Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

osa

#26 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by osa »

Real Khan wrote:
Mujko wrote:I am sorry.Hercegovstvo.Nisam pazio na detalje mog termina.
Ma daj bolan, ja nikad nisam čuo za ovaj termin, a moj djed je porijeklom iz Hercegovine. Pa i on mi je govorio da su Hercegovci regionalci, kao i Krajišnici ili Posavci,itd. ali smo svi mi u stvari BOSANCI. Pa majka mu stara kako se zvala Bosna od svog prvog pominjanja u historiji!!! Shvataš li ti da je Hercegovina (ili HUM) samo dio Bosne i nikada nisu postojali Hercegovci kao narod. Osvijesti se bolan nebio, pa uzmi knjige i čitaj... ako nisi učio u školi idi ponovo. I na kraju mani se gluposti...
nitko do 20 st. nije čuo niti za jugoslovene pa se pojaviše, raširiše, i da osta jugoslavija tko zna koliko bi ih danas bilo.
Real Khan

#27 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

osa wrote:
Real Khan wrote:
Ma daj bolan, ja nikad nisam čuo za ovaj termin, a moj djed je porijeklom iz Hercegovine. Pa i on mi je govorio da su Hercegovci regionalci, kao i Krajišnici ili Posavci,itd. ali smo svi mi u stvari BOSANCI. Pa majka mu stara kako se zvala Bosna od svog prvog pominjanja u historiji!!! Shvataš li ti da je Hercegovina (ili HUM) samo dio Bosne i nikada nisu postojali Hercegovci kao narod. Osvijesti se bolan nebio, pa uzmi knjige i čitaj... ako nisi učio u školi idi ponovo. I na kraju mani se gluposti...
nitko do 20 st. nije čuo niti za jugoslovene pa se pojaviše, raširiše, i da osta jugoslavija tko zna koliko bi ih danas bilo.
Pa upravo zato nije ni ostala Jugoslavija! A Bosna je ostala i opstala uprkos svemu i svačemu što je predeverala u posljednjih 1000 i kusur godina (od 958. godine se zove BOSNA i TAKVA ĆE UVIJEK POSTOJATI)... Kakvi Hercegovci i palci! Ako ćemo ovom logikom, onda Dalmatinci imaju APSOLUTNO PRAVO DA SE UGRADE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE KAO "KONSTITUTIVNI" NAROD JER JESU NAROD UVIJEK BILI još od starog Rima, a HERCEGOVCI NIKADA NISU NITI MOGU BITI NAROD, a kamoli NACIJA. Ljudi, na čemu ste ovih dana? Dajte ba i meni malo da mi bude dobro...
osa

#28 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by osa »

quote="osa"]
Real Khan wrote:
nitko do 20 st. nije čuo niti za jugoslovene pa se pojaviše, raširiše, i da osta jugoslavija tko zna koliko bi ih danas bilo.[/quote]

Pa upravo zato nije ni ostala Jugoslavija! A Bosna je ostala i opstala uprkos svemu i svačemu što je predeverala u posljednjih 1000 i kusur godina (od 958. godine se zove BOSNA i TAKVA ĆE UVIJEK POSTOJATI)... Kakvi Hercegovci i palci! Ako ćemo ovom logikom, onda Dalmatinci imaju APSOLUTNO PRAVO DA SE UGRADE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE KAO "KONSTITUTIVNI" NAROD JER JESU NAROD UVIJEK BILI još od starog Rima, a HERCEGOVCI NIKADA NISU NITI MOGU BITI NAROD, a kamoli NACIJA. Ljudi, na čemu ste ovih dana? Dajte ba i meni malo da mi bude dobro...[/quote]

kad bi gledali na ustav stvarno hercegovci ne postoje kao narod već kao regionalna odrednica, međutim po ustavu tako je i sa bosancima (nemoj sada da je ustav oktroiran i "koja budala ga potpisa"), na kraju su hrvati kao i uvijek u pravu dalmatinci, hercegovci, slavonci, zagorci, bosanci itd. sve regionalne odrednice a narod hrvatski ili srpski ili bošnjački, ako ćemo po ustavu.
Real Khan

