"kuknjava" ?!?!

Skijaš

#1 "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p7298615
улога жртве каквом се (политичко) Сарајево представља већ двадесет година није (више) добра, јер неће нахранити народ и побољшати живот оних који су плакали крај црвених столица.
Pa nikad to i nije trebao biti način da se animira potencijalne investitore, ukazivanje na zločine bi trebalo biti nešto podrazumjevajuće, pogotovo ako se iste negira. Dakle, od "političkog" Sarajeva ne treba očekivati da prestane spominjati i obilježavati zločine kako bi se mogli okrenuti ekonomiji i jačanju privrede jer to nije izbor niti se takav izbor smije postavljati. Društvo se, a pogotovo političari, treba više baviti stvaranjem novih vrijednosti, ali paralelno s tim se može i mora podsjećati na krv jer nam se tu krv negira, jer se lažima pokušava ispisati novu istoriju i novu istinu. Mi se nismo samoubijali na Markalama, Kapija nije inscenirana, u Dobrovoljačkoj nema tramvaja i u Srebrenici se jeste desio genocid. Spomenuti to, pogotovo ako se isto negira, ne znači da bilo ko od nas odbija ekonomski napredak, jer kako rekoh, to nije izbor niti može biti.
veljaca

#2 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by veljaca »

Nikada ne zaboraviti ....

Kako je rekao jedan prijasnji velikan:

" Raditi kao da 1000 godina nece biti rata, a spremati se kao da ce sutra biti rat ...."

Btw - ovaj moj post nije uperen ni protiv jednog naroda - nego protiv pojedinaca koji su doprinijeli zlu prije 20-tak godina .... i u periodu 92-96 godina ....
Skijaš

#3 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

veljaca wrote:Nikada ne zaboraviti ....
Ovdje imamo jedan puno veći problem, a to je negiranje zločina, i to od strane širokog kruga političara, analitičara i drugih javno eksponiranih pojedinaca. Cilj te inicijative je jedan; izjednačavanje strana. Bilo mi je drago kada se ona bolesnica Zolja nagodila s tužilaštvom i kada je prodala Bojadžića. I jedno i drugo su tokom rata bili u uniformi ARBiH. I jednom i drugom se sudi pred Sudom BiH za ratne zločine. A bilo mi je drago jer se tako "čisti" moju borbu za multietničku Bosnu i Hercegovinu. I zato apsolutno podržavam svako hapšenje optuženih za ratne zločine, zato "Sarajevo" nije krilo nikog od optuženih, zato "Sarajevo" nije moralo biti pritisnuto briselskom čizmom da Haagu isporuči nekog od oficira ARBiH, zato što, kad se podvuče liniju, mirne savjesti mogu reći da ipak nismo isti mi koji smo branili BiH i oni koji su istu pokušali uništiti.

Odbijanje da se izjednači strane nije prolongiranje "statusa žrtve" kako to neki predstavljaju, nego insistiranje na činjenicama.
VjecitiStudent

#4 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by VjecitiStudent »

Ne kontam, otkad se to komemoracijama pise istorija?
zavrzlama

#5 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by zavrzlama »

Skijaš wrote:
veljaca wrote:Nikada ne zaboraviti ....
Ovdje imamo jedan puno veći problem, a to je negiranje zločina, i to od strane širokog kruga političara, analitičara i drugih javno eksponiranih pojedinaca. Cilj te inicijative je jedan; izjednačavanje strana. Bilo mi je drago kada se ona bolesnica Zolja nagodila s tužilaštvom i kada je prodala Bojadžića. I jedno i drugo su tokom rata bili u uniformi ARBiH. I jednom i drugom se sudi pred Sudom BiH za ratne zločine. A bilo mi je drago jer se tako "čisti" moju borbu za multietničku Bosnu i Hercegovinu. I zato apsolutno podržavam svako hapšenje optuženih za ratne zločine, zato "Sarajevo" nije krilo nikog od optuženih, zato "Sarajevo" nije moralo biti pritisnuto briselskom čizmom da Haagu isporuči nekog od oficira ARBiH, zato što, kad se podvuče liniju, mirne savjesti mogu reći da ipak nismo isti mi koji smo branili BiH i oni koji su istu pokušali uništiti.

