KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
5 0 5

#401 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

Opetja033 wrote:
Mr. Brightside wrote:ah, ne može svako ni bit islamofob, mora neko i primitivac, papak...
Svako ko nije islamofob je primitivac i papak? U koju ti skupinu spadas?
hoce li ti meni pokusati objasniti sta znaci "islamofob". koristis taj termin pocesto, ovdje na forumu. bez ikakvog pretjerivanja, ja nemam pojma sta ta rijec znaci. mislim da je i nema na spisku fobija. tj. nema je. provjerio sam.
Opetja033

#402 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

Mr. Brightside wrote:
Opetja033 wrote:
Mr. Brightside wrote:ah, ne može svako ni bit islamofob, mora neko i primitivac, papak...
fula :kiss:
Nije, nije :wink:
Mr. Brightside

#403 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mr. Brightside »

Opetja033 wrote: Nije, nije :wink:
ti znaš bolje od mene šta sam mislio i htio reći :wink:
ReXX

#404 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by ReXX »

JohnnyS wrote:
Pa rekoh već, u Zagrebu crkvena zvona ne zvone prije 8 sati ujutro. A i nakon toga, ne smiju zvonit preko točno određenog broja decibela.
A u ostalim gradovima lijepe nase? I je li ta odredba radi njih samih ili radi tamosnjih muslimana?

I to kada ce njima zvoda da zvone me ne zanima jer to je do njihove vjere i uredjenja. Kod nas je jasno odredjeno kada Ezan treba da se oglasi. I svrha Ezana je da pokrije jedan dzemat odnosno da dopre do uha svakog zitelja tog dzemata kako bi vjernih znao kada je vrijeme za molitvu.

I sta je sa ostalih Europskih sekularnih gradova? Kada ce utihnuti zvona radi tamosnjih muslimana?
5 0 5

#405 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

Mastermind30 wrote:
505sCrtom wrote: da. u pravilu bi trebali drzati za sebe svoje religiozne rituale. ko brani vjernicima da prakticiraju svoju vjeru? niko. i ne treba. isto tako vjernici (a pogotovo drzavna vlast) ne smije nametati nikakva ogranicenja drugima koji nemaju veze s tim. to je to. isto vazi za bilo koju skupinu.

znaci, u krugu vjerskog objekta, ili prostora namjenjenim/odredjenim za skup, i u privatnim sjelima, DA. sve izvan toga je moje koliko i tvoje. pa ako ti kao gradjanin bih imas pravo na svoje rituale, imam i ja na svoje. to sto tebi smetaju moji rituali, mene je briga koliko i tebe za mojima.
Ti svoju drzi za sebe ako je imas, ne znam gdje si vidio primjer ovoga sto govoris.
Odi u Rim za Uskrs pa da vidis sto se drzi vjera za sebe, daj malo prosetajte po svijetu, cisto da vidite da postoji svijet dalje od Sarajeva
sta te tacno buni u mom postu? je li to u rimu donose zakone i zabrane po vjerskim dogmama?
ReXX

#406 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by ReXX »

JohnnyS wrote:
Vidiš, i ja bih volio da u svim kafanama po Sarajevu nema samo boca vode nego i rola WC papira. Pitam se jesam li zbog toga islamofob?

Ko ti je kriv sto zivis medju narodom koji vodi racuna o higijeni pa se cisti vodom a ne papirom. Prilagodi se higijeni naroda sa ovog podnevlja pa neces imati problema. Ili sa sobom uvijek nosi jednu rolnu papira...

ne znam sta drugo da ti kazem...

I ja kad odem u Zagreb tamo ima samo papir a nema vode. Pa ko me pita??
Last edited by ReXX on 12/07/2013 14:14, edited 2 times in total.
detroit-mercy

