Kuda ide Katalonija?

Hoće li Katalonija postati samostalna drzava?

DA
24
41%
NE
35
59%

Total votes: 59

burek_in_space

#51 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by burek_in_space »

Visca Barca visca Catalunya :mrgreen:

Inache, mislim da se radi samo o shupljoj prichi, jer prvo Shkotska, sad Katalonija...chisto sumnjam da ce se dopustiti prekrajanje granica unutar najvecih drzhava EU.
skenderija04

#52 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by skenderija04 »

Nakon izbora dogovorice fiskalni pakt sa Madridom i rjesen problem.Prica je oko para- ni zastave ni nacija ni nista. Samo lova je u pitanju a tu imaju pravo. Placaju puno vise od ostalih a sad je i kriza pa se osjeti u budzetu.
FOČANSKI PROPISI

#53 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by FOČANSKI PROPISI »

korisnik.1 wrote:Španija je u EU, zar zaista mislite da bi EU dozvolila cijepnje jedne članice ? (radi svog interesa, a ne radi interesa te države)
Bilo je i Rimsko carstvo,za sve ima prvi put.
Revoltage

#54 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

Prvi rezultati uskoro.
Revoltage

#55 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

Ili sam ja ćorav ili izbori traju do 20:00h.
rookfash

#56 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by rookfash »

Nek' ide kud hoće! Sretno joj bilo! :)
korisnik.1

#57 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by korisnik.1 »

FOČANSKI PROPISI wrote:
korisnik.1 wrote:Španija je u EU, zar zaista mislite da bi EU dozvolila cijepnje jedne članice ? (radi svog interesa, a ne radi interesa te države)
Bilo je i Rimsko carstvo,za sve ima prvi put.
Donekle si u pravu, ali uzmi u obzir činjenicu koliko % je u to vrijeme, bilo naseljeno ljudi na planeti zemlji? Da li je tad postojala moćna SAD-a ? Moraš uzeti u obzir da i oni imaju interes u Evropskoj Uniji.
volta dzontra

#58 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by volta dzontra »

"Katalonsko pitanje" nece se rjesavati balkanskom praksom. Ako bude i referenduma to otvara dugi proces pregovaranja. Ako dodje do osamostaljenja Katalonije to nece biti nesto dramaticno.. osamostaljene Skotske isto nece izazvati nikakve potrese...
Revoltage

#59 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

Izgleda će biti referendum. Stranke koje su za otcjepljenje na 60%.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#60 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by JoseMujica »

đe pratiš..nađoh na BBC-u da prema izlaznim anketama imaju 57 mjesta od 135 u parlamentu...daleko od apsolutne većine
talić

#61 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by talić »

Najbolje da svak svoju avliju ogradi i da ovu planetu podjelimo u 7 milijardi država jer sve ide u tom pravcu. :x
U zadnjih 30 godina je nastalo novih 50 država i svi se usrećili ratovanjem sa susjedima i korumpiranom vlašću.
To mu ga dođe ko tumbanje SOOUR-a, OOOUR-a i RO-a pa se svaki put povećavao broj direktora i administracije a smanjivao broj proizvodnih radnika.
Narod da je pametan trebao bi se svim silama boriti za ukrupnjavanje država i smanjenje broja parazita.
Mi da smo pametni trebali bi izići na ulice i tražiti ukidanje kantona i ukrupnjavanje općina.
Ima općina od 1000 stanovnika, nemaju ni škole ni liječnika ali imaju načelnika. :lol:
Revoltage

#62 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

JoseMujica wrote:đe pratiš..nađoh na BBC-u da prema izlaznim anketama imaju 57 mjesta od 135 u parlamentu...daleko od apsolutne većine
CiU je na 57, a ERC na 24. Dvije stranke koje su izrazito za referendum. Pa ti saberi. Ova ERC je izrazito seperatistic http://m.tv3.cat/
Last edited by Revoltage on 25/11/2012 20:34, edited 1 time in total.
skenderija04

#63 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by skenderija04 »

Jos nema rezultata samo ankete ali jasno je da ce velika vecina parlamenta biti stranke koje su za referendum. Ovo je bitno naglasiti, stranke koje su za referendum. Katalonija nema pravo na referendum po spanskom ustavu. Dosta ljudi kaze da su za referendum jer smatraju da je to demokratsko pravo i za to se zalazu. Mnogi koji su za referendum nisu automatski i za nezavisnost. Bice interesantnije od sutra :-D
JoseMujica

#64 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by JoseMujica »

dobro si ...ja gledao samo CiU i zaboravio na ERC...jedna solidna većina...jedino ih hebe što je u Španiji referendum nepoznanica

ovo će se na kraju zacršiti rastaljivanjem....slična priča ko Slovenija u SFRJ...mi najviše dajemo u budžet najmanje dobijamo...nisu Španci Srbi....rastaliće se i vozdra a sad ovi samo dižu sebi cijenu.
Revoltage

