RS-a...a ti nama ovdje prosipas pricu o maksimalistickim zahtjevima.
Ocigledno je da ce u glavama RS-a maximalisticki zahtjev Bosnjaka biti insistiranje da Bosna i Hercegovina postoji kao drzava u ovim granicama.