Kruh poskupljuje za 15 pfeniga

Citizen-X

Post by Citizen-X »

Mi se u familiji poceli takmicit ko manje hljeba pojede njemu hljeb :D
zena21

Post by zena21 »

Citizen-X wrote:Hajd ako nista dotegnucemo liniju :D
upravo tako... hljeb svakako deblja :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Dabogda kostao toliko da ga niko ne mogao kupiti. Mozda nam onda dodje iz guzice u glavu.

Ili cemo, kao po obicaju, okriviti losu karmu i dodikove izjave :oops:
zena21

Post by zena21 »

Prpa.ba wrote:Dabogda kostao toliko da ga niko ne mogao kupiti. Mozda nam onda dodje iz guzice u glavu.

Ili cemo, kao po obicaju, okriviti losu karmu i dodikove izjave :oops:
sta tebe briga... ti ces iduce godine moci sebi priustiti i ljetovanje i hljeb... pa makar kostao 5KM :lol: :lol: :lol:

ko kaze... zena21 kaze :lol: :lol: :lol:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

zena21 wrote:sta tebe briga... ti ces iduce godine moci sebi priustiti i ljetovanje i hljeb...

Jeftinije ce biti na more otici nego kupiti hljeb :oops: :D
dexcox

Post by dexcox »

vi hercegovci samo nesto kukate
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bosmen wrote:ja jutros u pekaru i nije jos poskupio al se sveo na kiflu haman :D
zipovo se... :(
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

ja se pozivam na vitalni nacionalni interes.naroda iz reda ostalih...... koji je sljedeći...
Naši zaštitnici nemaju nikakvu strategiju niti plan šta i kako u ovim situacijama... odnosno da ikad se desi suša većih razmjera mi bi crkli od gladi za deset dana....

Ljeb nek poskupi i to za pet maraka.... valjda će tad sazrjeti situacija da bandu plasiramo na pravu adresu.... jer definitivno je svima jasno da ljudi nisu još dovoljno ogladnili...????!!!

Tužno ali istinito.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:ja se pozivam na vitalni nacionalni interes.naroda iz reda ostalih...... koji je sljedeći...
Naši zaštitnici nemaju nikakvu strategiju niti plan šta i kako u ovim situacijama... odnosno da ikad se desi suša većih razmjera mi bi crkli od gladi za deset dana....

Ljeb nek poskupi i to za pet maraka.... valjda će tad sazrjeti situacija da bandu plasiramo na pravu adresu.... jer definitivno je svima jasno da ljudi nisu još dovoljno ogladnili...????!!!

Tužno ali istinito.....
oni nece ni ogladniti...
film SVETAC sa Val Kilmerom i Serbedzijom...
rusija se mrzne, a on ima tone i tone mazota u svom skrovistu...

e tako ti je i kod nas...

:x
edinbug

Post by edinbug »

sulesavic wrote:Stoko, pozor!

Hljeb/kruh u Bugojnu poskupio. Više nije 0,50 - sada je 0,80 KM.
A "zvijetda" 1 KM
avenged_sevenfil

Post by avenged_sevenfil »

I u sarajevu bi trebale poskupit svi proizvodi od zitarica i uljarica za 50 do 75 % uzas zivi.kazu da ce bit za 2-3 dana
Eshek

Post by Eshek »

Trgovci koriste oscilacije u cijenama kako bi zaradili malo ekstra profita. Berzanske cijene žitarica i uljarica nisu ni blizu procentualno skočile, koliko su skočile cijene u maloprodaji.
avenged_sevenfil

Mah na svjetskom trzistu su cjene skocile Mnogo.velike su suše vladale.Srbija i Madjarska su zabranile izvoz zitarica sto je problem.To ce nasi trgovci i poljoprivrednici iskroristit da zarade malo vise na napacenom narodu jhbg :x
Eshek

Post by Eshek »

avenged_sevenfil wrote:Mah na svjetskom trzistu su cjene skocile Mnogo.velike su suše vladale.Srbija i Madjarska su zabranile izvoz zitarica sto je problem.To ce nasi trgovci i poljoprivrednici iskroristit da zarade malo vise na napacenom narodu jhbg :x
Jebes Srbiju i Madarsku, oni su bez znacaja u poredjenju sa Ukrajinom, Rusijom, Bugarskom, Brazilom, Argentinom, Južnoafričkom republikom i SAD-om i ne utjecu znatno na svjetske cijene. Barem jos ne, ali mislim da ce doci i do skoka na berzi za 3-4 sedmice.

