Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post Reply
_majevica_

#151 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by _majevica_ »

Muhamed Filipovic je prvo gospodin a onda akademik.Uvijek se zalagao za Bosanstvo u BiH.Tako i danas kao pripadnik Bosnjaka cijeni i postuje
sve druge narode u BiH.Isti nije nikome spustio u nekom javnom tekstu i govoru ko nije lazi iznosio protiv BiH i Bosnjaka.Isti se nije nikada u
Bosnjacima izjasnio kao ekstremno desnicar il ljevicar.Uvijek je podrzavao narod Bosnjake svih soc.kategorija kao i politickih opredjeljenja.
Takodje svo vrijeme politike Bosnjaka od 91 godine je pokusavao racionalno odgovoriti na trenutno stanje Bosnjaka i BiH-a a da nikoga ne vrijedja.
Muhamed F.je istrajao i ostao privrzen jednoj racionalnoj politici za Bosnjake i BiH.Pokazuje uvijek neprekidnu pol.borbu za ideju Bosanstva koja
je jaca i ispred ideje Bosnjaka.Znaci uvijek stavlja prioritet prvo drzavu a onda narod. :bih:
Feliks

#152 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Feliks »

_majevica_ wrote:Muhamed Filipovic je prvo gospodin a onda akademik.Uvijek se zalagao za Bosanstvo u BiH.Tako i danas kao pripadnik Bosnjaka cijeni i postuje
sve druge narode u BiH.Isti nije nikome spustio u nekom javnom tekstu i govoru ko nije lazi iznosio protiv BiH i Bosnjaka.Isti se nije nikada u
Bosnjacima izjasnio kao ekstremno desnicar il ljevicar.Uvijek je podrzavao narod Bosnjake svih soc.kategorija kao i politickih opredjeljenja.
Takodje svo vrijeme politike Bosnjaka od 91 godine je pokusavao racionalno odgovoriti na trenutno stanje Bosnjaka i BiH-a a da nikoga ne vrijedja.
Muhamed F.je istrajao i ostao privrzen jednoj racionalnoj politici za Bosnjake i BiH.Pokazuje uvijek neprekidnu pol.borbu za ideju Bosanstva koja
je jaca i ispred ideje Bosnjaka.Znaci uvijek stavlja prioritet prvo drzavu a onda narod. :bih:
Tako to znaci ide - samo mahni zastavom i onda mozes lupetati svakakve gluposti. A ovdje ih ima pregrst... Nazalost ovakva ubleha je masovna pojava u ovim krajevima... zato Bosanci nemaju ni D od drzave niti ce je ikad imati.
ultima_palabra

#153 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by ultima_palabra »

Feliks wrote:
_majevica_ wrote:Muhamed Filipovic je prvo gospodin a onda akademik.Uvijek se zalagao za Bosanstvo u BiH.Tako i danas kao pripadnik Bosnjaka cijeni i postuje
Tako to znaci ide - samo mahni zastavom i onda mozes lupetati svakakve gluposti. A ovdje ih ima pregrst... Nazalost ovakva ubleha je masovna pojava u ovim krajevima... zato Bosanci nemaju ni D od drzave niti ce je ikad imati.
Teško narodu kojem su Alija, Haris i Tihić lideri, Cerić duhovni vođa, Tunjo intelektualac, Fahro kreator javnog mnijenja, Hadžifejzović novinar, Kupusović režiser, Ibrišimović pisac, Merlin i Hari pjevači... mogao bih ovako do sutra :sad:
Bourne

#154 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Bourne »

Feliks wrote:Tako to znaci ide - samo mahni zastavom i onda mozes lupetati svakakve gluposti. A ovdje ih ima pregrst... Nazalost ovakva ubleha je masovna pojava u ovim krajevima... zato Bosanci nemaju ni D od drzave niti ce je ikad imati.
Pojedinci se usudjuju komentarisati jednog AKADEMIKA koji je prizat u cijelom svijetu i ne samo to nego taj isti AKADEMIK predaje kad hoce i gdje hoce na bilo kojem univerzitetu(SAD,EU(V)ROPAitd...),samo bi volio znati sta ti nazovi KOMENTATORI imaju od skole???P.S. Samo da (ne)lazu ak moze :?: :?: :?:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#155 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by pici »

