Slijedeci cilj poslije rusenja ova dva vjestacka entiteta je uspostavljanje pravne drzave organizovane na sistemu decentralizacije i teritorijalno podjeljene jedino na Regije i opstine.
Koncept je jasan - Rusenje entiteta Republike Srpske i F BiH
- Novi_Nick
I na kraju da se vratimo Temi
a ona se zove: Koncepcija je jasna - Rusenje tkz. Republike Srpske (RS). U isto vrijeme da ne bude zabune ide i koncepcija rusenja tkz. Federacije BiH.
Slijedeci cilj poslije rusenja ova dva vjestacka entiteta je uspostavljanje pravne drzave organizovane na sistemu decentralizacije i teritorijalno podjeljene jedino na Regije i opstine.
-
gavrilo
ej novi ... de majke ti ... ti kao postavio komentar radi genetike i nauke. postavio si ga radi provokacije. da ti je stalo do genetike tema bi se nasla na edukaciji... zar ne?
inace necu nikada reci da postoje ljudske rase jer za mene ne postoje. ja dijelim ljude na dobre i lose... ti ocigledno na krvnu pripadnost.
"ona picka je nula pozitivna... hajmo ga razbit"
inace necu nikada reci da postoje ljudske rase jer za mene ne postoje. ja dijelim ljude na dobre i lose... ti ocigledno na krvnu pripadnost.
- Novi_Nick
Gavrilo nisam ja postavio prvi post o genetici radi provokacije nego ovaj tvoj "haver" telijum pa ko velim red je da mu odgovorim s argumentima.gavrilo wrote:ej novi ... de majke ti ... ti kao postavio komentar radi genetike i nauke. postavio si ga radi provokacije. da ti je stalo do genetike tema bi se nasla na edukaciji... zar ne?
-
gavrilo
jesi kukavica...Novi_Nick wrote:Gavrilo nisam ja postavio prvi post o genetici radi provokacije nego ovaj tvoj "haver" telijum pa ko velim red je da mu odgovorim s argumentima.
ti ove komentare postiras vec sedam dana...
a sta ako se ispostavi da ti imas srpske krvi? sta ces onda? cunu osjec?
- Novi_Nick
@ Gavrilo
za tvoju informaciju i ja djelim samo ljude na dobre i lose a ne po krvnim zrncima. Medjutim ko laze taj i krade a takvim se treba i mora stati u kraj za sva vremena. Ti si Ok i nema problema.
Sto se tice nekog "razbijanja" nisam te bas najbolje shvatio, ja jedino razbijam sa argumentima i nikako fizicki svoje sugovornike. Svaki pojedinac ima pravo na svoje razlicito misljenje ali nema prava da laze, petlja, prijeti, otima, siluje, protjeruje, ubija, zapisava teritorije, i sl.
Nadam se da smo se shvatili pa da se onda laganini vratimo na postavljenu Temu.
Nadam se da smo se shvatili pa da se onda laganini vratimo na postavljenu Temu.
- Novi_Nick
Gavrilo, ne mislim da sam kukavicagavrilo wrote:jesi kukavica...Novi_Nick wrote:Gavrilo nisam ja postavio prvi post o genetici radi provokacije nego ovaj tvoj "haver" telijum pa ko velim red je da mu odgovorim s argumentima.![]()
ti ove komentare postiras vec sedam dana...
a sta ako se ispostavi da ti imas srpske krvi? sta ces onda? cunu osjec?![]()
-
gavrilo
[img]http://www.oslobodjenje.ba/templates/JavaBean/images/image_01.jpg[/img] wrote:
Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Piše: A. OMERAGIĆ
15/10/05
Ne trebaju nam nacionalne državice u Bosni i Hercegovini
HDZBiH nedavno je aktuelizirao priču o trećem entitetu, no vizija ustavnih promjena, koju vrh stranke ovih dana prezentira biračima, barem na prvi pogled ne nalikuje projektu stvaranja tri etnički čista područja.
“Ne trebaju nam nacionalne državice”, prokomentirao je za Oslobođenje predsjednik HDZ Dragan Čović.
Polazeći od pretpostavke da će stranke iz Republike Srpske zagovarati opstanak ovog entiteta, da će SDP zagovarati koncept država-općine, Čović kaže da mu je najbliži koncept SDA - BiH sastavljena od državne, regionalnih i općinskih vlasti.
U isto vrijeme predlažete jeftiniju administraciju, ali i tri nivoa vlasti koji će imati predsjednike, vlade, parlamente... Nije li to u koliziji?
