Kraj entiteta?

Locked
hAZNADAR

#226 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Moja bi reakcija bila pozivanje na ZAVNOBiH kao na temelj moderne BiH u kojoj su tri naroda ravnopravna. Dogovor oko toga šta se i zašto dešavalo prije toga, niti je moguć niti je potreban.
Problem je u tome sto "oni tamo" brisu zavnobihskim dokumentom dupe - kao sto su u Kninu nekad brisali zavnohom.
Nase istrajavanje ne nekoj multienticnosti nema ucinka. Idemo priznati realno da se ovdje temeljni dokumenti drzave mogu samo nametnuti od strane jednih - ili pobjednika ili najjacih. Mozemo isto tako kao temeljni dokument proglasiti bilo koji datum veao zxa bosnjacku politiku - isti je efekat kao sa zavnobihom - oni to ne sljive. Mozes da im popustis proglasiti Vidovdan, dan RS-a, drazin rodjendan,.. - opet ce i time brisati dupe jer im drzava nista ne znaci i trpe je silom prilika.

Idemo biti jos realniji - dok je entiteta - na djelu je grupisanje naroda i popis ce pokazati relativnu etnicku cistocu u mnogim opcinama. Bez obzira kako se ko iseljavao, kako je ko koga tretirao - rezultat je isti - zahvaljujuci entitetskom toru koji pravno pruza mogucnost za to. Taj isti pravni okvir nam stalno prijeti nekim odcjepljenjima, pa nadleznostima, pa gradnjom hidroelektrana, pa oduzimanjem imovine,.. jer to moze.
Samo jedan Dodik je pricu o ukidanju RS vremenom zamijenio pricom o ocuvanju BiH. Sad smo sretni kada neki zvanicnik izjavi da je BiH cjelovita i neupitna - do jucer nam to nije bilo ni diskutabilno vec smo lobirali i pritiskali RS. Sada smo u defanzivi i bicemo u jos vecoj.

Po meni bosnjacka politike treba konacno da odustane od forsiranja multietnicnosti i da konacno ima smjer - nacionalnu drzavu Bosnjaka - ni manje ni vise u granicama avnojske BiH. Pa neka drugi krenu o multietnicnosti i konstitutivnosti za promjenu. Ne mora se to realno ocekivati sutra - ali u buducnosti ce biti mozda i nas vakat za to.
Skijaš

#227 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Po meni bosnjacka politike treba konacno da odustane od forsiranja multietnicnosti i da konacno ima smjer - nacionalnu drzavu Bosnjaka - ni manje ni vise u granicama avnojske BiH.
Pa eto, kreni s nekim jednostranim potezima u tom smjeru, ja ću probrati desetak ovih poletaraca iz HERE pa da se popucamo. Jer to o čemu govoriš ne bi mirno prošlo i jednako je neprihvatljivo kao i Srboslavija koju je Milošević nudio.
hAZNADAR

#228 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Po meni bosnjacka politike treba konacno da odustane od forsiranja multietnicnosti i da konacno ima smjer - nacionalnu drzavu Bosnjaka - ni manje ni vise u granicama avnojske BiH.
Pa eto, kreni s nekim jednostranim potezima u tom smjeru, ja ću probrati desetak ovih poletaraca iz HERE pa da se popucamo. Jer to o čemu govoriš ne bi mirno prošlo i jednako je neprihvatljivo kao i Srboslavija koju je Milošević nudio.
Srboslavija je bila kruh pored pogace, nesto ekstra i nesto privilegovnije,.. bosnjacka BiH je vise neminovnost i nuznost. Druge opcije poput multietnicnosti padaju i nemaju nikakvog ucinka. Namece se iskljucivost i maksimalizam.
shell

#229 Re: Kraj entiteta?

