Kraj entiteta?

Locked
hAZNADAR

#526 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:nazivaj to slobodno sovinizmom - bolje biti sovinista a slobodan, negoli kosmopolita i multietnicar - a vazda hebana strana.
Tako pravdaš velikosrbe jer i oni svoj šovinizam objašnjavaju tom logikom, bolje .ebati Bošnjake nego biti .eban. Trče po selima i vrište kako dolaze islamisti, glasajte za nas inače eto vehabija, Alije i njegove deklaracije, aaaaaaaa pobacaće nam djecu lavovima bla bla bla. I kao što se protivim velikosrpskom šovinizmu, tako se protivim i tvojim nebulozama. Nema šovinizma da valja.
Ne, ja ne pravdam velikosrbe - niti kopiram njihov nacionalizam. Lako je lajati - hajd mi dokazi sovinizam frajeru ako mozes. I mnogo toga vezano za mrznju i sovinizam ti je objasnjeno sto namjerno preskaces.

Ja samo priznajem da se velikosrbi ne mogu pobijediti dosadasnjim metodama i poslije 17 god dejtona je ocito da multikulturanost i konstitutivnost nema ucinka. To sto ti zoves sovinismom su ovdje jedina pravila igre i jedin moguc metod - zao mi je sto je tako - ali tako je. Ne samo da susjedni nacionalisti imaju vise koristi od nas - vec ih i MZ nagradjuje za to i dopusta da sovinizam pobjedjuje. Pa ti budi civilizovani i moralni multkulturalac kojeg ce tapsati po ledjima i uzimati ko najveceg levata i koji ce se time tjesiti u getu. Zahebi malo svoju pedanstnost, principe i sujetu - sta mislis na ovakav nacin ostaviti sljedecim generacijama?

I opet nisi prokomentarisao podebljani i ponovljeni dio koji objasnjava konstitutivnost. Ovo je javni forum i ja te javno prozivam da odgovoris na taj dio - ili ne smijes ili ne mozes. Eto koliko je jaka i stabilna tvoja vizija.
Skijaš

#527 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Ja samo priznajem da se velikosrbi ne mogu pobijediti dosadasnjim metodama i poslije 17 god dejtona je ocito da multikulturanost i konstitutivnost nema ucinka.
Borba protiv aparthejda u Južnoj Africi je trajala duže. Nije to igra u kojoj je ulog nešto kovanica, nego ljudski životi, narodi. I neprihvatljivo je da ti, zato što nisi dovoljno kreativan da pobjediš u karantin stavljene velikosrbe, i sam tražiš pogrešna rješenja. A ovdje se radi o tom, o nesposobnosti tj. o nespremnosti sarajevskih političara da iskoriste alate koji su im na raspolaganju. Oni mogu ucjenjivati manji entitet blokadom budžeta, mogu agresivno lobirati za poseban status za Srebrenicu, mogu zatrpati Ustavni sud BiH problematiziranjem pitanja kao što je ova ideja o gradnji hidrocentrala na Drini itd itd. Međutim, radi se o tom da Tihić i Lagumdžija ne žele konflikt s velikosrbima, podijeli se tal, podijeli se teritoriju, moj prijatelj građevinac dobije tender kod tebe, tvoj prijatelj građevinac dobije tender kod mene i normalno da stagniramo.
hAZNADAR

