KS - Načelnici opština: all about
- Paranoid
#501 Re: KS - Načelnici opština: all about
ne ne... najbolje bi bilo da svaku veče pored dzamija se napravi dernek...nesto slično onom derneku sa otvaranja crkve gdje su Dara i Goga na stolu plesale..
Obavezno da se u sklopu vjerskih objekata nadju i kladionice, možda se kome i posreći...
Dalje... organizirati takmičenje u motanju trave i ispijanju piva na EX...u svim vjerskim institucijama...
...ha šta misliš "amsterdamac"...bili ovo bilo demokratično po uzoru na NL i rs..
Obavezno da se u sklopu vjerskih objekata nadju i kladionice, možda se kome i posreći...
Dalje... organizirati takmičenje u motanju trave i ispijanju piva na EX...u svim vjerskim institucijama...
...ha šta misliš "amsterdamac"...bili ovo bilo demokratično po uzoru na NL i rs..
- PerverzMusharaf
#502 Re: KS - Načelnici opština: all about
u čemu je problem kurva pored vjerskog objekta kad su sveštenici vazda bili najveće drolje?
- Opetja033
#503 Re: KS - Načelnici opština: all about
PerverzMusharaf wrote:u čemu je problem kurva pored vjerskog objekta kad su sveštenici vazda bili najveće drolje?
Fuj
- scarface32
#504 Re: KS - Načelnici opština: all about
kad katolici poste ne smiju piti alkohol. post je na hljebu i vodi.
- morti
#505 Re: KS - Načelnici opština: all about
Neki ovdje idu u krajnost, a evo suštine:
Ustav BiH, Preambula: "Oslanjajući se na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti"
ZAVRŠENA RASPRAVA
Sloboda jednog čovjeka završava tamo gdje počinje sloboda drugog. Ja ba imam pravo da u svom gradu cugam kad hoću i gdje hoću...drugi imaju pravo da poste i vjeruju u boga...kraj!
Onog trenutka kada jedna grupa misli početi postavljati pravila prema sebi i nametati ih drugima, imat ćemo problem.
I da, OK je tih pet metara od škola i vjerskih objekata, ali ona molba je drskost ravna kršenju ustava zemlje. E pa nećeš
Ustav BiH, Preambula: "Oslanjajući se na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti"
ZAVRŠENA RASPRAVA
Sloboda jednog čovjeka završava tamo gdje počinje sloboda drugog. Ja ba imam pravo da u svom gradu cugam kad hoću i gdje hoću...drugi imaju pravo da poste i vjeruju u boga...kraj!
Onog trenutka kada jedna grupa misli početi postavljati pravila prema sebi i nametati ih drugima, imat ćemo problem.
I da, OK je tih pet metara od škola i vjerskih objekata, ali ona molba je drskost ravna kršenju ustava zemlje. E pa nećeš
-
HM 2011
#506 Re: KS - Načelnici opština: all about
Fazon je da ne možeš.....
Ordre public je pitanje dana -
Šta je kod nas javni red ?
Radi šta hoćeš, gdje hoćeš kako hoćeš kada hoćeš ?
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_ ... _miru.html
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... %20jrm.pdf
http://www.mup.vladars.net/zakoni/rs_ci ... 20.07).pdf
traži na googlu
Zakon o javnom redu i miru /Službeni glasnik Republike Srpske broj 20/07
VI izgleda ne razumijete ovo pitanje ?
Ordre public je pitanje dana -
Šta je kod nas javni red ?
Radi šta hoćeš, gdje hoćeš kako hoćeš kada hoćeš ?
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_ ... _miru.html
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... %20jrm.pdf
http://www.mup.vladars.net/zakoni/rs_ci ... 20.07).pdf
traži na googlu
Zakon o javnom redu i miru /Službeni glasnik Republike Srpske broj 20/07
VI izgleda ne razumijete ovo pitanje ?
Last edited by HM 2011 on 13/07/2013 11:38, edited 4 times in total.