Post by shell »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Srboslavija je bila kruh pored pogace, nesto ekstra i nesto privilegovnije,.. bosnjacka BiH je vise neminovnost i nuznost. Druge opcije poput multietnicnosti padaju i nemaju nikakvog ucinka. Namece se iskljucivost i maksimalizam.
takvi ko ti daju vjetar uz ledja dodiku i čoviču ,meni je osobno žao zbog toga.
nekavalaitrebatako

#230 Re: Kraj entiteta?

Post by nekavalaitrebatako »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Kao i u slučaju Srboslavije, potpuno je nevažno kako "većinski" narod percipira takvu politiku, kao nužnost ili kao nešto drugo. Bitno je kako je percipiraju ostali narodi i međunarodna zajednica. A taj smo film već odgledali: hoćeš nacionalnu državu? Nema problema, dobiješ je tamo gdje činiš apsolutnu većinu, a možda ni tamo (hrvatska krajina, Kosovo...). Pa ožeži.
Skijaš

#231 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Ti to namećeš i ustvari pokušavaš dati legitimitet šovinističkim ideologijama koje se već dvije decenije trude uništiti državu. Sarajevo je zadnjih 20 godina sačuvalo moralnu prednost u odnosu na neprijatelje države i nema nikakvog opravdanja za to da se tim tvojim genijalnim idejama izjednačava strane.
nekavalaitrebatako

#232 Re: Kraj entiteta?

Ma nema tu moralno-nemoralno, Skijaš. Naravno da sve zajednice imaju pravo postavljati sebi ciljeve, ali im niko ne jamči da će te ciljeve ispuniti i da pritom neće izgubiti i ono što imaju. Stvarno ne vidim razloga odgovarati ljude od njihovih nakana pod izlikom "moralnosti". Ljude treba pustiti da se zaholcaju, pa šta ih snađe. Hebeš moralnost koju ljudima moraš nametati.
hAZNADAR

#233 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Ti to namećeš i ustvari pokušavaš dati legitimitet šovinističkim ideologijama koje se već dvije decenije trude uništiti državu. Sarajevo je zadnjih 20 godina sačuvalo moralnu prednost u odnosu na neprijatelje države i nema nikakvog opravdanja za to da se tim tvojim genijalnim idejama izjednačava strane.
Klin se klinom izbija.
Mi vec jesmo izjednaceni - rezultat popisa ce to sam pokazati - dzaba nam utjeha ko se kako iseljavao.
Sovinisti ne razumiju drugaciji jezik nego svoj.
shell

#234 Re: Kraj entiteta?

Post by shell »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: Ti to namećeš i ustvari pokušavaš dati legitimitet šovinističkim ideologijama koje se već dvije decenije trude uništiti državu. Sarajevo je zadnjih 20 godina sačuvalo moralnu prednost u odnosu na neprijatelje države i nema nikakvog opravdanja za to da se tim tvojim genijalnim idejama izjednačava strane.
Klin se klinom izbija.
Mi vec jesmo izjednaceni - rezultat popisa ce to sam pokazati - dzaba nam utjeha ko se kako iseljavao.
još nam samo fali bošnjački general tipa mladič ,tuta itd
nekavalaitrebatako

#235 Re: Kraj entiteta?

hAZNADAR wrote:
Klin se klinom izbija.
Oba se klina izbiju. A gura i njihov klin kao i tvoj. Nikada ne zaboravi da bi u slučaju da se Bošnjaci opredijele za takvu politiku, međunarodnoj zajednici bilo daleko lakše, brže i jeftinije podvući crtu i podijeliti BiH, nego sjediti na mravinjaku i čekati da svaka Bošnjakinja rodi petero djece. Lijepo bi uzdahnuli, slegnuli ramenima i rekli "Ha, pokušali smo, al' kad neće, šta da se radi. Buši Hans!"
Skijaš

#236 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

nekavalaitrebatako wrote:Ma nema tu moralno-nemoralno, Skijaš.
To je meni sve što imam u životu, druga me mjerila ne interesuju.
Skijaš

#237 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Klin se klinom izbija.
Organizuj neku šovinističku stranku koja bi okupljala Bošnjake oko tvoje bolesne ideje. Ako smiješ.
nekavalaitrebatako

#238 Re: Kraj entiteta?