#29 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

osa wrote:quote="osa"]
Real Khan wrote:
Pa upravo zato nije ni ostala Jugoslavija! A Bosna je ostala i opstala uprkos svemu i svačemu što je predeverala u posljednjih 1000 i kusur godina (od 958. godine se zove BOSNA i TAKVA ĆE UVIJEK POSTOJATI)... Kakvi Hercegovci i palci! Ako ćemo ovom logikom, onda Dalmatinci imaju APSOLUTNO PRAVO DA SE UGRADE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE KAO "KONSTITUTIVNI" NAROD JER JESU NAROD UVIJEK BILI još od starog Rima, a HERCEGOVCI NIKADA NISU NITI MOGU BITI NAROD, a kamoli NACIJA. Ljudi, na čemu ste ovih dana? Dajte ba i meni malo da mi bude dobro...[/quote]

kad bi gledali na ustav stvarno hercegovci ne postoje kao narod već kao regionalna odrednica, međutim po ustavu tako je i sa bosancima (nemoj sada da je ustav oktroiran i "koja budala ga potpisa"), na kraju su hrvati kao i uvijek u pravu dalmatinci, hercegovci, slavonci, zagorci, bosanci itd. sve regionalne odrednice a narod hrvatski ili srpski ili bošnjački, ako ćemo po ustavu.[/quote]

Bosanski političari jednostavno moraju donijeti novi Ustav koji će napokon imati smisla i ujedno imati utemeljenje na važećim svjetskim pravnim normama. Zato i imamo konstantne belaje ovdje jer se stalno miješaju "kruške i jabuke". Skoro sve u važećem Ustavu stoji na nekakvim krivim nogama i bez podloge u državnom i ustavnom pravu. Znam da će sad replike u stilu, "nema ovdje prava", " a šta je to", "je li se to jede", "koga je briga za pravom", itd. a ja kažem, ili ćemo se držati nekih pravnih normi ili ćemo stalno ratovati iz neznanja. Odmah da kažem kako se novi Ustav prvenstveno MORA TEMELJITI NA MIŠLJENJU BADINTEROVE KOMISIJE jer smo na osnovu toga Mišljenja obnovili nezavisnost, a ako Bog da i Ustav ćemo obnoviti na istim principima.
Badinterova komisija je prvo imala ovlašćenje da konstatuje smrt i raspad Jugoslavije, dala je pravni osnov za obnovu nezavisnosti svih federalnih jedinica bivše države, definirala je status Srba (i indirektno Hrvata) u Bosni kao nacionalne manjine (jer na osnovu prava na samoopredjeljenje su sami izabrali da se identifikuju kao pripadnici susjednih nacionalnih država - samim tim su po definiciji UN-a NACIONALNE MANJINE svidjelo se to njima ili ne), definirala je nepovrjedljivost granica između ovih država, i ovi principi se AUTOMATSKI MORAJU UGRADITI U USTAV BOSNE I HERCEGOVINE jer su jedini legitimni i legalni. Žao mi je, ali to je moć činjenica.
simi5

#30 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by simi5 »

Real Khan wrote:
simi5 wrote:Kane odgovoriću ali pošto nemam nameru da kopiram nego da pišem treba mi malo više vremena.
Pa hajde više, ja osijedio čekajući. Baš me zanima kako ćeš pobiti argumente Badinterove komisije (pretpostavljam da je to "nepravedna komisija koja se urotila protiv naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i posebno protiv srpskoga "pravednog" naroda, i njihovog pacifističkog političkog i vojnog rukovodstva,...) :D

Morao sam u cijelosti ubaciti originalnu verziju Mišljenja Badinterove komisije, jer šta god da sam napisao drugo, bio bih vjerovatno optužen za neobjektivnost... Ovako više volim dobre stare hladne pravne činjenice...
U ovom svetu samo je Papa za sebe uzeo pravo da je nepogrešiv, a i ono je ograničeno na trenutke kad govori sa prestola Svetog Petra i Pavla. U tom smislu za mene Badenter i Ovan nisu nikakvi autoriteti koji su nepogrešivo shvatili, protumačili i rešili krizu nego gomila politikanata pristrasnih i nadobudno uverenih da je ovo što su uradili oportuno. Rezultati po nas su bili tragični i poražavajući čime je na najneposredniji način osporeno sve što su oni uradili.

Gaseći požar za njima SAD su odbacile Badenterovo tumačenje o nacionalnim manjinama kao povod izbijanja rata. U Dejtonu je na međunarodnoj konferenciji ispostavljena nova federalna država sa zagarantovanim pravima nacija za Bošnjake, Srbe i Hrvate, a ne nacionalnih manjina i zagarantovanom teritorijalnom podelom vlasti na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Sve čvrčkarije Badentera i Ovena time su postale irelevantne za Bosnu i Hercegovinu koja je složena država. Više od toga SAD su pozvale Srbiju i Hrvatsku kao garante da zajedno sa SAD stanu iza ove međunarodne konferencije.
Prozor