- morti
#507 Re: KS - Načelnici opština: all about
OK, zanio sam se u raskoraku. Naravno da ne mogu "gdje ja hoću"
Mislio sam naravno na lokale 
-
Bodkin
#508 Re: KS - Načelnici opština: all about
Ma ja ba, to je ta dosljednost u argumentima. Kad ih nestane pozovi se na javno mjesto. Kad neko napadne zabranu pozovi se na 5m zakon
-
HM 2011
#509 Re: KS - Načelnici opština: all about
Nema zakona o 5 metara......Bodkin wrote:Ma ja ba, to je ta dosljednost u argumentima. Kad ih nestane pozovi se na javno mjesto. Kad neko napadne zabranu pozovi se na 5m zakon
Evo da spustimo loptu - treba odgovoriti na pitanje - šta je kod nas javni red ? Koja mi pravila promičemo i koja pravila vrijede.....
Šta kod nas "valja raditi" a šta "ne valja"..... ili sve ide sve prolazi.....
Jel treba spominjati 5 metara ako kod nas postoje neka pravila (osim za adolescente blesave - i ja sam bio takav).....
- vatrogasac
#510 Re: KS - Načelnici opština: all about
Da smo ljudi i insani ni ovi zakoni ni molbe pa čak ni ova tema ne bi trebala. Kakva nužda nekoga tjera da otvori lokal ne 5m nego 10m od nekog sakralnog ili odgojno - obrazovnog prostora? Nemoguće da ne postoji spoznaja i zaključak da to može nekome smetati ili štetiti. Zar smo toliki tersovi da se ne može riješiti na zadovoljstvo svih?
- PerverzMusharaf
#511 Re: KS - Načelnici opština: all about
ista stvar. zasto neko gradi dzamiju u parku pored mog ulaza i pusta mi ezan 20 metara od prozora u 6 ujutro kao da je koncert na stadionu? zar ne moze skontsat da to nekome smeta? u cemu je problem? moramo li biti toliki tersovi?
-
HM 2011
#512 Re: KS - Načelnici opština: all about
Pervez - nije isto džamija, crkva i sinagoga, vrtić, škola, igralište za djecu...PerverzMusharaf wrote:ista stvar. zasto neko gradi dzamiju u parku pored mog ulaza i pusta mi ezan 20 metara od prozora u 6 ujutro kao da je koncert na stadionu? zar ne moze skontsat da to nekome smeta? u cemu je problem? moramo li biti toliki tersovi?
i kafančuga....
nije isto, nije uporedivo....
- Reisova
#513 Re: KS - Načelnici opština: all about
Tema je Hadćibajrić i njegova naredba.
Imam nekoliko pitanja
-jel to znaci da ce ugostiteljima smanjiti kiriju taj mjesec
-jel to znaci da je sljedece da uvede kakav alko test kada se ulazi u podrucje Opstine
-jel to znaci da ce ubrzo zabraniti miniće
-možda tangice da se nose, ili kabriolet majice
-sta je sljedece
niste svjesni da je ovo pocetak........Ovo je moj grad u kojem si uvijek imao izbora........nije u pitanju alkohol vec dodvoravanje tamo turcima ili suadijcima ..............ali vi ne shvatate to je azija......mi nemamo nista zajednicko sa njima ovo je Bosna i Evropa........
Ovo je moj grad i zelim da imam izbora biti kurava, illi bula, piti ili postiti za ramazan....
Ne znam da li shvatate ali ne smijemo se ovih stvari odreci jer cemo onda izgubiti sebe...
Imam nekoliko pitanja
-jel to znaci da je sljedece da uvede kakav alko test kada se ulazi u podrucje Opstine
-sta je sljedece
niste svjesni da je ovo pocetak........Ovo je moj grad u kojem si uvijek imao izbora........nije u pitanju alkohol vec dodvoravanje tamo turcima ili suadijcima ..............ali vi ne shvatate to je azija......mi nemamo nista zajednicko sa njima ovo je Bosna i Evropa........
