Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post Reply
softly

#401 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by softly »

halo_ba wrote:
softly wrote:Sad kad smo se konacno slozili oko jednog REALNOG razmisljanja. mozemo li se vratiti na temu i zakljuciti
Slucaj Komsic je klasican primjer PREGLASAVANJA jednog naroda, dakle - cisti PASJALUK !
Ja se ne bih petljala u stvari koje ne razumijem, ali cini mi se da taj princip "preglasavanja" koriste i Srbija i Hrvatska i RS i opstine sa hrvatskom vecinom. I nimalo im ne smeta.
Moze biti da se varam, ali cini mi se da ti samo zavlacis SDP-u i da ovo nema veze sa preglasavanjem. Mozda ti od toga polahne dusi, ali s principima nema nikakve veze.
Nisi u pravo, ovaj slucaj se DIREKTNO SUPROSTAVLJA PRINCIPIMA.
(pogledaj jedan od mojih prethodnih postova)

JER - TROCLANO PREDSJEDNISTVO, kako mu, zaboga, samo ime govori, nije nista drugo nego implementacija PRINCIPA, odnosno matrice TRI KONSTITUTIVNA NARODA.

Ovdje nije rijec o troclanom muzickom bendu, pa neki bolesnici insistiraju o nacionalnom balansu u tom bendu.
Ovdje je rijec o DIREKTNOJ IMPLEMENTACIJI ove specificne zemlje i upravo u tom TROCLANOM predsjednistvu se treba drzati tog yebenog principa.
Namjerno psujem i kazem "yebenog" da mi neko opet ne bi pripisao da se ZALAZEM za podjelu.
Ne, ovdje je rijec o principu koji SE MORA IMPLEMNTIRATI - i tacka!

Sto prije dokazemo nasu discipliniranost u pridrzavanju ustava, kakav je da je, to cemo prije povratiti medjusobno povjerenje i, prema tome, stvoriti i okolnosti da ga mjenjamo!
Zvuci kao apsurd, ali tako je.
Razmislite.
nosara

#402 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

lupp wrote:
halo_ba wrote:
softly wrote:Sad kad smo se konacno slozili oko jednog REALNOG razmisljanja. mozemo li se vratiti na temu i zakljuciti

Slucaj Komsic je klasican primjer PREGLASAVANJA jednog naroda, dakle - cisti PASJALUK !
Ja se ne bih petljala u stvari koje ne razumijem, ali cini mi se da taj princip "preglasavanja" koriste i Srbija i Hrvatska i RS i opstine sa hrvatskom vecinom. I nimalo im ne smeta.
Moze biti da se varam, ali cini mi se da ti samo zavlacis SDP-u i da ovo nema veze sa preglasavanjem. Mozda ti od toga polahne dusi, ali s principima nema nikakve veze.
Ti mjesas drzave koje su skoro iskljucivo jednonacionalne(~98%) uz odredjenu manjinu, RS koja je dio nase BiH i samu BiH koja se sastoji od 3 "jednakopravna" naroda. Opstine su takodjer druga stvar..

SDP nema veze sa preglasavanjem.. :run:
SDP ce uvijek sa zadovoljstvom, kad god okolnosti omoguce, preglasavat one koji kradu ekskluzivitet jedinih narodnih predstavnika... Zato i postoji, da klero-nacionalistima jebe koncepciju...
nosara

#403 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

softly wrote:
halo_ba wrote:
Nisi u pravo, ovaj slucaj se DIREKTNO SUPROSTAVLJA PRINCIPIMA.
(pogledaj jedan od mojih prethodnih postova)

JER - TROCLANO PREDSJEDNISTVO, kako mu, zaboga, samo ime govori, nije nista drugo nego implementacija PRINCIPA, odnosno matrice TRI KONSTITUTIVNA NARODA.

