Spreman sam ja itekako na to - jer sam doskora isto razmisljao.Bodkin wrote:aha, bas nije definisana kroz vjeru a pogotovo ne kroz jednuhAZNADAR wrote: Jedno je zivjeti multi-kulti i tako poimati drustvo - a drugo to politicki propagirati. Bosnjastvo kao nacionalna ideologija je samo po sebi tolerantno i otvoreno - nije definisano eksplicitno samo kroz jednu vjeru, ne zagovara cistocu ili primitivnu dominaciju,... Multikulti kao politicki program je dozivio fiasko - ustvari nikad nije bilo prihvaceno - neznam cemu onda istrajavanje na tome.
A taj "jedan od rjetkih" je svoju toleranciju i multikulti sposobnost dokazao - cenzurom. Nek se vise ne javlja po pitanju tolerancije i multiltikulti - imali smo nekada iskustva sa naturenim multikulti pa znamo kako je zavrsilo i kakva cudovista su iz toga se izlegla.daj ba budi realan svega ti. dalje, ako je dozivio poraz, ti i dalje nemas pravo reci da je bosna drzava bosnjaka. odnosno mozes ali se spremi da tvoje stavove ljudi kao @skijas nazovu fasistickim, sovinistickim ili sta je vec rekao
Kraj entiteta?
-
hAZNADAR
#401 Re: Kraj entiteta?
- torcida
#402 Re: Kraj entiteta?
o kakvom namirenju pričamo?seln wrote: Ok...
znaci, izgleda ovako, sa hrvatske tacke gledista: u rs nemamo sta traziti, povratka nema, a moramo se nekako namiriti...
moje prijedlog ide u pravcu da se revidiraju izborne makinacije jer je samo ta opcija realnije naravi..sve ostalo služi za dizanje tenzija i skupljanje kojekakvih poena, kako na jednoj tako i na drugoj strani
jeko on?ko je logicni kandidat da bude ostecen, utoliko vise jer su ga vec ostetili srbi?
ma kako god da okreneš, svi smo mi zakinuti i oštećeni..netko više-netko manje...ali je poanta čitave priče da se stopira daljnje srozavanje društva, da se napravi zajednička baza kakva god ona bila ali da bude plod kompromisa i da s njom idemo u daljnju nagradnju, bez naturanja i zajebavanje onih pored sebe ako je ikako moguće.
- Skijaš
#403 Re: Kraj entiteta?
hAZNADAR wrote:Skijaš wrote: Objasnio sam ti kako sam došao do zaključka da jeste. Uzmimo recimo za primjer SAD u kojim procentualno više crnaca leži u zatvoru, odnosno čitav taj problem u crnačkoj populaciji na kojeg je ukazivao i Bill Cosby. Šta je rješenje ? Edukacija, dijalog i generalno dizanje komunikacije na jedan viši nivo. Tvojom logikom bi došli do prijedloga da crnce treba kazniti vraćanjem segregacije ili možda ropstva. Tvoj prijedlog kažnjavanja Hrvata i Srba je upravo to, širenje mržnje.
Ode ti predaleko. Nisi ti uope dosao do zakljucka da ja sirim mrznju vec stvari gledas u krajnostima.
Propagiraš li tezu da BiH ne treba biti jednako srpska i hrvatska koliko i bošnjačka ? Propagiraš. O čemu dalje da govorimo ? To je širenje mržnje a "argumentaciju" za svoje širenje mržnje mogu naći svi šovinisti svijeta, Jevreji su uradili ovo, crnci su uradili ono, itd itd. Izgovor da tražiš ograničavanje nečije slobode je lako iskonstruisati.
