Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post Reply

Vase politicko odredjeljenje?

Ljevica
70
80%
Desnica
17
20%

Total votes: 87

letacina

#201 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:
letacina wrote:
elSaik wrote:Tužno. Jako tužno. :(

Ovo ja zovem argumentovanom raspravom :mrgreen:
Pa šta se ima argumentovati s tobom kad izjavljuješ ko yebe ženu koja živi od 300 makara što sebi ne nađe bolje?

Ja ti kažem da je kapitalizam baziran na tome da onaj ko ima kapital istrebljuje radnika dajući njemu ono minimalno a sebi ubire sav profit iako sam sa proizvodnjom nema veze. Kapitalizam je onaj sistem u kojem caruju banke koje države uvaljuju u dubiozu, a potom su građani ti koji kroz povećanje poreza vade stvari iz govana, ni krivi ni dužni. Kapitalizam je taj sistem zbog kojeg ljudi u Indiji rade za 2 dolara mjesečno da bi guzonja u Americi mogao hladiti muda na svojoj novoj jahti. Kapitalizam je taj koji je doveo do toga da više para dobija onaj koji kaže "vidi tamo u čošku ima posla da se uradi" od onog koji zaista ode i uradi taj posao. Kapitalizam je taj koji je omogućio da je raspon u prihodima između petine svjetskog stanovništva koja se nalazi u vrhu po primanjima i petine na dnu 30:1 u 1960-toj., 60:1 u 1990-toj i 74:1 u 1999.-toj. Krajem 90-tih godina 20. stoljeća, 200 najbogatijih ljudi svijeta udvostručili su vrijednost svoje imovine za svega nekoliko godina.

Ali ti ćeš naravno svu svoju argumentaciju sročiti u prostu "ko ih yebe, što se nisu snašli."

Bjež' ba, produktivnije mi je sat vremena u zid gledati nego s tobom "argumentirano diskutovati."

Navodiš mi primjer imaginarne žene s margine društva i šta ja trebam reći?
Nije ni meni ništa palo s neba, nego se snalazim u životu kako znam i pritom ne vrištim na sistem i državu jer oni meni kao nešto uskraćuju. A uskraćuju mi mnogo toga, posebno ova država, ali treba ostvariti najviše u okviru mogućeg. Pa evo, kad je tek tako lako biti kapitalist, zašto ti ne stigneš do toga nivoa, pokreneš firmu zaposliš radnike pa počne sebi prisvajati višak vrijednosti. Ili pak nisi sposoban za to. Problem vas radikalnih ljevičara je što ste stalno u sukobu s činjenicama i pritom se ponašate kao da je privrednicima bogatstvo palo s neba. Da bi neko ostvario neki privredni poduhvat mora biti izuzetno sposoban i nadljudski vrijedan, a to su samo rijetki u stanju. A za to i postoji država kao mehanizam koji treba zaštiti radnike i osigurati im sva prava.
Kapitalizam izrabljuje nerazvijeni svijet i koristi jeftinu radnu snagu, ali da nije stranih kompanije koje ulažu kapital ti ljudi ne bi radili za 2 dolara, nego ne bi radili uopšte.

Naravno, ja i ne sumnjam da se tebi život svodi na buljenje u zid ;-). I zašto bi ti onda imao jednaka primanja kao neko ko je sposoban i vrijedan?
letacina

#202 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

tulio wrote:
elSaik wrote:Pa šta se ima argumentovati s tobom kad izjavljuješ ko yebe ženu koja živi od 300 makara što sebi ne nađe bolje?
Što bi čovjek trebao reći? Navodiš neku imaginarnu ženu sa 300 KM primanja pokušavajući u raspravu uvući patetiku. Ta vrsta podvale se naziva i "argument iz sažaljenja" (klik: argumentum ad misericordiam) i potpuno je logički pogrešan. Ne navodiš ni uzroke takvog stanja nego prezentiraš to kao nešto se je posljedica kapitalizma i to u BiH. Apsurdno.

Druga stvar. Po čemu to kapitalist "izrabljuje radnika jer nema veze sa proizvodnjom"? Nego tko ima veza sa proizvodnjom, ako ne vlasnik koji je pokrenuo proizvodnju? Ako radnik ne treba toga vlasnika, neka sam pokrene proizvodnju, neka se svi radnici skupe i neka otvore tvrtku. A ne ovako, čovjek sve pokrene, zaposli ljude, i onda još on zli kapitalist. Smiješno.

