Evo opet me povuklo za kurcev zivac

nezavisno od balage koju iz usta i tastature prosipa ova brucka od insana pod pseudonimom musketir

nego tema kao takva

i sto ne vidim da, izuzev Nosferautua, dezurni kriticari Vlade i Alije nesto plaho u ovom kontekstu povlace njihovu odgovornost i pitanje izdaje

Valjda nisu upoznati, predaleko od seher Sarajva, jebi ga

Ne znaju da su isti oni Skorpijoni tri godine prije nego se desio genocid u Srebrenicu istu stvar napravili u Krajini

Ne znaju da je bio otprilike isti broj zaklanih

Ne znaju da je svaka puska i metak koji je prije i tokom rata poslat u Podrinje puska i metak vise nego je poslato u Krajinu

Jebaji ga, nije bilo novinara, nije bilo televizijskih kamera, nismo odrzavali izbor za miss Krajine, nismo imali muzicara i studija da nam pjesme napisu i moral kurcev podizu... Bono nikad nije cuo za taj kraj ni dan danas

Ali dobro je, sto se zaliti, nakon Daytona bar su vidjeli par fotki Medjunardnog crvenog krsta iz Trnopolja i Manjace

ili nenaoruzanih umproforaca koje su nam poslali...
I ja sam bas kao i Nosferatu rodjen i prohodao u tom famoznom Sarajvu, mogu cak dobiti onaj ceritifikat sto je kruzio po ovom forumu jer najmanje pet generacija gena su mi sa Kovaca

i nema tu nikakvog licnog animoziteta, bas kao sto nemam vise ni oceve familije niti je ostao bar temelj obiteljske kuce na Kovacima, svi su mi sarajevski geni zatrti u ovom ratu osim u tijelu sedamdesetogodisnje nane i sedmogodisnje kcerke od rahmetli amidze... i zamislite kakav sam ja onda psihopata ako i pored toga popizdim na svako balenje Sarajlija kad potenciraju da su njihove ratne sudbine komparativno najteze

a ko zna, mozda me i nebi smatrali ludjakom da imate bar zehru pojma kako je bilo nama u Krajini...
Antagonizam centra i periferije nije nista novo, postojao je vazda i u svim drzavama, tako je bilo, tako ce i ostati... ali ako cete ovdje srati o tim stvarima u kontekstu proteklog rata onda pokusajte bar sekundu saznati kako su se stvari odvijale... raspitajte se u kojem su pravcu preusmjereni cetnici i JNA iz kasarni Saraj'va, Tuzle i ostalih velikih gradova koje je Alija i Vlada "odbranila" tim dogovorima... pokusajte bar zamisliti kakav je osjecaj zivjeti u nekoj varosi medju brdima, na pocetku '92-e, gdje se za jedan dan udomi vise rezervista nego je stanovnika... pjani, bradati i isfrustrirani jer su morali otici iz Sehera i ostalih vecih gradova, tako se dogovorili Radovan i Alija... pokusajte zamisliti kad osvane taj dan i oni zajedno sa Skorpijonima i lokanim cetnicima zadju paliti sela, klati, strijeljati, silovati pa se spuste u grad i zaredaju krvavi pir po stanovima i kucama... a vi od vlade i TO-a ne da niste dobili ni pracku, ma niste culi cak ni onu smirujucu izjavu "Mirno spavajte, rata nece biti" jer su vec danima preusmjerili relej i mozes gledati samo Beograd i RTRS...
...upitajte se jesu li oni logori slucajnost i jesu li u njemu stvarno bile kukavice koje se nisu smijele latiti oruzja i suprostaviti se... ili su bili ljudi kao vi i svi branitelji Sarajva, samo na svoju nesrecu geografski predaleko od zgrade Predsjednistva... asocirajte na osnovu licnog i slicnog iskustva kako je provoditi dane u podrumu, ali ne pod strahom da li ce granata uletiti, nego cetnik, mozda cak i prvi komsija, jer kod nas je dragi zemljaci bio i gradjanski rat... arkanovac koji vec seta ispred zgrade, svakodnevno upada u vas stan, odnosi, razvaljuje, tuce, odvodi u logore ili park gdje je masovna grobnica vec iskopana i svakodnevno se puni... i tako svaki dan, svaki sat, svake minute, svake sekunde, sjedis i cekas na svoj red... i na kraju ako si imao srecu da te ne pokupe ili dobrog jarana Srbina koji te sakrio na tavanu svoje kuce, vizualizirajte kako je biti potrpan u slepere, autobuse, kamione i zajedno sa desetinama hiljada drugih biti istovaren u picki materinoj, kraj tebe stotine leseva iz prethodnih isporuka deportovanih iz drugih okolnih mjesta ali nesretnici jer su im trazili nakit koji ocigledno nisu imali na sto im se nije vjerovalo... prepoznas medju njima rodjake i poznanike koji vec truhnu, nastavis dalje i sretni ste jer vas nisu pitali za nakit... prodjete tih par kilometara i prezivite i onda vam cetnici u dolini na nekih tridesetak kilometara udaljenosti pokazu neki grad i kazu hajte sad lagano svojima ali pazite se mina pa vas njezno kundakom u potiljak i vi se kotrljate niz provaliju na putu ka slobodi i svojima ma ko oni bili... usput cetnici odozgora (op.a. odozgora samo seljacine u Krajini vele) sa ruba provalije malo pucaju po toj kilometrima dugoj koloni, cisto iz razonode a nije bas pametno sklanjati se u stranu sa puta jer je sve minirano i svakih pet minuta neko od tvojih saputnika odleti u havu...
Ali kurac sine sloboda, metne ti je Vlada duboko u supak kad se vec dokopas "slobodne" teritorije. Pokupe te ako si musko a nisi zaglavio u logoru... i odvedu u istu onu kasarnu iz koje su prethodno pustili cetnike i poslali u tvoj kraj... pet hefti obuke... i hajmo lagano formirati Krajisku brigadu, vi mora da ste sad ljuti nakon svega, dobro cete nam doci... i jebaji ga, iako nisi Sarajlija imas obraz, cast i ponos, ne znas doduse gdje ce te poslati, ne boris se za svoj grad, ali znas da ti je tamo ostala mati ili neko drugi bliznji jer su cetnici ostavili odredjen broj zena i staraca za kasnije razmijene bas kao sto su i tebe iskoristili u istu svrhu... i cijelo vrijeme razmisljas i molis se Bogu da je bas u tom trenutku ne siliju bivse komsije, Skorpijoni ili Arkanovci... i nadas se da ce puci cetnicka linija i da ces je spasiti, iako oko sebe vidis da se teritorijama trguje k'o na pijaci i sjedis u rovu a ne znas jel' Vlada u Saraj'vu sa Zg i Bg dogovorila da sutra sabahom u tvoj rov udju cetnici, hocel' ti na smijenu doci oni ili suborci...
E drage moje Sarajlije, ovo je fragment, ublazen pa zato ne dovoljno reprezentativan, onoga sto se zbivalo u Krajini, komadu te regije koji nije infrastrukturno bio neposredno uz granicu sa Hrvatskom... Prijedor, S. Most, Petrovac, Kljuc... o gradovima u Krajini koje cetnici nisu uzeli na samom pocetku rata zahvaljujuci mogucnosti naoruzanja preko Hrvatske, naravno parama gasterbajtera a ne Vlade, vec je dovoljno napisano... i znam ja da je vama bilo gadno tamo pod opsadom, ali ako cete o izdajama, Aliji, SDA, i srodnim temama, imajte na umu da ste sretni k'o dobitnici lota jer ste se zatekli tamo gdje jeste.