#528 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Ja samo priznajem da se velikosrbi ne mogu pobijediti dosadasnjim metodama i poslije 17 god dejtona je ocito da multikulturanost i konstitutivnost nema ucinka.
Borba protiv aparthejda u Južnoj Africi je trajala duže. Nije to igra u kojoj je ulog nešto kovanica, nego ljudski životi, narodi. I neprihvatljivo je da ti, zato što nisi dovoljno kreativan da pobjediš u karantin stavljene velikosrbe, i sam tražiš pogrešna rješenja. A ovdje se radi o tom, o nesposobnosti tj. o nespremnosti sarajevskih političara da iskoriste alate koji su im na raspolaganju. Oni mogu ucjenjivati manji entitet blokadom budžeta, mogu agresivno lobirati za poseban status za Srebrenicu, mogu zatrpati Ustavni sud BiH problematiziranjem pitanja kao što je ova ideja o gradnji hidrocentrala na Drini itd itd. Međutim, radi se o tom da Tihić i Lagumdžija ne žele konflikt s velikosrbima, podijeli se tal, podijeli se teritoriju, moj prijatelj građevinac dobije tender kod tebe, tvoj prijatelj građevinac dobije tender kod mene i normalno da stagniramo.
Aparthejd u JA i kod nas nisu za usporedbe. Ali slazem se da odredjene stvari uzimaju svoje vrijeme.
Nasi politicari bezbeli imaju krivice - ali pitanje je kakve karte imaj udanas u ruci. Trenutno nismo bas u stanju ista blokirati i pokrenuti desavanja jer nismo sami homogeni i slozni oko mnogo toga. A to nismo jer nam je poimanje identiteta i patriotizma totalno konfuzno i heterogeno. Za nekih recimo 10 ili 20 god. sa ovim propagiranjem multikulturalnosti cemo biti jos razjedninjeniji, slabiji, nejasni sami sebi, ubijeni u pojam i neorganizovani. Samo nacionalizam nas moze homogenizovati i okupiti oko istih ciljeva, i samo kao takvi mozemo za par decenija biti spremniji na izazove. A izazova ce biti gledajuci u kakvim standardima generacije u RS odrastaju i sa kakvim ubjedjenjima. Takvi nas nece uvaziti i izast asljiviti kao multikulturalne - jeli znaju da su takvi bezopasni.

I jos jednom podjecam da Srbi sami nisu htjeli konstitutivnost i da je to ustavni sud preglasavanjem nametnuo. Jeli tako bilo ili nije?
VjecitiStudent

#529 Re: Kraj entiteta?

Post by VjecitiStudent »

Lijepo je znati kako smo mi u Sarajevu i FBIH i multikulturalni i operisani od bilo kakvog nacionalizma. :-)
Pa u FBiH smo odluku ustavnog suda o konstitutivnosti uspjeli implementirati na citavih par stotina radnih mjesta, to je pokazatelj koliko nam je istinski stalo i do konstitutivnosti i multikulturalnosti.
Jedina razlika izmedju Banjaluke i Sarajeva je sto oni svoj nacionalizam ne kriju.
Takodjer, nije problem sa Bosnjacima manjak nacionalnog, vec cinjenica da njihovi prvaci su uspjesni jedino kad treba nekakav lopovluk i kradju organizovati.
Skijaš

#530 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Aparthejd u JA i kod nas nisu za usporedbe. Ali slazem se da odredjene stvari uzimaju svoje vrijeme.
OK, to i ja kažem. Uz malo dosljednosti Sarajeva, ovo je davno moglo biti završeno. Međutim, to što su sarajevski političari zauzeti pljačkom, ne treba predstavljati nedostatkom multietničke opcije. Insistiraj na tom da izađu velikosrbima na megdan, da kažu ako država neće dobiti pare za X ili Y, budžet neće biti usvojen a samim tim ni entiteti neće imati pare na raspolaganju. Ova krvnička borba za fotelje u upravnim odborima Telekoma i Elektroprivrede nije nešto što se može predstaviti borbom za suživot pa da onda borbu za suživot definišeš kao propalu. Treba nam malo više iskrenosti.
seln

#531 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

Guido_Špišić wrote:
Skijaš wrote:
drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako sto će traziti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu drzavu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.

Čisto da znam temelji li se naš neki dijalog na dobroj volji ili ne. Hvala.
a sta cemo sa genocidom iz ww2?
A sta cemo bre s kosovskom bitkom?
hAZNADAR

