a sta cemo sa genocidom iz ww2?Skijaš wrote:Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako sto će traziti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu drzavu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Čisto da znam temelji li se naš neki dijalog na dobroj volji ili ne. Hvala.
Kraj entiteta?
-
Guido_Špišić
#476 Re: Kraj entiteta?
Last edited by Guido_Špišić on 09/10/2012 13:50, edited 1 time in total.
- Skijaš
#477 Re: Kraj entiteta?
Ne pitam te za koga navijaš, nego želim vidjeti ima li prostora za dijalog. Jer realno, nema se tu šta pričati s onim ko kaže da je manji entitet država ili da u Srebrenici nije izvršen genocid. Spuštanje na taj nivo bi bio anticivilizacijski čin i neki minimum na kojem se gradi dijalog mora postojati.drale010 wrote:Dolazimo opet do najveće boljke našeg čovjeka. Imaš pravo na svoje mišljenje sve dok se slaže sa mojim. Hoće li šta tvoje i moje mišljenje promijeniti u Srebrenici? Ako nazovemo genocidom ono što se tamo desilo i tvom i mom narodu, hoće li ih to vratiti? Ja se Bosne i Hercegovine ne odričem, a ni Republike Srpske. Prva je u drugoj i druga je u prvoj.Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.
- drale010
#478 Re: Kraj entiteta?
E ovo je slika prave multietničko/vitaminske BiH. Sve je fino samo dok se gdje Srbi ne spomenu, ne daj bože ћирилицом pride. Pa evo, promijenili smo grb, himnu, jel to učinilo da nekom magijom Srbi nestanu iz ove države?Mene pravo štrecne ona tabla WELCOME TO REPUBLIC OF SRPSKA, a znam da u sadašnjem Ustavu bh. entiteta RS fino piše da su ''ravnopravni u vlasti i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati''. Jedino, ako se nije štagod promijenilo u medjuvremenu.
Ako ja uzmem bongsek i prepilam onu tablu jer me svaki put štrecne neki srklet ispod lijevog pazuha, reći ću policiji, da ''ime nije važno, da ruže u entitetu jednako mirišu'',....
Šta smo zaključili, oćemo li civilizovano da polemišemo ili civilizovano pobijemo?Ne pitam te za koga navijaš, nego želim vidjeti ima li prostora za dijalog. Jer realno, nema se tu šta pričati s onim ko kaže da je manji entitet država ili da u Srebrenici nije izvršen genocid. Spuštanje na taj nivo bi bio anticivilizacijski čin i neki minimum na kojem se gradi dijalog mora postojati.
-
dinobjelave
#479 Re: Kraj entiteta?
Pozdrav,poseban ovom s brda,ja sam bio s druge strane ili malo nize s puskom u ruci.evo da te pitam majke ti.jeli stvarno mislis da ste bili ugrozeni u bih ,tj da bi ste bili ugrozeni Po proglasenju nezavisnosti.dali mislis ozbiljno da smo mi poceli rat,i dali mislis dasmo se mi borili ili borimo za islamsku drzavu.dalje sad ove bitne teme u zivozu .imas li objasnjenje kako to da mi nakon svega sto smo pretrpili zelimo zivjeti normalno i imati suzivot i graditi zemlju koracati prema eu ,dakle stvarati normalnu zemlju bolju i za moje i tvoje dijete sutra a vi tezite razgradzivanju i daljnjoj eskalaciji do konacnog cilja ( odcijepljenja i pripojenja srbiji). Dali je Po tebi dovoljno imati jednog predsjednika,jednu vladu i jedno tijelo sastavljeno od vijecnika predstavnika konstitutivnih naroda koji se mogu boriti protiv preglasavanja i majorizacije jednog od naroda.dali je moguce Po americkom sistemu napraviti dvije partije u cijeloj drzavi i ostaviti se nacionalnih Politika koje donose samo daljnju razgradnju i mrznju medzu narodima.mozemo ovako danima ali dali je tebi licno bolje sad nego li prije belaja kad si mogao normalno ljeciti se ,studirati,raditi u svom gradu tj dali ti je lakse u Banja luku ici ili recimo beograd a imao si sve u sarajevu .dakle jebo idologiju jebo ratne ciljeve pitam te prakticne stvari Koje se ticu normalnog covjeka
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#480 Re: Kraj entiteta?
