Kuda ide Katalonija?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#76 Re: Kuda ide Katalonija?
i ja to htjedoh pitati...jer vidim po nazivima da su i ove manje većinom neke Katalonija vako nako stranke
jedino izgleda ovaj PP Parti Populari pada...dok je ERC pokupio njene glasove
jedino izgleda ovaj PP Parti Populari pada...dok je ERC pokupio njene glasove
Last edited by JoseMujica on 25/11/2012 21:15, edited 1 time in total.
-
Revoltage
#77 Re: Kuda ide Katalonija?
CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP su za nezavisnost.muhafuca wrote:Revoltage wrote:8% izbrojano i seperatisticke stranke na 80 od 135 mandata.
Jesu samo ERC i CiU za referendum/separaciju ili ima jos neka od ovih manjih ?
- madner
#78 Re: Kuda ide Katalonija?
Samo je jako fora ovog lika, vidio se da je prepisivao od Dode.
Za sve dobro je on zasluzen, za sve lose kriva visa vlast
Za sve dobro je on zasluzen, za sve lose kriva visa vlast
- JoseMujica
#79 Re: Kuda ide Katalonija?
jarane pa imaju barem 90 ako ne i 100 mjesta
jok...83 a kad bi dodali ovu Cs onda bi nagurali preko 90.
Last edited by JoseMujica on 25/11/2012 21:18, edited 1 time in total.
- skenderija04
#80 Re: Kuda ide Katalonija?
CUP radikalna ljevica i jedan dio IUmuhafuca wrote:Revoltage wrote:8% izbrojano i seperatisticke stranke na 80 od 135 mandata.
-
Revoltage
#81 Re: Kuda ide Katalonija?
83 trenutno.JoseMujica wrote:jarane pa imaju barem 90 ako ne i 100 mjesta
-
Revoltage
#82 Re: Kuda ide Katalonija?
C's je unionisticka stranka. Dakle protiv nezavisnosti.JoseMujica wrote:jarane pa imaju barem 90 ako ne i 100 mjesta
-
VjecitiStudent
#83 Re: Kuda ide Katalonija?
Porediti Katalunju, koja je starija od vecine evropskih drzava i RS, entitet nastao genocidom, je neumjesno.JoseMujica wrote:nadam se da neće doći do secesije...jedno je predizborna priča a drugo implementacija....Španija pametno nije priznala Republiku Kosovo upravo zbog ovakvih stvari...neka krene Katalonija i ko će sutra zaustaviti Republiku Srpsku?
S druge strane, bez obzira na ishod danasnjih izbora sanse da Katalunja izadje is Spanije su minimalne, ovo danas je napravljeno tek da se ojaca pregovaracki ulog sa centralnom vladom a i da vladajuca partija malo ojaca zahvaljujuci ovoj temi.
- JoseMujica
#84 Re: Kuda ide Katalonija?
ne poredim u tom smislu..objasnio sam u jednom postu...prava osnova, presedan itd.
-
esad_plavi
#85 Re: Kuda ide Katalonija?
Moze se otcijepiti Katalonija kad cine preko petine ukupne privrede Spanije, od ceg ce nezavisni rs zivjeti, Andricgrada?
A da ne govorimo da bi takva drzava bila podjeljena na dva dijela Distriktom Brcko, od toga jedan (vazniji) dio bi bio okruzen u potpunosti s Hrvatskom i BiH. Od ceg bi zivjela Banja Luka, odsjeceni od cijelog svijeta? Jedino ako mogu jesti Dodikove lazi
A da ne govorimo da bi takva drzava bila podjeljena na dva dijela Distriktom Brcko, od toga jedan (vazniji) dio bi bio okruzen u potpunosti s Hrvatskom i BiH. Od ceg bi zivjela Banja Luka, odsjeceni od cijelog svijeta? Jedino ako mogu jesti Dodikove lazi
- Altsa
#86 Re: Kuda ide Katalonija?
odvajanje katalonije moze samo dovesti do novog gradanskog rata u spaniji...ako im je do toga onda nek nastave sa ovom suludom politikom
-
VjecitiStudent
#87 Re: Kuda ide Katalonija?