#31 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Prozor »

pozvale kao garante? ili su poslali hrvatsku da gasi struju cijeloj banja luci da bi srbija dosla i zaustavila rat
osa

#32 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by osa »

@real khan

kako će to bosanski političati donijeti ustav, ajde molim te da kao "stručnjak za ustavno pravo" to izložiš u kratkim crtama, s kojim će se to ustavnim rješenjima recimo složiti bošnjački i srpski predstavnici, eto izostavit ćemo hrvate da ne kompliciramo situaciju, ali molim te realno po ustavu jer se samo tako može mjenjati ustav, ako nije tako što predlažeš vojnu diktaturu, rat ili nešto treće.
Real Khan

#33 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

osa wrote:@real khan

kako će to bosanski političati donijeti ustav, ajde molim te da kao "stručnjak za ustavno pravo" to izložiš u kratkim crtama, s kojim će se to ustavnim rješenjima recimo složiti bošnjački i srpski predstavnici, eto izostavit ćemo hrvate da ne kompliciramo situaciju, ali molim te realno po ustavu jer se samo tako može mjenjati ustav, ako nije tako što predlažeš vojnu diktaturu, rat ili nešto treće.
E pa lijep, ne donosi se Ustav za 2-3 sata onako uz kaficu... Postoje mnogi objektivni stručnjaci iz oblasti državnog i ustavnog prava koji se oko ovih stvari savršeno slažu. Na osnovu pravnih normi koje su važeće u svim demokratskim državama se naš Ustav mora bazirati. Naši političari (mislim na ove koji će pregovarati i dogovarati novi Ustav) će imati u stvari najlakši zadatak, a to je da neki istraju na ovim pravnim normama, a drugi da kao Milošević onomad popuste pred neoborivim i jasnim kao dan argumentima Badinterove komisije sastavljene od objektivnih stručnjaka iz oblasti ustavnog i državnog prava (a ne nekakvog pojedinca kako simi5 tvrdi i kuka). Znam da bi ti osa želio da se stvari drugačije odvijaju, ali ne ide to tako kako ti misliš...

Ujedno da repliciram simi5, očekivao sam baš ovakav ogorčen i neobjektivan odgovor (jer sam dobro upoznat sa zvaničnim stavovima Srbije), ali uvijek zaboravim kako su Srbi uvijek kao "u pravu", a ono "čitav svet bez razloga protiv njih"... Činjenica je da su sve republike bivše YU sada samostalne upravo na osnovu mišljenja te "nevažeće i odbačene" komisije, i čitav svijet je te republike prihvatio kao legitimne nezavisne države... Shodno tome, i ostali argumenti Badinterove komisije su trajne kategorije koje može BG odbacivati i negirati, ali ne može promijeniti... NIKADA :thumbup:
osa

#34 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by osa »

Real Khan wrote:

E pa lijep, ne donosi se Ustav za 2-3 sata onako uz kaficu... Postoje mnogi objektivni stručnjaci iz oblasti državnog i ustavnog prava koji se oko ovih stvari savršeno slažu. Na osnovu pravnih normi koje su važeće u svim demokratskim državama se naš Ustav mora bazirati. Naši političari (mislim na ove koji će pregovarati i dogovarati novi Ustav) će imati u stvari najlakši zadatak, a to je da neki istraju na ovim pravnim normama, a drugi da kao Milošević onomad popuste pred neoborivim i jasnim kao dan argumentima Badinterove komisije sastavljene od objektivnih stručnjaka iz oblasti ustavnog i državnog prava (a ne nekakvog pojedinca kako simi5 tvrdi i kuka). Znam da bi ti osa želio da se stvari drugačije odvijaju, ali ne ide to tako kako ti misliš...

Ujedno da repliciram simi5, očekivao sam baš ovakav ogorčen i neobjektivan odgovor (jer sam dobro upoznat sa zvaničnim stavovima Srbije), ali uvijek zaboravim kako su Srbi uvijek kao "u pravu", a ono "čitav svet bez razloga protiv njih"... Činjenica je da su sve republike bivše YU sada samostalne upravo na osnovu mišljenja te "nevažeće i odbačene" komisije, i čitav svijet je te republike prihvatio kao legitimne nezavisne države... Shodno tome, i ostali argumenti Badinterove komisije su trajne kategorije koje može BG odbacivati i negirati, ali ne može promijeniti... NIKADA :thumbup:
odgovor kao što sam i očekivao, puno priče niš koristi, bih političari se ne mogu dogovoriti oko ničeg i ti si toga svjestan zato ti je odgovor, pravi politički, ustav kakav bi ti htio može u bih biti samo nametnut, da li će do toga doći vidjet ćemo, tko zna možda i međunarodni predstavnici polude pa ga nametnu, jer bez toga ništa, a što se tiče badintera pa on je u potpunosti ispoštivan što se tiče svih bivših jugo republika osim srbije, nije li bih priznata u njenim međunarodno priznatim granicama, a badinter ništa ne govori o unutarnjem uređenju država.
Real Khan