Ovo je moj grad i zelim da imam izbora biti kurava, illi bula, piti ili postiti za ramazan....
Ne znam da li shvatate ali ne smijemo se ovih stvari odreci jer cemo onda izgubiti sebe...
- elma89_
#514 Re: KS - Načelnici opština: all about
Ja sinoc na bascarsiji trazila namjerno pivo u jednom lokalu kaze ne sluze za ramazan,uglavnom oduvijek i to je vec njihova volja nicija druga
- Opetja033
#515 Re: KS - Načelnici opština: all about
O cemu ti pricas? Postoji odredba iz 2007. godine da se alkohol ne sluzi u krugu od 5 metara od dzamije. Sta je tu problematicno?Reisova wrote:Tema je Hadćibajrić i njegova naredba.
Imam nekoliko pitanja
-sta je sljedece
Slazem se, ovo je Bosna i Europa ali u ovom gradu i u ovoj drzavi a pogotovo u ovoj opcini muslimani cine vecinu. U ovom gradu i u ovoj opcini muslimani su uvijek cinili, cine i uvijek ce ciniti vecinu tako da Sarajevo ne moze nikada biti isto sto i London, Berlin i ne znam sta vec.
Vecina se ovdje slozila da se ne treba/moze zabraniti ugostiteljima da prodaju alkohol za vrijeme Ramazana - i vjernici i oni koji to nisu su se tu slozili. Ja onda ne vidim nikakav problem.
Obzirom da si mi tako liberalna, fleksibilna i emancipovana da te pitam nesto. Da li BBI i Hotel Bristol smatras problematicnim zbog njihove politike da se ne prodaje/servira alkohol i svinjetina?
-
udrch
#516 Re: KS - Načelnici opština: all about
treba zabraniti ovo zlo i da se proizvodi i prodaje u našoj zemlji..
takođe i cigare zabraniti..kladionice i kockarnice..
-
miki.ba
#517 Re: KS - Načelnici opština: all about
Vjeruj da ovakav stav više razumijem nego ovaj ramazanski (jednomjesecno) stav.udrch wrote:treba zabraniti ovo zlo i da se proizvodi i prodaje u našoj zemlji..
-
Basvod
#518 Re: KS - Načelnici opština: all about
Opet kazem bitno je da uredba nije na nivou drzave.
Dakle drzavljani BiH nisu ograniceni. Ako neko ima zelju da se olesi pred dzamijom moze to uraditi u Banja Luci.
Isto kao sto ako neko zeli da se okupa moze otici u Neum. U Sarajevu ne moze jer nije normalno kupati se u Miljacki.
Dakle drzavljani BiH nisu ograniceni. Ako neko ima zelju da se olesi pred dzamijom moze to uraditi u Banja Luci.
Isto kao sto ako neko zeli da se okupa moze otici u Neum. U Sarajevu ne moze jer nije normalno kupati se u Miljacki.
- elma89_
#519 Re: KS - Načelnici opština: all about
Ne valja zakonom zavranjivati,ja kako vidim mnogi svojom voljom ne sluze alkohol za ramadan i to je njihovo pravo,Ali ne moze nacelnik narrdjivati nista
-
udrch
#520 Re: KS - Načelnici opština: all about
pa ne znam zašto onda raspravljate o ovom nebitnom dopisu..miki.ba wrote:Vjeruj da ovakav stav više razumijem nego ovaj ramazanski (jednomjesecno) stav.udrch wrote:treba zabraniti ovo zlo i da se proizvodi i prodaje u našoj zemlji..
prije samo 10, 15 godina ovakvo nešto nije uopće bilo potrebno..kafići su bili prazni, poluzatvoreni..
narod u ovom gradu se promjenio, da to ne želi onda ovi ne bi ni nudili..
pa apsurd je da se ovakva politikanstka odluka donosi na mjesec dana..
alkohol se u zapadnim zemljama ne smije prodavati ni blizu obrazovnih institucija, a da bi se prodavao u blizini neke džamije mora prvo dobiti potpis od svih komšija da se slažu sa tim, pa tako i od onih koji upravljaju džamijom koji imaju pravo postaviti uslov..
a ovi donose zabranu o 5 metara..kao što Vječiti napisa, tačno onoliko koliko je bilo potrebno da ona kafana kod Fehadije može nesmetano da radi..