#407 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

Opetja033 wrote:
detroit-mercy wrote:
Opetja033 wrote:
Zivimo u sekularnoj drzavi. Tebi je problem sto ne zivimo u islamofobicnoj drzavi jer ti smeta ezan a ne smetaju ti crkvena zvona. Ne, ispravno bi pitanje na referendumu bilo "da li vam smeta ezan ili ne". Jer ja zelim zivjeti u sekularnoj drzavi ali ne zelim da se ezan utisa, i siguran sam da ogromna vecina gradjana Sarajevo dijeli u potpunosti moje misljenje po ta dva pitanja. A ti, ocito je, pojma nemas sta je definicija sekularne drzave. Tj ili nemas ili se samo nevjesto krijes iza tog termina.
Ne bih bas rekao da njemu smeta ezan, vise tebi smeta piva tokom ramazan, barem koliko ja vidim. Jer vjerovatno i ti ne znas sta je sekularna drzava, pozivas se na bozicne dekoracije i ovo i ono ali nigjde ne kazes da se u vrijeme bozicnih praznika ne izdaju kojekave naredbe koje mogu uticati na zivot stanovnika drugih religija, ateista, agnostika i dr.
Zalazes se za toleranciju ali po svojoj mjeri.
Njemu itekako smeta ezan i sve sto ima veze sa vjerom opcenito a sa islamom pogotovo. Izricito je rekao da ima problem sa ezanom, prije par dana napisa da ljevicar ne moze slaviti i cestitati vjerske praznike te da je prestao glasati za SDP kada je Lagumdzija rekao da slavi Bajram. I onda ces ti mene pokusavati ubjediti da nema nista protiv ezana, vjere i vjernika?

Postujem te kao forumasa, ali druga recenica ti je izuzetno bezobrazna i uvrijedljiva. Meni ne smeta piva za Ramazan, smeta mi piva za Ramazan maltene u haremu dzamije. Barem 10 puta sam napisao na ovoj temi kako sam protiv zabrane tocenja alkohola tokom Ramazana u ugostiteljskim objektima u Starom Gradu. Druzim se sa ljudima koji piju uz Ramazan. I onda reci kako ja imam vise protiv pive za Ramazan nego on protiv ezana moze znaciti samo da nisi upratio moje ili njegove komentare. Jer je u suprotnom bas bezobrazluk i vrlo uvrijedljivo a znam da nisi takav.

Sta ovdje nije u skladu sa tolerancijom? Dakle protivim se zabrani tocenja alkohola. Podrzavam ovu odredbu o 5 metara.I zbog toga nisam tolerantan?
Ne vidim u cemu je moja druga recenica uvredljiva, tokom bozicnih praznika na Zapadu imaju bozicne dekoracije ali nikome ne pada na pamet da pravi propise koji ce da uticu na zivot onih koji ne mare puno za Bozic. Sta je tu uvredljivo.
A glede tolerancije, bez obzira sto veoma cesto pises kako tebi licno ne smeta ovo i ono, veoma cesto potezes i onu "e sad su druga vremena, vecina je takva, ovo je muslimanski grad-opstina ;-) .
JohnnyS

#408 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by JohnnyS »

ReXX wrote:
JohnnyS wrote:
Pa rekoh već, u Zagrebu crkvena zvona ne zvone prije 8 sati ujutro. A i nakon toga, ne smiju zvonit preko točno određenog broja decibela.
A u ostalim gradovima lijepe nase? I je li ta odredba radi njih samih ili radi tamosnjih muslimana?

I to kada ce njima zvoda da zvone me ne zanima jer to je do njihove vjere i uredjenja. Kod nas je jasno odredjeno kada Ezan treba da se oglasi. I svrha Ezana je da pokrije jedan dzemat odnosno da dopre do uha svakog zitelja tog dzemata kako bi vjernih znao kada je vrijeme za molitvu.

I sta je sa ostalih Europskih sekularnih gradova? Kada ce utihnuti zvona radi tamosnjih muslimana?
Tako mi i treba kad se s trolom raspravljam. Pitaš me za Zagreb, ja ti lijepo odgovorim. Sad Zagreb nije dovoljan i da ti nabrojim još 20 gradova ti bi mi našao primjer Knina i turpijao kako u Kninu zvone zvona.
Opetja033

#409 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

505sCrtom wrote:
Opetja033 wrote:
hoce li ti meni pokusati objasniti sta znaci "islamofob". koristis taj termin pocesto, ovdje na forumu. bez ikakvog pretjerivanja, ja nemam pojma sta ta rijec znaci. mislim da je i nema na spisku fobija. tj. nema je. provjerio sam.
Naravno. Dakle ako nekome smeta ezan - islamofob je. Ako nekome smeta i ezan i crkvena zvona podjednako - nije islamofob. Ako neko smatra islamizacijom drustva (i to navodi u negativnom kontekstu) to sto se mladji ljudi okrecu islamskom nacinu zivota - islamofob je.
Ako neko smatra da su bolji turisti smrdljivi i narkomanski backpackerski olos od zaljevskih Arapa (a pogotovo ako se predstavlja kao turisticki radnik) - islamofob je.
Ako se neko, u napadima na islam i islamsku tradiciju u BiH, krije iza "sekularizma" i ako toj osobi recimo ne smeta vjeronauka kao predmet u javnim skolama Zapadne Europe, ako im ne smeta slavljenje odredjenih svetaca u javnim skolama Zap. Europe, ako im ne smeta to sto u odredjenim zemljama Zap. Europe javne skole organizuje proslavu zavrsnice skolske godine u crkvama, sve uz prikladni govor popova - a na drugoj strani mu smeta vjeronauka, BBI i Bristol - islamofob je. Alternativno - pucaju ga opasno kompleksi nize vrijednosti i osjecaj inferiornosti.

