Kojim putem ide BiH

popajic

#1 Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

Author: Neven Anđelić

"Tags: identiteti | nacije i nacionalizmi | zajednica
Tokom predizborne kampanje 1990. godine Alija Izetbegović upitao je pristalice u ilidžanskoj sportskoj dvorani da li je SDA vjerska partija, na šta su prisutni uzviknuli da jeste. Na to je bošnjački lider pojasnio da nisu, nego da ih njihovi protivnici optužuju da jesu. Ovaj anegdotalni primjer zapravo ulazi u srž odnosa vjerskog, etničkog i nacionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini. Vjerski i etnički identitet neraskidivo su povezani i, kao što događaji tokom posljednjih dvadesetak godina pokazuju, od primarnog značaja za građane. Nacionalni identitet, međutim, koji bi značio identifikaciju s državom a ne etničkom skupinom, ugrožen je i nerazvijen upravo zbog snage prva dva i njihovog prevladavanja.

Istorijski argument je vrlo popularan u nacionalističkoj retorici, ali za to nedostaje teritorijalna koncentracija jedne etničke skupine u prošlosti BiH. Etnička teritorijalizacija stanovništva nastupila je kao posljedica posljednjeg rata, odnosno počinjenih ratnih zločina.

Dodatno opterećenje za zajedničku državnu zajednicu predstavlja identifikacija dvije od tri konstitutivne etničke skupine, Srba i Hrvata sa susjednim državama, što neminovno vodi ka poistovjećivanju sa državom među najbrojnijom grupom bez nacionalne države u susjedstvu, Bošnjacima. Paradoksalno, upravo takvo naglašeno identifikovanje Bošnjaka s državom BiH udaljava Srbe i Hrvate od ideje bosanskohercegovačke države kao njihove zajedničke i usmjerava ih ka nacionalnim državama Srba i Hrvata. Ovdje se problem dalje komplikuje usljed bošnjačkog poistovjećivanja s drugim Slavenima islamske vjeroispovijesti, iako ih malo šta istinski povezuje, a što dodatno svjedoči o već razmatranim vjerskim korijenima etničkih identiteta u BiH.
Podijeljena država

Problem u Bosni i Hercegovini jeste da postoje tri nacije-etnije ili etno-nacije, a samo jedna država. Iz tog razloga etnonacionalistički pokreti, kao dio svojih strateških poteza, obavezno napadaju legitimnost državnog poretka. Oni po definiciji insistiraju da je jedina legitimna forma vladavine državom ona nacionalna, što u njihovoj terminologiji znači zapravo etnonacionalna.

Krajnja posljedica ovakvih zahtjeva nacionalističkih stranaka mogla bi biti teritorijalna podjela BiH, formalna ili praktična. Prvi korak je podjela vlasti; ona se svodi na međusobni dogovor koja nacionalistička partija preuzima kontrolu kojeg ministarstva.
Stoga bi se bosanskohercegovačko društvo moglo kretati u jednom od dva smjera. Prva, trenutno vidljivija opcija, jeste nastavak jačanja etničkih identiteta, insistiranje na njihovoj prevashodnosti. Krajnja posljedica tog razvoja jeste potpuna razgradnja društva, te vjerovatno i same države.
Druga
varijanta je djelimično suzbijanje etničke identifikacije kod svih grupa, pažljiviji odnos prema prošlosti te razvijanje razumijevanja izvjesnih različitosti koje postoje kod drugih, bez insistiranja na istovremenom reciprocitetnom uzvraćanju. Dugoročno gledano, pod takvim okolnostima, bilo bi moguće izgraditi snažniji nacionalni identitet Bosne i Hercegovine. Bilo kojim putem da krene, cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, ili separatna društva, vjerovatno bi doživjela snažniji ekonomski i društveni razvoj, jer bi se čak i formiranjem nacionalnih teritorija s kojima bi se grupe lako identifikovale, omogućilo jačanje institucija sistema i uređenje društava kao ekonomski racionalnih i održivih jedinica.

Jedino u slučaju dugotrajnijeg statusa quo sva tri društva unutar države i skupa s njom nastaviće razvoj suprotan savremenim evropskim trendovima i proklamovanom društvenom blagostanju. Nacionalizam nije stran evropskim društvima, i moguće je čak govoriti i o njegovoj renesansi, ali identifikacija sa etnijom ponekad ustupa mjesto drugim procesima zarad napretka i opšteg prosperiteta.
U Bosni i Hercegovini to nije slučaj, pa etnička identifikacija, te nadasve ispolitizovani etnonacionalizam, u skoro svim oblastima života primarni su oblici iskazivanja pripadnosti. Da li je moguća Bosna i Hercegovina bez bosanskohercegovačkog identiteta pitanje je na koje se neće predugo, istorijski gledano, čekati na odgovor."