Ono sto Bosni nedostaje je 1 veliki igrač koji može kupiti brod od 30-40 hiljada tona i uvesti ga u komadu, a potom distribuirati direktno u zemlji. Medjutim, takvog nemamo, jer je za takvu operaciju potrebno min. 20 Miliona KM u kešu. Ovako to rade drugi, pa prodje 4-5 ruku dok dodje do krajnjeg potrosaca.
avenged_sevenfil

mah kazem da od te dvije drzave kolko ja znam BiH uvoze veliki dio zitarica i uljarica
_BosanaC

Post by _BosanaC »

uvjek dobar gost wrote:ja se pozivam na vitalni nacionalni interes.naroda iz reda ostalih...... koji je sljedeći...

Tužno ali istinito.....
Jel' mi se cini il' ce se obistiniti ono moje da uskoro nece biti hljeba u kontejnerima? :oops: Mozda onda stoka napokon krene krepavati od gladi i skonta zasto je to tako.
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:

Tužno ali istinito.....
Jel' mi se cini il' ce se obistiniti ono moje da uskoro nece biti hljeba u kontejnerima? :oops: Mozda onda stoka napokon krene krepavati od gladi i skonta zasto je to tako.
Amin Boze da se obistini....jer ljudi poput nas koji su itekako osjetili sta znaci glad- a ni punu godinu nakon toga pocnu bacati hljeb u kontejnere- i ne zasluzuju da imaju hljeba.
Fuj! Vazda je nama neko drugi kriv- samo mi sami nismo...
Jebo poskupljenje ba! Kad mozemo kupovati usisivace i posteljine od 4000 KM, suncane cale od 200- 300 KM- pa sta je onda za nas 0, 20 KM vise za hljeb/ kruh?! SITNICA!!! :P Opet ja s ovom pricom- al da vam pravo kazem pun mi je piiiiiip ove patetike i jadikovanja uprazno.
Ima ona stara izreka "il me je*i il' odje*i" e pa ja se samo nadovezujem "il' uradi nesto konkretno il' ne seri"
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:
_BosanaC wrote:

Tužno ali istinito.....
Amin Boze da se obistini....jer ljudi poput nas koji su itekako osjetili sta znaci glad- a ni punu godinu nakon toga pocnu bacati hljeb u kontejnere- i ne zasluzuju da imaju hljeba.
Jebo poskupljenje ba! Kad mozemo kupovati usisivace i posteljine od 4000 KM, suncane cale od 200- 300 KM- pa sta je onda za nas 0, 20 KM vise za hljeb/ kruh?! SITNICA!!! :P Opet ja s ovom pricom- al da vam pravo kazem pun mi je piiiiiip ove patetike i jadikovanja uprazno.
Ima ona stara izreka "il me je*i il' odje*i" e pa ja se samo nadovezujem "il' uradi nesto konkretno il' ne seri"
I ja sam za konkretan rad, i to na sljedeci nacin:

1) Ne bacati vise kruh u kontejnere. Ako se mora baciti onda ga bolje izmrviti pticama, sevap je. Niposto ne kaciti kese s kruhom na kontejner jer mogu doci u doticaj s ljudima koji nemaju hljeba.

2) Zbog povecane cijene osnovne zivotne namirnice ne *ebavati ni strucno vise ni jednog prosjaka :oops: Pogotovo ako se radi o penzioneru :oops:

Eto, nije GROZD-ova - al' je platforma :D
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:
amrino wrote:
_BosanaC wrote: Jel' mi se cini il' ce se obistiniti ono moje da uskoro nece biti hljeba u kontejnerima? :oops: Mozda onda stoka napokon krene krepavati od gladi i skonta zasto je to tako.
I ja sam za konkretan rad, i to na sljedeci nacin:

1) Ne bacati vise kruh u kontejnere. Ako se mora baciti onda ga bolje izmrviti pticama, sevap je. Niposto ne kaciti kese s kruhom na kontejner jer mogu doci u doticaj s ljudima koji nemaju hljeba.

