Krajina se umiriti ne da

PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

manki wrote:
Novi_Nick wrote:Izgleda da su tzv bosnjacki politicari namjerno izolavali Krajinu i da taj dio teritorije zele prepustiti tzv "herceg Bosni" i Hrvatskoj. Vjerovatno je to u nekom projektu tzv bosnjackih politickih i vjerskih predstavnika razmjene teritorija sa Hrvatima ako uspiju da razbiju teritorijalno jedinstvenu BH teritoriju i podijele je u 3 federalne jedinice. Nadam se da im to krajisnici i Krajina nece dozvoliti.
Zbog trenutne politike Sarajeva koja sva sredstva prebacuje na razvoj Istočne Bosne, kolike god patriote mi u Krajini bili, radije bi bili u Hrvatskoj gdje bi nam 100x bilo bolje :x
ja mislim da bi ti radije da se krajina pripoji Svedskoj :D (pozdrav od Piramidasa)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Unjustice - ljepo to izgleda na papiru, ali ja bih molio nekog starijeg, dakle 40 i 50-to godiste, ako moze da kaze koju rijec o ovome sto cu napisati, jer ja sa svojih 27 godina nemam dovoljno uvida u stvar.

Ovako prica ide. I prica je podlozna ispravkama, od ljudi koji ovu tematiku bolje poznaju, a ja - posto sam zivjeo u Sarajevu i Bihacu koji je na periferiji ove neke politike - nisam najstrucniji da pisem o ovome.

Krajina Cazinska je imala 3-4 velikana svog vremena.

1. Hrnjica Mujo. Krajski Junak, opjevan u pjesmama, o hrabrosti, nisam nigdje mogao procitati mnogo o njegovom zivotu, uglavnom reci cu da je zivjeo circa 16-tom stoljecu.

2. Huska Smiljkanovic - po kojem je armija koju je vodio nosila naziv Husarevci ili Zeleni. Huska je imao svoju vojsku, neku vrstu naoruzane paramilitarne jedinice u onom ratu, i inicijalno je bio na partizanskoj strani ali pod uticajem valjda, par prijatelja iz tog kraja presao je u ustase, kasnije je vratio se opet u partizane godinu i kusur prije kraja rata, da bi poginuo u sacekusi koju su prema oficijalnoj verziji - organizirale ustase i ubili ga jer ih je - izdao i okrenuo im ledja. E, sad, Smiljaknovic je od mnogih dobio kredit da je bio Krajski James Bond, tj. covjek cija zivotna prica je kao roman. Roman koji je trebao Skender Kulenovic napisati, ali nije nikad. Tako da prica o Huski, ostala je omotana velom hm, konfuznih prica i pricica, pola nacuvenih od dominicilnog stanovnistva, koje je - cijeli II zivjelo po kucama i sacekivalo te ovu te onu vojsku.

3. Familija Pozderac. Ovdje bih voljeo da neko iz Cazina/Kladuse preuzme dio price, i ispravi ako sta nije korektno napisano. Murat Pozderac je bio Cazinski valjda, gospodar, iz vremena Turaka. Znaci vrlo utjecajna familija, koja je u onom ratu dala - Nuriju Pozderca, podpredsjednika 1 AVNOJ-a. i narodnog heroja koji je poginuo na Sutjeski. Drugi dio Pozderaca su dva brata Hakija i Hamdija. Hamdijino pravo ime je Muhamed, ali valjda s imenom Muhamed je nesto bilo deficitno tako da je dobio novo. Hamdija je bio predsjednik SR BiH - 1971-1974-te, te je bio instrumentalan u donosenju ispravaka u tadasnjem ustavu gdje su konacno muslimani - dobili status naroda i ravnopravnih u Jugoslaviji. Na drugu ruku - Pozderca su cijelu njegovu karijeru optuzivali - da nije dovoljno ucinio i radio za muslimane, na njihovoj organizaciji i reprezentaciji. Dakle - postoji ta neka diktonomija - na jedu ruku - Krajina Cazinska ekonomski unazadjena, represirana, na drugu Pozderac, cija je karijera bila u uzlaznoj putanji. Zbog ovih reformi - mejdutim naisao je na otvoren protest cetnickog lobija kod Srba, jer to je ono u sta je kasnije izrastao taj isti. 1983-ce je na Sarajevskom procesu ostro osudio muslimanske militante - i tu je prvostepeno optuzen Alija Izetbegovic. Razmjena udaraca je usljedila, i sljedi afera Agrokomerc. U kojoj preko Fikreta Abdica, dotadasnjeg ekonomskog genija, zele da obore Hamdiju Pozderca - cetnicki lobi, i naravno oni koje drze u zatvoru i koji ce kasnije izaci i postati vlast. Optuznica za Abdica je da je izdao 400 milon $ dionica bez pokrica. Sad meni nije jasno - odkud dionice u komunistickom sistemu, jer to neka novotarija bila, jel neka neregulirana na divlje kampanja Abdica da stvori kombinat od para koje su dosle s drugog mjesta a to prikrije nekako ovim dionicama il' je to sve - patka. Patka s kojom trpaju Abdica u zatvor, a Pozderac se razrijesava duznost 1988. Malo poslje toga Hamdija Pozderac je i umro, u vojnoj bolnici - po pricama gdje je otrovan. Po pricama - zvanicna autopsija nije nikad uradjena. Po pricama - oficijalno je umro od srcanog udara. Po pricama - Abdica Fikret brat - u isto vrijeme je izvrsio samoubistvo - zbog rezimskog pritiska, dok je Fikret glumio Krajskog heroja u blajboku koji i ako ga osude na smrt, prihvatiti kaznu ali nece prihvatiti da je pronevjerio pare/dionice etc. Fikret je pusten iz zatvora nakon godinu i kusur, vratio se u Krajinu i tu napravio najveci skup SDA u BiH - na kojem je najavio svoje pristupanje stranci. Prije toga - Fikret Abdic je navodno 5 sati vodio razgovor s Emirom Kusturicom da pristupi Anti Markovicu - i njegovoj stranci. Na kraju je ipak - usao u SDA, na predsjednickim izborima je najavio svoju kanditaturu 24 sata prije izbora, na kojima je dobio najivse glasova ali tu - ulogu prepustio Aliji Izetbegovicu kao najstarijem i covjekom koji ima najvise zasluga za formiranje i orgainziranje SDA. Isti Alija - kojeg je Pozderac gurnuo u cuzu - je iz zatvora pusten 1989-te, otisao u Zurich, tamo organizirao MBO, koji je ubrzo napustio, te organizirao SDA. Odjednom su u stranici se nasli Mladi Muslimani - s optuznice Sarajevskog procesa i Abdic produzena ruka Pozderca iz groba, kako je on sebe predstavljao, dakle stroga komunisticka linija. Ostatak price je poznat.

1992-ge je Abdic iz Kladuse dosao u Sarajevo, bio je poslan kao predstavnik u razne krajeve BiH gdje se cak govorio da je u Bjeljini odbio da legne u blato - kad su mu to Arkanovci naredili - on je rekao pucajte mi u prsa, ja u blato ljegati necu. Uglavnom, u tom periodu - Fikret Abdic je sikterisan iz Sarajeva, a na pozicije su dosli odjednom - Ejub Ganic dotadasnji Jugosloven, i Haris Silajdzic, koji je polako statsao kroz stranku SDA - al' sustinski bio niko i nista, osim u vjerskim vodama - gdje se znalo za babu efendiju Sarajevskog.