Ovdje nije rijec o troclanom muzickom bendu, pa neki bolesnici insistiraju o nacionalnom balansu u tom bendu.
Ovdje je rijec o DIREKTNOJ IMPLEMENTACIJI ove specificne zemlje i upravo u tom TROCLANOM predsjednistvu se treba drzati tog yebenog principa.
Namjerno psujem i kazem "yebenog" da mi neko opet ne bi pripisao da se ZALAZEM za podjelu.
Ne, ovdje je rijec o principu koji SE MORA IMPLEMNTIRATI - i tacka!

Sto prije dokazemo nasu discipliniranost u pridrzavanju ustava, kakav je da je, to cemo prije povratiti medjusobno povjerenje i, prema tome, stvoriti i okolnosti da ga mjenjamo!
Zvuci kao apsurd, ali tako je.
Razmislite.
Dakako, podla je laz da postoji princip "pravog", "podobnog" "boljeg" predstavnika bilo kojed naroda u izborima za clana predsjednistva... Svaki kandidat je ravnopravan i pobjedjuje onaj koji ima vise glasova biraca, a ne glasova iz "svog" naroda...

Princip je samo da je predsjednistvo troclano i sastavljeno od po jednog b-s-h... Implementacijom inicijative Sejdic-Finci i taj princip morace se mijenjat...
ultima_palabra

#404 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

lupp wrote:
ultima_palabra wrote:
lupp wrote:Ako ces to citirat citiraj i "Onemogucio bih zloupotrebu entitetskog glasanja ili prava veta" i "Entitetu bih promjenio ime i onemogucio svaku diskriminaciju Bosnjaka i Hrvata". Prije svega ovo drugo daje odgovor na tvoje "pitanje". Malo uzimas receniec iz konteksta
To drugo sam i citirao :-?
Nisam postavio pitanje, nego izrekao konstataciju.
Ako je "promjena imena i onemogućavanje diskriminacije" dovoljno dobra za Bošnjake u RS-u, zašto onda da Srbi ne žive u BiH bez entiteta? Jerbo, u imenu Bosna i Hercegovina nema nikakve diskriminacije, a ne bi je bilo ni u novom Ustavu...a zamisli samo koliko bi uštedili na administraciji ;-)
I na to pitanje je u tekstu od Suti i Trpi vec odgovoreno :zoka:

Mnogo bismo ustedjeli na administraciji, to bez daljnjeg ali ne vidim ni najmanje sanse da bi Srbi tek tako odustali od RS-a koja im je i dalje zastitni faktor od preglasavanja. Da ima povjerenja medju narodima, da ima netko na vlasti koji nesto cini(!) da bi se tolerancija povecala, da ima, da ima.. al sve dok nema bit ce RS-a, i s tim se treba pomirit! Neka se promjeni ime i stvori istinska ravnopravnost medju narodima u njoj. To treba bit cilj i jedne realne stranke. Sve ostalo je skupljanje glasova na laznim obecanjima.
Aha, pa što ne kažeš da govorimo o "faktičkom stanju" nastalom na genocidu... slažem se da ne treba obećavati ukidanje entiteta, jer je to zasad nerealno. Ali licemjerno mi je pravdati opstanak RS-a strahom Srba od "negativno nastrojenih Bošnjaka", reci brate da je to zauzeto vojnom silom i tačka...
ultima_palabra

#405 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

Ne kontam zašto neko ima potrebu da pravda izbor Komšića :roll:
Stvar je jednostavna...Komšić je izbor građana, a ne naroda. Narodi u ovoj zemlji guze građane već 20 godina, i kad se jednom ukazala prilika da ga i građani uvale narodima, oni su to sa guštom i uradili, i ko im može zamjeriti :-D
nosara

#406 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:Ne kontam zašto neko ima potrebu da pravda izbor Komšića :roll:
Stvar je jednostavna...Komšić je izbor građana, a ne naroda. Narodi u ovoj zemlji guze građane već 20 godina, i kad se jednom ukazala prilika da ga i građani uvale narodima, oni su to sa guštom i uradili, i ko im može zamjeriti :-D
To je upravo to... Bice izabran kandidat iz hrvatskog naroda kojeg postuju i podrzavaju gradjani svih vjera i nacionalnosti, a ne samo dio klero-nacionalista iz hrvatskog naroda...
softly

#407 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by softly »

@nosara i ostali koji jos uvije pokusavate odbraniti princip da se clanovi 3-clanog predsjednistva biraju kao sto je izabran Komsic...

molim vas, prestanite nas praviti budalama!