Jest da je vlasnik firme taj koji je često i njen osnivač, koja je uglavnom njegova ideja, koji plasira proizvode na tržišta, zapošljava radnike, donosi najvažnije odluke za poslovanje svoje firme, ali ne, proizvodnja nema veze s njim nego s onim koji zavrće šarafe :-)
Last edited by letacina on 29/01/2011 19:57, edited 1 time in total.
nihoniho

#203 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nihoniho »

po meni , lijeva orjentacija, bar u ovom uobicajenom nacinu podjele, je pitanje dobrog ukusa i dobrog odgoja.
ko civiliziran moze insistirati na sistemu vrijednosti desnice!?
naravno , ne mislim na i8zjednacavanje ljevice sa komunizmom i tupave tvrdnja da su neke napredne drzave, u stvari, komunisticke......
medvjed23

#204 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by medvjed23 »

Mjesanac wrote:Pade mi napamet da napravim ovu temu jer nisam nigdje na forumu vidio da se raspravljalo o ovoj temi. Da ja ne bi subjektivno ista pisao nasao sam ovo na jednom forumu

Na razini nekih političkih pitanja/vrijednosti to pojednostavljeno i zapravo potpuno nerealno izgleda ovako:
* Jednakost primanja (ljevica) nasuprot jednakost mogućnosti (desnica)
centar
Mjesanac wrote: * Preraspodjela bogatstva i dohotka (ljevica) nasuprot prihvaćanja nejednakosti kao rezultata slobodnog tržišta (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Intervencionisitička ekonomske politika (ljevica) nasuprot laissez-faire politici (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Podrška širokom odabiru stila života (ljevica) nasuprot podršci tradicionalnim vrijednostima (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote:* Osobna filozofija i liberalni spiritualizam (ljevica) nasuprot tradicionalnog religijskog morala (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Globalizam (ljevica) nasuprot ekonomske autonomije (desnica)
centar
Mjesanac wrote:* Antiklerikalizam (ljevica) nasuprot klerikalizma (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Vanjskopolitički neintervencionizam (ljevica) nasuprot intervencionizma u inozemstvu radi zaštite nacionalnih interesa (desnica)
centar
Mjesanac wrote: * Vanjskopolitički multilaterizam i suradnja (ljevica) nasuprot izolacionizma i unilateralizma (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Pacifizam (ljevica) nasuprot militarizma (desnica)
desni centar
Mjesanac wrote: * Poštena trgovina odnosno regulacija trgovine u ime socijalne pravde (ljevica) nasuprot slobodne trgovine bez regulacije (desnica)
lijevo
Mjesanac wrote: * Multikulturalizam i raznolikost (ljevica) nasuprot asimilacije u većinu i nacionalizma (desnica)
centar

Mjesanac wrote:Sta za Vas predstavlja ljevica, a sta desnica?
desno-fašizam
lijevo-komunizam :skoljka:
tulio

#205 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

nihoniho wrote:po meni , lijeva orjentacija, bar u ovom uobicajenom nacinu podjele, je pitanje dobrog ukusa i dobrog odgoja. ko civiliziran moze insistirati na sistemu vrijednosti desnice!?
Ne postoje vrijednosti ljevice i desnice. Zato nisam ni glasovao na glupavu dualističku
podjelu u anketi. Suma vrijednosti čini čovjekovo političko opredjeljenje, a te vrijednosti
netko može okarakterizirati kao lijeve, netko kao desne.

Primjer: Ja sam za to da se pomogne čovjeku ako je u ekonomskim problemima. Ali, na koji način?
Ja nisam za to da država nasilno uzme svima i dadne tom čovjeku, tako da se svi mi osjećamo kao neki
humanitarci. Ja sam za to da čovjek dobrovoljno, počevši od sebe, pomogne ako može. Pa da se lijepo
vidi tko će pomoći, a tko neće.
nihoniho

#206 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nihoniho »

medvjed23 wrote: desno-fašizam
i8nteresantno je koliko je slicnosti u prakticnom funkcionisanju drzave izmedju fasizma i komunizma. krajnja ljevica i krajnja desnica se ispreplicu definitivno .
nihoniho

