Komunizam u BiH?

Koliko od vas bi voljeli da se vrati komunizam u BiH?

Da
34
49%
Ne
35
51%

Total votes: 69

_BosanaC

Post by _BosanaC »

pitt wrote:
_BosanaC wrote:
Belme mi moje, ako se komunizam do sada nije ama bas nigdje implementirao - to je dovoljan razlog da pljujemo po njemu, po principu bolje stari neprijatelj nego novi prijatelj? A da navodim primjere uspjesnog kapitalizma mislim da nema potrebe.
pa do kad da cekamo da se ukaze mesiah? :-)
Nema potrebe - imamo kapitalizam i demokratiju po principu ko koga prije ubode :D
visby

Post by visby »

rashomon wrote:
visby wrote:Ljudi se uhvate tih nekih americkih krajnosti pa pitam sta fali evropskom kapitalizmu.
Isti kurac, da prostiš.
e ti bi nasao manu i komunizmu :-)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

_BosanaC wrote:
karabaja-x wrote:skolujes se, nadjes dobar poso, beres lovu, ko je tu koga iskoristio?
Jest' da to sve ne kosta ;) A onda dolazimo na ono - onaj ko IMA taj ce se i skolovati, taj ce sa skolom naci dobar pos'o, ubrati lovu - i iskoristavati onoga ko nije ;)
ne mora znacit, mores sam sebe financirat, radit i ici u skolu, jest da je jebeno, al se izplati, a ako si mozak, postoje i razne stipendije
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

U pravu je vas nekoliko kad' rekoste da se ne moze vratiti nesto sto nikada nije ni bilo.
REALNO govoreci, kapitalizam vise odgovara ljudskoj prirodi i karakteru (pohelpa, zelja za moci i vladanjem...), ali to ne znaci da se od komunizma kao ideje o savrsenom uredjenju ljudskog drustva treba odustati.

Cini mi se da je i pokojni papa Ivan Pavle jednom rekao poslije pada Berlinskog zida, da od komunizma kao ideje ne treba odustati jer je najblizi ideji koju je Isus propovijedao.

Da li bih zeljela da komunizam vlada svijetom?
Da, ali bih isto tako zeljela da je vjecito proljece i da mogu jesti cokoladu na kilograme a da se ne udebljam ni grama :D
Znam da to nije moguce, ali ko nam zabranjuje da zelimo nemoguce?
blah blah

Post by blah blah »

_BosanaC wrote:
blah blah wrote:
_BosanaC wrote: Tema je koliko se sjecam POVRATAK komunizma u BiH. Ako krenemo od postavke da nesto sto se treba vratiti mora da je nekada i postojalo - a komunizam nije nikada - kako onda da se vrati? :D

I de mi reci, Alije ti i Busha, gdje je to na svijetu i kada bio implementiran KOMUNIZAM onakav kakvog su zamislili njegovi autori?
Sto se tice teme, ne znam, vidim dodoste do Amerike, pa rekoh da i oni i Sjeverna Koreja ne oformise novi entitet :D

A Mao Ce Tunga i Enver Hodze ti, zar ne vidis da ti covjek lijepo rece zasto je komunizam utopija i pokusaji odu u onu stvar?
Belme mi moje, ako se komunizam do sada nije ama bas nigdje implementirao - to je dovoljan razlog da pljujemo po njemu, po principu bolje stari neprijatelj nego novi prijatelj? A da navodim primjere uspjesnog kapitalizma mislim da nema potrebe.
komunizam nije, mada je pola kugle zemaljske kao gudilo u tom smjeru i imalo monopol nad koriscenjem same rijeci. niko ko ovdje govori o tom "istinskom komunizmu" ne pljuje po njemu (vidi gore, sasvim realan sazetak) vec po "pokusajima". za pretpostaviti je da ni pokretac ne misli na povratak u taj "istinski komunizam" (u kojem niko nije nikada bio, a da se ziv vratio :D), jer tamo nismo ni bili.

btw, ne kontam, sta je uopste tvoja teza?
rashomon

Post by rashomon »

visby wrote:
rashomon wrote:
visby wrote:Ljudi se uhvate tih nekih americkih krajnosti pa pitam sta fali evropskom kapitalizmu.
Isti kurac, da prostiš.
e ti bi nasao manu i komunizmu :-)
Već jesam, ali ih ima mnogo više u kapitalizmu i k tomu su mnogo pogubnije po većinu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

karabaja-x wrote:
_BosanaC wrote:
karabaja-x wrote:skolujes se, nadjes dobar poso, beres lovu, ko je tu koga iskoristio?
Jest' da to sve ne kosta ;) A onda dolazimo na ono - onaj ko IMA taj ce se i skolovati, taj ce sa skolom naci dobar pos'o, ubrati lovu - i iskoristavati onoga ko nije ;)
ne mora znacit, mores sam sebe financirat, radit i ici u skolu, jest da je jebeno, al se izplati, a ako si mozak, postoje i razne stipendije
Jedino sto mi pada na pamet jeste da kazem - ne kaki - ali mozda se sjetim i jos cega pametnijeg u medjuvremenu :roll:

