Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Bourne

#1 Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by Bourne »

Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića, Izetbegovića, Komšića, Fincija...
Krajišnik želio da dobije odgovore na pitanja da li neko zna za neki zločin koji je počinio
TANJUG15.02.2010.

Ratni zločinac Momčilo Krajišnik, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, stekao je pravo, prema engleskom zakonodavstvu, da se obrati nadležnima u Haagu za prijevremeno puštanje na slobodu, saopštio je Krajišnikov tim za odbranu.

Krajišnik se od 3. aprila 2000. nalazio u zatvoru, prvo u Haagu, a sada u Belmaršu, u Engleskoj.

- Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnijenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH - ističe se u saopštenju njegovog tima za odbranu.

Dodaje se da će se Krajišnik, pored predstavnika vlasti, obratiti i političkim partijama odnosno strankama čiji su predstavnici u vlasti kojoj se obraća, kao i određenom broju ličnosti i udruženja.

U saopštenju se naglašava da bi Krajišnik želio da dobije odgovore na pitanja da li ta ličnost ili partija, stranka odnosno organizacija u kojoj je član zna za neki zločin koji je on počinio, osim onih za koje je osuđen pravosnažnom presudom, da li zna za neko pozitivno djelo koje je Krajišnik učinio tokom rata, te da li bi njegov prijevremeni izlazak pogoršao ili poboljšao političku situaciju u opštini, odnosno BiH ili ne bi značajno utjecao ni pozitivno ni negativno.

Da bi partije, stranke, ličnosti i druge organizacije znale za koja krivična djela je Krajišnik osuđen, svi zainteresovani mogu naći njegovu presudu na internetu.

Iz presude se može utvrditi da je Krajišnik proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva, koja su učinila druga lica 1992. godine u devet opština, Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjaluci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da će se Krajišnik obratiti Rajku Kuzmanoviću, Igoru Radojičiću i Miloradu Dodiku Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i parlamentu BiH, te svim strankama koje čine parlament BiH, kao i Opštini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko vijeće BiH i Demokratska inicijativa sarajevskih Srba.

Sa istim pitanjima, Krajišnik će se obratiti i Muhamedu Filipoviću, Muhamedu Čengiću, Naimu Kadiću, Bakiru Izetbegoviću, Rasimu Kadiću, Fahriji Karkinu, Juri Pelivanu, Martinu Ragužu, Stjepanu Kljujiću, Niki Staniću, Ivi Komšiću i Jakobu Finciju.

Tim za odbranu Kraišnika je izrazio nadu da će upitani postupiti po savesti i odgovoriti iskreno i najavljuju da će svi pribavljeni odgovori biti dostupni javnosti

I sta reci poslije procitanog teksta...UZAS I LICEMJERSTVO RATNOG ZLOCINCA...ostaje da se vidi kako ce "nasi" politicari odgovoriti na ovu mogu slobodno reci PROVOKACIJU.
pojedinac

#2 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by pojedinac »

Izdvojio bih ono bitno:
Iz presude se može utvrditi da je Krajišnik proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva, koja su učinila druga lica 1992. godine u devet opština, Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjaluci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, navodi se u saopštenju.
- Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnijenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH - ističe se u saopštenju njegovog tima za odbranu.
Kako treba da reaguju žrtve i šta da očekuju sutra, kad se zločinac pusti na slobodu da slobodno živi.

Najbolje da ga se stavi u doživotni kavez na Palama.