#207 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nihoniho »

tulio wrote:
Primjer: Ja sam za to da se pomogne čovjeku ako je u ekonomskim problemima. Ali, na koji način?
Ja nisam za to da država nasilno uzme svima i dadne tom čovjeku, tako da se svi mi osjećamo kao neki
humanitarci.
Ja sam za to da čovjek dobrovoljno, počevši od sebe, pomogne ako može. Pa da se lijepo
e to ti je, u tradicionalnoj podjeli politicke orjentacije, nesto desnije.
letacina

#208 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

tulio wrote:
nihoniho wrote:po meni , lijeva orjentacija, bar u ovom uobicajenom nacinu podjele, je pitanje dobrog ukusa i dobrog odgoja. ko civiliziran moze insistirati na sistemu vrijednosti desnice!?
Ne postoje vrijednosti ljevice i desnice. Zato nisam ni glasovao na glupavu dualističku
podjelu u anketi. Suma vrijednosti čini čovjekovo političko opredjeljenje, a te vrijednosti
netko može okarakterizirati kao lijeve, netko kao desne.

humanitarci. Ja sam za to da čovjek dobrovoljno, počevši od sebe, pomogne ako može. Pa da se lijepo

Tvoji stavovi se poklapaju s političkim konzervativizmom.
tulio

#209 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

nihoniho wrote:e to ti je, u tradicionalnoj podjeli politicke orjentacije, nesto desnije.
U redu, ali to ne znači da nemam nekih "lijevih" vrijednosti.
Dakle, takva štura podjela na lijeve i desne je glupa.
Corto Maltese

#210 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Corto Maltese »

nihoniho wrote:
medvjed23 wrote: desno-fašizam
i8nteresantno je koliko je slicnosti u prakticnom funkcionisanju drzave izmedju fasizma i komunizma. krajnja ljevica i krajnja desnica se ispreplicu definitivno .
Ništa čudno. Lijevo od lijevog je desno.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#211 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by -LIBERO- »

tulio wrote:
nihoniho wrote:e to ti je, u tradicionalnoj podjeli politicke orjentacije, nesto desnije.
Naravno,ali si onda neki lijevi centar,ili recimo samo centar.

Jer socijalizam i sve slicne ideologije ocito drugasije pokusavaju razmisljati o toj pomenutoj tematici ;-)
elSaik

#212 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

tulio wrote:
elSaik wrote:Pa šta se ima argumentovati s tobom kad izjavljuješ ko yebe ženu koja živi od 300 makara što sebi ne nađe bolje?
Što bi čovjek trebao reći? Navodiš neku imaginarnu ženu sa 300 KM primanja pokušavajući u raspravu uvući patetiku. Ta vrsta podvale se naziva i "argument iz sažaljenja" (klik: argumentum ad misericordiam) i potpuno je logički pogrešan. Ne navodiš ni uzroke takvog stanja nego prezentiraš to kao nešto se je posljedica kapitalizma i to u BiH. Apsurdno.

Druga stvar. Po čemu to kapitalist "izrabljuje radnika jer nema veze sa proizvodnjom"? Nego tko ima veza sa proizvodnjom, ako ne vlasnik koji je pokrenuo proizvodnju? Ako radnik ne treba toga vlasnika, neka sam pokrene proizvodnju, neka se svi radnici skupe i neka otvore tvrtku. A ne ovako, čovjek sve pokrene, zaposli ljude, i onda još on zli kapitalist. Smiješno.
Nisam ja "uveo ženu" u raspravu nego on. Citirao sam tekst koji se odnosi na dug države koji ćemo mi svi da otplaćujemo, a to je bio odgovor na tvoju tvrdnju da ti nisi zadužen što nije tačno. Čim je država zadužena, svi smo zaduženi, jer smo mi država.

Žena je uvedena na način da je letačina napisao "ko joj je kriv što je uzela kredit?" Pa kriv joj je onaj koji joj plaća mjesečno 300 maraka, a potrošačka korpa preko 1400. Kriva je država koja ne štiti te ljude.

Vi ste ti koji tvrdite da je svako od nas kovač svoje sreće što je apsurd. Prema vašoj priči je dovoljno da je neko vrijedan i da radi puno radno vrijeme i imat će dovoljno. Hoće qrac imati. Postoje ljudi, rade od jutra do mraka i opet je upitno hoće li imati za hljeba. I sad ja levat što zagovaram uređenje u kojem će takvi moći normalno živjeti, a vi ste kao realni jer vas zaboli neka stvar šta će s tim ljudima biti. Vi ste ti koji brane sistem koji je omogućio bankama da naplaćuju ogromne kamate, pravdajući to činjenicom da niko nije prisiljen uzeti kredit. Za mene je to lihvarenje, vama predstavlja sasvim normalnu pojavu. Vi ste ti koji brane poslodavce koji znajući da radnik može samo birati između toga da radi za bijedne pare ili da ne radi nikako, što je letačini sasvim normalno i opravdano, te iste radnike iskorištavaju maksimalno.