Skijaš wrote:
nekavalaitrebatako wrote:Ma nema tu moralno-nemoralno, Skijaš.
To je meni sve što imam u životu, druga me mjerila ne interesuju.
Nebitno. Sve što ja imam u životu su moj muž, mater, stan i auto. Ali to nema žive veze sa kreiranjem nacionalnih politika. Moralni argumenti niti jednoj zajednici nisu presudni u formulaciji zajedničkog interesa, poticaji na koje grupe reagiraju dolaze iz drugog registra.

Ukratko, ti se možeš pozivati na moralnost, mogu i ja na svoj bubrežni kamenac, ali je to jalova djelatnost i traćenje energije.
hAZNADAR

#239 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

nekavalaitrebatako wrote:
hAZNADAR wrote:
Klin se klinom izbija.
Oba se klina izbiju. A gura i njihov klin kao i tvoj. Nikada ne zaboravi da bi u slučaju da se Bošnjaci opredijele za takvu politiku, međunarodnoj zajednici bilo daleko lakše, brže i jeftinije podvući crtu i podijeliti BiH, nego sjediti na mravinjaku i čekati da svaka Bošnjakinja rodi petero djece. Lijepo bi uzdahnuli, slegnuli ramenima i rekli "Ha, pokušali smo, al' kad neće, šta da se radi. Buši Hans!"
MZ uglavnom popusta onom ko vise talasa. A potapse po ledjima moralne budale samo zato sto im olaksavaju posao. Jer negdje se neciji klin mora izbiti - nema ovdje kod nas kompromisa - nekome svane a nekome smrkne - to ti je tako. Koliko se god ne slagao sa time - to je tako postavito, nametnuto,.. Nije bilo morala u agresiji na BiH i dehumanizaciji Bosnjaka, nemas morala ni danas u nastavku iste te politike i jos manje morala u MZ.

Ne vidim razloga zato bi se bojali MZ - ovo nije Srbija gdje tehnicki i mogu povuci crtu oko jednog coska - ovdje bi morali praviti geto koji nema ni teoretske ni prakticne sanse za opstanak. Pa neka onda i povlace - krajnje je vrijeme da se mnoge stvari dovedu pred svrsen cin. A u to bas sumnjam - nekako previse imamo tog podanickog mentaliteta i straha sta ce nam sve uraditi. Povukli bi oni davno crtu da hoce, a mogu i danas - mislis da to zavisi od naseg ponasanja mozda?
Pa vidi samo kako je danas i kako se stvari odvijaju - ovo je vec getoizacija na djelu - sta imamo izgubiti.
Ne zagovaram rat - vec pripremu - za svaku slucaj - zahebi autoputeve, tunele, projekte, krpljene rupa - stancaj, nabavljaj, skladisti oruzje i hranu. Demobilisane i ostale socijalne potrazioce obuci u uniformu ponovo pa neka rade za te naknade navedenom pripremom.
Ne zagovaram kurcenje - vec jasne i definisane ciljeve bosnjacke politike - i to javno i otvoreno - zelimo perspektivu i drzavu za nas na svakom pedlju BiH bez obzira ko gdje bio u vecini - ne prihvatamo srpski ekluzivitet na pola drzave jer je to onda okupacija. Nikakav multi-kulti sa takvima i kompromisi.
Dejton je svoje ispunio u svoje vrijeme i tim okolnostima .- danas se mora ukinuti ili mijenjati.

Sta mozemo tu uraditi - iz ovih cipela ili u ovoj godini, deceniji,.. skoro nista,. - ali barem ne moramo sminkati stvarnost i traziti komprmisna rjesenja poput dokumenta drzavnosti, zastave, himne, - i uvazavati misljenja, stavove, politike onih koji rade o glavi i nama i drzavi. De da vratimo ljiljane, sami skontamo himnu, vratimo Republiku, krenemo praviti zalihe i proglasimo vanredno stanje jer je zemlja okupirana a mi getoizirani.

