strašno "poznavanje " ustava bih, pa bošnjaci i sada jesu nacija na cijelom teritoriju bih, konstitutivni narod i u federaciji i u rs kao i ostala dva naroda, ali to ne znači da mogu nametati svoje mišljenje, želje i interese ostalim narodima. i sada su bošnjaci svoji na svome. zašto bošnjaci ne udare kontru omrznutim komšijama pa oni zatraže da se otcijepe od srba i hrvata da vidimo reakcije i kako bi to izgledalo.gospodar kuglastih munja wrote:Jedini nacin da Bosnjaci slome RS i Federaciju je da se svi skupa, bez obzira na politicko i vjersko uvjerenje uzdignu na nivo nacije. Nacija i nacionalni identitet je to sto tvori drzavu u cjelini. Etnicka pripadnost je nasljedni, historijski i kulturni fakat. Taj identitet nam je zagarantovan mehanizmom konstutivnog naroda. I tu trebamo staviti tacku. Sljedeca faza je da postanemo , u pravom smislu nacija , drzavotvorni narod, i tad cemo moci biti svoji na svome. Ako to uspijemo, Srbi i Hrvati koji su za otcjeopljenje i djeljenje BiH ce ostati na nivou grupe, na nivou etnosa, bez nacionalnog obiljezja , a samim tim ce postati separatisti.
Nase najjace oruzje lezi u nama samima. Treba sazvati Svebosnjacki Kongres, i Bosnjake proglasiti nacijom na citavoj teritoriji BiH. Time bi se izdigli iznad entiteta i zaustavili njihove separatisticke teznje.
Koncept je jasan - Rusenje entiteta Republike Srpske i F BiH
- osa
- gospodar kuglastih munja
Znam ja sta ti pises, ali je praksa drugacija!osa wrote:strašno "poznavanje " ustava bih, pa bošnjaci i sada jesu nacija na cijelom teritoriju bih, konstitutivni narod i u federaciji i u rs kao i ostala dva naroda, ali to ne znači da mogu nametati svoje mišljenje, želje i interese ostalim narodima. i sada su bošnjaci svoji na svome. zašto bošnjaci ne udare kontru omrznutim komšijama pa oni zatraže da se otcijepe od srba i hrvata da vidimo reakcije i kako bi to izgledalo.gospodar kuglastih munja wrote:Jedini nacin da Bosnjaci slome RS i Federaciju je da se svi skupa, bez obzira na politicko i vjersko uvjerenje uzdignu na nivo nacije. Nacija i nacionalni identitet je to sto tvori drzavu u cjelini. Etnicka pripadnost je nasljedni, historijski i kulturni fakat. Taj identitet nam je zagarantovan mehanizmom konstutivnog naroda. I tu trebamo staviti tacku. Sljedeca faza je da postanemo , u pravom smislu nacija , drzavotvorni narod, i tad cemo moci biti svoji na svome. Ako to uspijemo, Srbi i Hrvati koji su za otcjeopljenje i djeljenje BiH ce ostati na nivou grupe, na nivou etnosa, bez nacionalnog obiljezja , a samim tim ce postati separatisti.
Nase najjace oruzje lezi u nama samima. Treba sazvati Svebosnjacki Kongres, i Bosnjake proglasiti nacijom na citavoj teritoriji BiH. Time bi se izdigli iznad entiteta i zaustavili njihove separatisticke teznje.
Pokusaj se registrovati u RS kao gradjanin , pa ce ti u rubriku -nacionalnost - upisati musliman ??? Kad stavis primjedbu da je to vjeroispovjest nece ti ispuniti dokumenta, jer to nije po "njihovom" ?. Pokusaj potom u rubriku -vjeroispovjest-upisati , ateista, gnostik, budist ili sta si vec, ...nece moci jer ti je ime muslimansko ???. I protiv tvoje volje ti upisu ono sto ne zelis, ako zelis dokument...i naravno obavezna taksa ! I onda ti se smije u brk i kaze, -pa to je samo formalnost -???
Zato je neophodno rascistiti neke stvari oko identiteta, a Bosnjaci to trebaju uciniti radi sebe i ove drzave jer je njeno postojanje spalo samo na njih. Kad ti dokumentom zaokruzis svoj drzavni, nacionalni identitet, neka oni jedu govna.