Ako neko radi u firmi za novac od kojeg ne može živjeti, a istovremeno vlasnik te firme ima milione i milijarde, to je za mene izrabljivanje. Vi to možete zvati kako hoćete, ali to je moj naziv. Svako ko radi puno radno vrijeme mora moći živjeti od svog rada i država je dužna da mu to obezbijedi, a ne da su nam ljudi u punom radnom odnosu socijalni slučajevi.
Last edited by elSaik on 29/01/2011 20:43, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#213 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Corto Maltese »

tulio wrote:
Štura podjela na lijeve i desne je oduvijek bila glupa, samim tim što je jednodimenzionalna. Politika je, u najmanju ruku, dvodimenzionalna. Ovdje su neko od mogućih pogleda na tu dvodimenzionalnost: http://en.wikipedia.org/wiki/Political_compass
http://en.wikipedia.org/wiki/Political_spectrum
tulio

#214 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

elSaik wrote:Nisam ja "uveo ženu" u raspravu nego on. Citirao sam tekst koji se odnosi na dug države koji ćemo mi svi da otplaćujemo, a to je bio odgovor na tvoju tvrdnju da ti nisi zadužen što nije tačno. Čim je država zadužena, svi smo zaduženi, jer smo mi država.

Žena je uvedena na način da je letačina napisao "ko joj je kriv što je uzela kredit?" Pa kriv joj je onaj koji joj plaća mjesečno 300 maraka, a potrošačka korpa preko 1400. Kriva je država koja ne štiti te ljude.

Vi ste ti koji tvrdite da je svako od nas kovač svoje sreće što je apsurd. Prema vašoj priči je dovoljno da je neko vrijedan i da radi puno radno vrijeme i imat će dovoljno. Hoće qrac imati. Postoje ljudi, rade od jutra do mraka i opet je upitno hoće li imati za hljeba. I sad ja levat što zagovaram uređenje u kojem će takvi moći normalno živjeti, a vi ste kao realni jer vas zaboli neka stvar šta će s tim ljudima biti. Vi ste ti koji brane sistem koji je omogućio bankama da naplaćuju ogromne kamate, pravdajući to činjenicom da niko nije prisiljen uzeti kredit. Za mene je to lihvarenje, vama predstavlja sasvim normalnu pojavu. Vi ste ti koji brane poslodavce koji znajući da radnik može samo birati između toga da radi za bijedne pare ili da ne radi nikako, što je letačini sasvim normalno i opravdano, te iste radnike iskorištavaju maksimalno.

Ako neko radi u firmi za novac od kojeg ne može živjeti, a istovremeno vlasnik te firme ima milione i milijarde, to je za mene izrabljivanje. Vi to možete zvati kako hoćete, ali to je moj naziv. Svako ko radi puno radno vrijeme mora moći živjeti od svog rada i država je dužna da mu to obezbijedi, a ne da su nam ljudi u punom radnom odnosu socijalni slučajevi.
Ne, država nismo mi. Država je represivna politička institucija. Nažalost, pošto država ima silu,
vrlo lako nas primora da plaćamo njene dugove.

Onda govoriš da je ženi kriv poslodavac i država. Za državu se slažem, za poslodavca ne.
Ako je poslodavac tako loš, neka nađe drugoga ili neka osnuje sama tvrtku. Ako poslodavac
radi protuzakonito, zna se koje su mjere protiv toga. Problem loših poslodavaca izvire iz države, jer
država svojim zadiranjem u ekonomiju narušava tržište. U kapitalističkom tržištu, loš poslodavac je kažnjen.
Ne može spašavati loš poslodavac kao što je to bio slučaj kod posljedenje krize gdje su države utukle
milijarde u spašavanje privatnika. Takvo što je nedopustivo. Privatnih mora propasti ako loše radi, a
posao mora nastaviti zdrava tvrtka. Upravo mješanjem u tržište država stvara loše poslodavce.

Državne tvrtke poput BH Telekoma, Eroneta, Pošta ... ne bi smjele postojati!

