Chmoljo wrote:za jovana
kako je nastala RS, čijom odlukom i je li posljedica rata i "etničkog čiščenja" (blaži naziv za genocid) i da li bi opstala tvorevina da "čiščenja" nije bilo?
nije ovo idealizam, nego je tvoja "real politika" koje jamio, jamio. nema veze ni što je jamio preko mrtvih ljudi.
naravno da ću težiti idealnim riješenjima, i riješenjima koja imaju uporište u civilizacijskim normama, a ne srednjovijekovnim: popljačkaj, pobij, protjeraj, otmi i nedaj. to je tvoja "real politika".
dalje, ja ništa previdio nisam. ono što je @nokia napisao (da je RS antipod) je upravo odgovor na pitanja koja sam odmah postavio. a ti odmah ulijećeš i kažeš: znate, vi ne smijete tako gledati na RS, a pritom zaboravljaš kako je ta RS nastala. osim toga, lakonski dovodiš u istu ravan tako nastalu skalameriju sa DRŽAVOM.
. Pitas kako je nastala RS i to postavljas kao nekakav argument za svoje tvrdnje i podrsku Lagumdzijinim izjavama.
Istovremeno dajes i odgovor i onda na tom gradis cjelokupnu teoriju podrske izjavi lagumdzije.
Pa podjimo od samog pocetka.
Kako je nastala Republika Srpska ?
Prije odgovora na to pitanje, digresiracu kontrapitanjem, kako su to nastale engleska, njemacka , SAD, i da ne nabrajam.
Zasto to pisem, zato sto drzave i drzavotvorne zajednice uglavnom nastaju i profilisu se konflktima, borbom za teritorijem i najcesce ratovima, pa se opnda nekim mirovnim sporazumima definise sta kome pripada. ( to sto je razlika u vremenu nastajanja nema nikave veze neke su nastale prije mnogo vijekova , neke nastaju i danas)
No da se vratimo na tvoje konkretno pitanje
Republika Srpska je nastala kao produkt potrebe srpskog naroda u bih za ravnopravnoscu u bih u okolnostima raspada bivse jugoslavije, pri cemu je u bih preovladavala tad muslimanska danas bosnjacka populacija.
U takvoj situaciji raspda bivse jugoslavije , a imajuci u vidu da je srpski narod jedan od konsitutivnih u bih, doslo je do preglasavanja prvo u skupstini bih, a zatim i referenduma o samostalnosti i nezavisnosti koji je bioaziran na gradjanskom modelu ( pri cemu je vecina gradjana bila bosnjacke nacionalnosti ) jedan covjek jedan glas, pri cemu je zanemarena cinjanica da se i srpski narod kao jedan od KONSTITUTIVNIH TREBA DA ( BEZ OBZIRA STO GA IMA NA BROJ MANJE) jednako pita o sudbini BiH.
Prema tome u to vrijeme Bosnjaci su iskoristili svoju vecu brojnost u odnosu na srpski narod ( iako su jednako konstituivni) pri cemu ta konstitutivnost srpskog naroda je u stvari prestala da postoji , i srpski narod u BiH je kao jedini nacin da odrzi ravnopravnost u BiH morao da organizuje jednu teritorijalno-administrativnu cjelinu unutar BiH pomocu koje bi mogao da artikulise svoj interes u bih i obezbjedi ravnopravnost koja mu je majorizacijom bila oduzeta.
Onda je doslo do rata, jer su interesi naroda u bih bili suprostavljeni ( rata u kojem su se nazalost desavali strasni zlocini na svim stranama kao i u svakom drugom ratu) ali to ne mijenja politicku dimenziju formiranja republike srpske, koja u stvari predtavlja potrebu srpkog naroda u bih , kao onog kojeg ima na broj manje da obezbjedi svoju konstitutivnost i ravnopravnost u bih koja mu je "gradjanskim " pristupom bila ne samo ugrozena nego i oduzeta .
