kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Chmoljo »

:roll:

otkad geografija i moderne granice igraju ulogu u kulturnom naslijeđu i miljeu? :-) zar je povelja Kulina bana sada rusko historijsko naslijeđe jer se spletom okolnosti tamo nalazi?

:-)

eh da... letiće banovi na sve strane... :sax:
Chmoljo

#27 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Chmoljo »

pasha078 wrote:
Najvjerovatnije Hrvati. Problem je što uzimaš dva perioda, jedan iz 1525, drugi s kraja 17. stoljeća i praviš usporedbe.

Ja ne tvrdim da se Hrvati nisu islamizirali i da nije bilo Hrvata muslimana. Pa Husref-begova desna ruka je bio Hrvat! Problem je što je koncept nacionalnosti u to doba bio jako jako fluidan, ne ono što ti danas imaš u glavi kao pojam nacije. Vrlo lako je bilo biti Bošnjak pa postati Srbin i td... Možda u dvije generacije!
koncept nacije tada nije bio fluidan. on nije uopšte postojao.
bonislav

#28 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

pasha078 wrote:
Najvjerovatnije Hrvati. Problem je što uzimaš dva perioda, jedan iz 1525, drugi s kraja 17. stoljeća i praviš usporedbe.

Ja ne tvrdim da se Hrvati nisu islamizirali i da nije bilo Hrvata muslimana. Pa Husref-begova desna ruka je bio Hrvat! Problem je što je koncept nacionalnosti u to doba bio jako jako fluidan, ne ono što ti danas imaš u glavi kao pojam nacije. Vrlo lako je bilo biti Bošnjak pa postati Srbin i td... Možda u dvije generacije!

U doba inicijalne islamizacije, o kojoj dokument s Mohača govori (taj što si skenirao), naravno da će se novopečeni muslimani označavati kao Hrvati. A sasvim je sigurno, s obzirom da se radi o 1525, da su većina novi muslimani, ili u najekstremnijem slučaju druga generacija.

No u doba povlačenja Turaka, o čemu govori Hasanaginica, a kako je i prošlo oko 150 godina, sasvim sigurno je došlo i do pomjeranja identiteta.

Evo ti dva "izazova":
1. Nađi mi dokumenat iz 17. stoljeća u kome se muslimanski stanovnici Imotskog kraja nazivaju Hrvatima
2. Nađi mi dokumenat od prije turskog osvajanja u kome se stanovnici Imotskog kraja nazivaju Hrvatima
Shvačam tvoju poantu, i to je OK, ali daj mi jedan historijski spomenik, histrijski dokaz, koji kaže da je Hasanaginicu spjevao musliman koji je sebe smatrao Bošnjakom ili preciznije da Hasanaginica potječe iz Bosne.
Nema ga.

Međutim to nije poanta - poamta je ta da je pokretač teme rekao da Hrvatska krade i svojata bosansku baštinu Hasanaginicu što je van svake pameti.

Ako je među islamiziranim Dalmatincima nastala Hasanaginica, kako je to krađa bosanske baštine? A da Hasanaginica potječe iz Bosne, za to nema nikakvih dokaza.
Bosnolog

#29 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Bosnolog »

cikafe wrote:
Bosnolog wrote:Imaju l ova nase komsijokradice ista svoje da promovisu osim onoga sto ukradu od nase Bosne,Fukara i ljudski fakini falsfikuju historiju i nasu kulturnu bastinu,Cuj Hasanaginica hrvatska kao da ne znaju ciji je bio Imotski tada i poznati kadija ..... :?:
Grijesis... Nasa bastina je svacija bastina i nek uzima ko sta hoce kad god mu treba! A ko zeli da zna, potrazice gdje je zapisana i opjevana! 8-)
Ti pricas viceve ili sto vec,.....pa kad ucis da pleses spanski Tango,ili becki Valcer kaze da pleses becki valcer,.....alo ba niko ne spori da se igra Hasanaginica ali se ipak ne moze reci da je njegova a najmanje Hrvatska,.....vec da pripada Bosni iz osmanlijskog vakta o tragicnoj sudbinij koja je prikazana i opricana kroz vijekove,.....Ista stvar sa Steccima samo sto su oni na zemlji opipljivi a Hasanaginica nije ona je opricana i zapisana,......kao i drugi dogadaji iz historije,neko snimi filmove na te teme dogadaje,.....
Last edited by Bosnolog on 10/01/2011 19:42, edited 1 time in total.
cikafe

#30 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by cikafe »

Chmoljo wrote::roll:

otkad geografija i moderne granice igraju ulogu u kulturnom naslijeđu i miljeu? :-) zar je povelja Kulina bana sada rusko historijsko naslijeđe jer se spletom okolnosti tamo nalazi?