Odbijanje da se izjednači strane nije prolongiranje "statusa žrtve" kako to neki predstavljaju, nego insistiranje na činjenicama.
Nije glavni cilj izjednaciti strane...velikosrbi nikad nisu smatrali da je potrebno da se oni izjednace sa drugim ,nego su uvjereni 90% srba da su oni ustvari moralni,ispravni i borili se u odbranbenom ratu za svoju slobodu...

negiranje zlocina ima cilj da se zadrzi ratni plijen ,jer ako se priznaju zlocini ili se ne budu negirali u najboljem slucaju,tad ratni plijen je pod "falinkom "podlozan da se kako vrijeme bude odmicalo i sprovodile reforme,jednostavno istopi i izgubi svoju moralno-legitimnu dimenziju...dodik i ostali velikosrbi ne negiraju zlocine da povrijede nesrbe,nego da ucvrste uvjerenje srbima da sto jace brane ratom steceno/oteto,jer velikosrbi znaju da je tesko braniti nesto,ako to nesto je tudje i nemoralno....srbin koji je ubijao u Srebrenici,nakon godina negiranja da je on ubijao neduzne ,i on sam pocne vise da vjeruje propagandi nego sam sebi...usput ta propaganda mu skida teret i cisti savjest,i jos vremenom stice utisak da je ono sto je uradio ustvari i trebalo uraditi jer sav politicki,intelektualni i crkveni vrh njegovog naroda podrzava to sto je on uradio....

zasto je prestalo negiranje zlocina u Hrvatskoj...pa zato sto srbi nemaju ratni plijen tamo....zakljucak ,sve je u teoriji "krvi i tla"
Skijaš

#6 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

VjecitiStudent wrote:Ne kontam, otkad se to komemoracijama pise istorija?
Tako se istoriju čuva
VjecitiStudent

#7 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by VjecitiStudent »

Skijaš wrote:
Tako se istoriju čuva
Jel ko kad komemorativno se na Blajburskom polju skupi krema ustaska pa udari po partizanima, ili kad se na komemorativnom summitu Ravne gore pocne velicati Drazin antifasizam, ili ko kad se 12. 7. okupi Dodik drustvo i pocne komemorisati izmisljenim hiljadama pobijenih srpskih civila oko Srebrenice?
Zaista ne kontam kako se komemoracijama moze tumaciti i cuvati istorija?

Istorija ovih prostora se srecom pise u Hagu.
Skijaš

#8 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

VjecitiStudent wrote:
Skijaš wrote:
Tako se istoriju čuva
Jel ko kad komemorativno se na Blajburskom polju skupi krema ustaska pa udari po partizanima, ili kad se na komemorativnom summitu Ravne gore pocne velicati Drazin antifasizam, ili ko kad se 12. 7. okupi Dodik drustvo i pocne komemorisati izmisljenim hiljadama pobijenih srpskih civila oko Srebrenice?

I šta predlažeš, da se prestane sa komemoracijama ? I ako to predlažeš :

-hoće li se ravnogorci prestati okupljati šireći svoje laži
-hoće li nam ekonomija biti u boljem stanju
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by PipiDugaDevetka »

Image
............................ Andrej Đerković: ZABORAV UBIJA!
hercegovac_pravi

#10 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by hercegovac_pravi »

VjecitiStudent wrote:
Skijaš wrote:
Tako se istoriju čuva

Posmatrano kroz primu istorije, Izmišljene komemoracije za izmišljene događaje veoma su kratkog vijeka trajanja i po nepisanom pravilu se uvjek razbiju od glavu onome ko ih promoviše.

Koliko patetično izgleda ta Dodikova komemoracija nekakvih žrtava najbolje je ilustrovano komemoracijom Srebreničkog genocida. Dok se u kompletnoj Eu i svim civilizovanim državama na svijetu (USA, Kanada, Australija..itd...) zastava spušta na pola koplja..taj nepismeni majmun drvi o nekakvim nepostojećim žrtvama. E sada zamislite kako to izgleda u očima normalnog svijeta.
webby-x

#11 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by webby-x »

VjecitiStudent wrote:Istorija ovih prostora se srecom pise u Hagu.
Ma daj molim te.
Povijest ovih prostora piše svaki narod za sebe.
Skijaš

#12 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Ma daj molim te.
To bi trebalo biti prevaziđeno, moramo se naučiti prihvatati činjenice utvrđene sudskim presudama.
webby-x

#13 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by webby-x »

Skijaš wrote:To bi trebalo biti prevaziđeno, moramo se naučiti prihvatati činjenice utvrđene sudskim presudama.
Tvome idealizmu nikad kraja.
Povijest tebe ništa ne uči.
BL 1987