Ne. Današnja administracija troši dvije trećine proračuna u BiH, a mi predlažemo racionalno ustrojenu, decentraliziranu državu. To znači da na državnoj razini dobijemo još dva ministarstva (gospodarstva i obrazovanja), tako da oni donose zakone, a niža vlast ih provodi. Na srednjoj razini također predlažemo pojednostavljenja: ne treba nam 16 ministarstava, kao u Vladi FiH, nego 11. Na ovoj razini ne bi nam trebalo pola sadašnje administracije. I, bitno je da ukidamo jednu cijelu razinu - deset županija, znači deset vlada, parlamenata i cijeli konglomerat distrikta Brčko. Gledano u brojkama, budući aparat ne bi trebao imati više od 50 odsto sadašnje administracije.
Vaš je prijedlog da se na srednjoj razini vlasti osigura nacionalna prepoznatljivost. Da li to znači stvaranje etnički čistih oblasti?
Nismo rekli etnički čisti, nego nacionalno prepoznatljivi. Drugim riječima, ne može se ni teoretski desiti da u središnjoj razini vlasti imamo pet regiona u kojima će, recimo, Srbi biti većinski narod. Ili neko drugi. Upravo obrnuto, u svakoj oblasti trebamo imati prepoznatljivu nacionalnu strukturu i insistiramo da se pažnja obrati na interes najmalobrojnijih. Nije nam cilj nacionalno.
Kako bi, primjerice, mogla izgledati jedna takva oblast?
Jedna regija može biti, lupam - Hercegovina. U njoj bi bio i istočni dio Republike Srpske, dakle Srbi, ali i Bošnjaci i Hrvati. Svi će se tu prepoznati kao nacija i niko se neće pretvoriti u nacionalnu manjinu.
Kažete da međunarodna zajednica obećava RS opstanak i da će HDZ u tom slučaju tražiti treći entitet. Znači li to da, ipak, računate na treći entitet?
Ne. Samo šaljemo jasnu poruku da predstavnici međunarodne zajednice i vlasti RS snažno zagovaraju opstanak RS. I na to niko ne reagira. I kad kažemo da mi, ako će RS postojati, tražimo isto pravo za ostale, onda dajemo dovoljno ohrabrenja ili provokacije drugima da kažu da se BiH može drugačije urediti.
Hrvati iz drugih stranaka različito su tumačili priču HDZ o trećem entitetu, kao predizbornu kampanju, drugi su mislili da je taktika, ali su onda shvatili da nije... Šta je istina?
Neka svako procjenjuje je li to taktika ili ne. Ova priča nije zbog izbora, nego godišnjice Dejtona, za koji smo uvjereni da je odslužio svoje. Smatramo da tu priču treba zatvoriti i napraviti novi ustav.
Zašto se protivite konceptu dva nivoa vlasti?
Ne protivim se. Pokušavam biti realan. Uvažavam ljude koji misle da se država može organizirati u dva nivoa, ali to je pravljenje građanske BiH, što bi bilo zanemarivanje činjenice da je ovdje prije desetak godina počeo rat na nacionalnoj osnovi. Mislim da bi mudro bilo kroz uređenje države, već sam kazao da ne mislim na pravljenje nacionalnih državica, osigurati nacionalnu prepoznatljivost, da svi koji se tako osjećaju mogu biti Hrvati ili nešto drugo. Zato mislim da Ustav treba mijenjati u Parlamentu, gdje sjedi i pozicija i opozicija i gdje će se balansirati stajalište nacionalnih i građanskih stranaka.
PIC je nedavno upozorio na segregaciju u školama, koje su godinama podijeljene. U kakvu školu biste željeli da ide Vaše dijete?
Moje dijete ide u školu u kakvu želim da ide - gimnaziju u Mostaru, koja nije organizirana pod patronatom međunarodne zajednice. Tu ima profesora i Srba i Bošnjaka, ima učenika i Srba, i Hrvata i Bošnjaka i moje dijete govori na hrvatskom jeziku.
I druga djeca govore hrvatskim jezikom?
Bošnjakinja koja predaje i profesor Srbin vjerovatno govore maternji jezik. Ali, svi pričaju o segregaciji u školama, a da nisu otvorili rječnik i pročitali šta ta riječ znači. To znači oduzimanje nečijih prava i naturanje silom nečega što ne žele. HDZ, upravo, zagovara da svako može birati što želi.
Samo me u sanduku mogu iznijeti
Kako komentirate bijeg bivšeg lidera HDZ Ante Jelavića?
Uopće to ne želim komentirati, to je privatna stvar.
Hoćete li Vi pobjeći?
Samo me u sanduku mogu odnijeti iz ove zemlje. Suviše je volim da bih išao bilo gdje.
Predsjedništvo samo protokolarno
Kakva je Vaša vizija budućnosti Predsjedništva BiH?
Treba reducirati ovlasti Predsjedništva, ono treba biti protokolarno, kao u Hrvatskoj. Za mene bi bilo najbolje da Parlament bira Predsjedništvo, jer u suprotnom ćemo opet biti u situaciji da većinski narod izabere koga želi.