Imas presedan u Abhaziji, koju je priznalo ukupno 5 drzava.JoseMujica wrote:ne poredim u tom smislu..objasnio sam u jednom postu...prava osnova, presedan itd.
- JoseMujica
#88 Re: Kuda ide Katalonija?
ovo je ipak EU
al kažem i ja sam pro Katalan...al mi šuhveli
-
VjecitiStudent
#89 Re: Kuda ide Katalonija?
Moji su favoriti unutar EU ipak Valonija i Flandrija.JoseMujica wrote:ovo je ipak EU
- JoseMujica
#90 Re: Kuda ide Katalonija?
Flandri ko i bi dok Valonci ne znaju jadni šta će sa sobom 
Al tu pretpostavljam pritisak vrše Holandezi i Francuzi da se to smiri
Al tu pretpostavljam pritisak vrše Holandezi i Francuzi da se to smiri
-
viabosnia
#91 Re: Kuda ide Katalonija?
davno je ovo sve već dogovoreno,sada je na redu vels,škotska otcjepljenje od GB,ide onda RS I dio Hercegovine sa hrvatskom većinom
- FOČANSKI PROPISI
#92 Re: Kuda ide Katalonija?
Sve isto ko i kod nas.Moraće u Dejton.muhafuca wrote:Revoltage wrote:8% izbrojano i seperatisticke stranke na 80 od 135 mandata.
- JoseMujica
#93 Re: Kuda ide Katalonija?
jok ba Fočak u Pejton kod Senaida na voćnu salvatu 
- horion_bosona
#94 Re: Kuda ide Katalonija?
Ne valja vam analogija, hajde da stvari postavimo ovako - osporavanje prava na nezavisnost Katalonije, istovjetno je stajalistu da BiH nije imala pravo izaci iz Jugosalvije. Ustavni status Katalonije, pravno gledajuci je vise slican nego razlicit, statusu republika SFRJ-a po u ustavu iz 1974.
Kakvi "opasni presedani", kakve gluposti!? Sta je sa Istocnim Timorom, Juznim Sudanom, sta je sa Crnom Gorom, pa i u krajnjem slucaju Kosovom.
@cyprus Ocigledno nisi procitao Statut Katalonije, iako sam ti to sugerisao prije nekoliko mjeseci na onoj fudbalskoj temi o Athletic Bilbao-u.
Ako ce se u Skotskoj naredne godine provesti referendum o nezavisnosti, zasto to ne bi slucaj i sa Katalonijom u dogledno vrijeme? Ne vjerujem da je moguc jos jedan Franko...
Kakvi "opasni presedani", kakve gluposti!? Sta je sa Istocnim Timorom, Juznim Sudanom, sta je sa Crnom Gorom, pa i u krajnjem slucaju Kosovom.
@cyprus Ocigledno nisi procitao Statut Katalonije, iako sam ti to sugerisao prije nekoliko mjeseci na onoj fudbalskoj temi o Athletic Bilbao-u.
dio iz preambule pomenutog Statuta, usvojenog na referendumu 2006. godine. Ovim, ali i na temelju istorijskih i ekonomskih faktora, te jasne politicke volje stanovnistva, Katalonci se imaju pravo na samoopredjeljenje. Povelja UN-a ima supremaciju nad ustavom Spanije.In reflection of the feelings and the wishes of the citizens of Catalonia, the Parliament of Catalonia has defined Catalonia as a nation by an ample majority. The Spanish Constitution, in its second Article, recognises the national reality of Catalonia as a nationality.
Ako ce se u Skotskoj naredne godine provesti referendum o nezavisnosti, zasto to ne bi slucaj i sa Katalonijom u dogledno vrijeme? Ne vjerujem da je moguc jos jedan Franko...
-
Revoltage
#95 Re: Kuda ide Katalonija?