Zar nije normalno da vlasnik tvrtke ima i profit od te tvrtke? Radnici se trebaju plaćati po tržišnoj vrijednosti,
ni više ni manje. Otvori tvrtku pa daji plaće radnicima kolike hoćeš ... pa da vidimo koliko ćeš poslovati. Uostalom,
tko brani tim radnicima da budu vlasnici? Što tebe sprječava da osnuješ tvrtku? Čak i u nakaradnoj državi
poput BiH možeš osnovati tvrtku relativno lako, ako zanemarimo birokratske patnje!

Država nije dužna nikome obezbijediti posao, a pogotovo ne dobro plaćen posao. Postoji nešto što se zove osobna
odgovornost, a država treba samo svoje šape maknuti sa zarade pojedinca!
Last edited by tulio on 29/01/2011 20:57, edited 2 times in total.
letacina

#215 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:
tulio wrote:

Nisam ja "uveo ženu" u raspravu nego on. Citirao sam tekst koji se odnosi na dug države koji ćemo mi svi da otplaćujemo, a to je bio odgovor na tvoju tvrdnju da ti nisi zadužen što nije tačno. Čim je država zadužena, svi smo zaduženi, jer smo mi država.

1. Tačno, građani plaćaju dug tako što im država kroz poreze uzima prave. Zato je meni potpuno nenormalno stanje u BiH da ti država koja nije mnogo zadužena uzme 60% od plate, a zauzvrat dobijaš šta?

2. Kriva je država koja ne štiti svoje radnike. "Taj koji joj plaća" treba da se drži zakona države, u suprotnom će krivično odgovarati. Tako to funkcioniše u uređenim državama.

3. Svako jeste kovač svoje sreće koja naravno zavisi i od datih okolnosti i kojima se nalazimo. Nije dovoljno da je neko vrijedan i da radi puno da bi ostvario nešto u životu, mora biti i sposoban. Ti ljudi koji rade od jutra do mraka a opet nemaju su nesposobni, a rade samo kako bi se prehranili jer nisu u stanju na drugačiji način doprijeti do kapitala. Bill Gates je Microsoft osnovao kao studen, nakon čega je napustio fakultet. Dakle, počeo je od nule, ali taj čovjek je genije koji je doprinjeo našoj civilizaciji i na osnovu prodaje svog proizvoda svog intelekta stekao milijarde. U nekoj socijalističkoj zemlji taj bi Bill Gates bio običan radnik koji bi imao primanja jednog rudara. Da li bi to bilo pošteno?

4. Nek se radnici udruže pa osnuju firmu. Sistem im daje mogućnost.
elSaik

#216 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

Znači, ljudi koji nisu geniji kao Bill Gates trebaju umirati od gladi? Ili svi trebamo biti kao Bill Gates, imati svoje firme, u kojima će raditi - ko, ako smo svi Bill Gates? Da bi društvo funkcionisalo neko mora biti čistačica, neko mora raditi kao smećar, neko mora prati prozore, neko mora biti konobar, neko mora biti zidar, moler, vodoinstalater... Ja ne kažem da ti ljudi svi moraju biti milioneri, ali od svoga posla moraju moći živjeti. A živjeti sa 300, 400, 500 maraka mjesečno ne mogu. I stvarno moraš biti jako bezobrazan da bi napisao ovo: Ti ljudi koji rade od jutra do mraka a opet nemaju su nesposobni.
tulio

#217 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

letacina wrote:Zato je meni potpuno nenormalno stanje u BiH da ti država koja nije mnogo zadužena uzme 60% od plate, a zauzvrat dobijaš šta?
I ne samo to. Pored što ti od bruto plaće oduzme 60%, također ti oduzme 17% na sve što kupiš, pa ti
na litri goriva uzme 60% cijene, pa ti onda na registraciji automobila uzme oko 40% ukupno plaćene svote itd.

Pa kome je to normalno? Evo da nešto ti za uzvrat dobiješ, nego ništa!

Neka se svi ljubitelji države zapitaju, koga bi radije da im upravlja osobnim novcem: Steve Jobsa i Warren Buffeta
ili Mustafu Mejezinovica i Zlatka Lagumdžiju! :lol:
tulio

#218 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

elSaik wrote:Znači, ljudi koji nisu geniji kao Bill Gates trebaju umirati od gladi?
Zašto bi umirali od gladi? Postoje razni poslovi.
Ali, nije normalno da imaju isto novca kao Bill Gates.
Svakome prema njegovim mogućnostima!