:-)

eh da... letiće banovi na sve strane... :sax:
Mene nervira sto ljudi kulturna nasljedja drzava percipiraju odvojeno... Nisu svjesni povezanosti kulturnih nasljedja, njihovoe kohezije, jedinstva, isprepletenosti na svim mogucim nivoima! Ne mogu da shvate da "bosansko" kulturno nasljedje samo dio vece slagalice koja ne moze, niti ce egzistirati sama za sebe!

Mešina djela su svjetska djela, osjecam ih svojim kao i Kafkina, Hesseova, Volterova. Ideju ne mozes sputati drzavnim granicama!

SVE JE NAŠE, A OVO "NAŠE" JE SVAČIJE! :D
bonislav

#31 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

Bosnolog wrote: Ti pricas viceve ili sto vec,.....pa kad ucis da pleses spanski Tango,ili becki Valcer kaze da pleses becki valcer,.....alo ba niko ne spori da se igra Hasanaginica ali se ipak ne moze reci da je njegova a najmanje Hrvatska
Tko kaže da Hasanaginicu nisu spjevali islamizirani Hrvati, evo među ovima je možda i tvoj predak:
http://img189.imageshack.us/img189/2964/007wso.jpg
Ahmed Hrvat,Ferhat Hrvat, Alija Hrvat, Skender Hrvat...biraj...
.....vec da pripada Bosni iz osmanlijskog vakta o tragicnoj sudbinij koja je prikazana i opricana kroz vijekove,.....Ista stvar sa Steccima samo sto su oni na zemlji opipljivi a Hasanaginica nije ona je opricana i zapisana,......kao i drugi dogadaji iz historije,neko snimi filmove na te teme dogadaje,.....
A jel...onda Bosni pripada i sva baština koju su stvorili islamizirani Albanci, Bugari, Grci, Armenci...
cikafe

#32 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by cikafe »

Bosnolog wrote:
cikafe wrote:
Bosnolog wrote:Imaju l ova nase komsijokradice ista svoje da promovisu osim onoga sto ukradu od nase Bosne,Fukara i ljudski fakini falsfikuju historiju i nasu kulturnu bastinu,Cuj Hasanaginica hrvatska kao da ne znaju ciji je bio Imotski tada i poznati kadija ..... :?:
Grijesis... Nasa bastina je svacija bastina i nek uzima ko sta hoce kad god mu treba! A ko zeli da zna, potrazice gdje je zapisana i opjevana! 8-)
Ti pricas viceve ili sto vec,.....pa kad ucis da pleses spanski Tango,ili becki Valcer kaze da pleses becki valcer,.....alo ba niko ne spori da se igra Hasanaginica ali se ipak ne moze reci da je njegova a najmanje Hrvatska,.....vec da pripada Bosni iz osmanlijskog vakta o tragicnoj sudbinij koja je prikazana i opricana kroz vijekove,.....Ista stvar sa Steccima samo sto su oni na zemlji opipljivi a Hasanaginica nije ona je opricana i zapisana,......kao i drugi dogadaji iz historije,neko snimi filmove na te teme dogadaje,.....
Aha a to sto ja znam da je on becki ili spanski povecava nejgovu vrijednost, dobija drugacije znacenje? Meni ne... Samo mi govori gdje je nastao, ali ta informacija je meni licno VEOMA nebitna!

Ja mislim da je pogresno kritikovati ovakav potez tj. prozivanje Hasanaginice hrvatskom kulturnom bastinom, samo zato jer neko misli da je ona "bosanska"! Ponavljam, HASANAGINICA JE SVACIJA, NICIJE ISKLJUCIVO VLASNISTVO!