#65 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

JoseMujica wrote:dobro si ...ja gledao samo CiU i zaboravio na ERC...jedna solidna većina...jedino ih hebe što je u Španiji referendum nepoznanica

ovo će se na kraju zacršiti rastaljivanjem....slična priča ko Slovenija u SFRJ...mi najviše dajemo u budžet najmanje dobijamo...nisu Španci Srbi....rastaliće se i vozdra a sad ovi samo dižu sebi cijenu.
Španskoj vladi bi bilo pametno da Kataloncima dadne autonomiju kao i Baskiji prije referenduma. Inače to postati nezavisna država.
skenderija04

#66 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by skenderija04 »

JoseMujica wrote:dobro si ...ja gledao samo CiU i zaboravio na ERC...jedna solidna većina...jedino ih hebe što je u Španiji referendum nepoznanica

Problem je kao sto kazes ekonomski. Spanija (ostatak Spanije bolje reci) ce braniti "teritorijalni integritet" zbog para. Katalonci im pune 24% kase. Sa druge strane,ovaj CIU je desnica koja isto vidi Spaniju kao trziste i nije spremna odreci se 35 miliona potrosaca. Osudjeni su da se nagode, a da se vole, ne vole se. Posovanje postoji i to je dovoljno.
volta dzontra

#67 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by volta dzontra »

Pa ne pise niko ustave drzava s ciljem rastaljivanja da predvidja referendume. Kako je nastala moderna frankisticka Spanjolska takav joj je i ustav. Tek od osamdesetih je pocelo popustanje prema Baskima i Kataloncima....
Realno Spanjolska je velikodrzavni projekt nametanja spanjolskog identiteta prilicno heterogenom prostoru, posebno na zapadu Spanjolske. Da Franko nije bio zakleti antikomunist pa se omilio Amerima koji su odlucili zadrzati Spanjolsku u ovome obliku odavno bi postojale i Baskijska i Katalonska drzava.

Spanjolska je uspjeli pokusaj Vilovitica-Kallovac-Kalovbag iz proslog stoljeca....

Kao da je Kraljevina Jugoslavija prezivjela drugi svjetski rat i nastavila postojati pod srpskim gradjanskim politicarima
Revoltage

#68 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

Evo izborna komisija izbrojano do sad 2,8%. Samo tucite onda F5 za refresh.

http://m.parlament2012resultats.cat/09A ... 9CM_L2.htm
JoseMujica

#69 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by JoseMujica »

pa znam recimo za Irsku...kad je ona postala nezavisna tamo negdje iz WWI , čini mi se 1921, i tek su robnu razmjenu sa UK 1988. spustili na nekih 35% i to zahvaljujući EU. A u samom trenutku otcjepljenja je bila na preko 90%

Ako bi Katalonci pravili secesiju po svaku cijenu ispada im skuplja pita od tepsije...mada ljudsku glupost ne treba potcjenjivati
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#70 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by KatarinaKosaca »

Ezgerda republikana je izrazito ljevičarska, tako da sumjam da će imati dodirnih tačaka, sem, eventualnog referenduma za koji nema Ustavnog pokrića, koji ni Baskijski nisu uspjeli ostvariti. Za razliku od našeg shvatanja i poimanja tamo su , kako Katalonci, tako i ostali prvo legalisti :D Osim toga, jaka je, prejaka glasačka i biračka baza inmigranata iz Andaluzije ili Castille koja je ne samo unitaristički raspoložena, nego i politički osvješćena.. Tako, ništa od toga.. mislim nezavisnosti..

muhafuca

#71 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by muhafuca »

Ma sta se bezveze zafrkavaju
nek naprave entitete i rjesen problem :D
Koolin1

#72 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Koolin1 »

Ma ovo su sve poceli ovi iz Madrida... zele da real madrid opet dominira Spanijom... a znaju da od tog nema nista dok je Barcelone :):):)
JoseMujica

#73 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by JoseMujica »

muhafuca wrote:Ma sta se bezveze zafrkavaju
nek naprave entitete i rjesen problem :D
:lol: :lol: :lol: to ni neprijatelju ne bih poželio

A evo gledam Levante- Barcelona i Barca nastupa u ovim novim dresovima u bojama Katalonije
Revoltage

#74 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by Revoltage »

8% izbrojano i seperatisticke stranke na 80 od 135 mandata.
muhafuca

#75 Re: Kuda ide Katalonija?

Post by muhafuca »

Revoltage wrote:8% izbrojano i seperatisticke stranke na 80 od 135 mandata.

Jesu samo ERC i CiU za referendum/separaciju ili ima jos neka od ovih manjih ?
Post Reply