I tako su jedva prihvatili naziv Bosnjaci. Sve doskora su pisali muslimani ili Muslimani, sto je apsurd nad apsurdima. Sad su poceli da se spradaju i sa Bosanskim jezikom, kojeg pocesto nazivaju "bosnjacki ", navodno po njihovim mjerilima gramatike ???.
Mozes ti cackati koga hoces i kako hoces, ali kad barnes u NACIJU, zna se sta iza toga stoji.
I zato , prvi korak je zvanicno se proglasiti nacijom u drzavi BiH, pa cemo ici dalje.
- osa
šta znači proglasiti se, i tajvan se davno proglasio državom ali nekako to nitko ne priznaje. a sa srbima je teško to stoji. možeš li mi odgovoriti na jedno pitanje već sam ga nekoliko puta postavio na forumima ali nikad nisam dobio odgovor, naime mislim da je naziv imena naroda bošnjak malo nespretno izabran, poznam naime puno ljudi porijeklom iz raznih krajeva bih koji se prezivaju bošnjak i oni se gotovo svi deklariraju nacionalno kao hrvati, znaš li ijednog čovjeka u bih koji se preziva bošnjak da je islamske vjeroispovjesti i da je po nacionalnosti bošnjak.gospodar kuglastih munja wrote:Znam ja sta ti pises, ali je praksa drugacija!osa wrote:strašno "poznavanje " ustava bih, pa bošnjaci i sada jesu nacija na cijelom teritoriju bih, konstitutivni narod i u federaciji i u rs kao i ostala dva naroda, ali to ne znači da mogu nametati svoje mišljenje, želje i interese ostalim narodima. i sada su bošnjaci svoji na svome. zašto bošnjaci ne udare kontru omrznutim komšijama pa oni zatraže da se otcijepe od srba i hrvata da vidimo reakcije i kako bi to izgledalo.gospodar kuglastih munja wrote:Jedini nacin da Bosnjaci slome RS i Federaciju je da se svi skupa, bez obzira na politicko i vjersko uvjerenje uzdignu na nivo nacije. Nacija i nacionalni identitet je to sto tvori drzavu u cjelini. Etnicka pripadnost je nasljedni, historijski i kulturni fakat. Taj identitet nam je zagarantovan mehanizmom konstutivnog naroda. I tu trebamo staviti tacku. Sljedeca faza je da postanemo , u pravom smislu nacija , drzavotvorni narod, i tad cemo moci biti svoji na svome. Ako to uspijemo, Srbi i Hrvati koji su za otcjeopljenje i djeljenje BiH ce ostati na nivou grupe, na nivou etnosa, bez nacionalnog obiljezja , a samim tim ce postati separatisti.
Pokusaj se registrovati u RS kao gradjanin , pa ce ti u rubriku -nacionalnost - upisati musliman ??? Kad stavis primjedbu da je to vjeroispovjest nece ti ispuniti dokumenta, jer to nije po "njihovom" ?. Pokusaj potom u rubriku -vjeroispovjest-upisati , ateista, gnostik, budist ili sta si vec, ...nece moci jer ti je ime muslimansko ???. I protiv tvoje volje ti upisu ono sto ne zelis, ako zelis dokument...i naravno obavezna taksa ! I onda ti se smije u brk i kaze, -pa to je samo formalnost -???
Zato je neophodno rascistiti neke stvari oko identiteta, a Bosnjaci to trebaju uciniti radi sebe i ove drzave jer je njeno postojanje spalo samo na njih. Kad ti dokumentom zaokruzis svoj drzavni, nacionalni identitet, neka oni jedu govna.
I tako su jedva prihvatili naziv Bosnjaci. Sve doskora su pisali muslimani ili Muslimani, sto je apsurd nad apsurdima. Sad su poceli da se spradaju i sa Bosanskim jezikom, kojeg pocesto nazivaju "bosnjacki ", navodno po njihovim mjerilima gramatike ???.
Mozes ti cackati koga hoces i kako hoces, ali kad barnes u NACIJU, zna se sta iza toga stoji.