#35 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

osa wrote:
Real Khan wrote:

odgovor kao što sam i očekivao, puno priče niš koristi, bih političari se ne mogu dogovoriti oko ničeg i ti si toga svjestan zato ti je odgovor, pravi politički, ustav kakav bi ti htio može u bih biti samo nametnut, da li će do toga doći vidjet ćemo, tko zna možda i međunarodni predstavnici polude pa ga nametnu, jer bez toga ništa, a što se tiče badintera pa on je u potpunosti ispoštivan što se tiče svih bivših jugo republika osim srbije, nije li bih priznata u njenim međunarodno priznatim granicama, a badinter ništa ne govori o unutarnjem uređenju država.
Naši političari se ništa ne mogu dogovoriti jer pojma nemaju o politici. Među političarima u Bosni imaš najviše ljekara, ekonomista, hodža i popova, poneki pravnik,... a najmanje tu ima politologa i profesionalnih diplomata koji posjeduju ZNANJE... Zamisli nekog politologa da se zaposli u bolnici i počne operirati čovjeka... E, pa tako ti isto dođe kada ljekar raspravlja o Ustavu države i još počne da ga mijenja. Samo misli da zna, a pojma nema. Međutim, međunarodni predstavnici će kad-tad morati "poluditi" i jednom za sva vremena baš nametnuti Ustav Bosne i Hercegovine (ako već ovi naši klocevi ne mogu to učiniti na temelju ustavne teorije) A što se tiče Srbije i Badintera, tu opet nisi u pravu, jer Badinterova komisija je dala zeleno svjetlo za samostalnost svim federalnim jedinicama bivše Jugoslavije (što uključuje i Kosovo, ako već na to ciljaš).

Moram priznati da su ovi iz SANU baš hiperaktivni ovih dana, jer kako vidimo uskoro se bliži "grand finale" u Bosni, gdje će se voditi velika politička bitka za novi Ustav. Po mom mišljenju (i saznanju), Amerikanci će se opet morati umiješati ovdje, jer ovim političkim klocevima neko mora pojasniti ustavno pravo koje se temelji na principima liberalne demokracije...

I da, zaboravih dodati: Badinterova komisija i te kako daje naputke za unutarnje uređenje država sukcesora bivše Yugoslavije, jer na lijep i argumentovan način pojašnjava upravo ovo pitanje izneseno na ovom topicu. "Konstitutivnost naroda" koje koči normalan život Bosne je u stvari jedno veliko ništa u pravno-političkom smislu. Samo se ovdje taj pojam pokušava neosnovano izjednačavati sa pojmom "suvereniteta". Ova dva pojma nemaju nikakve veze u ustavnom pravu. Onda na lijep i argumentovan način pojašnjava šta je u stvari ono "samoopredjeljenje naroda", tj. objašnjava da se svaki narod može samo-odrediti da se identificira kako hoće i to se pravo mora poštovati i Ustavom štititi. Međutim, to ne podrazumjeva nikakvo pravo da se komadaju dijelovi države kako se nečijem k...u navije. Da se tako nešto može tolerisati ovdje, onda bi nastao pravi haos - a to nije u interesu nikome. Svaka država ima svoja "otvorena pitanja", ali su ona pod kontrolom i ne predstavljaju opasnost zbog postojanja nečega što se zove "svjetski pravni poredak", i nikome nije u interesu da se podriva taj svjetski poredak.
simi5

#36 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by simi5 »

To što Badenter van snage stavlja čitavu jednu granu prava jer je iz ideološki suprotstavljenog dela sveta ne znači plus. A kao posledice nekritičkog gutanja mamaca iz zemlje koja je poznata po svom uticaju na svetske pravne tokove tako što je uvek izvozila kontrarevolucije, Jugoslavija je upala u krvavi građanski rat.