- torcida
#404 Re: Kraj entiteta?
htjeli mi to priznati ili ne..ali mi smo osuđeni na suživot, na nama je samo da zidove zajedničke kuće dotjeramo i učinimo udobnijima za sveSkijaš wrote:
to je ustvari cilj takvih inicijativa. Uvjeriti Bošnjake da suživot nije moguć, a onda ćemo kao lakše ući u projekat stvaranja Trećeg ili otcjepljenja, jer zaboga, ne može se zajedno. Ne mislim da to kolega namjerno radi, ali to je pozadina takve ideje.
bilo kakav pomen jednoumlja i instant rješenja će uskovitlati vodu i sve ode u 3 lijepe dok kareš keks
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#405 Re: Kraj entiteta?
na žalost varaš se...bilo je nemoguće 1990. godine.....rat i Daytonski sporazum su učinili svoje tako da je danas podjela veoma moguća....nekadašnja tzv. leopardova koža u BiH više ne postoji već je genocidom svedena na tri prepoznatljive i željene flekeRock Flock wrote:skijas , shvati da se bosna ne moze podijeliti ! Nemoguce je toj drzavi nacrtati granice kada su svi zivjeli svuda pogotovo BiH muslimani . Svuda ih je bilo osim u Listici . Dakle imas opciju ! Ima BiH kao sto je bila prije rata RBiH ili je nema nikako , podijeljena na dva dijela izmedju Srbije i Hrvatske . Na neciju srecu a na neciju nesrecu ne postoji treca opcija .
-
Bodkin
#406 Re: Kraj entiteta?
bili su pa su ih izbacili iz ustava i to je bilo sovinisticko ili fasisticko, kako god. to sto su srbi izabrali da sruse vukovar i dubrovnik kao odmazdu samo govori da to nije bio pravi put.Rock Flock wrote:Zasto Srbi u Hrvatskoj nisu konstituvni ?Bodkin wrote:aha, bas nije definisana kroz vjeru a pogotovo ne kroz jednuhAZNADAR wrote: Jedno je zivjeti multi-kulti i tako poimati drustvo - a drugo to politicki propagirati. Bosnjastvo kao nacionalna ideologija je samo po sebi tolerantno i otvoreno - nije definisano eksplicitno samo kroz jednu vjeru, ne zagovara cistocu ili primitivnu dominaciju,... Multikulti kao politicki program je dozivio fiasko - ustvari nikad nije bilo prihvaceno - neznam cemu onda istrajavanje na tome.
A taj "jedan od rjetkih" je svoju toleranciju i multikulti sposobnost dokazao - cenzurom. Nek se vise ne javlja po pitanju tolerancije i multiltikulti - imali smo nekada iskustva sa naturenim multikulti pa znamo kako je zavrsilo i kakva cudovista su iz toga se izlegla.daj ba budi realan svega ti. dalje, ako je dozivio poraz, ti i dalje nemas pravo reci da je bosna drzava bosnjaka. odnosno mozes ali se spremi da tvoje stavove ljudi kao @skijas nazovu fasistickim, sovinistickim ili sta je vec rekao
Zasto bosnjaci i Hrvati i Crnogorci i Albanci nisu konstituvni u Srbiji ?
Da li je ideja Hrvatske drzave kao nacinalne drzave Hrvata ( Bozicni Ustav iz 1990 ) fasticka , sovinistcka ili sta je vec rekao Skijas ?
Hvala na odgovorima
nisu konstitutivni jer je to drzava srba i ostalih. nikad i nisu bili konstitutivni. bosna nikad nije bila drzava bosnjaka i ostalih ( tj mozda jeste prije 1900) ali i tada nije bila drzava muslimana i ostalih nego su danasnji srbi i hrvati bili bosnjaci. Ako ti danas kazes da bosna treba da bude drzava SAMO bosnjaka koji su u stvari bosanski muslimani, to je onda uvod u novi rat
- Skijaš
#407 Re: Kraj entiteta?
torcida wrote:htjeli mi to priznati ili ne..ali mi smo osuđeni na suživotSkijaš wrote:
to je ustvari cilj takvih inicijativa. Uvjeriti Bošnjake da suživot nije moguć, a onda ćemo kao lakše ući u projekat stvaranja Trećeg ili otcjepljenja, jer zaboga, ne može se zajedno. Ne mislim da to kolega namjerno radi, ali to je pozadina takve ideje.
http://www.youtube.com/watch?v=r9OErDxLJRU
imam bar 30 bilih majica
-
mostar036
#408 Re: Kraj entiteta?
