KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

jutarnji

#101 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by jutarnji »

Komrad wrote:
jutarnji wrote:Najlakse je tim ljudima nabiti na nos "sto se ne vracaju". Gdje? Podjem prvo od sebe, ja se ni u najvecem ludilu ne bih vratio, recimo u Srebrenicu. Ista policija koja je nad njima napravila genocid danas ih kao stiti, klinci u skoli da pocinju nastavu sa "boze pravde", nema sanse ni da sam na heroinu 24/7. Milijarde koje su skrhane u vile domacih izdajnika mogle su se usmjeriti na kupovinu, sta ja znam, telekoma sumske. Tako bi se nekako moglo i uticati na tamosnju svakodnevnicu, ovako ostaje da ljudi zavise od dobre volje nekog krkana i ja bih bio najveca supcina kad bih im nabadao na nos sto se ne vracaju.
Ali jutarnji druze... kako promijeniti stvari? Kako ukinuti tu policiju?

Nisu ljudi najveci krivci... najveci krivci su Bosnjacka politika od rata na ovamo pa tek onda ljudi
Bojim se samo ratom, za druge opcije je kasno.
Komrad

#102 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Komrad »

jutarnji wrote:
Ali jutarnji druze... kako promijeniti stvari? Kako ukinuti tu policiju?

Nisu ljudi najveci krivci... najveci krivci su Bosnjacka politika od rata na ovamo pa tek onda ljudi
Bojim se samo ratom, za druge opcije je kasno.[/quote]

Eh sad opet te pitam ... Zasto kada ti ljudi ne zele tamo? Kao zeljeli bi se vratiti kada bi par desetin hiljada nas poginulo da bi oslobodili njihov dom?
jutarnji

#103 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by jutarnji »

Komrad wrote:Eh sad opet te pitam ... Zasto kada ti ljudi ne zele tamo? Kao zeljeli bi se vratiti kada bi par desetin hiljada nas poginulo da bi oslobodili njihov dom?
Ja i ti, desetine hiljada drugih, smo potpuno nebitni kad dodje do haosa. Stoka ce prije ili kasnije napraviti belaj a onda neka je svevisnji na pomoci svima. Cim dobiju nalog iz beogradskog brloga oni ce i zakuhati.
palermo

#104 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by palermo »

Komrad wrote:
plain vanilla wrote:
Mijenjati naziv RS..taj naziv jeste pogrdan, ali je u stvari samo simbol. Taman da se zove i Republika Bosnjacka, to je Republika Srpska. Po svemu ostalome,od nacionalne strukture stanovnistva, vlasti, Dana drzavnosti..ma milion stvari..
Sta bi ti rekao nekom Bosnjaku ili Hrvatu, zasto da se vrati u RS? Ti bi se vratio?
Moj djed je prije II svjetskog rata pobjegao iz Hercegovine od cetnika, ostao mu je brat tamo. Tijekom ovog rata prognani (izbjegli) su potomci tog brata..sad vise nemam nikoga tamo. I sta sad? Treba se neko opet vratiti ?
Ja svoju djecu ne bih tamo poslala da zive...
Mozda bih se vratio a mozda i ne bih
Ako ne bih onda ne bih ni kenjao po forumima de promijeni ovo, de promijeni ono iz tople sobe stokholmskog stana
U tom slucaju ne vidim razlog zasto ukidati RS? Ako Srbi se srbima ostavlja RS nakon etnickog ciscenja zasto onda Hrvatima ne dati entiet u Hercegovini jer su tamo vecina stoljecima

Mislim da ce bez povratka Bosnjaka u RS doci do secesije ... samo da mi ne budemo ginuli za ono sto Stokholmci nece

Zivio Bosnjakistan :) (U najboljem slucaju cijela Federacija)
Ne može doći do secesije mirnim putem. Zapravo, može jedino u slučaju, da ti kloneš duhom (a više puta si inklinirao) i izdaš sad i one koji su se vratili. U Bratuncu, prema neslužbenim podacima od lokalnih Srba živi u ovom trenutku 6 000 Bošnjaka, i tebi je to malo. To što oni nemaju biračko pravo je stvar uređenja i nejednakih uslova socijalne i svake druge zaštite. Ali njih je brojem 6000.....nikada se ljudi neće vraćati ako im ulijevaš sumnju da ćeš dopustiti da njihov dom ode iz Bosne i Hercegovine. i nije cilj učiniti republiku Srpskom većinski bošnjačko, nego je učiniti zaista dijelom države Bosne i Hercegovine u kojoj će se osjećati bosanski duh.
Odakle uopšte ideja da se malo ljudi vratilo, u uslovima koji su bili, sa sjećanjima koje su imali, sa vlašću pod koju su išli, mnogo se ljudi vratilo. U prijedoru je nakon keraterma i Omarske, opet 14 % bošnjačkog stanovništva, znaš li ti uopšte što to znači.I nemoj gledati u one koji ne žele da se varte,m gledaj u one koji hoće da se vrate.
Ono o stokhomcima i ginjenju je jako ružno rečeno.
Simon Kir