Na kraju - Krajsnici su se odbranili. Na visokom polozaju nisu imali nijednog covjeka. I Irfana Ljubijankica - koji je imao potencijal da postane nasljedih ovakvih funcionera - ubili su cetnici u preleltu helikoptera u RH, Fikret je zaglavio u zatvoru na 20 godina, Haris je otisao od Alije - zbog para, i s tim kreirao lazu opoziciju SDA-u. Danas SDA ima svoja krila - Bakira Izeta, Sulejmana Maticara i Rejz Cerica. Krajina jos uvijek nema svog nijednog bitnog funkcionera. Dudakovic je navodno planirao se politicki aktivirati i oko toga je bilo dosta prica, te je istupio iz SDA te presao u SDP, jos uvijek se nista ne zna. Pozdercev unuk - Lipovaca je gradonacelnih Bihaca, SDP-ovac.

Toliko o "toj" prici da smo braca i da smo "jedno"... i ukratko objasnjenje - zasto dokle je god ko je na vlasti Krajsnici ce imati sipak kao i u ratu. Krajina je dobar sluga, a zao gospodar. Barem po prici "Bosnjaka" kojima neko upali svjetlo onog dana kad ih SANU pusti iz zatvora na inicijativu Dobrice Cosica.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

InfraRedRidinghood wrote:Huska je Miljković, da prostiš :oops:
U pravu si. Kazem, ja poznajem ovo, tangecionalno, i naveo sam njega samo zbog toga - sto postoje neke paralele izmedju njega i Fikreta Abdica, po tome na kojoj je strani bio, i gdje je prelazio.

Nego, jel ovako ide prica koju ti znas, jer i tobom se je ovo bavilo, il' sam ja jos negdje nesto pogrijesio?
Šandor

Post by Šandor »

Nosferatu wrote:I sad - namjesto da se Krajsnici smiju tebi - Sarajlio koji si srao u fisek novinski pa sa balkona to baco, nisi vode imao, ni struje, 1/3 Sarajeva sve cetnik do cetnika, 1/3 pobjeze u pizdice, 1/3 zavalise i opljackase domaci svercer i popljackase glavni grad bez da je cetniki usao - sve je opljackano, a blokada se nije mogla deblokirati bez da Srebrenicanima padnu glave, bez da u Daytonu mi vracamo Krajinu bolan, cijeli Mrkonjic Grad, djelove opstina Kljuc, Bos. Petrovac. Sanski Most. Drvar. Sipovo. Sve je to moralo biti vraceno da se namiri za Vogoscu, Ilijas, Ilidzu i Grbavicu. I na kraju - umjesto da se tebi Krajsnici smiju - jer najozbiljniji napad koji se je desio da se deblokira grad Sarajevo su izveli mujahedini koji su dosli do starog Ilijasa - i mogli i dalje da ih nisu nase domace balije zavalile i izdale - pa ljude su pobili tu, i od tad - normalno da nisu htjeli da se infilitriraju u nase zavaljene bekan odrede u kojima je svako guro drugog ispred sebe "naprijed" a ja cu za tobom, il' nazad braco a ja cu ispred vas ti si nasao - nesto Krajini reci? Pogledaj bolan - gdje je bio od Avnoj 1, Avnoj 2, ZAVNOBIH, i ko je u Sarajevo Ustasko gnjezdo opet usao - Srbin iz Pljevlja zvani Valter Peric.
Usra ga ti s ovom pričom. Dijelovi Sarajeva vraćeni su u Dejtonu na štetu oslobođenih teritorija u drugim krajevima zato što je Sarajevo žila kucavica. Veza između Zenice i Jablanice. Dok je bio rat iz Sarajeva se do Zenice išlo "Bogu iza nogu". Tim putevima danas samo planinari idu.

Znači, Hadžići, Vogošća i Ilijaš nisu traženi nazad u Dejtronu zato što se nekom jebe za druge krajeve u BiH.

Zaboravio si navesti u kojim okolnostima su Krajišnici oslobodili Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu i Sanski Most.

Teorije zavjere će zauvijek živjeti. Ali Sarajevo je bilo u veoma teškoj situaciji i oni koji govore da četnici nisu pokušavali dokrajčiti Sarajevo pojma nemaju. U nekoliko navrata ključne tačke u gradu i u okolini bile su pred padom. Na ukupno stanje u Sarajevu presudnu ulogu imao je rat sa Hrvatima. Kiseljak i Kreševo spriječavali su Sarajevo da diše i sarađivali su sa Srbima onako kako sa nama nikad nisu. Zato je veoma značajno što su vraćene teritorije oko Sarajeva. Iako je i sad koridor uzak.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Narode nemojte sad da se bezveze svadja raja izmedju sebe, to je nekom
bio cilj, te se taj neko izmakao nakon sto je zakuhao :x
Nasa je domovina cjelovita Bosna i Hercegovina, nije lijepo da se
omalovazavaju neki djelovi, a da se drugi dizu u nebesa. Ipak svi smo mi
Bosanci i Hercegovci i nasa je buducnost ova nasa Bosna ponosna :bih:
Krhljo

Post by Krhljo »

Ma kakva svadja i kakvi bakaraci ljudi moji kanite se tih coravih poslova. Uglavnom ja sam rekao se malo potruditi sada kada odem kuci u Cazin da napravim jednu finu foto reportazu i da je postavim ovdje. Imam jednu zamjerku prije nego sto krenem dalje sto oanj put ne bi bio Karlovac-V.Kladusa-Cazin-Bihac a ne skracena verzija samo Bihac da upadne u igru 8) . Jebiga ja kako sam otisao od kuce i sada kada se kao neki bustelac vratim dole vidim svega novog ali to je sve sitno tj. individualno nama treba nesto da nas odigne pravo ono da pravimo sto vece, sto bolje i pod onim motom kada Sarajevo more imati Twist Tover sto ne moremo i mi :D. Za Lipovacu jebiga malo znam ali ima dosta ljudi koji ga hvale a na drugu stranu i onih koji bacaju drvlje i kamenje na njega, eto ja znam samo da mi u Cazinu imamo debile koji se samo mjenjaju i koji rade kitu za onu nasu opstinu i vecinom su sa nekog podaljeg brda dosli i pazite mogu dobro da dreknu sellam allejkum ono da cuje narod po svakud. Uglavnom volio bi da kod nas krene makar turizam dole jer imam sta pokazati jebote kod nas dole se niko ne bavi sa nekim biciklizmom a toliko lijepog terena imamo da bi se moglo napraviti nekih tura koje bi bile za pamcenje, pored toga imamo mjesta ono pun k... sto se mogu vidjeti, pa onda nasa kuhinja koja je pravo looda :D a na kraju od Une bi svi mogli ziviti samo da ljudi skontaju kako se aktivirati oko toga. Zabraniti automatski izgradnju oko Une, transformaciju bilo kojeg dijela obale, kopanje u Uni, istovaranje bilo kakvog smeca bilzo Une, bacanje onih sitnih otpadaka toliko postroziti da ako bacis nesto sto bi pokvarilo izgled odmah za tupu sjekiru i ruku mu odsjeci nema tu trta mrta. Jebote niko ne predstavlja Unu kao pitku rijeku tj. kada veslas po njoj i zedan si dole u kanjonu slobodno se sagni i zagrabi vode i napij se jer ti nece biti nista i pored smeca silnog sto sada pluta a sta bi tek bilo da ga nema. Volio bih i da malo oni dole nasi privatnici pocnu razmisljati vise tj. da nema vise onog seljackog biznisa tj. da je gazda gazda i on more sve, dje to ima u svijetu majketi. Imas firmu, ako ti nisi glavni direktor imas covjeka koji radi to i on se bavi sa ljudima a ti hoces da vidis lovu ako je nema njemu samo kazes rodjo poduzmi nesto hocu da vidim zelembace :D a ne kao kod nas da kada gazda udje trebas se odmah naguziti i podmazati supak jer te moze jebati kako mu se prohtije, more ti reci sve i nista ne smijes reci i onda na kraju te plati toliko da ti to traje, ako porodicu imas, jedno 10 dana ako se nategnes. Eto malo ljudi zna da je Ostrozac ona staza tj. cesta od Srbljana do Ostrozca usli u FIA kalendar za par godina kao jedna od brdskih utrka sto predstavlja veoma veliku stvar i to se veoma malo promovise i koristi. Pa jebote u Cazinu imamo dvije staze za Off Road, imamo skijaliste, imamo paint ball (ovo sam cuo ali ne znam jeli sada funkcionalno), imamo Cajin potok :D ma imamo svega ali nista to ne koristimo. Da je nama dovesti jedno 20 austrijanaca onih sto rade seoski turizam da vidis kako bi to rodjaci sredili cas posla i napravili da narod more uzivati kada dodje i da prica kako se je proveo dobro u BiH i kako mu je to od sada odmor a ne neka Hrvatska koja je preskupa i prenatrpana odavno.
Svetlana

