lupp wrote:Nije Uredu Da Jedan Narod U BIH Bira Predstavnika Drugom Narodu U BIH!!!
Nije uredu, ali moze nam se. Kako ono srboljubi iz RS-a i ex-HZHB vole reci za desavanja tokom rata.. ah da, : realpolitika.
lupp wrote:Nije Uredu Da Jedan Narod U BIH Bira Predstavnika Drugom Narodu U BIH!!!
Po dobroj staroj: Jedna nepravda se moze ispraviti drugom nepravdom?Prpa.ba wrote:lupp wrote:Nije Uredu Da Jedan Narod U BIH Bira Predstavnika Drugom Narodu U BIH!!!
Nije uredu, ali moze nam se. Kako ono srboljubi iz RS-a i ex-HZHB vole reci za desavanja tokom rata.. ah da, : realpolitika.
Ne, to su samo dvije nepravde.lupp wrote:Po dobroj staroj: Jedna nepravda se moze ispraviti drugom nepravdom?
Prpa.ba wrote:Ne, to su samo dvije nepravde.lupp wrote:Po dobroj staroj: Jedna nepravda se moze ispraviti drugom nepravdom?
ja cu opet ponoviti ono sto ti neces da shvatis... clan predsjednistva nije predstavnik naroda, vec predstavnik gradjana koji dolazi iz reda tog i tog naroda... tako pise u ustavu, koji vladajuca koalicija nece da mijenja... hdz je glasao za postojeci izborni zakon, po kojem se clanovi predsjednistva biraju direktno... mislis da njima smeta sto tamo nije ivo miro jovic? pa njima pola predizborne kampanje zeljko komsic i zli bosnjaci koji biraju hrvatske predstavnike i toboze preglasavaju hrvate...lupp wrote: Joj ti opet i opet neces da shvatis jednu jedinu bitnu stvar i opet cu je ponovit:
Nije Uredu Da Jedan Narod U BIH Bira Predstavnika Drugom Narodu U BIH!!!

"clan predsjednistva nije predstavnik naroda, vec predstavnik gradjana koji dolazi iz reda tog i tog naroda..." dobro, valjda je jasno da ce predsjednik prestavljati sve gradjane drzave ali ce se takodjer zauzimat i za svoj narod unutar iste drzave, tako je silajdzic lobirao po americi i arabskim drzavama kako srbi sve i svasta koce, a tako je i radmanovic lobirao po americi i rusiji kako se samo zele braniti od prevage mnogobrojnijih. Da li je Komsic lobirao po svijetu i upozoravao na losu situaciju Hrvata u BH? Naravno da nije jer je on ishod te lose situacije.Alfons Kauders wrote:ja cu opet ponoviti ono sto ti neces da shvatis... clan predsjednistva nije predstavnik naroda, vec predstavnik gradjana koji dolazi iz reda tog i tog naroda... tako pise u ustavu, koji vladajuca koalicija nece da mijenja... hdz je glasao za postojeci izborni zakon, po kojem se clanovi predsjednistva biraju direktno... mislis da njima smeta sto tamo nije ivo miro jovic? pa njima pola predizborne kampanje zeljko komsic i zli bosnjaci koji biraju hrvatske predstavnike i toboze preglasavaju hrvate...lupp wrote: Joj ti opet i opet neces da shvatis jednu jedinu bitnu stvar i opet cu je ponovit:
nemoguce je ogranicavati ljudima biracko pravo po nacionalnoj osnovi... zapravo moguce je, ali onda bi zivjeli pod sankcijama poput JAR za vrijeme aparthejda... ako mislis da je to dobra ideja to je tvoj problem...
ja glasam za multietnicku partiju.... ne glasam za predstavnike nekog tamo naroda, vec kao gradjanin glasam za gradjane za koje smatram da ce najbolje predstavljati moje interese... zasto bi sad neko meni zabranio da glasam za nacelnika opstine koji nije moje nacionalnosti? s kojim pravom? u tuzli sam glasao za sdp, koji je zahvaljujuci glasovima ljudi poput u opstinsko vijece imenovao nekoliko srba i hrvata... znaci sad ne smijem glasati ni za srbina u opstinskom vijecu, dugogodisnjeg porodicnog prijatelja i ljudinu kakvom se cijeli grad ponosi?
niko mi ne brani da na opstim izborima glasam za hdz, sda ili sds... mada se ne smatram ni hrvatom, ni bosnjakom, ni srbinom... ako je tako, zasto bi mi onda neko mogao zabraniti da glasam za sdp, ns ili lijanovice, koji na listama imaju ljude svih nacionalnosti?
sorry, takve ideje mogu zagovarati samo fasiste ili komunjare... ako neko hoce da mi oduzima elementarna gradjanska prava, neka dodje po njih... pa da vidimo kako ce neko zabraniti drugom najvecem gradu u fbih da glasa... tuzla ima oko 170,000 stanovnika, velika vecina dijeli moje misljenje, bez obzira na nacionalnost... pa ko voli nek izvoli...