#14 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
webby-x wrote:
Ma daj molim te.
To bi trebalo biti prevaziđeno, moramo se naučiti prihvatati činjenice utvrđene sudskim presudama.
Prihvatas li ti cinjenice koje je utvrdio sud u SFRJ kad je 1983. Izetbegovica osudio na zatvorsku kaznu zbog napada na socijalizam i zelje da se gradi islamska drzava u BiH ?
Na onoj drugoj temi ga branis pa mi se ucinilo da ni ti sam nisi naucio da prihvacas cinjenice utvrdjene sudskim presudama.
Skijaš

#15 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:To bi trebalo biti prevaziđeno, moramo se naučiti prihvatati činjenice utvrđene sudskim presudama.
Tvome idealizmu nikad kraja.
Povijest tebe ništa ne uči.
http://www.youtube.com/watch?v=N8i5NLyX ... re=related
Kemo BA

#16 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Kemo BA »

Koja smjelost i drskost je potrebna cak i bolesnom umu da iznošenje istinitih i žalosnih cinjenica koje su se desile nazove "kuknjavom". Koja nesposobnost društva i vecine politicara da se tome suprotstavi i fašisoidne izjave pojedinaca nazove pravim imenom a takve koji ih iznose smjeste na neki od otoka. :x
Skijaš

#17 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
webby-x wrote: Ma daj molim te.
Prihvatas li ti cinjenice koje je utvrdio sud u SFRJ kad je 1983. Izetbegovica osudio na zatvorsku kaznu zbog napada na socijalizam i zelje da se gradi islamska drzava u BiH ?
Na onoj drugoj temi ga branis pa mi se ucinilo da ni ti sam nisi naucio da prihvacas cinjenice utvrdjene sudskim presudama.
To što sam argumentovao svoj stav o Izetbegoviću, ne znači da ga "branim". Nauči se da sljepilo nikom ne donosi ništa dobro, te da nije dobro ni slijepo napadati, ni slijepo braniti. I iako apsolutno podržavam način na koji su se komunisti obračunavali s propagatorima monoetničkih renesansi, bilo je i presuda koje danas, uz razne monitoring ekipe iz Brisela, Vašingtona ili Strazbura jednostavno ne bi mogle opstati. Odnosno, za funkcionisanje Suda BiH ili onog u Haagu, korektiv postoji u prisustvu neutralnih tijela čiji je posao obezbjediti pravedan proces. U komunizmu to nismo imali.
BL 1987

#18 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:To što sam argumentovao svoj stav o Izetbegoviću, ne znači da ga "branim". Nauči se da sljepilo nikom ne donosi ništa dobro, te da nije dobro ni slijepo napadati, ni slijepo braniti. I iako apsolutno podržavam način na koji su se komunisti obračunavali s propagatorima monoetničkih renesansi, bilo je i presuda koje danas, uz razne monitoring ekipe iz Brisela, Vašingtona ili Strazbura jednostavno ne bi mogle opstati. Odnosno, za funkcionisanje Suda BiH ili onog u Haagu, korektiv postoji u prisustvu neutralnih tijela čiji je posao obezbjediti pravedan proces. U komunizmu to nismo imali.
Ok, u komunizmu to nismo imali, ne postujes komunisticki sud blablabla... dakle poslije samo 30 godina presudu Aliji pojelo vrijeme. Eto sad znas kako se pise istorija. Vrijeme pise istoriju.
Skijaš

#19 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:To što sam argumentovao svoj stav o Izetbegoviću, ne znači da ga "branim". Nauči se da sljepilo nikom ne donosi ništa dobro, te da nije dobro ni slijepo napadati, ni slijepo braniti. I iako apsolutno podržavam način na koji su se komunisti obračunavali s propagatorima monoetničkih renesansi, bilo je i presuda koje danas, uz razne monitoring ekipe iz Brisela, Vašingtona ili Strazbura jednostavno ne bi mogle opstati. Odnosno, za funkcionisanje Suda BiH ili onog u Haagu, korektiv postoji u prisustvu neutralnih tijela čiji je posao obezbjediti pravedan proces. U komunizmu to nismo imali.
Ok, u komunizmu to nismo imali, ne postujes komunisticki sud...
Nisam to rekao, nego da neke presude danas ne bi bilo moguće održati pošto se podiglo ljestvicu u procesu odbrane ljudskih prava optuženih. Evolucija pravosuđa ne dovodi u pitanje sam koncept pravosuđa jer onda zbog napretka i jačanja jednog od stubova civilizacije, relativiziraš vrijednost samog tog stuba. Sud u Haagu i sud u Sarajevu nisu politički alati a oni koji ih tako predstavljaju, to ne rade zato što cijene pravdu, nego zato što po svaku cijenu žele izjednačiti strane
BL 1987