Post by Svetlana »

ako mi dozvbolite u vezi teme nekoli rijeci,
mi ovde sarajlije obicni gradjani imamo veoma dobro misljenje o narodu u krajini i njegovoj specificnosti bosanske drzave, ta netrpeljivost koja se potura obicnom narodu nedolazi ni u kom slucaju od nas sarajlija nego od politicara koji se se sa svih strana ovde u sarajevu naselili i preko noci postalai ko biva nekakva elita....na pozicijama su ovde ljudi koje iskljucivo zanima licni profit a ne narod...imam dosta rodbine porijeklom iz krajine, veoma se odbro slazemo...i nebih mjenjala to ni za sta na svijetu.
s toga molim da se mi obicni gradjani cuvamo tih politickih smutljivaca koji nam upakuju svadju i dizemo onda ruku bez potrbe jedni na druge
ja , sarajka volim i postujem Krajinu i molim da nas sarajlije negledate kroz ove izvikane polupismene,needukovane politicare.oni su svakako prolazni, narod ostaje
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Šandor wrote:
Nosferatu wrote:I sad - namjesto da se Krajsnici smiju tebi - Sarajlio koji si srao u fisek novinski pa sa balkona to baco, nisi vode imao, ni struje, 1/3 Sarajeva sve cetnik do cetnika, 1/3 pobjeze u pizdice, 1/3 zavalise i opljackase domaci svercer i popljackase glavni grad bez da je cetniki usao - sve je opljackano, a blokada se nije mogla deblokirati bez da Srebrenicanima padnu glave, bez da u Daytonu mi vracamo Krajinu bolan, cijeli Mrkonjic Grad, djelove opstina Kljuc, Bos. Petrovac. Sanski Most. Drvar. Sipovo. Sve je to moralo biti vraceno da se namiri za Vogoscu, Ilijas, Ilidzu i Grbavicu. I na kraju - umjesto da se tebi Krajsnici smiju - jer najozbiljniji napad koji se je desio da se deblokira grad Sarajevo su izveli mujahedini koji su dosli do starog Ilijasa - i mogli i dalje da ih nisu nase domace balije zavalile i izdale - pa ljude su pobili tu, i od tad - normalno da nisu htjeli da se infilitriraju u nase zavaljene bekan odrede u kojima je svako guro drugog ispred sebe "naprijed" a ja cu za tobom, il' nazad braco a ja cu ispred vas ti si nasao - nesto Krajini reci? Pogledaj bolan - gdje je bio od Avnoj 1, Avnoj 2, ZAVNOBIH, i ko je u Sarajevo Ustasko gnjezdo opet usao - Srbin iz Pljevlja zvani Valter Peric.
Usra ga ti s ovom pričom. Dijelovi Sarajeva vraćeni su u Dejtonu na štetu oslobođenih teritorija u drugim krajevima zato što je Sarajevo žila kucavica. Veza između Zenice i Jablanice. Dok je bio rat iz Sarajeva se do Zenice išlo "Bogu iza nogu". Tim putevima danas samo planinari idu.

Znači, Hadžići, Vogošća i Ilijaš nisu traženi nazad u Dejtronu zato što se nekom jebe za druge krajeve u BiH.

Zaboravio si navesti u kojim okolnostima su Krajišnici oslobodili Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu i Sanski Most.

Teorije zavjere će zauvijek živjeti. Ali Sarajevo je bilo u veoma teškoj situaciji i oni koji govore da četnici nisu pokušavali dokrajčiti Sarajevo pojma nemaju. U nekoliko navrata ključne tačke u gradu i u okolini bile su pred padom. Na ukupno stanje u Sarajevu presudnu ulogu imao je rat sa Hrvatima. Kiseljak i Kreševo spriječavali su Sarajevo da diše i sarađivali su sa Srbima onako kako sa nama nikad nisu. Zato je veoma značajno što su vraćene teritorije oko Sarajeva. Iako je i sad korodor uzak.
Niko nije rekao da cetnici nisu probali dokrajciti Sarajevo mada su oni znali da kad je Gorazde i Krajina prekrupan zalogaj da je Sarajevo njihov talac, i nista vise, talac s kojim su znali da ce u presudnom momentu - za sebe isposlovati kakve takve prednosti sto je na kraju - i ostvareno. Sarajevo sa svojom "radnom obavezom" nije pokusavalo dokrajciti cetnike, vec je svoju mafiju prorijedilo, i gledalo kako ce ko u koju fotelju i cekalo se kad ce vise taj kraj rata, cas primirije, cas gadjaju tenkove na Trebevicu, cas radi tramvaj u gradu a kroz sve to - se osjetilo da i cetnici su zadovoljni s takvim pristupom - kronicno deficiti s ljudstvom koje opet, gine. 2 ovdje. 1 tu. 1 ovdje. 2 tu. Neminovnosti ratne. Oni koji su za veliku akciju i bili su izginuli i tanko raslojeni - npr. Sarajlije su isle van Sarajeva - cuvati linije po selima i gorama, doslo im to kao - odmor, popravljane dijete, punjenje baterija i nakon te familijarizacije s terenom koji je trebalo probiti opet sta bi? Razne UDBE, Cenexi, Fikret Muslimovici, Munje prisluskivale 400 linija, piskaralo se, slala se pisma koja su necije karijere lansirale a necije prizemljivale, djelili cinovi, igrali se teatralno predsjednistva, zabavljao se narod uglavnom s tim ko je otisao, i ko nije, ko se vratio i jel kakve slike donjeo, i paklo cigara, kilu kafu. Onda dodje i ta ofanziva - pazljivo izrezirana i toliko dugo najaljvivana - da sam cak i ja u Bihacu - znao da krece, i prvi dan su odmah najavili i gdje su krenuli na kojim pravcima i nije mi nikad bilo jasno sto se oslobadja Treskavica, Trebevic, i ide se na Lukavicu, haman, koliko i - dio grada kroz koji se moralo proci do slobode. Pa se desio onda da na Nisickoj Visoravni pogine 400 ljudi u par dana. Pa da Srebrenica dobije komandu da vezuje sto vece snage neprijatelja uz sebe, pa onda - pade sapatom. Sto? Kazu Srbi - demilitarizovana zona koja nas pokusava napasti. Hvala gen. Delicu, i jatacima. Trebali smo i mi u Bihacu - da nas sve poredaju u jedan esalaon ko na Staljingradu - pa krenuti goli na cetnike - samo da vezujemo snage ne bi li - se probilo to Sarajevo iz okruzenja, a drugima kako god bude, bice.