Volio bih cuti misljenje forumasa na ovu temu.Hoce li nacionalizmi pobijediti nas ili mi njih?
uvjek dobar gost

#2 Re: Kojim putem ide BiH

Post by uvjek dobar gost »

Pod uticajem seoske politike i političara koji vode politiku zasnovanu na tarabama i provincijalizmu... populacija se vratila u srednnji vijek... BiH ide putem dekadencije u svakom smislu, putem onepismenjavanja i kolektivne hipnoze...
Nekako kao da smo vraćeni u vrijeme plemenskih zajednica i nekog kvazi plemenskog dokazivanja.. plemena koja se naleza u neposrednoj blizini jednih drugima...
Ukoliko se ljudi ne ohrabre i ne dignu proztiv ovog sistema nacionalnih podjela... ja lično mislim da će nam biti još gore... jer samo se zamislimo kako će nam biti kada odrastu ove generacije kojima je ovo stanje kroz obrazovni sistem objašnjeno kao zadato.. i najnormalnije....???!!!
Real Khan

#3 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:Pod uticajem seoske politike i političara koji vode politiku zasnovanu na tarabama i provincijalizmu... populacija se vratila u srednnji vijek... BiH ide putem dekadencije u svakom smislu, putem onepismenjavanja i kolektivne hipnoze...
Nekako kao da smo vraćeni u vrijeme plemenskih zajednica i nekog kvazi plemenskog dokazivanja.. plemena koja se naleza u neposrednoj blizini jednih drugima...
Ukoliko se ljudi ne ohrabre i ne dignu proztiv ovog sistema nacionalnih podjela... ja lično mislim da će nam biti još gore... jer samo se zamislimo kako će nam biti kada odrastu ove generacije kojima je ovo stanje kroz obrazovni sistem objašnjeno kao zadato.. i najnormalnije....???!!!
Pravi odgovor na pitanje "...da li će pobjediti nacionalizam..." je upravo u ovim crvenim slovima. Dakle, nacionalizam jeste pobijedio, ali mene to ne brine toliko koliko me brine činjenica da među ova 3 etno-nacionalizma ne vidim dovoljno jak istinski pravac državnog nacionalizma, koji je za razliku od ova 3 etno-nacionalizma u suštini pozitivan, konstruktivan jer ne negira različite etničke i religijske identitete (što je suština PLURALIZMA). Nama ovdje treba obnova i izgradnja pluralističke države kakva je Bosna oduvijek bila. Da bi se tako nešto obnovilo i izgradilo, potreban nam je onaj konstruktivni i kohezioni faktor - Bosanski državotvorni nacionalizam u koji je svako dobrodošao ko državu Bosnu priznaje i voli kao svoju.
popajic

#4 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

Mislim da smo 1992 propustili ogromnu sansu da na agresiju reagujemo kao drzava,a ne da postanemo jedna od tri zaracene strane.I stasale nove generacije kojima je etnicka pripadnost najdominantnija odrednica.
To su,naravno,vec poznate stvari.
Mene vise interesuje dugorocnija vizija nase drzave.Pitam se da li su gradjani BiH spremni da ,zarad kratkovidih nacionalnih naboja,novim pokoljenjima ostave samo parcele neceg sto je stotinama godina bilo drzava?
Kako izaci iz zacaranog nacionalnog kruga za dobrobit svih gradjana BiH.Ili je to vec postalo utopija?
uvjek dobar gost

#5 Re: Kojim putem ide BiH

popajic wrote:Mislim da smo 1992 propustili ogromnu sansu da na agresiju reagujemo kao drzava,a ne da postanemo jedna od tri zaracene strane.I stasale nove generacije kojima je etnicka pripadnost najdominantnija odrednica.
To su,naravno,vec poznate stvari.
Mene vise interesuje dugorocnija vizija nase drzave.Pitam se da li su gradjani BiH spremni da ,zarad kratkovidih nacionalnih naboja,novim pokoljenjima ostave samo parcele neceg sto je stotinama godina bilo drzava?
Kako izaci iz zacaranog nacionalnog kruga za dobrobit svih gradjana BiH.Ili je to vec postalo utopija?

Pitanje na pitanje... koliko je nas danas spremno da se žrtvuje u ime nečega u ime kolektivnog cilja .. ima li dovoljno ljudi bez oraha u džepovima da krenu u obračun sa lopovskim nacionalističko-vjerskim oligarhijama na vlasti????

Odnosno koliko obični čovjek može da se saginje... a da mu pri tome kičma ne prepukne.... gdje je naš prag tolerancije... ukoliko posmatramo svakodnevni život... cijene sve veće, životni standard prividno sve veći... plate sve manje.. krediti sve veći.... ima li fakat nas igdje i imamo li (ti) "mi" vremena i živaca da se suočimo sa istinom i tražimo bolje....???

pored šanse 93. (po mom sudu ne 92) mi smo propustili još barem pet prilika (što krivicom međunarodne zajednice, što našom, a što greškama političkih oligarhija) da postanemo koliko-toliko normalna država....

Živjeli penzioneri.....
krivorijek

Post by krivorijek »

...jer samo se zamislimo kako će nam biti kada odrastu ove generacije kojima je ovo stanje kroz obrazovni sistem objašnjeno kao zadato.. i najnormalnije....???!!!
To je to. Nadati se boljem je ljudski, naravno. Medutim, koliko ta nada ima osnove u realnosti je nesto sasvim drugo.