Da probam napraviti sazetak: islamofobija je sve ono sto se muslimanima zeli zabraniti pod plastom sekularizma a sto je sa druge strane sasvim normalno (pa cak i mnogo vise od toga) u zemljama koje spadaju medju najsekularnije na svijetu. Potpuno prihvatanje tekovina judeokrscanske civilizacije a odbacivanje i pokusaj ugnjetavanja islamske civilizacije.

Mislim da je dovoljno.
ReXX

#410 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by ReXX »

JohnnyS wrote: Tako mi i treba kad se s trolom raspravljam. Pitaš me za Zagreb, ja ti lijepo odgovorim. Sad Zagreb nije dovoljan i da ti nabrojim još 20 gradova ti bi mi našao primjer Knina i turpijao kako u Kninu zvone zvona.
Naravno da Zagreb nije dovoljan. Jer nije Zagreb jedini krscanski grad u Eu.

Svrha zvona i Ezana je da dopru do uha vjernika kako bi on znao da je vrijeme za molitvu.
Opetja033

#411 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

detroit-mercy wrote:
Opetja033 wrote:
detroit-mercy wrote:Ne bih bas rekao da njemu smeta ezan, vise tebi smeta piva tokom ramazan, barem koliko ja vidim. Jer vjerovatno i ti ne znas sta je sekularna drzava, pozivas se na bozicne dekoracije i ovo i ono ali nigjde ne kazes da se u vrijeme bozicnih praznika ne izdaju kojekave naredbe koje mogu uticati na zivot stanovnika drugih religija, ateista, agnostika i dr.
Zalazes se za toleranciju ali po svojoj mjeri.
Njemu itekako smeta ezan i sve sto ima veze sa vjerom opcenito a sa islamom pogotovo. Izricito je rekao da ima problem sa ezanom, prije par dana napisa da ljevicar ne moze slaviti i cestitati vjerske praznike te da je prestao glasati za SDP kada je Lagumdzija rekao da slavi Bajram. I onda ces ti mene pokusavati ubjediti da nema nista protiv ezana, vjere i vjernika?

Postujem te kao forumasa, ali druga recenica ti je izuzetno bezobrazna i uvrijedljiva. Meni ne smeta piva za Ramazan, smeta mi piva za Ramazan maltene u haremu dzamije. Barem 10 puta sam napisao na ovoj temi kako sam protiv zabrane tocenja alkohola tokom Ramazana u ugostiteljskim objektima u Starom Gradu. Druzim se sa ljudima koji piju uz Ramazan. I onda reci kako ja imam vise protiv pive za Ramazan nego on protiv ezana moze znaciti samo da nisi upratio moje ili njegove komentare. Jer je u suprotnom bas bezobrazluk i vrlo uvrijedljivo a znam da nisi takav.

Sta ovdje nije u skladu sa tolerancijom? Dakle protivim se zabrani tocenja alkohola. Podrzavam ovu odredbu o 5 metara.I zbog toga nisam tolerantan?
Ne vidim u cemu je moja druga recenica uvredljiva, tokom bozicnih praznika na Zapadu imaju bozicne dekoracije ali nikome ne pada na pamet da pravi propise koji ce da uticu na zivot onih koji ne mare puno za Bozic. Sta je tu uvredljivo.
A glede tolerancije, bez obzira sto veoma cesto pises kako tebi licno ne smeta ovo i ono, veoma cesto potezes i onu "e sad su druga vremena, vecina je takva, ovo je muslimanski grad-opstina ;-) .
Sorry, sada sam vidio da nije druga recenica nego drugi dio prve recenice. :mrgreen: Mislio sam na tvrdnju kako meni vise smeta piva za Ramazan nego njemu ezan.