I zato , prvi korak je zvanicno se proglasiti nacijom u drzavi BiH, pa cemo ici dalje.
- gospodar kuglastih munja
Da ne citiram ,
Ima ljudi koji se prezivaju Budimlic, sto dolazi od grada Budima ( BudimPesta) i radi se o ljudima koji su u vrijeme Osmanlija zivjeli kao muslimani u tom gradu i povikli se u Bosnu, i dobili prezime prema gradu iz kojeg su dosli.
Tako ti je isto i sa prezimenom Bosnjak, sto jasno upucuje na njegovo bosansko porijeklo, i vecina su bili bosanski katolici koji su pred najezdom Osmanlija prebjegli braci po vjeri u hrvatske krajeve. Danas su oni asimilirani u hrvatski narod i imaju hrvatsku nacionalnost. Za uzvrat imas prezime Horvat u BiH, po istom ili slicnom principu. Migracije je uvijek bilo, ratom ili prirodnim putem, svejedno....ali to je sve sporedno...
Nego, nisi razumio ! Ja ne predlazem da ucinimo ono sto vec imamo, da proglasimo drzavu, vec da se mi kao narod jednim zajednickim dekretom izjasnimo o nasem nacionalnom, bosanskom identitetu i da ga zaokruzimo u granicama BiH.
Sadasnja politika u Bih je zasnovana na etnickom principu, zato i imamo sve ove probleme i nedoumice. Takav odnos snaga odgovara separatistima, jer protiv sebe imaju samo narod, etnicku skupinu, Bosnjake. Kad se proglasimo bosancima , nacijom, i njih cemo natjerati da ucine isto, jer ce ostati u podredjenom polozaju. I sta bi dobili na kraju ? Dobili bi drzavu konstituisanu od tri naroda koji cine jednu jedinstvenu bosansko-hercegovacku naciju, gdje su svi ravnopravni i konstutivni na svakom pedlju zemlje. Time bi se uoblicila drzava po principima modernih drzava zapadnog svijeta. To su prvi preduslovi da se krene iz mrtve tacke u kojoj se nalazimo danas.
Ima ljudi koji se prezivaju Budimlic, sto dolazi od grada Budima ( BudimPesta) i radi se o ljudima koji su u vrijeme Osmanlija zivjeli kao muslimani u tom gradu i povikli se u Bosnu, i dobili prezime prema gradu iz kojeg su dosli.
Tako ti je isto i sa prezimenom Bosnjak, sto jasno upucuje na njegovo bosansko porijeklo, i vecina su bili bosanski katolici koji su pred najezdom Osmanlija prebjegli braci po vjeri u hrvatske krajeve. Danas su oni asimilirani u hrvatski narod i imaju hrvatsku nacionalnost. Za uzvrat imas prezime Horvat u BiH, po istom ili slicnom principu. Migracije je uvijek bilo, ratom ili prirodnim putem, svejedno....ali to je sve sporedno...
Nego, nisi razumio ! Ja ne predlazem da ucinimo ono sto vec imamo, da proglasimo drzavu, vec da se mi kao narod jednim zajednickim dekretom izjasnimo o nasem nacionalnom, bosanskom identitetu i da ga zaokruzimo u granicama BiH.
Sadasnja politika u Bih je zasnovana na etnickom principu, zato i imamo sve ove probleme i nedoumice. Takav odnos snaga odgovara separatistima, jer protiv sebe imaju samo narod, etnicku skupinu, Bosnjake. Kad se proglasimo bosancima , nacijom, i njih cemo natjerati da ucine isto, jer ce ostati u podredjenom polozaju. I sta bi dobili na kraju ? Dobili bi drzavu konstituisanu od tri naroda koji cine jednu jedinstvenu bosansko-hercegovacku naciju, gdje su svi ravnopravni i konstutivni na svakom pedlju zemlje. Time bi se uoblicila drzava po principima modernih drzava zapadnog svijeta. To su prvi preduslovi da se krene iz mrtve tacke u kojoj se nalazimo danas.