Prije 10 god se mozda cinilo da su entiteti neko prijelezno rjesenje kada je MZ ukidala nadleznosti i jacala drzavu - danas to sve ide u drugom pravcu - i slijedi nam lagana getoizacija i lagano cijepanje drzave koje ce kao vremenom postati neprimjetno. Cega se onda plasis - sta to imamo puno sad izgubiti ako barem javno kazemo kako jeste i sta zelimo. Poslije 20 god. je jasno da sa njima nema kompromisa. Oni samo nametnuto postuju, a gledajuci kakva je nova generacija odrasla u ovome - ovo danas razvlacenje pameti od Dodika je mila majka sta nas ceka u ovakvoj zajednici. U dubini duse sam i dalje multietnicar ali to nas sam oslabi i pravi vecim budalama nego sto jesmo.
hAZNADAR

#240 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:
Klin se klinom izbija.
Organizuj neku šovinističku stranku koja bi okupljala Bošnjake oko tvoje bolesne ideje. Ako smiješ.
92-ge su neki nosali titove slike pod snajperima i pozivali na bratstvo-jedinstvo, dok su "sovinisti" sa zelenim beretkama zaustavljali agresora.

Upamti - sve i jedan narod u Evropi, pogotovo oni koje smatramo naprednima po pitanju demokratije, ravnopravnosti,.. bi u nasim uslovima bili radikalni do daske. Samo kod nas imas odredjenih misljenja gdje se nacionalizam tumaci kao nesto ruzno i primitivno, a slobodarstvo i domoljublje kao nesto bolesno i sovinisticki.

Rado bih ostao multietnicar - ali nemam sa kime - poslije 20 god. mi je vise nego jasno sa kome ne mogu to ostvariti.
Imamo posla sa nekima koji samo zele zaokruziti svoju etnicku teritoriju samo za sebe - njih ne interesuje uopce kako definises dravu i simbole - samo ih interesuje teritorija samo za sebe. E pa kada je tako - krajnje je vrijeme da i mi definisemo svoju. Multietnickost ne postoji vise, a niti ima za nas ucinka.
Last edited by hAZNADAR on 02/10/2012 14:07, edited 1 time in total.
Skijaš

#241 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote: Klin se klinom izbija.
92-ge su neki nosali titove slike pod snajperima i pzivali na bratstvo-jedinstvo, dok su "sovinisti" sa zelenim beretkama zaustavljali agresora.
Nema potrebe da se kriješ iza odbrane države, tvoje su ideje ispravne koliko i ideje Vojislava Šešelja. BiH je svakim svojim kvadratnim kilometrom i hrvatska zemlja (kao i bošnjačka odnosno srpska). To je ustavni okvir a to dovode u pitanje samo oni koji žele smrt ovoj zemlji.
hAZNADAR

#242 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
Nema potrebe da se kriješ iza odbrane države, tvoje su ideje ispravne koliko i ideje Vojislava Šešelja. BiH je svakim svojim kvadratnim kilometrom i hrvatska zemlja (kao i bošnjačka odnosno srpska). To je ustavni okvir a to dovode u pitanje samo oni koji žele smrt ovoj zemlji.
I kome ces to objasniti? Da ti ne objasnjavam koliko su uopce zainteresovani za pedlje zemlje koje su davno halalili i koliko im znaci bosnjacko tumacenje toga.