Ja rođen poslije WW2, priznajem da se desio genocid tokom WW2, znam skoro sve detalje o Jasenovcu i logoru za djecu,.....Sve to u marionetskoj državi u kojoj Bošnjaci nisu imali pristupa nikakvom obliku vlasti (izuzetak doglavnik), Bošnjaci bili vegetacija = cvijeće.a sta cemo sa genocidom oiz ww2?
- Skijaš
#481 Re: Kraj entiteta?
Ako je iko spominjao Jasenovac na ovom forumu, to sam ja. Ako se iko na ovom forumu protivi generalizacijama na račun Srba, to sam ja. Ali ni jedno ni drugo ne znači da podržavam toleranciju prema ljudima koji insistiraju na Dodikovoj retorici.Guido_Špišić wrote:a sta cemo sa genocidom oiz ww2?Skijaš wrote:Prije svega, da li se u Srebrenici desio genocid i je li manji entitet država ? Za jedno imaš presude nadležnih sudova a za drugo stav OHR-a koji ima mandat da tumači mirovni sporazum.drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako sto će traziti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu drzavu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
- Skijaš
#482 Re: Kraj entiteta?
Srbi ne treba da nestanu iz BiH, treba raditi na tom da Srba ovdje bude što više, kao uostalom i drugih naroda. Ono što iritira je svojatanje teritorije kroz službene nazive, obilježja itd.drale010 wrote:E ovo je slika prave multietničko/vitaminske BiH. Sve je fino samo dok se gdje Srbi ne spomenu, ne daj bože ћирилицом pride. Pa evo, promijenili smo grb, himnu, jel to učinilo da nekom magijom Srbi nestanu iz ove države?Mene pravo štrecne ona tabla WELCOME TO REPUBLIC OF SRPSKA, a znam da u sadašnjem Ustavu bh. entiteta RS fino piše da su ''ravnopravni u vlasti i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati''. Jedino, ako se nije štagod promijenilo u medjuvremenu.
Ako ja uzmem bongsek i prepilam onu tablu jer me svaki put štrecne neki srklet ispod lijevog pazuha, reći ću policiji, da ''ime nije važno, da ruže u entitetu jednako mirišu'',....
Na osnovu čega da dođem do tog zaključka kad nisi odgovorio na pitanje ?drale010 wrote:Šta smo zaključili, oćemo li civilizovano da polemišemo ili civilizovano pobijemo?Ne pitam te za koga navijaš, nego želim vidjeti ima li prostora za dijalog. Jer realno, nema se tu šta pričati s onim ko kaže da je manji entitet država ili da u Srebrenici nije izvršen genocid. Spuštanje na taj nivo bi bio anticivilizacijski čin i neki minimum na kojem se gradi dijalog mora postojati.
Last edited by Skijaš on 09/10/2012 13:57, edited 1 time in total.
- sinuhe
#483 Re: Kraj entiteta?
Pa sa Bobanom(valjda je rodjak onom Bobanu) je postignut dogovor na samom pocetku rata. Ne znam otkud sad Jasenovac 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#484 Re: Kraj entiteta?
Čitaj pažljivije i vidi ko je postavio pitanje šta ćemo sa genocideom iz ww2.sinuhe wrote:Pa sa Bobanom(valjda je rodjak onom Bobanu) je postignut dogovor na samom pocetku rata. Ne znam otkud sad Jasenovac
- sinuhe
#485 Re: Kraj entiteta?
Rafael "Ranko" Boban (born December 22, 1907 - after 1951) was a member of the Croatian World War II Ustaše regime, and the commander of the Black Legion.
Boban was born in Sovići near Grude.
Mate Boban was born on 12 February 1940 in a large family in Sovići in the Municipality of Grude in Herzegovina.
- drale010
#486 Re: Kraj entiteta?