Ja sam pesimist u pogledu puta kojim ide BiH, jedan razocarani, zalosni ex-idealist, kojem su pukla sva ona krasna, sarena stakla kroz koja je promatrao svijet tamo negdje 90-tih. Ali necu gnjaviti druge i deprimirati dodatno ovdje sa duzim izlaganjem o svim razlozima odgovornim za deficit pozitivizma.

Ovaj (citirani) osvrt na uznemiravajuce bijedno stanje skolstva u BiH je samo jedan od tih razloga, ali vjerovatno i jedan od najznacajnijih. Pri tome ne treba zaboraviti da ce liberalizacija trzista, u svom jurisnom transu, doprinjeti jos vecoj neobrazovanosti sa pojavom elitnih privatnih skola (bas kao i na zapadu), gdje ce znanje i vrhunsko obrazovanje biti rezervirano (citaj: monopol) za elitu, dakle za one sa parama i uticajem, koji ce naravno opet 's mukom steceno znanje' iskoristiti za 'sirenje licne materijalne osnove', zadovoljavanje licnih psiho-potreba (lijecenje kompleksa i (na ovaj ili onaj nacin) samozadovoljavanje ega u javnosti), stvaranje 'uslova' za skolovanje svojoj djeci, pa kasnije ta ista djeca svojoj djeci, i sve tako u krug...
Real Khan

#7 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Real Khan »

krivorijek wrote:
...jer samo se zamislimo kako će nam biti kada odrastu ove generacije kojima je ovo stanje kroz obrazovni sistem objašnjeno kao zadato.. i najnormalnije....???!!!
To je to. Nadati se boljem je ljudski, naravno. Medutim, koliko ta nada ima osnove u realnosti je nesto sasvim drugo.

Ja sam pesimist u pogledu puta kojim ide BiH, jedan razocarani, zalosni ex-idealist, kojem su pukla sva ona krasna, sarena stakla kroz koja je promatrao svijet tamo negdje 90-tih. Ali necu gnjaviti druge i deprimirati dodatno ovdje sa duzim izlaganjem o svim razlozima odgovornim za deficit pozitivizma.

Ovaj (citirani) osvrt na uznemiravajuce bijedno stanje skolstva u BiH je samo jedan od tih razloga, ali vjerovatno i jedan od najznacajnijih. Pri tome ne treba zaboraviti da ce liberalizacija trzista, u svom jurisnom transu, doprinjeti jos vecoj neobrazovanosti sa pojavom elitnih privatnih skola (bas kao i na zapadu), gdje ce znanje i vrhunsko obrazovanje biti rezervirano (citaj: monopol) za elitu, dakle za one sa parama i uticajem, koji ce naravno opet 's mukom steceno znanje' iskoristiti za 'sirenje licne materijalne osnove', zadovoljavanje licnih psiho-potreba (lijecenje kompleksa i (na ovaj ili onaj nacin) samozadovoljavanje ega u javnosti), stvaranje 'uslova' za skolovanje svojoj djeci, pa kasnije ta ista djeca svojoj djeci, i sve tako u krug...
Evo da se nadovežem na misao (također bez namjere da širim defetizam)...

Kada se sjetim svojih srednjoškolskih dana i ispiranja mozga predmetom "marksizam" (ovi mlađi nemaju pojma šta je to, ali ću im reći da je to bio jako dosadan predmet putem kojeg se širila indoktrinacija omladine duhom socijalizma i marksizma)... Mislio sam da ovo nikada neću reći, ali čitajući ovaj citat u crvenom odmah pomislih kako je u stvari Marks imao žestokih i opravdanih razloga za svoju teoriju klasne borbe i poziva na revoluciju... I u njegovo vrijeme je bilo mnogo nepravde, elitizma, dekadencije, eksploatacije... baš kao i kod nas u našem vremenu. Na žalost, u našem drušvu imamo na sceni veliko, historijsko posrnuće prvenstveno moralnih vrijednosti, a onda konzekventno i pravnih i političko-ideoloških vrijednosti. Odmah da kažem da se ja još uvijek ne dam, i nadam se da ima još ljudi poput mene koji ne žele da jednostavno "klepe ušima" i kažu "jebiga, ne može se ništa učiniti". Ja mislim da svako može uraditi mnogo toga bez nekakvog prevelikog napora. Evo, ja stalno nešto pišem, dijelim sa vama svoje poglede, nekada sam u pravu a nekada nisam... Svejedno, uglavnom RAZMIŠLJAM i koristim svoj mozak. Evo, moja djeca odrastaju i učim ih da i oni koriste SVOJ MOZAK, a ne da nekritički konzumiraju ublehe motivirane dnevnom politikom... Da se razumijemo, ja njima kažem da za ocjenu pripreme ono što im udžbenici nalažu, ali da pored toga još malo razmisle o nekim dodatnim stvarima koje im prezentiram a nisu imali priliku da to vide ili čuju u školi. Nadam se da će ovaj model godinama od njih stvoriti svjesna bića a ne bezobličnu masu mesa i kostiju unutar nekakvog mono-etničkog TORA. Kao što marksistička indoktrinacija svojevremeno od mene nije uspjela stvoriti komunistu, tako se nadam da će i ova današnja etno-nacionalistička indoktrinacija jednoga dana pasti na svom ispitu...
popajic