Poenta je - pogledaj samo - gdje je taj bubreg RS koji smo im vratili u ruke, to nije bilo koji dio RS, pa nisu Srbi imali diletatne i pocetnike u diplomatiji vec zna se ko - pogledaj auto put Bihac - Sarajevo, pa cu ti reci sta je zila kucavica, a sta je "od Marin Dvora - do Sebilja" polikita onih koji "nisu mogli" aerodrom da oslobode ali posto im je tu - centar i vile, te fotelje te famalija, mora biti da bude Sarajevo do Zenice zila kucavica, to kako cemo od Zenice ikud dalje - e, o tom po tom jarane. Daleko je Zapad, bolje na sedzdu pa preko Jablanice do Makarske, nego na Bisce pa preko Zagreba tamo negdje Svica, Austrija, Deutchland. Isto ko sto je bolje preko Brckog koridorom 5c pa onda - imaju Hrvati put dobar, Bratstva Jedinstva - ako treba i na zapad, mozes brzo stici. A ako treba i na sjever, u centralnu Europu, pa malo u Rusiju, da i komsije imaju koristi kakve od tog puta.

Na kraju krajeva - zna se sta je glavni grad, a sta Krajina. A sta Istocna Bosna. U Krajini naberi teritorija da je 49:51, u Srebrenici osveti glave Srba koji su izginuli drzeci Sarajevu u blokadi tri i pol godine. Vuci siti i ovce na broju. Ovo nije teorija zavjere. Ovo je fakticki ono sto se je dogodilo, to sto to niko nije zaustavio je = dozvoljavanju da se dogodi, a dozvoljavanje da se dogodi - katastrofalne greske = odgovornost za koju se mora krivicno snositi teret i biti u blajboku a ne na vlasti. Kad je padala Srebrenica u tim momentima - predsjednistvo je vise potreslo da Slijadzic nece da bude premijer vlade, nego sto - tamo neke jadnike poklase.

I jos kao - nije to, to. Pa sto to ne mogu Sarajlije kroz Srpsku Ilidzu i Vogoscu da idu u Zenicu - a Krajsnici mogu kroz Srpski Mrkonjic Grad i Hrvatsko Jajce - do centralne Bosne, i obratno? I na kraju - ako je zila kucavica - sto ne prokuca nakon 12 godina? Dadnes komad Krajine, ides preko teritorija koje si pjeske oslobodio da bi ga vratili u RS iz "presjednistva" i dodjes pred Sarajevo taman - i onda sjedis 2 sata u saobracaju jer nije napravljena zila kucavica da barem znas za sta si ginuo i bio zavaljen. Kljucno je da se je oslobodila, jel tako? Nisu iz Krajne vikali - polako - za 12 godina cemo probiti obruc oko Sarajeva, pa ce biti sve, nego iz Sarajeva vicu i Sarajlijama i svima drugim iz "presjednistva" polako, napravit ce se i taj auto-put. Kud se zuri? Pa otvoren je aerodrom na Butmiru, a drugima kojima se zuri, neka cekaju kad nemaju kinte da lete ko gospoda i kad idu po selima gdje nema avio-transporta. Meni to - nekako tako se prima.

I da - u kojim su okolnostima - Krajsnici oslobodili - od Kupresa sve do Jajca, 20 km od Novog i Prijedora? Da i to - nisu u Sarajevu nam isposlovali i sredili? Reci cu ti ja u kojim okolnostima. U okolnostima kad je propao projekat AP ZB - i kad se je potvrdilo da jedini predstavnik muslimana je predsjednistvo u Sarajevu, s kojim su onda morali sjesti - i napraviti saveznistvo Hrvati jer bolje cijela RH i Federacija - nego HZ HB i krnja Hrvatska, pod kumstvom Americkim, pa onda - dobiti zeleno svjetlo nakon poklane Srebrenice - da i oni naprave egzodus Srba, da bi se ovi malo o sebi pobrinuli, a onda - i mi da RS podstaknemo da razmisljaju malo vise o miru, a malo manje o ratu. Na taj nacin je pao s cetvritim (AP ZB) i treci entitet (HZ HB).

Sta bi da nije propala AP ZB nego zazivjela? Nasli se u svijetu AP ZB kao legalni predstavnik umjerenih muslimana, HZ HB i RS i odlucili sudibnu Bosne. A onda - ovi koji nece - Alijini - bi bili primorani. Jer sta ce? Ratovati, za sta i s kim? Protiv koga sve? Srbije, Hrvatske i oko 85% teritorija BiH? (70% Srbi, 15 Hz Hb 10 AP ZB).

I za ovo ne krivim ja nikog, osim - vlasti koje su se smjestile i dan danas su u Sarajevu. "Organi" vlasti. Ali mi je krivo sto Sarajlije - misle da njima pripada nesto, za sta se nisu sami izborili. To mi je krivo. Odakle to pravo da se to "podrazumjeva"? I sta bi bilo - da su drugi racunali da im pripadaju zile kucavice za koje se nisu izborili, i za koje bi se trebali izboriti Sarajlije, narucito one s "radne obaveze"? Sta bi onda bilo. To je meni krivo. Ne ne zahvalnost, nego uopste nesvjesnot o krupnoci tog ustupka, kao da su Srbi ginuli tri i pol godine i onda pokupili se - uzeli i dovratke iscupali, i mrtve i uticinice - i otisli s repom medju nogama. Jer - mnoge tj. gotovo sve Sarajlije misle da je to tako bilo. Pa neka imaju i alternativnu teoriju ma kako teska bila za progutati.

I na kraju. Ja nisam za to - da su Sarajlije trebale ginuti u hiljadama da se deblokira to Sarajevo. Ali jesam za to da je trebalo hiljade poslati mozda nekim Srebrenicanima ili mozda negdje na Doboju koji je bio okruzen s tri strane od ABiH ili u Brcko gdje je 49% opstine drzala ABIH a sami grad ne. Znalo se je - gdje su strateske tacke i za RS koje su na prvoj liniji. Pa tamo onda uzmi, oslobodi Ilijas, Vogoscu i Grbavicu i Ilidzu. Ali nemoj mene sputavati na ustrb sebe. Jer ja sam sasvim siguran da je suprotno i da se je Sarajevo deblokiralo a da je Krajina ostala u okruzenju - da nebi Sarajlije pristale na to - da se vrate u blokadu - a da Krajsnicima se obezbjedi neki put - do centrale Bosne. Pa odakle onda pravo, da se od drugog - to ocekuje? Jer je i u interesu - svih Bosanaca - da je Sarajevo - beskaharno i da vlada, a da drugi budu periferija do koje ce se doci, mozda nekad. Jel nesto pogresno s ovom vizurom? Jer - ukoliko me sjecanje ne vara - mi smo digli se na oruzije upravo jer ovako su u Beogradu razmisljali - o sebi, u poredenju s nama ostalima. I ne samo to. Ko bi onda u Sarajevu amabsade gradio, drzavi apart, investirao milione, kome bi Srbi koji su defakto odluku napravili da nece vise zivjeti u Sarajevu prodavali imovinu i ko bi izvana dolazio za koferima para da ih ostavi za kucu ili stan koji je dosegao takve cijene da prosjecan covjek u Sarajevu koji je ostao - kako ce kupi sebi sa prosjecnom platom, prosjecan stan? Moze li?