ponavljam
Rado bih ostao multietnicar - ali nemam sa kime - poslije 20 god. mi je vise nego jasno sa kime ne mogu to ostvariti.
Imamo posla sa nekima koji samo zele zaokruziti svoju etnicku teritoriju samo za sebe - njih ne interesuje uopce kako definises drzavu i simbole - samo ih interesuje teritorija samo za sebe. E pa kada je tako - krajnje je vrijeme da i mi definisemo svoju. Multietnicnost ne postoji vise, a niti ima za nas ucinka - oni i dalje betoniraju svoje ili bolje receno sto smatraju samo svojim - bez obzira kako mi sta tumacili. Njih i ne interesuje kako mi tumacimo - mozemo drzavnost, konstitutivnost,.. protmaciti kako hocemo - oni i dalje zaokruzuju samo svoje. Mozemo se okititi bilo kakvim simbolom, zastavom, slaviti bilo koji dan drzavnosti po bilo, mozemo biti najveci radikali na svijetu ili najveci demokrati, pacifisti - oni i dalje brizljivo samo zaokruzuju teritoriju samo za sebe.

Cemu onda multientnicnost, osim sto tu nepotrebno gubimo vrijeme i snagu.
Skijaš

#243 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
I kome ces to objasniti?
Onom ko želi saslušati. A ko ne želi, neka se pripremi za još bar desetak godina mrcvarenja. Ne možete vi koji propagirate dominaciju pojedinih naroda biti više motivisani od nas koji se zalažemo za multietnički projekat.
hAZNADAR

#244 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
I kome ces to objasniti?
Onom ko želi saslušati. A ko ne želi, neka se pripremi za još bar desetak godina mrcvarenja. Ne možete vi koji propagirate dominaciju pojedinih naroda biti više motivisani od nas koji se zalažemo za multietnički projekat.
I koliko je tih koji zele saslusati ili koji barem ne ismijavaju unaprijed to? Ocito dugo nisi bio u RS - gdje nikad nije bilo nesto puno sluha za to, a danas jos manje. Nova generacija koja dana stasa je 100-put ekstremnija i zadojenija od prethodnih. Oni su jos istrajniji u svom zaokruzivanju i nema tog bosnjackog tumacenja drzavnosti i konstitutivnosti koje to moze promijeniti.

Samo su Bosnjaci zainteresovani za to kako kazes multietnički projekat i niko drugi - a pitanje je i koliko Bosnjaka. Dobar dio Bosnjaka je odavno odbacio multietnicnost - razlika je samo u apetitu - neko bi se zadovoljio fidzanom bosnjacke drzave a neko sa puno vise.

Ta multietnicnost, moralnost, civilizovanost i sl. nas samo ubija vremenom u pojam i cini nas ranjivijima, dezorjentisanijima, razjedinjenijima, i oduzima nam samopouzdanje. Kada se suocis sa budalom - jednostavno ne pali da se razumno suprotstavis.
Nekada smo vazili za zahebane momke koje nije smio svako zahebavati. Danas smo ubijeni u pojam vjecitom ulogom zrtve. Nekada smo vazili za temperamentne, ponosne i lude. Danas smo pateticni slabici koji samo znaju da se sklupcaju u polozaj fetusa kada ga drugi sutaju - i poslije pokazuju modrice po novinama - misleci da ce izazvati sazaljenje, kaznu, probuditi mrvu morala i civilizovanosti kod drugih. Nekada smo znali da sa budalama nema razumnog razgovora, nekada smo znali makar ogrebati usput jacega prije nego te zgazi - suprotstaviti se kratko receno. Mulltietnicnoscu, moralom, civilizovanscu, razumom,.. se nemozemo vise suprotstaviti neprijateljima - jednostavno nemozemo - barem ne ovakvima - pa to je zadojena rulja sa fasistickim standardima i manirima bijesnog psa. Probali smo i ne ide - ucinka nema - a jos ce ga manje biti ubuduce. Kao i onih koji ce te saslusati.

