Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
_BosanaC wrote:Narod je vidjeo gdje su ga nacionalisti odveli. Drzava sa pravim zakonima, sa dobrim pravosudjem, nema sanse da otrpi nacionalizam bilo koje vrste. A pokazi mi drzavu na svijetu gdje je to nacionalizam jos uvjek izbor broj 1? Osim Srbije?
pa eto ima Srbija, odakle ja znam da BiH neće isto tako.
Budu recimo izbori i na njima većinom građana pobijede nekakvi bošnjački radikali. I sam znaš da je to moguće. E, što ću ja (a i ti vala) onda? Objasni mi.[/quote]
Izvini ali ova BiH je nastala 1992 godine. Prije toga nije bila nezavisna drzava. I jedan narod je glasao protiv nezavisnosti. To su cinjenice koje ne mozemo zanemariti. I to sto sam Hrvat mi puno ne koristi jer nisu ni svi Hrvati podjednaki. Jednakiji su oni koji pripadaju HDZ-u ili HDZ 1990. Mi obicni koji ne pripadamo nijednoj stranci i nismo u posebnom boljem polozaju od tebe, Bosanac. Trebam se samo prodati HDZ-u i rijesio sam sve svoje probleme, ali neka hvala.
Zavrzlama, zasto mislis da ce jedinstvena policija rijesiti stvari koje ova sada ne moze? Garantiram ti da ih nece rijesiti. Da je normalno imati jednostavnu strukturu policije s jednom sefom, jednom strukturom, onda bi je svi u Europi i svijetu imali. A nemaju je. Imaju strukture od vise slojeva, s vise nacina financiranja.
Sto se tice Svicarca (Italijana), valjda on bolje i od tebe i do mene zna sta je. Steta sto to ne moze reci na svicarskom jeziku.
_BosanaC wrote:Narod je vidjeo gdje su ga nacionalisti odveli. Drzava sa pravim zakonima, sa dobrim pravosudjem, nema sanse da otrpi nacionalizam bilo koje vrste. A pokazi mi drzavu na svijetu gdje je to nacionalizam jos uvjek izbor broj 1? Osim Srbije?
pa eto ima Srbija, odakle ja znam da BiH neće isto tako.
Budu recimo izbori i na njima većinom građana pobijede nekakvi bošnjački radikali. I sam znaš da je to moguće. E, što ću ja (a i ti vala) onda? Objasni mi.
[/quote]
Znas i sam da je to o cemu pricas apsolutno nemoguce.
Tomislav MO wrote: Recimo, lijepa BiH bez unutarnjih granica, princip jedan čovjek - jedan glas. Ti kao savjestan građanin glasuješ za najsposobnije, međutim gomila nekih nesavjesnih ljudi glasuje recimo za SDA. Ti govoriš ljudima da je to glupo, međutim ne možeš zabraniti da na izborima zaokuže koga žele, zar ne?
I što ako većina Bošnjaka zaokruži SDA, i onda u tzv. građanskoj državi ipak vlada nacionalna stranka jednog naroda, i kome onda da se ja žalim? Tebi? Upravi vodovoda?
Zašto se u parlamentu BiH ne bi mogao formirati Dom naroda sa širokim ovlastima koji će biti sastavljen od predstavnika svih konstitutivnih naroda (tu bih insistirao na konstitutivnosti Bosanaca i Hercegovaca kao četvrtog konstitutivnog), biranih posredno ili neposredno (pitanje Izbornog zakona) koji će moći intervenirati u slučaju povrede vitalnog ili samo nacionalnog interesa, počinjenog od strane predstavničkog doma.
Mogli bismo uvesti obavezu glasanja pod prijetnjom sankcija, pa više ne bismo mogli govoriti o vladavini manjine nad većinom, što danas imamo.