-
Šandor
Prezime Bošnjak postoji u svim dijelovima BiH kod sva 3 naroda.osa wrote:šta znači proglasiti se, i tajvan se davno proglasio državom ali nekako to nitko ne priznaje. a sa srbima je teško to stoji. možeš li mi odgovoriti na jedno pitanje već sam ga nekoliko puta postavio na forumima ali nikad nisam dobio odgovor, naime mislim da je naziv imena naroda bošnjak malo nespretno izabran, poznam naime puno ljudi porijeklom iz raznih krajeva bih koji se prezivaju bošnjak i oni se gotovo svi deklariraju nacionalno kao hrvati, znaš li ijednog čovjeka u bih koji se preziva bošnjak da je islamske vjeroispovjesti i da je po nacionalnosti bošnjak.gospodar kuglastih munja wrote:Znam ja sta ti pises, ali je praksa drugacija!osa wrote: strašno "poznavanje " ustava bih, pa bošnjaci i sada jesu nacija na cijelom teritoriju bih, konstitutivni narod i u federaciji i u rs kao i ostala dva naroda, ali to ne znači da mogu nametati svoje mišljenje, želje i interese ostalim narodima. i sada su bošnjaci svoji na svome. zašto bošnjaci ne udare kontru omrznutim komšijama pa oni zatraže da se otcijepe od srba i hrvata da vidimo reakcije i kako bi to izgledalo.
- osa
oprosti ako nisam razumio, ali ne razumijem u potpunosti niti nakon ovog pojašnjenja. pod uvjetom da svi bošnjaci podrže ovakvu platformu još uvijek gotovo pola stanovnika bih ne bi bili za to, da li je u takvoj konstelaciji snaga uopće moguće tako nešto provesti, i šta bi kao krajnji rezultat na kraju donijelo proglašenje pola stanovnika neke države ( ne mora to biti bih) separatistima da li bi to donijelo boljitak bošnjačlom narodu ili još jednu konfrontaciju s drugima s nepredvidivim posljedicama za sam narod i državu, moje je mišljenje da u državnoj politici treba biti strpljiv i oprezan. a što se tiče prezimena bošnjak to je bila samo mala digresija prema izboru imena naroda ( što je njegovo neotuđivo pravo) jer ja stvarno ne poznam niti jednog bošnjaka da se preziva bošnjak.gospodar kuglastih munja wrote:Da ne citiram ,
-
elSaik
naziv Bošnjak za narod "izabran" mnogo prije nego je uopšte postojao islam u ovim krajevima... a to da ti poistovjećuješ bosanske muslimane i Bošnjake nije posjedica povijesti nego politike... mislim da smo jedina zemlja u kojoj je religija=nacijaosa wrote:prema izboru imena naroda ( što je njegovo neotuđivo pravo) jer ja stvarno ne poznam niti jednog bošnjaka da se preziva bošnjak.
- osa
ma ne poistovjećujem naveo sam da je neotuđivo pravo svakog naroda da izabere svoje, ali da je na primjer da je nacionalna odrednica u bih stavljena "bosanac ili hercegovac" ne misliš li da bi se i mnogi hrvati i srbi našli u tom imenu.elSaik wrote:naziv Bošnjak za narod "izabran" mnogo prije nego je uopšte postojao islam u ovim krajevima... a to da ti poistovjećuješ bosanske muslimane i Bošnjake nije posjedica povijesti nego politike... mislim da smo jedina zemlja u kojoj je religija=nacijaosa wrote:prema izboru imena naroda ( što je njegovo neotuđivo pravo) jer ja stvarno ne poznam niti jednog bošnjaka da se preziva bošnjak.
-
xon_sa
osa wrote:ma ne poistovjećujem naveo sam da je neotuđivo pravo svakog naroda da izabere svoje, ali da je na primjer da je nacionalna odrednica u bih stavljena "bosanac ili hercegovac" ne misliš li da bi se i mnogi hrvati i srbi našli u tom imenu.elSaik wrote:naziv Bošnjak za narod "izabran" mnogo prije nego je uopšte postojao islam u ovim krajevima... a to da ti poistovjećuješ bosanske muslimane i Bošnjake nije posjedica povijesti nego politike... mislim da smo jedina zemlja u kojoj je religija=nacijaosa wrote:prema izboru imena naroda ( što je njegovo neotuđivo pravo) jer ja stvarno ne poznam niti jednog bošnjaka da se preziva bošnjak.