Dosta za veceras, pozdrav! :-D
cikafe

#33 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by cikafe »

bonislav wrote:
Bosnolog wrote: Ti pricas viceve ili sto vec,.....pa kad ucis da pleses spanski Tango,ili becki Valcer kaze da pleses becki valcer,.....alo ba niko ne spori da se igra Hasanaginica ali se ipak ne moze reci da je njegova a najmanje Hrvatska
Tko kaže da Hasanaginicu nisu spjevali islamizirani Hrvati, evo među ovima je možda i tvoj predak:
.....vec da pripada Bosni iz osmanlijskog vakta o tragicnoj sudbinij koja je prikazana i opricana kroz vijekove,.....Ista stvar sa Steccima samo sto su oni na zemlji opipljivi a Hasanaginica nije ona je opricana i zapisana,......kao i drugi dogadaji iz historije,neko snimi filmove na te teme dogadaje,.....
A jel...onda Bosni pripada i sva baština koju su stvorili islamizirani Albanci, Bugari, Grci, Armenci...
A Bonislave, prijatelju moras li ovdje uzdisati svoj hrvatski identitet ljubim te medju oci? Dosta mi je tog uzdizanja po dnevnicima na hrvatskim televizijama, nemoj i ovda, cokoladu cu ti kupiti! :(
poznanik

#34 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by poznanik »

bonislav wrote:
elSaik wrote:
Zašto nešto katoličko ne može biti bosansko?
Može. Zašto pjesma u kojoj su likovi s muslimanskim imenima ne može biti hrvatska baština ako znamo da su muslimanski Turci jako dugo držali većinu Hrvatske i da su mnogi Hrvati prešli na islam?
Da Austrijanci i Ugri i dalje vladaju imotskim područjem, bi li "Hasanaginica" bila austrougarska kulturna baština?
bonislav

#35 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

cikafe wrote:
A Bonislave, prijatelju moras li ovdje uzdisati svoj hrvatski identitet ljubim te medju oci? Dosta mi je tog uzdizanja po dnevnicima na hrvatskim televizijama, nemoj i ovda, cokoladu cu ti kupiti! :(
Ja barem ne nazivam druge forumaše fukarom kao neki drugi, ali to si očito propustio primijetiti.
cikafe

#36 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by cikafe »

bonislav wrote:
cikafe wrote:
Ja barem ne nazivam druge forumaše fukarom kao neki drugi, ali to si očito propustio primijetiti.
Uvrede su mi super, ali profesionalno treniranje nacionalnog ponosa me sekira... Manite se suplje price oko toga ciji su klikeri i slicice!
Chmoljo

#37 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Chmoljo »

cikafe wrote:
Mene nervira sto ljudi kulturna nasljedja drzava percipiraju odvojeno... Nisu svjesni povezanosti kulturnih nasljedja, njihovoe kohezije, jedinstva, isprepletenosti na svim mogucim nivoima! Ne mogu da shvate da "bosansko" kulturno nasljedje samo dio vece slagalice koja ne moze, niti ce egzistirati sama za sebe!

Mešina djela su svjetska djela, osjecam ih svojim kao i Kafkina, Hesseova, Volterova. Ideju ne mozes sputati drzavnim granicama!

SVE JE NAŠE, A OVO "NAŠE" JE SVAČIJE! :D
divno, krasno, i oni će graditi turizam od tuđih plodova? za Kafku svi znaju da Jevrej. za Voltera svi znaju da je Francuz. kroz takve ljude i gledaju te narode.

Bosanac napravi nešto lijepo, trči se da mu uzme. ha ja, šta će to njima... da citiram određenog Slovenca kada Sarajevo dobi Olimpijadu...

nek se širom svijeta pjeva Hasanaginica, ali nek se zna čija ju duša iznjedrila. nek se zna da ovdje ljudi ne vise po granama. i nek se zna da taj Imotski nije bio turski, da ni Fadila Arapović tu ne bi živjela...
chuchumbamayumbe

#38 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by chuchumbamayumbe »

Jeko Hasanaginica?
8-)
bonislav

#39 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

pasha078 wrote: OK, Hasanaginica potječe iz Bosne jer je tada (druga polovina 17. stoljeća) Imotski bio dio Bosne. Zato te i pitam kako su se muslimani Imotskog osjećali.

Ne ja nemam dokument koji će reći da su bili Bošnjaci. Ali ni ti nemaš dokument koji će reći da su bili Hrvati. Na osnovu indirektne analize, smatram da bi se osjećali Bošnjacima, iz više razloga:

1. Imotski nije pripadao Hrvatskoj banovini već preko 300 godina (1700. te) te bi narodna tradicija, u nedostatku državnog aparata da te tradicije obnavlja i oživljava, izblijedila
2. Identifikacija sa Hrvatskom bi implicirala "ćaurstvo" jer je hrvatska banovina dio Austrijskog carstva. Stoga bi to bilo vrlo neprimjereno za muslimansku elitu.
3. Dug period (300 godina) u kom je Imotski dio bosne, bi ostavio traga na nacionalni osjećaj, pogotovo u to doba.

