Kompromis
-
hercegovac_pravi
#76 Re: Kompromis
Kompromis nije moguć..primjetio sam da se dosta forumaša poziva ne Evropske vrijednosti i prihvatanje/usvajanje zakona koje zahtjeva EU/NATO sa ciljem pospješenja integracije BiH u EU/NATO. Međutim, isto toliko forumaša zaboravlja (da li slučajno ili namjerno) šta je ustvari to što EU zahtjeva.
Mnogo puta je već potvrđeno od strane međunarodnih institucija da BiH ovakva kakva je sada, NE MOŽE stupiti u EU/NATO članstvo. Isto toliko puta je ponovljeno da Entiteti neće ući u EU/NATO već da će država BiH postati članicom Evro-Atlantskih organizacija.
Što to znači i šta ustvari zahtjeva EU/NATO???? EU/NATO zahtjeva kreiranje funkcionalnih državnih (ne ZAJEDNIČKIH kako to vole reći političari iz pc-a) institucija sa ciljem bržeg i efikasnijeg donošenja odluka. Samim stvaranjem državnih institucija slabi se autonomija pc-a i u pitanje se dovodi svrha postojanja sadašnjih Entiteta.
Pošto je svako jačanje državnih institucija korak bliže nestanku pc-a, veliko Srbski faktor neće lahko prepustiti ono što oni smatraju svojim ratnim plijenom. Zbog toga je na sceni histerija Dodika i pc političara, jer su svijesni da nemaju snage da se suprotstave promjenama koje su nezaustavljive. Ne bih ulazio u micro-poglede nadolazećih promjena ali generalno posmatrano promjene stižu i neće biti postignute nekakvim kompromisom. Realno gledano, niti jedna pozitivna promjena u BiH se nije desila kompromisom već nametanjem odluka viskog predstavnika. Zašto misliti da bi se to moglo desiti u ovome slučaju ??
Realna procjena snage veliko-srpskog faktora u BiH navodi na neminovan zaključak da oni trenutno nisu u stanju ozbiljnije poljuljati državu BiH, dok sa Bošnjačke strane vrijedi ubjeđenje da vrijeme radi za nas. Dakle, rahat patnja pa ko izdrži.
Mnogo puta je već potvrđeno od strane međunarodnih institucija da BiH ovakva kakva je sada, NE MOŽE stupiti u EU/NATO članstvo. Isto toliko puta je ponovljeno da Entiteti neće ući u EU/NATO već da će država BiH postati članicom Evro-Atlantskih organizacija.
Što to znači i šta ustvari zahtjeva EU/NATO???? EU/NATO zahtjeva kreiranje funkcionalnih državnih (ne ZAJEDNIČKIH kako to vole reći političari iz pc-a) institucija sa ciljem bržeg i efikasnijeg donošenja odluka. Samim stvaranjem državnih institucija slabi se autonomija pc-a i u pitanje se dovodi svrha postojanja sadašnjih Entiteta.
Pošto je svako jačanje državnih institucija korak bliže nestanku pc-a, veliko Srbski faktor neće lahko prepustiti ono što oni smatraju svojim ratnim plijenom. Zbog toga je na sceni histerija Dodika i pc političara, jer su svijesni da nemaju snage da se suprotstave promjenama koje su nezaustavljive. Ne bih ulazio u micro-poglede nadolazećih promjena ali generalno posmatrano promjene stižu i neće biti postignute nekakvim kompromisom. Realno gledano, niti jedna pozitivna promjena u BiH se nije desila kompromisom već nametanjem odluka viskog predstavnika. Zašto misliti da bi se to moglo desiti u ovome slučaju ??
Realna procjena snage veliko-srpskog faktora u BiH navodi na neminovan zaključak da oni trenutno nisu u stanju ozbiljnije poljuljati državu BiH, dok sa Bošnjačke strane vrijedi ubjeđenje da vrijeme radi za nas. Dakle, rahat patnja pa ko izdrži.
-
hercegovac_pravi
#77 Re: Kompromis
Dokle god BiH nije Ustavom definirana kao Federacija..ona to nije... bez obzira koliki broj nadležnosti institucionalno imali postojeći Entiteti.građanin x wrote:BiH je već sad federacija iako u svom nazivu nema tu riječ.Tako će i ostati neko vrijeme,sporan je broj federalnih jedinica - 2 kao do sad ili 3 što je mnogo vjerovatnije.
Dalje što se tiče kreiranja trećeg Entiteta ili jedinice ili čega bilo...prvo moraš urušiti važeći Ustav/Dayton pa tek onda rekonfigurisati broj jednica ....Mislim da nije potrebno objašnjavati šta to znači i čemu vodi.
