Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
-
sammo
#1 Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Mozda je malo kriv nastavni plan u OS ( razlicit od kantona do kantona, razlicit u RS i u FBIH, pa opet skole koje rade po HR nastavnom planu...). Dio krivde nosi i politika, jer ljudi bez nekog jakog razloga ne putuju iz RS u FBIH i kontra. Nedavno sam skontao da Bosanci imaju slabu geografsku orentaciju u svojoj zemlji. Boze sacuvaj da pitas koliko je u km od grada do grada, kakve informacije dobijes, bi se moglo pricati o velikoj BIH, a ne o velikoj Srbiji. Moje zadnje relacije putovanja po BIH su bile sluzbene i privatne naravi: Sarajevo- Banja Luka, Sarajevo- Busovaca, Sarajevo- Livno, Sarajevo- Zivinice, klasiku SLO-BIH ( Bosanski Brod- Sarajevo ne racunam ). U Banja Luku je sa mnom isla moja draga, rođena Sarajka, koja je tom prilikom bila prvi put u Banja Luci ( inace uciteljica u OS...jednom cu im organizirat ekskurziju u BL ). Pitam tada u Doboju, koji je kraci put za BL...jedni kazu preko Teslica, drugi u Rudanki lijevo...za km ne pitaj, jer ne znaju. Druga relacija Sarajevo- Livno...pitam ovoga iz Priluke ( kraj Livna ) koliko je km Sarajevo - Livno...ovaj kaze skoro pa 300 km. Malo mi se puno cinilo, jer sam negdje na tabli vidio Sarajevo-Split 320 km. Mada se put preko Rostova i Kupresa vuce, ali opet nema vise od 200 km. Za relaciju Sarajevo-Zivinice sam isto dobio krivu kilometrinu...info da je Sarajevo-Tuzla 180 km, Zivinice su prije...150 km...sve krivo, realno Sarajevo-Tuzla 130 km, Zivinice 110km... Ovi, koji su mi davali takve informacije, su zavrsili skolu prije rata, tada je nastavni plan bio svugdje u BIH isti...mozda su markirali geografiju..
ali valja nesto nauciti ove mlađe...
- cyprus
#2 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Cjepidlačiš vala
. Slažem se da ljudi malo poznaju svoju domovinu, ali postoje mnogo bitnije stvari od brojke kilometraže između gradova koje su mnogim ljudima nepoznanica...
-
sammo
#3 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Kjuc svega je ta nepoznanica...strah pred nepoznatim...mozda tamo tvoji nisu u vecini...gluposti..dok se to ne promjeni, se ni one bitnije stvari nece promijeniti...cyprus wrote:Cjepidlačiš vala. Slažem se da ljudi malo poznaju svoju domovinu, ali postoje mnogo bitnije stvari od brojke kilometraže između gradova koje su mnogim ljudima nepoznanica...
-
kost_u_grlu
#4 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
sammo wrote:Kjuc svega je ta nepoznanica...strah pred nepoznatim...mozda tamo tvoji nisu u vecini...gluposti..dok se to ne promjeni, se ni one bitnije stvari nece promijeniti...cyprus wrote:Cjepidlačiš vala. Slažem se da ljudi malo poznaju svoju domovinu, ali postoje mnogo bitnije stvari od brojke kilometraže između gradova koje su mnogim ljudima nepoznanica...
Procenjujes koliko narod "zna o svojoj zemlji' po tome koliko zna kilometrazu izmedju gradova
Nisu svi ljudi isli u kamiondzijsku skolu, ne provode svaki dan na drumu da bi znali koliko je daleko neko selo ili grad. Radi opste kulture treba se znati geografija svoje zemlje, ali ovo sto ti trazis je teranje mak na konac...cak i sam priznajes da to ne znas dobro, pa si svugde pitao neke ljude da ti kazu kojim pravcem i koliko je kilometraza.
Ja volim geografiju, takve informacije gutam u sekundi, ali to je samo hobi, u realnom zivotu malo toga ce ti ikada stvarno koristiti, osim u kvizovima i pijanim rasprava u kafani. Ako vec imas problem sa time, kupis GPS i dovede te gde god pozelis.
Ima mnogo vaznijih stvari koje se trebaju znati na Balkanu, a slabo se znaju, ovo je samo kap u moru.
-
keep it real
#5 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
ima dobrih tema/diskusija na sarajevo x , ovo nazalost nije jedna od njih .

-
Eborg
#6 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Kilometraža nije poenta teme koliko sam shvatio, samo jedan način da se neke stvari pokažu. Pa skontajte koliko mlađih generacija iz Banja Luke nije bilo u Sarajevu odnosno obratno. Više ih se zna snaći po Barceloni, Veneciji i Makarskoj nego glavnom gradu. Vlastitu zemlju ne poznajemo.
-
jefferson
#7 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Ja sam kontao tema ce biti o tome koje pisce domace znaju ljudi, sto je Ivo Andric poznat, sta svijetu mozemo ponuditi kada su u pitanju prirodne ljepote.
Konto sam tema ce biti o tome sta djeca ljudi znaju o svijetu, itd, a ne o tome koliko km ima izmedju pojedinih gradova.
