Kraj entiteta?

Locked
elcaliente

#51 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

Entiteti nece nestati jer se narodi u BiH o tome nece nikada sloziti.
Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ) i da nemaju preveliku moc u odnosu na federlanog partnera. ( sto je naravno u jednu ruku i fer )
Srbi u BiH su defintivno izasli kao pobjednici iz pregovora u Dejtonu jer su dobili autonomiju na jako zavidnom nivou i skoro pola teritorije BiH. Naravno je da ono sto su dobili nece nikada vise ispustiti iz svojih ruku, tako da to pitanje o nestanku entiteta je suvisno.
Neki su cak i spominjali sukobe. Ja mislim da nikada nece doci do sukoba na ovom prostoru, pogotovo sto dolaze nove generacije koje su se navikle na entitete i kojima je ustavno uredzenje ustavri svejedno. Cak i kada bi RS proglasila nezavisnost, sumnjam da bi vecina stanovnista u Federacija isla u rat zbog toga. Realno gledajuci niti ljude u Federaciji zanima sta se dogadza u RS a ljude u RS pogotovo ne zanima Federacija. Ljudi sto su protjerani prije 20 godina iz RS i koji zive u Federaciji idu jedanput ili dva puta godisnje tamo i to je to. Nisu ni oni zaniteresovani za povratak ili nesto drugo. Njihova djeca su ili ce biti rodjena u federaciji, tako da ih nista nece vezati za drugi entitet.
Tako da entiteti ostaju zauvjek ako ne dodze do disolucije BiH, a ja se licno nadam da nece. :bih:
mO k3

#52 Re: Kraj entiteta?

Post by mO k3 »

elcaliente wrote:Entiteti nece nestati jer se narodi u BiH o tome nece nikada sloziti.
Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ):
:shock: :?
elcaliente

#53 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

Ženski Dr.Med wrote:
elcaliente wrote:Entiteti nece nestati jer se narodi u BiH o tome nece nikada sloziti.
Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ):
:shock: :?
Neznam sta je tu nejasno? Zamisli ZE-DO i Sa kanton kao jedan ili ZE-DO sa Srednjobosanskim?
mO k3

#54 Re: Kraj entiteta?

Post by mO k3 »

Ma procitaj sam/a sta si napisala necu dalje komentarisati
hepekcina

#55 Re: Kraj entiteta?

Post by hepekcina »

kantoni su napravljeni da se Hrvati ne bi majorizirali i kroz kantone je napravljen balans moći između BS i HR plemena u FBiH
elcaliente

#56 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

hepekcina wrote:kantoni su napravljeni da se Hrvati ne bi majorizirali i kroz kantone je napravljen balans moći između BS i HR plemena u FBiH
Jeste ako se gleda iz ugla Hrvata, ali ako se gleda iz ugla Bosnjaka onda je to rasparcavanje, slabljenje pa i getoizacija.
hepekcina

#57 Re: Kraj entiteta?

Post by hepekcina »

pa poglavici je to odgovaralo radi implementacije životnog projekta...a ni vrač se nije bunio
LBVIEW