čuj 5 metara..nemojte se ložiti bezveze..
- elma89_
#521 Re: KS - Načelnici opština: all about
Pa sad ramazan spada u sred ljeta ,lako postit zimski period
-
miki.ba
#522 Re: KS - Načelnici opština: all about
Sve si u pravu.udrch wrote:pa ne znam zašto onda raspravljate o ovom nebitnom dopisu..miki.ba wrote:Vjeruj da ovakav stav više razumijem nego ovaj ramazanski (jednomjesecno) stav.udrch wrote:treba zabraniti ovo zlo i da se proizvodi i prodaje u našoj zemlji..
prije samo 10, 15 godina ovakvo nešto nije uopće bilo potrebno..kafići su bili prazni, poluzatvoreni..
narod u ovom gradu se promjenio, da to ne želi onda ovi ne bi ni nudili..
pa apsurd je da se ovakva politikanstka odluka donosi na mjesec dana..
alkohol se u zapadnim zemljama ne smije prodavati ni blizu obrazovnih institucija, a da bi se prodavao u blizini neke džamije mora prvo dobiti potpis od svih komšija da se slažu sa tim, pa tako i od onih koji upravljaju džamijom koji imaju pravo postaviti uslov..
a ovi donose zabranu o 5 metara..kao što Vječiti napisa, tačno onoliko koliko je bilo potrebno da ona kafana kod Fehadije može nesmetano da radi..
čuj 5 metara..nemojte se ložiti bezveze..
Last edited by miki.ba on 13/07/2013 15:08, edited 1 time in total.
-
StupskaBitanga
#523 Re: KS - Načelnici opština: all about
Sa radlerom ka sekularizmu moja nova deviza 
- Arteta
#524 Re: KS - Načelnici opština: all about
Zar se mora biti dio nekog stad?Mastermind30 wrote:
Tvoj identitet je da ga nemas, najvise je pripadnika tog stada, posebno kod Bosnjaka ranjenog uma
-
Innovation
#525 Re: KS - Načelnici opština: all about
OPĆINA STARI GRAD POJAŠNJAVA NAREDBU O 'SUZDRŽAVANJU' TOKOM RAMAZANA : Nije načelnik Hadžibajrić zabranio točenje alkohola, nego su to tražili vijećnici Suljo Agić i Gradimir Gojer!
Petak | 12.07.2013.
Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (5 metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu..., stoji u saoćenju Općine Stari Grad
Hadžibajrić obavještenje
VEZANI TEKST:
ŠERIJATSKA PRAVILA U OPŠTINI STARI GRAD: Načelnik Hadžibajrić zahtjeva od ugostitelja da ne toče alkohol za vrijeme ramazana
U povodu brojnih medijskih upita i napisa objavljenih u protekla dva dana, povodom Obavijesti upućene ugostiteljima na području Starog Grada i pozivanja na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, izdajemo sljedeće saopćenje:
Na osmoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 25. juna, 2013. godine, vijećnici Gradimir Gojer (Klub Stranke za BiH) i Suljo Agić (Klub SDA), pokrenuli su inicijative da se, u povodu predstojećeg mjeseca ramazana, ugostitelji na području Starog Grada podsjete na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, koju je Općinsko vijeće Stari Grad donijelo 2007. godine.
gradimir gojer-mess
GRADIMIR GOJER: Predlažem i pokrećem inicijativu da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu...