2) Zbog povecane cijene osnovne zivotne namirnice ne *ebavati ni strucno vise ni jednog prosjaka :oops: Pogotovo ako se radi o penzioneru :oops:

Eto, nije GROZD-ova - al' je platforma :D
:lol:

Haj- ako nista drugo- vazda smo se znali sprdat na svoj racun...i imali smo vazda istancan smisao za crni humor...I to je nesto :D

Nego- znal ti mlada zakuhat' domaci hljeb/ kruh?!
Ako ne zna- natjeraj je da nauci- a ti leti u granap i kupi paket ulja i vrecu brasna!- To je KONKRETNO! :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote: :lol:

Haj- ako nista drugo- vazda smo se znali sprdat na svoj racun...i imali smo vazda istancan smisao za crni humor...I to je nesto :D

Ako ne zna- natjeraj je da nauci- a ti leti u granap i kupi paket ulja i vrecu brasna!- To je KONKRETNO! :D
Cuj znal' :D Kako nece znat' kad ja hljeb jedino uz pitu i supu ne jedem :lol: :lol: :lol: Kad me vidi kako puca uz tjesteninu hoce nesto da joj bude :lol: :lol:
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:
amrino wrote: :lol:

Cuj znal' :D Kako nece znat' kad ja hljeb jedino uz pitu i supu ne jedem :lol: :lol: :lol: Kad me vidi kako puca uz tjesteninu hoce nesto da joj bude :lol: :lol:
Ja ga jedem i uz supu! :oops: :D :D :D

(a ponekad umocim i u salatu :shock: )
sulesavic

Post by sulesavic »

bosmen wrote:INFORMACIJA IZ ZE-DO KANTONA

S obzirom da je u sredstvima javnog informisanja najavljeno poskupljenje hljeba, zbog poveæanja cijena p¹enice i bra¹na na tr¾i¹tu, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zenièko – dobojskog kantona upozoravaju sva privredna dru¹tva i vlasnike samostalnih radnji da su du¾ni dostaviti Mnistarstvu za privredu Ze – do kantona obavijest o projeni cijena i mar¾i. Naime, „Zakonom o kontroli cijena“ na nivou Federacije BiH i „Odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena odreðenih proizvoda i usluga od interesa za Zenièko –dobojski kanton“ propisana je obaveza obavje¹tavanja o promjeni cijena i mar¾i za proizvode koji su od interesa za kanton. U te proizvode spadaju: sve vrste hljeba od ¾itarica (osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda), tjestenine, mlijeko, sve vrste svje¾eg mesa i ribe, proizvodi grafièke industrije, cijena lokalnih novina, prijevoz putnika izmeðu dvije i vi¹e opæina Kantona te usluge u oblasti obrazovanja.

Pomenutom kantonalnom odlukom propisano je takoðer da su sva pravna i fizièka lica (vlasnici samostalnih radnji) na podruèju Kantona du¾na u roku od 24 sata o promjeni cijena pobrojanih proizvoda i usluga dostaviti Ministarstvu privrede Ze – do kantona obavijest o promjeni cijena. S obzirom da su kantonalnom odlukom propisane i kazne za nepridr¾avanje ovih propisa, bit æe pokrenut prekr¹ajni postupak.

Stoga, ako se cijene hljeba i drugih artikala na podruèju na¹eg kantona poveæaju, kantonalna tr¾i¹na inspekcija kontrolisat æe da li se poslodavci pridr¾avaju pomenutih odredaba kantonalne odluke i poduzimati mjere protiv prekr¹ilaca.
Meèka se pribli¾ava...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Najezih se kad procitah da Mercator nudi udzbenike i pribor za skolu na kredit :sad: Mislim, nije ni do Mercatora, ni do ponude, nego do toga da smo fakat dosli do toga da nam je, kao sto Citizen-x danas dobro opisa, hljeb luksuz, a i onako zaduzeni dosli smo u situaciju da ako hocemo skolovati djecu (i to ne pricam o visokom skolovanju!) da moramo dizati kredite za obicne udzbenike!
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Sada gledam dnevnik FTV. Najavljuje se, da je moguće, poskupljenje hljeba/kruha/ 50, čak i 100 %. :(
U nekim gradovima u Srednjoj Bosni poskupilo je brašno i ulje.

