Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post Reply

Vase politicko odredjeljenje?

Ljevica
70
80%
Desnica
17
20%

Total votes: 87

BiH-x

#51 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by BiH-x »

letacina wrote:SDA je prije i za vrijeme rata bila klerikalna konzervativna stranka.
Tacno...Mislim da SDA i danas nije nacionalisticka stranka koliko je klerikalna...
NightSkyWalker

#52 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

BiH-x wrote:
letacina wrote:SDA je prije i za vrijeme rata bila klerikalna konzervativna stranka.
Tacno...Mislim da SDA i danas nije nacionalisticka stranka koliko je klerikalna...
Nema nista lose u tome ako je stranka klerikalna. Ako clanstvo te stranke ide u dzamiju, nema tu problema.
letacina

#53 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

Komrad wrote:
letacina wrote:

Tihić je zasigurno uradio lavovski posao u modernizaciji stranke i njenom profiliranju u proevropsku umjerenu stranku desnog centra i tu mu treba skinuti kapu. No, dok god ta stranka bude obilovala osobama niskog obrazovnog nivoa i raznim nesposobnjakovićima i ne bude ponudila neke kvalitetnije, pismenije i sposobnije ljude, od nje se ne mogu očekivati neke značajniji rezultati.
ja mu kao SDPovac i antiSDAovac cestitam na tome jer se lik bori kao lav u svojoj stranci
kao Bosnjak smatram da nam je potrebna ta stranka ali da tezi vise centru nego desnici
Ali kao i kod ostalih stranaka velika je razlika u djelovanju vrha stranke i lokalnih mocnika
Posebno kad uzmeš u obzir da je u startu bio osujećen kao klempo, ružan, nesposobnjaković, a valjalo se obračunati sa likovima poput Čengića, Latića i ostalih bez ikakve medijske podrške. Ako se držimo definicije politike "kao umijeću mogućeg" mislim da je Tihić naš najbolji političar, jer ako pogledaš taj čovjek je uvijek na ovaj ili onaj način postizao svoje realne ciljeve.

Iako nisam pobornik takvih političkih ideja, svakom narodu je potrebna kvalitetna desnica, a politički centar kojeg je i teško definisati nije daleko o umjerene desnice.
letacina

#54 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

BiH-x wrote:

Mislim da to ne stoji. SDA pod Tihićem odavno nije ni nacionalistička ni klerikalna, nego umjerena konzervativna bošnjačka stranka.
Ridjobrki

#55 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Ridjobrki »

Dobro rečeno, a nije toliko bila nacionalna ni zato jer nacionalni identitet Bošnjaka i nije tako bio jasno definiran i jako bitno: nije kao kod Srba i Hrvata crpio smisao iz šovinizma. To je bio reaktivni nacionalizam naroda koji nije znao šta je ali je skontao šta nije a hvatao se za tu klerikalnu komponentu kao jedino s čim se jasno i nepogrešivo mogao identificirati.
NightSkyWalker

#56 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Kada sam u drustvu nacionalista postanem zadrti komunjara. Kada sam u drustvu komunjara postanem nacionalista. Jednostavno ne podnosim pretjerivanje ni u jednom smijeru. A kad sam sam sa sobom, mislim da sam desni centar.
letacina

#57 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

cyprus wrote:
letacina wrote:Ne bih se baš složio. Evidentno je da je u balkanskim okvirima desnica uglavnom nacionalistička, ali ako pogledamo recimo njemačku demokršćansku uniju ili britanske konzervativce, te stranke se ne mogu nazvati nacionalističkim.
Jasno je meni da u uređenim državama desnica uglavnom označava konzervativne snage koje u takvim sistemima i nemaju neke potrebe za jačanjem nacionalizma... Ali, kada bi se desili neki značajniji belaji tamo, nisam siguran da bi spomenute stranke ostale baš operisane od nacionalizma...