#58 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ) i da nemaju preveliku moc u odnosu na federlanog partnera. ( sto je naravno u jednu ruku i fer )
Srbi u BiH su defintivno izasli kao pobjednici iz pregovora u Dejtonu jer su dobili autonomiju na jako zavidnom nivou i skoro pola teritorije BiH. Naravno je da ono sto su dobili nece nikada vise ispustiti iz svojih ruku, tako da to pitanje o nestanku entiteta je suvisno.
Neki su cak i spominjali sukobe. Ja mislim da nikada nece doci do sukoba na ovom prostoru, pogotovo sto dolaze nove generacije koje su se navikle na entitete i kojima je ustavno uredzenje ustavri svejedno. Cak i kada bi RS proglasila nezavisnost, sumnjam da bi vecina stanovnista u Federacija isla u rat zbog toga. Realno gledajuci niti ljude u Federaciji zanima sta se dogadza u RS a ljude u RS pogotovo ne zanima Federacija. Ljudi sto su protjerani prije 20 godina iz RS i koji zive u Federaciji idu jedanput ili dva puta godisnje tamo i to je to. Nisu ni oni zaniteresovani za povratak ili nesto drugo. Njihova djeca su ili ce biti rodjena u federaciji, tako da ih nista nece vezati za drugi entitet.
Tako da entiteti ostaju zauvjek ako ne dodze do disolucije BiH, a ja se licno nadam da nece. :bih:
Znaci ,"fer" je kad se slabe Bosnjaci, jer za Boga miloga treba misliti i na Hrvate, a sto Srbi dobise pola teritorije BiH s vecinskim bosnjackim opcinama poput Srebrenice,Foce,Visegrada,Zvornika,Bratunca,Doboja,Prijedora ... i koju "ocistise" od tih istih Bosnjaka genocidom je ok? :-) E, necemo se tako igrati - ili ce se BiH urediti na pravednim osnovama ili nikako, tj, ovakvo stanje moze potrajati do nove podjele karata, a ne trebamo se zavaravati sta to u ovom dijelu Europe znaci-uspostavljanje nove "realnosti" na terenu.Ili je to pravo rezervirano samo za jedne? :-)
hAZNADAR

#59 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Srbi danas tumace Dejton kao pobjedu a Bosnjaci kao poraz. Medjutim u to vrijeme je bilo drugacije – Srbi su smatrali da su zaustavljeni na vrhuncu moci kada je mnogo toga bilo na dohvat ruke – imali su drugacije planove oko ovih prostora i vladanja. Bosnjaci su tada bili presretni sto su uopce prezivjeli, sto su se komunikacije otvorile i omogucile protok ljudi i novca, i sto je drzava i na papiru prezivjela. Rat je nama donio mnog oveca stradanja i patnje. Evenutualni povrat imovine, slobodno kretanje i boravak u rodnom mjestu, Brcko kao distrikt i uklanjanje kipa Draze, ukidanje vojske RS, drzavna granicna sluzba, prijenosi nadleznosti,.. su tada bili samo vlazan san. Medjutim – okolnost isu se malo promijenile – Srbi su iz ofanzive presli u defanzivu i umjesto prava na teritorije su poceli pricati o daj sta das i ogradjivanju. Bosnjacki nacionalizam jaca, ujedno i samorespekt, ponos, .. i svjesnost koliko je ovaj geto od Mostara do Tuzle + bihacka enklava mali, tijesan, bez perspektive i osudjen na propast kao izdvojen. U isto vrijeme se nacionalizam u Srba pretvara u fasizam – malo ko vise spominje bosnjacku krivicu u ratu, raspadu Yu, stvarne efekte hegemonije,.. - sve vise su historijski mitovi, islamofobija, negiranje nacije i jezika, genetika, predrasude i visoko letenje konto neke civilizacijske i kulturne superiornosti postali opci standard u RS. I istovremeno sa time i podcjenjivanje protivnika. Nikome nije do rata, ali Bosnjaci bi bili primorani u slucaju secesije ili drugog nacina getoizacije – jer lagano umiranje u novoj Gazi nije nista bolje od otvorenog rata. Svi Bosnjaci koji danas pricaju ”neka hvala – bez mene, ko zelio rat u kuci mu bio, za koga i za sta da ginem,.” bi se ubrzo u mirno razdruzenoj BiH ili mirno getoiziranoj BiH suocili sa puno vecom nestasicom, depresijom, nepravdom, .. nego sto mogu zamisliti. Sama pomisao da bi Bosnjaci mogli opstati u ovom getu i da bi to mirno prihvatili u mislima ostalih – ima doze podcjenjivanja i fasizma – jer svjesno ili nesvjesno jednom narodu daje manji arsin i perspektivu nego sto bi stoka imala. Mnogi u Banjaluci nisu nikada izasli iz entiteta, i nemaju predstave kako stvarno zivi cirka 2 miliona Bosnjaka na nekih 25% drzave, pa prosto zakljuce kako im je dosta to bez imalo logike i razmisljanja o tome. Pa zamisli srpski zivotni prostor na samo 25% Srbije i manjine pod vlascu drugih.
Zato mislim da je rat neizbjezan u buducnosti jer razlike jacaju a nove generacije imaju standarde koji neminovno tomu vode. Ekstremizam postaje standard kod sviju u buducnosti i pitanje je vremena kada ce neki incident prerasti u nesto sire. To je ono sto ja vidim i u Banjaluci i Sarajevu i sto ima svoj kontinuitet.
Buducnost RS zavisi od unutrasnjeg uredjenja same RS – ukoliko postane otvorenija za sve, uredjena po evropskim principima slobode, demokratije i prava – mjesto perspektive za Bosnjake kakvu imaju i drugdje – u stvarnosti je jedin kljuc opstanka tog entiteta i ne daje nijedan razlog za ukidanje a kamoli sukob. Ali - male su sanse da ce tako biti – iskreno se nadam posto sam dolazim odatle, ali,…. hebiga. Sam kazes da se narodi nece oko toga sloziti a cisto sumnjam da bi sljedece generacija Srba odrasla u ovome danas mogla sloziti i pomiriti sa istim pravima za sve u RS.
Last edited by hAZNADAR on 20/09/2012 11:34, edited 2 times in total.
quarterback