Bosnjak ce jedini imati prava i perspektivu na vise od pola zemlje ako to sam ostvari a to je sa ovakvim igracima samo zakonom jaceg moguce. pa ako nismo sada u stanju za to kao sto i nismo - mozemo se barem poceti pripremati za to jer svaciji vakat dodje. Jer kako god protumacis - zemlja je ipak dijelom okupirana i rat na drugi nacin jos traje. Nema tu mjesta toleranciji i multikulturalizmu.
Skijaš

#245 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote: I kome ces to objasniti?
I koliko je tih koji zele saslusati ili koji barem ne ismijavaju unaprijed to?
To je sporedna tema. Podržavam plemenitu ideju jer je plemenita a ne zato što kalkulišem sa snagom protivnika.
Mulltietnicnoscu, moralom, civilizovanscu, razumom,.. se nemozemo vise suprotstaviti neprijateljima - jednostavno nemozemo - barem ne ovakvima - pa to je zadojena rulja sa fasistickim standardima i manirima bijesnog psa.
Kao što sam rekao, osnuj stranku koja bi forsirala bošnjački šovinizam, da vidimo koliko vas ima. Ja mislim da je Sarajevo dovoljno zdravo da odbaci tvoje nebuloze, a ako tvrdiš da griješim, osnuj stranku.
nekavalaitrebatako

#246 Re: Kraj entiteta?

I to je, dakle, ta zabluda: međunarodna zajednica se prilagođava onome ko više talasa, pa... Neće biti, a to ti govorim iz najizravnijeg mogućeg iskustva. Međunarodna zajednica se prilagođava, uvijek i bez izuzetka, najjednostavnijem rješenju. U Hrvatskoj, najjednostavnije rješenje bilo je stati na stranu apsolutne većine na štetu šačice Srba. Slična stvar i na Kosovu. U BiH najjednostavnije rješenje je podjela. Podjela je to što treba komplicirati da bi BiH opstala kao zemlja tri naroda. Ali kako niti jednog naroda u BiH nema i neće biti dovoljno za formiranje apsolutne većine i postizanje EFEKTIVNE kontrole nad svim institucijama na cijelom njenom teritoriju, svaki takav pokušaj završio bi podjelom zemlje. Zašto? Zato što je tako jednostavnije. Da ne spominjem da je i jeftinije, što je argument svih argumenata.

Pa ti talasaj do fildžana. Samo pazi da se ne utopiš u njemu.

Ne dozvolite da vas frustracije i nervoza upropaste. Oni koji su zainteresirani za komadanje ove zemlje samo to i čekaju. A onda nećeš dobiti avnojske granice, već koliko ti odrežu. Vjerovatno vrlo malo.
shell

#247 Re: Kraj entiteta?

Post by shell »

Rock Flock wrote:
nekavalaitrebatako wrote:I to je, dakle, ta zabluda: međunarodna zajednica se prilagođava onome ko više talasa, pa... Neće biti, a to ti govorim iz najizravnijeg mogućeg iskustva. Međunarodna zajednica se prilagođava, uvijek i bez izuzetka, najjednostavnijem rješenju. U Hrvatskoj, najjednostavnije rješenje bilo je stati na stranu apsolutne većine na štetu šačice Srba. Slična stvar i na Kosovu. U BiH najjednostavnije rješenje je podjela. Podjela je to što treba komplicirati da bi BiH opstala kao zemlja tri naroda. Ali kako niti jednog naroda u BiH nema i neće biti dovoljno za formiranje apsolutne većine i postizanje EFEKTIVNE kontrole nad svim institucijama na cijelom njenom teritoriju, svaki takav pokušaj završio bi podjelom zemlje. Zašto? Zato što je tako jednostavnije. Da ne spominjem da je i jeftinije, što je argument svih argumenata.