Ne bi sasvim sigurno, ali desnica u samom svom nukleusu ima očuvanje tradicionalnih, a može se reći i nacionalnih vrijednosti. Ali ne treba vjerovati ni da bi ljevice u slučaju kriznih situacija ostale operisane od nacionalizma, samo što se taj nacionalizam drugačije manifestuje. Inače, ja čvrsto vjerujem da je nacionalizam prirodna čovjekova svijest, ali taj je pojam danas potpuno demoniziran.
BiH-x

#58 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by BiH-x »

Ridjobrki wrote:Dobro rečeno, a nije toliko bila nacionalna ni zato jer nacionalni identitet Bošnjaka i nije tako bio jasno definiran i jako bitno: nije kao kod Srba i Hrvata crpio smisao iz šovinizma. To je bio reaktivni nacionalizam naroda koji nije znao šta je ali je skontao šta nije a hvatao se za tu klerikalnu komponentu kao jedino s čim se jasno i nepogrešivo mogao identificirati.
:kravata:
dale cooper

#59 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by dale cooper »

Krajnja ljevica.
letacina

#60 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

Ridjobrki wrote:Dobro rečeno, a nije toliko bila nacionalna ni zato jer nacionalni identitet Bošnjaka i nije tako bio jasno definiran i jako bitno: nije kao kod Srba i Hrvata crpio smisao iz šovinizma. To je bio reaktivni nacionalizam naroda koji nije znao šta je ali je skontao šta nije a hvatao se za tu klerikalnu komponentu kao jedino s čim se jasno i nepogrešivo mogao identificirati.

Tačno. Početkom devedestih u bošnjačkom pokretu su postojale dvije struje: nacionalna na čelu sa Adilom Zulfikarpašićem koji je bio naklonjeniji liberalnim vrijednostima, i ona vjerska na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Pobijedila je naravno ona druga. Tek nakon što su završili sa vjerskim osvješćivanjem Bošnjaka, shvatili su da je potrebno započeti proces buđenja i nacionalne svijesti kod muslimana. Nažalost taj proces ni danas nije završen, pa mnogi nisu načisto jesu li oni Bosanci, Bošnjaci, muslimani ili kako je moguće da to sve odjednom svudu.
cyprus

#61 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

letacina wrote:Ne bi sasvim sigurno, ali desnica u samom svom nukleusu ima očuvanje tradicionalnih, a može se reći i nacionalnih vrijednosti. Ali ne treba vjerovati ni da bi ljevice u slučaju kriznih situacija ostale operisane od nacionalizma, samo što se taj nacionalizam drugačije manifestuje. Inače, ja čvrsto vjerujem da je nacionalizam prirodna čovjekova svijest, ali taj je pojam danas potpuno demoniziran.
Nacionalizam je demoniziran zato što se u hajmo reći 95% javlja u pratnji šovinizma, negdje više negdje manje... ipak, slažem se da je svim narodima, a pogotovo državama potrebna određena doza nacionalizma, međutim ispoljavanje nacionalizma u velikom broju slučajeva se javlja u dozama većim od poželjne...
letacina

#62 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

cyprus wrote:
letacina wrote:Ne bi sasvim sigurno, ali desnica u samom svom nukleusu ima očuvanje tradicionalnih, a može se reći i nacionalnih vrijednosti. Ali ne treba vjerovati ni da bi ljevice u slučaju kriznih situacija ostale operisane od nacionalizma, samo što se taj nacionalizam drugačije manifestuje. Inače, ja čvrsto vjerujem da je nacionalizam prirodna čovjekova svijest, ali taj je pojam danas potpuno demoniziran.
Nacionalizam je demoniziran zato što se u hajmo reći 95% javlja u pratnji šovinizma, negdje više negdje manje... ipak, slažem se da je svim narodima, a pogotovo državama potrebna određena doza nacionalizma, međutim ispoljavanje nacionalizma u velikom broju slučajeva se javlja u dozama većim od poželjne...
Nacionalizam je normalan i urođen u smislu da svoje po prirodi stvari volimo više nego tuđe, počevši od sebe samih, preko porodice, ulice, grada, pa na kraju i do države i nacije. Primjer nacionalizma je po meni i sva ova euforija oko Edina Džeke zbog kojeg se mi osjećamo ponosno, vrijednijim, značajnijim, iako ličnimo nemamo ništa sa njegovim uspjehom, ali ga na određen način doživljavamo i kao svoj jer je Džeko "naš". I to je sasvim normalno stanje svijesti, jer kada čovjek ne bi imao s čim da se identifikuje život bi mu bio očajan. Nacionalizam je zdrav sve do one mjere dok ne preraste u šovinizam, a to je kad pomislimo da imamo pravo nad nekim gospodariti samo zato što pripadamo određenoj nacionalnoj grupi. Primjere mislim da ne treba navoditi.
Been