#105 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Simon Kir »

jutarnji wrote:
Komrad wrote:Eh sad opet te pitam ... Zasto kada ti ljudi ne zele tamo? Kao zeljeli bi se vratiti kada bi par desetin hiljada nas poginulo da bi oslobodili njihov dom?
Ja i ti, desetine hiljada drugih, smo potpuno nebitni kad dodje do haosa. Stoka ce prije ili kasnije napraviti belaj a onda neka je svevisnji na pomoci svima. Cim dobiju nalog iz beogradskog brloga oni ce i zakuhati.
Nije tebi lako...
Komrad

#106 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Komrad »

palermo wrote:
Ne može doći do secesije mirnim putem. Zapravo, može jedino u slučaju, da ti kloneš duhom (a više puta si inklinirao) i izdaš sad i one koji su se vratili. U Bratuncu, prema neslužbenim podacima od lokalnih Srba živi u ovom trenutku 6 000 Bošnjaka, i tebi je to malo. To što oni nemaju biračko pravo je stvar uređenja i nejednakih uslova socijalne i svake druge zaštite. Ali njih je brojem 6000.....nikada se ljudi neće vraćati ako im ulijevaš sumnju da ćeš dopustiti da njihov dom ode iz Bosne i Hercegovine. i nije cilj učiniti republiku Srpskom većinski bošnjačko, nego je učiniti zaista dijelom države Bosne i Hercegovine u kojoj će se osjećati bosanski duh.
Odakle uopšte ideja da se malo ljudi vratilo, u uslovima koji su bili, sa sjećanjima koje su imali, sa vlašću pod koju su išli, mnogo se ljudi vratilo. U prijedoru je nakon keraterma i Omarske, opet 14 % bošnjačkog stanovništva, znaš li ti uopšte što to znači.I nemoj gledati u one koji ne žele da se varte,m gledaj u one koji hoće da se vrate.
Ukoliko do toga dodje mene nece niko pitati hocu li ja ici da se borim ili necu ... posto nemam namjeru da bjezim sigurno cu ici u borbu

Tacno je to sto kazes za Prijedor... slicno je i u Doboju, Zvorniku te donekle u Bratuncu i Srebrenici
Ako hoce ljudi nek se vrate normalno necu ja nikoga tjerati ali mi je tesko zamisliti da ja sutra sjedim u rovu zajedno s tobom a hiljade bratuncana i zepljaka sjede po zapadnoj europi i navijaju za nas ... nadam se da smo se razumjeli

Nemoj mi reci da je lakse ratovati nego ljude vratiti... Naravno ljudi se ne mogu sami vratiti treba podrska politike ali nje do sad nije bilo... i ako se ovako nastavi broj Bosnjaka u RSu ce se smanjivati iz godine u godinu dok ne dodjemo do 2% stanovnistva u RSu

I kazes nema secesije mirnim putem ... zar da opet zrtvujemo te ljude u podrinju?

Secesija se mora i moze sprijeciti odmah pocev od sutra samo iskrenim pristupom prema povratku i povratnicima te kvalitetnim programom izgradnje i zaposljavanja...
Kada dodje secesija ...gotovo je
Komrad

#107 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Komrad »

jutarnji wrote:
Oni nemaju ni interes ni potrebu da prave haos ... oni su zapisali svoj teritorij a Alija im je dao dobar komad zemlje
49%
palermo

#108 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by palermo »

Komrad wrote:
palermo wrote:
Ukoliko do toga dodje mene nece niko pitati hocu li ja ici da se borim ili necu ... posto nemam namjeru da bjezim sigurno cu ici u borbu

Tacno je to sto kazes za Prijedor... slicno je i u Doboju, Zvorniku te donekle u Bratuncu i Srebrenici
Ako hoce ljudi nek se vrate normalno necu ja nikoga tjerati ali mi je tesko zamisliti da ja sutra sjedim u rovu zajedno s tobom a hiljade bratuncana i zepljaka sjede po zapadnoj europi i navijaju za nas ... nadam se da smo se razumjeli

Nemoj mi reci da je lakse ratovati nego ljude vratiti... Naravno ljudi se ne mogu sami vratiti treba podrska politike ali nje do sad nije bilo... i ako se ovako nastavi broj Bosnjaka u RSu ce se smanjivati iz godine u godinu dok ne dodjemo do 2% stanovnistva u RSu

I kazes nema secesije mirnim putem ... zar da opet zrtvujemo te ljude u podrinju?