Marko Vešović
'Tunjo veliki i u Tunje mali'

Bh. književnik Marko Vešović ovih dana promovira svoju novu knjigu koju je nedvosmisleno nazvao 'Tunjo veliki i u Tunje mali'. Radi se o knjizi koja se bavi akademikom Muhamedom Filipovićem i njegovim sinom Nenadom, što je tematika koja je već prerasla u poseban pravac koji Vešović naziva 'tunjologija'. Ovo je već njegova četvrta knjiga koja se bavi Tunjom. O njoj Vešović govori u intervjuu za Sarajevo-x.com.

Razgovarala: Tatjana Sekulić

Gdine Vešoviću, na otvaranju ovogodišnjeg Oktobarskog salona knjige pojavili su se i plakati na kojima se nalazi Vaša nova knjiga naslovljena "Tunjo veliki i u Tunje mali". Možete li nam reći šta se krije iza ovako interesantnog naslova?

Neka više niko preda mnom ne govori da je Sarajevo muslimansko. Knjigu sam završio prije dvije godine i mislio da neće biti objavljena za mog života. Jer njen glavni junak je “najveći živući intelektualac u Bošnjaka“, kako je Muhamed Filipović, zvani Tunjo, nazvan u ovđešnjem tisku, odnosno “jedan od najvećih intelektualaca u Južnih Slavena“, kako o samom sebi u Vikipediji veli Tunjo, poznatiji kao Lažov Bili.

Iako Tunju ne prikazuje u najpovoljnijem svjetlu, knjiga je ipak izašla u Sarajevu. Jer riječ Sarajevo ne treba upotrebljavati u jednini. Ne postoji Sarajevo, nego Sarajeva. U jednom od tih Sarajeva objavljena je i moja knjiga. Čiji je glavni junak Tunjo, mada se bavim i Nenadom, zvanim Bebi, koga u knjizi zovem Behby, jer sam i ja mrzio srpsko unitarističko nasilje nad bošnjačkim glasom h, kako bi rekao Tarik Haverić.

Ali bolje će biti da citiram šta sam kazao u e-mailu Enveru Kazazu: “Što se tiče Behbyja, jesam ga temeljito iščibukao, jer nije manji gad ni lažov od Bilija, kao da nisu Sin i Otac već blizanci: oba do srčike iskvareni, oba se boje istine kao djeca zubara, oba lažu 150 na sat. Avdićev filolog liči valiji iz Proklete avlije: 'pet para hleba ne može stati u njega, a toliko zla može da počini', ali nije odveć važan kao tema: tekstovi o njemu daju knjizi raznovrsnost, jer drukčije lemam Bilija a drukčije Behbyja i mada se ne može žaliti da sam ga ostavio željnog batina, nije neki užitak lemati posiđelicu koja glumi Ničea i histerično grize jarko nakarminisane usne“.

Ukratko: u mojoj knjizi, kao i u životu, Nenad je morao ostati Tunjin Mali.

Promocija knjige dešava se ovih dana, ali prema podacima knjižara, prodaja knjige već i sada ide veoma dobro.

Drago mi je ako je tako. Drago mi je, ponajprije, zato što to znači da Goran Mikulić neće štetovati na mojoj knjizi. Ako ne štetuje, to će omogućiti da Goran još ponešto moje objavi, jer kompjuter mi je pun neobjavljenih knjiga. Kako i neće biti pun kad ne ustajem iza pisaćeg stola od dana kad mi je, nakon što sam poslije infarkta izišao iz bolnice, kompjuter poklonio gradonačelnik Rasim Gačanović.