- Novi_Nick
Nisam nikada primjetio niti mislim da vrsis opstrukciju bilo koje teme pa ni ove. Korektan si i kulturan sagovornik i to cjenim i repektujem kod tebe. Ti mi nekako licicis na Bosanca i Hercegovcagavrilo wrote:zar ne primjecujes moju opstrukciju temeNovi_Nick wrote:Nadam se da smo se shvatili pa da se onda laganini vratimo na postavljenu Temu.![]()
S ovim postom postovani Gavrilo napustam daljne ucestvovanje na ovoj i drugim temama. Dosta za danas, sada malo na rekreaciju u "nocni zivot"
- manijak1
A šta bih trebao imati ?
Nije li ona sveopšta kočnica BiH ?
Nije li ona po nekoj crnoj strategiji zamišljena kao odskočna daska za cijepanje BiH i uzrok nekog budućeg oružanog sukoba na ovim prostorima ?
Boli te karina što Tomo Nikolić tek tako laganini kaže ........vidim u budućnosti RS kao dio SCG ( budala
kao da ne zna da će i Crna Gora otići svojim putem i da će se izvući iz hegemonističkih ralja ) ..........eto a ti bi onako lijepo kao o nečemu diskutovao ? Na ćirilici , tek da se zna da to tvoje pismo a druga bi pisma i jezike ........gasio ?
Ne igra se više tako , niti se kroje atlasi s tenkovima
JNA.
Nije li ona sveopšta kočnica BiH ?
Nije li ona po nekoj crnoj strategiji zamišljena kao odskočna daska za cijepanje BiH i uzrok nekog budućeg oružanog sukoba na ovim prostorima ?
Boli te karina što Tomo Nikolić tek tako laganini kaže ........vidim u budućnosti RS kao dio SCG ( budala
Ne igra se više tako , niti se kroje atlasi s tenkovima
- manijak1
Opet ja Iraca t l a s wrote:...
Nisi bolan
- manijak1
- Novi_Nick
De ba @ Manijak nemoj me zavaljivati, ja sam na strani cjelovite BiH i Bosanaca i Hercegovaca. Posto si i ti na toj strani jer vjerujem da jesi onda nema problema.manijak1 wrote:Lako je tebi Paša s Novim Nickom on mene prvoga stavio![]()
na listu ukidanja
![]()
vjerovatno zbog toga što spomenuh nesretne tenkove JNA
![]()
Sto se tice fasistickih tenkova JNA i agresije Srbije na BiH je sve poznato a to je da su oni radili za teritorijalne pretenzije SiCG na BiH i pravljenju Velike Srbije. Ostalo ce reci i presuditi Hag.
-
_galaksija
Ma ne ..ja uopste nisam tu da nekome nesto dokazujem,jos manje da namecem svoje misljenje.Ja sam tu da iznesem svoje misljenje I da kazem sta JA mislim,a to sto kazem stojim iza toga I to je moja stvar.epilog wrote:Galaksijo,
tvoj post me se dotakako i u njemu vidim takodjer malo one kontradiktornosti koju si spocitavala osobi kojoj si odgovorila. iz tvojih rijeci mislim da si vise isprovocirana Bosnjakinja nego stvarno Bosnjakinja..nije to ni vazno.
Po meni su bitne neke druge stvari, a to su:
1. (i jedino) BiH mogu naprijed voditi samo ljudi koji shvate da smo mi mala zemlja od ni 4 mio. stanovnik, da nismo sila ni u kome segmentu i da o svojoj buducnosti nikada vise necemo sami odlucivati, kao ni nase novonastale susjedne drzave. Mislim i smatram da je to Hrvtaska shvatila i da je 90 % sigurna kojim putem treba da ide (mislim da ce Gotovina biti uhapsen i predat hagu)
Kolika je bol kome nanesena mislim da vise nije pitanje i mislim da svaka formirana licnost koja nije uzdrmana neposrednim djelovanjem rata, ima 80 % objektivne istine o ovom ratu pred ocima...
Stalno se ponavljaju neki postovi ko je sta uradio i svi nekome nesto pokusavaju da dokazu...mislim da je ovaj forum, osim odredjenih rubrika, izgubio davno svoj smisao.
Za jednu Europu koja pokusava da se objedini kao pandam sad-u i s druge strane uspostavljenim dobrim odnosima rusije i kine, uopste vise nije bitno koje ce ime nositi ovaj nas region i kako ce biti podijeljen.
Jos je manje bitno kojim jezikom pricamo ili kako smo nacionalno rasporedjeni, jer oni nesretnici medju nama koji ne pricaju druge jezike sem svoga nikada nece ni moci imati druge teme.
Uz nadu da ces ovaj mail shvatiti kao pozitivnu kritiku, nadam se da ces u buducnosti razmisliti kad ces opet pokusavati dokazati nesto nekome ko nije imao srece da nauci jedan drugi jezik.