Pitanje kulturne autonimije bilo kojeg konstitutivnog naroda ne bih, ni u kom slučaju, dovodio u pitanje, ali bih insistirao na kulturnoj autonmiji Bosanaca i Hercegovaca, jer njihovi i bošnjački interesi se, podvlačim to još jednom, ne poklapaju.
evo da i ja iznesem svoje misljenje, mada sam ubjedjena da si nekima vodje nece svidjeti. mislim da ne bi trebalo biti tabu tema...
da se razumijemo - i ja sam apsolutno za jedinstvenu rbih u svojim avnojevskim granicama, drzava koja bi bila dovoljno siroka srbima, hrvatima i bosnjacima; drzavu gdje se niko ne bi osjecao manjinom, nego drzavljaninom jedne progresivne drzave sa svjetlom buducnoscu gdje ce njihova djece moci planirati sretne zivote sa poslom, novcem, opce-ljudskim vrijednostima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.
nasa stvarnost, nazalost je sasvim drugacija. oko 50% stanovnistva ove zemlje istu ne osjeca kao svojom, nego kao nuzno zlo. neko je na ovom forumu nedavno spomenuo bolnu istinu koja sumira nasu stvarnost: tinejdzer sa dresom nogometne reprezentacije bih ne bi mogao mirno prosetati mjestima i gradovima 70% ove fantomske drzave, a u mnogim bi bio sretan i da zivu glavu i zvuce.
sta je alternativa?
potpuno sam svjesna toga da smo mnogo zrvtovali u borbi protiv podjele, a mnogi od nas izgubili i najmilije. ali, ako je rezultat - bolja, mirnija i normalnija drzava - na kojih 50% teritorije ove zemlje (nova rbih) koja bi inkoroporirala bosnjake i sve ostale bh patriote koji bi htjeli da zive u takvoj zemlji. znaci, ideali za koje smo se borili mogli bi biti realizirani (ali stvarno, a ne ovako kako je to sada) samo na manjom procentu teritorije.
da li bi mi bosnjaci i nase ostale patriotski-orjentirane komsije ikada bile voljne razmotriti ili prihvatiti ovakvu mogucnost?
mozda bi takvu drzavu bilo puno lakse organizirati po demokratskim princima (naravno, ako je ekonomski odrziva) i mozda bi se prije nasla u predvorju eu, nego ova fantomska bih u kojoj svaki nacionalista moze narod drzat taocima koliko god mu ceif.
ti pricas finu i pricu i pitas za drzavu u kojoj nacionalisti apsolutno pobjedjuju osim srbije. bih! ili zelis reci da sve stranke sem sdp-a (hajd mile reci da nije) nisu jednonacionalne, da ne kazem nacionalisticke. na svakim izborima od 1992 do danas za clana predsjednistva je bosnjacki kandidat uvijek imao najveci broj glasova. manipulacijom nacionalnog osjecaja masa se u nas uvijek moze dobiti ogroman i najveci broj glasova. sve dok je to tako, nemoguce je imati politicki sistem na osnovi cistog gradjanskog. uostalom, kakve mi to gradjanske tradicije imamo, do 45. bili smo pod okupacijom i nikada se nismo uspjeli nekom gradjanskom revolucijom osloboditi. feudalizam na ovim prostorima trajao do kraja 19. vijeka, da bi ga zamijenio okupatorski kapitalizam, a mi ostajali apsolutno agrarno drustvo. mi kasnimo najmanje 100 godina u istoriji osnivanja gradjanske klase ili sloja.
od 45. nije potojala apsolutno nikakva gradjanska bh. svijest stanovnistva. za takve ideje (one koje se zalazu za gradjanstvo pored zive radnicke klase) islo se u zatvor.
slazem se da sve gorepomenute drzave imaju svoju genezu, ja samo predlazem da vidimo kako druge drzave rjesavaju svoje nacionalno pitanje. ako su one viseetnicke, i neke stvari se podudaraju sa bih, zasto onda ne bismo posudili neke elemente (ne preslikali) njihovog uredjenja. svajcarci su u okolnostima religijskog neprijatelja iz vana uspjeli napraviti aspolutno novu naciju, i od zakletve oni prestaju biti nijemci, francuzi i talijani, prije nego su ovi i imali prave nacije i nacionalne drzave. oni su, moglo bi se reci, uvijek bili svajcarci. sto se belgijanaca tice, oni su interno jos uvijek flamanci i valonci (i nijemci). kao sto su bosanci u inostranstvu ipak samo bosanci!