Ono što vama mogu reći kazao sam u napomeni na kraju knjige: sve sam učinio da je se nikad ne moram stidjeti, što pored ostalog znači da sam se trudio, dok o Filipovićima pišem istinu, da uzgred zabavljam čitaoce. I ja se smijem dok je štijem. Smijem se onom što sam zaboravio da sam napisao.

Moram reći da mi se jedna stvar takoreći omakla, a uočio sam je tek kad sam dovršio knjigu: mnogo je dokumentiranija no što mi je bila namjera. Čemu se, na koncu konca, ne treba čuditi. Ne mogu kazati koja je vrijednost onog što pišem u stihovima, ali znam da sam odličan esejista: moj prijatelj, inače Bošnjak, rekao mi je da je ono što sam u knjizi napisao o jednoj pjesmi Maka Dizdara – najbolje što je o tome pjesniku čitao. A kad si esejista, to znači da moraš navoditi mnogo materijala koji ćeš analizirati. To nije sve.

Da bih dokazao jedno, našao bih i naveo ovo i ovo, a da bih dokazao drugo, našao bih i naveo ono i ono, tako da je knjiga, na moje iznenađenje i zadovoljstvo, potkošćena dokumentima mnogo više no što sam namjeravao.

Imate li već nekih reakcija na ovu Vašu knjigu i kakve su dosadašnje kritike?

Još je rano govoriti o tome. Kazaću samo jednu stvarčicu. Moja prijateljica telefonom zove čovjeka koji čita moju knjigu i pita kakva je. “Pa znaš, Marka“, veli on njoj. “Nije važno o kome ili o čemu taj piše, to je uvijek prava književnost“. Ne znam je li pretjerao, ali znam sebe: šta god pišem, trudim se da svakom bude vidljivo da je to napisao pjesnik. Evo primjer.

Kad sam govorio o Tunjinom predgovoru prvom tomu Titinih Izabranih djela, kazao sam: “Odmah vidite da Tita tumači Titan marksističke misli“. Ukratko: u mojoj knjizi jezik je veoma važan, vrlo je aktivan, nije samo sredstvo izražavanja misli nego i njihov izvor. Daću opet primjer. U knjizi sam se sjetio kako nam je Tunjo, prije rata, održao govor, pravu filipiku, protiv beletristike, po njemu bezvrijedne i koja ne treba nikom, objavljivane u Masleši, umjesto da te pare daju njemu, to jest filozofskoj bibioteci Logos.

Jest, rekao sam, ali kad se sjetim da je Masleša objavio Kost i meso, Sidranovu najvažniju knjigu pjesama, “Filipovićeva filipika, inače puna vatre, smjesta pada u vodu“. Na ovakva mjesta u knjizi sam ponosan, jer su iz pera pravog pjesnika.

U javnosti je već odavno poznat Vaš 'sukob' sa akademikom Muhamedom Filipovićem, ali i s njegovim sinom Nenadom Filipovićem. S obzirom da je i ova knjiga posvećena tome, možete li našim čitaocima iz prve ruke reći par riječi i o pozadini tog sukoba?

Sve je počelo potjernicom koju je Tunjo u Liljanu raspisao za mnom kao za ubojicom Maka Dizdara, ali sam odlučio da knjigu napišem tek kad sam pročitao ono što je o meni rekao u knjizi Bosanski duh lebdi nad Bosnom. A kazao je gomilu hajvanskih – ponavljam: hajvanskih! – izmišljotina koje su morale biti detaljno izanalizirane i primjerno kažnjene.

Sa Nenadom stvar stoji malo drukčije, mada me proglasio četnikom, on koji je 92. zbrisao iz Sarajeva, i napisao da čak nisam ni govno nego lita. Nenad je intelektualni hadum koji je u Slobodnoj Bosni glumio genija opšte prakse, stoga je bilo vrlo zanimljivo analizirati ponešto od onog što je tamo škrabao, a ko pročita moju knjigu, shvatiće da se radi o bolesniku, o bolesnom lažovu i jalovaku bolesno zaljubljenom u svoju hintelektualnu veličinu.