#20 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:
Ok, u komunizmu to nismo imali, ne postujes komunisticki sud...
Nisam to rekao, nego da neke presude danas ne bi bilo moguće održati pošto se podiglo ljestvicu u procesu odbrane ljudskih prava optuženih. Evolucija pravosuđa ne dovodi u pitanje sam koncept pravosuđa jer onda zbog napretka i jačanja jednog od stubova civilizacije, relativiziraš vrijednost samog tog stuba. Sud u Haagu i sud u Sarajevu nisu politički alati a oni koji ih tako predstavljaju, to ne rade zato što cijene pravdu, nego zato što po svaku cijenu žele izjednačiti strane
Zar ne relativiziras vrijednost tog stuba ako dovodis u pitanje presudu suda od prije 30 godina ? Mozda neko za 30 godina neko kaze, ono nista nije valjalo, danas smo pametniji.
Skijaš

#21 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
BL 1987 wrote: Ok, u komunizmu to nismo imali, ne postujes komunisticki sud...
Zar ne relativiziras vrijednost tog stuba ako dovodis u pitanje presudu suda od prije 30 godina ? Mozda neko za 30 godina neko kaze, ono nista nije valjalo, danas smo pametniji.
Ja prihvatam evoluciju ka boljem, ti si taj koji relativizira samim postojanjem evolucije. Tebi je promjena u sistemu pravosuđa dokaz da možemo relativizirati čitavo pravosuđe. Što je prilično nazadna ideja i ti to znaš, ali si prisiljen pribjegavati istoj jer samo na tom talasu možeš dovesti u pitanje kredibilitet suda koji je donio presudu o genocidu. A to je cilj, zar ne ?
BL 1987

#22 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:Ja prihvatam evoluciju ka boljem, ti si taj koji relativizira samim postojanjem evolucije. Tebi je promjena u sistemu pravosuđa dokaz da možemo relativizirati čitavo pravosuđe. Što je prilično nazadna ideja i ti to znaš, ali si prisiljen pribjegavati istoj jer samo na tom talasu možeš dovesti u pitanje kredibilitet suda koji je donio presudu o genocidu. A to je cilj, zar ne ?
Niko osim tebe ne relativizira sudske presude. I to pod plastom evolucije. :-D A kazes:
Kako da onda prihvatamo utvrdjene cinjenice kad nam ti kazes da ce ih evolucija sudstva u buducnosti mozda ponistiti ? Kako da ja znam u kojem pravcu ce se evolucija sudstva kretati ? Mi smo se 1983. kleli u komunizam. Mozda za 30 godina opet komunizam zavlada ovim prostorima. Mozda zavlada u svijetu. Mozda je kineski sud najnapredniji.
Skijaš

#23 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:Kako da onda prihvatamo utvrdjene cinjenice kad nam ti kazes da ce ih evolucija sudstva u buducnosti mozda ponistiti ?
Ja kažem "možda", ali da se u međuvremenu trebamo pouzdati u ispravnost onog što imamo jer za bolje ne znamo, ti kažeš "sigurno". I onda mene optužuješ za miniranje vjere u pravosuđe ? Smiješno kolega, smiješno. Ja vjerujem sudu u Haagu i Sudu BiH, ali ne isključujem mogućnost da pravosuđe evoluira i da se zločin dodatnim presudama podeblja u istoriji iza nas, ali kako rekoh, vjerujem ovom što imamo jer za bolje ne znamo. Ti si taj koji ne vjeruje. A znamo i zašto.
BL 1987

#24 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:Ti si taj koji ne vjeruje. A znamo i zašto.
Stavljas mi rijeci u usta. Ne vjerujes Sudu SFRJ a znamo i zasto. Ne znam samo sta ce ti onda titova slika u avataru. I on je bio komunista.
Skijaš

#25 Re: "kuknjava" ?!?!

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:Ti si taj koji ne vjeruje. A znamo i zašto.
Stavljas mi rijeci u usta.
Dakle, ne dovodiš u pitanje integritet suda u Haagu i Suda BiH ?
Post Reply