Zanci to sto ja znam da izmejdu Sarajeva i Zenice ima 71km, jel me to cini obrazovanim?
Nigdje veze s vezom!
Konto sam tema ce biti o tome sta djeca ljudi znaju o svijetu, itd, a ne o tome koliko km ima izmedju pojedinih gradova.
Zanci to sto ja znam da izmejdu Sarajeva i Zenice ima 71km, jel me to cini obrazovanim?
Nigdje veze s vezom!
- L.e.g
#8 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Eborg wrote:Kilometraža nije poenta teme koliko sam shvatio, samo jedan način da se neke stvari pokažu. Pa skontajte koliko mlađih generacija iz Banja Luke nije bilo u Sarajevu odnosno obratno. Više ih se zna snaći po Barceloni, Veneciji i Makarskoj nego glavnom gradu. Vlastitu zemlju ne poznajemo.
I prije rata Banja Luka je gravitirala Zagrebu, isto tako i Bihac i cijela Krajina. Jednostavno je ljudima blizi bio. Mislim da im se sad smrke kad moraju u Sarajevo po neke papire koje nigdje drugo ne mogu dobiti nego u Sarajevu.
Kao sto se meni smrkne kad iz Kiseljaka moram u Travnik, do tamo je 60 km, a do Sarajeva 25 km....odluta ja sa teme skroz
-
sammo
#9 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Pa da, nije stvar u kilometrazi...skontao si bit...silni oglasi turistickih agencija za Tursku, Egipt, Hrvatsku...a npr. nikad nisi bio u Banja Luci, Tuzli ili Mostaru...malo cudnoEborg wrote:Kilometraža nije poenta teme koliko sam shvatio, samo jedan način da se neke stvari pokažu. Pa skontajte koliko mlađih generacija iz Banja Luke nije bilo u Sarajevu odnosno obratno. Više ih se zna snaći po Barceloni, Veneciji i Makarskoj nego glavnom gradu. Vlastitu zemlju ne poznajemo.
-
elSaik
#10 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Čini se kao da mnogi pogrešnu tumače temu. Ili je ja možda tumačim pogrešno. Ne znam. Yebeš kilometražu između gradova, jeste li vi provjerili istu među ljudima?
Podsjeti me na jednog poznanika s kojim sam imao zanimljiv razgovor nakon njegove prve posjete Banja Luci.
- Ej, drug, bio sam ti u Banja Luci i isfurao se.
- Što to?
- Pa prvo što sam ugledao kad sam ulazio u grad - džamija. Nisam ni znao da ih ima.
Nije ni čudo što nas žele u razdvojenim torovima - miješanje je neprijatelj, i jednih i drugih i trećih. Kao što napisa nedavno negdje neko u komentarima na portalu "rađaju se i odrastaju nove generacije srpske djece koja ne znaju za nekakve tamo Muje, Sulje i Hase" ili ona učiteljica iz Mostara "bolje je da se djeca ne miješaju, to bi samo stvaralo dodatne probleme."
To im je bio cilj. Cilj su, nažalost, ispunili. Enjoy Bosnia!
Podsjeti me na jednog poznanika s kojim sam imao zanimljiv razgovor nakon njegove prve posjete Banja Luci.
- Ej, drug, bio sam ti u Banja Luci i isfurao se.
- Što to?
- Pa prvo što sam ugledao kad sam ulazio u grad - džamija. Nisam ni znao da ih ima.
Nije ni čudo što nas žele u razdvojenim torovima - miješanje je neprijatelj, i jednih i drugih i trećih. Kao što napisa nedavno negdje neko u komentarima na portalu "rađaju se i odrastaju nove generacije srpske djece koja ne znaju za nekakve tamo Muje, Sulje i Hase" ili ona učiteljica iz Mostara "bolje je da se djeca ne miješaju, to bi samo stvaralo dodatne probleme."
To im je bio cilj. Cilj su, nažalost, ispunili. Enjoy Bosnia!
-
udrch
#11 Re: Koliko drzavljani BIH znaju o svojoj zemlji?
Kilometraža nema nikave veze sa poznavanjem vlastite zemlje..
Ja recimo znam većinu puteva, ali ne znam kilometražu, znam otprilike koliko mi treba..ove relacije, Tuzla, sarajevo, Zenica, Mostar, Banjaluka i slično znam, ali šta ja znam koliko ima do Živinica, znam da sam jako blizu Tuzli kad stignem u Živinice..
Opet teško je iz Sarajeva reći koliko ima do određenog grada, zavisi odakle krećeš, sa Ilidže, Vogošće, Čaršije, Otoke i sl..
Bezveze mi priča, kao i ova tema
..
Ja recimo znam većinu puteva, ali ne znam kilometražu, znam otprilike koliko mi treba..ove relacije, Tuzla, sarajevo, Zenica, Mostar, Banjaluka i slično znam, ali šta ja znam koliko ima do Živinica, znam da sam jako blizu Tuzli kad stignem u Živinice..
Opet teško je iz Sarajeva reći koliko ima do određenog grada, zavisi odakle krećeš, sa Ilidže, Vogošće, Čaršije, Otoke i sl..
Bezveze mi priča, kao i ova tema