scarface32 wrote:HM 2011 wrote:Bodkin wrote:Opet ne kontam o cemu pricas. Buduci da neki pisu kao da se uvodi zabrana, neki da je molba, a neki o ovom rastojanju, necu da komentarisem.
Inace ima forumasa moji piso pro ove zabrane alkohola zbog ramazana, a kad ih prozoves onda spominju uredbu iz 2007 o 5m odstojanja
Ma ima nekih forumaša koji bi rado da im džamija crkva i sinagoga stoje kao ukrasi i da su puni samo kad dolaze pape i ostali likovi jer je to da papa vidi kako oni idu tamo ili nad reis ili ko već..... Čitav im život funkcioniše na taj način - nema identiteta - mašina za zgrtanje love i hedonizam - ne interesuje ga ništa..... Urbano urbano.....
Ma koji je to tvoj identitet? Stado? Kako svi tako i mali mujo? E ebo ti taj identitet. Nisam ovca i ne pripadan stadu.
Šta misliš koji je moj identitet ? Ima li Bosne i Hercegovine igdje u tome ? BH kulture ? BH stava ? Kaprica ? Ima li znanja ? Ima li rječitosti ? Možda imam dvojno državljanstvo ?
Hoćemo li o religijskoj pripadnosti ? Kojoj religiji pripadam ?
- Kakve identitete ti ebeš - ebeš li svoju reprezentaciju u futbalu ? e i to ti je kolektivna zanimacija ? ebeš li svoju državu - i to ti je kolektivna zanimacija ? Ebeš Jajce i slapove u Jajcu ? Ebeš Travnik ? Ebeš Fojnički samostan ? Ebeš Međugorije ? Ebeš Ajvatovicu ? Ebeš ti išta osim BH stvari ?
Šta je za tebe čaršija ? Kome se čaršija treba prilagođavati ? turistima ili se turisti trebaju prilagođavati njoj i njenim pravilima ? U čijoj je moći ta čaršija ? Jel to naš turistički proizvod ? Šta se tu nudi ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vidi ovog iznad, maloprije me naziva ONO, štiteći multikulturu jedne općine,
"Uvecano je klasican primjer licemjerja koji smo do sada apsolvirali, što znaci da za vas to tokom 11 mjeseci nije problem ali u toku ramazana jeste, obrazli ste nema šta.
I ako cemo mak na konac opština Stari Grad jeste multireligijsaka, multikulturalna, ima bogomolje svih velikih religija na svom podrucju i zajedno sa opštinom Centar cini ogledalo naše države."
i nabroji religijske zajednice i nastavi po svom.....
Ako ćeš nabrajati kulturne zajednice nabroj kulturne zajednice Poljaka, Čeha, Mađara, Kineza, Armena, Iranaca, Saudijaca na području te općine - broj članova sa prebivalištem na području te općine i uporedi sa brojem stanovnika - ako ih ima više od 10% svih zajedno sa prebivalištem - može se nazvati multikulturnom općinom.... Ali nema ih toliko da bi se ta općina mogla zvati multikulturnom......
Pa mu malo krivo, pa se naljutio, pa malo licemjerje spominje - kao smeta meni samo ramazanom -
Hajde da postavimo to ovako -
Recimo, ali samo recimo, da si ti predstavnik ovog grada - čovjek koji se pita za stvari - koji odlučuje:
Šta bi ti uradio.....
Da li bi ostavio stvari kakve jesu, dopustio haosu da se razvija i na kraju, neminovno kao rezultat dobio sve negativno gore nabrojano što sam nazvao prilagođavanjem - i na kraju rekao - da to smo mi.... (neće niko čistiti za tebe niti poturati svoja leđa za tebe - samo se ispale i traže selameta na nekom drugom mjestu a tebi ostane leglo kurvarluka i narkomanije)....
Ili bi očuvao identitet i općine i grada i građana - na način provođenja važećih pravila na terenu - što znači neka se oni sada malo nama prilagođavaju - a ne samo slijepog ubiranja novca poreskih obveznika i trošenja istog.... Gradio nešto pozitivno....
Ti bi uradio prvo - jel tako ? Zašto - zato što ? neko licemjerje si spominjao - šta već - evo kako si to objasnio: "Uvecano je klasican primjer licemjerja koji smo do sada apsolvirali, što znaci da za vas to tokom 11 mjeseci nije problem ali u toku ramazana jeste, obrazli ste nema šta."
Ko je apsolvirao - ko smo to MI - kome se obraćaš sa Vas - hoćeš sad lagati da me persiraš kao što muljaš za prozivku ONO ?
Pitanje ONO - na koje moraš odgovoriti - je - da li je svjestan narod da blizina Džamije prilikom ispijanja rakije predstavlja added bonus u ugostiteljskoj ponudi ? Nešto kao dođi u BiH da se napiješ rakije ispod munare glavne Him džamije ?
Nije to od juče - znam to i ja.....
Vidim ja tebi ne smeta i to je bitno - nek ti malo i kući bude kad je već tako -
jer nema problema....
I sad mi usput reci čemu da se nadam kad živim u takvom društvu ? Sekularno jel ?
Il se pravite slijepi pored očiju ili ste zaista slijepi.... nema treće...
Ne valja bit ćorav...