To se dogadjalo svima koji su procitali SANU Memorandum vise nego jedanput.danas wrote:meni i dalje nije jasno o kakvoj ugrozenosti srba u BiH 1992-e ti pricas. i mala djeca znaju da to nije tacno, i umrijecu a necu znati cega i koga ih je bilo strah; toliko strah da su ustali "goloruki" da se od nas "brane" genocidom. kao sto se hitler "branio" od jevreja, preko logora...
Koncept je jasan - Rusenje entiteta Republike Srpske i F BiH
-
digger
-
Divizija22
A otkud Bosnjacima pravo da se pozivaju na Bosnu?
Kad je dosao turski okupator, odrekli su se svega sto je bilo karakteristicno za Bosnu, a uzeli sve ono sto je bilo karakteristicno za Turke i Arape. 400 godina nas ugnjetavali zajedno sa Turcima...i sad Bosnjaci polazu pravu na BiH. Pa to je krajnji bezobrazluk, da neki Bosnjak uopste tako nesto pomene.
Kad je dosao turski okupator, odrekli su se svega sto je bilo karakteristicno za Bosnu, a uzeli sve ono sto je bilo karakteristicno za Turke i Arape. 400 godina nas ugnjetavali zajedno sa Turcima...i sad Bosnjaci polazu pravu na BiH. Pa to je krajnji bezobrazluk, da neki Bosnjak uopste tako nesto pomene.
-
Toozla
....ni ti nisi nikad trebao zavrsiti ta cetri razreda osnovne....blatis ime skole koja ti je dala diplomu.....Divizija22 wrote:Da ste htjeli ostati Bosanci i Hercegovci, niste trebali preci na islam, i odbaciti sve ono sto je bilo karakteristicno za BiH, i uzeti sve ono sto je bilo karakteristicno za Arape.
......sta je problem u vezi Islama i Bosne......jel' problem sto smo bogatiji za jednu veliku kulturu il' su problem fasisticka uvjerenja malih ljudi....
-
edo_Z
umro je mostar wrote:tipicna zrtva propagandne floskule da smo mi ratovali svakih 50 godina kroz cijelu istoriju, a ovo nam bio prvi medjusobni rat.edo_Z wrote:Ljudi sta vam je mogu se oni dogovarati jos 1000 god nista se nece dogovorit kako god rat opet negine kad tad a ja ga predvidjam za jedno 40-50 god.nemoze mo mi nikad zivjeti vise zajedno previse se krvi prolilo kroz historiju od kad se zna za BiH uvjek se ratovalo i uvjek ce se ratovati promislite malo jedino rijesenje je prekrajanje granica i to ne samo u BiH nego i Srbiji(mislim na Sandzak)i na Hrvatsku.Jedino trajno rijesenje je to da Hrvatska vrati srbima jedan dio teritorije, BiH i bosnjacima da se pripoi sandzak,srbima se da jedan dio BiH a takodje i hrvatima,albancima dati veci dio kosova ,crna gora da se odcijepi od srbije a mozda i vojvodina.Tako je jedino moguce doci do trajnog rijesenja previse je tu krvi proteklo i previse mrznje ima da je nikad nece nestati ja licno mrzim srbe jer su mi puno zla nanjeli a pobrinucu se da to i moje dijete radi da nam se nikad historija neponovi i da nas nikad vise nekolju.
Znam ima srba koji nisu zlocinci i sve to al svi su oni srbi .Neko ce reci mozda da sam nacionalista i da sve trpam u jedan kos al to je jedino realno,Ja sam Bosanac i volim svoju zemlju i svoj narod druge postujem koliko mogu al postale su nebulozne vise price da se moze zajedno NEMOZE SE to se dokazalo bezbroj puta i to je nazalost tako.Ako sve ovako ostane kao sto je sad i pokusa se neko pomirenje sigurno ce nam se proslost ponoviti jer zaista nevidim ni jedan razlog da se neponovi.