Da li si siguran da baš to želiš?
Last edited by hercegovac_pravi on 17/01/2010 21:49, edited 1 time in total.
- BHCluster
#78 Re: Kompromis
Bravo OSA to imamo sada zove se Federacija BiH nekima je to problem bez razloga.osa wrote:kad razmisšljamo jednostavno onako "zdravoseljački", možemo zaključiti da je kompromis u principu sredina, a kako god okrenete, sredina je federacija.
-
JozoMarić
#79 Re: Kompromis
hercegovac_pravi wrote: Dokle god BiH nije Ustavom definirana kao Federacija..ona to nije... bez obzira koliki broj nadležnosti institucionalno imali postojeći Entiteti.
Dalje što se tiče kreiranja trećeg Entiteta ili jedinice ili čega bilo...prvo moraš urušiti važeći Ustav/Dayton pa tek onda rekonfigurisati broj jednica ....Mislim da nije potrebno objašnjavati šta to znači i čemu vodi.
Važeći ustav-dejtonski uopće ni ne treba rušiti kada on uopće nikada nije ni zaživio.
Vrhovni suveren protektorata BiH nije ustav nego Valentin Inzko.
Tako da smo svjedoci stvaranja nove strukture BiH gdje je moguće da će BiH biti podijeljena na 5,6, 4 ili 3 jedinice.
Ali na 2- možete samo sanjati
- 1gorstak
#80 Re: Kompromis
Evo meni odgovara i 6. Predlozi to Milokradu i da se onda bacimo na crtanje karata, kako ce tek to biti veselo, na forumu ima pravo dobrih s PhotoshopomJozoMarić wrote:hercegovac_pravi wrote: Dokle god BiH nije Ustavom definirana kao Federacija..ona to nije... bez obzira koliki broj nadležnosti institucionalno imali postojeći Entiteti.
Važeći ustav-dejtonski uopće ni ne treba rušiti kada on uopće nikada nije ni zaživio.
Tako da smo svjedoci stvaranja nove strukture BiH gdje je moguće da će BiH biti podijeljena na 5,6, 4 ili 3 jedinice.
-
behavac
#81 Re: Kompromis
Mislim da jeste zazivio...on je na snazi i sprovodi se...JozoMarić wrote: Važeći ustav-dejtonski uopće ni ne treba rušiti kada on uopće nikada nije ni zaživio.
Iako nisu svi elementi samog Dejtona 100% ispunjeni...ali sta da se radi...dovoljno je i 80% svega...
Valentin Inzko jeste VP i moze nametati zakone po cemu BIH nije bas suverena...
On je takodje tumac Dejtona i ustava...pa tamo gdje je nesto nejasno moze od odrediti kako ce biti...
Ipak ni on nema mogucnost promjene dejtona ni ustava.
A u ustavu za sad jasno pise da BIH cine 2 entiteta...
Da se razumijemo ja nemam nista ni protiv 3, il i vise ako RS jedna od tih...s tim da ne vidim potrebu za vise od 3, eventualno 4 jedinice...zasto komplikovati.
Medjutim cinjenica je da Bosnjaci ne pristaju na tako nesto...prema tome Hrvati se moraju dogovoriti s njima...
Srbi ce prihvatiti dogovor, bio on unitarna FBIH il podjela FBIHa na jos 2 jedinice.
Ipak niste od ove 2 opcije za sad nije realno, i po meni jedino bi bilo moguce smanjiti broj kantona na 2 il 3...
- 1gorstak
#82 Re: Kompromis
"Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rešenje" Josipovic za BLIC
Dallton-opcija izgleda postaje i sluzbena politika Zagreba. Posto Bosnjaci nikada nece pristati na rezervat, posto njihov udio u ukupnom stanovnistvu (procentualno) raste, za dvadesetak (a ne Josipovicevih 100) godina ce postati dvotrecinska vecina, cime ce ojacati i njihov politicki utjecaj i tek ce ih tada biti tesko uvjeriti na ustupke. Tada ce se govoriti o tome kako sprijeciti to da izbornim inzenjeringom dobiju trecinu u manjem entitetu (i tako zaobidju entitetsko glasanje).
Dallton-opcija izgleda postaje i sluzbena politika Zagreba. Posto Bosnjaci nikada nece pristati na rezervat, posto njihov udio u ukupnom stanovnistvu (procentualno) raste, za dvadesetak (a ne Josipovicevih 100) godina ce postati dvotrecinska vecina, cime ce ojacati i njihov politicki utjecaj i tek ce ih tada biti tesko uvjeriti na ustupke. Tada ce se govoriti o tome kako sprijeciti to da izbornim inzenjeringom dobiju trecinu u manjem entitetu (i tako zaobidju entitetsko glasanje).