Rat je nastavak politike koja se nije mogla ostvariti za zelenim stolom. Život je kompleksna pojava i sve što ide uz njega i tu ne može biti generalizacija tipa: "Prvi/drugi/treći su krivi za rat". Previše loših faktora se poklopilo. Pad socijalizma u Evropi, veliko privredno zaostajanje, sjećanje na neke ranije nepravde, loši potezi i loša tumačenja namjera suprotne strane su doveli do rata. Ja vjerujem u evoluciju svega pa tako i međuljudskih odnosa i same države. Ko je '95 smio da dođe iz Sarajeva na Pale ili obratno? Ko je mislio da će danas mladi sa Pala bez problema ići na univerzitet u Sarajevo, a mladi iz Sarajeva u I. Sarajevo?dinobjelave wrote:Pozdrav,poseban ovom s brda,ja sam bio s druge strane ili malo nize s puskom u ruci.evo da te pitam majke ti.jeli stvarno mislis da ste bili ugrozeni u bih ,tj da bi ste bili ugrozeni Po proglasenju nezavisnosti.dali mislis ozbiljno da smo mi poceli rat,i dali mislis dasmo se mi borili ili borimo za islamsku drzavu.dalje sad ove bitne teme u zivozu .imas li objasnjenje kako to da mi nakon svega sto smo pretrpili zelimo zivjeti normalno i imati suzivot i graditi zemlju koracati prema eu ,dakle stvarati normalnu zemlju bolju i za moje i tvoje dijete sutra a vi tezite razgradzivanju i daljnjoj eskalaciji do konacnog cilja ( odcijepljenja i pripojenja srbiji). Dali je Po tebi dovoljno imati jednog predsjednika,jednu vladu i jedno tijelo sastavljeno od vijecnika predstavnika konstitutivnih naroda koji se mogu boriti protiv preglasavanja i majorizacije jednog od naroda.dali je moguce Po americkom sistemu napraviti dvije partije u cijeloj drzavi i ostaviti se nacionalnih Politika koje donose samo daljnju razgradnju i mrznju medzu narodima.mozemo ovako danima ali dali je tebi licno bolje sad nego li prije belaja kad si mogao normalno ljeciti se ,studirati,raditi u svom gradu tj dali ti je lakse u Banja luku ici ili recimo beograd a imao si sve u sarajevu .dakle jebo idologiju jebo ratne ciljeve pitam te prakticne stvari Koje se ticu normalnog covjeka
-
zemo_online
#487 Re: Kraj entiteta?
pa mir medju ljudima tj. drzavama more bit samo ako ne postoji prevelik disbalans u kolicini oruzja koje posjeduju ,inace se lako nadje razlog za rat.
- Skijaš
#488 Re: Kraj entiteta?
Ne moramo se složiti oko toga ko je počeo rat, pitanje sudskim presudama dokazanog genocida i tumačenje OHR-a nisu nešto oko čega se možemo razići jer je upravo to temelj za stabilnu budućnost. Mora postojati neki okvir iz kojeg se ne može izaći.
-
hAZNADAR
#489 Re: Kraj entiteta?
Bas impresivan nastup nema sta, ali te fore prodavaj nekom drugom. Ne pravite planove o rusenju drzave samo dokle je pola drzave samo vase i sto cisce od drugih, zadovoljni se dejtonom samo dokle vam pruza okvir i mogucnost za eksluzivitet nad pola zamlje i gdje mozete odrzavati cistocu, .. i vidi cuda - kada se Bosnjaci pobune protiv toga i usput getoizacije svog korpusa na nekih 30-ak % drzava(ako ima i toliko) - onda su hegemonisti, naturaci, diktatorski unitaristi, oce krua pored pogace,.. itd.drale010 wrote:Ova država se neće raspasti zbog onih koji je napadaju već zbog onih koji je "brane". Srbin sam, sa Pala (četnik s brda, (h)agresor, dopisati po želji...) i moram reći kako kod nas stoje stvari. Na veliko zaprepaštenje zvaničnog Sarajeva, ne budimo se svakog jutra sa paklenim planovima kako da uništimo BiH, u stvari, od naroda se neće čuti ništa više od neke priče o lokalnoj politici. Dejtonska Bosna je za nas saasvim dovoljan okvir jer realno, da nije one vartine zastave na zgradi opštine, od BiH ovdje ne bi bilo ništa. Problem nastupa kada bošnjački političari misle da mogu da uzimaju glasove u svojoj bazi tako što će trazžti hljeba preko pogače i od Bosne praviti neku unitarnu državu. Isto kao što Dodik uzima vlast kod nas pričom o nepotrebnom referendumu. Budimo zadovoljni sa onim što imamo jer niko neće dobiti sve.