Adriatic wrote:Svi drumom a ti šumom.
Hajde reci kako se bira pravi predstavnik naroda?
I otkud ti znaš da su Bošnjaci izabrali Komšića?
Po kojim podacima.
Konkretno molim.
Iskren postOfficer Crabtree wrote: Zna se zbog čega je uvedeno tročlano predsjedništvo. Ne zbog toga da bi tu sjedio Bošnjak, Srbin i Hrvat, nego s namjerom da bi tu sjedio Bošnjak koji će braniti interese Bošnjaka, Srbin koji će braniti interese Srba i Hrvat koji će braniti interese Hrvata. To je bila namjera onih koji su to skrojili, sad se tu može uvesti i priča da oni zajedno rade na interesima svih građana BiH bez obzira na rasnu, vjersku... kako to već ide.
Bizarno ili glupo, al tako je.
Dakle, ja ne govorim o demokratskom principu, koji je takav kakav jeste, i samo navijači, a ne oni koji u potpunosti razumiju politiku, mogu tvrditi da izbor Komšića nije korištenje prava koje je zamišljeno kao pravo jednog naroda, konstitutivnog.
Dakle, demokratski je izabran, al jebiga, kad neko zguzi čitav hrvatski korpus, ne očekujte da s druge strane neko bude opet fer pri nekom budućem guženju. Također, ako su oni počesto guzili nas nije opravdanje da i mi njih zguzimo, odnosno ja bih to očekivao od tih istih nacionalista, al ne od demokrata.
Glasam i ja za Komšića, jednom već jesam i opet ću, al nisam toliko neupućen da ne znam da time onemogućavam, zbog brojnosti mog naroda, da jedan drugi narod izabere svog predstavnika.
I za ovog blacka koji to nerazumije. Znaš, u Sarajevu ili recimo Tuzli je vrlo jednostavno biti SDP-ovac, razmišljati "multinacionalno", "građanski", ali postoje sredine i nije ih malo gdje su stanovnici iz jedne nacije. Evo moja sredina je takva. I sada je pitanje, gdje je veća hrabrost, gdje je veći stepen razumijevanja, gdje je veća svijest za modernim političkim razmišljajnem, tu gdje je tvoj jaran u klupi Eva il ovdje gdje nema Eve ni u konzervi ribe.
A kod nas ljudi glasaju za SDP zbog toga što je malo ekonomski situacija bolja, pa nisu toliko opterećeni drugim stvarima, što je još nešto što vi ne možete razumjeti. Vi smatrate da tamo gdje je narod gladan baš ima i veći motiv za glasati "nenacionalno", što nije tačno...
No, to nije tema. Tema je anketa. Bespotrebno ulazimo u diskusije koje nemaju kraja...
Bloger wrote:Za Komšića će glasati isključivo Bošnjaci, to je vrlo ružna poruka Hrvatima. Zapravo se radi o svojevrsnom poniženju Hrvata-kao da Hrvati ne znaju sami procijeniti ko će ih najbolje zastupati pa će to umjeto Hrvata uraditi Bošnjaci koji će izabrati i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Vrlo ružno i nepošteno, ali i opasno!
i josh uvijek velika vecina je za HDZ, mala mjesta i sela posebno, vrlo mali broj je za neku drugu strankuBetter Man wrote:
Hrvate ima već 20 godina ponižavaju kriminalci i mafijaši koji sebe zovu jedinom pravom Hrvatskom strankom i jedinom relevantnom strankom da zastupa Hrvate, a to je HDZ. Najveće zlo koje je moglo zadesiti Hrvate je mafija koje se zove HDZ: Čović, krišto i ostala kompanija. HDZ nema nikakvo pravo ekskluziviteta nad hrvatima i da oni određuju ko će predstavljati Hrvate. Nisu Hrvati samo u Mostaru, Grudama, Širokom, Ljubuškom, Livnu, Duvnu (Tomislavgradu), već i u Zenici, Kaknju, Sarajevu, Tuzli, Bihaću itd.
I ja sam postavljao pitanja, ali sam ostao bez odgovora. Ti smatras da su Hrvati izabrali Komsica, smatras da je predsjednistvo o svakom pitanju slozno kada lobira po svijetu, na lobiranje silajdzica i radmanovica koji vuku u dvije razlicite strane uopce nije bilo odgovora, igrnoriras neke cinjenice pa istices druge. Na tvoje zadnje pitanje sam barem u dva prijasnja posta odgovorio. Dakle na vecinu pitanja sam do sada od tebe i drugih dobio samo protupitanja.Adriatic wrote:@lupp
E moj lupp.