#60 Re: Kraj entiteta?

Post by quarterback »

LBVIEW wrote:Znaci ,"fer" je kad se slabe Bosnjaci, jer za Boga miloga treba misliti i na Hrvate, a sto Srbi dobise pola teritorije BiH s vecinskim bosnjackim opcinama poput Srebrenice,Foce,Visegrada,Zvornika,Bratunca,Doboja,Prijedora ... i koju "ocistise" od tih istih Bosnjaka genocidom je ok? :-) E, necemo se tako igrati - ili ce se BiH urediti na pravednim osnovama ili nikako, tj, ovakvo stanje moze potrajati do nove podjele karata, a ne trebamo se zavaravati sta to u ovom dijelu Europe znaci-uspostavljanje nove "realnosti" na terenu.Ili je to pravo rezervirano samo za jedne? :-)
ti ocito mislis da su zivot i politika fer
bice da si mlad
quarterback

#61 Re: Kraj entiteta?

Post by quarterback »

Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi

----------- cut
realno gledanje
elcaliente

#62 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

@hAZNADAR

A sta bi se promjenilo za Bosnjake da se RS odcijepi?
Bosnjacka omladina ionako gleda da se dokopa zapadne Evrope, svjedno joj je sto zivi na 24%, RS ne osjeca uopste kao svoju niti zeli da zivi tamo ili da se vrati ako je od tamo izbjegla. Upravo zbog toga nece doci ni dokakvog sukoba u BiH, bilo sta da bude. Iz kojeg razloga bi danas npr neko iz Zenice isao ratovati u RS, kada je vecina samih izbjeglica iz RS okrenulo tom dijelu ledza i sparsilo u zapadnu Evropu ili Ameriku.
Niko ne zeli u Bosni rat, ni jedni ni drugi ni treci a politickog dogovora nece biti jer je nemoguc, tako da nam ostaju jedino entiteti i da pokusamo napraviti najbolje od toga. Realno gledajuci rat bi nas opet bacio 20 godina u nazad a nista se nebi rijesilo, pozicije bi bile maltene iste samo bi mrznja bila veca. Sve sto smo izgradili u zadnjih 20 godina bi unistili.
Hodidid

#63 Re: Kraj entiteta?