Žalosno je to da svi oni koji su radili ili rade protiv BiH mogu u njoj slobodno da žive. :x
osa

#3 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by osa »

pravo kaže da čovjek koji odsluži kaznu je vratio dug društvu, tj. slobodan je čovjek, da li je baš tako.....
pojedinac

#4 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by pojedinac »

osa wrote:pravo kaže da čovjek koji odsluži kaznu je vratio dug društvu, tj. slobodan je čovjek, da li je baš tako.....
Šta kaže jebeno pravo za nedužne žrtve!?
osa

#5 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by osa »

pojedinac wrote:
osa wrote:pravo kaže da čovjek koji odsluži kaznu je vratio dug društvu, tj. slobodan je čovjek, da li je baš tako.....
Šta kaže jebeno pravo za nedužne žrtve!?
zatvori krajišnika.
jazzer

#6 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by jazzer »

Kako je krenulo mogu opet oformiti SDS sa rukovodstvom koje je bilo pred rat :x :x .

Jos da Karadzica osude na jedno 5,5 godina i neka onda sve ode u tri p.m. :x :x .
felipe kajetano

#7 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by felipe kajetano »

Najbolje da napise pismo onim naliv-perom koje dobi od Alije za uspomenu na zadnjem prijeratnom susretu..obojica su tako dirljivo opisali susret da sam moro pustit suzu :cry:
karanana

#8 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by karanana »

naravno da nisam za njegovo osobadjanje. to je sranje.

ali je takodjer fakt da se sigurnosno/politicko/bezbjednosna situacija nece promijeniti ni na palama ni u republici srpskoj ni u bosni i hercegovini njegovim dolaskom ili nedolaskom.
recimo kad bi oslobodili karadzica, to bi vec bilo malo drugacije.
veljaca

#9 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by veljaca »

Kazna mu je bila 20 godina ...... E sada sto to isto "pravo" pusta ljude nakon odlezane 2/3 kazne je nesto drugo .....
Ispada da se svaka kazna u startu treba pomnoziti sa 2/3 i da na toliko glasi ( bez prava umanjenja ) jer ustvari i toliko iznosi.
Zato treba reci: Krajisnik je osudjen na 13,33 godine. E onda bi se diskutovalo o duzini kazne. Ovako .....

Btw - ko ce vratiti sve one ( na svim stranama ) na kojima su nedjela izvrsili ovi osudjeni ....
osa

#10 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by osa »

veljaca wrote:
Kazna mu je bila 20 godina ...... E sada sto to isto "pravo" pusta ljude nakon odlezane 2/3 kazne je nesto drugo .....
Ispada da se svaka kazna u startu treba pomnoziti sa 2/3 i da na toliko glasi ( bez prava umanjenja ) jer ustvari i toliko iznosi.
Zato treba reci: Krajisnik je osudjen na 13,33 godine. E onda bi se diskutovalo o duzini kazne. Ovako .....

Btw - ko ce vratiti sve one ( na svim stranama ) na kojima su nedjela izvrsili ovi osudjeni ....

za te nažalost, nikakva satisfakcija ne postoji.....
karanana

#11 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by karanana »

znaci jurisic i krajisnik osudjeni skoro pa na isto.
sumnjam da ce srbi pustiti jurisica prije isteka 12 godina ako covjek i to dozivi, a dabogda.

a jos ovaj proveo vise od 8 godina u hashkim celijama koje su po bh standardima hotel sa 4 zvjezdice.
spreca

#12 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by spreca »

osa wrote:
veljaca wrote:

osa
jebo zakon koji amnestira ubice ,zlocince i slicne njima i jos da je prizno ko plavsicka vec bi bio na slobodi :x i ovakvi slucajevi se nazivaju PRAVO
osa

#13 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by osa »

spreca wrote:
osa wrote:
veljaca wrote:

osa
jebo zakon koji amnestira ubice ,zlocince i slicne njima i jos da je prizno ko plavsicka vec bi bio na slobodi :x i ovakvi slucajevi se nazivaju PRAVO
nije on amnestiran, osuđen je, doduše na preblagu kaznu, ali to je vjerojatno posljedica onog što je tužiteljstvo uspjelo ili možda čak, htjelo dokazati, razumljiva je ojađenost onih koji su na bilo koji način povrijeđeni djelovanjem krajišnika i ostalih.
da li možeš shvatiti ojađenost onih koji su stradali od djelovanja armije ili hv ili hvo, a koji isto tako nikom nisu bili ništa krivi, a za čija stradanja nije nitko ni suđen, dapače onih za čija se stradanja traže opravdanja u djelovanju njihovih sunarodnika ......
pojedinac