Secesija se mora i moze sprijeciti odmah pocev od sutra samo iskrenim pristupom prema povratku i povratnicima te kvalitetnim programom izgradnje i zaposljavanja...
Kada dodje secesija ...gotovo je
Ako se nastave ovi trendovi, onda će naš pritvoreni drug lucky biti upravu.Sa ovakvim trendovima secesija je svakim danom sve dalja i dalja.
Ne volim podjele, pa ni podjelu koju si ti napravio, one u suštini nisu nikad tačne ni pravedne.
veleno

#109 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by veleno »

palermo wrote: Ne može doći do secesije mirnim putem. Zapravo, može jedino u slučaju, da ti kloneš duhom (a više puta si inklinirao) i izdaš sad i one koji su se vratili. U Bratuncu, prema neslužbenim podacima od lokalnih Srba živi u ovom trenutku 6 000 Bošnjaka, i tebi je to malo. To što oni nemaju biračko pravo je stvar uređenja i nejednakih uslova socijalne i svake druge zaštite. Ali njih je brojem 6000.....nikada se ljudi neće vraćati ako im ulijevaš sumnju da ćeš dopustiti da njihov dom ode iz Bosne i Hercegovine. i nije cilj učiniti republiku Srpskom većinski bošnjačko, nego je učiniti zaista dijelom države Bosne i Hercegovine u kojoj će se osjećati bosanski duh.

:thumbup:
palermo

#110 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by palermo »

Komrad wrote: Oni nemaju ni interes ni potrebu da prave haos ... oni su zapisali svoj teritorij a Alija im je dao dobar komad zemlje
49%
U krivu si.....al kasno je, pa da ne ulazimo u diskusiju
Komrad

#111 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Komrad »

palermo wrote:
Komrad wrote: Oni nemaju ni interes ni potrebu da prave haos ... oni su zapisali svoj teritorij a Alija im je dao dobar komad zemlje
49%
U krivu si.....al kasno je, pa da ne ulazimo u diskusiju
Nadam se da jesam
felipe kajetano

#112 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by felipe kajetano »

tetakk wrote:
Naravno da spominjem, jer me se licno ticu. Starci su mi se tad htjeli vratiti i biti sretni sa svojim komsija, a sad im moram gledati depresivne u gradu punom smoga kako iz kuce ne izlaze.
Nemoj porediti ekcese licne prirode( zao mi je svakog ko se bio naumio vratiti i sprijecavan u tome) i ono sto je radila vlast u manjem entitetu: rusila kuce, postavljala mine, pucala da ubije,...

Povratak u moj kraj je dva puta sprijecen... Prvi put kad su nam PT minama porusili kuce, a drugi put kad su poceli podmetati PP mine oko kuca... Jel ti stvarno mislis da su to mogli da urade pojedinci?

O povratku Srba...

Da se ne lazemo i ti i ja znamo da su Srbi izbjeglice jos uvijek vjerovale( negdje do 2003) da ce zadrzati obecanu "balijska" i "ustaska" imovinu, osnovano udruzenje "Ostanak", pare za povratak koristene za ostanak i pravljenje novih naselja tamo gdje srbi prije nisu bili vecina, Srbi koji su iskreno tih godina htijeli da se vrate(Drvar, Bos.Petrovac,...) proglasavani su izdajnicima srbstva,...

Ti mozes pisati sta god hoces i povlaciti paralele, ali uz muljatore oko donacija najveca zapreka tom velikom valu povratka koji se trebao desiti 2000-2004 bila je vlast manjeg entiteta koja je na sve moguce nacine sprjecavala povratak, pa cak i ubijanjem povratnika...
Eto...ja u klin ti u plocu :roll:

Opterecen si porodicnom nevoljom, na neki nacin te razumijem.Nisam ni rekao da nije bilo opstrukcije u povratku, samo sam podsjetio da niko nije bio cvjecka u tom vremenu, pocev od prvog kontakta na opstinskim salterima pa do svih ostalih mogucih i nemogucih saltera, valjalo je na svim docekati namrstena lica i jebavati se sa njima.To se odnosi na obican svijet tzv.sirotinju , oni imucniji nisu imali takvih problema.Ali gdje je postajala prava organizacija i sto je najbitnije odlucnost za povratkom, to nije mogao sprijeciti ni rafal orkana.Eto neko je spominjao Braciku u Podrinju, u okolini Doboja takodje postoji par sela u koja su se ljudi vratili, i koja jos malo pa lice na ona predratna mjesta.
U povratak odnosno njegovo provodjenje su normalno bile dubuko involvirane tadasnje politike, niti jedna od njih nije sa narocitim simpatijama gledala na tu populaciju jer im je samo donosila probleme, valjalo je napraviti sklad izmedju te populacije i maticnih , a to u ono vrijeme nije bilo nimalo jednostavno, jer je sve bilo uvezano u jedan lanac sa mnostvom karika, i iskakanje jedne se odmah reflektovalo na neku drugu.
Nacionalne politike u Srba i Hrvata i nisu nesto posebno bile zainteresovane za povratak, niti srpski i hrvatski prognanici sem u nekom malom procentu, a ni tadasnji bosnjacki vrh se nije bas pretjerano sikirao zbog toga, takav razvoj stvari je isao na ruku svima, svakom iz nekoh njegovih razloga a koji su u sustini vrlo slicni :wink: .Spominjao si udruzenje "Ostanak" i pomoc vlasti RS-a tom udruzenju, to udruzenje je sasvim legitimno, pravo na izbor mjesta boravka i stanovanja je univerzalno pravo svakog insana na ovom svijetu.Ono sto se ne moze i sto izlazi van postojecih normi je stanovanje na tudjem i uzurpacija tudje svojine.Vlasti RS-a i to udruzenje nisu pravile ta izbjeglicka naselja na privatnoj svojini Ante i Mehmeda.
Hrvatska politika je takodje bila orijentisana na ostanak izbjeglih Hrvata u Hrvatskoj, zato Posavina zjapi prazna a ne zbog podmetanja mina po seoskim dzadama.Prognanim Hrvatima su se tamo kuce koje su prethodno otkupljene od Srba sa Korduna, Like, dalmatinskog zaledja davale za smijesne cifre, na otplatu od 20-40 godina.I onda se pojavi nekakav mladi nadobudni paroh i po novinama vazi o opstrukciji povratka u Bos.Posavinu, pa fra Perice pravac Pantovcak pa izvrsi samospaljivanje ako zelis.