-
zavrzlama
#83 Re: Kompromis
nema kompromisa i ozbiljnih pregovora u BIH nikad vise....strateski interesi srbije su podjela BIH,a BIH srbi su sluge te politike,koji nemaju snage da se odupru toj politici...srbima u BIH ostaje samo jedna opcija sa dva ishoda...opcija secesije u kojoj mogu odnijeti komadic BIH u srbiju ili doziviti da oni odu u srbiju bez tog komadica BIH....rs sa ovakvim politickim uredjenjem je zasnovan na negaciji BIH i to znaju i sami srbi,a da srbi promijene kurs i svoj odnos prema BIH je nemoguce bez srbije,kako sam vec naveo da srbiji nije interes BIH kao cjelovita i normalna drzava,BIH srbi su osudjeni da rade protiv BIH sve dotle dok je ne podijele ili ne dozive potpuni kolaps....
kompromis je umro kad su srbi odbili da Srebrenica postane distrikt,tad su srbi kao narod imali sansu da pokazu da su za pomirenje,pravdu,suziviot i da istinski zele da zive u drzavi BIH,malo sami vise pod pritiskom srbije su pali na ispitu i sad sve ide svojim prirodnim tokom,i proces propasti srpskog naroda u BIH se tesko moze zaustaviti....ja se nadam nekom tektonskom poremecaju i situaciji da srbi u BIH kao svoj strateski interes izaberu BIH i zivot pored ili sa drugim narodima u BIH,jer nada umire zadnja,jer da nema te nade ja nebi ni pisao na ovom forumu...sve je do samih srba,BIH nece unistiti jer nemaju snage ni ljudskog ni ekonomskog potencijala za to...da li ce shvatiti da stagnacija drustva i faktor vremena radi protiv njih i da nece izroditi podjelom BIH,je opet do samih njih...jer bilo koja garnitura probosanskih politicara ,nema uticaj na kurs srpske politike ,tako da je sve do samih srba da odluce....moj kompromis kao pojedinca prema srbima je ne prihvatanje loseg rjesenja i loseg kompromisa...pa cemo se ganjat pa ko izdrzi,a vjerujem da nisam sam...
kompromis je umro kad su srbi odbili da Srebrenica postane distrikt,tad su srbi kao narod imali sansu da pokazu da su za pomirenje,pravdu,suziviot i da istinski zele da zive u drzavi BIH,malo sami vise pod pritiskom srbije su pali na ispitu i sad sve ide svojim prirodnim tokom,i proces propasti srpskog naroda u BIH se tesko moze zaustaviti....ja se nadam nekom tektonskom poremecaju i situaciji da srbi u BIH kao svoj strateski interes izaberu BIH i zivot pored ili sa drugim narodima u BIH,jer nada umire zadnja,jer da nema te nade ja nebi ni pisao na ovom forumu...sve je do samih srba,BIH nece unistiti jer nemaju snage ni ljudskog ni ekonomskog potencijala za to...da li ce shvatiti da stagnacija drustva i faktor vremena radi protiv njih i da nece izroditi podjelom BIH,je opet do samih njih...jer bilo koja garnitura probosanskih politicara ,nema uticaj na kurs srpske politike ,tako da je sve do samih srba da odluce....moj kompromis kao pojedinca prema srbima je ne prihvatanje loseg rjesenja i loseg kompromisa...pa cemo se ganjat pa ko izdrzi,a vjerujem da nisam sam...
-
behavac
#84 Re: Kompromis
Ja se ne bih bas u to pouzdao kao neku mogucu opciju...1gorstak wrote:"Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rešenje" Josipovic za BLIC
Licno vjerujem da cemo se dogovoriti...ne mora danas il sutra, al za godinu, dvije...20 godina mi je neprihvatljivo...
Nema nam druge nego dogovor, a i EU nece cekati na nas...usisace nas...
Drugo ta tvoja ideja nije moguca ni za 50 godina...plus ako nekad i bude 2/3 Bosnjaka, u sto ja sumnjam...nije bas tako lako napraviti taj tvoj izborni inzenjering, a uvijek postoji nacin da se to sprijeci.
I na kraju te hipotetike cak i da se napravi postoji vijece naroda koje moze zaustaviti sve odluke na neciju stetu...
Tako da ako ovo je ovo neki plan B, koji jos cekas...pisi propalo i hitno predji na C...