#8 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

I ja pokusavam da isforsiram neki optimizam po ovom pitanju,ali mi svakodnevnica ne daje za pravo.
Tacno je @real da je stanje svijesti najbitnije za razpetljavanje bosanskog gordijevog cvora.Naravno razvoj svijesti se ne moze isforsirati,potrebno mu je vrijeme.A toliko je glasno ono tik-tak,tik-tak nad glavom BiH.Toga se bojim.
Pogledaj cime se pune male,skolske glave...Enormno narasli etnonacionalizmi roditelja se pretakaju u njihove glavice.Gdje je tu onda podloga za buduce promjene? A razvoj svijesti kaska,kao da nas provocira,kao da ispituje do koje granice smo spremni ici na stetu BiH.
O manipulacijama vjerom da ne govorim,sto kao kiselina izgriza bosansku dusu.Ni odrasli se ne snalaze u etnicko-vjerskoj sprezi.Kako ce djeca?Bas smo im tesko breme navalili na pleca !
I opet svako misli da je neko drugi kriv i da je jedini izlaz u jacanju svog etnosa.A u stvari u ovakvoj verziji svi postaju jos slabiji,manji i beznacajniji.Ipak,ljudi odabrali da to ne vide.Linija manjeg otpora je popularnija,trazi manji angazman od pojedinca.
Kada bi bosanskohercegovacki identite nadjacao (ne unistio)postojeca tri - bilo bi sanse! Ovako...
Orbini

#9 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Orbini »

Stoga bi se bosanskohercegovačko društvo moglo kretati u jednom od dva smjera.

Prva, trenutno vidljivija opcija, jeste nastavak jačanja etničkih identiteta, insistiranje na njihovoj prevashodnosti. Krajnja posljedica tog razvoja jeste potpuna razgradnja društva, te vjerovatno i same države.

Druga varijanta je djelimično suzbijanje etničke identifikacije kod svih grupa, pažljiviji odnos prema prošlosti te razvijanje razumijevanja izvjesnih različitosti koje postoje kod drugih, bez insistiranja na istovremenom reciprocitetnom uzvraćanju. Dugoročno gledano, pod takvim okolnostima, bilo bi moguće izgraditi snažniji nacionalni identitet Bosne i Hercegovine.
'

E pomalo mi je puna kapa ovih analiticara koji matematicki rjesavaju buducnost BiH. BiH slucaj je jedinstven i specijalan te zahtijeva specijalno rjesenje. Cudi me kako iko moze uopste pomisliti da je razgradnja BiH moguca bvez sukoba. I ovaj Neven Andjelic, kladim se da vidi razgradnju BiH olako i glatko gdje biva jedino sarajevski vrh i MZ koci taj proces.
Nema razgradnje ove drzave bez sukoba i to je svakome jasno. Nije u pitanju princip, patriotizam, nacionalizam,.... vec cista nuzda. Na ovim teritorijama ne mozemo opstati, osim Srba mozda, Bosnjaci svakako ne mogu svoj zivotni i pravni prostor ograniciti na ovih 20%.

Tako da bi svaka se tema o buducnosti BiH trebala ticati sukoba, rata, konfrontacija,.. i kako to izbjeci.

Druga varijanta koju je iznio Neven je utopija. Bosanskog duha nema, nacionalziam je svakako danas identitet vecine, a mladje generacije koje danas odrastaju su dalje od svojih drugih vrsnjaka nego ratna generacija.

Znaci varijanta br. 1. je izvjesnija.
BiH ce ostati podjeljeno drustvo, i bice jos podjeljenije,... samo razgradnja drzave nece biti moguca bez rata ili novog crtanja karata. I to je bosanski paradoks. Podjeljeni narodi u jednoj drzavi samo zato sto je niko ne moze bezbolno rasturiti. Silom prilika drzava, jer je skuplje je rasturati nego je ovakvu odrzavati.
Fair Life

#10 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Fair Life »

Od svih mogucih BiH je izabrala jedan jedini... pogresan put.
uvjek dobar gost

#11 Re: Kojim putem ide BiH

BiH ide u rikverc....!!!!
omar little

#12 Re: Kojim putem ide BiH

Post by omar little »