Nista se od ovoga nece promjeniti danas, ali bih zeljeo da ljudi o ovome razmisle malo, da se malo senzitiraju u pogledu " Bosna pocinje i zavrsava gdje i kanton Sarajevo" prakse, jer ne interesuje me sta misle u teoriji, praksa je ono sto je bitno. Jer siguran sam da Sarajevo bi i dan danas bilo u okruzenju da su drugi o samim sebi tako razmisljali i samo se o sebi starali. Ali nisu. I vrijeme je da i oni valjda imaju - kao sto rekose - normalan put, kantonalnu bolnicu, bolnicu u Sanskom mostu a ne kliniku iz koje moraju u RS prebacivati iole ozbiljnije bolesnike, da mogu da kopaju gips ako hoce da kopaju a ne cekaju 2 i pol godine dozvolo tj. hoce li u dvije zgrade jedna se odluka u Sarajevu donjeti, umjesto da se gleda jel ovo zahtjev SDP-ovca i SDP-ovske opstine e kurac njima bez ove tarife, jel ovo onaj moj, il' je njegov, i ako je njegov - prvo mora da mi dodje ovo, za ono, ono za ovo. Pa gdje to ima covjece? Dokle ce se tako doci? Ja znam da je slicno i na mini nivoima kantona i onda opstina - ali valjda ako ce se kretati od nekuda, i ako ce se drzava cini funkcionalnijom, to ne moze od mjesne zajednice, vec mora od najvisih struktura, pa na nize, jedino je tako logicno da ide.
spreca

Post by spreca »

Citajuci postove imam utisak da se radi o utakmici Jedinstvo-Zeljo ili Sarajevo pa svako navija za svoga sto je apsolutno pravilno,ali nemogu da shvatim da se na ovakav nacin vodi razgovor o zajedickoj nam drzavi BiH.
Rijec ide samo o federaciji jesmol to mi dali rs zeleno svjetlo na odlazak.Meni je drag svaki dio BiH, ostale njene dijelove nesmijemo zaboravljati.Nasi politicari(tupoglavci)su poznati po tome da svako vuce vodu na svoj mlin i da zvadaju ali nesmijemo im dozvoliti vise da nam to rade jer se radi o nama i o nasoj glavi i buducnosti.Nisam krajisnik ali imam pitanje za sve nas imali BiH bez krajine?.Geografski sam tacno na suprotnoj strani od krajine ali je isto tako volim kao i svoj rodni kraj i ni trunku manje.
Poruka nekima ovdje na forumu koji pokusavaju bacati kosti preporucujem
ako nemaju trebu neka se uhvate desanke sakic da bi skinuli svoje nagone a krajinu ne dirajte.
spreca

Post by spreca »

Nosferatu wrote:
Šandor wrote:

Teorije zavjere će zauvijek živjeti. Ali Sarajevo je bilo u veoma teškoj situaciji i oni koji govore da četnici nisu pokušavali dokrajčiti Sarajevo pojma nemaju. U nekoliko navrata ključne tačke u gradu i u okolini bile su pred padom. Na ukupno stanje u Sarajevu presudnu ulogu imao je rat sa Hrvatima. Kiseljak i Kreševo spriječavali su Sarajevo da diše i sarađivali su sa Srbima onako kako sa nama nikad nisu. Zato je veoma značajno što su vraćene teritorije oko Sarajeva. Iako je i sad korodor uzak.
Niko nije rekao da cetnici nisu probali dokrajciti Sarajevo mada su oni znali da kad je Gorazde i Krajina prekrupan zalogaj da je Sarajevo njihov talac, i nista vise, talac s kojim su znali da ce u presudnom momentu - za sebe isposlovati kakve takve prednosti sto je na kraju - i ostvareno. Sarajevo sa svojom "radnom obavezom" nije pokusavalo dokrajciti cetnike, vec je svoju mafiju prorijedilo, i gledalo kako ce ko u koju fotelju i cekalo se kad ce vise taj kraj rata, cas primirije, cas gadjaju tenkove na Trebevicu, cas radi tramvaj u gradu a kroz sve to - se osjetilo da i cetnici su zadovoljni s takvim pristupom - kronicno deficiti s ljudstvom koje opet, gine. 2 ovdje. 1 tu. 1 ovdje. 2 tu. Neminovnosti ratne. Oni koji su za veliku akciju i bili su izginuli i tanko raslojeni - npr. Sarajlije su isle van Sarajeva - cuvati linije po selima i gorama, doslo im to kao - odmor, popravljane dijete, punjenje baterija i nakon te familijarizacije s terenom koji je trebalo probiti opet sta bi? Razne UDBE, Cenexi, Fikret Muslimovici, Munje prisluskivale 400 linija, piskaralo se, slala se pisma koja su necije karijere lansirale a necije prizemljivale, djelili cinovi, igrali se teatralno predsjednistva, zabavljao se narod uglavnom s tim ko je otisao, i ko nije, ko se vratio i jel kakve slike donjeo, i paklo cigara, kilu kafu. Onda dodje i ta ofanziva - pazljivo izrezirana i toliko dugo najaljvivana - da sam cak i ja u Bihacu - znao da krece, i prvi dan su odmah najavili i gdje su krenuli na kojim pravcima i nije mi nikad bilo jasno sto se oslobadja Treskavica, Trebevic, i ide se na Lukavicu, haman, koliko i - dio grada kroz koji se moralo proci do slobode. Pa se desio onda da na Nisickoj Visoravni pogine 400 ljudi u par dana. Pa da Srebrenica dobije komandu da vezuje sto vece snage neprijatelja uz sebe, pa onda - pade sapatom. Sto? Kazu Srbi - demilitarizovana zona koja nas pokusava napasti. Hvala gen. Delicu, i jatacima. Trebali smo i mi u Bihacu - da nas sve poredaju u jedan esalaon ko na Staljingradu - pa krenuti goli na cetnike - samo da vezujemo snage ne bi li - se probilo to Sarajevo iz okruzenja, a drugima kako god bude, bice.

Poenta je - pogledaj samo - gdje je taj bubreg RS koji smo im vratili u ruke, to nije bilo koji dio RS, pa nisu Srbi imali diletatne i pocetnike u diplomatiji vec zna se ko - pogledaj auto put Bihac - Sarajevo, pa cu ti reci sta je zila kucavica, a sta je "od Marin Dvora - do Sebilja" polikita onih koji "nisu mogli" aerodrom da oslobode ali posto im je tu - centar i vile, te fotelje te famalija, mora biti da bude Sarajevo do Zenice zila kucavica, to kako cemo od Zenice ikud dalje - e, o tom po tom jarane. Daleko je Zapad, bolje na sedzdu pa preko Jablanice do Makarske, nego na Bisce pa preko Zagreba tamo negdje Svica, Austrija, Deutchland. Isto ko sto je bolje preko Brckog koridorom 5c pa onda - imaju Hrvati put dobar, Bratstva Jedinstva - ako treba i na zapad, mozes brzo stici. A ako treba i na sjever, u centralnu Europu, pa malo u Rusiju, da i komsije imaju koristi kakve od tog puta.