Kad su to Srbi i Hrvati bili Bošnjaci?Mnogi danas mješaju pojam Bošnjak i Bosanac.Bošnjaci su samo Muslimani,a Bosanci su regionalan pojam isto kao Hercegovci,Dalmatinci,Slavonac,istijan,Međumurac,Zagorac,Šumadinac,Vojvođanin itd.
Last edited by mostar036 on 05/10/2012 14:04, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#409 Re: Kraj entiteta?
bili su prije pojave nacija kakvih danas znamomostar036 wrote:Kad su to Srbi i Hrvati bili Bošnjaci?Mnogi danas mješaju pojam Bošnjak i Bosanac.Bošnjaci su samo Muslimani,a Bosanci su regionalan pojam isto kao Hercegovci,Dalmatinci,Slavonac,istijan,Međumurac,Zagorac,Šumadinac,Vojvođanin itd.
-
Guido_Špišić
#410 Re: Kraj entiteta?
ovo je uvijek bio cilj bosnjackih nacionalista. to svi znamo i ne vidim tu nista novo. druga je stvar sto je alija morao pro forme zbog toga jer mu je trebala pomoc i simpatije sa zapada da toboze poziva na "multikulturalnost".hAZNADAR wrote:Skijaš wrote: Objasnio sam ti kako sam došao do zaključka da jeste. Uzmimo recimo za primjer SAD u kojim procentualno više crnaca leži u zatvoru, odnosno čitav taj problem u crnačkoj populaciji na kojeg je ukazivao i Bill Cosby. Šta je rješenje ? Edukacija, dijalog i generalno dizanje komunikacije na jedan viši nivo. Tvojom logikom bi došli do prijedloga da crnce treba kazniti vraćanjem segregacije ili možda ropstva. Tvoj prijedlog kažnjavanja Hrvata i Srba je upravo to, širenje mržnje.
Ode ti predaleko. Nisi ti uope dosao do zakljucka da ja sirim mrznju vec stvari gledas u krajnostima. Nisi taj logicki slijed ni objasnio - a usput se oglusio na moja objansnjenja da nije mrznja, nije kaznjavanje. Moje pisanje mozss u najgorem slucaju protumaciti kao desnicarsko - iako ni to nije za porugu i zabranjeno - svaka nacija u Evropi ima i takve platforme. Gdje ja to i na koji nacin kaznjavam Srbe i Hrvate - pa oni sami ne prihvataju BiH ni pod tackom razno - osim silom prilika. Mozemo plasirati bilo kakvu politicku viziju - oni i dalje guraju svoje. Bilo da i dalje guras multikulturalizam ili bosnjacku nacionalnu drzavu - njima je to isto - i dalje guraju svoje isto i nastoje biti sto dalje od drzave i nas sto dalje odgurati. Ali nama ima razliku na dalje staze - jer nase sljedece generacije su ipak spremnije, jace, homogenije,.. za sljedeca iskusenja negoli da ih i dalje ubijamo u pojam sa multikulturalizmom od kojeg samo mogu biti ranjiviji i slabiji. U BiH svoja prava ostvaruje onaj ko to moze, ko je jak, i ko to moze provesti - a ne ko je moralno "ispravan" - to jejednostavno tako.
Ne, nije spustanje,... meni licno niti smetaju Srbi i Hrvati, niti smetaju crkve, niti njihova kultura,.. Niti ima osnove i za pomisliti da bi bosnjacka nacionalna drzava etnicki cistila, rusila bogomolje, i nametala svoje jezicke, kulturne, vjerske,.. standarde kao jedini izbor. Koliko puta ti trebam napomenuti da nisu svi nacionalizmi isti i da nema sablona. Ne ljutim se na tebe sto moje pisanje nazivas smecem, fasizmom, govorom mrznje, glupostima, nebulozama,.. . upravo se ja nikad ne spustam na takav nivo i ton diskutovanja. I postujem tvoje misljenje iako se ne slazem - valjda imam pravo na diskusiji reci svoje. Ljut sam samo zato sto si zloupotrijebio svoj status i isposlovao zatvaranje teme na koju sam potrosio puno vremena i truda. Upravo tu padaju tvoje price o toleranciji i ravnopravnosti. Ako to nisi u stanju na jednom forumu - nemam osnova vjerovati da imas viziju toga u realnosti kakva jeste.To je nepravda i spuštanje na nivo onih koje kritikuješ. Što znači da se ne trebaš ljutiti na mene kada osporavam tvoje stavove, pošto si ti svoj pogrešan stav samo stavio u šešir sa još dva pogrešna stava. Ti kažeš da drugi rade nešto loše, pa ćeš i ti. Zašto se ljutiš na mene kad kažem da je to sve isto smeće ako i sam to tvrdiš ?