Svo trućanje Badenterove komisije nema smisla jer je uslov konstitutivnosti naroda bio posledica krvavih genocida koji se nisu smeli ponoviti. Jedini način da se izbegne kažnjavanje naroda unutar Jugoslavije za masovne zločine bilo je sprečavanje tih istih naroda da u perspektivi profitiraju na genocidu. Prenebregavajući tu činjenicu, šatro objektivno, a suštinski pristrasno Badenterova komisija je omogućila da se promenjena etnička slika legitimizuje a razmere zločina postanu profit.
Šandor

#37 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Šandor »

Simi, krenula te ta mitologija. Ideš li na Manjaču? Bit će ludo i nezaboravno! Image
Prozor

#38 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Prozor »

ok badinterovi su dakle odgovorni za genocid
Mujko

#39 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Mujko »

Bolan ne bio, Dalmatinac moze uci u ustav kao konstituvni narod ili nacija ako je to u interesu tolerancije Republike Hrvatske, ali to je Bosna odavno ucinila, pa stoga je i Bosanski mentalitet ba karakteristican po toleranciji i po sirokogrudnosti. :-D Kad kazem Bosanski mislim na sve zastupljene etnose u BiH.I Vojvodina moze postupiti po modelu Hercegovine jer imaju karakteristicnu etnicku zaostavstinu.Ipak to je unutrasnja stvar nasih susjeda. :D
Mogly

#40 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Mogly »

Banditerovu komisiju odbacujem kao jednostranu jer su članovi iz Francuske, Njamačke, Italije, Španije i Belgije.

I dalje tvrdim da je u slučaju Balkana politika instrument ekonomije i da je jedini relavantan rezultat rada te komisije činjenica da je Simens uselio prvi sprat Energoinvestove poslovne zgrade i kontroliše/kontrolira ju/je.

Politički faktor balkanske stvarnosti kraja 20og vijeka bio je u službi ove pretvorbe (i sličnih) na ovaj ili onaj način (vidi recimo Deutsche telecom).
Real Khan

#41 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

Mogly wrote:Banditerovu komisiju odbacujem kao jednostranu jer su članovi iz Francuske, Njamačke, Italije, Španije i Belgije.

Sasvim očekivana reakcija u nedostatku ikakvih argumenata... pa čitate li vi svoje postove nakon što ih napišete?

I dalje tvrdim da je u slučaju Balkana politika instrument ekonomije i da je jedini relavantan rezultat rada te komisije činjenica da je Simens uselio prvi sprat Energoinvestove poslovne zgrade i kontroliše/kontrolira ju/je.

Da nije patetično, bilo bi smiješno... Dakle, po tvom pisanju nije za raspad Jugoslavije kriva politika nacionalističkog ekspanzionizma Srbije koji se temelji na etničkoj teoriji porijekla nacija, nego SIEMENS koji je imao "strateški cilj da uzurpira prvi sprat Energoinvesta" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Politički faktor balkanske stvarnosti kraja 20og vijeka bio je u službi ove pretvorbe (i sličnih) na ovaj ili onaj način (vidi recimo Deutsche telecom).
Real Khan

#42 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

Mujko wrote:Bolan ne bio, Dalmatinac moze uci u ustav kao konstituvni narod ili nacija ako je to u interesu tolerancije Republike Hrvatske, ali to je Bosna odavno ucinila, pa stoga je i Bosanski mentalitet ba karakteristican po toleranciji i po sirokogrudnosti. :-D Kad kazem Bosanski mislim na sve zastupljene etnose u BiH.I Vojvodina moze postupiti po modelu Hercegovine jer imaju karakteristicnu etnicku zaostavstinu.Ipak to je unutrasnja stvar nasih susjeda. :D
@Mujko,

Toplo ti preporučujem da za početak pročitaš sljedeće knjige i nakon toga opet pažljivo pročitaš svoje postove:

1. Alter P. Nationalism (London: Edward Arnold, 1989). Čitljiv i veoma koristan uvod o različitim oblicima nacionalizma.
2. Gellner E. Nations and Nationalism(Ithaca, NY: Cornell University Press, 1983). Veoma cijenjeno razmatranje nastanka i karaktera nacija i nacionalizma
3. Hutchinson J. and A.D. Smith, Nationalism (Oxford and New York: Oxford University Press, 1994.) Potpun i pouzdan pregled u kojem se prikazuju aktuelne rasprave o nacionalizmu.