Ti kao da si prespavao zadjnih 12 godina
btw. nesto ne poznajem hrvata koji se prezivaju hrvat
- Šapat
I opet beskrajna rasprava oko nacionalnog identiteta...
Hajde da povucemo jednu paralelu, moze?
Hrvatska - tamo su svi HRVATI, zar ne? Nesto mi je nepoznato da se tamo bilo ko po nacionalnosti moze upisati kao musliman ili Bosnjak. U nasem slucaju je ovo jedno te isto, a samim tim ni jedno ne oznacava naciju.
Srbija - ista stvar kao i u HR, ali su sada svi Srbi, tj. Srbijanci.
U oba slucaja je to ISPRAVNO, jer i Hrvat i Srbi(janac)n jesu nacije. Tako im se, uostalom, zovu i zemlje.
BiH se ne zove Bošnja i Hercegovina, nego BOSNA i HERCEGOVINA (dodijalo mi je vise ovo pisati, ali ocito se kod nas to nikako ne moze svariti), pa samim tim se namece i sasvim logican zakljucak kako se treba nazivati i nacija, odnosno svi ljudi koji su rodjeni i zive na njenoj teritoriji.
ElSaik je upravo dobro rekao - bosanski muslimani su izabrali naziv Bošnjak kako bi se "identifikovali" u bosanskim okvirima, dok su druge dvije etnicke skupine zadrzale svoje nazive, ali i dobili "predznak" koji ih jasno i nedvosmisleno svrstava tamo gdje i pripadaju - u BiH.
Rezime:
- Svi rodjeni u Hrvatskoj su po nacionalnosti HRVATI, a po vjeroispovijesti mogu biti sta zele i to je njihovo licno pravo da biraju.
- Svi rodjeni u Srbiji su po nacionalnosti SRBIJANCI (ili Srbi), i opet, vjeroispovijest je svakom pojedincu na slobodnu volju.
- I konacno (i najbolnije mnogima), svi rodjeni u BiH su po nacionalnosti BOSANCI i/ili HERCEGOVCI, i naravno, opet je svima pojedinacno vjeroispovijest na volju.
Dakle, ovdje ne treba uspostavljati naciju Bosnjaka, jer ni katolik ni pravoslavac nisu nacije, nego treba Ustavom objediniti sve BiH nacije pod jednu kapu - Bosanskohercegovacku.
Hrvatska - tamo su svi HRVATI, zar ne? Nesto mi je nepoznato da se tamo bilo ko po nacionalnosti moze upisati kao musliman ili Bosnjak. U nasem slucaju je ovo jedno te isto, a samim tim ni jedno ne oznacava naciju.
U oba slucaja je to ISPRAVNO, jer i Hrvat i Srbi(janac)n jesu nacije. Tako im se, uostalom, zovu i zemlje.
BiH se ne zove Bošnja i Hercegovina, nego BOSNA i HERCEGOVINA (dodijalo mi je vise ovo pisati, ali ocito se kod nas to nikako ne moze svariti), pa samim tim se namece i sasvim logican zakljucak kako se treba nazivati i nacija, odnosno svi ljudi koji su rodjeni i zive na njenoj teritoriji.
ElSaik je upravo dobro rekao - bosanski muslimani su izabrali naziv Bošnjak kako bi se "identifikovali" u bosanskim okvirima, dok su druge dvije etnicke skupine zadrzale svoje nazive, ali i dobili "predznak" koji ih jasno i nedvosmisleno svrstava tamo gdje i pripadaju - u BiH.
Rezime:
- Svi rodjeni u Hrvatskoj su po nacionalnosti HRVATI, a po vjeroispovijesti mogu biti sta zele i to je njihovo licno pravo da biraju.
- Svi rodjeni u Srbiji su po nacionalnosti SRBIJANCI (ili Srbi), i opet, vjeroispovijest je svakom pojedincu na slobodnu volju.