Na kraju krajeva - zna se sta je glavni grad, a sta Krajina. A sta Istocna Bosna. U Krajini naberi teritorija da je 49:51, u Srebrenici osveti glave Srba koji su izginuli drzeci Sarajevu u blokadi tri i pol godine. Vuci siti i ovce na broju. Ovo nije teorija zavjere. Ovo je fakticki ono sto se je dogodilo, to sto to niko nije zaustavio je = dozvoljavanju da se dogodi, a dozvoljavanje da se dogodi - katastrofalne greske = odgovornost za koju se mora krivicno snositi teret i biti u blajboku a ne na vlasti. Kad je padala Srebrenica u tim momentima - predsjednistvo je vise potreslo da Slijadzic nece da bude premijer vlade, nego sto - tamo neke jadnike poklase.

I jos kao - nije to, to. Pa sto to ne mogu Sarajlije kroz Srpsku Ilidzu i Vogoscu da idu u Zenicu - a Krajsnici mogu kroz Srpski Mrkonjic Grad i Hrvatsko Jajce - do centralne Bosne, i obratno? I na kraju - ako je zila kucavica - sto ne prokuca nakon 12 godina? Dadnes komad Krajine, ides preko teritorija koje si pjeske oslobodio da bi ga vratili u RS iz "presjednistva" i dodjes pred Sarajevo taman - i onda sjedis 2 sata u saobracaju jer nije napravljena zila kucavica da barem znas za sta si ginuo i bio zavaljen. Kljucno je da se je oslobodila, jel tako? Nisu iz Krajne vikali - polako - za 12 godina cemo probiti obruc oko Sarajeva, pa ce biti sve, nego iz Sarajeva vicu i Sarajlijama i svima drugim iz "presjednistva" polako, napravit ce se i taj auto-put. Kud se zuri? Pa otvoren je aerodrom na Butmiru, a drugima kojima se zuri, neka cekaju kad nemaju kinte da lete ko gospoda i kad idu po selima gdje nema avio-transporta. Meni to - nekako tako se prima.

I da - u kojim su okolnostima - Krajsnici oslobodili - od Kupresa sve do Jajca, 20 km od Novog i Prijedora? Da i to - nisu u Sarajevu nam isposlovali i sredili? Reci cu ti ja u kojim okolnostima. U okolnostima kad je propao projekat AP ZB - i kad se je potvrdilo da jedini predstavnik muslimana je predsjednistvo u Sarajevu, s kojim su onda morali sjesti - i napraviti saveznistvo Hrvati jer bolje cijela RH i Federacija - nego HZ HB i krnja Hrvatska, pod kumstvom Americkim, pa onda - dobiti zeleno svjetlo nakon poklane Srebrenice - da i oni naprave egzodus Srba, da bi se ovi malo o sebi pobrinuli, a onda - i mi da RS podstaknemo da razmisljaju malo vise o miru, a malo manje o ratu. Na taj nacin je pao s cetvritim (AP ZB) i treci entitet (HZ HB).

Sta bi da nije propala AP ZB nego zazivjela? Nasli se u svijetu AP ZB kao legalni predstavnik umjerenih muslimana, HZ HB i RS i odlucili sudibnu Bosne. A onda - ovi koji nece - Alijini - bi bili primorani. Jer sta ce? Ratovati, za sta i s kim? Protiv koga sve? Srbije, Hrvatske i oko 85% teritorija BiH? (70% Srbi, 15 Hz Hb 10 AP ZB).

I za ovo ne krivim ja nikog, osim - vlasti koje su se smjestile i dan danas su u Sarajevu. "Organi" vlasti. Ali mi je krivo sto Sarajlije - misle da njima pripada nesto, za sta se nisu sami izborili. To mi je krivo. Odakle to pravo da se to "podrazumjeva"? I sta bi bilo - da su drugi racunali da im pripadaju zile kucavice za koje se nisu izborili, i za koje bi se trebali izboriti Sarajlije, narucito one s "radne obaveze"? Sta bi onda bilo. To je meni krivo. Ne ne zahvalnost, nego uopste nesvjesnot o krupnoci tog ustupka, kao da su Srbi ginuli tri i pol godine i onda pokupili se - uzeli i dovratke iscupali, i mrtve i uticinice - i otisli s repom medju nogama. Jer - mnoge tj. gotovo sve Sarajlije misle da je to tako bilo. Pa neka imaju i alternativnu teoriju ma kako teska bila za progutati.

I na kraju. Ja nisam za to - da su Sarajlije trebale ginuti u hiljadama da se deblokira to Sarajevo. Ali jesam za to da je trebalo hiljade poslati mozda nekim Srebrenicanima ili mozda negdje na Doboju koji je bio okruzen s tri strane od ABiH ili u Brcko gdje je 49% opstine drzala ABIH a sami grad ne. Znalo se je - gdje su strateske tacke i za RS koje su na prvoj liniji. Pa tamo onda uzmi, oslobodi Ilijas, Vogoscu i Grbavicu i Ilidzu. Ali nemoj mene sputavati na ustrb sebe. Jer ja sam sasvim siguran da je suprotno i da se je Sarajevo deblokiralo a da je Krajina ostala u okruzenju - da nebi Sarajlije pristale na to - da se vrate u blokadu - a da Krajsnicima se obezbjedi neki put - do centrale Bosne. Pa odakle onda pravo, da se od drugog - to ocekuje? Jer je i u interesu - svih Bosanaca - da je Sarajevo - beskaharno i da vlada, a da drugi budu periferija do koje ce se doci, mozda nekad. Jel nesto pogresno s ovom vizurom? Jer - ukoliko me sjecanje ne vara - mi smo digli se na oruzije upravo jer ovako su u Beogradu razmisljali - o sebi, u poredenju s nama ostalima. I ne samo to. Ko bi onda u Sarajevu amabsade gradio, drzavi apart, investirao milione, kome bi Srbi koji su defakto odluku napravili da nece vise zivjeti u Sarajevu prodavali imovinu i ko bi izvana dolazio za koferima para da ih ostavi za kucu ili stan koji je dosegao takve cijene da prosjecan covjek u Sarajevu koji je ostao - kako ce kupi sebi sa prosjecnom platom, prosjecan stan? Moze li?