#63 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Been »

dale cooper wrote:Krajnja ljevica.
x

:thumbup:

Ekstremna ljevica, a nije anarhizam :D :D
NightSkyWalker

#64 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Been wrote:
x

= Totalitarizam.
Been

#65 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Been »

NightSkyWalker wrote:
Been wrote:
x

= Totalitarizam.
= Komunizam

I time se neizmjerno ponosim :D
NightSkyWalker

#66 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Been wrote: = Komunizam

Pa znas ono, cega se pametan stidi...
Been

#67 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Been »

NightSkyWalker wrote:

Budala se ponosi...

Bolje biti budala s principom, nego ljigavac koji mijenja političke dresove zavisno od dnevno bioprognoze ! :)
NightSkyWalker

#68 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Been wrote:
NightSkyWalker wrote:

Budala se ponosi...

Bolje biti budala s principom, nego ljigavac koji mijenja političke dresove zavisno od dnevno bioprognoze ! :)
:roll:
cyprus

#69 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

Ne odnosi se na tebe Been, ali ja nisam pristalica ni budala sa principom... i mnogi nacionalisti i šovinisti su takvi jer se drže nekakvih principa :oops:
Been

#70 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Been »

cyprus wrote:Ne odnosi se na tebe Been, ali ja nisam pristalica ni budala sa principom... i mnogi nacionalisti i šovinisti su takvi jer se drže nekakvih principa :oops:
Ali su bolji od političkih prostitutki ?
cyprus

#71 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

Been wrote:
cyprus wrote:Ne odnosi se na tebe Been, ali ja nisam pristalica ni budala sa principom... i mnogi nacionalisti i šovinisti su takvi jer se drže nekakvih principa :oops:
Ali su bolji od političkih prostitutki ?
Moje mišljenje da nisu... Imati pogrešan princip za mene je gore nego nemati princip...
IHAVEDREAM

#72 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by IHAVEDREAM »

Apolitican humanista. :sad: .......(Bolje receno "Utopista") :sad: ........Gubitnik, kako god okrenes....... :lol:
veliki_fabio

#73 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by veliki_fabio »

ovakva podjela u politickom spektrumu je prevazidjena prije bar 20 godina i to u "starim" demokratskim zemljama americi i velikoj britaniji i to otprilike sa slomom sovjetskog saveza jacanjem fenomena globalizacije, pa i ranije. kod nas je takva podjela zadnji put postojala izmedju 2 svjetska rata.

recimo jedan od prominentinijh desnicara u americi pat buchanan jos je prije 20 godina izjavijo da su demokrate i republikanci postali jedni drugima kopija. pa se tako buchanan koji je za podizanje zida na granici izmedju usa i meksika po pitanju globalizma vise slaze sa istaknutim ljevicarom raphom naderom nego sa zvanicnom republikanskom politikom.

pa kennedy koji je vazio za ljutog ljevicara po americkim standardima je zapoceo rat u vijetnamu. laburisti u engleskoj postali su stranka korporacija i intervencionizma jednako kao torijevci. prosto, ovo se moze nazvati post-ideoloskim razdobljem gdje takve vrste kvalifikacija vec odavno spadaju u istoriju.

u nasim nazadnim fakultetima politickih nauka mozda se ovo uci u prvoj godini pa se poluobrazovanom svijetu cini kao relevantna tema ali to prosto vise govori o tome koliko kaskamo za vremenom. svijetom vlada kapital a politka i stranke su samo pokrice za vlast korporacija i mazanje ociju glasacima da kao fol na nesta mogu da uticu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#74 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by JoseMujica »

lijevo...socijal anarhista
dale cooper

#75 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by dale cooper »

Been wrote:
x

= Totalitarizam.

= Komunizam

Pod krajnjom ljevicom više sam mislio na ljevičarski liberalizam odnosno absolutni liberalizam koji istina ima
i nekih dodirnih tačaka sa komunizmom (ali ne sve)
Post Reply