Ma i ja trazim, k'o davljenik slamku, neku nadu da ce u BiH biti bolje. Kao sto ste vi i prije mene rekli, gradjanska svijest se ne razvija preko noci. To ukljucuje reformu cjelokupnog drustva; to je projekat koji traje decenijama. I sto mene najvise plasi je da se u BiH od sutra pocne sve mijenjati, i mi krenemo stazom reforme drustva i nase svijesti, uvijek ce tu biti onih nekoliko generacija koji su na ovom otrovu odrasli i skolovali se. I oni ce nas, da prostite na izrazu, jebat' u zdrav mozak dok postojimo. Mozda grijesim?
I ovi kriminalci i lopovi, koji su se od profitera i politickih djubradi pretvorili u takozvane biznismene i poslovne ljude su sada kreirali elitu i posebnu klasu. Njih se tek nikad necemo moci otarasiti, jer su se legalizirali. Nije neprimjerena poredba, kad su se kojekakvi Americki kriminalci i lopovi, robber barons kako su ih zvali (Rockefeller, Morgan, Carnegie, Vanderbilt i ostali) nakrali i kroz nelegalne i neprihvatljive nacine dosli do bogatstva, oni su postali posebna klasa. Sebi su osigurali strasan utjecaj na ekonmsku, a samim tim, i politicku situaciju u zemlji. Tu se nista nije moglo napraviti. K'o sto ne moze ni kod nas. Druga je stvar sto su se ovi, pred kraj zivota pretvorili u filantrope pa davali i sakom i kapom. Ja Brankovica nikad ne mogu zamisliti da placa gradnje muzeja, skola, institucija gdje se gaji kriticko razmisljenje...
Ja se bojim da smo mi toliko zabrazdili da nama bez nekog sokantnog dogadjaja ili drustvenog potresa nema spasa (ne znam ni sta bi to moglo bit').
Mi, ba, ne znamo sta je drzava. Srbi su uvijek znali sta je drzava i koliko je drzava vazna.Pogledaj ih samo nakon rata sta rade i kako se bore da dobiju drzavu. Bukvalno preko mrtvih gaze da je naprave. A mi k'o stoka. Ne kazem ja, Boze sacuvaj, da koristimo metode koje i Srbi, ali mi trebamo nasem narodu utuviti u glavu sta je drzava i kolika je vaznost razvitka bosanskohercegovacke nacije. Bez toga mi odosmo u helac. Nestace nas. Il' cemo se pretvorit' u Palestinu, sto dodje na isto k'o da nas i nema.
Oprostite, cim sam pocela razmisljati o ovome, odmah me huja uhvatila (zbog etnicki zadojene stoke) pa sam mozda emocionalno argumentirala ali valjda ste shvatili sta hocu reci.
tempora

#13 Re: Kojim putem ide BiH

Post by tempora »

popajic wrote:Author: Neven Anđelić

"Tags: identiteti | nacije i nacionalizmi | zajednica
Tokom predizborne kampanje 1990. godine Alija Izetbegović upitao je pristalice u ilidžanskoj sportskoj dvorani da li je SDA vjerska partija, na šta su prisutni uzviknuli da jeste. Na to je bošnjački lider pojasnio da nisu, nego da ih njihovi protivnici optužuju da jesu. Ovaj anegdotalni primjer zapravo ulazi u srž odnosa vjerskog, etničkog i nacionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini. Vjerski i etnički identitet neraskidivo su povezani i, kao što događaji tokom posljednjih dvadesetak godina pokazuju, od primarnog značaja za građane. Nacionalni identitet, međutim, koji bi značio identifikaciju s državom a ne etničkom skupinom, ugrožen je i nerazvijen upravo zbog snage prva dva i njihovog prevladavanja.

Istorijski argument je vrlo popularan u nacionalističkoj retorici, ali za to nedostaje teritorijalna koncentracija jedne etničke skupine u prošlosti BiH. Etnička teritorijalizacija stanovništva nastupila je kao posljedica posljednjeg rata, odnosno počinjenih ratnih zločina.

Dodatno opterećenje za zajedničku državnu zajednicu predstavlja identifikacija dvije od tri konstitutivne etničke skupine, Srba i Hrvata sa susjednim državama, što neminovno vodi ka poistovjećivanju sa državom među najbrojnijom grupom bez nacionalne države u susjedstvu, Bošnjacima. Paradoksalno, upravo takvo naglašeno identifikovanje Bošnjaka s državom BiH udaljava Srbe i Hrvate od ideje bosanskohercegovačke države kao njihove zajedničke i usmjerava ih ka nacionalnim državama Srba i Hrvata. Ovdje se problem dalje komplikuje usljed bošnjačkog poistovjećivanja s drugim Slavenima islamske vjeroispovijesti, iako ih malo šta istinski povezuje, a što dodatno svjedoči o već razmatranim vjerskim korijenima etničkih identiteta u BiH.
Podijeljena država

Problem u Bosni i Hercegovini jeste da postoje tri nacije-etnije ili etno-nacije, a samo jedna država. Iz tog razloga etnonacionalistički pokreti, kao dio svojih strateških poteza, obavezno napadaju legitimnost državnog poretka. Oni po definiciji insistiraju da je jedina legitimna forma vladavine državom ona nacionalna, što u njihovoj terminologiji znači zapravo etnonacionalna.