Vezano za tvoje citiranje mene. Da, radim to u kontekstu da je ovo sekularna drzava ali da je ovaj grad isto tako produkt islamske civilizacije, ta ga je civilizacija i stvorila. Pa isto kao sto u sekularnim zemljama Zapadne Europe i Zapada opcenito imamo slucajeve koje sam nabrojao maloprije u odgovoru @505sCrtomu, tako treba da se postuje i islamsko naslijedje ovog grada. Jer gradovi Zap. Europe su produkt judeokrscanske civilizacije, Sarajevo je produkt islamske civilizacije.
Problem je u tome sto islamofobi ne vide balvane u gradovima zapadne Europe ali vide musicu u Sarajevu. Problematiziraju jedno pozivajuci se lazno na sekularizam a ili pooooooojma nemaju o sekularnim drustvima ili to samo mudro presucuju. Ili im nisu problem tekovine judeokrscanske civilizacije vec samo islamske.
detroit-mercy

#412 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

ReXX wrote:
JohnnyS wrote: Tako mi i treba kad se s trolom raspravljam. Pitaš me za Zagreb, ja ti lijepo odgovorim. Sad Zagreb nije dovoljan i da ti nabrojim još 20 gradova ti bi mi našao primjer Knina i turpijao kako u Kninu zvone zvona.
Naravno da Zagreb nije dovoljan. Jer nije Zagreb jedini krscanski grad u Eu.

Svrha zvona i Ezana je da dopru do uha vjernika kako bi on znao da je vrijeme za molitvu.
Pa vidis, ta je bila svrha u doba kada je religija nastajala jer nije bilo satova tako da nisi mogao tacno odrediti kada uzeti namaz ili otici u crkvu. Ako cemo gledati realno, onda je danas to vise tradicija nego bilo sta drugo. U danasnje doba imas sat, vaktiju pa opleti.
Isto tako kada se pozivas na svrhu, pozovi se i na to da se je mujezin penjao na minaret i odatle pozivao vjernike na molitvu.
Danas je to obicno malo drugacje, pa tako imas dzemata gdje su ljudi instalirali zvucnike od 100W.
volta dzontra

#413 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by volta dzontra »

Zabrana je smiješna....5 metara :-) :-) opet sam protiv zabrane u toj formi jer "miriše" na političenje s vjerom.
U potpunosti bih podržao odluke OV da odredi ograničenje nekih djelatnosti u određenim javnim prostorima.
Ne radi se samo o alkoholu. Postoje i druge nespojive djelatnosti u prostoru. Ne bih se posebno vodio vjerskim osjećajima nego skladnom upotrebom javnog prostora kako bi neke vrijednosti došle do izražaja. Smiješno je da se pored neke višestoljetne džamije daje dopuštenje za rad nekom klubu ili birtiji......taj prostor bi trebao biti uređen tako da džamija dođe do izražaja i da ništa ne narušava njezinu prostornu vrijednost. Netko će je doživljavati kao vjernik a ja kao arhitektonsko- povijesno nasljeđe...obojici bi nam trebalo smetati da pogled na nju zaklanjaju suncobrani i da su joj na zid naslonjeni kafanski stolovi.
detroit-mercy

#414 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by detroit-mercy »

Opetja033 wrote:
detroit-mercy wrote:
Opetja033 wrote:

Sorry, sada sam vidio da nije druga recenica nego drugi dio prve recenice. :mrgreen: Mislio sam na tvrdnju kako meni vise smeta piva za Ramazan nego njemu ezan.