O tome bolesniku a svome sinu Tunjo u knjizi Bosanski duh lebdi nad Bosnom kaže: “Nema danas u svijetu mnogo ljudi koji bi bili u stanju pisati o svim onim pitanjima o kojima piše moj sin Nenad Filipović, na onakav način i sa onom dozom kompetencije i znanja kako on to čini“, potom dodaje: “nema sumnje i to mogu reći sasvim mirno i bez ikakve ograde, da je moj sin jedan od najznačanijih i najvećih naučnika i intelektualaca rođenih na ovim prostorima od kako se nauka ovdje pojavila“, čak da “u nekim stvarima i mjeri kompetencije“ prevazilazi ono što su “velikani naše nauke ostvarili“.

Ovo veli o individuumu koji za 45 godina nije objavio niti jednu knjigu. Ovo veli o piskaralu koje ima dara za sve živo jer nema dara ni za šta. Daću vam opet primjer. Od 1963. pišem poeziju. Od 1967. pišem o poeziji. Od 1976. predajem poeziju na fakultetu. Od 1978. prevodim poeziju s ruskog i francuskog i u kompjuteru imam prepjeva za osam ne knjiga nego tomova, što znači: knjiga od najmanje 300 strana. U Slobodnoj Bosni meni je o poeziji držao predavanja Nenad Filipović zvani Bebi, zvani Tunjin Sin, zvani Tunjo Mali, do koga su doprle isključivo glasine o književnosti, a u poeziju se razumije ko moja pokojna baba-Staka u mikrobiologiju.

Moderna 'tunjologija'

Možda ovu knjigu nikad ne bih završio – znam sebe: mnogo više mene staje u ono od čega sam odustajao negoli u ono što sam dovršio – da nije Tarik Haverić objavio briljantni Čas lobotomije gdje je veoma uspješno izanalizirao prenapuhanu filipovićevsku intelektualnu i moralnu laž, stoga se ne treba čuditi što sam Haverića obilato citirao. Njegovu knjigu smatram izuzetno važnom, ne zbog toga što govori o Tunji i Nenadu, ni samo zbog toga što je, sama po sebi, izvrsno štivo, već ponajprije zato što je to prva odlična knjiga u BiH koja se ne obazire na načelo prihvaćeno od svih: Nemoj njega, on je naš! Haverića smatram osnivačem moderne tunjologije u nas, to jest nauke koja se bavi ispitivanjem beha ubleha i ublehaša.

Haverićevu knjigu čitao sam dvaput zaredom i napisao o njoj dva teksta u Danima, te i ja “mogu reći sasvim mirno i bez ikakve ograde“: hvala mu što me podstakao i ohrabrio da svoju knjigu dovršim. Odustao sam od knjige o Karadžiću, iako sam imao materijal za nju, odustao pored ostalog i zato što niko od Srba nije napisao nešto što bi me uvjerilo da moja pisanija nije zaludna rabota. Hvala Haveriću što mi je svojom knjigom pomogao da, u Tunjinom slučaju, bar privremeno, savladam osjećanje zaludnosti svega što pišem. Ni ja od svoje knjige, kao ni Haverić od svoje, ne očekujem ništa osobito, ali dobro je što je objavljena.
(Sarajevo-x.com)
:thumbup: :bih:
_majevica_

#156 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by _majevica_ »

ultima_palabra wrote:
Feliks wrote:
Teško narodu kojem su Alija, Haris i Tihić lideri, Cerić duhovni vođa, Tunjo intelektualac, Fahro kreator javnog mnijenja, Hadžifejzović novinar, Kupusović režiser, Ibrišimović pisac, Merlin i Hari pjevači... mogao bih ovako do sutra :sad:

A moze i krace.Nevalja niko ko nosi muslimansko ime...Da mi je znati od bisera nekog koga uvazavaju od bosanaca il Bosnjaka u BiH sa Bosnjackim imenom.
ultima_palabra

#157 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by ultima_palabra »