Velepekare izgleda koriste situaciju da zarade ekstra profit,a glavni federalni tržni inspektor neki Tirak kaže da je ovo normalno.. :(

Sada su se svi digli i traže da se osnovne namirnice oslobode PDV-a.

Kada se samo sjetim sa koliko su žara strani gubernatori i bezlični Adnana Terzić branili jednu stopu PDV-a čak i pored upozorenja da bi se zbog nje mogla desiti katastrofa.

S obzirom da u većini država postoji nekoliko stopa PDV-a sve mi se čini da smo mi, po ko zna koji put, žrtve jednog eksperimenta koji je trebao da pokaže da li takav vid naplate može uopšte funkcionisati, da bi se kasnije eventualno primjenio na teritoriji bogatih država EU. Na žalost ova globalna vremenska katastrofa, loš urod pšenice i kukuruza je definitivno pokazala da je taj eksperiment neuspješan- a cijenu njegovog neuspjeha ćemo platiti mi.. :(
nineac

Post by nineac »

Poskupljenje hljeba i ostalih namjernica je normalno s obzirom na desavanja u svijetu. Nezapamcene kise u SAD su ostavile traga ne zitaricama, a posto je berza u Chicagu za sve zitarice i ostale commodities isto ono sto je NYSE za investicije odmah je doslo do lancane reakcije jer je ponuda zitarica manja od ocekivane. Takodje susa u evropi je isto tako proizvela negativan efekat, i onda suma sumarum dobijete vecu cijenu zitarica.
To naravno poskupi hljeb itd.
Taj isti hljeb je poskupio i u USA kaoi u BiH, samo sto to ovdje niko nije primjetio, i to ljudi smatraju normalom, jer je takvo stanje na trzistu. Ljudi su nauceni i naviknuti da trziste diktira cijene, a ako dodje do potresa da drzava reaguje.
Medjutim, kod nas prvo ljudi neznaju kako trzisna ekonomija funkcionise, a onda nemaju naviku da od politicara traze ODGOVORNOST!
Mi nemamo rezervi naftem, prehrambrenih proizvoda, a do tada ministri i prlamentarci se kupaju u jadranskom moru i trose svoj regres na svakako vec bezobrazno veliku platu.
Pa gdje su auta, reprezentacije, i niko da se pocese.
Ja se stvano izvinjavam ako nekgo uvrjedim, ali onaj ko je glasao za SDA/SBiH je isto toliko odgovoran sto drzava nemoze ublaziti cijene koliko i sam Nedzad Brankovic ili Nikola Spiric. Znali su za kakve ublehase glasaju, znali su da ce Brankvic biti premijer, stoga sami su trazili ovo.
Jutros je extra clanak izasao u oslobodjenju bas oko naseg vrlog premijera:

Piše: Vlastimir Mijović
16/08/07

Premijer

Na neka pitanja može se odgovoriti jako lako i precizno, a da pravi odgovor ipak izostane. Začkoljica je u tome kako se formuliše pitanje.

Ništa lakše, na primjer, nego odgovoriti na upit kako federalni premijer Nedžad Branković radi svoj posao: Loše, grozno, očajno!

I šta onda? Ništa. Niti ko Brankovića zbog toga poziva na odgovornost, niti mu prijeti otpuštanjem, niti njemu samom pada na pamet da se okane posla kojem očigledno nije dorastao.

Pravo pitanje ne glasi, dakle, kako Branković radi svoj posao, nego zašto država, narod i građani na svom čelu trpe lošeg premijera, odnosno vladara?

Na taj je upit znatno teže, mada ne i nemoguće odgovoriti. No, prije toga neophodno je argumentirati razloge mizerne ocjene koja se već u prvom polugodištu upisuje u Brankovićevu premijersku knjižicu.

Jedini rezultati koje je Nedžad Branković postigao u svom dosadašnjem mandatu su saobraćajnog karaktera: nabavio je nove automobile, kupio nove glisere, a neznano kome kapariše i nekakve helikoptere. Sve ostalo Branković je državi, narodu i građanima ostao dužan.