Sa vasom argumentacijom samo pusete u vjetar separatistima. Ja prvi NE ZELIM zivjeti sa onima koji, poput vas, podmecu ovakvu "demokratiju", koja, makar zvucala i ispravno, zapravo je vrlo stetna i daje sljedeci rezultat: Bosnjaci nisu u stanju dovesti u predsjednistvo naprednog Bosnjaka, pa umjesto toga dovode - naprednog Hrvata!

I evo da uprostim: kad bosnjaci umjesto Silajdzica u predsjednistvo dovedu Lamiju Tanovic, ja cu prihvatiti da nam izaberu i ostale clanove predsjednistva! Je li u redu ?
BiH-x

#408 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by BiH-x »

Vidjet ces kako smo se slozili u Oktobru :D Kladim se u sve sto imam da ce Komsic uzeti jos jedan mandat :bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Adriatic

#409 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by Adriatic »

Koristim priliku da prvi čestitam Željku Komšiću novi četvorogodišnji mandat, sa željom da goni nacionalističku bagru i da onim preko Drine i Une kaže uvijek šta treba.
I kad treba.
softly

#410 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by softly »

BiH-x wrote:
Vidjet ces kako smo se slozili u Oktobru :D Kladim se u sve sto imam da ce Komsic uzeti jos jedan mandat :bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ja se u to necu kladiti vec u nesto drugo - mjesec dana nakon eventualne ponovne pobjede Komsica, slavit cemo povratak Herceg Bosne !

Bujrum !
joint union

#411 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by joint union »

Mene sed zanima jedna stvar (mozda nije usko vezana sa temom), a to je kako se misli implementirati ova presuda Sejdic-Finci? Moze li se ona uopste implementirati obzirom da je glasacki zakon takav da Srbina u predsjednistvo BiH biraju iz RS, Hrvata i Bosnjaka biraju iz FBiH. Odakle ce birati ovog cetvrtog?
nosara

#412 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

softly wrote:@nosara i ostali koji jos uvije pokusavate odbraniti princip da se clanovi 3-clanog predsjednistva biraju kao sto je izabran Komsic...

Sa vasom argumentacijom samo pusete u vjetar separatistima. Ja prvi NE ZELIM zivjeti sa onima koji, poput vas, podmecu ovakvu "demokratiju", koja, makar zvucala i ispravno, zapravo je vrlo stetna i daje sljedeci rezultat: Bosnjaci nisu u stanju dovesti u predsjednistvo naprednog Bosnjaka, pa umjesto toga dovode - naprednog Hrvata!

I evo da uprostim: kad bosnjaci umjesto Silajdzica u predsjednistvo dovedu Lamiju Tanovic, ja cu prihvatiti da nam izaberu i ostale clanove predsjednistva! Je li u redu ?
Ne razumijem o cemu govoris... Cak i BiH izbori su medjustranacki okrsaj (uz nezavisne kandidate) i stranke delegiraju kandidate... Zeljko Komsic je kandidat SDP-a i biraju ga gradjani koji su uz SDP... U prilog tome govori i cinjenica da je on dobio MANJE glasova nego SDP... Tvojom logikom, trebao bi dobiti barem malo VISE (SDP biracko tijelo + "bosnjaci")...