_majevica_ wrote:A moze i krace.Nevalja niko ko nosi muslimansko ime...Da mi je znati od bisera nekog koga uvazavaju od bosanaca il Bosnjaka u BiH sa Bosnjackim imenom.
Istu listu bih ti mogao napraviti i za Srbe i Hrvate. U istim smo svi govnima ovdje, nažalost.
Adriatic

#158 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Adriatic »

ultima_palabra wrote:
_majevica_ wrote:A moze i krace.Nevalja niko ko nosi muslimansko ime...Da mi je znati od bisera nekog koga uvazavaju od bosanaca il Bosnjaka u BiH sa Bosnjackim imenom.
Istu listu bih ti mogao napraviti i za Srbe i Hrvate. U istim smo svi govnima ovdje, nažalost.
Upravo tako. Zato i jesmo crna rupa na karti Evrope, jedina zemlja sa tutorom.
osa

#159 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by osa »

Adriatic wrote:
ultima_palabra wrote:
a kosovo.
Adriatic

#160 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Adriatic »

osa wrote:
Adriatic wrote:
a kosovo.
Gdje ćeš porediti Kosovo i nas????????
Kosovo je zemlja pametnih ljudi.
Niko nije više dobio a platio manju cijenu od njih.
Zato od njih treba učiti.
osa

#161 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by osa »

Adriatic wrote:
osa wrote:
Adriatic wrote:
a kosovo.
Gdje ćeš porediti Kosovo i nas????????
Kosovo je zemlja pametnih ljudi.
Niko nije više dobio a platio manju cijenu od njih.
Zato od njih treba učiti.
u kakvoj si gorkoj zabludi, nije se kosovo stvaralo 1999, albanska stradanja kroz povjest su bila ogromna, a baš da bi se od njih nešto dalo naučiti, nisam siguran, osim , kako napraviti etnički čistu državu, a za to ne trebaš ići tako daleko, eto hrvatske, doduše albanci su tu veći majstori, oni napraviše dvije etnički čiste države, kosovo i srbiju.
Adriatic

#162 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Adriatic »

osa wrote:
u kakvoj si gorkoj zabludi, nije se kosovo stvaralo 1999, albanska stradanja kroz povjest su bila ogromna, a baš da bi se od njih nešto dalo naučiti, nisam siguran, osim , kako napraviti etnički čistu državu, a za to ne trebaš ići tako daleko, eto hrvatske, doduše albanci su tu veći majstori, oni napraviše dvije etnički čiste države, kosovo i srbiju.
Kosovo nije postalo država zahvaljujući istorijskim razlozima nego zahvaljujući američkim avionima.
Zato oni američkog predsjednika dočekuju kao najrođenijeg a kod nas je on dežurna tema za podsmijeh.
Eeeeeee hoćemo li ikad skontati neke stvari.
Al odosmo od teme.
VjecitiStudent

#163 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by VjecitiStudent »

Bourne wrote:
Feliks wrote:Tako to znaci ide - samo mahni zastavom i onda mozes lupetati svakakve gluposti. A ovdje ih ima pregrst... Nazalost ovakva ubleha je masovna pojava u ovim krajevima... zato Bosanci nemaju ni D od drzave niti ce je ikad imati.
Pojedinci se usudjuju komentarisati jednog AKADEMIKA koji je prizat u cijelom svijetu i ne samo to nego taj isti AKADEMIK predaje kad hoce i gdje hoce na bilo kojem univerzitetu(SAD,EU(V)ROPAitd...),samo bi volio znati sta ti nazovi KOMENTATORI imaju od skole???P.S. Samo da (ne)lazu ak moze :?: :?: :?:
Izmedju "AKADEMIK predaje" i "AKADEMIK LAZE da predaje" je krupna i sustinska razlika ... :D
Bourne

#164 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Bourne »

VjecitiStudent wrote:Izmedju "AKADEMIK predaje" i "AKADEMIK LAZE da predaje" je krupna i sustinska razlika ...
Daj mi samo jedan dokaz da je istina to sto si napisao?????
VjecitiStudent