Lako je za sve kriviti Srbe, ali je teško pogledati u sopstveno dvorište i vidjeti da kantonsko uređenje u Federaciji i svu njegovu birokratiju jedna Švedska ne bi mogla da drži iznad vode.
Evo ti draleta - njegovo misljenje je standard u RS-u - i to dosta blazi tip - buduci kakav je ton na nekim forumima iz RS-a. Pa objasni njemu kako nas multikulturalizam ne opravdava ovo sto prodaje. A prodaje dejtonsku BiH sa RS-om - gdje poslije 17 god. bi i konj skontao - kakvu RS jedino mogucu i kakvu na ubuduce - samo srpska uber ales.skijas wrote:Bošnjaci nemaju drugi izbor. Ako odustanu od ideje multikulture, opravdaće separatističke tendencije i sve ono što bi im se učinilo nakon toga.
Mislis da separatisticke tendencije trebaju neko opravdanje? Mislis da njihova politika etnickog ciscenja i odrzavanja ciscenja treba neko opravdanje. Mislis da ako su slucajno jaci i uticajniji i u stanju za mnogo vise - da bi cekali na neko opravdanje ili povod od nas?
Neke stvari u ljudi se nisu promijenile otkad postoje i tu necu reci nista novo. Svoju politiku i svoj interes, za svoje kroji onaj ko to moze a ne onaj ko na to ima kao neko pravo ili opravdanje. Separatistima, genocidasima, .. ne trebaju nikakva opravdanja - oni svakako rade koliko mogu, sire se koliko mogu i betoniraju koliko mogu. Njih zaboli kolektivno koje simbole Bosnjaci isticu, koje dane slave, koje praznike, kako tumace ovo ili ono, pa ih isto tako kolektivno zaboli jesu li Bosnjaci multietnicari ili nacionalisti, ateisti ili dzamahirci, .. sve dok su dovoljno daleko i sto manje u RS-u. Pa kada je tako - navedi ijedan valjan razlog po cemu bi mi neto kao opravdali i kako bi se to ocitovalo. Ako moze bez da pisem gluposti, nebuloze, fasizam, mrznju, pomazem cetnicima, zalbi moderatorima, i bez vadjenja recenica iz konteksta kao obicno.
-
hAZNADAR
#490 Re: Kraj entiteta?
To o nestanku je izgleda tvoj jedini sablon - pa mislis da i Bosnjaci tako razmisljaju.drale010 wrote:
E ovo je slika prave multietničko/vitaminske BiH. Sve je fino samo dok se gdje Srbi ne spomenu, ne daj bože ћирилицом pride. Pa evo, promijenili smo grb, himnu, jel to učinilo da nekom magijom Srbi nestanu iz ove države?
Šta smo zaključili, oćemo li civilizovano da polemišemo ili civilizovano pobijemo?
Bosnjake interesuje normalan zivot, ravnopravnost i perspektiva prvenstveno za svoje na prostoru cijele BiH - milom ili silom. To nije nikad bilo uslovljeno brisanjem drugih. Nas ne interesuje etnicka cistoca a ponajmalne cirilica koja nije bas samo vasa.
Lijepo je slati mirnodopske tonove i pozivati na kompromis i suradnju - ali iz cije perspektive. Zamisli da je glavnica Srba i srpska politicka autonomija svedena na beogradski pasaluk i tu i tamo obespravljene manjine izvan pasaluka.
Pa ti onda je pocnem slagati pricu kako je tako najbolje i kako je to garant mira - a mir prijeko potreban i da prestanu konfrontacije - ali da ostane kako jeste.
Last edited by hAZNADAR on 09/10/2012 14:27, edited 1 time in total.
-
mostar036
#491 Re: Kraj entiteta?
Problem je kod nas što uvijek kad se priča o budućnosti BiH spominje se rat,te koga je počeo,te ko su najveće žrtve.Mislim da je to prošlost i da to treba ostati za nama,a misliti samo na budućnost.
- Skijaš
#492 Re: Kraj entiteta?