Post by Hodidid »

jugoistocnjak wrote:Bice ukinuti kad Srbi prestanu vaspitavati svoju djecu uz gusle i na lazima, znaci zabavice se to. :(
Nazalost, oni ne vide kako ih Mile i njegovo drustvo pljackaju. Koliko god ih pljackali njihovi lideri oni se uvijek napale na price o Turcima i slicnim stvarima. Sretno im bilo! Dok njima dodje iz .uzice u glavu!
Vide oni da njih Mile guli i da nemaju posla i ako ga imaju da rade za 300-400 KM bez uplacenog penzionog, socijalnog i zdravstvenog ali njima je najveca briga da se srpska trobojnica vijori pred opcinom. Kad nju vide mogu i gladni biti po vazdan samo im to nemoj dirati.

A ovi njihovi trolovi opet peru po islamistima i legalnom Fikretu Abdicu. Vodite ga sebi kuci kad ga volite. Ionako radi za vas od 1986 godine ako ne i prije. A rat ste poceli spremati cim je Tile umro 1980 godine.

A entitetima ce doci kraj u ovom obliku sigurno. Koliko ce to uzeti vremena ne znam ali je to neminovno. Zna to i Mile pa gradi sebi pozicije u Beogradu ima vec par godina.Ostace raja da se pati kao sto je i dosad do nekih boljih dana.
zemo_online

#64 Re: Kraj entiteta?

Post by zemo_online »

niko nije htio ni 1992. rat. deklarativno.
elcaliente

#65 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

1992 su sve materijalne vrjednosti u drzavi bile "nicije".

Jeli vi stavrno mislite da bi danasnje politicke elite koje su stekle enormno bogastvo povele narod u rat i izgubile milione?
Na sve tri strane su se politicari koji su bila sitna buranija prije rata su se toliko obagatili, da ih rat uopste ne zanima, jer mogu samo izgubiti. Samo je problem sto svaka strana to razlicito gleda.
Muslimani negoduju i zale se ali nista konkretno ne rade da pospreme u svom dvoristu, nego na kraju kazu neka nas "nas covjek krade"
Srbima to aposlutno nije vazno, vazna je samo RS i sveto trojstvo
Hrvatima je uredu, pomalo kukaju a ustvari vecina zivi kao bubreg u loju ( ima se, moze se, ako zaskripi ode se u HR)

A politicarima na svim stranama to odgovara i zadovoljni su entitetima i kantonima.

Posto nas narod radi sta mu se naredi i sta mu se servira, entiteti ce ostati.
LBVIEW

#66 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

quarterback wrote:
LBVIEW wrote:Znaci ,"fer" je kad se slabe Bosnjaci, jer za Boga miloga treba misliti i na Hrvate, a sto Srbi dobise pola teritorije BiH s vecinskim bosnjackim opcinama poput Srebrenice,Foce,Visegrada,Zvornika,Bratunca,Doboja,Prijedora ... i koju "ocistise" od tih istih Bosnjaka genocidom je ok? :-) E, necemo se tako igrati - ili ce se BiH urediti na pravednim osnovama ili nikako, tj, ovakvo stanje moze potrajati do nove podjele karata, a ne trebamo se zavaravati sta to u ovom dijelu Europe znaci-uspostavljanje nove "realnosti" na terenu.Ili je to pravo rezervirano samo za jedne? :-)
ti ocito mislis da su zivot i politika fer
bice da si mlad
Ne radi se o tome,vec o primjeni istih standarda za sve.Dobro rece Haznadar gore- ovakava poruka Bosnjacima kako trebaju prihvatiti "realnost" na terenu u vidu sistematske diskriminacije u RS-u i suzavanja njihovog zivotnog prostora je nista drugo do potcijenjivanje jednog naroda s izvjeznom dozom fasizma.
Opet vas koji propagirate prihvatanje politicke "realnosti" pitam:zasto bi to Bosnjaci prihvatili sadasnju "realnost" na terenu kao konacnu, a ne kreirali svoju koju ce nametniui ostalima, naravno ne onako kako su drugi nametnuli njima-genocidom? Mislim, ako je jednima genocid legitimno sredstvo za ostvarivanje politickih ciljeva, zasto bi se Bosnjacima uskracivalo minimalno pravo neprihvatanja "realnosti" na terenu nastale kao rezultat istog? :-
Akadi

#67 Re: Kraj entiteta?