Uglavnom tu problmatika nije moguce posmatrati samo iz jednog ugla, a stekao sam utisak da se upravo to pokusava, stvar je zamrsena do bola i djeluje po principu spojenih posuda , sad sto svako vidi samo tudje usrane gace je druga stvar, al' iskreno i naviklo se na takvo rezonovanje....
felipe kajetano

#113 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by felipe kajetano »

muha_sa wrote: šta ocekivat od šumnjaka vec da popljackaju i sruše.
Evo jedno (ne)djelo u ovom slucaju valjda legalnih sumnjaka :wink:

Image

D.Rakovac--opstina Maglaj
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#114 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by JoseMujica »

dobro je kako ste vi?! :lol:
karanana

#115 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by karanana »

kad sam prije par godina bio na vlasicu, sjedim sa jednim starosjediocem gore, bosnjakom/muslimanom...i pitam ga, reko jesu li ovo chetnici u povlacenju sve popljackali i popalili....kaze on meni: e moj prijatelju, sve je bilo u komadu dok oslobodilacka armija bih nije stigla. e nakon oslobodioca nije ostao ni kamen na kamenu.
muha_sa

#116 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by muha_sa »

felipe kajetano wrote:
muha_sa wrote: šta ocekivat od šumnjaka vec da popljackaju i sruše.
Evo jedno (ne)djelo u ovom slucaju valjda legalnih sumnjaka :wink:

Image

D.Rakovac--opstina Maglaj
dobri Kalac :-) nemoj mislit da ne osudjujem vandalizam i zlocin-ma ciji bio :-)
da ti je malo prošpartat I.Bosnom :-) da vidiš jada i cemera---temelji nisu citavi ostali--niko mi prico nije vec ocima svojim gledo.

nego da se temi vratimo. na vakat se o povratku pocelo pricat :-) nema više toga--a ako i bude to ce bit jedno 1-2%.

ps.
slažem se sa tvojim gornjim postom :thumbup:
jutarnji

#117 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by jutarnji »

muha_sa wrote:ps.
slažem se sa tvojim gornjim postom
Sjajno, super da ste se slozili. Posto se njegova prica svodi na vec otrcani supljak "svi smo ista govna", de meni
sa jeftinom kartom objasni;
1. Gdje je to ubijena srpkinja koja se vradila u svoje rodno mjesto koje se nalazilo pod kontrolom ABiH?
2. Gdje se na obnovi porusene pravoslavne bogomolje okupila rulja i maltretirala ljude koji su dosli da istu
obnove, pri tome ubivsi jednog od povratnika?
Ako moze samo ko, gdje i kada?
Bosnolog

#118 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Bosnolog »

Ausvicom spartaju desetine hiljada zlocinaca a mnogi su u Srbiji nasli utociste koje Tadic cuva sve godine i jos im se ne sudi medu kojia je i komandir desetog diverzabtskog voda Pelemis,...Njegovog jurisnaika i saveznka su uhapsili nakon toliko godina sto je neshvatljivo da im je trebalo toliko godina da ga uhapse,...

Ne treba cuditi sto se povratnicima u taj dio BiH desavala ubistva i zastrasivanja ciji je cilj bio onemoguciti povratka protjeranih jer bi masovnim povratkom protjeranih velikosrpski projekat izgubio svoj primarni cilj zbog cega se vodilo etnicko ciscenje i progoni,...

Ovako ce da sudenjem i zrtvovanjem pojedincima pokusati operu svoj projekat koji je lezi na masovnim grobnicam i zlu od kojeg se nece nikada moci oprati,.....
Tužilaštvo BiH

Specijalac MUP-a RS priznao likvidaciju Srebreničana

"Zločin se desio prije 15 godina, a za sve to vrijeme moj branjenik nije vršio uticaj, niti je to pokušao. Također, smatram da je nemoguće govoriti o rušenju javnog mira kada je zločin počinjen tako davno", rekao je Baždarević.
19.01.2011. u 15:44
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice.