#532 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

VjecitiStudent wrote:Lijepo je znati kako smo mi u Sarajevu i FBIH i multikulturalni i operisani od bilo kakvog nacionalizma. :-)
Pa u FBiH smo odluku ustavnog suda o konstitutivnosti uspjeli implementirati na citavih par stotina radnih mjesta, to je pokazatelj koliko nam je istinski stalo i do konstitutivnosti i multikulturalnosti.
Jedina razlika izmedju Banjaluke i Sarajeva je sto oni svoj nacionalizam ne kriju.
Takodjer, nije problem sa Bosnjacima manjak nacionalnog, vec cinjenica da njihovi prvaci su uspjesni jedino kad treba nekakav lopovluk i kradju organizovati.
Nacionalizam u Bosnjaka je tek sada u formiranju i uoblicavanju. S'tim sto imamo 100 razlicitih teorija o historiji, definisanju identiteta po pitanju vjere ili zemlje,naroda,.. masemo vartinom zastavom, imamo intermeco za himnu ciju muziku malo ko zna prepoznati, i nejasne nacionalne ciljeve gdje vjecito vodimo polemiku.

Za razliku od drugih nacionalista kod kojih je sve vrlo jednostavnije, jasnije i polemike nema. Zato su slozniji, homogeniji, i spremniji.

Multikulturalnost kod nas je samo dio kulture, shvatanja drustva - ali ne moze biti politika, niti nacionalni identitet, niti strategija kojom se boris protiv susjednih nacionalizama - vezano za temu - entiteta.

Jedino sta Bosnjaci kriju je cinjenica da je multukulturalni koncept propao ako je sveden samo na jednog igraca, i da je Bosna i Hercegovina bilo kao politicki, geografski, kulturni, historijski,.. .. pojam ostalo samo na njima.
mostar036

#533 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

Budimo realni,bošnjački nacionalizam je isti kao srpski i hrvatski,samo što Bošnjaci vole BiH pa se tu pravdaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#534 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

mostar036 wrote:Budimo realni,bošnjački nacionalizam je isti kao srpski i hrvatski,samo što Bošnjaci vole BiH pa se tu pravdaju.
Nacionalizmi skoro da nisu opasni, ali šovenstvo jeste.
drale010

#535 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

mostar036 wrote:Budimo realni,bošnjački nacionalizam je isti kao srpski i hrvatski,samo što Bošnjaci vole BiH pa se tu pravdaju.
Čuj vole BiH, pa volim i ja BiH, samo ne volimo svi istu viziju iste. :)

masemo vartinom zastavom, imamo intermeco za himnu ciju muziku malo ko zna prepoznati, i nejasne nacionalne ciljeve gdje vjecito vodimo polemiku.
Ništa drugačije nego što je kod nas bilo. Srpska vs jugoslovenska ideja, srpska vs jugoslovsnka nacija, jedna himna vs druga himna...
mostar036

#536 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

Pa i Hej Slaveni je na neki način bila nametnuta kao i zastava SFRJ ali su je narodi prihvatili,sad ovu himnu i zastavu BiH praktički niko i ne prihvata,jer i Bošnjacima draža ratna zastava i Jedna si jedina,samo što to nije ova BiH.
seln

#537 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

Skijaš wrote:Interese bosanskohercegovačkih Hrvata može najbolje braniti onaj Hrvat koji čvrsto drži bosanskohercegovačku zastavu, koji kaže "Ovo je i hrvatska zemlja, Kraljeva Sutjeska je i hrvatska, Srebrenica je i hrvatska, Ključ, Vareš, Posavina, sve je to i hrvatsko"
Upravo tako. Kad Cvoka vikne "ugrozba", Bosnjaci zijevnu i pocesu balls.
Ali, kad o pravima Hrvata govori Ivan Lovrenovic, tu vec i Bosnjaci naculje usi.
hAZNADAR

#538 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Budimo realni - nije.Vec sam objasnio u prethodnom postu oko zastave, himne, ciljeva, historije,.. itd.

Bosnjacki nacionalisti ne negiraju drugima naciju, historiju i jezik - ne nazivaju ih izmisljenima, produktima, genetskim otpadom,....
Bosnjacki nacionalizam nema ni pod tackom razno etnicku cistocu od ljudi i bogomolja.
Bosnjacki nacinalizam nema tradiciju i dugogodislji kontinuitet.
Bosnjacki nacionalizam nema kompleks velicine i starine.
Bosnjacki nacionalizam nema mitomaniju ni izbliza kao ostali ni sanse da to ima u toj mjeri.
Bosnjacki nacionalizam ne zagovara, sanja,... hegemoniju i teritorije izvan medjunarodno priznatih granica.
Bosnjacki nacionalizam nista nije nasilu prisvojio a drugima nasilu negirao - Bosna kao bilo kakav pojam, drzavnopravna tradicija Bosne, drzavnost BiH,... je ostalo samo na Bosnjacima posto su ostali toga se odrekli.