Da si probao to znao bi da je cista suplja prica.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

blah blah wrote: komunizam nije, mada je pola kugle zemaljske kao gudilo u tom smjeru i imalo monopol nad koriscenjem same rijeci. niko ko ovdje govori o tom "istinskom komunizmu" ne pljuje po njemu (vidi gore, sasvim realan sazetak) vec po "pokusajima". za pretpostaviti je da ni pokretac ne misli na povratak u taj "istinski komunizam" (u kojem niko nije nikada bio, a da se ziv vratio :D), jer tamo nismo ni bili.

Nego po cemu se pljuje?
blah blah

Post by blah blah »

_BosanaC wrote:
blah blah wrote: komunizam nije, mada je pola kugle zemaljske kao gudilo u tom smjeru i imalo monopol nad koriscenjem same rijeci. niko ko ovdje govori o tom "istinskom komunizmu" ne pljuje po njemu (vidi gore, sasvim realan sazetak) vec po "pokusajima". za pretpostaviti je da ni pokretac ne misli na povratak u taj "istinski komunizam" (u kojem niko nije nikada bio, a da se ziv vratio :D), jer tamo nismo ni bili.

Nego po cemu se pljuje?
:D
sibelius

Post by sibelius »

mozel jedno pitanje...bome da može....

ima li ovdje itko da zna ista o komunizmu, uticajima pod kojima je stvorena ta ideja i sl....

hvala
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

Kina + Kuba

Ja velikog prosperiteta tamo... :-)
Kus dalje kad kinezi kod nas emigriraju a ljudi sa Kube u camcima plutaju do Floride. Sto li...?

Svi oni koji zele komunizam, neka se zapitaju, da li bi zeljeli da im neki partijas dodje na vrata sa murijom u po noci i da ga odvede u nepoznatom pravcu. Razlog, antipartijsko djelovanje(ispricao vic) ??
U komunizmu ne bi bilo ni Sa-x, vec samo partijski bilteni za citanje, odnosno za stvaranje jednoumlja!
Phia

Post by Phia »

_BosanaC wrote:

Nego po cemu se pljuje?
Ma hoće da kaže da djeca kukuruza ipak žive na selu a ne na Grbavici. :D :-)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

_BosanaC wrote:
karabaja-x wrote:
_BosanaC wrote: Jest' da to sve ne kosta ;) A onda dolazimo na ono - onaj ko IMA taj ce se i skolovati, taj ce sa skolom naci dobar pos'o, ubrati lovu - i iskoristavati onoga ko nije ;)
Jedino sto mi pada na pamet jeste da kazem - ne kaki - ali mozda se sjetim i jos cega pametnijeg u medjuvremenu :roll:

probo, uspio, nije suplja oca mi :D , ali nekim je tesko shvatit da nije sve onako kako oni misle
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

hrasno38 wrote:
Kako to za mojih 27 godina zivota u komunizmu ja ne znam apsolutno nikoga da je odvodjen ili da mu je otac odvodjen????

Ma vidi, uz sva pozitivna dostignuca, ja znam nekoliko onih ciji su ocevi bili odvodjeni, i to ne zbog toga sto su bili ustase ili cetnici, vec partizani, ali su preko noci postali nepodobni.

Recimo, od javnih licnosti, znam da su odveli oca Marka Vesovica, partizana, a ostavili koliko hoces cetnika, ili ako hoces partizana s kraja `44 i iz `45. Samo toliko. O tome koliko su odvodjeni oni koji su to stvarno zasluzili, pokazalo je sve ono sto se desavalo od Titove smrti, sa kulminacijom u 90-tim. Sve bivsi "komunisti", od Tudjmana, Slobe, pa na dalje.

Najveca steta i za socijalizam i za komunizam je dovoditi ih u vezu sa devijantnim sistemima i rezimimima koji su se izdavali kao "komunisticki i socijalisticki".