- gidora
#411 Re: Kraj entiteta?
Ma biće popis koji će nam sve reći.Pustite ljude neka se izjasne onako kako se osjećaju i kako žele.Ha ja,pa na osnovu tog popisa pričati,dogovarati se,pregovarati,tražiti riješenja...Bodkin wrote:bili su prije pojave nacija kakvih danas znamomostar036 wrote:Kad su to Srbi i Hrvati bili Bošnjaci?Mnogi danas mješaju pojam Bošnjak i Bosanac.Bošnjaci su samo Muslimani,a Bosanci su regionalan pojam isto kao Hercegovci,Dalmatinci,Slavonac,istijan,Međumurac,Zagorac,Šumadinac,Vojvođanin itd.bosnjani, bosanci kako god. ni u kom slucaju nisi bili bosnjaci po definiciji kakva je ona danas
-
hAZNADAR
#412 Re: Kraj entiteta?
Gdje se god okrenes u BiH - sve je i dalje sila i sila. Nisam je ja prizvao niti su je Bosnjaci izumili kao jedini model. Koji ce mi analize i studije - pa gdje si ti bio ovih 20 god. - valjda nam je poznato javno mijenje i politike u BiH oko prihvatanja BiH i ko kakvo drustvo pravi.torcida wrote:
uskačem kao padobranac ali se moram referirati na par situacija obzirom da odašilješ strelice na sve strane..
argumenti za prvi boldani dio...odokativan zaključak ili barataš kakvim studijama/anketama/neoborivim dokazima?
koji klinac itko od navedenih skupina treba da ostavi svoju zemlju/nekretnine/domove samo zato jer im politički koncept države nije po volji?
drugi dio...multikulturalstvo na silu?? većeg oksimorona ne čuh u svom životu![]()
sila iziskuje novu silu...i eto nas opet na hebenom početku unazad 20 godina
Argimentiram kontinuitetom od 20 god. kojeg zna svako ko je prati odesavanja i stanje i trenutnim stanjem gdje samo Bosnjaci postuju drzavu, simbole, institucije, navijaju za BiH, pokusavaju da sacuvaju BiH, imaju samo BiH kao identitet,.. Cast izuzecima kod drugih ali tako je. BiH jeste jos uvijek barem u teoriji drzava 3 konst. naroda - ali u praksi je pomali drugacije i poslije 20 god. mi je ta konstitutivnost upitna kod drugih posto je ne sljive ni pet posto.a ovo argumentiraš čime?
bih je de facto država 3 konst.naroda i svih njenih građana ma šta tko o tome mislio i taj dio nikada nije bio sporan, želje-pozdravi kao i subjektivne interpretacije baš i nijesu tema ovog razgovora![]()
da rezimiram priču...ovakvim nastojanjima samo daješ drugima za pravo da radikaliziraju stanje i da se bore za svoj isključivi komad zemlje pod bh nebom.
Pa kolik ovidim - agresivni pristupi vec imalu plodove. RS je nastala genocidom, a etnicku cistocu odrzava silom. I tu imaju vise uspjeha i plodova negoli Bosnjaci sa multi-kulti. Opet ne kazem da se na to treba ugledati skroz - agresivnost moze bit ii malo kultivisanija. Bosnjacima ne trebaju genocidi, rusenje bogomolja, etnicka ciscenja, jame,... mogu biti u prilici u budnucnosti ostvariti svoja prava silom i na kulturniji nacina. jer su uvijek bili zainteresovani samo za svoj opstanak i svoju perspektivu. Ja podsjecam govorim o daljoj buducnosti i spremnosti na buduca iskusenja.multikulturalnost na fin i civiliziran način je neizvediva varijanta dok recimo agresivniji pristup treba uroditi plodom?