Svako ima svoje misljenje i treba ga postovat ovo je moje.
umro je mostar(mozda u tvojoj glavi)iz ovog se vidi kolika si neznalica...koliko ja znam cetnici i ustase nisu nastale u ovom zadnjem ratu nego mnogo prije i da je uvjek bilo sukoba izmedju nacija i da su uvjek jedni druge pokusavali pokoriti uz povremeno mjesanje sila iz vana.A ti si cista komunjara koja jos uvijek misli da zivi u bratstvu i jedinstvu....ali toga nema to je bilo za vrijeme druga TITA i on je svojom gvozdenom pesnicom uspjevao donekle da ubije nacionalizam ali ne da ga iskorijeni,cak ni on to nije mogao,odma posle njegove smrti culi su se povici preko drine''muslimani,muslimani dosli su vam crni dani,nema tite da vas brani''a ti se nadas da ce neko u vrijeme demokratije i punih gradjanskih prava neko to uspjeti?
Zivis u snu i zabludi .....................nadati se da ces jednom doci pameti a da su ti u ratu poklali i pobili pola familije drugacije bi razmisljao...........
- danas
pa djes' ti digger -- vratio se sime, ha?digger wrote:To se dogadjalo svima koji su procitali SANU Memorandum vise nego jedanput.danas wrote:meni i dalje nije jasno o kakvoj ugrozenosti srba u BiH 1992-e ti pricas. i mala djeca znaju da to nije tacno, i umrijecu a necu znati cega i koga ih je bilo strah; toliko strah da su ustali "goloruki" da se od nas "brane" genocidom. kao sto se hitler "branio" od jevreja, preko logora...
gdje su slike iz dubrovnika?
- Novi_Nick
Sve je tako kao sto pises @Danas. Recimo USA je uvijek imala jednu oficijelnu i drugu neoficijelnu politiku. EU je isto tako malo podijeljena u vezi ovog pitanja ali ce se morati napraviti neki kompromis. Taj kompromis bi trebao da bude ukidanje entiteta, regionalizacija i decentralizacija drzave BiH.danas wrote:ovo je dokaz onoga sto ja tvrdim -- RS ucjenjuje BH na svakom koraku, a BH ne moze da ni malim prstom mrdne. i nikom nista. politicari RS (a izgleda i medjunarodna zajednica) idu na to da bosancima prekipi, i da kazu samo "ako necete sa nema, ne morate, ostavite makar nas da zivimo kako treba"... na ovo se ozbiljno racuna, da RS svojim ponasanjem izazove zelju za podjelom i kod bosanaca, da se kaze "ma gonite se...". jer se ovaj bezobrazluk vise niti moze trpjeti, niti promijeniti (nazalost).Divizija22 wrote:A jel ti vidis sta kaze Amerika? Ne smije se ugroziti postojanje RS.Novi_Nick wrote:RS i Federacija ce se transformirati u regije i decentralizovanu drzavu BiH kao sto zelimo mi Bosanci i Hercegovci. To odlucujemo mi Bosanci i Hercegovci a to nase misljenje postuje, cijeni i podrzava USA. Medjutim izgleda da Britanija i Francuska lobiraju za Srbe a svi ostali za nas Bosance & Hercegovce i nasu koncepciju.![]()
Medjutim tu SDA sada pravi problem jer hoce centralizovanu drzavu a hrvati i srbi nece.
RS je odbila reformu policije, i danas EU nije poduzela nikakve sankcije, cak nije ni spomenula RS, nego je rekla da posljedice snosi BiH.![]()
a ovo je sve posljedica legitimiziranja fasizma.
Opste je poznato da paralelno sa ovim procesom ide tuzba u Hagu za agresiju i genocid Srbije nad Bosancima i Hercegovcima. Normalno da se nista nece samoukinuti ili desiti. U ovom procesu nove transformacije BiH moramo ucestvovati najvise mi Bosanci i Hercegovci te tako pomoci medjunarodnoj zajednici sa prijedlozima najboljih rjesenja i nasim punim angazmanom do konacnog cilja.