- 1gorstak
#85 Re: Kompromis
Prvo, ja ne mislim da je dogovor moguc sve dok se manji entitet svojata nazivom i obiljezjem. Sve dok je to slucaj, entitetsko glasanje ce se zloupotrebljavati za sve sto ima veze sa BiH (pa i tekst jadne himne). Ako pod "dogovor" podrazumjevas medjusobno uvazavanje stavova, ja sam za. Ali ako pod "dogovor" podrazumjevas dogovor oko modaliteta prihvatanja tvog ultimatuma, takvog dogovora nece biti ni sljedecih 20 godina, bilo to tebi prihvatljivo ili ne.behavac wrote:Ja se ne bih bas u to pouzdao kao neku mogucu opciju...1gorstak wrote:"Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rešenje" Josipovic za BLIC
Licno vjerujem da cemo se dogovoriti...ne mora danas il sutra, al za godinu, dvije...20 godina mi je neprihvatljivo...
I drugo, ako stvarno vjerujes da ovakva BiH moze u EU bez reforme, tj. da ce nas EU svakako usisati, nemas razloga za zabrinutost.
- Bosnolog
#86 Re: Kompromis
@behavac kako si ti siguran da ovo sto iznosi 1gorstak nece biti tako i cime ces to sprijeciti ?????,mozda novim genocidom odnosno kopijom 90 tih,velikosrpstvo ce najvecu stetu nanijeti upravo svom narodu u ime koga je zrtvovalo BH Srbe kao topovsko meso a cije su zrtve upravo bili hrvatski i kosovski Srbi plativsi gubitkom svog zivotnog prostora poput sluga smoubilacke SANU ideologije.Mozes nastavit zivjeti u zabludi ali zasigurno znam da nastavkom ovog sto imamo do sada nece trebati dugo da se upravo ovo sto mnogi razumni i objektivni vizionari iznose i ostvari jer svi parametri uprvo to potvrduju,grdno se varas ako mislis da ce aparthejd biti prepreka odbrane velikosrpske ideologije kroz blokade opstrukcija i destrukcije BiH biti najbolji recept realizacije i spasa tog projekta,..istice se obiti o glavu poput bumeraga upravo najvise BH Srbima to jest BH negatorima,......nastavit ce spropascu seljenjem mladih iz mrske ,nametnute i nefunkcionalne sve godine negirane samokocece BiH ukoliko se u tom dijelu BiH ne pojavi srpski Vilijam Brant i otvori oci svom narodu,a ti zivi u mokrim snovima samospasenja u Dabicevom vilajetu,tocak vremena se okrece a to je nezasutavljiv proces ,......mozda upravo tvoji unuci plate cijenu tvoje ideologije i slicnih tebi,to jest onih koji brane samounistavajuce zlo zaslijepljenosti i kratkovidnosti u kojoj zivite sve ove godine,.........behavac wrote:Ja se ne bih bas u to pouzdao kao neku mogucu opciju...1gorstak wrote:"Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rešenje" Josipovic za BLIC
Drugo ta tvoja ideja nije moguca ni za 50 godina...plus ako nekad i bude 2/3 Bosnjaka, u sto ja sumnjam...nije bas tako lako napraviti taj tvoj izborni inzenjering, a uvijek postoji nacin da se to sprijeci.
I na kraju te hipotetike cak i da se napravi postoji vijece naroda koje moze zaustaviti sve odluke na neciju stetu...
Tako da ako ovo je ovo neki plan B, koji jos cekas...pisi propalo i hitno predji na C...
-
behavac
#87 Re: Kompromis
Eto cini mi se...Bosnolog wrote: @behavac kako si ti siguran da ovo sto iznosi 1gorstak nece biti...
Moja ideologija nije losa...naprotiv postujem sve i nikom ne zelim lose...
A ne da mi se vise davati replike na tvoju demagogiju...i nemoj pretiti mojim buducim unucima...bolje cuvaj svoje, i buduce...
-
hercegovac_pravi
#88 Re: Kompromis
Zbog ovog boldiranog je čitava frka oko ustavnih promjena koje se guraju a Srbi ih navodno ne prihvaćaju. Kao što sam spomenuo u mnogo postova, Daytonski okvir odgovara Srbima samo kratkoročno, možda naredne nekolike godine, zadržavanje Daytona poslije toga je katastrofa za Srbe. Dugoročno gledano Dayton kao Ustavni okvir odgovara samo Bošnjacima i nikom drugom.behavac wrote:Ja se ne bih bas u to pouzdao kao neku mogucu opciju...1gorstak wrote:"Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rešenje" Josipovic za BLIC
-
građanin x
#89 Re: Kompromis
Ne radi se o tome koliko nadležnosti imaju entiteti nego o prostoj činjenici da je BiH složena država ,sastoji se od dvije jedinice.Da li u nazivu ima i riječ federacija nevažno je jer ona to jeste http://en.wikipedia.org/wiki/Federationhercegovac_pravi wrote:Dokle god BiH nije Ustavom definirana kao Federacija..ona to nije... bez obzira koliki broj nadležnosti institucionalno imali postojeći Entiteti.građanin x wrote:BiH je već sad federacija iako u svom nazivu nema tu riječ.Tako će i ostati neko vrijeme,sporan je broj federalnih jedinica - 2 kao do sad ili 3 što je mnogo vjerovatnije.