Krajnja posljedica ovakvih zahtjeva nacionalističkih stranaka mogla bi biti teritorijalna podjela BiH, formalna ili praktična. Prvi korak je podjela vlasti; ona se svodi na međusobni dogovor koja nacionalistička partija preuzima kontrolu kojeg ministarstva.
Stoga bi se bosanskohercegovačko društvo moglo kretati u jednom od dva smjera. Prva, trenutno vidljivija opcija, jeste nastavak jačanja etničkih identiteta, insistiranje na njihovoj prevashodnosti. Krajnja posljedica tog razvoja jeste potpuna razgradnja društva, te vjerovatno i same države.
Druga
varijanta je djelimično suzbijanje etničke identifikacije kod svih grupa, pažljiviji odnos prema prošlosti te razvijanje razumijevanja izvjesnih različitosti koje postoje kod drugih, bez insistiranja na istovremenom reciprocitetnom uzvraćanju. Dugoročno gledano, pod takvim okolnostima, bilo bi moguće izgraditi snažniji nacionalni identitet Bosne i Hercegovine. Bilo kojim putem da krene, cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, ili separatna društva, vjerovatno bi doživjela snažniji ekonomski i društveni razvoj, jer bi se čak i formiranjem nacionalnih teritorija s kojima bi se grupe lako identifikovale, omogućilo jačanje institucija sistema i uređenje društava kao ekonomski racionalnih i održivih jedinica.

Jedino u slučaju dugotrajnijeg statusa quo sva tri društva unutar države i skupa s njom nastaviće razvoj suprotan savremenim evropskim trendovima i proklamovanom društvenom blagostanju. Nacionalizam nije stran evropskim društvima, i moguće je čak govoriti i o njegovoj renesansi, ali identifikacija sa etnijom ponekad ustupa mjesto drugim procesima zarad napretka i opšteg prosperiteta.
U Bosni i Hercegovini to nije slučaj, pa etnička identifikacija, te nadasve ispolitizovani etnonacionalizam, u skoro svim oblastima života primarni su oblici iskazivanja pripadnosti. Da li je moguća Bosna i Hercegovina bez bosanskohercegovačkog identiteta pitanje je na koje se neće predugo, istorijski gledano, čekati na odgovor."

Volio bih cuti misljenje forumasa na ovu temu.Hoce li nacionalizmi pobijediti nas ili mi njih?
Ah, Neven Andjelic :oops: analiticki dinosaur. :zoka: Izvinjavam se, ali me interesuje kada je ovaj tekst pisan? Jer mi se cini da je tekst vec odavno zastario, sobzirom da u BiH postoji samo par opstina sa vise od 10% drugih "etnickih" skupina :s Zatim je Andjelic izostavio jednu kljucnu stvar u "identitetu, naciji i zajednici" a to je genocidna tvorevina RS-a kao osnovni montor i pokretac problematike kojom se bavi, a koju u sirokom luku, cini mi se zaobilazi? :?:
Soul_Sista

#14 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Soul_Sista »

Ma ne ide ona nigdje, stoji i ceka da joj se djeca vrate. :)
pirmin

#15 Re: Kojim putem ide BiH

Post by pirmin »

Bosnje nikad nisu znali "gdje udaraju" ...

http://www.bhdani.com/arhiva/79/tekst279.htm
Real Khan

#16 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Real Khan »

omar little wrote: Ja Brankovica nikad ne mogu zamisliti da placa gradnje muzeja, skola, institucija gdje se gaji kriticko razmisljenje...
:D Šta misliš da mu sutra postavim ovo pitanje...baš me zanima njegova reakcija :D

Mi, ba, ne znamo sta je drzava. Srbi su uvijek znali sta je drzava i koliko je drzava vazna.Pogledaj ih samo nakon rata sta rade i kako se bore da dobiju drzavu. Bukvalno preko mrtvih gaze da je naprave. A mi k'o stoka. Ne kazem ja, Boze sacuvaj, da koristimo metode koje i Srbi, ali mi trebamo nasem narodu utuviti u glavu sta je drzava i kolika je vaznost razvitka bosanskohercegovacke nacije. Bez toga mi odosmo u helac. Nestace nas. Il' cemo se pretvorit' u Palestinu, sto dodje na isto k'o da nas i nema.

Ovo si pogodila u sridu...Upravo zbog ovog scenarija stalno pokrećem teme o pojmu nacionalizma. U našim bosanskim glavama ima nekakav "chip" koji nam stalno koči razumno promišljanje o temi nacionalizma. Već sam jednom objasnio da postoji više vrsta nacionalizama. Ovi naši etno-nacionalizmi se u svjetskim politološkim udžbenicima svrstavaju u grupu ekspanzionističkih nacionalizama, dok ovaj koji ja favoriziram - državotvorni bosanski nacionalizam spada po definiciji u liberalne nacionalizme. Naši ljudi u pravilu ne poznaju ovu krucijalnu razliku i sve trpaju u jedan koš (kao sve je to isto i ništa ne valja). Samo da se razumije, ova dva tipa nacionalizma nemaju ništa zajedničko, jer se u principu ekspanzionistički nacionalizam temelji na teritorijalnom osvajanju, potčinjavanju i ugnjetavanju drugih etničkih grupa, dok liberalni nacionalizam u stvari teži stvaranju nacionalne države u smislu nacije državljanstva unutar koje su sva individualna i grupna prava zagarantovana i ničim dovedena u pitanje. Ovaj tip nacionalizma je jedini moguć i prihvatljiv u multi-etničkim državama kao što su USA, Švicarska,... i naša Bosna i Hercegovina