Nasim zalaganjem i angazmanom pomazemo sami sebi. Pomozimo BiH da bi ona pomogla sutra nama. Pomozimo BiH @ Danas jer sutra vec moze biti kasno.
- dizZaster
Bosna i Hercegovina je matica Bosnjacima.Bosnjaci imaju pravo na svoj jezik,kulturu,historiju,obicaje.......itd,..itd.Divizija22 wrote:A otkud Bosnjacima pravo da se pozivaju na Bosnu?
a i Srbima nema mahane
kao na primjer beogradski pashaluk
-
No_Comment
Republiku Srpsku samo moze rasformirati tj. unishtiti njen osnivac SDS...I ON TO CINI SA SVOJOM NAZADNOM SAMOUBILACKOM POLITIKOM...i to tako shto ne pristaje ni na nikakve reforme niti sporazume o zajednickom zivotu u BIH...ti ljudi su izgubili svaki politicko-strateshki i geografsko- vremenski orjentir... tj nemaju pojma gdje se nalaze...a josh manje imaju pojma da ovo nije 91 godina proshlog stoljeca...kada su do zuba naoruzani(od KOMUNISTICKE JNA) klicali,, da Srbi ne umedu da rade ali umedu da se biju...i da ce u novom ratu i BOG biti Srbin...
Slicnu politiku je vodio i Hrvatski SDS...znamo da ni jedan ugovor o mirnoj reintegraciji okupiranih podrucja u Hrvatski PRAVNI sustav nisu potpisali...posle kao posljedica takve SDS-ove samoubilacke politike znamo shta je bilo...

Slicnu politiku je vodio i Hrvatski SDS...znamo da ni jedan ugovor o mirnoj reintegraciji okupiranih podrucja u Hrvatski PRAVNI sustav nisu potpisali...posle kao posljedica takve SDS-ove samoubilacke politike znamo shta je bilo...
Last edited by No_Comment on 04/10/2005 08:55, edited 1 time in total.
-
sve ce doci na svoje
Manji blentitet ce unistiti srbija koja ga i stvarala.
Rs je prvenstveno sramota srpskog naroda pa onda evrope i citavog svijeta.
Ono za sta se zalazu politicari u manjem blentitetu prevazilazi kameno doba.
Da se kojim slucajem federacija zove republika muslimanska ja bih se stidio drugih naroda koji zive u federaciji a nisu muslimani.
Rs je prvenstveno sramota srpskog naroda pa onda evrope i citavog svijeta.
Ono za sta se zalazu politicari u manjem blentitetu prevazilazi kameno doba.
Da se kojim slucajem federacija zove republika muslimanska ja bih se stidio drugih naroda koji zive u federaciji a nisu muslimani.
- manijak1
Koji je tvoj slijedeći nick ?Firstovic wrote:Sve ide ka tome, da u BiH budu tri entiteta. U tome je buducnost BiH.
Radovan pokojni ?
-
zico
Mostarac je u pravu kada kaže da se radi o prvom ratu.
WWII rat je vođen od strane sila osovine koje su i dovele na vlast
profašističke sluge.
Bez obzira na velike žrtve iz tog doba ničega radi se o jednom
sasvim drugačijem kontekstu.
Evo npr. ustaški pokret je u Hrvatskoj prije WWII bio politički potpuno marginalan.Gotovo sva podrška je išla prem HSSu a za vrijeme
WWII samo 1% podružnica HSSa se priključilo ustaškom pokretu.
Bilo je tu dosta prisilnog novačenja a isto tako se u doba kada nije bilo masovnih medija odmah moglo znati o karakteru nekog režima.
WWII rat je vođen od strane sila osovine koje su i dovele na vlast
profašističke sluge.
Bez obzira na velike žrtve iz tog doba ničega radi se o jednom
sasvim drugačijem kontekstu.
Evo npr. ustaški pokret je u Hrvatskoj prije WWII bio politički potpuno marginalan.Gotovo sva podrška je išla prem HSSu a za vrijeme
WWII samo 1% podružnica HSSa se priključilo ustaškom pokretu.