Post by Akadi »

elcaliente wrote:A sta bi se promjenilo za Bosnjake da se RS odcijepi?
Onda bi i Hrvati tražili "Herceg Bosnu". A Bošnjacima bi ostavljena teritorija na kojoj bi dugoročno naš opstanak bio ugrožen.

Bili bi opkoljeni "Velikom Srbijom" i "Velikom Hrvatskom" i u potpunoj zavisnosti od tih novih zemalja.

To je neprihvatljiv scenario za Bošnjake.
hAZNADAR

#68 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

elcaliente wrote:@hAZNADAR

A sta bi se promjenilo za Bosnjake da se RS odcijepi?
Bosnjacka omladina ionako gleda da se dokopa zapadne Evrope, svjedno joj je sto zivi na 24%, RS ne osjeca uopste kao svoju niti zeli da zivi tamo ili da se vrati ako je od tamo izbjegla. Upravo zbog toga nece doci ni dokakvog sukoba u BiH, bilo sta da bude. Iz kojeg razloga bi danas npr neko iz Zenice isao ratovati u RS, kada je vecina samih izbjeglica iz RS okrenulo tom dijelu ledza i sparsilo u zapadnu Evropu ili Ameriku.
Niko ne zeli u Bosni rat, ni jedni ni drugi ni treci a politickog dogovora nece biti jer je nemoguc, tako da nam ostaju jedino entiteti i da pokusamo napraviti najbolje od toga. Realno gledajuci rat bi nas opet bacio 20 godina u nazad a nista se nebi rijesilo, pozicije bi bile maltene iste samo bi mrznja bila veca. Sve sto smo izgradili u zadnjih 20 godina bi unistili.
Nismo mi nista izgradili u zadnjih 20 god. Mrznja je sad veca nego 95-te, a nova generacija koja je stasala je ekstremnija i radikalnija negoli ratna. To je gola cinjenica - BiH postoji samo zato sto je jeftinije rjesenje od cijepanja i zbog opasnosti sukoba. I tu je samo bosnjacka strana koja vremenom trpi vise od ostalih a i to ima granice. Sta bi se promijenilo da se RS odcijepi? Pa ovo danas bosnjacko prezivljavanje na ovih 25% je u dubokoj, dubokoj zavisnosti od ostatka zemlje prvenstveno zbog komunikacija, otvorenosti i slobodnog protoka. I ovo malo sto imamo da prezivimo u Sarajevu, Tuzli, Bihacu,. je zahvaljujuci povezanost i slobodnoj komunikaciji. Zamisli da ostatak zemlje ima legitimitet da uvodi takse, vize, poreze,.. kakve hoce. Na stranu psiholosli efekat kada bi hladno ukinuli memorijalni centar u Potocarima napr. ili legitimno oduzeli sve sto je u vlasnistvu Bosnjaka i IZ, legitimno na Trebevicu napravili vidan spomenik topdzijama, legitimno se izivljavali nad nama na granicnim prijelazima tik pored gradova i sto bi legitimno svaki nas protest uslovljavali zavrtanjem i rampama. Zamisli da iz dana u dan citas vijesti iz RS koje u srce bole - al stvarno zabole zbog nepravde. Zamisli zivjeti s'tim i opcenito zivot u takvoj zemlji. I zamisli perspektivu sto ekonomski sto po eventualnom rastu broja stanovnika. - gledajuci na kartu. Velika Britanija moze prezivjeti bez Skotske jer je i dalje velika, prostrana, kompaktna, povezana a sila Engleza i dalje neometano zivi u Skotskoj bez problema. Isto tako i Spanija ako ostane bez Katalonije. Kod nas politicka geografija automatski povlaci i ciscenje - i nas dio nebi imao sanse da opstane bez sadake, dobre volje drugih i vjecitih problema. Samo pogledaj kartu.
Image