A ovo preporučujem da pročitaju @mogly i @simi5:

1. Bogdanor V. Constitutions in Democratic Politics . (Aldershot: Gower, 1988). Dobar skup eseja o prirodi konstitucionalizma i problemima ustavne reforme
2. Lane J.E. Constitutions and Political Theory (Manchester: Manchester University Press, 1996) Detaljna i koherentna rasprava o ključnim pitanjima ustava i konstitucionalizma

I obavezno moram da preporučim svima:

4. Andrew Heywood, Politics(Palgrave Macmillan, 2004) Ukratko, sve što treba da znate o politici na samo 496 strana. U ovoj knjizi možete na najlakši način da shvatite ove pojmove o kojima naglabate onako "odokativno" i potpuno proizvoljno, akademski neutemeljeno. Kada ovo sve @simi5 pročitaš, mislim da će ti biti jasno da "nije ceo svet protiv Srba", nego su se Srbi doveli u situaciju da budu protiv zdrave pameti i političke teorije.
Za vaše dobro, molim vas čitajte... pa se opet javite da raspravljamo.
popajic

#43 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by popajic »

Haj se prvo dogovorite kako se zvala komisija: @Mogly-banditerova, @simi-badenterova, ostali-badinterova.
Nije najvaznije,ali nekako para usi kad je rijec o ozbiljnoj diskusiji.
Real Khan

#44 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

simi5 wrote:To što Badenter van snage stavlja čitavu jednu granu prava jer je iz ideološki suprotstavljenog dela sveta ne znači plus. A kao posledice nekritičkog gutanja mamaca iz zemlje koja je poznata po svom uticaju na svetske pravne tokove tako što je uvek izvozila kontrarevolucije, Jugoslavija je upala u krvavi građanski rat.

Svo trućanje Badenterove komisije nema smisla jer je uslov konstitutivnosti naroda bio posledica krvavih genocida koji se nisu smeli ponoviti. Jedini način da se izbegne kažnjavanje naroda unutar Jugoslavije za masovne zločine bilo je sprečavanje tih istih naroda da u perspektivi profitiraju na genocidu. Prenebregavajući tu činjenicu, šatro objektivno, a suštinski pristrasno Badenterova komisija je omogućila da se promenjena etnička slika legitimizuje a razmere zločina postanu profit.
Pa sad se vidi da pojma nemaš ili se samo praviš... Čitavo vrijeme nam se ovuda protura nekakva pričica o "konstitutivnosti naroda" kao pandanu nekakvog nad-državnog "suvereniteta" naroda, a kada vam se na argumentovan način dokaže kako je to jeftina i amaterska nebuloza iz beogradske političke kuhinje (SANU i SPC), onda se ta priča o konstitutivnosti odjednom svodi na "princip sprječavanja genocida" koji btw SRBIJA NIJE SPRIJEČILA U BOSNI, A MORALA JE... A da ne govorim da je od vas taj genocid i potekao (ali nije sad tema o ovome)
Sada vam lijepo kažem, ma dajte više sjašite sa ovim velikosrpskim politikantskim glupostima! Opet kažem, politikantski parmaci* ČITAJTE pa nešto pametno NAUČITE, jer ćete tako morati manje uzaludno RATOVATI protiv "CELOG SVETA"!!!

#45 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by max_power »

Evo uskoro dolaze i Bosanci, kasnimo 15tak godina ali bolje ikad nego nikad :D
Predvidjam da ce ovo biti najbrze rastuca nacionalna manjina, a pitanje je do kad ce biti "manjina"

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bosa ... 88086.aspx
BOSANCI bi u Federaciji BiH uskoro mogli postati nacionalna manjina. Naime, prema pisanju portala Bljesak.info, federalna vlada je pripremila Prijedlog zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, koji otvara mogućnost da se Bosanci, kako se izjašnjava veliki broj građana Federacije BiH, kategoriziraju kao nacionalna manjina i na taj način ostvare svoja prava.

Naime, iako u prijedlogu zakona Bosanci nisu navedeni među nacionalnim manjinama, u njemu se kao nacionalna manjina definira onaj dio stanovništva koji se ne izjašnjava kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog podrijetla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesti i drugih obilježja.

Svrstavaju li se Bosanci u tu kategoriju, ne zna ni ministar pravosuđa Feliks Vidović, koji je predlagač zakona, no napomenuo je da u Federaciji mora postojati bar tisuću pripadnika neke nacionalne manjine, da bi ulazila u tu kategoriju.

Tako se u BiH, gdje već postoje tri nacije, postavilo pitanje otvara li novi prijedlog zakona mogućnost uvođenja i četvrte, a nastala je i dvojba mogu li stanovnici BiH u vlastitoj zemlji postati nacionalna manjina.
simi5

#46 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by simi5 »

Ne možeš da se pozivaš na suverenitet koji je BiH dobila odlukama AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a a da pri tome negiraš celokupnu ideju prava naroda na ravnopravnost koja je bila temelj te NOB. Ne možeš da igraš malo jednim, malo drugim špilom. Prihvatajući suverenitet koji proističe iz revolucionarnog prava odbacije se civilna demokratija i obrnuto. Ne možeš onda da se okreneš za 180 stepeni i da kažeš kako eto sad prihvataš suverenitet iz revolucije i diktature, ali ne prihvataš ravnopravnost naroda iz iste revolucije i diktature.