Suljo Agić: - Podnosim inicijativu, u ime Kluba SDA, da nadležna inspekcija uputi pismo svim vlasnicima ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini vjerskih objekata, da se bar u vrijeme ramazana suzdrže i ne toče alkoholna pića.
Gradimir Gojer: - Predlažem i pokrećem inicijativu da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu.
Provodeći odluke zakonodavne vlasti u Općini Stari Grad, odnosno Općinskog vijeća, te inicijative pomenutih vijećnika, Služba za privredu Općine Stari Grad, uputila je 08. jula, 2013. godine ugostiteljima u Starom Gradu Obavijest u kojoj ih podsjeća da je Odlukom o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo (Sl.novine Kantona Sarajevo br.02/07), u članu 10. regulisano da nije dozvoljeno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini (do 5 metara) obrazovnih institucija, vjerskih objekata, harema i dvorišta istih. Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (5 metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu.
Napominjemo, Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo 2007. godine i ona je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo (18. januar, 2007. godine, Broj 2).
Također, napominjemo da je ovo prvo zvanično saopćenje Općine Stari Grad Sarajevo o ovoj temi i ne stojimo iza dosadašnjih napisa prenesenih u sredstvima informisanja i na društvenim mrežama. Jedina izjava koju je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić dao po ovom pitanju, prenesena je u Nezavisnoj informativnoj reviji “Slobodna Bosna” (Broj 870, izdanje od 11.07.2013. godine).
(** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
Petak | 12.07.2013.
Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (5 metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu..., stoji u saoćenju Općine Stari Grad
Hadžibajrić obavještenje
VEZANI TEKST:
ŠERIJATSKA PRAVILA U OPŠTINI STARI GRAD: Načelnik Hadžibajrić zahtjeva od ugostitelja da ne toče alkohol za vrijeme ramazana
U povodu brojnih medijskih upita i napisa objavljenih u protekla dva dana, povodom Obavijesti upućene ugostiteljima na području Starog Grada i pozivanja na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, izdajemo sljedeće saopćenje:
Na osmoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 25. juna, 2013. godine, vijećnici Gradimir Gojer (Klub Stranke za BiH) i Suljo Agić (Klub SDA), pokrenuli su inicijative da se, u povodu predstojećeg mjeseca ramazana, ugostitelji na području Starog Grada podsjete na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, koju je Općinsko vijeće Stari Grad donijelo 2007. godine.
gradimir gojer-mess
GRADIMIR GOJER: Predlažem i pokrećem inicijativu da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu...
Suljo Agić: - Podnosim inicijativu, u ime Kluba SDA, da nadležna inspekcija uputi pismo svim vlasnicima ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini vjerskih objekata, da se bar u vrijeme ramazana suzdrže i ne toče alkoholna pića.
Gradimir Gojer: - Predlažem i pokrećem inicijativu da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu.
Provodeći odluke zakonodavne vlasti u Općini Stari Grad, odnosno Općinskog vijeća, te inicijative pomenutih vijećnika, Služba za privredu Općine Stari Grad, uputila je 08. jula, 2013. godine ugostiteljima u Starom Gradu Obavijest u kojoj ih podsjeća da je Odlukom o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo (Sl.novine Kantona Sarajevo br.02/07), u članu 10. regulisano da nije dozvoljeno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini (do 5 metara) obrazovnih institucija, vjerskih objekata, harema i dvorišta istih. Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (5 metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu.
Napominjemo, Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo 2007. godine i ona je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo (18. januar, 2007. godine, Broj 2).
Također, napominjemo da je ovo prvo zvanično saopćenje Općine Stari Grad Sarajevo o ovoj temi i ne stojimo iza dosadašnjih napisa prenesenih u sredstvima informisanja i na društvenim mrežama. Jedina izjava koju je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić dao po ovom pitanju, prenesena je u Nezavisnoj informativnoj reviji “Slobodna Bosna” (Broj 870, izdanje od 11.07.2013. godine).
(** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)