Tome dodaj naravno da bi ekstremizam i radikalizam u Bosnjaka konacno dobio krila i mnoogo vise razocaranih clanova. Tada bi bio opravdan, nebi imao nijednog razloga da ga naznacis kao stetan,.. i sve bi to dodatno zagorcao zivot u Bosnjakistanu. Susjedi bi imali legitimitet, povod i dozvolu da nas izoluju. Sto bi osjetio po dzepu prvo a tek onda po pitanju licnih sloboda. U takvoj drzavi bi pravio samo jedno dijete ili nijedno – iz prostog razloga sto nema mjesta za vise.

Ali da ne bude samo crnjak – da uzmemu drugu varijantu. OK, RS se odcjepljuje, Bosnjakistan nastavlja da zivi mirno i bez izolacije. Dobrosudsjedski odnosi na visokoj razini, mi eto prihvatamo realnost. Po svim zakonima prirode i logike, poslije kisa mora jednom i doci sunce. Postoji velika sansa da Bosnjaci ipak u buducnosti zive bolje nego danas – privreda se oporavija i svi imaju dovoljno. To moze biti za 10,20,30 god – ali ce ipak biti. Uporedo sa ekonomskim rastom i boljim standardom dolazi i veca politicka i diplomatska snaga – jaci si faktor u politici. I u takvoj perspektivnoj i jakoj maloj zemlji sljedece generacija Bosnjaka koja ima ponos i osjeca da nesto predstavlja – hoce li nam onda ti hebati mater sto smo pristali na podjelu i dali puni legitimitet da nesto nije nase nit ice ikad biti. Hoce li nas proklinjati sto smo im skucili prostor i ogranicili ekspanziju, sto smo im za vjeke vjekov postavili granice koje ce biti i ostati male.

Zato prijatelju – shvatam ja razmisljanje onih koji iz udobnih kuca u Tuzli misle da svijet prestaje na obroncima Majevice, ili onih Sarajlija koji misle kako je fino i lijepo u seheru ovo sto je samo nase. Sve je to iluzija koja se zacas preokrene. Cjelovita BiH kakva god da je i dalje cjelovita i barem daje bolji osnov za sljedec egeneracije. Nije to nikakav princip niti pateticni patriotizam – to je nuznost opstanka.
Last edited by hAZNADAR on 20/09/2012 13:07, edited 1 time in total.
quarterback

#69 Re: Kraj entiteta?

Post by quarterback »

LBVIEW wrote: Ne radi se o tome,vec o primjeni istih standarda za sve.Dobro rece Haznadar gore- ovakava poruka Bosnjacima kako trebaju prihvatiti "realnost" na terenu u vidu sistematske diskriminacije u RS-u i suzavanja njihovog zivotnog prostora je nista drugo do potcijenjivanje jednog naroda s izvjeznom dozom fasizma.
Opet vas koji propagirate prihvatanje politicke "realnosti" pitam:zasto bi to Bosnjaci prihvatili sadasnju "realnost" na terenu kao konacnu, a ne kreirali svoju koju ce nametniui ostalima, naravno ne onako kako su drugi nametnuli njima-genocidom? Mislim, ako je jednima genocid legitimno sredstvo za ostvarivanje politickih ciljeva, zasto bi se Bosnjacima uskracivalo minimalno pravo neprihvatanja "realnosti" na terenu nastale kao rezultat istog? :-
zato sto su razjedinjeni, zato sto su ekonomski slabi, zato sto nemaju podrsku velikih sila da provode takvu politiku...

nije stvar u tome sto ti prihvatas ili ne, stvar je u tome sto RS postoji i postojace kao izraz zelje ljudi koji tamo zive, ti zelis da entiteta nema, oni zele da imaju RS, kraj price
zavrzlama

#70 Re: Kraj entiteta?