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi Kuvelja boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Izet Baždarević, branilac osumnjičenog, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva, a Sud će odluku donijeti naknadno. Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), sumnjiči se da je u julu 1995. godine učestvovao u ubistvima nekoliko desetina muškaraca u zemljoradničkoj zadrugi Kravica.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer Kuvelju na području Čajniča. U obrazloženju zahtjeva za određivanje pritvora, Ibro Bulić, državni tužilac, je rekao da ''postoji sigurna i osnovana sumnja“ da je Kuvelja kriv za ubistva u Kravici.

"Tokom davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, sam osumnjičeni je dao djelimično priznanje, u kojem je rekao da je bio na poprištu gdje su se dešavale masovne likvidacije, te da je preduzeo aktivne radnje u krivičnom djelu. Rekao je da je po naredbi komandira voda pucao iz puškomitraljeza u grupu zarobljenika", dodao je Bulić.

Branilac osumnjičenog je rekao da ne osporava da postoji "sumnja o krivici", ali je dodao da bi "kućni pritvor bio puno adekvatnija mjera Suda".

"Zločin se desio prije 15 godina, a za sve to vrijeme moj branjenik nije vršio uticaj, niti je to pokušao. Također, smatram da je nemoguće govoriti o rušenju javnog mira kada je zločin počinjen tako davno", rekao je Baždarević.

Pred Državnim sudom trenutno je za ubistva počinjena u julu 1995. godine u Kravici optuženo sedam nekadašnjih pripadnika Centra za obuku "Jahorina" MUP-a RS, dok je Milivoje Ćirković, bivši pripadnik iste jedinice, nakon priznanja krivnje osuđen na pet godina zatvora.
Ovo advokatsko pseto bi da genocidas bude kuci valjda da mu pomogne pomoci iz BiH,....Hebo pravnu etiku i moral vazna je lova ovom dvonogom advokatskom fakinu,.....fuj kako ogavnih fakina krvava Bosna ima,....
travnik

#119 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by travnik »

Promjena naziva RS-a ništa suštinski neće promijeniti, iako mislim da bi bilo korektno da se to dogodi. Međutim, radi efikasnijeg povratka (nažalost većim dijelom završen, ali još ima ljudi koji žele da se vrate, iako realno ne možemo očekivati povratak desetina i desetina tisuća ljudi, ali svakom onom tko to želi, treba pomoći), ravnopravnosti, pune konstitutivnosti i normalizacije odnosa u RS, a potom i u BiH, trebale bi se dogoditi značajne promjene u pogledu ingerencija i načinu biranja određenih funkcionera. Pod tim podrazumijevam slijedeće:
1. Jačanje funkcija potpredsjednika RS-a, budući da sa nemaju gotovo nikakva ovlaštenja
2. Promjena načina odlučivanja u Vladi RS-a, tako da se zahtijeva po 1/3 glasova iz svakog konstitutivnog naroda
3. Povećanje broja sigurnih mjesta u NS RS-a za pripadnike konstitutivnih naroda
4. Jačanje nadležnosti Vijeća naroda, u pravcu dsa se više pita oko sastavljanja vlasti i procesa odlučivanja, jer danas malo šta mogu uraditi, izuzev samo usporiti donošenje odluka koje odgovaraju većinskom narodu na tom prostoru. Tim bi se primorala svaka politička opcija, da imenuje ministre Bošnjake i Hrvate u Vladi RS iz stranaka koje imaju podršku tih naroda, a ne da danas 5 ministara Bošnjaka dolazi iz SNSD-a, koji nema nikakvu podršku među Bošnjacima.
LaBomba

#120 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by LaBomba »

Meni su sva kukanja o stanju drugih naroda u tzv rs smijesna i pateticna. Ludjacko drzavno uredjenje u kojem se nalazimo vec 16 god je rezultat kompromisa sa agresorima i najvecim neprijateljima ove drzave, i na to pristajemo i gledamo to evo vec 16 god, a onda molimo te iste neprijateljske institucije da nam daju nekakva prava u dijelu BiH iz kojeg su nas skoro bioloski istrijebili, a odrekli smo se sami da budemo ravnopravni na svakoj stopi BiH, pristajuci na nakaradni dejtonski ustav. Sto je najgore opet su na vlasti iste one ideologije koje su nam drzavu pripremile na dalju razgradnju do konacnog raspada, i sto je nagore opet ovde popljujete i ismijete svakoga ko spomene izdaju, RBiH, glavnog aktera u izdaji i sve ono sto je toliko ocigledno. Gospodo ako mislite da ce vam danasnja garnitura vlasti napraviti nekakav proevropski ustav, i normalizovati drzavu u velikoj ste zabludi. Ja sam isto mislio svaki put pred izbore da mora doci do neke promjene, ali sada vidim da je jdini cilj betoniranje tzv rs, i sada vidim da je trazenje suspendovane RBiH jedino ispravno rjesenje.
Samo Republika BiH, nikad tzv rs.
Bosnolog