Da nije kao sto jeste - mogao je neko i tebi isto reci za Knin, Vukovar,.....hm, u tom slučaju legendo, bl će da ostane pod jurisdikcijom rs dok je svijeta i naroda
- Skijaš
#413 Re: Kraj entiteta?
Ne može za tebe biti upitna, ti nisi pozvan da određuješ može li ili ne može hrvatski narod biti konstitutivan.hAZNADAR wrote: BiH jeste jos uvijek barem u teoriji drzava 3 konst. naroda - ali u praksi je pomali drugacije i poslije 20 god. mi je ta konstitutivnost upitna kod drugih posto je ne sljive ni pet posto.
-
hAZNADAR
#414 Re: Kraj entiteta?
Jednostavno nije tacno - valjda bolje od tebe znam nase prilike. Prije nekih 15 i vise god. je multikulturalizam bio jedini model drustva kojeg je prosjecan Bosnjak mogao shvatiti. Ne kao ideja, eksperiment - vec kao dio tradicije ,navike,..nesto kako jeste i kako je uvijek bilo - gledam po sebi kako sam razmisljao. Drugo - po cemu je to zapadnjacima bilo nesto simpaticno?Guido_Špišić wrote: ovo je uvijek bio cilj bosnjackih nacionalista. to svi znamo i ne vidim tu nista novo. druga je stvar sto je alija morao pro forme zbog toga jer mu je trebala pomoc i simpatije sa zapada da toboze poziva na "multikulturalnost".
Trece - bosnjacki nacionalizam doskora nije ni postojao posto je sazrijevanje nacionalne svijesti uzelo dio potrebnog vremena za to - sada postoji.
-
Bodkin
#415 Re: Kraj entiteta?
slazem se ali prica je krenula od toga zasto bosnjaci nisu konst. u srbiji ili srbi u hr pa se moralo dotaknutigidora wrote:Ma biće popis koji će nam sve reći.Pustite ljude neka se izjasne onako kako se osjećaju i kako žele.Ha ja,pa na osnovu tog popisa pričati,dogovarati se,pregovarati,tražiti riješenja...Bodkin wrote:bili su prije pojave nacija kakvih danas znamomostar036 wrote:Kad su to Srbi i Hrvati bili Bošnjaci?Mnogi danas mješaju pojam Bošnjak i Bosanac.Bošnjaci su samo Muslimani,a Bosanci su regionalan pojam isto kao Hercegovci,Dalmatinci,Slavonac,istijan,Međumurac,Zagorac,Šumadinac,Vojvođanin itd.bosnjani, bosanci kako god. ni u kom slucaju nisi bili bosnjaci po definiciji kakva je ona danas
-
cindrlimindrli
#416 Re: Kraj entiteta?
Tacno, jednostavno ne postoji nacin na koji bi Bosnjaci ovo razmisljanje kod druge dvije etnije mogli promijeniti.hAZNADAR wrote:Da Hrvati mogu osnovat treci ili se odcijepiti, a RS odcijepiti ili pripojiti - sa merakom bi to uradili bez obzira kakvi su Bosnjaci i sa pricaju.
-
mostar036
#417 Re: Kraj entiteta?
Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
- Skijaš
#418 Re: Kraj entiteta?
Ideju da Srbima i Hrvatima treba oduzeti status konstitutivnosti a da BiH treba transformisati u državu Bošnjaka ne zastupa niti jedna politička stranka. Niti će. To je šovinistička ideja a onaj ko bi možda i htio postati bošnjački Šešelj, ne smije. Zato sam ti i predlagao da osnuješ stranku i nastupiš s takvim programom ako misliš da je tako nešto moguće argumentovati.hAZNADAR wrote:Trece - bosnjacki nacionalizam doskora nije ni postojao posto je sazrijevanje nacionalne svijesti uzelo dio potrebnog vremena za to - sada postoji.
- Skijaš
#419 Re: Kraj entiteta?