Ne dozvolite da vas frustracije i nervoza upropaste. Oni koji su zainteresirani za komadanje ove zemlje samo to i čekaju. A onda nećeš dobiti avnojske granice, već koliko ti odrežu. Vjerovatno vrlo malo.
Svako ima pravo na zelje i na snove pa tako i ti . Od 1878 pokusavate prisvojiti Bosnu a njene domoljube sahraniti kolektivno . Danas stvari stoje drukcije .
nego šta sad su se pojavili i Bošnjaci koji prisvajaju Bosnu..
hAZNADAR

#248 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: To je sporedna tema. Podržavam plemenitu ideju jer je plemenita a ne zato što kalkulišem sa snagom protivnika.
Kao što sam rekao, osnuj stranku koja bi forsirala bošnjački šovinizam, da vidimo koliko vas ima. Ja mislim da je Sarajevo dovoljno zdravo da odbaci tvoje nebuloze, a ako tvrdiš da griješim, osnuj stranku.
Ili krace receno nemozes odgovoriti jer inace nebi postirao samo par neodredjenih recenica na vrlo konkretne i objasnjene stvari. Ako mislis da sta nije dobro objasnjeno u mojim postovima - slobodno reci.
Plemenitost je licna osobina a ne politicki standard. Ako te briga za filozofijom i snagom neprijatelja u toj plemenitosti - ocito je gdje jedino imas viziju toga i takve zajednice.

Mene interesuje malo vise od sarajevske kotline i poteza do Tuzle - jer je to vrlo, vrlo, jako,.. zavisno od ostatka zemlje.

Ovo sto ja pisem nije sovinizam - to su jedina pravila koja ovdje postoje. Nisam ih ja izmislio niti blagoslovio - samo silom prilika prihvatio. Bilo koji narod u Evropi da je u nasim cipelama - vjeruj da bi bio radikalniji i sovinistickiji negoli sto mislis. Sta mi tu imamo izigravati neku vecu pamet kada se do sada nije pokazala ucinkovita.

Znamo kako su prosli mnogi koji su cvijecem docekali tenkove i on koji su pod parolama zajednistva i bratstva paradirali Sarajevom prvim danima opsade.
Skijaš

#249 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: To je sporedna tema. Podržavam plemenitu ideju jer je plemenita a ne zato što kalkulišem sa snagom protivnika.
Ili krace receno nemozes odgovoriti jer inace nebi postirao samo par neodredjenih recenica na vrlo konkretne i objasnjene stvari. Ako mislis da sta nije dobro objasnjeno u mojim postovima - slobodno reci.
Pa rekao sam, pišeš nebuloze. Sarajevo je dovoljno zrelo da neće nastupiti s bolesnom idejom odbacivanja suživota. Ti tvrdiš da je to jedini izlaz, ja ti kažem da je to glupost i da bi se uvjerio u to, registruj stranku pa da vidimo koliko vas ima. Stvarno ne znam šta još hoćeš od mene.
nekavalaitrebatako

#250 Re: Kraj entiteta?

Rock Flock wrote:
nekavalaitrebatako wrote:I to je, dakle, ta zabluda: međunarodna zajednica se prilagođava onome ko više talasa, pa... Neće biti, a to ti govorim iz najizravnijeg mogućeg iskustva. Međunarodna zajednica se prilagođava, uvijek i bez izuzetka, najjednostavnijem rješenju. U Hrvatskoj, najjednostavnije rješenje bilo je stati na stranu apsolutne većine na štetu šačice Srba. Slična stvar i na Kosovu. U BiH najjednostavnije rješenje je podjela. Podjela je to što treba komplicirati da bi BiH opstala kao zemlja tri naroda. Ali kako niti jednog naroda u BiH nema i neće biti dovoljno za formiranje apsolutne većine i postizanje EFEKTIVNE kontrole nad svim institucijama na cijelom njenom teritoriju, svaki takav pokušaj završio bi podjelom zemlje. Zašto? Zato što je tako jednostavnije. Da ne spominjem da je i jeftinije, što je argument svih argumenata.

Svako ima pravo na zelje i na snove pa tako i ti . Od 1878 pokusavate prisvojiti Bosnu a njene domoljube sahraniti kolektivno . Danas stvari stoje drukcije .
Bože, kako je ovo zabavno...
Locked