Ja te pitam konkretno a ti tuc muc.
Kako si došao do toga da su Bošnjaci izabrali Komšića?
Kojom metodom?
Vidiš, kad se dođe do konkretnog, nema te ni na mapi.
Da li odluke koje donosi predsjedništvo, važe za sve narode ili za svaki pojedinačno?
Tj. da li će se Odluke koje donese Hrvat odnositi samo na Hrvate ili i na ostale?
I tako redom.
Dakle: zašto neko ko nije Hrvat ne može glasati za Hrvata?
Nazalost istina, najveca steta je sto ljudi nikako da se izbave iz HDZ-ovih kandzi nego po starom modelu birajmo nase svake 4 godine produze svoju agoniju i daju lopovima mogucnost i dalje plackat sopstveni narod. Steta je sto bas oni Hrvati iz Srednje Bosne, Tuzle, Sarajeva budu prvi na listi koji glasaju za taj isti HDZ koji bi ih sve prodao za neki sitnis.black wrote:i josh uvijek velika vecina je za HDZ, mala mjesta i sela posebno, vrlo mali broj je za neku drugu strankuBetter Man wrote:
Hrvate ima već 20 godina ponižavaju kriminalci i mafijaši koji sebe zovu jedinom pravom Hrvatskom strankom i jedinom relevantnom strankom da zastupa Hrvate, a to je HDZ. Najveće zlo koje je moglo zadesiti Hrvate je mafija koje se zove HDZ: Čović, krišto i ostala kompanija. HDZ nema nikakvo pravo ekskluziviteta nad hrvatima i da oni određuju ko će predstavljati Hrvate. Nisu Hrvati samo u Mostaru, Grudama, Širokom, Ljubuškom, Livnu, Duvnu (Tomislavgradu), već i u Zenici, Kaknju, Sarajevu, Tuzli, Bihaću itd.
Neko ti je već ranije rekao da se ne biraju predstavnici naroda nego predstavnici politika koji moraju biti različite nacionalne pripadnosti. (iz reda ovih ili onih)lupp wrote:I ja sam postavljao pitanja, ali sam ostao bez odgovora. Ti smatras da su Hrvati izabrali Komsica, smatras da je predsjednistvo o svakom pitanju slozno kada lobira po svijetu, na lobiranje silajdzica i radmanovica koji vuku u dvije razlicite strane uopce nije bilo odgovora, igrnoriras neke cinjenice pa istices druge. Na tvoje zadnje pitanje sam barem u dva prijasnja posta odgovorio. Dakle na vecinu pitanja sam do sada od tebe i drugih dobio samo protupitanja.Adriatic wrote:@lupp
E moj lupp.
Ja te pitam konkretno a ti tuc muc.
Kako si došao do toga da su Bošnjaci izabrali Komšića?
Kojom metodom?
Vidiš, kad se dođe do konkretnog, nema te ni na mapi.
Da li odluke koje donosi predsjedništvo, važe za sve narode ili za svaki pojedinačno?
Tj. da li će se Odluke koje donese Hrvat odnositi samo na Hrvate ili i na ostale?
I tako redom.
Dakle: zašto neko ko nije Hrvat ne može glasati za Hrvata?
Iskreno pitam vec treci put, da li ti zelis da Srbi biraju Bosnjackog clana predsjednistva koji je njima pogodan "iako" vecina iz tvoga naroda tog istog nije birala? A da.. ti vjerujes da su hrvati zaista birali Komsica(u sto iskreno nitko tko ima imalo veze i razumijevanja prema hrvatskom narodom ne moze da vjeruje, ali ocigledno ima iznimaka). I tu je znaci kraj te nase price.
zasto ne ocekivati npr. i od bosnjackog i srpskog clana predsjednistva da se zalaze za prava hrvata? pa upravo zato jer im ne trebaju glasovi hrvata da pobijede!lupp wrote: "clan predsjednistva nije predstavnik naroda, vec predstavnik gradjana koji dolazi iz reda tog i tog naroda..." dobro, valjda je jasno da ce predsjednik prestavljati sve gradjane drzave ali ce se takodjer zauzimat i za svoj narod unutar iste drzave, tako je silajdzic lobirao po americi i arabskim drzavama kako srbi sve i svasta koce, a tako je i radmanovic lobirao po americi i rusiji kako se samo zele braniti od prevage mnogobrojnijih. Da li je Komsic lobirao po svijetu i upozoravao na losu situaciju Hrvata u BH? Naravno da nije jer je on ishod te lose situacije.