Bilo je tu dosta prisilnog novačenja a isto tako se u doba kada nije bilo masovnih medija odmah moglo znati o karakteru nekog režima.
-
zico
A evo što se dešava u svijetu ...Prnešeno iz Slobodne Dalmacije
BUDUĆNOST BiH PREDSJEDNIK HSP-a POKRENUO
INICIJATIVU ZA RJEŠENJE PROBLEMA SUSJEDNE DRŽAVE
Đapić mijenja Dayton
I SVIJET UPIRE U Sjedinjenim Američkim Državama već uvelike djeluje međunarodni diplomatski lobi koji upravo traži modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine
ZAGREB - Ante Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, uključuje se u već poodmaklu diplomatsku inicijativu o reviziji daytonskog sporazuma.
Granić: Dayton na nadogradnji
Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz HSP-ovih kuloara, Đapićevi najbliži suradnici pripremaju dokument adresiran na Vladu Republike Hrvatske.
Prema Đapićevoj zamisli, HSP-ov prijedlog daytonske "nadogradnje" premijer Ivo Sanader trebao bi pretočiti u javnu inicijativu hrvatskih državnih predstavnika.
- Istina, Ante Đapić radi na tome. Predložit ćemo hrvatskoj Vladi da inicira nadogradnju daytonskog sporazuma, i to u godini kada se obilježava njegova desetogodišnjica - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, danas HSP-ov politički savjetnik i analitičar. Sam Ante Đapić ovih je dana na putu. No, nakon povratka, dokument će se prvo uputiti na izjašnjavanje HSP-u Bosne i Hercegovine.
Kako je Slobodna Dalmacija izvijestila, u Sjedinjenim Američkim Državama već uvelike djeluje međunarodni diplomatski lobi koji upravo traži modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine, smatrajući kako je za njezino funkcioniranje neodrživo sadašnje stanje.
U istoj međunarodnoj skupini vrlo je aktivan Richard Hoolbroke, te suradnički krug Paddyja Ashdowna. U projektu sudjeluje i nekoliko američkih instituta. Za sada još neslužbeno, o istoj temi raspravlja se u redovima svih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine.
Cilj je ukidanje Republike Srpske
Koliko je bilo moguće shvatiti iz šturih izjava njihovih predstavnika, primarni cilj revizije Daytona jest ukidanje Republike Srpske. U igri su dvije varijante: promjena mirovnog sporazuma, ili promjena Ustava BiH koji je iz njega izveden.
Jasna BABIĆ
BUDUĆNOST BiH PREDSJEDNIK HSP-a POKRENUO
INICIJATIVU ZA RJEŠENJE PROBLEMA SUSJEDNE DRŽAVE
Đapić mijenja Dayton
I SVIJET UPIRE U Sjedinjenim Američkim Državama već uvelike djeluje međunarodni diplomatski lobi koji upravo traži modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine
ZAGREB - Ante Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, uključuje se u već poodmaklu diplomatsku inicijativu o reviziji daytonskog sporazuma.
Granić: Dayton na nadogradnji
Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz HSP-ovih kuloara, Đapićevi najbliži suradnici pripremaju dokument adresiran na Vladu Republike Hrvatske.
Prema Đapićevoj zamisli, HSP-ov prijedlog daytonske "nadogradnje" premijer Ivo Sanader trebao bi pretočiti u javnu inicijativu hrvatskih državnih predstavnika.
- Istina, Ante Đapić radi na tome. Predložit ćemo hrvatskoj Vladi da inicira nadogradnju daytonskog sporazuma, i to u godini kada se obilježava njegova desetogodišnjica - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, danas HSP-ov politički savjetnik i analitičar. Sam Ante Đapić ovih je dana na putu. No, nakon povratka, dokument će se prvo uputiti na izjašnjavanje HSP-u Bosne i Hercegovine.
Kako je Slobodna Dalmacija izvijestila, u Sjedinjenim Američkim Državama već uvelike djeluje međunarodni diplomatski lobi koji upravo traži modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine, smatrajući kako je za njezino funkcioniranje neodrživo sadašnje stanje.