Post by zavrzlama »

RS postoji i postojace kao izraz zelje ljudi koji tamo zive, ti zelis da entiteta nema, oni zele da imaju RS, kraj price
nece postojat,jer srbi nisu na civilizacijskom nivou,da postuju BIH, da entitet u kojem su vecina osiguraju jednakopravnost ostalim konstutivnim nesrbima,ne mogu podnijet zivot u drzavi koju ne vole.....niti je srbiji interes da srbi u BIH zive u BIH....znaci podrzavat ce urusavanje BIH sve dotle dok to urusavanje njih same ne urusi,a time se ukida i mai ausvic ,kao najveca sramota danasnje evrope..

rs ima smisla ako MZ odluci da isti pripoji srbiji,ali rs u okviru BIH koja ide ka EU i NATO,to je utopija...i obicni srbi znaju da je rs ogranicenog roka ako se ne podijeli BIH....
dinobjelave

#71 Re: Kraj entiteta?

Post by dinobjelave »

Dajte ljudi nemoj te biti smiješni .cuj sta ima da interesuje bosnjake sto se r.sumska odcijepi .znas kad će se odcijepiti nikad .ustvari može pokušati ali će imati rat,i to bas jeben rat s tim da nije 92 i da Bošnjaci nisu levati i razoruzani.vara se svaki separatist koji bosanski patriotizma i ljubav prema domovini gleda kroz sda .ja sam iz centra Sarajeva nemam nikog natrenutno okupiranom djelu rbih,ali ću sutra ako zatreba braniti svaki pedalj moje zemlje.iluzorno je nadati se da će doći do ukidanja entiteta uskoro ,evo ameri najavljuju rekonstrukciju federacije možda po završetku iste dodze na red i manji entitet.replika ovom gore koji kaže da Bošnjaci i Hrvati nezele živjeti u manjem entitetu ,naravno da nezele jer su isti protjerani maltretirani i bili su im zivoti ugroženi niko nije otišao jer je želio nego je protjeran i kako sad da se vratis i skolujes djecu a okolo tebe šeću monstrumi i ubice,no neprijatelji misle da te ljude neinteresuje rodna gruda varaju se .dakle mir brate mir i neće Bosna nigdje
hAZNADAR

#72 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

quarterback wrote:
zato sto su razjedinjeni, zato sto su ekonomski slabi, zato sto nemaju podrsku velikih sila da provode takvu politiku...

nije stvar u tome sto ti prihvatas ili ne, stvar je u tome sto RS postoji i postojace kao izraz zelje ljudi koji tamo zive, ti zelis da entiteta nema, oni zele da imaju RS, kraj price
Nije u pitanju postojanje RS - vec kakva RS. Pa ako oni tamo zele da je bas ovakva i ubuduce i da to tako ostane - bojim se da ce to imati svoju cijenu. Svi mi imamo neke svoje zelje - samo je problem sto te zelje imaju svoju cijenu. I nemam osnova respektovati zelje koje idu preko mojih ledja.
Apsolutno nemam nista protiv ostanka entiteta, pa ni protiv tri entiteta - nikakav problem. Problem je samo kako su uredjeni i kakva je perspektiva za Bosnjake. Ako ce neki Meho imati perspektivu u Prijedoru kakvu ima u Tuzli, i prava - sasvim je nebitno jel to entitet, grofovija, republika, kanton, autonomna pokrajina,.. samo nek je makar na papiru ista drzava gdje se i mehino misljenje uvazava. Ali ako je diskriminacija i etnicko ciscenje i dalje na djelu,.. ma hebem ti vise realpolitiku - nek sam zadnji faktor koji se pita - bar se koliko i kako mogu - protiviti tome.
elcaliente