Elem, demokratija u punom smislu rijeci... :D
ultima_palabra

#413 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

joint union wrote:Mene sed zanima jedna stvar (mozda nije usko vezana sa temom), a to je kako se misli implementirati ova presuda Sejdic-Finci? Moze li se ona uopste implementirati obzirom da je glasacki zakon takav da Srbina u predsjednistvo BiH biraju iz RS, Hrvata i Bosnjaka biraju iz FBiH. Odakle ce birati ovog cetvrtog?
Na ovim izborima neće biti implementirana, tj. glasaće se po starom zakonu.
nosara

#414 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

joint union wrote:Mene sed zanima jedna stvar (mozda nije usko vezana sa temom), a to je kako se misli implementirati ova presuda Sejdic-Finci? Moze li se ona uopste implementirati obzirom da je glasacki zakon takav da Srbina u predsjednistvo BiH biraju iz RS, Hrvata i Bosnjaka biraju iz FBiH. Odakle ce birati ovog cetvrtog?
Ma ovi nasi klerikalci kontaju dat neke sadake, samo da ispune zahtjev... "Usisat" ponekog iz reda ostalih, i turit ga na liste, za ukras...

E, vec u slucaju kad treba izabrat nekoga iz "ostalih" za predsjednisto, pa, malo je rec da ce ga ispusit i o jadu se zabavit... :D
BiH-x

#415 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by BiH-x »

softly wrote:
BiH-x wrote:
Ja se u to necu kladiti vec u nesto drugo - mjesec dana nakon eventualne ponovne pobjede Komsica, slavit cemo povratak Herceg Bosne !

Bujrum !
Sto bi rekli amerikanci: it's on. Zapamticu ovaj komentar u novembru, budi siguran :-D
felipe kajetano

#416 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by felipe kajetano »

softly wrote:@nosara i ostali koji jos uvije pokusavate odbraniti princip da se clanovi 3-clanog predsjednistva biraju kao sto je izabran Komsic...

:lol:

Pa zar zaista mislis da su u stanju nekoga napraviti budalom i preveslati?Nema sanse :wink:
nosara

#417 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

softly wrote:
BiH-x wrote:

Bujrum !
Ta klero-fasisticka tvorevina, ako se biraci ne opamete pred izbore, je sasvim realna opcija, ali nije SDP-ov abortus, vec onih koji su sa nosiocima te nazadne ideje '90. vezali zastave (a vezu ih i danas)...

SDP im nije bio dobar, bolji su bili ustase i cetnici... :-)
nosara

#418 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

felipe kajetano wrote:

:lol:

Pa zar zaista mislis da su u stanju nekoga napraviti budalom i preveslati?Nema sanse :wink:
E jeste se nasli... :lol: Jedan ne zna kud udara, drugi ne zna do kad ce mu gorit...
joint union

#419 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by joint union »

ultima_palabra wrote:
Znao sam da nece sad, ali da bi uopste pokusali, mora se mijenjati izborni zakon. Fakticki mora se mijenjati Dejton, a ko ce to da uradi? Imam suhu da cemo opet gledati beskrajne rasprave, gadjanje ublehama, ugrozenostima. A kakva je to tek prilika za manipulaciju ;-)
nosara

#420 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

joint union wrote:
ultima_palabra wrote:
Znao sam da nece sad, ali da bi uopste pokusali, mora se mijenjati izborni zakon. Fakticki mora se mijenjati Dejton, a ko ce to da uradi? Imam suhu da cemo opet gledati beskrajne rasprave, gadjanje ublehama, ugrozenostima. A kakva je to tek prilika za manipulaciju ;-)
To je pokusaj EU da malo nacne ovaj klero-nacionalisticki trolist... Evo vam princip pa se jebite da vam ne udje, ako mozete...

Naravno, sve ovisi od oktobarskih izbora... Ovi bi to smuljali da naprave sto manje principijelnih promjena u nacinu izbora opcenito, a SDP ce to, nadam se, ako dobije povjerenje u oktobru, iskoristit da unese sustinske promjene, jer ne pati od bolesti nacionalizma...
felipe kajetano

#421 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by felipe kajetano »

Ma *ebe se Zeljku, skonto frajer sta lozi raju...lopatom uzima na isti fazon k'o i ostali.Kad vidim na forumu ko su trenutno njegovi najvatreniji fanovi sve mi je jasno :wink: ...uglavnom oni koji imaju cetvorocifren broj postova sa topica "Desavanja u Srbiji" il' na vozdovom kutku...