#165 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by VjecitiStudent »

Bourne wrote:
VjecitiStudent wrote:Izmedju "AKADEMIK predaje" i "AKADEMIK LAZE da predaje" je krupna i sustinska razlika ...
Teza o tome da Tunjo predaje kojekuda je tvoja, a ne moja, tako da mi se sve cini da je teret dokazivanja na tebi.
Ili laze akademik ili lazes ti.
Osim ako vam logika dokazivanja nije zajednicka, sto bi onda znacilo da lazete i jedan i drugi :D
Bourne

#166 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by Bourne »

VjecitiStudent wrote:
Bourne wrote:
Teza o tome da Tunjo predaje kojekuda je tvoja, a ne moja, tako da mi se sve cini da je teret dokazivanja na tebi.
Ili laze akademik ili lazes ti.
Osim ako vam logika dokazivanja nije zajednicka, sto bi onda znacilo da lazete i jedan i drugi :D
Ti si napisao da citiram:Izmedju "AKADEMIK predaje" i "AKADEMIK LAZE da predaje" pitao sam te konkretno dokazi da (AKADEMIK LAZE da predaje) i nista vise???A ako zelis saznati da li uistinu predaje ili "NE",cuo si za google pa malo guglaj sinko.
harisson

#167 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by harisson »

Sve je ovo na zalost istinito sto je Tunjo napisao. Bilo ko, ko procita istoriju Bosne i Bosnjaka na ovim prostorima moze uvidjeti da nas je sa svakim novim ratom bilo sve manje i manje.. Nas Evropa ne zeli i ona se tako i ponasa.. Samo uvodjenje embarga na oruzje, kad je rat poceo, svima na ovim prostorima je jasan pokazatelj. Svi osim nas su imali oruzje... Samo ponasanje Evrope nakon rata nam pokazuje da mi uzaludno trazimo saveznika u njoj. Ne mogu da vjerujem da su nasi politicari tako naivni..

Kamo srece da je Alija ( kojeg jako puno cijenim kao covjeka, ali ne kao politicara ) mogao predvidjeti gdje ce nas proglasenje nezavisnosti odvesti 92-ge. Sve je to trebalo puno mudrije uraditi ,ali ja znam da je on podrzan od strane Tudjmana i Evrope koji su nam poslije zabili noz u ledja. Ja nisam ljut, nego ogorcen na svo licemjerstvo i perfidnu politiku koja se vodi protiv Bosnjaka. Samo mislim da je najvaznije, da u ovom momentu treba da pokazemo jedinstvo i da stanemo jedni pored drugih i zaboravimo na ono sto nas razdvaja nego ono sto nas ujedinjuje ,a to je opstanak na ovim prostorima.

Citam ove sve komentare i nekako me jos vise boli kad vidim kako smo mi razdvojeni izmedju sebe. Kao da razlicitim ocima gledamo na situaciju, a ona je vise nego kristalno jasna... Bez naseg jedinstva ,nas na ovim prostorima nece biti...
SenSen

#168 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by SenSen »

Bourne wrote:
Necu da se izjasnjavam o samom covjeku (Tunji), ali moram reagovati na ovaj "argument".. Pisac hoce reci da niko ne smije komentarisati ljude koji imaju vise formalnog obrazovanja od njih samih?? Na kojem bi onda nivou javna debata bila? Idi reci ovo ljudima koji protestuju protiv korumpiranih vlasti, ciji predstavnici u vecini slucajeva imaju vise "obrazovanja" od demonstranata.. Dali je pisac ovog komentara ikada napisao ista protiv Georga Busha? Posto sam prilicno sigurna da Bush ima jako puno formalnog obrazovanja, sto ga ipak ne cini kompetentnim, ili cak inteligentnim..
RkeKoke

#169 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by RkeKoke »