BiH će postojati bez obzira na rasprostranjenost takvog sentimenta. Primjer za to je reprezentacija koja postoji bez obzira da li ti za nju navijaš ili ne, i ostaće otvorena za Srbe i Hrvate koji se budu s njom identificirali a ne sa reprezentacijama Srbije i Hrvatske. Odnosno, u njoj može biti više ili manje Hrvata i Srba (što je njihov izbor) ali nestati neće.mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
-
cindrlimindrli
#420 Re: Kraj entiteta?
Eto, i mos` ti multikurisati qrcu svom, ovaj ce bez razmisljanja opet za Radovanom cim mu se prilika ukaze.mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
E sad, sto Haznadar napisa, na Bosnjama je da izaberu hoce li ga docekati napola izludjeni i mahati Titinim
slikama ili ce biti spremni odgovoriti manijaku.
- mO k3
#421 Re: Kraj entiteta?
koji je to mentalni sklop kada ne vole drzavu u kojoj su rodjeni .. jedna stvar mostaracmostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
BiH nije nametnuta drzava , pusti se cetnicke i ustaske price ,bosne je bilo,ima i bice sve ostalo je prolazno
-
Bodkin
#422 Re: Kraj entiteta?
ma sta docekati, treba kalas u ruku i prvi krenuti. jebo cekanjecindrlimindrli wrote:Eto, i mos` ti multikurisati qrcu svom, ovaj ce bez razmisljanja opet za Radovanom cim mu se prilika ukaze.mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.
E sad, sto Haznadar napisa, na Bosnjama je da izaberu hoce li ga docekati napola izludjeni i mahati Titinim
- Skijaš
#423 Re: Kraj entiteta?
Postoji. Potrebno je paralelno ići u dva pravca :cindrlimindrli wrote:Tacno, jednostavno ne postoji nacin na koji bi Bosnjaci ovo razmisljanje kod druge dvije etnije mogli promijeniti.hAZNADAR wrote:Da Hrvati mogu osnovat treci ili se odcijepiti, a RS odcijepiti ili pripojiti - sa merakom bi to uradili bez obzira kakvi su Bosnjaci i sa pricaju.
-jačanje pritiska na velikosrbe i HDZ, odnosno na one političke faktore koji otvoreno propagiraju etničku podjelu. Danas imamo popuštanje za popuštanjem, ako ne popušta jedna stranka, popušta druga, a tu je i buljuk "intelektualaca" poput Kazaza koji dižu harangu protiv stranke koja odbija neprijateljske ultimatume
-očuvanje srpskog i hrvatskog identiteta na području gdje su Srbi i Hrvati manje brojni. Omjer zaposlenih u javnoj upravi ili ovo kasapljenje povelje Kulina bana su primjer kako ne treba.
Dakle, zaoštriti prema političarima a braniti identitet i interes naroda.
-
cindrlimindrli
#424 Re: Kraj entiteta?
To je prevazidjeno, za pocetak je dovoljno masa mladih ljudi na Harvardu, Kembridzu i sl. institucijamaBodkin wrote:ma sta docekati, treba kalas u ruku i prvi krenuti. jebo cekanje
koji ce taj nesretni narod okupiti oko pozitivnih
- Skijaš
#425 Re: Kraj entiteta?
Ti možeš biti spreman na odbranu i bez srljanja u nacionalizam. Ali ako je srljanje u nacionalizam prioritet a lafo odbrana neki izgovor, to je već druga stvar. Kako stav da su tri naroda konstitutivni na tlu čitave države podriva moju spremnost da branim državu ? Nikako. Dakle, izmišlja se izgovore za nacionalizam i šovinizam a to nije lijepo.cindrlimindrli wrote:Eto, i mos` ti multikurisati qrcu svom, ovaj ce bez razmisljanja opet za Radovanom cim mu se prilika ukaze.mostar036 wrote:Za BiH bi možda bolje bilo da i Bošnjaci imaju svoju drugu nacionalnu državu kao Srbi i Hrvati,ovako koliko god Bošnjaci voili BiH,Srbi i Hrvati (većinom) će bježati od nje.Teško je da će ikad Srbi i Hrvati prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,za njih je BiH nametnuta država pogotovo za Srbe koje i nisu željeli a i kod Hrvata je ista situacija samo što su oni izašli na referendum 1992.