KAd ti pricas o nekim idealnim rjesenjima, evo za mene tvoja idealna rjesenja nisu idealna, znas li zasto ?
zato sto ni najmanje ne uvazavaju naconalni interes moga naroda, zato sto kvazigradjanstka" opcija u poitpunosti negira kolektvno pravo moga naroda na ravnopravnost u odlucivanju, sta ce biti sa bosnom i hercegovinom kako ce ona da izgleda itd itd itd.
ako pokusas to da mi oduzmes ( a pokusavas) naravno da cu se ja svim silama truditi da ono sto mi pripada odbranim , a pripada mi pravo da budem jednak kao ti u bih.
e sad to jednak ne znaci samo jednak na nivopu individualnih prava ( to se podrazumjeva) nego jednak i u pogledu specificnog interesa naroda kojem pripadam .
Bosna i Hercegovina nije drzava samo gradjana, nego je drzavna zajednica tri konstituivna naroda od kojih nekih ima vise nekih manje, ali ovi sto ih ima vise ne smiju u toj bih imati za toliko i vise prava, nego upravo jednako kao i ovi sto ih ima manje i tu mislim na nivo kolktivnih prava ( kako rekoh individualna se podrazumjevaju) .
Kakav je modus zlatka lagumdzije , koji i ti ocito zastupas i branis ?
dovoljno govori izbor zeljka komsica ( kao HRVATSKOG clana predsjednistva ) , treba li uopste da objasnjavam kako je to ocigledan pokaatelj kud to vodi projekat kvazigradjanske drzave, u kojem bosnjaci hrvatima biraju clana predsjednistva .
E vidis ja to za sebe ne zelim, ne zelim da mi oduzmes ono sto mi pripada.
Tri clana predsjednistvca i postoje upravo zbog toga da bi svaki narod ( na niovou kolektivnih prava ) imo pravo da svojim indivualnim izborom odabere svoga predstavnika u tom najvisem drzavnom tijelu.
Ova koncepcija u kojem to bosnjaci urade za mene mi se nekako ne svidja, nekako mislim da sam sebi znam bolje da izaberem nego sto bi mi neko drugi izabrao.
e vidis , da nema rs, i da postoji koncept te " kvazigradjanske drzave" ovo sto se sad desilo sa izboromclana predsjednistva u liku zeljka komsica bi ilo modus za sve, a vidis srpskom narodu ( a pretpostavljam i hrvatskom) se to niakko ne svidja, to moze da odogovara samo onom koga ima najvise.
tvoje misljenje da je rs antipod bih, je misljenje koje ne dozvoljava da bih krene naprtijed, jer vjeruj mi druze, rs samo ratom mozes ukinuti ako u njemu pobjedis, drugacije ne moze , cak ni na mala vrata.
PA sad imamo dva izbora .
prvi je da pokusamo da nadjemo kopmpromis da nam svima bude bolje, da postujemo jedni druge i na individualnom i na kolektivnom nivou, i da se sa ovih visokodrzavnickih tema spustimo na one zivotne i tako idemo dalje.
Ili da godinama tavorimo u rovivima prvo onim poitickim ( ovi ukidaju rs ovi bi zasli zbog toga iz bih) ia to je uvijek na granici da ponovo udjemo i u ratzne vode i opet nova krvoprolica , etnicka ciscenja i genocide.
Lijepo je zagovarati ideju indidualizma i gradjnastva, kad smo svi isti i imamo iste interese i ciljeve, kad smo monolitna drzava, ali bih to nije, nit je monolitna nit su interesi naroda na kolektivnom nivuou isti, jedni smatraju da zbog toga sto ih ima najvise imaju pravo da ih se najvise pita ( bosnjaci) a drugi smatraju da bez obizra sto ih je manje jednako su konstitutivni i trbeaju isto da se pitaju o sudbini bih.