Adriatic wrote:
RkeKoke wrote:
Feliks wrote:Tunjo je covjek za sve rezime i danas trabunja ono sto je kurentna roba na danasnjem bosnjackom trzistu ubleha (Avaz, SDA, SBiH, IZ, pa cak dijelomicno i SDP i Oslobodjenje i FTV... itd..).
Nikakav naucnik, flasifikator i uvlakac politicarima u pakshu, koji jos samo taksistima i domacicama moze prodavati svoje "gospodstvo".
Ako neko jos ima iluzije o njegovom radu neka lijepo procita "Cas lobotomije" T. Haverica, pa onda mozemo razgovarati.
tacno - donekle
Haveric ga je fino razoblicio, ali stvar je u tome sto i on ima licni intreres. Sve u svemu isto s...e drugo pakovanje
Kada bi ovo i bilo tačno, Haverić nema ni približnu medijsku i svaku drugu promociju od strane režima kao što ovaj ima.
a sta znaci nije tacno jel?
i marko vesovic dodajem istra stvar
ali scve u svemu vece mahalske zabave od ove prepiske odavno nije bilo. sve do jednohg samoproglaseni intelektualci i oportunisti
svako malo po jedna epizoida ove poucne i zanimljive serije, pisanje od smijeha
_BaD_BoY

#170 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by _BaD_BoY »

Teško narodu kojem su Alija, Haris i Tihić lideri, Cerić duhovni vođa, Tunjo intelektualac, Fahro kreator javnog mnijenja, Hadžifejzović novinar, Kupusović režiser, Ibrišimović pisac, Merlin i Hari pjevači... mogao bih ovako do sutra
tesko kompleksasu koji nema pojma sa stvarnoscu.ti ljudi su neko i nesto kao prvo a ti si apsulutno nista.sreca pa ima je izmisljen forum pa svakavke gluposti mogu biti napisane.bolje sutit i bit smatran budalom nego progovoriti i otkrit svaku sumnju..u zdravlje :thumbup:
oldplague

#171 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by oldplague »

_BaD_BoY wrote:
Teško narodu kojem su Alija, Haris i Tihić lideri, Cerić duhovni vođa, Tunjo intelektualac, Fahro kreator javnog mnijenja, Hadžifejzović novinar, Kupusović režiser, Ibrišimović pisac, Merlin i Hari pjevači... mogao bih ovako do sutra
tesko kompleksasu koji nema pojma sa stvarnoscu.ti ljudi su neko i nesto kao prvo a ti si apsulutno nista.sreca pa ima je izmisljen forum pa svakavke gluposti mogu biti napisane.bolje sutit i bit smatran budalom nego progovoriti i otkrit svaku sumnju..u zdravlje :thumbup:
Ti ljudi su definitivno neko i nešto. Ali ko i što?
ultima_palabra

#172 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by ultima_palabra »

oldplague wrote:
_BaD_BoY wrote:
Ti ljudi su definitivno neko i nešto. Ali ko i što?
Pa ima tu ratnih profitera, lažnih veličina ili jednostavno mediokriteta koji smo primorani trpiti u "najtežih 19 godina". Svi oni ne bi mogli biti "neko i nešto" u normalnoj državi (i nisu ni bili), što najviše govori o njima.
@bad boy - dok je ovaca, biće i vune ;-)
_BaD_BoY

#173 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by _BaD_BoY »

Pa ima tu ratnih profitera, lažnih veličina ili jednostavno mediokriteta koji smo primorani trpiti u "najtežih 19 godina". Svi oni ne bi mogli biti "neko i nešto" u normalnoj državi (i nisu ni bili), što najviše govori o njima.
pa ajd budi i ti jedan od ovih gore..reis,novinar,akademik( :skoljka: )i slicno..oni da su ucinili mrvu dobrog za ovu drzavu uradili su vise od nas koji nismo nista nego sjedimo i prdimo..sta je to uopste sporno sa reisom,sa senadom,sa fahrudinom,filipovicem..ljudi imaju svoju politiku i rade kako smatraju da je ok a ostali mogu da to podrzaju il ne..mislim pun mi racku vise ovo nevalja nam niko nas..sve srpski spijuni,izdajice i slicno..i neka ovaca od njih makar ima mesa i vune sta ima od ovih silnih nebuloza i pljuvanja.u toj tvojoj normalnoj drzavi izgleda da bi trebali biti samo prosijaci i sirotinja..svasta..normalna drzava bi tebi bila da ti se placa za ovo prodavanje pameti a ne da se boris tamo da nesto steknes i izgradis svoju licnost..
ultima_palabra