Nista se od ovoga nece promjeniti danas, ali bih zeljeo da ljudi o ovome razmisle malo, da se malo senzitiraju u pogledu " Bosna pocinje i zavrsava gdje i kanton Sarajevo" prakse, jer ne interesuje me sta misle u teoriji, praksa je ono sto je bitno. Jer siguran sam da Sarajevo bi i dan danas bilo u okruzenju da su drugi o samim sebi tako razmisljali i samo se o sebi starali. Ali nisu. I vrijeme je da i oni valjda imaju - kao sto rekose - normalan put, kantonalnu bolnicu, bolnicu u Sanskom mostu a ne kliniku iz koje moraju u RS prebacivati iole ozbiljnije bolesnike, da mogu da kopaju gips ako hoce da kopaju a ne cekaju 2 i pol godine dozvolo tj. hoce li u dvije zgrade jedna se odluka u Sarajevu donjeti, umjesto da se gleda jel ovo zahtjev SDP-ovca i SDP-ovske opstine e kurac njima bez ove tarife, jel ovo onaj moj, il' je njegov, i ako je njegov - prvo mora da mi dodje ovo, za ono, ono za ovo. Pa gdje to ima covjece? Dokle ce se tako doci? Ja znam da je slicno i na mini nivoima kantona i onda opstina - ali valjda ako ce se kretati od nekuda, i ako ce se drzava cini funkcionalnijom, to ne moze od mjesne zajednice, vec mora od najvisih struktura, pa na nize, jedino je tako logicno da ide.
podapisujem :faraon1: :bih:
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Svetlana wrote:ako mi dozvbolite u vezi teme nekoli rijeci,
mi ovde sarajlije obicni gradjani imamo veoma dobro misljenje o narodu u krajini i njegovoj specificnosti bosanske drzave, ta netrpeljivost koja se potura obicnom narodu nedolazi ni u kom slucaju od nas sarajlija nego od politicara koji se se sa svih strana ovde u sarajevu naselili i preko noci postalai ko biva nekakva elita....na pozicijama su ovde ljudi koje iskljucivo zanima licni profit a ne narod...imam dosta rodbine porijeklom iz krajine, veoma se odbro slazemo...i nebih mjenjala to ni za sta na svijetu.
s toga molim da se mi obicni gradjani cuvamo tih politickih smutljivaca koji nam upakuju svadju i dizemo onda ruku bez potrbe jedni na druge
ja , sarajka volim i postujem Krajinu i molim da nas sarajlije negledate kroz ove izvikane polupismene,needukovane politicare.oni su svakako prolazni, narod ostaje
:thumbup:

Zivim vec 9 godina u Sarajevu i NIKAD nisam ni od jednog Sarajlije cuo nesto lose o Krajini i Krajsnicima. Stavise, veoma nas vole i cijene
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Zivio i u Sarajevu, a i u istocnoj Bosni. Nisam u Krajini, ali svejdeno ti je to kad je u pitanju odnos Sarajeva prema drugim dijelovima Bosne.
U svojim kontaktima sa ljudima iz Sarajeva nikad nisam primijetio neke predrasude ili mrznju prema ljudima iz drugih dijelova Bosne. Supaka ima svugdje, pa i na ovom forumu. Medju sarajlijama ima onih koji sebe smatraju visim bicima jer su "rodjene Sarajlije" ili im je tako mozda lakse da misle. To najvise govori o njima kao osobama, a uopste ne pokazuje odnos Sarajeva prema drugim gradovima, pa i prema Krajini. Sarajevo jeste glavni grad ove zemlje i kao takvo, vjerovatno i treba najvise ulagati u njega. Iz istih razloga se nije smjelo dopustiti da ono padne u cetnicke ruke tokom rata.

P.S.
Jedna digresija. Inace mislim da smo mi istocnjaci drugi po uspjehu infiltriranja u institucije i sistem Sarajeva. Kapu skidamo Hercegovcima. Oni su nenadmasni. :D
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Vratimo se problemima...,jdan od najvecih doduse problem je ne povezanost Krajine s ostalim dijelovima BiH...,brza cesta bi bila najbolje rijesenje i dokaz recimo Sarajeva da ne zaboravlja Krajinu,kad samo zamislim umjesto 6 sati vozim se 2-3 sata autoputem do Sarajeva,ehh sta bi bilo kad bi bilo.
Unjustice

Post by Unjustice »

Nosferatu wrote:Unjustice - ljepo to izgleda na papiru, ali ja bih molio nekog starijeg, dakle 40 i 50-to godiste, ako moze da kaze koju rijec o ovome sto cu napisati, jer ja sa svojih 27 godina nemam dovoljno uvida u stvar.

Ovako prica ide. I prica je podlozna ispravkama, od ljudi koji ovu tematiku bolje poznaju, a ja - posto sam zivjeo u Sarajevu i Bihacu koji je na periferiji ove neke politike - nisam najstrucniji da pisem o ovome.

Toliko o "toj" prici da smo braca i da smo "jedno"... i ukratko objasnjenje - zasto dokle je god ko je na vlasti Krajsnici ce imati sipak kao i u ratu. Krajina je dobar sluga, a zao gospodar. Barem po prici "Bosnjaka" kojima neko upali svjetlo onog dana kad ih SANU pusti iz zatvora na inicijativu Dobrice Cosica.
Znam ja pricu iz Krajine jos prije rata. Sticajem okolnosti blizi clan obitelji mi je suradjivao poslovno sa Agrokomercom, tako da sam pricu cuo jos prije rata. I sam sam Krajisnik, doduse ne iz tog dijela Bosanske Krajine, medjutim znam pricu vrlo dobro.

Iskreno narod u zapadnoj Bosanskoj Krajini je bio kaznjavan decenijama u vrijeme bivse Jugoslavije i znam ko su i sta su bili Pozderci. Jedan mladji Hakija je nesto znacio u tom kraju, drugi stariji i puno vazniji je bio cak predsjednik ustavnog suda SFRJ u vrijeme kad je Milosevic trebao njegovu suglasnost za promijenu ustava SFRJ, kako bi promijenio status Kosovu i Vojvodini. Posto je nije imao, Hamdija Pozderac je zato ubijen, Agrokomerc unisten, a Fikret u zatvoru zbog izdavanja mjenica sa kojom je radila citava Jugoslavija, pocev od drzavnih kombinata pa do malih privatnika.

Znam i o Fikretu sve i sta je znacio za taj kraj. Ekonomski gledano, njegova uloga je bila pozitivna. Medjutim Fikreta ne da ne bi uspjeo nego ga ne bi bilo na mapi ni u ekonomskim vodama, a niti Agrokomerca da nije bilo Pozderaca. Kako su Pozderci pomogli razvoj tog kraja (preko Fikreta) tako su mu i odmogli kad se Milosevic obracunavao s njima jer ih je upravo diskreditirao tako sto je uhapsio Fikreta i unistio Agrokomerc.

Mislim da bi nam o tome Nijaz Durakovic mogao ispricati koju pricu i razlog zasto je to sve njemo promatrao dok je Milosevic unistavao cijeli bosnjacki kraj. Znam i o macehinskom odnosu Sarajeva (cini mi se da tu nije samo problem sa Bosanskom Krajinom, nego i drugim dijelovima BiH), nisam ni neki fun Izetbegoviceve politike, medjutim ono gdje je Fikret zakoracio i u koje vrijeme nije mu bilo pametno, ma koliko bio zasluzan za razvoj tog kraja. Narod Kladuse mu je i dalje slijepo vjerovao i tu je napravio gresku. Jebiga bilo je cudo i da mu ne vjeruje nakon svega sto je Fikret postigao u tom kraju na ekonomskom planu u prethodnim godinama.

Nakon pocetka rata, taj narod je slijepo vjerovao Fikretu. Da je ostao u ekonomskim vodama i da je pokusao izvlaciti ponovo taj kraj mislim da bi mogao izvuci od Izetbegovica ono sto mu je bilo neophodno da se taj kraj ponovi vrati na pravi put. Da li je bio ucjenjen u zatvoru SFRJ tokom "afere Agrokomerc" ili ne medjutim cinjenica (sto sam i sam par puta na slikama vidio) da su mu u Kladusi defilirali najgori koljaci Bosnjaka, cetnici. Pametnom dosta. Znam sve sta je bilo, posto smo mi braca, ne vidim razloga za daljnje prepucavanje sto se toga tice. Bilo je zajebali smo se manje ili vise svi, idemo dalje, pogotovo jer ako budemo neslozni mozemo svi otici do vraga, a Beograd ce sigurno rovariti i potpirivati nekakav novi medjubosnjacki sukob upravo u tom kraju. Zato ih treba preduhitriti.