Vezano za tvoje citiranje mene. Da, radim to u kontekstu da je ovo sekularna drzava ali da je ovaj grad isto tako produkt islamske civilizacije, ta ga je civilizacija i stvorila. Pa isto kao sto u sekularnim zemljama Zapadne Europe i Zapada opcenito imamo slucajeve koje sam nabrojao maloprije u odgovoru @505sCrtomu, tako treba da se postuje i islamsko naslijedje ovog grada. Jer gradovi Zap. Europe su produkt judeokrscanske civilizacije, Sarajevo je produkt islamske civilizacije.
Problem je u tome sto islamofobi ne vide balvane u gradovima zapadne Europe ali vide musicu u Sarajevu. Problematiziraju jedno pozivajuci se lazno na sekularizam a ili pooooooojma nemaju o sekularnim drustvima ili to samo mudro presucuju. Ili im nisu problem tekovine judeokrscanske civilizacije vec samo islamske.
Sarajevo nije samo produkt islamske civilizacije, Sarajevo je isto tako i produkt krscansko/hriscanske civilizacije. Pa sve do posljednjeg rata u Sarajevu si imao znacajan udio nemuslimanskog stanovnistva u Sarajevu, ne moze Sarajevu pripisivati samo islamsko nasljedje a u isto vrijeme zanemarivati i ostala nasljeda u ovom gradu. Sarajevo nije u razini jednog Kaira ili Rijada pa da se mozemo pozivati samo na jedno nasljedje. Sta sa ostalim nasljedjima, je li treba izbrisati i to nemuslimasko nasljedje grada.
Mislim da velikoj vecini diskutanata na ovoj temi ne smeta ni ezan, ni Ramazan, ni taj islamsko/orijentalni duh grada. Jer pobogu, svi mi smo se rodili i srodili i sa zvukom ezana sa minareta i zvona sa crkava ali i svim ostalim mirisima i zvucima grada. Sve je to dio nas ono sto nas definise i niko nema nista protiv toga.
Ljudi su protiv tih uredbi ili zakona kojima se namece nesto i u velikoj mjeri zbog pitanja sta je sljedece. Ove godine to je 5m od dzamije, sljedece godine moze neko izaci sa molbom ili uredbom, nema minjaka tokom Ramazana jer i minjaci isto tako mogu da iritiraju vjernike, onda ide sljedece, pa sljedece. I na kraju tu je strah da sve to moze otici u pravcu gdje ce te sutra neko izmastrafiti na ulici sto lizes sladoled tokom Ramazana, jer smeta vjernicima, sto ti cura nosi minjak jer smeta vjernicima, sto se drzis za ruke sa curom jer smeta vjernicima.
Budimo realni, ja sam bio i u zapadnim ali i u islamskim zemljama, odvoji vjeru iz svega toga, ali ta drustva su tako rigidna i netolerantna da i u meni licno bude strahove jer ne bih zelio da ja ili moje dijete zivimo u sredini koja je tako netolerantna i gdje bukvano masa sa ulice moze u svakom trenutku da uzme zakon u svoje ruke.
5 0 5

#415 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

detroit-mercy wrote: Pa vidis, ta je bila svrha u doba kada je religija nastajala jer nije bilo satova tako da nisi mogao tacno odrediti kada uzeti namaz ili otici u crkvu. Ako cemo gledati realno, onda je danas to vise tradicija nego bilo sta drugo. U danasnje doba imas sat, vaktiju pa opleti.
Isto tako kada se pozivas na svrhu, pozovi se i na to da se je mujezin penjao na minaret i odatle pozivao vjernike na molitvu.
Danas je to obicno malo drugacje, pa tako imas dzemata gdje su ljudi instalirali zvucnike od 100W.
da dodam. u pocetku, bilo je zabranjeno stavljati zvucnike na munaru i smatralo se velikim grijehom, a i prekidom, upravo te tradicije, koju si ti naveo. u danasnje vrijeme su zvucnici tradicija, a doci ce i vrijeme kada ce i iphone app koji poziva na molitvu biti tradicija. jasno mi je da su religije rigidne, i da se u takvim sistemima napredak usvaja sporo. ali ipak se usvaja. kao recimo zvucici. ili recimo, kad vjerski poglavar zeli putovati, on ne izabere konja, kao pegajmber mu onomad, nego radije sjeda u bmw x6 u popularnoj boji. i sl.
smijesni_ste

#416 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by smijesni_ste »

volta dzontra wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jašta....guzu papirom našli čistiti...
Ne vjerujem šta čitam stvarno.... :run:
volta dzontra

#417 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by volta dzontra »

smijesni_ste wrote:
volta dzontra wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jašta....guzu papirom našli čistiti...
Ne vjerujem šta čitam stvarno.... :run:

Šta je! Nasmijao sam se što se u nekom predavanju o dekadenciji zapadne civilizacije ubacilo i brisanje guze kao pokazatelj propasti zapadnog društva
ReXX wrote:
miki.ba wrote: Ne bih rekao da je neosnovano, sve više privlacimo arapske i turske kokuze, a i sve više mladih se okrece islamu kao nacinu života, neki cak postaju ekstremisti. Pokrivene djevojke (koje ne svrstavam u ekstremiste i ne smetaju mi, da me ne razumijet pogrešno) ulaze u neke poludogovorene brakove u užem krugu prijatelja, zasnovanim na nekom dogovoru roditelja. A ekstremise žene curice od 15-16 godina i to je sve cešca pojava.
Bolje da se okrenemo zapadnjacima, legalizujemo marihuanu i prostituciju, gdje djeca ne bendaju roditelje ni 2%, gdje se cure oblace kao prostitutke, gdje se curice tucaju sa 16 godina, gdje se guza cisti papirom a ne vodom itd... e to je tek prosperitet.