Suma sumarum nakon 96% izbrojanih glasova:
Izlaznost: 70%
Separatističke stranke: 87 od 135 mandata
U postocima: 63% od ukupnog broja glasova
Izlaznost: 70%
Separatističke stranke: 87 od 135 mandata
U postocima: 63% od ukupnog broja glasova
Last edited by Revoltage on 25/11/2012 22:56, edited 2 times in total.
- FOČANSKI PROPISI
#96 Re: Kuda ide Katalonija?
Jednom i nikad više!JoseMujica wrote:jok ba Fočak u Pejton kod Senaida na voćnu salvatu
- JoseMujica
#97 Re: Kuda ide Katalonija?
to je već konkretno objašnjeno i predstavlja olakšanje..hvala horion 
- sinuhe
#98 Re: Kuda ide Katalonija?
To je drugi svijet u odnosu na Balkan pa nek je i druga liga Zapada.
-
viabosnia
#99 Re: Kuda ide Katalonija?
Katalonija (katalonski Catalunya, španski Cataluña, oksitanski Catalonha) je španska autonomna zajednica. Smještena je na sjeveroistoku Pirenejskog poluotoka. Površine je 32.114 km², graniči s Francuskom i Andorom na sjeveru, na istoku sa Sredozemnim morem, na jugu sa Zajednicom Valencija i na zapadu s Aragonijom. Obala Katalonije duga je oko 580 km. Glavni grad je Barcelona.
Katalonija ima gotovo 7 miliona stanovnika. Više od polovine živi u metropolitanskom području Barcelone.
Katalonija je priznata kao nacija u svom Autonomnom statutu, i zaštićena je Ustavom Španije, koji joj priznaje i garantuje pravo na autonomiju.
Službeni jezici u Kataloniji su katalonski, španski i oksitanski.
Veći i mnogo veći problem je baskija oni su ustvari originalni španci čistokrvni,fudbalski klubovi iz baskije praktikuju samo španske igrače bez stranaca prednjači atletik bilbao
Španska Baskija je administrativno podjeljena u dva dijela. Prvi dio čini Baskijska zemlja, administrativni region koji zahvata regione Araba, Gipuzkoa i Bizkaia. Glavni grad ovog administrativnog tijela nalazi se u Gasteizu (španski: Vitoria). Drugi dio španske Baskije čini Naffaroa (španski: Navarra) koji zahvata region Nafarroa. Ova podjela španskog dijela Baskije na dva dijela je osuđena od strane baskijskih nacionalista ali ima podršku stanovništva u Nafarroi.
Obadva dijela uživaju visok stepen autonomije. Zdravstvo, školstvo, privreda i socijalni se nalaze u nadležnosti Baskijske zemlje i Naffaroe. Za razliku od ostalih autonomnih regiona u Španiji ova dva regiona vrše i ubiranje i administraciju poreza. Baskijska zemlja također ima u nadležnosti i vlastite policijske snage.
Francuska Baskija se nalazi u administrativnom jedinici Pyrénées-Atlantiques. Pored tri baskijske provincije Pyrénées-Atlantiques sadrži i dijelove bez baskijskog stanovništva. Baskijski nacionalisti predlažu podjelu ove administrativne jedinice na dva dijela gdje bi jedan dio bio čisto baskijski. Pored baskijskog i francuskog i gaskonjski je zvanični jezik u Pyrénées-Atlantiques. Za razliku od baskijskih regiona u Španiji Pyrénées-Atlantiques ne uživa neku veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast u Parizu.
Katalonija ima gotovo 7 miliona stanovnika. Više od polovine živi u metropolitanskom području Barcelone.
Katalonija je priznata kao nacija u svom Autonomnom statutu, i zaštićena je Ustavom Španije, koji joj priznaje i garantuje pravo na autonomiju.
Službeni jezici u Kataloniji su katalonski, španski i oksitanski.