Oprostite, cim sam pocela razmisljati o ovome, odmah me huja uhvatila (zbog etnicki zadojene stoke) pa sam mozda emocionalno argumentirala ali valjda ste shvatili sta hocu reci.
:thumbup: Samo naprijed i no sikiriki...
krivorijek

Post by krivorijek »

Soul_Sista wrote:What if God was one of us? Just a stranger on the bus Trying to make his way home
Ma bus ti je pravo vozilo bogova (dobro si ti to upratio-la :D ), evo, prosetaj okolo pa pitaj svestena lica nasih mnogobrojnih konfesija, ima da te obaspu paznjom i obraduju razumijevanjem: dizelas ili benzinac?
Soul_Sista wrote:Ma ne ide ona nigdje, stoji i ceka da joj se djeca vrate. :)
Busom? :D
popajic

#18 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

@tempora
Ah, Neven Andjelic :oops: analiticki dinosaur. :zoka: Izvinjavam se, ali me interesuje kada je ovaj tekst pisan? Jer mi se cini da je tekst vec odavno zastario, sobzirom da u BiH postoji samo par opstina sa vise od 10% drugih "etnickih" skupina :s Zatim je Andjelic izostavio jednu kljucnu stvar u "identitetu, naciji i zajednici" a to je genocidna tvorevina RS-a kao osnovni montor i pokretac problematike kojom se bavi, a koju u sirokom luku, cini mi se zaobilazi? :?:
Pa vidis i o tome se,izmedju ostalog,radi.Cesto se vise gleda ko je i kada nesto napisao nego da li je to istina.Neven ovdje uopste nije bitan.Bitna je nasa stvarnost u kojoj precesto zabijamo glavu u pijesak.Jer smo izdresirani da tako radimo,a i lakse je...a bogami i opste prihvacenije.
Jeste,postoji,RS.Vecina bi nas da zazmiri i da se ponovo probudi u Republici Bosni i Hercegovini.To ne ide.I sta sad?
Kao odmazdu na nevidjenu nacionalisticku agresiju i sve ostale vjersko-shovinisticke manipulacije - moramo li i sami takvi postati ? Ili vec pomalo postajemo,a i ne primijetimo.A to je opasnije od postojanje RS-a.
Hocemo li kapitulirati pred mrakom,jer smo se ulijenili,jer smo zaboravili da drzavu cine gradjani koji imaju sredstva da uticu na razvoj drzave,ali ne znaju da ih koriste.Sto nam se vise spominje Dodik,vise se zbijamo u "svoje" redove.I tako u krug.
Valjda ipak nismo toliko na sve oguglali da nas nije briga sta ce biti i sa drzavom,a i s nama u njoj ?!
Soul_Sista

#19 Re:

Post by Soul_Sista »

krivorijek wrote:
Soul_Sista wrote:What if God was one of us? Just a stranger on the bus Trying to make his way home
Ma bus ti je pravo vozilo bogova (dobro si ti to upratio-la :D ), evo, prosetaj okolo pa pitaj svestena lica nasih mnogobrojnih konfesija, ima da te obaspu paznjom i obraduju razumijevanjem: dizelas ili benzinac?
Hoces mi malo pojasniti ovaj svoj odgovor??

Inace, preporucujem vozom...jeftnije i ljubaznije prema okolistu, prirodi i zraku kojeg kojeg svi udisemo.
klif

#20 Re: Kojim putem ide BiH

Post by klif »

...
Šandor

#21 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Šandor »

Ovaj tekst me podsjeća na sinoćnju izjavu Mostarca Veselina Gatala pred TV kamerama. Bio je gost na FTV kod Vedrane Seksan (ne znam kako se zove emisija :? ). Čovjek mrtav hladan izvali da u Sarajevu niko ne smije javno iznijeti drukčije mišljenje.

Prije nekoliko mjeseci, Dušan Šehovac, sa Ilidže, vojnik Vojske RS-a koji je ostao na Ilidži nakon reintegracije (nije nikad odlazio), pred TV kamerama reče da mu smeta ulica Srebreničkih Žrtava u Sarajevu i da se zbog nje osjeća ugroženo. :-)

Nakon svih ovih godina, prilično sam siguran da su Dušan Šehovac i Neven Anđelić na istoj "frekvenciji". A ni Nevenu ovo nije prva kolumna.

Uostalom, u ovoj kolumni se nalazi i ona famozna: "Druga varijanta je djelimično suzbijanje etničke identifikacije kod svih grupa, pažljiviji odnos prema prošlosti te razvijanje razumijevanja izvjesnih različitosti koje postoje kod drugih, bez insistiranja na istovremenom reciprocitetnom uzvraćanju. Dugoročno gledano, pod takvim okolnostima, bilo bi moguće izgraditi snažniji nacionalni identitet Bosne i Hercegovine."