ta legalizirana nepravda se naziva demokratija... a taj izborni zakon su predlozile i usvojile vladajuce stranke... odnosno nacionalisticke stranke kojim sada kao smeta taj isti zakon... nisam ga predlozio ni ja, ni komsic, ni visoki predstaavnik...Tvoj daljni dio teksta neznam da li uopce zelim komentirat.. navodis da ja zagovaram komunizam i fasizam dok ja samo ukazujem na jednu legaliziranu nepravdu u ovoj drzavi. Niti sam naveo da treba tebi ili bilo kome drugom zabraniti glasovanje(za sto si me bezrazlozno napao) niti da treba losijeg predstavnika zbog svoje nacionalnosti izabrati prije boljeg koji nema istu nacionalnost. Da smatram Bosnjaka ili Srbina idealnim predstavnikom odmah bih glasao za istoga ali nije uredu da ga drugi izglasaju za mene.
u tuzli se ne pravi razlika medju narodima vec medju ideologijama... sto nije isto... kad smo vec kod tuzle i zastupanja interesa hrvatskog naroda... ja se nesto ne sjecam da su veliki hrvati iz oba hdz-a puno pricali o iliji jurisicu... komsic jeste... doduse, veliki hrvati iz oba hdz-a jos od rata neuspjesno zagovaraju iseljavanje hrvata iz tuzlanske regije... a njihov trud moje komsije hrvati nagrade glasanjem za sdp i komsica... ne znam nikog ko u tuzli glasa za hdz...Studirao sam u Tuzli godinu dana, kamo srece da je svugdje u BiH kao u Tuzli, mada se i tu s vremenom pravi sve veca i veca razlika medju narodima. Steta.
je li ok sto su bijelci izabrali crncima predsjednika obamu? mozda bi crnci radije vidjeli velecasnog jessea jacksona u bijeloj kuci...Ti i dalje mozes mene, sebe i druge ljude uvjeravati da je OK da Bosnjaci biraju Hrvatskog Clana predsjednistva ali zamisli da u belgiji flamanci biraju valonske predstavnike drzave i obrnuto.. Legalno? Da! Eticki korektno? Odgvori sam..
OK, onda treba napraviti DVOCLANO predsjednistvo!sylar wrote:imam jedno pitanje. Da li Srpskog clana predsjednistva mogu birati samo Srbi iz RS ili svi ljudi koji zive u RS?
Tako isto vazi i za FBIH. Ako sam ja Bosnjak i zivim u Banjaluci niko meni ne zabranjuje da na izborima glasam za srpskog clana predsjednistva. Tako niko ne moze zabraniti Bosnjacima da biraju Komsica niti Hrvatima da glasaju za Bakira, Raoncica ili Hareta.
Bez obzira sto se apsolutno ne slazem sa njegovom politikom ( i njegove stranke ), mislim da mu je ova izjava ok. Koliko danas njih smije reci da su prije pili alkohol? Danas su svi vjernici ( bez obzira koje vjere ) od rodjenja, gluho bilo da je neko pio alkohol, ili ne dao dragi Bog da nije postio Ramazan ili Božićni post.Fair Life wrote:Dobre reference, pravo podobne. Jos ako je hadzija... nema dileme, kamoli trileme.
Ono što nije zabranjeno izbornim zakonom je legalno i legitimno. Da nema Komšića ja ne bi izašao na izbore.lupp wrote:
Mozda za tebe bolje referece ima pijani Durakovic,lopina Tihic,onaj sto borce naziva cetnicima,drogirani Avdic,siledjija Bahtic,krkan Dodik.Ovaj je bar priznao staje radioFair Life wrote:Dobre reference, pravo podobne. Jos ako je hadzija... nema dileme, kamoli trileme.
Hajmo onda izabrati 1 predsjednika.nadrndan wrote:OK, onda treba napraviti DVOCLANO predsjednistvo!sylar wrote:imam jedno pitanje. Da li Srpskog clana predsjednistva mogu birati samo Srbi iz RS ili svi ljudi koji zive u RS?
Tako isto vazi i za FBIH. Ako sam ja Bosnjak i zivim u Banjaluci niko meni ne zabranjuje da na izborima glasam za srpskog clana predsjednistva. Tako niko ne moze zabraniti Bosnjacima da biraju Komsica niti Hrvatima da glasaju za Bakira, Raoncica ili Hareta.
Medjutim ovi sto se kunu u Komsica ne bi se rado odrekli ove blagodeti da imaju 2/3 predsjednistva!
Cista demagogija, bosnjaci imaju pravo birati nebosnjaka, ali tek nakon sto su si izabrali bosnjaka!
Mante suplje!