Valjda zabavljen svojim privatnim poslovima, on i ne primjećuje da ljudi grcaju u nevoljama, da i golo preživljavanje dolazi pod znak pitanja. I dok poskupljenja haraju zemljom, premijer se ponaša kao nezavisni mislilac i psiho-terapeut, a ne kao federalni operativac broj jedan. Umjesto mjera, on nudi najave; umjesto poteza, on poziva na razmišljanje; umjesto posljedica, on sagledava teorije.

Zna Branković čime je Marija Antoaneta zaradila ružno mjesto u istoriji, pa ne pada u iskušenje da narodu, umjesto skupljeg hljeba, savjetuje da jede kolače, ali nikako mu se ne može oprostiti činjenica da ni na kakav način nije preduzeo ama baš ništa da se uplašeni federalci ovih dana suprotstave dramatičnom udaru na svoj životni standard, pa i na goli život. Umjesto akcije, on je ispružio jezik. Pa nam pametuje šta se u svijetu dešava, ko je kome vlasnik, zašto se sve to događa, dokad će trajati...

Izvinite gospodine Brankoviću, ali nas ne zanima nikakvo Vaše objašnjenje. Nama treba Vaše – rješenje. Treba nam kompletić mjera kakve je već preduzela svaka ozbiljnija vlada: intervencija iz robnih rezervi, hitni uvoz ili posudba, poreska korekcija, socijalna akcija, jednokratna pomoć... Ne vidimo, naime, da se iko oko nas trese od straha zbog globalnog skoka cijena pšenice, kukuruza, hljeba i mesa, jer tamo imaju solidnije vlade i odgovornije premijere, pa svakom zlu mogu nekako da doskoče. Samo mi drhtimo kao prut, samo mi sa zla uvijek moramo na još gore.

Da se razumijemo, nije Branković kriv za suše i poplave, za klimatski i ratarski slom; on je kriv zato što ne vidi dalje od svog stola, na kojem ima svega i na kojem ni pfening ni marka ništa ne znače. Kriv je jer bukti požar, a u njegovom vatrogasnom crijevu nema ni kapi vode; kriv je jer zauzima mjesto nekome ko bi vlast i budžet trebao da upotrijebi za ublažavanje narodne nesreće.

Ali ne, briga se Brankovića što ga narod kune na svakom koraku. Zna on dobro da mu ti ljudi ne mogu ništa, da mjerilo njegove karijere nije učinak nego nešto drugo: stranačka pozicija, koalicioni sporazum, klanovska snaga...

Otud i odgovor na ono na početku pomenuto pravo pitanje: zašto se Branković još zove premijerom? Zato što iza njega i njegovog nerada stoji njegova stranka, njihova koalicija i svekoliki brankovićevski establišment.

Ako pak ne stoji, ništa lakše nego to pokazati i lijenštinu i pozera ukloniti sa pozicije na kojoj se traži radinost i odgovornost. U suprotnom, oni koji Brankovića štite na premijerskoj funkciji i na sebe moraju da preuzu dio javnog zgražavanja kojem je njihov pulen ovih dana zasluženo izložen.

Preuzeto iz oslobodnjena

E sad, poskupljenje hljeba i ostalih namjernica ce ljudi prezivjeti, to uopce nije sporno. Prezivjeli smo rat, mozemo i ovo, medjutim sta ako dodje do slicnog udara na energetski sektor?
Sta ako nafta zog uragana dostigne cijenu od 130 dolara po barelu? Gdje su B-H rezerve nafte da toublaze? Takva cijena se moze zadrzati dvije do tri sedmice i BiH mora da naravi rezerve za najmanje dva mjeseca da bi ekonomija mogla bar da se odrzava.
Ako se takvo nesto desi, sto je vrlo moguce, BH ekonomija bi se za mjesec dana ratila za 5-6 godina unazad ako ne i vise, ada negovorimo o hiljadama ljudi koji bi izgubili posao.
Stoga, 2010 se blizi, i ako opet pobjede ovi ublehasi, onda stvarno epreostaje nista drugo nego da konstatujem da nas narod stvarno voli ovakve situacije i u njima uziva!
Post Reply