- I konacno (i najbolnije mnogima), svi rodjeni u BiH su po nacionalnosti BOSANCI i/ili HERCEGOVCI, i naravno, opet je svima pojedinacno vjeroispovijest na volju.
Dakle, ovdje ne treba uspostavljati naciju Bosnjaka, jer ni katolik ni pravoslavac nisu nacije, nego treba Ustavom objediniti sve BiH nacije pod jednu kapu - Bosanskohercegovacku.
- osa
Kakva bedastoća u hrvatskoj se po nacionalnosti možeš izjasniti kako hoćeš i bošnjak i musliman i srbin i hrvat itd. itd., isto tako i s vjeroispovjesti, jedino što je zajedničko državljanima hrvatske je državljanstvo ( hrvatsko), ali neki imaju dvojno pa čak i trojno, za srbiju ne znam ali pretpostavljam da je slično.Šapat wrote:I opet beskrajna rasprava oko nacionalnog identiteta...
Rezime:
- osa
Kakva bedastoća u hrvatskoj se po nacionalnosti možeš izjasniti kako hoćeš i bošnjak i musliman i srbin i hrvat itd. itd., isto tako i s vjeroispovjesti, jedino što je zajedničko državljanima hrvatske je državljanstvo ( hrvatsko), ali neki imaju dvojno pa čak i trojno, za srbiju ne znam ali pretpostavljam da je slično.Šapat wrote:I opet beskrajna rasprava oko nacionalnog identiteta...
Rezime:
- osa
Kakva bedastoća i ne poznavanje susjeda. u hrvatskoj se nacionalno možeš izjasniti kako hoćeš hrvat, srbin bošnjak, musliman (iako se bošnjaci bune protiv ovog i htjeli bi da se ljudima koji se izjašnjavaju kao muslimani to bude zabranjeno i da im se nametne naziv bošnjak- poznato zar ne), isto tako je s vjeroispovjesti, jedino što je zajedničko građanima hrvatske je državljanstvo (hrvatsko) s tim da ono može biti dvojno pa i višekratno.Šapat wrote:I opet beskrajna rasprava oko nacionalnog identiteta...
Rezime:
- Šapat
@ Osa
Savjet - uzmi malo pravne knjige i vidjeces da nacija nema nikakve veze za vjerom, tj, religijom, tj. vjeroispovijesti.
A onda ce ti i biti jasno da niko nigdje na svijetu ne moze u polje "nacionalnost" upisati "musliman". Ali ni "katolik", ni "pravoslavac" niti bilo sta slicno. To su religijske kategorije.
Nacionalne su Srbin (Srbijanac), Hrvat, Bosanac i Hercegovac, Spanac, Nijemac, Englez, itd.
Drzavljanstvo je treca kategorija, a ona je, kao i religijska, promjenjiva. Nacionalnost - nije. Stices je rodjenjem, i to najvecim dijelom u skladu sa drzavnim granicama. Promijeniti je mozes, ali samo u svojoj glavi.
I ovo su ti, uprosteno, zakonske i legalne determinante nacije. Na ovo onda idu sve one ostale poput krvnih, istorijskih, itd. itd, ali sve one su opet podredjene ovim gornjim.
Savjet - uzmi malo pravne knjige i vidjeces da nacija nema nikakve veze za vjerom, tj, religijom, tj. vjeroispovijesti.
A onda ce ti i biti jasno da niko nigdje na svijetu ne moze u polje "nacionalnost" upisati "musliman". Ali ni "katolik", ni "pravoslavac" niti bilo sta slicno. To su religijske kategorije.
Nacionalne su Srbin (Srbijanac), Hrvat, Bosanac i Hercegovac, Spanac, Nijemac, Englez, itd.
Drzavljanstvo je treca kategorija, a ona je, kao i religijska, promjenjiva. Nacionalnost - nije. Stices je rodjenjem, i to najvecim dijelom u skladu sa drzavnim granicama. Promijeniti je mozes, ali samo u svojoj glavi.
I ovo su ti, uprosteno, zakonske i legalne determinante nacije. Na ovo onda idu sve one ostale poput krvnih, istorijskih, itd. itd, ali sve one su opet podredjene ovim gornjim.