Kako sad stvari stoje,treća jedinica je neminovnost kako bi se riješilo hrvatsko pitanje.Koliko vidim ni međunarodnoj zajednici ta ideja nije naročito mrska i za očekivati je da će i formalno stati iza nje, kroz neki prijedlog u pregovorima ove ili naredne godine.
U vezi "ekonomskih regija" i "torova".To je drugo ime za nerješavanje problema.Da je neko 90 --te rekao da treba ukinuti republike SFRJ ili SSSR,svi bi rekli da nije normalan.Ako to poređenje nije dovoljno prikladno evo još jednog.Zamislimo da neko predloži da se ukinu evropske nacionalne države jer zaboga postoji Evropa i Evropska Zajednica,šta će nam torovi kao što su Francuska,Njemačka,Češka... .Napravimo multietničke evropske ekonomske regije
-
hercegovac_pravi
#90 Re: Kompromis
Ukoliko sam te dobro razumio tvoj stav je da svaka država koja je sastavljena od dvije ili više jedinica JESTE Federacija ?građanin x wrote:Ne radi se o tome koliko nadležnosti imaju entiteti nego o prostoj činjenici da je BiH složena država ,sastoji se od dvije jedinice.Da li u nazivu ima i riječ federacija nevažno je jer ona to jeste http://en.wikipedia.org/wiki/Federationhercegovac_pravi wrote: Dokle god BiH nije Ustavom definirana kao Federacija..ona to nije... bez obzira koliki broj nadležnosti institucionalno imali postojeći Entiteti.
Kako sad stvari stoje,treća jedinica je neminovnost kako bi se riješilo hrvatsko pitanje.Koliko vidim ni međunarodnoj zajednici ta ideja nije naročito mrska i za očekivati je da će i formalno stati iza nje, kroz neki prijedlog u pregovorima ove ili naredne godine.
U vezi "ekonomskih regija" i "torova".To je drugo ime za nerješavanje problema.Da je neko 90 --te rekao da treba ukinuti republike SFRJ ili SSSR,svi bi rekli da nije normalan.Ako to poređenje nije dovoljno prikladno evo još jednog.Zamislimo da neko predloži da se ukinu evropske nacionalne države jer zaboga postoji Evropa i Evropska Zajednica,šta će nam torovi kao što su Francuska,Njemačka,Češka... .Napravimo multietničke evropske ekonomske regije
Što se tiče Treće "jedinice" po čemu vidiš da ta ideja nije mrska međunarodnoj zajednici ?? Ima li neki primjer ili je izvor informacija ono "ceo svet zna"....ili "pa svi znamo" ...itd
Porediti današnju BiH sa bivšom Jugoslaviom je zaista poređenje krušaka i jabuka...dakle niĐe veze, ni sa kog aspekta se ove dvije stvari ne mogu porediti.
Isto tako, porđenje nacionalnih država u Evropi sa Entitetima u BiH govori samo o sebi.
- Bosnolog
#91 Re: Kompromis
Demagogija je to sto ti zastupas a vrijeme ce to potvrditi upravo nastavkom te tvoje demagogije a i obistinjenja tvog straha za tvoje unuke a cega se i sam pribojavas,.....to jest da nam unuci ciste smece koje su im danasnji ocevi odnosno buduci djedovi ostavili u amanet svojim pogubnim kamaranjem smeca proslosti ispod tepiha i cuvanjem zaostavstine nastale na nepravdi i zlu genocida,.......ti to shvati kao hoces,ja ne prijetim niciji unucima,ali isto tako ne zelim da moji dozive ono sto su moji roditelji,djedovi i moje genracije ,...ipak imama moralnu,ljudsku a i patriotsku obavezu da im ostavimo bolju buducnost od one koja je meni i tebi bila nametnuta,....nabijanjem glave u pijesak a i tvojim bacanje prasine u oci nece obeshrabriti mene i mnoge istinske pravedne i dobronamjerne ljude da nastave u borbi na putu pravde,jednakosti,pomirenja,suzivota i brisanju rezultat i tereta proslosti,to jest protiv etnoaprthejdske velikosrpske politike koju cuvas propagiras a ciji propast je neminovan ,.....jer buducnost BiH je direktno suprostavljena opstanku velkosrbizma cije vrijednosti i ciljeve cuvas,nasa borba je poput borbe za rusenej ideoloskog berlinskog zida u glavama naroda kojeg su velikosrpski idolozi sazidali 90 tih godina a koji se runi i runit ce se sve vise jer ljudi ne mogu zivjeti zauvijek kao zrtve opterecene istim u grcu lazi koji si um servirali mitolomani 90 tih i nastavljaju da serviraju pojedinci poput tebe ,sam ce na kraju progledati sami kad se ti isti mentalni zidovi sruse koji su napravljeni na SANU lazima koje uzalud pokusavas ucvrstiti ,.....behavac wrote:Eto cini mi se...Bosnolog wrote: @behavac kako si ti siguran da ovo sto iznosi 1gorstak nece biti...![]()
Moja ideologija nije losa...naprotiv postujem sve i nikom ne zelim lose...![]()
A ne da mi se vise davati replike na tvoju demagogiju...i nemoj pretiti mojim buducim unucima...bolje cuvaj svoje, i buduce...