Slažemo se da je pjesmu spjevalo islamizirano stanovništvo tog kraja. nakon što je Venecija preuzela Imotski, cjelokupno muslimansko stanovištvo je protjerano u Bosnu a svi tragovi orijentalno-islamske kulture su izbrisani. Bošnjački nacionalni korpus je baštinik islamske tradicije krajeva koji više nisu u sastavu bosne.

Hasanaginica je kulturološka anomalija. Za očekivati bi bilo da bi bila izbrisana kao i svi ostali tragovi islamsko orijentalne kulture u Dalmaciji. No nije.... A to svjedoči o snazi asimilacije i kulturnog pretakanja koji se odvijao u to doba. Stoga i ne možeš praviti jasne crte i granice.....
OK. Da li se možemo složiti da Hrvatska ne krade bosansku baštinu, kako što postavljač teme tvrdi?
Bosnolog

#40 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Bosnolog »

bonislav wrote:
Svi koji su zivjeli tada i sada na tim prostorima su pripadali majci Bosni koju su imperije i okupatri jahali i preotimali A sto se sada prema njoj ponasate kao pram macehi i ne priznaju je to je vas problem,Mozete Bosnu napustiti ali iz nje necete mci nista iznostiti ono sto je uvijek bilo njeno to ce zauvijek i ostati,...... ;-)

Od kuda ti znas da tvoji geni nemaj osmanlijskih,...pet vijekova je ucinilo svoje,. :mrgreen: ....Prouci malo historiju Horvata(Korbata),...... :razz:
bonislav

#41 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

Bosnolog wrote:
bonislav wrote:
Svi koji su zivjeli tada i sada na tim prostorima su pripadali majci Bosni koju su imperije i okupatri jahali i preotimali A sto se sada prema njoj ponasate kao pram macehi i ne priznaju je to je vas problem,Mozete Bosnu napustiti ali iz nje necete mci nista iznostiti ono sto je uvijek bilo njeno to ce zauvijek i ostati,...... ;-)

Od kuda ti znas da tvoji geni nemaj osmanlijskih,...pet vijekova je ucinilo svoje,. :mrgreen: ....Prouci malo historiju Horvata(Korbata),...... :razz:
Da..vidio sam da si pokupio ideologiju slovenskih neonacista Karantanskih i goriških panterja...evo ti da se proveseliš:
http://nace.struc.biz/files/joras.jpg
http://www.goriski-panterji.com/Slovenc ... i_cp18.jpg
bonislav

#42 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

pasha078 wrote: Chmoljo to dobro reče u prethodnom postu....

Znaš šta ovdje nije fer? Ako možemo definisati nešto kao "hrvatska kultura" onda to definitvno nije islamsko orijentalnog karaktera . Slažeš se?
A zašto onda sada to upinjanje da je Hasanaginica dio hrvatske tradicije? Samo zbog njene slave, zbog toliko prevoda i čuvenih književnika koji su je čitali.

Da, u principu jeste i dio hrvatske tradicije, ali ljudi poput tebe to ne mogu shvatiti. Za tebe jeste, ali iz pogrešnih razloga...
Ja sam pitao samo jedno - da li je to što Hrvatska navodi i spominje Hasanaginicu kao svoju baštinu, kao pjesmu koja je zapisana u Dalmaciji i koju PRIJE 250 GODINA pjevaju dalmatinski katolici...da li je to KRAĐA bosanske baštine kako tvrdi postavljač teme?

Pa ni bosanska baština nije isključivo islamska. Baština bosanskih fratara je bosanska baština.

Jesu li narodne nošnje katolika iz Travnika bosanska baština?

Kako bi zvučalo da Hrvati kažu - "na sajtu ministarstva turizma BiH spominje su vjekovna tradicija bosanskih franjevaca, to je krađa hrvatske baštine!"

To je van pameti.

Jednom davno Dalmacija je velikim dijelom imala muslimanski karakter, kao dio Otomanskog casrtva, a Hasanaginica je ostavština toga doba i to jest njena baština, više nego li je baština nekog muslimana iz Višegrada.
Last edited by bonislav on 10/01/2011 20:21, edited 1 time in total.
Chmoljo

#43 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Chmoljo »

bonislav wrote: Ja sam pitao samo jedno - da li je to što Hrvatska navodi i spominje Hasanaginicu kao svoju baštinu, kao pjesmu koja je zapisana u Dalmaciji i koju pjevaju dalmatinski katolici...da li je to KRAĐA bosanske baštine kako tvrdi postavljač teme?