I sta je sporno u tome sto se sve vise mladih okrece Islamu kao nacinu zivota?? Koji drugi nacin zivota je bolji??

Mi bosnjaci smo povezani sa turcima i arapima preko vjere i puno zajednickih obicaja, i sta je tu sporno?
5 0 5

#418 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by 5 0 5 »

detroit-mercy wrote: Sarajevo nije samo produkt islamske civilizacije, Sarajevo je isto tako i produkt krscansko/hriscanske civilizacije. Pa sve do posljednjeg rata u Sarajevu si imao znacajan udio nemuslimanskog stanovnistva u Sarajevu, ne moze Sarajevu pripisivati samo islamsko nasljedje a u isto vrijeme zanemarivati i ostala nasljeda u ovom gradu. Sarajevo nije u razini jednog Kaira ili Rijada pa da se mozemo pozivati samo na jedno nasljedje. Sta sa ostalim nasljedjima, je li treba izbrisati i to nemuslimasko nasljedje grada.
Mislim da velikoj vecini diskutanata na ovoj temi ne smeta ni ezan, ni Ramazan, ni taj islamsko/orijentalni duh grada. Jer pobogu, svi mi smo se rodili i srodili i sa zvukom ezana sa minareta i zvona sa crkava ali i svim ostalim mirisima i zvucima grada. Sve je to dio nas ono sto nas definise i niko nema nista protiv toga.
Ljudi su protiv tih uredbi ili zakona kojima se namece nesto i u velikoj mjeri zbog pitanja sta je sljedece. Ove godine to je 5m od dzamije, sljedece godine moze neko izaci sa molbom ili uredbom, nema minjaka tokom Ramazana jer i minjaci isto tako mogu da iritiraju vjernike, onda ide sljedece, pa sljedece. I na kraju tu je strah da sve to moze otici u pravcu gdje ce te sutra neko izmastrafiti na ulici sto lizes sladoled tokom Ramazana, jer smeta vjernicima, sto ti cura nosi minjak jer smeta vjernicima, sto se drzis za ruke sa curom jer smeta vjernicima.
Budimo realni, ja sam bio i u zapadnim ali i u islamskim zemljama, odvoji vjeru iz svega toga, ali ta drustva su tako rigidna i netolerantna da i u meni licno bude strahove jer ne bih zelio da ja ili moje dijete zivimo u sredini koja je tako netolerantna i gdje bukvano masa sa ulice moze u svakom trenutku da uzme zakon u svoje ruke.
to je otprilike to. vjernici bi trebali manje gledati sta drugi rade i bavit se svojim poslom. ko ce vise paziti na sta se sve vjernici mogu uvrijediti. vjera ne moze biti izgovor za nametanje bilo cega. osim onima koji to sami izaberu. i mene vrijedja porobljavanje i zatucanje zena u religiji, ali ne namecem svoja uvjerenja nikome, a pogotovo ne bih nekome nametao svoje norme. isti tretman zahtijevam i za sebe.
VjecitiStudent

#419 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Opetja033 wrote:Valjda zato jer je necivilizovano, neljudski da uz sami vjerski objekat za vrijeme obavljana molitve pijani gosti sjede i deru se, te samim time uznemiravaju vjernike.

Svidjalo ti se ili ne, odluka je tu i ima da se postuje. Ako ti se ne svidja, organizuj demonstracije, prosvjede. Vidjecemo kakvu ces podrsku imati. A u svakom slucaju odluku ces morati postovati u istoj mjeri kao i ja.
Odluka se poštuje????? A Bodyguard?
Šta ćemo sa nekim drugim odlukama, kao npr. o zabrani prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima i zabrani njihovog pristupa kladionicama? Zašto se one ne poštuju u Starom gradu?
Ne znam za Bodyguard i vjeruj mi da mi nece biti mrsko provjeriti sa ljudima iz Opcine koje znam po pitanju tog kafica samo da bi ti, nakon dva dana upornog ponavljanja, mogao konacno dobiti odgovor na to pitanje i da bi ti dusa bila na mjestu. Eto vidis kako mogu biti fin kad hocu.