Ne traži se od bilo koga da prizna krivicu za izazivanje rata ili da se posipa pepelom.mostar036 wrote:Problem je kod nas što uvijek kad se priča o budućnosti BiH spominje se rat,te koga je počeo,te ko su najveće žrtve.Mislim da je to prošlost i da to treba ostati za nama,a misliti samo na budućnost.
http://www.klix.ba/forum/sta-sarajevo-t ... 99744.html
Neki minimum mora postojati, a ako neko entitet smatra državom ili negira genocid, ne ostavlja prostor za dijalog.
- drale010
#493 Re: Kraj entiteta?
Upravo samo o ovakvom "branjenju" pricao.Bas impresivan nastup nema sta, ali te fore prodavaj nekom drugom. Ne pravite planove o rusenju drzave samo dokle je pola drzave samo vase i sto cisce od drugih, zadovoljni se dejtonom samo dokle vam pruza okvir i mogucnost za eksluzivitet nad pola zamlje i gdje mozete odrzavati cistocu, .. i vidi cuda - kada se Bosnjaci pobune protiv toga i usput getoizacije svog korpusa na nekih 30-ak % drzava(ako ima i toliko) - onda su hegemonisti, naturaci, diktatorski unitaristi, oce krua pored pogace,.. itd.Mislim, sta ja imam objasnjavati tipu koji ima razlicite arsine konto nacionalnih prava jednih i drugih i koji bi ravnopravnost dozivio kao ugrozenost. Takvi samo silu razumiju i postuju - jer im je ostvarivanje prava silom jedini plafon. Razlika je kod nas u Bosnjaka samo sto jedan dio shvata da su takva pravila ovdje jedino moguca ako svom narodu zelis bolje - a drugi jos plivaju u multikulturalizmu nadajuci se da ce takvi jednog dana konacno dopustiti i drugima ista prava,.. ono zbog moralnih i etickih razloga.
Drago mi je sto si spomenuo vartinu zastavu u tom kontekstu - hebena zastava je kao neki hebeni kompsomis gdje ce te vi i dalje imati orlove i ocile a mi necemo ljiljane jer kao ima to nekog pozitivnog efekta kod vas
Sad bih ja trebao da tebi tupim o semantičkoj prirodi riječi genocid, a onda ti da mene napadaš i ponovo se pozivaš na presude sude, a ja bih onda pisao o nesavršenostima pojma ljudske pravde i sudova. Da ne bi bilo toga reći ću da čitav rat u BiH i sve njegove žrtve smatram žrtvama genocida. Srebrenička žrtva, da li ona iz januara '93 ili jula '95 nije ništa više vrijedna od bilo koje druge žrtve.Na osnovu čega da dođem do tog zaključka kad nisi odgovorio na pitanje ?
Kako miroljubivo...Bosnjake interesuje normalan zivot, ravnopravnost i perspektiva prvenstveno za svoje na prostoru cijele BiH - milom ili silom. To nije nikad bilo uslovljeno brisanjem drugih. Nas ne interesuje etnicka cistoca a ponajmalne cirilica koja nije bas samo vasa.
- Skijaš
#494 Re: Kraj entiteta?
Nema potrebe. Ovim si se u startu diskvalifikovao i za neku diskusiju koja bi bila utemeljena na dobroj volji nema prostora.drale010 wrote:Sad bih ja trebao da tebi tupim o semantičkoj prirodi riječi genocid, a onda ti da mene napadaš i ponovo se pozivaš na presude sude, a ja bih onda pisao o nesavršenostima pojma ljudske pravde i sudova.
- drale010
#495 Re: Kraj entiteta?
Moram da se složim sa tobom da bih bio civilizovan? Shvataš li kako naivno zvučiš? Logičkom analizom mog prethodnog posta bi došao do odgovora, ali ne, ti tražiš potpuno podvlađivanje tebi. Ne postoje istine, samo interpretacije.Skijaš wrote:Nema potrebe. Ovim si se u startu diskvalifikovao i za neku diskusiju koja bi bila utemeljena na dobroj volji nema prostora.drale010 wrote:Sad bih ja trebao da tebi tupim o semantičkoj prirodi riječi genocid, a onda ti da mene napadaš i ponovo se pozivaš na presude sude, a ja bih onda pisao o nesavršenostima pojma ljudske pravde i sudova.
-
mostar036
#496 Re: Kraj entiteta?