#121 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Bosnolog »

travnik wrote:Promjena naziva RS-a ništa suštinski neće promijeniti, iako mislim da bi bilo korektno da se to dogodi. Međutim, radi efikasnijeg povratka (nažalost većim dijelom završen, ali još ima ljudi koji žele da se vrate, iako realno ne možemo očekivati povratak desetina i desetina tisuća ljudi, ali svakom onom tko to želi, treba pomoći), ravnopravnosti, pune konstitutivnosti i normalizacije odnosa u RS, a potom i u BiH, trebale bi se dogoditi značajne promjene u pogledu ingerencija i načinu biranja određenih funkcionera. Pod tim podrazumijevam slijedeće:
1. Jačanje funkcija potpredsjednika RS-a, budući da sa nemaju gotovo nikakva ovlaštenja
2. Promjena načina odlučivanja u Vladi RS-a, tako da se zahtijeva po 1/3 glasova iz svakog konstitutivnog naroda
3. Povećanje broja sigurnih mjesta u NS RS-a za pripadnike konstitutivnih naroda
4. Jačanje nadležnosti Vijeća naroda, u pravcu dsa se više pita oko sastavljanja vlasti i procesa odlučivanja, jer danas malo šta mogu uraditi, izuzev samo usporiti donošenje odluka koje odgovaraju većinskom narodu na tom prostoru. Tim bi se primorala svaka politička opcija, da imenuje ministre Bošnjake i Hrvate u Vladi RS iz stranaka koje imaju podršku tih naroda, a ne da danas 5 ministara Bošnjaka dolazi iz SNSD-a, koji nema nikakvu podršku među Bošnjacima.
Promjena imena ne bi promjenila vecinu stvari ali bi za pocetak prije svega relaksirala odnose na svim poljima i taj bi dio BiH bio prihvatljiviji,posebno za one koji su iz njega protjerani a koji su dozivjeli u njemu najvece nesrece,stradanja i patnje,..Relaksirali bi se odnosi izmedu naroda i politicka klima generalno bi bila zdravija,.Medutm velikosrbima je upravo cilj da njihovi dvodecenijski zombi ne prihvate BiH i druge komsije za suzivot jer se ratovala od ne budu dio BiH,.

Genocidni Ausvic je stvorene na nagaciji BiH i razdvajanaju nesrba od Srba,logorima,jamama i kamama,.

Ti si na ovom forumu dosta dugo,neke stvari su mogoa shvatiti i sam zakljuciti,Respektujem vecinu tvojih forumskih postova ali me takode nekada jako izneneadis,......

Jednoeticko ime je diskriminirajuce prema drugima a jos kada se tu doda uloga SPC i zapisavnje svega od skola do Dodikovih,onda slika veliksorpskog genocidnog frankenstajna postaje kompletna,.....

U zapadnohercegovackim kantonima je takode diskriminacija nista manja prema drugima gdje ne postoje drzavna obiljezja a na zidovima vise krizevi,Kada pogledam kantonalne vlade koje vise lice na zupne katolicke sabore nego sjednice vlada kantona,i onda ti isti kleroetnoaparthejdci kukaju kakao su Hrvati van tih zupnih katolickih sabora ugrozeni i diskriminisani (Neka crkva komotno preuzme vlast ukljucujuci poziciju premijera,.....vjerska i nacionalna ikonografija je kompletirana)Totalni klerotalibanizam i rahat od pameti.... :evil:

Kakav sekularizam i odvojenost vjere od drzave,vise je to katolicko pravoslavni Talibanizam

travnik

#122 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by travnik »

Bosnolog wrote:
travnik wrote:Promjena naziva RS-a ništa suštinski neće promijeniti, iako mislim da bi bilo korektno da se to dogodi. Međutim, radi efikasnijeg povratka (nažalost većim dijelom završen, ali još ima ljudi koji žele da se vrate, iako realno ne možemo očekivati povratak desetina i desetina tisuća ljudi, ali svakom onom tko to želi, treba pomoći), ravnopravnosti, pune konstitutivnosti i normalizacije odnosa u RS, a potom i u BiH, trebale bi se dogoditi značajne promjene u pogledu ingerencija i načinu biranja određenih funkcionera. Pod tim podrazumijevam slijedeće:
Promjena imena ne bi promjenila vecinu stvari ali bi za pocetak prije svega relaksirala odnose na svim poljima i taj bi dio BiH bio prihvatljiviji,posebno za one koji su iz njega protjerani a koji su dozivjeli u njemu najvece nesrece,stradanja i patnje,..Relaksirali bi se odnosi izmedu naroda i politicka klima generalno bi bila zdravija,.Medutm velikosrbima je upravo cilj da njihovi dvodecenijski zombi ne prihvate BiH i druge komsije za suzivot jer se ratovala od ne budu dio BiH,.

Genocidni Ausvic je stvorene na nagaciji BiH i razdvajanaju nesrba od Srba,logorima,jamama i kamama,.