Pa ni bosanska baština nije isključivo islamska. Baština bosanskih fratara je bosanska baština.

Kako bi zvučalo da Hrvati kažu - "na sajtu ministarstva turizma BiH spominje su vjekovna tradicija bosanskih franjevaca, to je krađa hrvatske baštine!"

To je van pameti.
kultura se ne pomjera sa granicama nego sa narodima. bosanski franjevci su se uvijek više osjećali Bosancima.

ponavljam, može Hasanaginicu pjevati Rihanna, ali Fadila Arapović ne bi živjela u Imotskom da nije bio turski.
bonislav

#44 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bonislav »

[quote="Chmoljo"

kultura se ne pomjera sa granicama nego sa narodima. bosanski franjevci su se uvijek više osjećali Bosancima.

[/quote]

Glupost. Bosna nije postala velikim dijelom muslimanska zato što ju je 1463. naselio neki narod islamske vjere nego zato što je pokorena i stoljećima ostala u GRANICAMA otomanske imperije.

Sama činjenica da Hasanaginicu pjevaju katolici prije 250 godina svjedoči da se ne radi o KRAĐI nego o viševjekovnoj tradiciji.

Jel džamija u Bihaću KRAĐA sakralnih objekata? Da li je treba pretvoriti nazad u gotičku crkvu što je izvorno i bila?
http://media.photobucket.com/image/d%25 ... hac110.jpg

Mislim, jest da je to džamija nekoliko vjekova ali to se ne računa kao ni u slučaju Hasanaginice.
Chmoljo

#45 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by Chmoljo »

bonislav wrote:
Glupost. Bosna nije postala velikim dijelom muslimanska zato što ju je 1463. naselio neki narod islamske vjere nego zato što je pokorena i stoljećima ostala u GRANICAMA otomanske imperije.

Sama činjenica da Hasanaginicu pjevaju katolici prije 250 godina svjedoči da se ne radi o KRAĐI nego o viševjekovnoj tradiciji.

Jel džamija u Bihaću KRAĐA sakralnih objekata? Da li je treba pretvoriti nazad u gotičku crkvu što je izvorno i bila?
http://media.photobucket.com/image/d%25 ... hac110.jpg

Mislim, jest da je to džamija nekoliko vjekova ali to se ne računa kao ni u slučaju Hasanaginice.
:-) :-) :-)

a šta su turci bili? :-) to došli sa vosjkom, pošamarali ovu bosansku armijicu i otišli ljudi svojim poslom... prije toga sejvali igru i to je to. fajront. osvojeno. :-)

kada je AU stigla u Bosnu, za njom je došla cijela masa Austrijanaca, Mađara, Čeha, Aškenaza, Nijemaca. ne da budu upravitelji, nego da rade i žive tu. sa njima je došla i njihova kultura. a ne sa državnim aparatom.

kako rekoh, može je i Rihanna pjevati, a koliko je dio hrvatske i dalmatinske kulture, svjedoči i činjenica da svaka klapa na zagrijavanju otpjeva Hasanaginicu, sa tim što onaj koji izvuće najkraću slamku, mora po onom zvjezdanu držati turban na glavi i pjevati dubokim glasom Pintorović-bega.

i džamija sa Bihaćom ima veze sa ovom temom i tvojim argumetnima ko i poplave u Pakistanu sa problemima u JU Vrtići Sarajevo.
detroit-mercy

#46 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by detroit-mercy »

chuchumbamayumbe wrote:Jeko Hasanaginica?
8-)
U Hasanage hanuma :mrgreen: .
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#47 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by PipiDugaDevetka »

detroit-mercy wrote:
8-)
Zapravo, Asanage 'anuma:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Asanaginica wrote:Fortisovu Asanaginicu do kraja je poijekavijo Vuk Karadžić. On je glasovno, oblično, sintaktički poštokavio Asanaginicu po vlastitom ukusu. Preveo ju je proglasivši je srpskom književnošću." [1]
chuchumbamayumbe

#48 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by chuchumbamayumbe »

detroit-mercy wrote:
8-)
Valjal čemu?! 8-)
1gorstak

#49 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by 1gorstak »

chuchumbamayumbe wrote:
detroit-mercy wrote:
8-)
Valjal čemu?! 8-)
Avion.
bogoljub

#50 Re: kulturna kradja mozel se ovo zaustavit

Post by bogoljub »

Sačuvaj me Bože srpskog junaštva ,
i hrvatske kulture! (Krleža) :!:
Post Reply