I socijalizam i komunizam su vrlo napredne ideje, za razliku od onih koji su ih toboze provodili, tacnije koji su ih sahranili i prije nego sto su pozivjeli i dan u stvarnosti.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote: U komunizmu ne bi bilo ni Sa-x

Jazuk. :D
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote: Jedino sto mi pada na pamet jeste da kazem - ne kaki - ali mozda se sjetim i jos cega pametnijeg u medjuvremenu :roll:

bez da ulazim u ove nebulozne rasprave, prokomentarisacu samo ovo gore... uz rizik da ce mi bosanaC reci da kakim :lol: reci cu da evo -- probala ja, probao pitt, probao blah -- i znamo kako je... a sta si tacno (i gdje) ti probao glede skolovanja u inostranstvu pa da pricas sa takvim autoritetom? :)
sibelius

Post by sibelius »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Kina + Kuba

Ja velikog prosperiteta tamo... :-)
Kus dalje kad kinezi kod nas emigriraju a ljudi sa Kube u camcima plutaju do Floride. Sto li...?

Svi oni koji zele komunizam, neka se zapitaju, da li bi zeljeli da im neki partijas dodje na vrata sa murijom u po noci i da ga odvede u nepoznatom pravcu. Razlog, antipartijsko djelovanje(ispricao vic) ??
U komunizmu ne bi bilo ni Sa-x, vec samo partijski bilteni za citanje, odnosno za stvaranje jednoumlja!

moj prijedlog za cirkus dana :D
nezeljeni nadimak

_BosanaC wrote:KOMUNIZAM onakav kakvog su zamislili njegovi autori?
Autori komunizma?

:shock:

:-)
nezeljeni nadimak

Pustinjski pjesnik i mrav wrote: Svi oni koji zele komunizam, neka se zapitaju, da li bi zeljeli da im neki partijas dodje na vrata sa murijom u po noci i da ga odvede u nepoznatom pravcu. Razlog, antipartijsko djelovanje(ispricao vic) ??
Danas su metode mnogo suptilnije, ako ne vise, sigurno ne manje okrutnije. :oops: [/code]
danas

Post by danas »

nezeljeni nadimak wrote:
Pustinjski pjesnik i mrav wrote: Svi oni koji zele komunizam, neka se zapitaju, da li bi zeljeli da im neki partijas dodje na vrata sa murijom u po noci i da ga odvede u nepoznatom pravcu. Razlog, antipartijsko djelovanje(ispricao vic) ??
Danas su metode mnogo suptilnije, ako ne vise, sigurno ne manje okrutnije. :oops: [/code]
a ako zivis u USA, nisu bas mnogo ni suptilnije...
imas guanatanamo umjesto golog otoka, a ostalo je sve u pet deka...
blah blah

Post by blah blah »

danas, hajde probaj sad :D
Last edited by blah blah on 31/08/2007 17:47, edited 1 time in total.
suncokret13

Post by suncokret13 »

u svakom slucaju DA,
nije ni vrijeme naseg SOCIJALIZMA bilo,bajno bilo je onih koji su bili u SKJ ,kao npr. ejup ganic i slicni iz cisto iz KORISTOLJUBLJA...
a veliki dio bivsih komunista su preko noci postali NAJZRSCE pristalice nacionalista.

u svakom slucaju je bilo 1.000.000 bolje,nego danas !
ljudi su bili sigurniji i mirniji,

mogao SI SVOJE DJETE mirno pustiti na ulicu,bez starah ada mu neko ne spominje u TRPNOM glagolu MATER ( srpsku-hrvatsku-muslinansku).

Moglo se je putovati po cjelom svjetu.imalo se 12 redovnih plata,regres pa nesto i za novu godinu,pa 30 dana godisnjeg odmora,besplatnu skolu,besplatnog doktora,lijekove uz participaciju od 1 ili 2 dinara ( vrijednost oko 1/2 kutije cigara ).

nije bilo : vehabija,chetnika i ustasa,a ako ih je i bilo onda su bili po murijama.

SVAKO JE MOGAO ICI U DZAMIJU ILI CRKVU,
koliko se sjecam nikada ni jedan drot nije zapisivao ko ide,a ko izlazi iz dzamije..............kao danas sto se pise jel' neko dzamatlija ili ne ili crkvenjak,kako bi imao kakav takav prospeitet.

bilo je lijepo : 'os vjerovat u Boga/Alaha - vjeruj ,al' u svojoj KUCI !
ako si vjernik,nema te u KPJ. ( Marx i Engels su rekli da je religija opijum za narod )

bilo je bolje i mirnije nego sada,

prvih 15 godina pod vladavinom sda.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Bilo je dobrih ali i losih stvari. Dobre:

1. Kriminalce prvo tukli pa ih onda pitali sta su ukrali. Dosta njih ne popravljivih drzava slala planski u Italiju da obavljaju poslove. Helem narod je bio sigurniji, nisu se krala auta, nije bilo piratskih cd-ova i sl.
2. Moglo se putovati bez viza, a danas samo okolne zemlje nam dozvoljavaju da udjemo. Ostali nas gledaju ko cigane. Samo ovo je nas licni problem (Ovakve problme Slovenci i Hrvati nemaju).
3. Skola bila besplatna ko i danas, al kvalitetnija, bolji su bili uvjeti za studiranje.
4. Nije bilo govora o Gay Paradi u onome sistemu, a eto danas se o tome sasvim normalno raspravlja.
5. Postojala smrtna kazna, nije bilo ubio 5 jebi ga lud, posaljite ga nek se lijeci, nego fino posaljite ga pod zemlju pa nek tamo ubija.