Ja mislim da je BiH jedino bila jedinstvena dok je bila u Jugoslaviji,tad su svi učili jedan jezik (srpsko-hrvatski),učili jednu istoriju,navijali za jednu reprezantaciju,dizali se na jednu himnu,žrnili se pod istom zastavom,svi mostarci navijali za jedan klub (Velež),kad je BiH izašla iz SFRJ,odnosno kad se SFRJ raspala ništa više nije isto,danas je sve više manje nacionalno,malo čega ima multietničkog.
Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatit BiH kao svoju državu,da će voliti njenu zastavu i njenu himnu.
Po meni i Bošnjaci koji na utakmici reprezantacije BiH nose himne ratne zastave BiH i koji za vrijeme intoniranje prave himne BiH pjevaju Jedna si jedina ne vole BiH,jer jednu državu krase njeni simboli,a ako njih ne priznaješ onda ni ne voliš tu državu.
Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatit BiH kao svoju državu,da će voliti njenu zastavu i njenu himnu.
Po meni i Bošnjaci koji na utakmici reprezantacije BiH nose himne ratne zastave BiH i koji za vrijeme intoniranje prave himne BiH pjevaju Jedna si jedina ne vole BiH,jer jednu državu krase njeni simboli,a ako njih ne priznaješ onda ni ne voliš tu državu.
-
hAZNADAR
#497 Re: Kraj entiteta?
Ima li sanse da Bosnjaci miroljubivo ikad igdje ostvare prava za sebe na prostoru gdje nisu vecina? Realno gledajuci, eto da RS nije samo srpska vec svih naroda i da svi narodi tu imaju ista prava ukljucujuci i Bosnjake naravno. Miroljubivo naravno - evo poslije 17 god. je valjda ti jasno koliko miroljubivost ima sanse.drale010 wrote: Kako miroljubivo...
- drale010
#498 Re: Kraj entiteta?
Postoji li šansa za bilo koji narod da ostavri prava tamo gdje nije većina? Kod mene na Palama žive povratnici u Podvitezu, žive na svom, žive od svog rada, niko ih ne dira. Ti u ljudima, a posebno drugih nacionalnosti, vidiš samo najgore... Ko da i ostali ne brinu iste brige.hAZNADAR wrote:Ima li sanse da Bosnjaci miroljubivo ikad igdje ostvare prava za sebe na prostoru gdje nisu vecina? Realno gledajuci, eto da RS nije samo srpska vec svih naroda i da svi narodi tu imaju ista prava ukljucujuci i Bosnjake naravno. Miroljubivo naravno - evo poslije 17 god. je valjda ti jasno koliko miroljubivost ima sanse.drale010 wrote: Kako miroljubivo...
- Skijaš
#499 Re: Kraj entiteta?
Stav OHR-a je da entiteti nisu države, sudske presude o genocidu imamo. Oko takvih stvari nema debate. To ko je počeo rat može biti predmet diskusije, mada je to samo gubljenje vremena. Ali ako ne poštujemo pravni okvir, ako nam odluke OHR-a i Suda BiH ne znače ništa i manje su važni od naših tumačenja, to je stvaranje atmosfere za novi sukob.drale010 wrote:Moram da se složim sa tobom da bih bio civilizovan?Skijaš wrote:Nema potrebe. Ovim si se u startu diskvalifikovao i za neku diskusiju koja bi bila utemeljena na dobroj volji nema prostora.drale010 wrote:Sad bih ja trebao da tebi tupim o semantičkoj prirodi riječi genocid, a onda ti da mene napadaš i ponovo se pozivaš na presude sude, a ja bih onda pisao o nesavršenostima pojma ljudske pravde i sudova.
- Skijaš
#500 Re: Kraj entiteta?
Još jednom paralela sa fudbalskom reprezentacijom. Znači li da odlazak mladih talenata u Srbiju i Hrvatsku vodi gašenju bosanskohercegovačke reprezentacije ? Ne znači. Procentualno će u njoj biti više Bošnjaka ali biti ugašena neće. I ako neki Hrvat ili Srbin želi nauditi Bošnjacima tako što se neće vezati za ovu državu, treba da još jednom razmisli gdje to ustvari vodi.mostar036 wrote:Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatit BiH kao svoju državu,da će voliti njenu zastavu i njenu himnu.