Ti si na ovom forumu dosta dugo,neke stvari su mogoa shvatiti i sam zakljuciti,Respektujem vecinu tvojih forumskih postova ali me takode nekada jako izneneadis,......

Jednoeticko ime je diskriminirajuce prema drugima a jos kada se tu doda uloga SPC i zapisavnje svega od skola do Dodikovih,onda slika veliksorpskog genocidnog frankenstajna postaje kompletna,.....

U zapadnohercegovackim kantonima je takode diskriminacija nista manja prema drugima gdje ne postoje drzavna obiljezja a na zidovima vise krizevi,Kada pogledam kantonalne vlade koje vise lice na zupne katolicke sabore nego sjednice vlada kantona,i onda ti isti kleroetnoaparthejdci kukaju kakao su Hrvati van tih zupnih katolickih sabora ugrozeni i diskriminisani (Neka crkva komotno preuzme vlast ukljucujuci poziciju premijera,.....vjerska i nacionalna ikonografija je kompletirana)Totalni klerotalibanizam i rahat od pameti.... :evil:

Kakav sekularizam i odvojenost vjere od drzave,vise je to katolicko pravoslavni Talibanizam

Ovo što si na početku govorio, ima smisla, ali mnogo važnije su suštinske promjene u načinu glasanja i ingerencijama. Mogućnost da Bošnjaci i Hrvati utječu na odluke u RS-u i da se zadrži taj naziv je mnogostruko bolja situacija nego da se promjeni naziv i da ostane stanje kao danas, kada se faktički B i H u RS-u i ne pitaju. Dakle, dobro bi bilo da se promjeni naziv, ali promjene u zastupljenosti, načinu odlučivanja i sl. su mnogo bitnije.

Križevima na javnim mjestima, kao i svim drugim vjerskim obilježjima, nije mjesto. To su ortodoksne gluposti, zapišavanje teritorija i vjersko pretjerivanje. Na taj način se vlastita vjera i njena obilježja zloupotrebljavaju, na način da provociraju druge i da se eksponiraju tamo gdje ne pripadaju. Sa tim se mora prestati. Državna obilježja se naravno trebaju isticati na javnim mjestima. Ono u Grudama je primitivizam i zaostalost.
Bosnolog

#123 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by Bosnolog »

Uglavnom se slazemo u vecini posta,iako je moje misljenje da je preduslov kostutivnosti kao prvi korak potrebno promjeniti monoeticko ime,krsne slave odnosno sekularizacija institucija a kao posljedica toga bi doslo od relaksacije odnosa na cijelom prostoru BiH sto je preduslov za demokratizaciju i pomirenje izmedu etnickih zajednica i odmicanje od dvodecenijskog medusobnog naduravanja,prkosenja i osporavanja,.....to ce se svakako desiti kroz demokratsko pravnu proceduri ili vremensko demografki period,..Sto bi rekli prije ili kasnije,.. :roll:

Vezano za zloupotrebu vjerskih obiljezja i ne pridrzavanja drzavnih obiljezja poput Gruda,Sirokog Brijega i slicnih gradova,to je obaveza pravosuda BiH da reaguje i stiti zakonske obaveze i regulativu koje je trebalo odavno regovati i kaznjavati opstine i institucije koje se ne pridrzavaju zakonskih odredbi i nacela ili zloupotrebljavaju i krse sekularsnos (odvojenost vjere i drzave)to jest nametanja ili ugrozavanja(diskriminacije)prava drugih etnickih i vjerskih pripadnika,...

Iskljucivo naovcanim kaznama se to treba rijesavati a novcane kazne naplatiti kroz budzetska uskracivanja ili odbijanja od povrata iz budzetskog proracuna od drzave preko entiteta i kantona,...

Kazne bi trebale biti od pismenih upozorenja do suspenzija odgovornih uskracivanjem ili odijanjem od licnog primanja odgovornih za takvo ponasanje,..
mrdoguza

#124 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by mrdoguza »

Hemel wrote:
japijem wrote:
plain vanilla wrote:Lako je tudjim ... gloginje mlatit'