Ostaj mi pozdravljena i lijepa bila ti Bosnjakinja, Bosanka sta god...
A to koji ce se jezik pricati u BiH,kako ce se zvati,da l ice BiH uci u EU zaista me nece zanimati ,jer sebe ne vidim ovdje za 5 godina.U ovoj maloj drzavici nikad nece biti zdrava atmosfera.
A da….a to sto si se ti nasao u onim mojim rijecima za arapski jezik,malo citaj izmedju redova da ti ja ne objasnjavam.Nisu Bonjaci zaboravili cirilicu I ne mrze je.
Toliko.
Budi I ti (ili vi) pozdravljen.
-
ams76
Republiku Srpsku nije moguce #Rasformirati # bez sukoba sa večinskim stanovništvom koje tamo živi uključujući i oružane sukobe što samo doprinosi nacionalistima na sve tri strane.Nacionalizam je takva ideologija da sprečava ljude da zbog emocionalnog naboja ne uvide svoje interese i kada su oni očigledni.Jer Srbi u RS imaju više prava koja ne bi mogli ni da sanjaju kada bi se sutra pridružili Republici Srbiji to se ogleda kako u domu naroda BiH, sastavu Vijeća ministaraBiH, vlade FBiH i RS itd.
-
ferhadija
#273 Koncept je jasan- Rušenje tzv. Republike Srpske
Glasam za nestanak tj. za rušenje te, takozvane države, Republike Srpske.
Svi smo državljani Republike Bosne i Hercegovine, samo nam se vjeroispovijest razlikuje. A ispovijedanje vjere na ovim prostorima nikome nikada nije bilo zabranjeno.
Zabranjeno i sankcionisano treba biti samo podsticanje mržnje i sukoba, ograničavanje slobode drugima, širenje laži, dezinformacija, antidržavna propaganda, terorističke akcije i slično tome...
Bosna i Hercegovina je stara država i u njoj odvajkada žive njeni državljani triju različitih vjeroispovijesti. Ti državljani mogu sami sebe da zovu onako kako im priliči i da se u toj zemlji osjećaju slobodni ukoliko su njihovi interesi sukladni sa esencijalnim interesima BiH, tj ukoliko ne narušavaju državotvorne komponente države BiH. Oni koji u ovoj državi ne vide svoju budućnost, u njoj ne mogu naći ni svoju prošlost, jer su im korijeni u nekoj drugoj zemlji.
Ako ih ni tamo ne mogu naći, mogu mirne duže ostati i u ovoj zemlji, pod istim uslovima koji važe za sve. U Bosni i Hercegovini se TOLERANCIJA oduvijek "pisala" velikim slovom, samo su zagovornici velike Srbije u jednom trenutku pomislili da bi se ovdje mogao primijeniti neki drugi"novi" "pravopis", pa pođoše krvlju, zločinom i genocidom tvoriti istoriju.
Biće da istoriju ipak piše vrijeme.
Republika Srpska - to je za svakog pravdoljubivog čovjeka tek sjećanje na zlo! Tako nešto treba zauvijek da nestane i da se nikad više ne ponovi.
Svi smo državljani Republike Bosne i Hercegovine, samo nam se vjeroispovijest razlikuje. A ispovijedanje vjere na ovim prostorima nikome nikada nije bilo zabranjeno.
Zabranjeno i sankcionisano treba biti samo podsticanje mržnje i sukoba, ograničavanje slobode drugima, širenje laži, dezinformacija, antidržavna propaganda, terorističke akcije i slično tome...
Bosna i Hercegovina je stara država i u njoj odvajkada žive njeni državljani triju različitih vjeroispovijesti. Ti državljani mogu sami sebe da zovu onako kako im priliči i da se u toj zemlji osjećaju slobodni ukoliko su njihovi interesi sukladni sa esencijalnim interesima BiH, tj ukoliko ne narušavaju državotvorne komponente države BiH. Oni koji u ovoj državi ne vide svoju budućnost, u njoj ne mogu naći ni svoju prošlost, jer su im korijeni u nekoj drugoj zemlji.
Ako ih ni tamo ne mogu naći, mogu mirne duže ostati i u ovoj zemlji, pod istim uslovima koji važe za sve. U Bosni i Hercegovini se TOLERANCIJA oduvijek "pisala" velikim slovom, samo su zagovornici velike Srbije u jednom trenutku pomislili da bi se ovdje mogao primijeniti neki drugi"novi" "pravopis", pa pođoše krvlju, zločinom i genocidom tvoriti istoriju.
Biće da istoriju ipak piše vrijeme.
Republika Srpska - to je za svakog pravdoljubivog čovjeka tek sjećanje na zlo! Tako nešto treba zauvijek da nestane i da se nikad više ne ponovi.