-
građanin x
#92 Re: Kompromis
Nije isto ali je princip isti.hercegovac_pravi wrote: Ukoliko sam te dobro razumio tvoj stav je da svaka država koja je sastavljena od dvije ili više jedinica JESTE Federacija ?![]()
Što se tiče Treće "jedinice" po čemu vidiš da ta ideja nije mrska međunarodnoj zajednici ?? Ima li neki primjer ili je izvor informacija ono "ceo svet zna"....ili "pa svi znamo" ...itd
Porediti današnju BiH sa bivšom Jugoslaviom je zaista poređenje krušaka i jabuka...dakle niĐe veze, ni sa kog aspekta se ove dvije stvari ne mogu porediti.
Isto tako, porđenje nacionalnih država u Evropi sa Entitetima u BiH govori samo o sebi.
-
građanin x
#93 Re: Kompromis
Nije isto ali je princip isti.hercegovac_pravi wrote: Ukoliko sam te dobro razumio tvoj stav je da svaka država koja je sastavljena od dvije ili više jedinica JESTE Federacija ?![]()
-
građanin x
#94 Re: Kompromis
-
hercegovac_pravi
#95 Re: Kompromis
Možeš li malo detaljnije objasniti na šta se ovo odnosi?? Šta nije isto a kakav je princip isti ??? Na neku specifičnu tvrdnju-pitanje iz mog posta ili na kompletan post ??? Nadam se da se ne ljutiš ali si zaista ostao nedorečen ovom kratkom rečenicom.građanin x wrote:Nije isto ali je princip isti.hercegovac_pravi wrote: Ukoliko sam te dobro razumio tvoj stav je da svaka država koja je sastavljena od dvije ili više jedinica JESTE Federacija ?![]()
-
behavac
#96 Re: Kompromis
Zbog ovog boldiranog je čitava frka oko ustavnih promjena koje se guraju a Srbi ih navodno ne prihvaćaju. Kao što sam spomenuo u mnogo postova, Daytonski okvir odgovara Srbima samo kratkoročno, možda naredne nekolike godine, zadržavanje Daytona poslije toga je katastrofa za Srbe. Dugoročno gledano Dayton kao Ustavni okvir odgovara samo Bošnjacima i nikom drugom.[/quote]hercegovac_pravi wrote: Tako da ako ovo je ovo neki plan B, koji jos cekas...pisi propalo i hitno predji na C...
Nisi ti mene shvatio...
Ja sam za dogovor oko nekih promjena da bi isli u EU jer meni se ne ceka...
Vec sam vise puta dao prijedlog tih promjena...i tu Srbi donekle pristaju na jacanje drzave zarad EU...
Naravno i to ima svoje granice...
Ipak ako do dogovora ne dodje...imamo trenutno stanje koje nije savrseno ali zivi se...
I u trenutnom stanji, tj Dejtonu, Srbima nije nista posebno lose, pa ni dugorocno...
Pasosima Srbije imaju bezvizni rezim...tako se lakse povecava saradnja se EU, a specijalnim vezama sa Srbijom se moze jos raditi na razvoju ekonomije.
Ako po tebi Dejton odgovara Bosnjaci, pa i dugorocno...sto se onda isti stalno bune da im je nepravican...
Vama odgovara, nama odgovara...super, zivimo onda i nemojmo nista mjenjati...ok...