kad smo vec toliko tolerantni, onda se lako mozemo dogovoriti oko jezika. ovaj nas BCS (ja ga vec dugo samo tako zovem, jer nigdje u inostransvu nisam naisao na bosansku ili srpsku ili hrvatksu gramatiku, nego uvijek kao bcs), bi se mogao isto tako zvati srpskohrvatski, srpski, hrvatski, bosanski. ako ne postoje stvarni lingvisticki razlozi (a oko toga se svadjamo(ju), itekako), onda donesimo politicku odluku i nazovimo sluzbeni jezik u bih ... srpski. ili esha, sasvim svejedno. samo mi reci koliko bi hrvata i bosnjaka pristalo na to?
za istoriju cemo lako, prepisemo onu koja se predaje recimo na oksfordu, u srednjim skolama u parizu ili osnovnim u berlinu. dok se ne dogovorimo.
nisam sve zapamtio sto sam htio odgovoriti na zadnje dvije stranice, pa dok se ne sjetim...
ah da, omiljena tema svih bosanaca i hercegovaca, himna i fudbal.
ogloman broj britanaca zvizde himni velike britanije (skoti, velsani, irci i drugi katolici), kad spanija igra u barceloni (ne tako cesto) katalonci to obicno ignorisu, da ne govorim o bilbau.
@dashing
mislim da, a ovo je iskljucivo moje misljenje, to nije alternativa iz nekoliko razloga.
1. nismo u stanju da se branimo sami, a ko bi priskocio maloj muslimanskoj enklavi u srcu evrope u pomoc? pogotovo sto cijela ekonomija mora da se odvija preko teritorija, onda neprijateljskih drzava.
2. moj strah od radikalizacije islama, i pribojavanja da maoca ne bi bila jedini slucaj. a o koncertima let3 da ne govorim.
Bunna wrote:ah da, omiljena tema svih bosanaca i hercegovaca, himna i fudbal.
ogloman broj britanaca zvizde himni velike britanije (skoti, velsani, irci i drugi katolici), kad spanija igra u barceloni (ne tako cesto) katalonci to obicno ignorisu, da ne govorim o bilbau.
@dashing
mislim da, a ovo je iskljucivo moje misljenje, to nije alternativa iz nekoliko razloga.
1. nismo u stanju da se branimo sami, a ko bi priskocio maloj muslimanskoj enklavi u srcu evrope u pomoc? pogotovo sto cijela ekonomija mora da se odvija preko teritorija, onda neprijateljskih drzava.
2. moj strah od radikalizacije islama, i pribojavanja da maoca ne bi bila jedini slucaj. a o koncertima let3 da ne govorim.
bunna - mislim da je poredjenje nasih problema sa animozitetom izmedju skota i engleza ipak "wishful thinking". zvizdanje himnoj je najmanji problem. obuci dres bih pa otidji u bl ili siroki - sigurna sam da znas o cemu govorim.
sto se tice tvoji argumenta protiv umanjene rbih:
tvoj razlog 2 je opravdan i stoji. rizik radikalnog islama nikako ne treba zanemariti. medjutim, sredjivanjem odnosa sa susjedima, jasnom i dodirljivom perspektivom eu, a mozda rigidnim ustavom koji bi osiguravao sekularnost drzave (mozda slicno onome sto ima rep. turska) taj rizik bi se mogao minimizirati.
ne razumije tvoj razlog 1 jer i onako opisuje nasu stvarnost.
Da li su ovo, cijenjena Dashing, probni baloni jedne od dvije bošnjačke vladajuće stranke?