U istoj međunarodnoj skupini vrlo je aktivan Richard Hoolbroke, te suradnički krug Paddyja Ashdowna. U projektu sudjeluje i nekoliko američkih instituta. Za sada još neslužbeno, o istoj temi raspravlja se u redovima svih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine.
Cilj je ukidanje Republike Srpske
Koliko je bilo moguće shvatiti iz šturih izjava njihovih predstavnika, primarni cilj revizije Daytona jest ukidanje Republike Srpske. U igri su dvije varijante: promjena mirovnog sporazuma, ili promjena Ustava BiH koji je iz njega izveden.
Jasna BABIĆ
-
MedoX
Dok se Srbija i Hrvatska polahko priblizavaju Evropskoj uniji, mi smo taoci srpskih brđana. Moze im se,hoce im se. Ko ih je pustio? Republika Srpska ne moze postojati vise, za mene je prihvatljiva opcija, da se stvore kantoni u okviru granica Rs,a njen nestanak. Kako god,ovakvo stanje je neodrzivo.
Bosnjaci ce se prije ili kasnije ustati, a atmosfera koja trenutno vlada među običnim narodom naginje prema onoj stvarnosti,koju smo i previse puta zaboravili, a to je da se na Balkanu sve rješava oružjem.
Dakle Bosna pred sobom ima još nedovršenih ratova...Rat ili nestanak RS..to su opcije... pa vi vidite...
Ja ponavljam da je najbolja opcija pretvaranje Rs u 6 - 7 kantona, koji zadrzavaju granicni oblik dosadasnje Rs, na to dodate i Distrikt Brcko te 10 kantona Federacije BiH... Srbi tako dobijaju svoje nove "SAO" jer ce u tim novoformiranim kantonima oni ostati vecina,kao sto su to bili i u RS, dakle ne gube teritorijalno nista...
Bosnjaci ce se prije ili kasnije ustati, a atmosfera koja trenutno vlada među običnim narodom naginje prema onoj stvarnosti,koju smo i previse puta zaboravili, a to je da se na Balkanu sve rješava oružjem.
Dakle Bosna pred sobom ima još nedovršenih ratova...Rat ili nestanak RS..to su opcije... pa vi vidite...
Ja ponavljam da je najbolja opcija pretvaranje Rs u 6 - 7 kantona, koji zadrzavaju granicni oblik dosadasnje Rs, na to dodate i Distrikt Brcko te 10 kantona Federacije BiH... Srbi tako dobijaju svoje nove "SAO" jer ce u tim novoformiranim kantonima oni ostati vecina,kao sto su to bili i u RS, dakle ne gube teritorijalno nista...
-
sve ce doci na svoje
zakljucajte temu nema se vise sta ukidati.
Reformom policije otpocelo je poglavlje stvaranja normalne drzave BIH.
Jest da ce biti razlicitog komentiranja i tumacenja kako sprovesti istu reformu,medutim i to ce doci na svoje.
Sad su na redu socijalni nemiri jer nacionalisti nemaju vise izgovora da je upitanju opstanak neceg cega nema i koji su sami potpisima unistili.
Ocekujete Bosanski 5 oktobar i rusenje vladajucih nacionalnih stranaka.
Reformom policije otpocelo je poglavlje stvaranja normalne drzave BIH.
Jest da ce biti razlicitog komentiranja i tumacenja kako sprovesti istu reformu,medutim i to ce doci na svoje.
Sad su na redu socijalni nemiri jer nacionalisti nemaju vise izgovora da je upitanju opstanak neceg cega nema i koji su sami potpisima unistili.
Ocekujete Bosanski 5 oktobar i rusenje vladajucih nacionalnih stranaka.
-
sve ce doci na svoje
danas wrote:sta mislis, ko ide u haag?sve ce doci na svoje wrote: Ocekujete Bosanski 5 oktobar i rusenje vladajucih nacionalnih stranaka.
Dug i skup put imamo mi zatvora i u BIH.