O francuskoj pravnoj misli govore građanski rat u SAD, pa Vijetnamu, pobuna u Alžiru, Iranska kontrarevolucija, građanski ratovi u Ruandi i Obali Slonovače i naravno naša dva tragična građanska rata 41. i 91. I ovim ću se odjaviti jer u nedostatku argumenata na mene bacaš blato izvlačenjem floskula o SANU iako ja tebe nisam gađala Islamskom dekalracijom i uzajamnim ispomaganjem po kazamatima Izetbegovića i Šešelja i ostalim gadostima koje mogu da se napišu.
Real Khan

#47 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

max_power wrote:Evo uskoro dolaze i Bosanci, kasnimo 15tak godina ali bolje ikad nego nikad :D
Predvidjam da ce ovo biti najbrze rastuca nacionalna manjina, a pitanje je do kad ce biti "manjina"

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bosa ... 88086.aspx
BOSANCI bi u Federaciji BiH uskoro mogli postati nacionalna manjina. Naime, prema pisanju portala Bljesak.info, federalna vlada je pripremila Prijedlog zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, koji otvara mogućnost da se Bosanci, kako se izjašnjava veliki broj građana Federacije BiH, kategoriziraju kao nacionalna manjina i na taj način ostvare svoja prava.

Naime, iako u prijedlogu zakona Bosanci nisu navedeni među nacionalnim manjinama, u njemu se kao nacionalna manjina definira onaj dio stanovništva koji se ne izjašnjava kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog podrijetla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesti i drugih obilježja.

Svrstavaju li se Bosanci u tu kategoriju, ne zna ni ministar pravosuđa Feliks Vidović, koji je predlagač zakona, no napomenuo je da u Federaciji mora postojati bar tisuću pripadnika neke nacionalne manjine, da bi ulazila u tu kategoriju.

Tako se u BiH, gdje već postoje tri nacije, postavilo pitanje otvara li novi prijedlog zakona mogućnost uvođenja i četvrte, a nastala je i dvojba mogu li stanovnici BiH u vlastitoj zemlji postati nacionalna manjina.
Znaš, jednom sam ušao u polemiku sa nekim radnim kolegama oko ovakvog "problema" i te kolege su (slučajno Srbi) tvrdili da JA NEMAM PRAVO PRISVAJATI NACIONALNU ODREDNICU BOSANAC jer po njihovim pogledima jedino mogu da se izjašnjavam kao Musliman ili Bošnjak. Pretpostavljate da sam im odmah rekao da odjebu, jer ja imam apsolutno pravo na SAMOPREDJELJENJE po kojem se mogu (i uvijek hoću, jer mi je ćeif) izjašnjavati kao BOSANAC. I oni imaju pravo da se izjašnjavaju kao Bosanci i niko im to ne može zabraniti, ali ko im je (mojim kolegama Srbima) kriv što se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina . Svidjelo se to njima ili ne, oni su de fakto nacionalne manjine jer je Srbija (nacionalna država Srbijanaca) na istoku, sa druge strane Drine... Ovo je Bosna i tako će i ostati. I da još jednom razjasnimo, Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni su kulturno-etničke zajednice (dakle NARODI a ne nacije). Nacije su političke zajednice državljana jedne zajedničke države. "Konstitutivni narodi" su obična ubleha što se neopravdano izjednačava sa pojmom "suvereniteta", koje jedno s drugim nema nikakve veze, niti ima veze sa utemeljenom političkom teorijom...
Real Khan

#48 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

simi5 wrote:Ne možeš da se pozivaš na suverenitet koji je BiH dobila odlukama AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a a da pri tome negiraš celokupnu ideju prava naroda na ravnopravnost koja je bila temelj te NOB. Ne možeš da igraš malo jednim, malo drugim špilom. Prihvatajući suverenitet koji proističe iz revolucionarnog prava odbacije se civilna demokratija i obrnuto. Ne možeš onda da se okreneš za 180 stepeni i da kažeš kako eto sad prihvataš suverenitet iz revolucije i diktature, ali ne prihvataš ravnopravnost naroda iz iste revolucije i diktature.