Opet ulazim u sivisnu diskusiju...evo necu vise poslije ovog...Bosnolog wrote: Demagogija je to sto ti zastupas a vrijeme ce to potvrditi upravo nastavkom te tvoje demagogije a i obistinjenja tvog straha za tvoje unuke a cega se i sam pribojavas,.....to jest da nam unuci ciste smece koje su im danasnji ocevi odnosno buduci djedovi ostavili u amanet svojim pogubnim kamaranjem smeca proslosti ispod tepiha i cuvanjem zaostavstine nastale na nepravdi i zlu genocida,.......ti to shvati kao hoces,ja ne prijetim niciji unucima,ali isto tako ne zelim da moji dozive ono sto su moji roditelji,djedovi i moje genracije ,...ipak imama moralnu,ljudsku a i patriotsku obavezu da im ostavimo bolju buducnost od one koja je meni i tebi bila nametnuta,....nabijanjem glave u pijesak a i tvojim bacanje prasine u oci nece obeshrabriti mene i mnoge istinske pravedne i dobronamjerne ljude da nastave u borbi na putu pravde,jednakosti,pomirenja,suzivota i brisanju rezultat i tereta proslosti,to jest protiv etnoaprthejdske velikosrpske politike koju cuvas propagiras a ciji propast je neminovan ,.....jer buducnost BiH je direktno suprostavljena opstanku velkosrbizma cije vrijednosti i ciljeve cuvas,nasa borba je poput borbe za rusenej ideoloskog berlinskog zida u glavama naroda kojeg su velikosrpski idolozi sazidali 90 tih godina a koji se runi i runit ce se sve vise jer ljudi ne mogu zivjeti zauvijek kao zrtve opterecene istim u grcu lazi koji si um servirali mitolomani 90 tih i nastavljaju da serviraju pojedinci poput tebe ,sam ce na kraju progledati sami kad se ti isti mentalni zidovi sruse koji su napravljeni na SANU lazima koje uzalud pokusavas ucvrstiti ,.....
Ja sve argumentovano tvrdim, i to sazeto, a ne pisem lektire kao ti...kad smo vec na licnom osnovu ko je demagog, pa tebe preko pola ljudi ovog foruma preskace...
Ja sam ono shvatio kao pretnju...ako nije ok...
Al i da jeste to je pucanj u prazno...ja se uopste ne bojim...ni za sebe a kamoli za buducnost...
I ne znam zasto se ti bojis za unuke...nije biti vise frke...u ako vec ne bude bolje ostace kao sad(a i sad se moze fino zivjeti), a ja ti garantujem da ce i biti bolje...makar to neki i ne htjeli...
Eto opet demagogije: 'smece, nepravda, zlo, genocid'...odavno si dosadan...
Ono sto ti ne zelis da shvatis da BIH i RS, kao njen dio, zajedno sa FBIH mogu zajedno i moraju...samo treba neke sitnice jos rjesiti...
Tj vjerujem ja da i ti to shvatas ali se ne slazes s tim pa udaras kontru...samo si usamljen...
Ako Belgija, sa Valonijom i Flandrijom, moze biti centar EU pa mozemo i mi biti makar dio iste...
Eto onda za bolju buducnost...
- Bosnolog
#97 Re: Kompromis
Ma samo sto nas nisi uvjerio u Dobricine patriotske lazi do istine,......nas cekaju u buducnosti korijenite i temeljite i za mnoge bolne promjene ,.......da su se takvi pitali mi jos ne bi imali mnoge stvari na drzavnom nivou kao i sve sto je silom morao nametnuti VP,..... toliko o tim sinicama koje nudis,.....ne mozemo u Evropu sa genocdnim brlogom jer to nije mjerilo ljuske civilizacije i evropskih vrijednosti ako je za tebe prihvatljiv ostanak Treceg Rajha nekadaasnje Poljske,.....prihvatljiv i mjerilo sa Katalonijom i Valonijom ili Velsom onda ti vrijedas Katalonce i Valonce jer njihove regije nisu nastale genocidnom ,kulturocidom kao dabiceva tvorevina ,.a to sto tebe bole usi od toga to je tvoj problom,.... istina o nastanku je dokazana cinjenicama i presudama a tu istina koju ces da slusas sve vise dok se to zlo ne demokraitizira a ciji temelji na kojim stoji nestaju izmicanjem cigle po ciglu do daljnjneg dok se ne urusi ili pretvori u nesto opsteprihvatljivo i jednakopravno za sve druge koji su tu zivjeli i na sto imaju pravo ali ne pod monoetickim imenom obiljezjima i krsnim slavama aparthejda kojeg promvisu ideolozi i cuvari velikosrpske demagogije ciji si glasnogovornik na ovom forumu,......behavac wrote: Al i da jeste to je pucanj u prazno...ja se uopste ne bojim...ni za sebe a kamoli za buducnost...
I ne znam zasto se ti bojis za unuke...nije biti vise frke...u ako vec ne bude bolje ostace kao sad(a i sad se moze fino zivjeti), a ja ti garantujem da ce i biti bolje...makar to neki i ne htjeli...