Last edited by Šapat on 26/09/2007 13:08, edited 1 time in total.
-
incognito071
@sapatŠapat wrote:@ Osa
jarane govorio ne govorio, nema koristi nece mu iz guzice u glavu nikako!!
samo ce te zaboliti usta govoreci...u ovom slucaju prsti tipkajuci
- Šapat
E pa ne mogu da vjerujem...
Nacionalno izrazavanje ti nije na volju bolan ne bio. Religijsko jeste, a drzavno, tj. drzavljanstvo tek kada steknes dvojno, pa onda mozes birati. Ako si rodjen npr. u Mostaru, ti si Bosanac i Hercegovac od tog momenta pa do smrti. Kao i ja i bilo ko drugi rodjen na teritoriji BiH.
A ti se mozes upirati do besvijesti da budes Hrvat, ali sve sto mozes dobiti je Hrtvatsko drzavljanstvo, nacionalnost ne mozes jer - Mostar je od svog postanka u BiH, odnosno u Hercegovini. Nikad nije bio u Hrvatskoj. Jel' sad jasnije?
Nacionalno izrazavanje ti nije na volju bolan ne bio. Religijsko jeste, a drzavno, tj. drzavljanstvo tek kada steknes dvojno, pa onda mozes birati. Ako si rodjen npr. u Mostaru, ti si Bosanac i Hercegovac od tog momenta pa do smrti. Kao i ja i bilo ko drugi rodjen na teritoriji BiH.
A ti se mozes upirati do besvijesti da budes Hrvat, ali sve sto mozes dobiti je Hrtvatsko drzavljanstvo, nacionalnost ne mozes jer - Mostar je od svog postanka u BiH, odnosno u Hercegovini. Nikad nije bio u Hrvatskoj. Jel' sad jasnije?
- osa
e vidiš ni ja ne mogu vjerovati, ti si kao jako pametan a jedno dva milion ljudi u bih nije, stvarno si kapacitet.Šapat wrote:E pa ne mogu da vjerujem...
-
incognito071
Osa nerviras me opasno.
Da te pitam koju bi ti nacionalnost da imas?
Da li si rodjen u BiH?
Da li si rodjen u BiH?
- osa
hrvatsku, nisam rođen u bih , majka mi je iz bih također i pola familije. a to što te živciram, jebiga to je tvoj subjektivni osjećaj tu ti ne mogu pomoći.incognito071 wrote:Osa nerviras me opasno.
Da li si rodjen u BiH?
- Šapat
E pa Osa, ti, ako nisi rodjen u BiH, onda za sebe i mozes reci da nisi Bosanac i/ili Hercegovac.
Samo mi onda nije jasno sta se koji k...c upinjes da dokazes suprotno...
O tome ko je pametan, a ko nije u ovoj zemlji se i moze diskutovati. Ali ti apsolutno mogu reci da je vecina, pa ako hoces i dva miliona, podosta zaludjeno i zbunjeno upravo ovim sto ni ti ne razumijes.
A moj cilj ovdje nije "prosipanje" bilo kakve pameti. Samo pokusavam objasniti cinjenicnu realnost.
Samo mi onda nije jasno sta se koji k...c upinjes da dokazes suprotno...
O tome ko je pametan, a ko nije u ovoj zemlji se i moze diskutovati. Ali ti apsolutno mogu reci da je vecina, pa ako hoces i dva miliona, podosta zaludjeno i zbunjeno upravo ovim sto ni ti ne razumijes.
A moj cilj ovdje nije "prosipanje" bilo kakve pameti. Samo pokusavam objasniti cinjenicnu realnost.
Last edited by Šapat on 26/09/2007 13:35, edited 1 time in total.
-
incognito071
haj razguli onda...sta te interesuje situacija u BiH i njeni gradjani...imas hrvatsko drzavljanstvo/nacionalitet pa se zabavi oko svoga...osa wrote:hrvatsku, nisam rođen u bih , majka mi je iz bih također i pola familije. a to što te živciram, jebiga to je tvoj subjektivni osjećaj tu ti ne mogu pomoći.incognito071 wrote:Osa nerviras me opasno.
Da li si rodjen u BiH?
pozz
- shana_majka