#174 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by ultima_palabra »

_BaD_BoY wrote:
pa ajd budi i ti jedan od ovih gore..reis,novinar,akademik( :skoljka: )i slicno..oni da su ucinili mrvu dobrog za ovu drzavu uradili su vise od nas koji nismo nista nego sjedimo i prdimo..sta je to uopste sporno sa reisom,sa senadom,sa fahrudinom,filipovicem..ljudi imaju svoju politiku i rade kako smatraju da je ok a ostali mogu da to podrzaju il ne..mislim pun mi racku vise ovo nevalja nam niko nas..sve srpski spijuni,izdajice i slicno..i neka ovaca od njih makar ima mesa i vune sta ima od ovih silnih nebuloza i pljuvanja.u toj tvojoj normalnoj drzavi izgleda da bi trebali biti samo prosijaci i sirotinja..svasta..normalna drzava bi tebi bila da ti se placa za ovo prodavanje pameti a ne da se boris tamo da nesto steknes i izgradis svoju licnost..
Nije nikakvo prodavanje pamet, nego forumanje, a forumanje podrazumijeva da komuniciramo, a ne da se vrijeđamo.
Ima mesa i vune, ali njima i nikom više. A oni ne mogu sami od sebe vladati, potrebne su im ovce.
Borim se i ja i još hiljade kroz život, ali udarimo u zid, jer nismo dio tala gore pomenutih. A sve dok nekoga podržavamo zato što je "naš", neće nam biti bolje. Ja sam rekao da ovakvih ljudi ima i kod Srba i Hrvata, ali mene ovi naši najviše interesuju, najviše me peku jer oni direktno određuju kakav će nam život biti. Daj da prvo svoju avliju uredimo, lako ćemo onda sa Dodikom i sličnima...
_BaD_BoY

#175 Re: Krako, jasno, i bolno istinito: Tunjov danasnji komentar.

Post by _BaD_BoY »

Nije nikakvo prodavanje pamet, nego forumanje, a forumanje podrazumijeva da komuniciramo, a ne da se vrijeđamo.
Ima mesa i vune, ali njima i nikom više. A oni ne mogu sami od sebe vladati, potrebne su im ovce.
Borim se i ja i još hiljade kroz život, ali udarimo u zid, jer nismo dio tala gore pomenutih. A sve dok nekoga podržavamo zato što je "naš", neće nam biti bolje. Ja sam rekao da ovakvih ljudi ima i kod Srba i Hrvata, ali mene ovi naši najviše interesuju, najviše me peku jer oni direktno određuju kakav će nam život biti. Daj da prvo svoju avliju uredimo, lako ćemo onda sa Dodikom i sličnima...
ti ljudi imaju sledbenike i one koji ih podrzaju..i mene iskreno dodik ne zanima ni 1% osim kad da neku izjavu kojom vrijedja zrtve rata il suverenitet BIH.al ti govorim rat je igra u kojoj jedni ratuju drugi se koriste..ako ima sta u vezi njihovog bogastva neka to ganja sud.jer vjeruj ti ljudi nisu takvi zato sto su kao individue takve nego nam je bosanski mentalitet taj da ko god da je imao priliku uradio bi manje vise isto.al ja opet kazem prije nego sto napadnem bilo koga i optuzujuci ga za nesto hocu da vidim dokaze i hocu da vidim jel taj isti sto je ukrao zaposlio 200-300 ljudi koje uredno isplacuje.et odo gledati hrvatsku da vidim kako ce komsije zavrsiti :D
Post Reply