A za ovo drugo... Opet pocinjes porediti neuporedivo i valjati nebuloze kao jucer sa SP, Brazilom i Ramazanom ( :lol: :lol: ). Koliko sam upoznat tu je u pitanju uredba koja nije na nivou Opcine, tako da samim tim Stari Grad nema nista sa provedbom. Ukoliko grijesim (a mislim da sam u pravu), izvinjavam se za ovo sa nebulozama. Ali ti je ono spominjanje SP, Brazila i Ramazana zaista bilo jedno od najkomicnijih stvari koje sam do sada procitao na forumu.

@ultima_palabra - :mrgreen:
Bit će mi jako drago da dobijem odgovor preko tvog općinskog hotline-a.
A za ovo drugo oko Ramazana, TV-a i nogometa ... internet je prepun referenci na razne islamske učenjake, koji bi rado zabranili TV u potpunosti, a ne samo u vrijeme Ramazana i čijih ideoloških srodnika sada ima i po našim mahalama, mišljenje jednog od njih je citirano na prethodnim stranicama.
Neko bi mogao reći, pa u BiH je islam sasvim drugačiji, ne bi to naš narod nikad dopustio. S druge strane, istorija je prepuna primjera kada su velike i dramatične promjene bile uvedene na vrlo mala vrata.
Kada se taj ideološki Rubikon jednom pređe, samo je nebo granica.
Last edited by VjecitiStudent on 12/07/2013 15:15, edited 2 times in total.
miki.ba

#420 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote: Ne kontam zato sto nisi nijednom pomenuo Arapa vec samo Turke. No kada je u pitanju ovo boldirano - to i ja mislim za one sto su cugali po parkovima, sjecas se? :)

Dakle ti smatras da je bolji gost smrdljivi backpacker koji gleda gdje ce potrositi svaki € i koji bi najradije spavao pod satorom nego neko iz Kuvajta ko dodje i odsjedne 7 dana u Hotelu Europa sa svojom porodicom, koji vodicima ostavlja po par stotina eura baksisa (licno vidio vise puta), ko potrosi kamaru love? Sta je to drugo nego islamofobija? Kako drugacije opravdati da neko (pogotovo turisticki radnik) vise zeli narkomanski sljam i olos nego ljude koji ostavljaju pare?

U mnogo bogatijim turistickim zemljama, ljudi gace skidaju da dovedu (zaljevske) Arape jer znaju koliko ce potrositi a nasi islamofobi bi radije gledali europsku fukaru i sljam. Zakljucak? Islamofobija.
Predpostavljam da ne vjeruješ da ima ljudi iz UAE i Kuvajta koji i nisu tako poželjni gosti.
Ne bi vjerovao kakvih sam neugodnosti imao sa njima prije par dana, obicna gamad.
Ti pricaš o onima koji stvarno imaju, no takvih je kod nas izuzetno malo, a i posebna su sorta.
smijesni_ste

#421 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by smijesni_ste »

volta dzontra wrote:

Šta je! Nasmijao sam se što se u nekom predavanju o dekadenciji zapadne civilizacije ubacilo i brisanje guze kao pokazatelj propasti zapadnog društva

Pa znam slažem se sa tobom i izražavam šok :D....nespretno sam citirao vjerovatno pa je ispalo drukčije...
elma89_

#422 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by elma89_ »

miki.ba wrote:
Opetja033 wrote: Ne kontam zato sto nisi nijednom pomenuo Arapa vec samo Turke. No kada je u pitanju ovo boldirano - to i ja mislim za one sto su cugali po parkovima, sjecas se? :)

Dakle ti smatras da je bolji gost smrdljivi backpacker koji gleda gdje ce potrositi svaki € i koji bi najradije spavao pod satorom nego neko iz Kuvajta ko dodje i odsjedne 7 dana u Hotelu Europa sa svojom porodicom, koji vodicima ostavlja po par stotina eura baksisa (licno vidio vise puta), ko potrosi kamaru love? Sta je to drugo nego islamofobija? Kako drugacije opravdati da neko (pogotovo turisticki radnik) vise zeli narkomanski sljam i olos nego ljude koji ostavljaju pare?