#73 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

@hAZNADAR

Pa naravno da je ova Bosna nuzno zlo, samo da bi Bosna prezivjela. Bosnajcke vodze su podpisale Dayton samo da bi stao rat , nisu mislile dalje.
Ali treba pogledati realnost danas oko nas. Nijedna politicka stranka u BiH nema u programu ukidanje entiteta.
Kada pricas sa omladinom, vecini njih nije san da se entiteti ukinu, nego im je san skandinavske zemlje jer je gore jaka socijala. Zato ti kazem, vecina Bosnjaka ne osjeca uopste da im je ovih 24% tijesno, jer je njima svakako cilj neka druga zemlja. Po meni ne treba kriviti ljude u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd sto im se drzava zavrsava pred nosom, jer su oni tu rodjeni i citava familija im je tu. Ali zasto naprimijer za ovih 20 godina protjerani iz RS nisu sebi organizovali sebi stranku ili napravili neki masovniji povratak i time pokusali animirati i ostale da se zauzmu za njih i za smanjenje moci entiteta? Pogresno je traziti nesto od ljudi u Sarajevu kada ni ljudi iz Foce i Visegrada to ne rade, nego su se isti smjestili u Sarajevu i ne pomisljaju da se vrate na mjesto prijeratnog boravaka. Tako ce kroz generacije spasti interes uopste za povratak u RS, pa ce se sve manje osjecati taj dio kao nas bosanski.
elcaliente

#74 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

A da nebi se zavrsilo samo na RS, jer su oni ipak uredzeniji dio drzave, moramo se malo pozabaviti i sa Federacijom.
Mi imamo vise problema ovdije, nego sto nam je postojanje RS problem.
Tema su entiteti, trenutno je nas entitet u totalnoj blokadi i koci sav napredak. RS barem pricam sa jednim glasom.
Mislim da bi trebalo prvo rijesiti nas, ali kako?
elcaliente

#75 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

dinobjelave wrote:Dajte ljudi nemoj te biti smiješni .cuj sta ima da interesuje bosnjake sto se r.sumska odcijepi .znas kad će se odcijepiti nikad .ustvari može pokušati ali će imati rat,i to bas jeben rat s tim da nije 92 i da Bošnjaci nisu levati i razoruzani.vara se svaki separatist koji bosanski patriotizma i ljubav prema domovini gleda kroz sda .ja sam iz centra Sarajeva nemam nikog natrenutno okupiranom djelu rbih,ali ću sutra ako zatreba braniti svaki pedalj moje zemlje.iluzorno je nadati se da će doći do ukidanja entiteta uskoro ,evo ameri najavljuju rekonstrukciju federacije možda po završetku iste dodze na red i manji entitet.replika ovom gore koji kaže da Bošnjaci i Hrvati nezele živjeti u manjem entitetu ,naravno da nezele jer su isti protjerani maltretirani i bili su im zivoti ugroženi niko nije otišao jer je želio nego je protjeran i kako sad da se vratis i skolujes djecu a okolo tebe šeću monstrumi i ubice,no neprijatelji misle da te ljude neinteresuje rodna gruda varaju se .dakle mir brate mir i neće Bosna nigdje
To je mozda ti i 5 hiljada drugih. Ostali bi se uhvatili Njemacke.
Nebi bilo vise zrtava tamo, jer nece Srbi ubijati Srbe a Bosnjaci ih braniti. Tako da nece biti ni nekoga morala da se ide u rat, kada nemas koga braniti. Srbi nece vise napasti Sarajevo pa da tvoj zivot bude ugrozen. Uostalom RS nece apsolutno nikoga napasti, jer im to nije uopste u cilju.
Locked