Eto opet demagogije: 'smece, nepravda, zlo, genocid'...odavno si dosadan...
Ono sto ti ne zelis da shvatis da BIH i RS, kao njen dio, zajedno sa FBIH mogu zajedno i moraju...samo treba neke sitnice jos rjesiti...
Tj vjerujem ja da i ti to shvatas ali se ne slazes s tim pa udaras kontru...samo si usamljen...![]()
![]()
![]()
Ako Belgija, sa Valonijom i Flandrijom, moze biti centar EU pa mozemo i mi biti makar dio iste...
Eto onda za bolju buducnost...
-
hercegovac_pravi
#98 Re: Kompromis
Shvatio sam ja tebe izvanredno ali izgleda da ti mene nisi. Čitava poenta tzv. ustavnih promjena proizilazi iz spoznaje da je ovakvo stanje dugoročno ne održvio i da će najveći gubitnici na duge staze biti upravo ljudi koji se zalažu za etničke podjele.behavac wrote:Nisi ti mene shvatio...hercegovac_pravi wrote: Zbog ovog boldiranog je čitava frka oko ustavnih promjena koje se guraju a Srbi ih navodno ne prihvaćaju. Kao što sam spomenuo u mnogo postova, Daytonski okvir odgovara Srbima samo kratkoročno, možda naredne nekolike godine, zadržavanje Daytona poslije toga je katastrofa za Srbe. Dugoročno gledano Dayton kao Ustavni okvir odgovara samo Bošnjacima i nikom drugom.
Ja sam za dogovor oko nekih promjena da bi isli u EU jer meni se ne ceka...
Vec sam vise puta dao prijedlog tih promjena...i tu Srbi donekle pristaju na jacanje drzave zarad EU...
Naravno i to ima svoje granice...
Ipak ako do dogovora ne dodje...imamo trenutno stanje koje nije savrseno ali zivi se...
I u trenutnom stanji, tj Dejtonu, Srbima nije nista posebno lose, pa ni dugorocno...
Pasosima Srbije imaju bezvizni rezim...tako se lakse povecava saradnja se EU, a specijalnim vezama sa Srbijom se moze jos raditi na razvoju ekonomije.
Ako po tebi Dejton odgovara Bosnjaci, pa i dugorocno...sto se onda isti stalno bune da im je nepravican...
Vama odgovara, nama odgovara...super, zivimo onda i nemojmo nista mjenjati...ok...
Etničkim podjelama i nestabilnom ekonomsko-političkom situacijom još veći broj Srba i Hrvata će jednostavno napustiti BiH. Oni će odlaziti a Bošnjaci moraju ostati jer jednostavno nemaju gdje otići. Logika "trbuhom za kruhom" uvijek radi,..nekad za nas a nekad protiv nas... Da bi se omogućilo i Bošnjacima da "odu" određeni ustupci moraju biti napravljeni,...ustupci koje Srpska strana nije ustanju učiniti..zato ostaje rahat patnja...pa ko izdura.
Samo da ti navedem jedan primjer...Zašto misliš da je "Lepi" odbio prihvatiti Aprilski paket koji je nudio dobra ali ne i kompletna riješenja, prvenstveno dugoročna ??? Možda zato što je bio glup ili što mu je eto palo napamet jedno jutro onako uz kaficu...'ajmo sada rušiti Aprilski paket amandmana ??? Ništa nije slučajno..nemoj da te na izgled uzburkana politička situacija buni...stvari su jasnije neko ikada do sada.
-
zavrzlama
#99 Re: Kompromis
aprilski paket nije odbio Silajdjicev hir i inat,nego ekipa postenih i iskrenih prijatelja BIH u USA ,koje su nasavjetovale Silajadjica da odbije hijenski pokusaj nekih u EU da dokusure BIH....ne boje se velikosrbi Silajdjica ,nego onih koji podrzavaju i savjetuju istog
... Turska potpotra americke politike se odsad uslovljava i americkom pomoci BIH
...samo da se zna onako usput...
-
hercegovac_pravi
#100 Re: Kompromis
Upravo ono što ja govorim----nije sve "crno i bijelo"....ima dosta između.....zavrzlama wrote:aprilski paket nije odbio Silajdjicev hir i inat,nego ekipa postenih i iskrenih prijatelja BIH u USA ,koje su nasavjetovale Silajadjica da odbije hijenski pokusaj nekih u EU da dokusure BIH....ne boje se velikosrbi Silajdjica ,nego onih koji podrzavaju i savjetuju istog... Turska potpotra americke politike se odsad uslovljava i americkom pomoci BIH
...samo da se zna onako usput...