Znaci - niti jeste isti - niti ima sanse da bude isti.
drale010

#539 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

U teoriji je i perpetum mobile moguć, ali teorija je jedno... :-)
mostar036

#540 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

hAZNADAR wrote:Bosnjacki nacionalisti ne negiraju drugima naciju, historiju i jezik - ne nazivaju ih izmisljenima, produktima, genetskim otpadom,....
Kako ne negiraju kad Srbima i Hrvati govore da oni nisu Srbi i Hrvati već bosanski pravoslavci i bosanski katolici i da ne govore srpski i hrvatski već bosanski jezik?
hAZNADAR

#541 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

drale010 wrote:
masemo vartinom zastavom, imamo intermeco za himnu ciju muziku malo ko zna prepoznati, i nejasne nacionalne ciljeve gdje vjecito vodimo polemiku.
Ništa drugačije nego što je kod nas bilo. Srpska vs jugoslovenska ideja, srpska vs jugoslovsnka nacija, jedna himna vs druga himna...
Jugoslovenstvo je i nama bilo sto i vama - sa ipak razlikama. U pozadini jugoslovenstva ste opet imali svoje pjesme, simbole, zastave, historiju, naciju ,jezik,.... i samo to izbacili u prvi plan u pravo vrijeme. Sta smo mi od toga imali u YU? Ciljevi? - 92-ge smo mahali titovim slikama na ulicama SA pod snajerima i granatam, skupljali se po mostovima, prethodno proputal ii kitili tenkove JNA i mirno spavali jer smo misli da rata nece biti. Gdje ste i kako organiszovani bili tada vi? Podsjecam da sam iz Banjaluke i svjedok svih dogadjaja i procesa.

Ali tema nije rat - vec entiteti i multukulturalstvo vs nacionalizma. Usporedba naseg danasnjeg stanja sa Srbima u YU nije tacna - apsolutno nije tacna.
Bodkin

#542 Re: Kraj entiteta?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Budimo realni - nije.Vec sam objasnio u prethodnom postu oko zastave, himne, ciljeva, historije,.. itd.

Bosnjacki nacionalisti ne negiraju drugima naciju, historiju i jezik - ne nazivaju ih izmisljenima, produktima, genetskim otpadom,....
Bosnjacki nacionalizam nema ni pod tackom razno etnicku cistocu od ljudi i bogomolja.
Bosnjacki nacinalizam nema tradiciju i dugogodislji kontinuitet.
Bosnjacki nacionalizam nema kompleks velicine i starine.
Bosnjacki nacionalizam nema mitomaniju ni izbliza kao ostali ni sanse da to ima u toj mjeri.
Bosnjacki nacionalizam ne zagovara, sanja,... hegemoniju i teritorije izvan medjunarodno priznatih granica.
Bosnjacki nacionalizam nista nije nasilu prisvojio a drugima nasilu negirao - Bosna kao bilo kakav pojam, drzavnopravna tradicija Bosne, drzavnost BiH,... je ostalo samo na Bosnjacima posto su ostali toga se odrekli.

Znaci - niti jeste isti - niti ima sanse da bude isti.
pola ovoga nije tacno
Skijaš

#543 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Jedino sta Bosnjaci kriju je cinjenica da je multukulturalni koncept propao ako je sveden samo na jednog igraca, i da je Bosna i Hercegovina bilo kao politicki, geografski, kulturni, historijski,.. .. pojam ostalo samo na njima.
Image

Tvrditi da je multietnički koncept propao je ustvari prizivanje rata.
drale010

#544 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Ako pod njim podrazumijevaš formulu "jedni pored drugih" onda nije.
hAZNADAR