Da sam iz Srebrenice, ne bih se nikad vratila tamo..i stvarno ne znam odakle tim ljudima tolika hrabrost da se opet vrate u mjesto odakle su jedva zivu glavu izvukli.
Ko god je se vratio, svaka mu cast, ali ko nije, ja ga razumijem i podrzavam.
baš tako, kao da je lijepo gledati oko sebe ljude, koji su te protjerivali, zatvarali, najbliže ubijali, a sad viđeniji ljudi, političari, policajci, vojnici, kroje ti sudbinu, opet, ružno, da ružnije ne može biti, nego čini mi se da o povratku u takva mjesta najviše telale ovi što se nikud nisu morali vraćati ili oni koji su preko grane, pa svrate preko ljeta na janjetinu i ćevape...
O cemu mi onda pricamo? Zasto onda ratovasmo ? Moglo se stati tamo krajem '92. god. kada je srbo-crnogorska armada uz pomoc domacih cetnika vec pocinila masu zlocina. Moglo se tada priznati to njihovo vojevanje a ne da se gura prema Drini. Je li jos uvijek oni cekaju da dodju neki oslobodioci, da ih za ruke uhvate i vrate na svoje. Kako je Bracika vracao narod, tako je trebalo nastaviti. Na silu. Zrtava bi bilo ali bi rezultati bili jos bolji. Zrtava je bilo i kada smo nastojali prosiriti slobodnu teritoriju. Bracika je povratio narod u Kozluk i imaju jednog poslanika u NSRS-a, pa u Vijecu naroda...koga ce imati ti koji se ne zele da vrate? Nikoga, a to je cilj velikosrpske politike. Vise je bilo poslanika 1996. god. u NSRS nego sto ih iima sada. Zasto? Svim sredstvima je onemugucen normalan povratak ali trebalo se vracati na silu pa bi danas broj poslanika i clanova vlade bio u najmanju ruku pola-pola.
Danas mi pricamo o nekom povratku. Kakvom povratku? Ko je mislio on se i vratio. Nikome nije sjajno ni povratnicima ni domicilnom stanovnistvu ali priznajem da je malo teze povratnicima. Svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne zele da se vrate na prijeratna ognjista, rade samo za velikosrpsku politiku i ne zele dobro ovoj zemlji odnosno direktno sudjeluju u njenoj podjeli. Samo masovniji povratak doprineo bi i povecanim ucescem u vlasti a time i direktno odlucivanje o rasporedu fin.sredstava i poboljsanju uslova zivota povratnika.

Vrlo mala je prednost onih koji nisu protjerani i onih koji su na silu protjerani. Moja kuca je bila granatirana (linija razdvajanja) i u takvom stanju da sam morao sve iz temelja da gradim. Dakle imao sam samo plac. Posle rata ostao sam bez posla kao i mnogi drugi i sta...trebao sam cekati da mi drzava ili neka humanitarna organizacija pravi kucu, skoluje djecu...Ne, zasukao sam rukave i doveo svoj zivot u neko funkcionalno stanje.
Sto rece kolega @muha, lakse je protivpravno praviti kucu i tridesetak kilometara udaljenom Sarajevu nego na svojoj ocevini. Ja kao osoba koja nije protjerana i te kako sam BIO zainteresovan za masovniji povratak, ovako cutke izgubismo ogromne teritorije koje su oduvijek pripadale nama.
U Kozluk se vratio ne znatan dio stanovnistva.Jedini im poslanik u tkz republici srpskoj GENOCIDNO FASISTICKOM ZLODJELU je upravo Bracika .Bracika inace vise puta navede da je gradjanin republike srpske nego dodik licno.U Kozluku NEMA VODE nema kanalizacije NEMA radnih mjesta za Bosnjake povratnike APARTHEJD na svakom koraku. i KO da se vraca po tu srpsku OKUPACIJU pored posla u austriji il negdje drugdje na zapadu?
Sva srpska sela oko KOzluka koja su prije agresije na BiH püripadala MZ Kozluk su sad sa asfaltiranim ulicama OSIM KOZLUKA samog.ZASTO????????????Treba pitat Braciku dodikovog suigraca u Podrinju!
Znala sam da je poguzija na novac al sve vise uvidjam da je ustvari Bracika glavna kocnica za razvoj u Kozluku!!Realno receno 100% tacno!
drug tarmi

#125 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by drug tarmi »

palermo wrote:
Komrad wrote:
plain vanilla wrote:
Mijenjati naziv RS..taj naziv jeste pogrdan, ali je u stvari samo simbol. Taman da se zove i Republika Bosnjacka, to je Republika Srpska. Po svemu ostalome,od nacionalne strukture stanovnistva, vlasti, Dana drzavnosti..ma milion stvari..
Sta bi ti rekao nekom Bosnjaku ili Hrvatu, zasto da se vrati u RS? Ti bi se vratio?
Moj djed je prije II svjetskog rata pobjegao iz Hercegovine od cetnika, ostao mu je brat tamo. Tijekom ovog rata prognani (izbjegli) su potomci tog brata..sad vise nemam nikoga tamo. I sta sad? Treba se neko opet vratiti ?
Ja svoju djecu ne bih tamo poslala da zive...
Mozda bih se vratio a mozda i ne bih
Ako ne bih onda ne bih ni kenjao po forumima de promijeni ovo, de promijeni ono iz tople sobe stokholmskog stana
U tom slucaju ne vidim razlog zasto ukidati RS? Ako Srbi se srbima ostavlja RS nakon etnickog ciscenja zasto onda Hrvatima ne dati entiet u Hercegovini jer su tamo vecina stoljecima

Mislim da ce bez povratka Bosnjaka u RS doci do secesije ... samo da mi ne budemo ginuli za ono sto Stokholmci nece

Zivio Bosnjakistan :) (U najboljem slucaju cijela Federacija)
zdravstvena socijalna i svaka druga prava ostvaruju svi građani RS po jednakim uslovima.....
Post Reply