#14 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by pojedinac »

Moje mišljenje je da je pravo uopšteno na strani zlikovca a ne žrtve, pošto žrtva nije željela sam čin zločina i u trenutku izvršenja istog nije imala pravo ni na šta, pa ni na tzv. “pravni” proces.
felipe kajetano

#15 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by felipe kajetano »

Ne vracajte ga nama niposto...daleko mu kuca!Jedva se kutalisasmo Kalinica jos je samo Momo falio :-) Muhamede nista ne pisi :skoljka:
veljaca

#16 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by veljaca »

pojedinac wrote:Moje mišljenje je da je pravo uopšteno na strani zlikovca a ne žrtve, pošto žrtva nije željela sam čin zločina i u trenutku izvršenja istog nije imala pravo ni na šta, pa ni na tzv. “pravni” proces.
Zato neki pametni kazu da ima pravo i PRAVDA .....
pojedinac

#17 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by pojedinac »

veljaca wrote:
pojedinac wrote:Moje mišljenje je da je pravo uopšteno na strani zlikovca a ne žrtve, pošto žrtva nije željela sam čin zločina i u trenutku izvršenja istog nije imala pravo ni na šta, pa ni na tzv. “pravni” proces.
Da, sve dok ne dođu u poziciju žrtve.
veljaca

#18 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by veljaca »

pojedinac wrote:
veljaca wrote:
Da, sve dok ne dođu u poziciju žrtve.
Na zalost, nisi me shvatio .....

Treba NE DOCI u poziciju zrtve ..... iliti narodski: " ...u se i u svoje kljuse...." ...

:bih:
osa

#19 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by osa »

veljaca wrote:
samo kažu, ne vidim da je itko išta po tom pitanju učinio od 1995.
pojedinac

#20 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by pojedinac »

veljaca wrote:Na zalost, nisi me shvatio .....

Treba NE DOCI u poziciju zrtve ..... iliti narodski: " ...u se i u svoje kljuse...." ...

:bih:
Olako rečeno.

Ne bih dalje jer odosmo u off topic.
bingov buraz

#21 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by bingov buraz »

Jebem ti zakon anglosaksonski :x

Ratni zlocinci ne bi smjeli imati pravo na bilo kakve olaksice :!:

Dobro @karanana primjeti ista kazna ko za Jurisica :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by PipiDugaDevetka »

Da se mene pita, pustio bih ga da dođe nakon 2/3 izdržane kazne, ali u rodno selo....Na vrh mi tastature, ne mogu da se sjetim imena Krajišnikovog sela iznad Rajlovca,...Uh! :x
muha_sa

#23 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by muha_sa »

PipiDugaDevetka wrote:Da se mene pita, pustio bih ga da dođe nakon 2/3 izdržane kazne, ali u rodno selo....Na vrh mi tastature, ne mogu da se sjetim imena Krajišnikovog sela iznad Rajlovca,...Uh! :x
Zabrdje
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#24 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by PipiDugaDevetka »

muha_sa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Da se mene pita, pustio bih ga da dođe nakon 2/3 izdržane kazne, ali u rodno selo....Na vrh mi tastature, ne mogu da se sjetim imena Krajišnikovog sela iznad Rajlovca,...Uh! :x
Zabrdje
Jeste, da.
Samo je on, izgleda, preko advokata rasprodao sve tamo u Zabrđu.
zemo_online

#25 Re: Krajišnik će o dolasku na Pale tražiti mišljenje Filipovića,

Post by zemo_online »

kad su pustili onu babu sto ne bi njega??????
Post Reply