Znaci za sve amnestija (osim za one koji su sa uzitkom ubijali Bosnjake) i idemo dalje. Revansizam ili tako nesto ne dolazi u obzir i treba u korijenu biti sasijecen. Sto se mene tice ili DNZ ili SDA, cini mi se da je ista neka stvar samo drugo pakovanje. Nama treba alternativna politicka snaga koja ce nas izvuci iz blata.

Zapadna Krajina, sto znaci i Bihac i Cazin i Kladusa radom i redom se trebaju izboriti da ih drugi uvazavaju. Infrastrukturno jesu otcijepljeni od ostatka FBIH i tu se treba raditi. Dobra je ideja o izgradnji autoceste od Izacica ka koridoru 5C. Mislim da se tu jos treba raditi.

Naravno prvi preduslov je totalno pomirenje u svim pravcima i mislim da tu incijativu trebaju poduzeti nacelnici zapadno-bosansko krajiskih opcina pa i javni radnici i intelektualci.
Svetlana

Post by Svetlana »

kao sto rece jedan od ucesnika ove debate o Krajini, svugdje ima s....ka pa i u mom rodnom sarajevu gdje i danas zivim. mnogi se u ime Sarajeva predstavljaju i time necasno uticu na ovaj grad koji je za svakoga otvoren, ovde necete biti ni gladni ni zedni, i nemojte molim vas brkati zvanicnu politiku i gradjane sarajeva koji su prihvatili cinjenicu da zivjeti u gradu znaci i obavezu pocev od edukacije pa nadalje. Zato , mnogi su ime Sarajheva radili necasne radnje, i volila bi da se nas gradonacelnik ogradi od raznoraznih bandita sumnjivog morala, svercera i tome slicnih. vec sam pisala, pola familije mi je iz Krajine, ja ih postujem a i oni mene.
Neka je svako proklet tko pravi razdor i mrznju izmedju Sarajeva i Krajine
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Čarobni ključić na temu , cilj ove teme je bila svađa .
Ovaj musketir klasicni udbas baci kostz i povuci se .
Prolema ima i oni s e trebaju rjesavat ,Sarajevo kao velgrad ima prednosti i nedostatke tako i Bihać ima pluseve i minuse , šupaka budala i krivi drva je bili i biće dok je VIKA I SVITA .
Svi smo sjebani neko više neko manje i samo zajedno možemo naprijed .
Imam hrpu ili dvije hrpe raje iz Sa , koji nisu na nivou da razmišljaju o mnei kao iz bihaća ili kao o meni iz goražda ili mostara, oni razmišaljjku o meni kao o meni sam svim mojim nedostatcima i plusevima.
Isto kao šti i ja razmišljam o niima kao o individuama .
Sami smo krivi što su nam poltičari najmanjeg kalibra 6.35 ... i što ne znaju malo vode i na naš mlin.
schevar

Post by schevar »

BISCANIN2 wrote:Čarobni ključić na temu , cilj ove teme je bila svađa .
Ovaj musketir klasicni udbas baci kostz i povuci se .
Prolema ima i oni s e trebaju rjesavat ,Sarajevo kao velgrad ima prednosti i nedostatke tako i Bihać ima pluseve i minuse , šupaka budala i krivi drva je bili i biće dok je VIKA I SVITA .
Svi smo sjebani neko više neko manje i samo zajedno možemo naprijed .
Imam hrpu ili dvije hrpe raje iz Sa , koji nisu na nivou da razmišljaju o mnei kao iz bihaća ili kao o meni iz goražda ili mostara, oni razmišaljjku o meni kao o meni sam svim mojim nedostatcima i plusevima.
Isto kao šti i ja razmišljam o niima kao o individuama .
Sami smo krivi što su nam poltičari najmanjeg kalibra 6.35 ... i što ne znaju malo vode i na naš mlin.

istog sam misljenja :oops: :-D
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Jedno kolo, jedna raja
od Prijedora do Mostara
od Bihaca do Zvornika
Sarajevo svima dika
Bosancima Bosna dika! :bih: :D
sarkić ajid-paša

Post by sarkić ajid-paša »

Odbacujem svaku pomisao da se gradjani Krajine i Sarajeva nesto mrze, gradjani ne donose odluke koje brinu krajišnike vec to donose politicari.
Mi trazimo brzu cesto,ako autoput nije rentabilan, upravo da se povezemo sa Sarajevom kao svojim glavnim gradom.Nazalost, mi nema politicara u vrhu drzave da donesu takvu odluku.

Brza cesta ili autoput od Kladuse do Sarajeva ima bitnu ulogu u jacanju cjelovitosti BIH.Druga bitna stvar je blizina Karlovca tj.autoputa koji vodi u EU.
Od Kladuse do Karlovca ima 50-60 km.To je najbliza dionica za povezivanje BIH sa EU.I sada pola BIH preko Bihaca i KLaduse ima najblizu vezu sa Italijom,Austrijom i dalje.
To je najlogicnija i najbliza veza Sarajeva i EU preko BIhaca i Krajine.
Ta cesta ekonomski zblizava centralnu bosnu i krajinu i prestavlja znacajan politicki faktor u jacanju drzave BIH.

Netrebamo ici u proslost jer nemozemo nista rjesiti, trebamo ici u buducnost i praviti strateske poteze za jacanje BIH
danas

Post by danas »

moze li neko razdovjiti ono "neda" u naslovu teme, izbode mi oci... :-) :-) :-)
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Moze li meni neko naci podatak, gdje tacno prestaje Kraj'na tj. ko se smatra Krajsnikom a ko ne, posto to je tako najbolje - raskrstiti, jer nekih oficijalnih granica nema. Govorim o istocnoj toj granici, dakle - gdje prestaje Krajna?

Jel Drvar Krajna? Jel Mrkonjic ? Jel Kotor Varos? Koji grad na Savi je zadnji Krajski? Bos. Dubica?
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Ma ne treba mi to, treba mi neko ko zna o cemu prica.

Krajina je izgleda sve sto je zapadno od Vrbasa, ukljucujuci tu i Drvar, i Mrkonjic, i Bos. Gradisku, sve do Srpca na Savi...

Jajcani nisu Krajsnici, tako da vjerovatno tu prestaje ta cosak te regije...
BebaSelimovicOsobno

Post by BebaSelimovicOsobno »

Što pitaš, kad znaš 8)
Nosferatu

Post by Nosferatu »

BebaSelimovicOsobno wrote:Što pitaš, kad znaš 8)
Pitam ko se izjasnjava Krajsnicima a ne za dva paragrafa Wikipedije, koja uopste ne adresira pitanje koje sam postavio.

Tebi hvala za trud, ali znamo svi za google.com. Ali ja pitam za ono sto nije na google - znaci usmena rijec nekog ko je zivjeo u Krajini i u neka druga vremena pa imao sansu obici veci dio tih opstina i znati gdje prestaje Krajina, ko se s njom identificra i kako.

Ako znas vise, blagodarim samo potrudi se malo da nesto i napises.
Post Reply