O francuskoj pravnoj misli govore građanski rat u SAD, pa Vijetnamu, pobuna u Alžiru, Iranska kontrarevolucija, građanski ratovi u Ruandi i Obali Slonovače i naravno naša dva tragična građanska rata 41. i 91. I ovim ću se odjaviti jer u nedostatku argumenata na mene bacaš blato izvlačenjem floskula o SANU iako ja tebe nisam gađala Islamskom dekalracijom i uzajamnim ispomaganjem po kazamatima Izetbegovića i Šešelja i ostalim gadostima koje mogu da se napišu.
Problem je u tvom nepoznavanju ili namjernom prešućivanju nekih ključnih ČINJENICA. Tebi je svejedno kada kažeš: "...suverenitet koji je BiH dobila odlukama AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a..." a nećeš da priznaš da je BiH na tim zasjedanjima OBNOVILA svoj suverenitet koji je posjedovala još mnogo prije nego se Srbija kroz bunu osamostalila i profilirala kao današnja Srbija (zaboravljaš da se Srbija zvala Raškom u doba kada se Bosna zvala Bosnom, zaboravljaš činjenicu da je Bosna još uvijek postojala kao slobodna država dok su vas Turci zauzeli, zaboravljaš da je Bosna sačuvala i u okviru Otomanskog carstva i Austrougarske manje-više svoje današnje granice koje su mijenjane u doba Titinih komunista na uštrb Bosne). Malo još pročitaj svoje postove pa ćeš onda valjda razumjeti moje sumnje da si šegrt SANU. A za mene i Alijinu Islamsku deklaraciju, hahaha, nigdje veze! Pročitaj samo topic "Alija agent KOS-a" pa vidi šta sam ja pisao o njemu... Baš me opet nasmija.
Mujko

#49 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Mujko »

Ja bih se izvinio za previd koji sam ucinio sa Dalmacijom.Dalmacija i Vojvodina nisu ista stvar.Dalmacija je region i nikada nije bila autonomija dok je Vojvodina bila i ostala autonomija, pa stoga se i ustav Republike Srbije moze preuredjivati u korist Vojvodine i Vojvodjanskog bica.Ja sam za stvaranje Srbijanske jedinstvene nacije na prostoru Republike Srbije sa priznanjem postojecih etnosa.Na primejr:Srbi,Bosnjaci, Madjari,Albanci,Rumuni, Slovaci itd. u Srbiji su jednostavno Srbijanci.
Real Khan

#50 Re: Konstituvnost naroda je zaostala tekovina od SFRJ

Post by Real Khan »

Mujko wrote:Ja bih se izvinio za previd koji sam ucinio sa Dalmacijom.Dalmacija i Vojvodina nisu ista stvar.Dalmacija je region i nikada nije bila autonomija dok je Vojvodina bila i ostala autonomija, pa stoga se i ustav Republike Srbije moze preuredjivati u korist Vojvodine i Vojvodjanskog bica.Ja sam za stvaranje Srbijanske jedinstvene nacije na prostoru Republike Srbije sa priznanjem postojecih etnosa.Na primejr:Srbi,Bosnjaci, Madjari,Albanci,Rumuni, Slovaci itd. u Srbiji su jednostavno Srbijanci.
Što jest-jest ne zanimaju me ni Dalmacija ni Vojvodina, ali samo imaj na umu da su Dalmati ili današnji Dalmatinci bili autohtono pleme Ilira koje je nastanjivalo rimsku provinciju Dalmaciju... Slavensko pleme Hrvata je stiglo mnogo kasnije sa sjevera u velikoj seobi Slovena (7 vijek). Postavlja se opravdano pitanje da li su Dalmatinci Hrvati...? Nije ni važno. Meni je jedina bitna činjenica ovdje da postoje mnogi dokazi da ni tada (u 7. vijeku) na prostorima današnje Bosne i Hercegovine nisu živjeli ni Hrvati ni Dalmatinci, a boga mi ni Srbi. Dakle, ova teritorija koju stalno pokušavaju prisvojiti istočni i zapadni susjedi i komšije, oduvijek je bio sam svoj. Ja sam apsolutno siguran da su ikada živjeli ovdje nekakvi Srbi i Hrvati u srednjevijekovnoj Bosni, kao što tvrde ovi velikodržavnici, ta zemlja nikada ne bi nosila ime Bosne, nego Srbija ili Hrvatska. To je njihov glavni problem. Historiju ne mogu mijenjati, međunarodne pravne norme i argumenti ustavnog prava im nikako ne idu na ruku, vojnom silom i agresijom su pokušali pa nisu uspjeli,... što bi rekao Mile Ronhill onu svoju čuvenu rečenicu na press konferencijama: "Ja mogu da razumijem te vaše nekakve FRUSTRACIJE, ali..."
E, pa siguran sam da je on ovdje frustriran...
Post Reply