Veći i mnogo veći problem je baskija oni su ustvari originalni španci čistokrvni,fudbalski klubovi iz baskije praktikuju samo španske igrače bez stranaca prednjači atletik bilbao
Španska Baskija je administrativno podjeljena u dva dijela. Prvi dio čini Baskijska zemlja, administrativni region koji zahvata regione Araba, Gipuzkoa i Bizkaia. Glavni grad ovog administrativnog tijela nalazi se u Gasteizu (španski: Vitoria). Drugi dio španske Baskije čini Naffaroa (španski: Navarra) koji zahvata region Nafarroa. Ova podjela španskog dijela Baskije na dva dijela je osuđena od strane baskijskih nacionalista ali ima podršku stanovništva u Nafarroi.
Obadva dijela uživaju visok stepen autonomije. Zdravstvo, školstvo, privreda i socijalni se nalaze u nadležnosti Baskijske zemlje i Naffaroe. Za razliku od ostalih autonomnih regiona u Španiji ova dva regiona vrše i ubiranje i administraciju poreza. Baskijska zemlja također ima u nadležnosti i vlastite policijske snage.
Francuska Baskija se nalazi u administrativnom jedinici Pyrénées-Atlantiques. Pored tri baskijske provincije Pyrénées-Atlantiques sadrži i dijelove bez baskijskog stanovništva. Baskijski nacionalisti predlažu podjelu ove administrativne jedinice na dva dijela gdje bi jedan dio bio čisto baskijski. Pored baskijskog i francuskog i gaskonjski je zvanični jezik u Pyrénées-Atlantiques. Za razliku od baskijskih regiona u Španiji Pyrénées-Atlantiques ne uživa neku veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast u Parizu.
-
sanaman
#100 Re: Kuda ide Katalonija?
Hoce li ponijeti i svoj dug od ca. 41 milijardu eura
? Populizam je zeznuta stvar. Meni ni u dzep a ni iz dzepa, al eto uvijek treba gledati obje strane medalje...sta imas, sta dobijas i sta gubis.
Npr. imalo bi za posljedicu da automatski nisu vise dio EU, pa kao i svakad druga clanica treba proci formalnu procedurua za prijem (bas me zanima kako bi glasala "Spanija"). Dok ne prodju ove formalne procedura (ako budu uopste htjeli) treba negdje na trzitstu kapitala pozajmiti lovu (spanski i evropski fondovi u tom momentu nisu dostupni) a trenutni bonitet prema SaP BB (Non Investmentgrade speculative) ...itd.
Spanija je u zadnjih 2010 i 2011 dobila 7 milijardi vise nego je uplatila u EU budzet, a svakako od svog prijema 1986 se vodi kao neto primalac (mislim da je samo za period 1986-2001 ca. 40 milijardi eur)...Naravno taj vid solidarnosti moze, bas me zanima koliko je u Katalonija profitirala, ali kada Katalonci trebaju biti solidarni prema drugima, e onda ne moze...
Vala kako god, al eto treba iz oba ugla gledati...
Npr. imalo bi za posljedicu da automatski nisu vise dio EU, pa kao i svakad druga clanica treba proci formalnu procedurua za prijem (bas me zanima kako bi glasala "Spanija"). Dok ne prodju ove formalne procedura (ako budu uopste htjeli) treba negdje na trzitstu kapitala pozajmiti lovu (spanski i evropski fondovi u tom momentu nisu dostupni) a trenutni bonitet prema SaP BB (Non Investmentgrade speculative) ...itd.
Spanija je u zadnjih 2010 i 2011 dobila 7 milijardi vise nego je uplatila u EU budzet, a svakako od svog prijema 1986 se vodi kao neto primalac (mislim da je samo za period 1986-2001 ca. 40 milijardi eur)...Naravno taj vid solidarnosti moze, bas me zanima koliko je u Katalonija profitirala, ali kada Katalonci trebaju biti solidarni prema drugima, e onda ne moze...
Vala kako god, al eto treba iz oba ugla gledati...