Pravo raspolaganja sa stvari do uništenja ima samo vlasnik te stvari. Onog momenta kada BiH pređe u tvoje privatno vlasništvo, možeš raspolagati istom. Do tada bih te zamolio za konstruktivan razgovor, koliko god teško da ti to pada.
potpuno sam svjesna toga da smo mnogo zrvtovali u borbi protiv podjele, a mnogi od nas izgubili i najmilije. ali, ako je rezultat - bolja, mirnija i normalnija drzava - na kojih 50% teritorije ove zemlje (nova rbih) koja bi inkoroporirala bosnjake i sve ostale bh patriote koji bi htjeli da zive u takvoj zemlji. znaci, ideali za koje smo se borili mogli bi biti realizirani (ali stvarno, a ne ovako kako je to sada) samo na manjom procentu teritorije.da li bi mi bosnjaci i nase ostale patriotski-orjentirane komsije ikada bile voljne razmotriti ili prihvatiti ovakvu mogucnost?
mozda bi takvu drzavu bilo puno lakse organizirati po demokratskim princima (naravno, ako je ekonomski odrziva) i mozda bi se prije nasla u predvorju eu, nego ova fantomska bih u kojoj svaki nacionalista moze narod drzat taocima koliko god mu ceif.
sta mislite?
Moj prethodni komentar se odnosi na ovaj dio. I nikakav smjehuljak mi se ne čini podobnim.
klif wrote:Da li su ovo, cijenjena Dashing, probni baloni jedne od dvije bošnjačke vladajuće stranke?
Pravo raspolaganja sa stvari do uništenja ima samo vlasnik te stvari. Onog momenta kada BiH pređe u tvoje privatno vlasništvo, možeš raspolagati istom. Do tada bih te zamolio za konstruktivan razgovor, koliko god teško da ti to pada.
ja sam samo postavila jedno hipoteticko pitanje. naravno da bih nije ni moje ni nicije privatno vlasnistvo. cisto sam htjela vidjeti da sta drugi misle o tome. iz tvog odgovora vidim sta ti mislis - i ja to cijenim. vec sam rekla da je rbih u svojim avnojevskim granicama (bez unutarnjih i moje preferenca) - ali ovakva gdje svaki kavadahija, fasista ili bivsi trgovac s pijace moze se ponasati kao da je njegova privatna prcija i nas ostale drzat kao svoje nekakve taoce dok se mi ne izmorimo od svega - sigurna sam da ti se ni takav sistem ne svidja.
nemam nikakve asocijacije ni sa jednom "bosnjackom" strankom. kako onim dvjema desnog-centra, tako ni sa onom lijeve profilijacije
mala-i wrote:šta reći o ideji žene koja je svojevremeno predlagala izmještanje vjerskih objekata na pogodnije teritorije
fali Jimmy na ovoj temi, fali jako...
???
da parafraziram:da se pravoslavnom življu dozvoli obavljanje vjerskih obreda u jednom dijelu BiH, ma kako se isti zvao...
znam ja da bi ti najradije zaboravila tu izjavu, ali naprosto ti ne dam
apsolutna laz i podvala - u stilu urbanista, kozmopolita i radikalnih ostalih koji se pojavljuju na ovom forumu.
nikada nisam govorila o dozvoljavanju vjerskih obreda pravoslavnom narodu na samo jednom dijelu bih, apsolutno izvadjeno iz konteksta (sad cu naci post i citirati ponovo) - rijec je bilo o tome da nije fatalno za bih postojanje regije sa srpskom vecinom gdje se oni osjecaju "na svome - kako oni vole rec" i prakticiraju svoje kulturoloske obicaje i praznike, itd. ukoliko drzava ima ovlasti da krene naprijed i osigura svom narodu / narodima svjetliju buducnost. rijec je bila o tome da su bitnije ovlasti i odnos regija / drzava - nego teritorija, procenti, medju-regionalne granice, itd.
najtuznije je to sto vi ne vidite ili ne zelite da vidite da militantni sekularisti, etericni ostalisti, i ima jos definicija koje bi se mogle upotrijebiti - ste gotovo podjednako tragicni za ovu zemlju kao i ekstremni srpski/hrvatski/bosnjacki nacionalisti. radikalna struja stvorena u vrijeme socijalizma koje je podjedjnako suprotna tradiciji i duhovnosti bosanskog suzivota i ovog sarenog cilima kultura koji nasu zemlju cini interesantnom.
ne - vi sebe vidite kao jedine "prave" borce za bih...