simi5 wrote:Ako neko bira Šešelja on time prihvata Šešeljevu ideologiju, zar ne? A što onda ne bi posmatrali kroz iste kriteriume Izetbegovića?
Stani, prihvacena ili usvojena?! Maloprije kazes usvojena, sad kaze prihvacena (ogromna razlika!).
Prvo, usvojena nije nikada i nigdje. Prihvacena... e to je malo veselije pitanje. Koliko je ljudi uopce procitalo "Islamsku deklaraciju" i zna sta u njoj pise?
To je dokument sa podnaslovom "Jedan program islamizacije muslimana i muslimanskih naroda". Dakle, ne islamizacije krscana ili jevreja, nego islamizacije muslimana, za koje on vjeruje da su se "odrodili od vjere".
U stvari, evo je, pa da ne bude vise babaroga za plasenje male srpske djece:
http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 75R024.PDF
Jesi li ti procitala tu deklaraciju? Ja, vidis, jesam. Rijec je o jednom vjerskom dokumentu. Kao prafi kjafir (bezboznik), ne slazem se s njom, ne slazem se sa teoloskim drustvom uopste, ali tamo nigdje nit su zacrtane nove granice Bosne (parafraza Kostunice), nit trazi da se nekom "sjece ruka ako uzme drugu zastavu osim Bosanske (ili, hajde, muslimanske)" (parafraza Draskovica), nit' ikome prijeti da ce ga "klati tupim kasikama" (parafraza Seselja).
Vidis, samo sam je uporedio sa izjavama
aktivnih srpskih politicara, od kojih su neki cak i u "
proeuropskom" bloku
Da i ne spominjem da nigdje nije napisao "da ce jednog naroda nestati" (parafraza Karadzica) i da "ovo sto cinimo to je genocid" (parafraza Mladica).
Da je tekst blentav, i Bosni potuno neprimjeren - jest. To je cak i on napisao - u dijelu u kojoj prica o islamskoj, teoloskoj drzavi, odmah se ogradjuje da ona nije primjerena za BiH, nego je primjerena zemljama u kojoj zivi apsolutna vecina musimana.
Da je negdje usvojen - nije. On cak ni prve "demokratske" izbore nije dobio na frazama iz tog teksta, nego na frzama o ugrozenosti Muslimanskog naroda (naroda, sa velikim "M", tulio je o nacionalnom osvjestenju, nije tada puno tulio o religiji).
E, Tito dragi, dokle je doslo, kad ja kao kjafir i bezboznik, zadrti protivnik SDA, moram ovdje objasnjavat Alijinu "Islamsku deklaraciju". Da mi je ovo neko pric'o prije par godina...
simi5 wrote:U javnost ga je izneo Mesić koristeći ga izvanredno za svoje ciljeve,
winabike wrote:Daj da budem malo cinican: da ga nije mozda Mesic i napisao, pa poturio SANU-u?
simi5 wrote:
Ne, ali mu je bio odličan povod da prekine dalje pregovore i napore za rešavanje krize u miru.
E, hebi ga, Simi, ti ko oni iz C.S.I.: nije kriv onaj koji je pocinio ubistvo, nego ona novinarka sto je to objavila...
simi5 wrote:
Naravno da nisu anonimusi, ali ne možeš jednu celu instituciju da poistovetiš sa njenih nekoliko članova.
Pa, kad se Akademija to ogradi od Ekmecica, Cosica, Pavica... ne znam, zaista ne znam, je li i Cavoski akademik, znas, to je onaj o kojem ovdje diskutujemo a sto je sef fondacije za istinu o Karadzicu, ne bi me iznenadilo da je i on clan. Da je dobar sa Ekmecicem - to se zna.
simi5 wrote:a na Akademiju pala je velika sramota.
winabike wrote:Eki.
I...? Kakve su posljedice te sramote?
Srpska nacionalna politika se naglo promijenila, i sada svi srpski politicari jedinstveno i jednodusno prihvataju postojece granice Bosne i Hercegovine, a srpski narod u BiH kao jedan od tri konstitutivna naroda? Svi se zalazu za ukidanje Republike Srpske, nastale upravo djelomicnom provedbom planova SANU-a?
simi5 wrote:
Srbija je priznala granice BiH i garant je Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje nacionalnu ravnopravnost u BiH i postojanje dva entiteta sa definisanim ovlašćenjima.
Vrtimo se u krug, bolje da ne pisemo dalje o ovome, necemo se sloziti. Sada sam te htio upitati, a kako to da zvanicna Srbija priznaje ta dva entiteta, od kojih jedan nastade na programu koji je navodno sramota, a drugi isto tako nakaradan uzrocno-posljeicnom vezom nakon prvog. Ali, eto, necu te pitati to
simi5 wrote:
Idealisto
Vazda bio

Puna mi je kapa politickih realista. Iza politickog realizma i oportunizma na kraju uglavnom ostaje jad i tuga