U mnogo bogatijim turistickim zemljama, ljudi gace skidaju da dovedu (zaljevske) Arape jer znaju koliko ce potrositi a nasi islamofobi bi radije gledali europsku fukaru i sljam. Zakljucak? Islamofobija.
Predpostavljam da ne vjeruješ da ima ljudi iz UAE i Kuvajta koji i nisu tako poželjni gosti.
Ne bi vjerovao kakvih sam neugodnosti imao sa njima prije par dana, obicna gamad.
Ti pricaš o onima koji stvarno imaju, no takvih je kod nas izuzetno malo, a i posebna su sorta.
A svasta:D
miki.ba

#423 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote: Naravno. Dakle ako nekome smeta ezan - islamofob je. Ako nekome smeta i ezan i crkvena zvona podjednako - nije islamofob. Ako neko smatra islamizacijom drustva (i to navodi u negativnom kontekstu) to sto se mladji ljudi okrecu islamskom nacinu zivota - islamofob je.
Ako neko smatra da su bolji turisti smrdljivi i narkomanski backpackerski olos od zaljevskih Arapa (a pogotovo ako se predstavlja kao turisticki radnik) - islamofob je.
Ako se neko, u napadima na islam i islamsku tradiciju u BiH, krije iza "sekularizma" i ako toj osobi recimo ne smeta vjeronauka kao predmet u javnim skolama Zapadne Europe, ako im ne smeta slavljenje odredjenih svetaca u javnim skolama Zap. Europe, ako im ne smeta to sto u odredjenim zemljama Zap. Europe javne skole organizuje proslavu zavrsnice skolske godine u crkvama, sve uz prikladni govor popova - a na drugoj strani mu smeta vjeronauka, BBI i Bristol - islamofob je. Alternativno - pucaju ga opasno kompleksi nize vrijednosti i osjecaj inferiornosti.

Da probam napraviti sazetak: islamofobija je sve ono sto se muslimanima zeli zabraniti pod plastom sekularizma a sto je sa druge strane sasvim normalno (pa cak i mnogo vise od toga) u zemljama koje spadaju medju najsekularnije na svijetu. Potpuno prihvatanje tekovina judeokrscanske civilizacije a odbacivanje i pokusaj ugnjetavanja islamske civilizacije.

Mislim da je dovoljno.
Ko skrene pažnju na ugovaranje brakova, islamofob je.
Ko skrene pažnju na udaju djevojcica od 15-16 god po šerijatu, islamofob je.

Kako samo izvrceš receno, pravi si ....
Last edited by miki.ba on 12/07/2013 16:41, edited 1 time in total.
elma89_

#424 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by elma89_ »

U bih je svako dobrodosao jedan jadni miki to nece promjeniti
Basvod

#425 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Basvod »

JohnnyS wrote:Ovdje neki olako potežu pojam islamofobija na svaku kritiku nekog muslimanskog običaja, baš kao što Židovi grakću "antisemitizam" za svaku kritiku države Izrael.

Na temu, složio bih se da je molba kudikamo opasniji dio. Neki to relativiziraju, kao molba je nije zapovijed. Ne treba biti puno pametan za zaključiti da nije isto kad molbu upućujem ja ili kad je upućuje općina. Pa kad moderator na klixu iznese neku molbu, manje više svi forumaši je poštuju... :D Dakle, nisu sve molbe jednake težine, i ta priča da je molba neobvezujuća je upitna...
Molbama se formira ili ispituje društveno ponašanje. Mole se građani da ne bacaju smeće mimo kontejneta, da ugase svjetlo na sat vremene, da pomognu nekome itd. Dalje sve zavisi od samih građana, da li ce ispoštovati molbu ili ne. Ako ne ispoštuju nikom ništa. Međutim ako se npr. 80% građana slaže i ponaša u skladu sa molbom, naravno da će manjina vremenom ili da se uklopi u društveno prihvatljivo ponašanje ili da potraži drugo mjesto za život. Apsurdno je živiti u gradu koji je, ne znam, 90% muslimanski ako ti smetaju muslimanski običaji i način života. To je isto kao da živiš u Dubrovniku a smeta ti zvuk valova i miris mora. Sarajevo je danas muslimanski grad i to ce ako ništa drugo pokazati popis. Mitska multikulturalnost Sarajeva je obična floskula koja se pogrešno tumači i koristi isključivo u političke svrhe (i to bez ikakvog rezultata). Sarajevo je multietnično onoliko koliko je multietničan bilo koji drugi glavni grad u Evropi. I u tome nema ništa loše. Ljudi kažu, kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
Post Reply