@nosara majka mu stara pa jel to joPet pocela amnestija kako volis reci "klero-fasista" :D ?Vaistinu svasta ste poceli primati u partiju, mislim da je vakat da se izvrsi revidiranje stavova pojednih clanova :)
bicebolje

#422 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by bicebolje »

ultima_palabra wrote:Ne kontam zašto neko ima potrebu da pravda izbor Komšića :roll:
„Građanski nacionalizam“ je isti kao i „narodni nacionalizam“. Po čemu si ti iznad Srba i Bošnjaka i Hrvata da im možeš uvaljivati ? Ako su ova tri naroda u međusobnim pogledima izašli ispraljani iz prošlog rata to ne znači da ti možeš istupiti ispred njih, dodati sebi neutralan naziv „Građanin“ i udarati ih po glavi. To što ti pričaš je veoma opasno.
Pogotovo ako nemaš instrumante da to sprovedeš. Možeš izabrati "građanina Komšića" koji neće i ne može uraditi ništa ali ćeš dati gorivo u ruke svojim neprijateljima narodima.
Last edited by bicebolje on 30/07/2010 12:13, edited 1 time in total.
joint union

#423 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by joint union »

nosara wrote:
To je pokusaj EU da malo nacne ovaj klero-nacionalisticki trolist... Evo vam princip pa se jebite da vam ne udje, ako mozete...

Naravno, sve ovisi od oktobarskih izbora... Ovi bi to smuljali da naprave sto manje principijelnih promjena u nacinu izbora opcenito, a SDP ce to, nadam se, ako dobije povjerenje u oktobru, iskoristit da unese sustinske promjene, jer ne pati od bolesti nacionalizma...
Upravo zato me i zanima, jer mozda nekom ova presuda ne znaci mnogo i izgleda skoro pa beznacajna, no ako se malo bolje analizira i uzmu u obzir sve posljedice koje ce ona imati prilikom pokusaja implementacije, tek se onda vidi koliko je to jaka stvar. Ja se nadam da ce na izborima pobijediti one politicke snage koje ce ovu presudu iskoristiti za dobro BiH, jer je to itekako moguce.
ultima_palabra

#424 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

bicebolje wrote:
„Građanski nacionalizam“ je isti kao i „narodni nacionalizam“. Po čemu si ti iznad Srba i Bošnjaka i Hrvata da im možeš uvaljivati ? Ako su ova tri naroda u međusobnim pogledima izašli ispraljani iz prošlog rata to ne znači da ti možeš istupiti ispred njih, dodati sebi neutralan naziv „Građanin“ i udarati ih po glavi. To što ti pričaš je veoma opasno.
Pogotovo ako nemaš instrumante da to sprovedeš. Možeš izabrati "građanina Komšića" koji neće i ne može uraditi ništa ali ćeš dati gorivo u ruke svojim neprijateljima narodima.
Ne govorim o sebi, nego pokušavam gledati to sa neutralnog aspekta i objasniti zašto toliko ljudi glasa za ŽK... ne udara niko nikog po glavi, nego samo koristi "rupu u sistemu".
Lično glasam za njega zato što mislim da je najbolji ponuđeni kandidat, nikakvih skrivenih namjera ;-)
nosara

#425 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

felipe kajetano wrote:Ma *ebe se Zeljku, skonto frajer sta lozi raju...lopatom uzima na isti fazon k'o i ostali.Kad vidim na forumu ko su trenutno njegovi najvatreniji fanovi sve mi je jasno :wink: ...uglavnom oni koji imaju cetvorocifren broj postova sa topica "Desavanja u Srbiji" il' na vozdovom kutku...

@nosara majka mu stara pa jel to joPet pocela amnestija kako volis reci "klero-fasista" :D ?Vaistinu svasta ste poceli primati u partiju, mislim da je vakat da se izvrsi revidiranje stavova pojednih clanova :)
:?
Post Reply