Ljudi koji su u stanju napisati ovo nisu iskreni prema sebi. O drugima da ne govorim. Ljudi kao Neven Anđelić relativizovali bi prošlost i kad bi Bošnjaci nosili žute trake u Sarajevu. :kravata:
krivorijek

Post by krivorijek »

Soul_Sista wrote:
krivorijek wrote:
Hoces mi malo pojasniti ovaj svoj odgovor??

Inace, preporucujem vozom...jeftnije i ljubaznije prema okolistu, prirodi i zraku kojeg kojeg svi udisemo.
Hocu, objasnicu ti.

Vidis, ova prva ideja (What if God was one of us? Just a stranger on the bus...) je meni totalno super, jer se u biti poklapa sa mojim shvatanjem i predstavama o pravim vrijednostima (a u stvari mjesavini puke skromnosti i metafizicke lamentacije) koje (bih volio da) propagiraju svijetske religije (iako nisam religiozan!!!), kao, sta bi to bilo toliko cudno (onda davno, da je bilo autobusa, itd.) vidjeti npr. Isusa (iako on nije bio Bog) u autobusu, a ne u privatnom avionu (kao npr. pop-star Madonu, koja je izabrala umjetnicko ime po, 'od milja' tako nazvanoj, njegovoj mami), odnosno, zar jedan takav covjek ne bi bio potpuno imun na bilo kakav statusni simbol (magarac, bus ili private jet, isto je to njemu) koji su raznorazni 'prominentni ljudi' uspjeli napraviti uz svekoliku potporu medija potrosackom mentalitetu od obicnih prevoznih sredstava!?

Obican tip u autobusu? Pa naravno! Danas bi prosao neopazen, ne bi ga uhvatila ni jedna kamera.

Benzinac ili dizelas? To samo znaci ponovno odvlacenje paznje u pogresnom pravcu. Ali time se bave, svjesno ili nesvjesno, mnogi 'duhovnici'. Vide bus, ali ne i one koji sjede u njemu.

Reci mi kako ti razumijes ovo 'What if God was one of us? Just a stranger on the bus...' i zasto :D

Tvoj Bicikl
signature

#23 Re: Kojim putem ide BiH

Post by signature »

kojm putem?

od izvora dva putica vode,pa bome kao i dosad pola tamo,pola tamo a ovo sto ostane to je ono najbolje.
Soul_Sista

#24 Re:

Post by Soul_Sista »

Hocu, objasnicu ti.

Vidis, ova prva ideja (What if God was one of us? Just a stranger on the bus...) je meni totalno super, jer se u biti poklapa sa mojim shvatanjem i predstavama o pravim vrijednostima (a u stvari mjesavini puke skromnosti i metafizicke lamentacije) koje (bih volio da) propagiraju svijetske religije (iako nisam religiozan!!!), kao, sta bi to bilo toliko cudno (onda davno, da je bilo autobusa, itd.) vidjeti npr. Isusa (iako on nije bio Bog) u autobusu, a ne u privatnom avionu (kao npr. pop-star Madonu, koja je izabrala umjetnicko ime po, 'od milja' tako nazvanoj, njegovoj mami), odnosno, zar jedan takav covjek ne bi bio potpuno imun na bilo kakav statusni simbol (magarac, bus ili private jet, isto je to njemu) koji su raznorazni 'prominentni ljudi' uspjeli napraviti uz svekoliku potporu medija potrosackom mentalitetu od obicnih prevoznih sredstava!?

Obican tip u autobusu? Pa naravno! Danas bi prosao neopazen, ne bi ga uhvatila ni jedna kamera.

Benzinac ili dizelas? To samo znaci ponovno odvlacenje paznje u pogresnom pravcu. Ali time se bave, svjesno ili nesvjesno, mnogi 'duhovnici'. Vide bus, ali ne i one koji sjede u njemu.

Reci mi kako ti razumijes ovo 'What if God was one of us? Just a stranger on the bus...' i zasto :D

Tvoj Bicikl
Citat iz pjesme "One of Us" (Joan Osborne) me inace uvijek asocirao na: usamljenost, udaljenost, tugu...asocirao me na to da je njemu, Bogu, puno bolje i da je sretniji nego mi, otudjeni strangeri, koji sjedimo u busu na putu kuci.

Inace, tvoj post me podjesti na jednu blisku osobu koju sam sasvim slucajno upoznala. Hvala ti za to! :(

Tvoj Voz!
:D
popajic

#25 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

Postao/la signature dana 05/05/2008 19:21
kojm putem?

od izvora dva putica vode,pa bome kao i dosad pola tamo,pola tamo a ovo sto ostane to je ono najbolje.
Na razne nacine se ovo moze shvatiti.
Koji je po tebi ovaj treci putic ? Mislim,ovo sto ostane.Gdje ostane? Po cemu je to najbolje?
Post Reply