#545 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

mostar036 wrote:
hAZNADAR wrote:Bosnjacki nacionalisti ne negiraju drugima naciju, historiju i jezik - ne nazivaju ih izmisljenima, produktima, genetskim otpadom,....
Kako ne negiraju kad Srbima i Hrvati govore da oni nisu Srbi i Hrvati već bosanski pravoslavci i bosanski katolici i da ne govore srpski i hrvatski već bosanski jezik?
Kod nas su to samo izuzeci a kod drugih opci standard. Sami forumi to pokazuju. Na forumima sa bosnjackim predznakom ili bosnjackom vecinom se u 99% slucajeva ostali oslovljavaju kao Srbi i Hrvati, a jezik bosanski ne sjecam se da je iko naturao kao jedini standard. Ta i bosnjastvo i bosanski jezik su u stalnoj defanzivi i odbrani - sve se svodi na dokazivanje uopce postojanja - kakva bolan naturanja.

Na forumima sa srpskim ili hrvatskim predznakom gotovo da nema teme, topica gdje nas ne nazivaju izmisljenima, nepostojecima, poturicama, muslimanima umjesto Bosnjacima, izdajicama, nemamo kulturu, naciju, .. neprestano se srednji vijek i otomani prizivaju pa uz to i prevjere, izdaje vjere, bivse otpadnistvo,.. i to skroz ozbiljno u dnevnim temama, politickim,... i sto mi je najoriginalnije - neke psihoanalize gdje mi to kao sve znamo a necemo od muke da priznamo. :D

Ocito od drveta ne vidis sumu - ili neciji trn ti je tezi nego tvoj balvan.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#546 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

Guido_Špišić wrote:

a sta cemo sa genocidom iz ww2?
Nemaju Bošnjaci nikakve veze sa tim genocidom, čak su se i izjasnili u nekih dvanaest rezolucija/deklaracija i poslali ih na pravu adresu, poglavniku.

Priznajem da je izvršen genocid na teritoriji sadašnje BiH, odnosno tadašnje marionetske državice, NDH s tim da su Bošnjaci - pojedinci, učestvovali u izvršenju istog. Svi kažnjeni ili pobjegulje koje su skončale daleko od Bosne.

Ja sam naučio sve šta se dešavalo u Jasenovcu pa sam čak i polago cvijeće. Isto tako znam za srbosjek, znam i za dječije logore jedinstvene u svijetu, pa Jadovno,....

Dosta od mene.

Niko nema prava da krivicu nečiju projicira iz prošlosti u sadašnjost, pa da kažnjava po svom. Ja nisam bio rođen, ali ima ovdje forumaša koji su sve to vidjeli,...Oni mogu posvjedočiti.
Skijaš

#547 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

drale010 wrote:
Ako pod njim podrazumijevaš formulu "jedni pored drugih" onda nije.
Nacrtao sam ti, to o čemu ti govoriš je getoizacija Bošnjaka i pravda priču o ukidanju entiteta. Ustavni sud je definisao da su tri naroda konstitutivni na tlu čitave države, to je pravni okvir i ako to dovodiš u pitanje, ne valja.
hAZNADAR

#548 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote: pola ovoga nije tacno
Izuzeci ne potvrdjuju pravilo - i jedino mozes naci izuzetke po tome sto smatras da nije tacno. Ja naprotiv govorim o vecini i kodjednih i drugih.
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Jedino sta Bosnjaci kriju je cinjenica da je multukulturalni koncept propao ako je sveden samo na jednog igraca, i da je Bosna i Hercegovina bilo kao politicki, geografski, kulturni, historijski,.. .. pojam ostalo samo na njima.

Ne - vec priprema na to - nisam optimista glede mira u buducnosti posmatrajuci standarde i nove generacije u RS.
Skijaš

#549 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Ne - vec priprema na to - nisam optimista glede mira u buducnosti posmatrajuci standarde i nove generacije u RS.
I ja sam više puta rekao da treba biti spreman za rat (jer ne znamo na šta je sve Dodik spreman), čak naveo šta konkretno svaki pojedinac treba da uradi bez kršenja zakona. Kako tvoj šovinizam koristi državi više od mog patriotizma ?
drale010

#550 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?
Locked