Lose:
1. Uvijek je bilo komunistickih guzonja, visoko u partiji koji su imali sve preko stele, gradili vikendice, upisivali djecu na faks, sredjivali najbolje poslove svojima i sl. Tu je teza o jednakosti svih propala, i teza da proleteri vladaju.
2. Nestasice struje, brasna, ulja, goriva. Izbor robe bio je oskudan. Redovi na pumpama bili ogromni ko da se benzin dzaba dijelio.
3. Bratstvo i jedinstvo - ogromna laz, na kojoj je izgradjena zemlja i filozofija upravljanja.
4. Pravo na misljenje. Kazes nesto protiv Tita i partije onda dobijes visegodisnji aranzman all inclusive na Golom Otoku il u nekom rudniku. Kucas kamen i dugo razmisljas o slobodi govora.
5. Obracunavanje sa neistomisljenicima. Onaj ko ima vlast zeli da zadrzi tu vlast po svaku cijenu i tada radi stvari koje su sa one strane zakona. Eto za Dzemala Bijedica prica se da je ubijen od strane srpskih komunista zbog izrazite popularnosti u narodu. Alija napiso nekakvu knjigu (vise brosura nego knjiga) ovi ga u zatvor kao hoce da dzamahiriju osnuje ko u Iranu.

Helem to je moje vidjenje ova dva sistema u kojima smo zivjeli. Mislim da svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke, a jedinka se kasnije ovisno o nacinu uklapanja u sistem izjasnjava o istom. Tako da oni koji su recimo u komunizmu imali odredjene beneficije danasnji sistem proklinju. A ovi koji danas imaju iste smatraju da je komunizam bio grozan. Helem meni dobro bi i u onom a nije mi lose ni danas. :)
nezeljeni nadimak

danas wrote:
nezeljeni nadimak wrote:
a ako zivis u USA, nisu bas mnogo ni suptilnije...
imas guanatanamo umjesto golog otoka, a ostalo je sve u pet deka...
Slazem se, ali tu sam ja, ne treba mi USA, tamo je vise staljinizam in. Mislim na BiH i ove zemlje sa visokih standardom postivanja ljudskih prava, EU i tako to :D
Last edited by nezeljeni nadimak on 31/08/2007 18:33, edited 1 time in total.
nezeljeni nadimak

suncokret13 wrote:u svakom slucaju DA,
nije ni vrijeme naseg SOCIJALIZMA bilo,bajno bilo je onih koji su bili u SKJ ,kao npr. ejup ganic i slicni iz cisto iz KORISTOLJUBLJA...
a veliki dio bivsih komunista su preko noci postali NAJZRSCE pristalice nacionalista.

u svakom slucaju je bilo 1.000.000 bolje,nego danas !
ljudi su bili sigurniji i mirniji,

mogao SI SVOJE DJETE mirno pustiti na ulicu,bez starah ada mu neko ne spominje u TRPNOM glagolu MATER ( srpsku-hrvatsku-muslinansku).

Moglo se je putovati po cjelom svjetu.imalo se 12 redovnih plata,regres pa nesto i za novu godinu,pa 30 dana godisnjeg odmora,besplatnu skolu,besplatnog doktora,lijekove uz participaciju od 1 ili 2 dinara ( vrijednost oko 1/2 kutije cigara ).

nije bilo : vehabija,chetnika i ustasa,a ako ih je i bilo onda su bili po murijama.

SVAKO JE MOGAO ICI U DZAMIJU ILI CRKVU,
koliko se sjecam nikada ni jedan drot nije zapisivao ko ide,a ko izlazi iz dzamije..............kao danas sto se pise jel' neko dzamatlija ili ne ili crkvenjak,kako bi imao kakav takav prospeitet.

bilo je lijepo : 'os vjerovat u Boga/Alaha - vjeruj ,al' u svojoj KUCI !
ako si vjernik,nema te u KPJ. ( Marx i Engels su rekli da je religija opijum za narod )

bilo je bolje i mirnije nego sada,

prvih 15 godina pod vladavinom sda.
Zar ti nisi Ravna Gora ili je to sad, u skladu sa najnovijim trendovima u Srbiji, isto sto i narodno oslobodilacka borba :D ?
Post Reply