Nažalost, to danas nije tako.
Zato danas imaš gomilu nesposobnih državnih birokrata, koji imaju
veću plaću i od mene i od gomile sposobnih ljudi, a realno ništa ne znaju raditi,
niti bi takvi na tržištu rada opstali.

Pa što ti misliš da bi netko tko je vlasnik ozbiljne korporacije zaposlio
Kebu ili Bevandu da im upravljaju novcima?
nihoniho

#219 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nihoniho »

tulio wrote: Svakome prema njegovim mogućnostima!
onda bolesne, retardirane osobe treba zive u skladu sa svojim mogucnostima. odnosno da se pate!?
osobe koje nisu u stanju da finansiraju svoje obrazovanje , treba da zavrse kao smetljari iako su extra pametni!?
tulio

#220 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

nihoniho wrote:
tulio wrote: Svakome prema njegovim mogućnostima!
onda bolesne, retardirane osobe treba zive u skladu sa svojim mogucnostima. odnosno da se pate!?
osobe koje nisu u stanju da finansiraju svoje obrazovanje , treba da zavrse kao smetljari iako su extra pametni!?
O fizički i mentalno oštećenim osobama se oduvijek brinula obitelj, selo, društvo.
Govorimo o normalno sposobnim radnim osobama, ne banaliziraj.

Osobe koje nisu u stanju financirati svoje obrazovanje, financira im obitelj ili dobiju
stipendiju ili uzmu studentski kredit i vraćaju ga kasnije. More mogućnosti je tu.
Danas imamo državna sveučilišta koja su na svjetskoj sceni u rangu onima iz Zanzibara,
znanstvenih radova ili patenata imamo koliko i "Demokratska Republika" Kongo,a jedino
po čemu smo poznati je ispijanje kave i gradnja vjerskih objekata.
elSaik

#221 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

tulio wrote:
elSaik wrote:Znači, ljudi koji nisu geniji kao Bill Gates trebaju umirati od gladi?
Zašto bi umirali od gladi? Postoje razni poslovi.
Ali, nije normalno da imaju isto novca kao Bill Gates.
Svakome prema njegovim mogućnostima!
Prije svega, ne izmišljajte. Gdje sam napisao da trebaju imati isto novca ko on? Gdje sam napisao da se bogati moraju izjednačiti sa siromašnim pa da svi budemo jednaki sa jednakim primanja? Gdje sam napisao da ljudi koji ne rade i ne žele da rade trebaju dobivati od države dovoljno da nema potrebe da traže zaposlenje? Gdje sam u ovom konktestu podržao Mustafu Mujezinovića ili Zlatka Lagumdžiju (i kakve njih dvojica imaju veze uopšte sa socijalističkom idejom i uopšte ovom temom!?)?

Dalje, zanimljivo mi je da si uzeo samo prvu rečenicu iz posta i na nju odgovorio sa "nije normalno da imaju isto novca kao BG", a taj isti post koji si tako isjeckao sadrži rečenicu "Ja ne kažem da ti ljudi svi moraju biti milioneri, ali od svoga posla moraju moći živjeti."

Dakle, pored toga što ne trebate izmišljati nemojte ni vaditi napisano iz konteksta. Mislim da sam vrlo jednostavan i precizan u onome za šta se zalažem. Vi ako možete objasniti zašto bi bilo pravedno i opravdano da je prosječna plata 800 (10% stanovnitšva neka ima 4000KM a 90% 450, dođemo na prosjek od tih nekih 800KM) a prosječna potrošačka korpa 1400, slobodni ste da me ubijedite u to što pišete. Ja ću do tada ostati iza dovoljno puta ponovljenog: ko radi puno radno vrijeme mora od toga moći živjeti. Krediti se trebaju dizati za auta, stanove, putovanja, ali ne za lijekove i hranu.
nihoniho

#222 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nihoniho »

tulio wrote: Nažalost, to danas nije tako.
Zato danas imaš gomilu nesposobnih državnih birokrata, koji imaju
veću plaću i od mene i od gomile sposobnih ljudi, a realno ništa ne znaju raditi,
niti bi takvi na tržištu rada opstali.

Pa što ti misliš da bi netko tko je vlasnik ozbiljne korporacije zaposlio
Kebu ili Bevandu da im upravljaju novcima?
nasa drzava nije primjer za diskusiju o politickim opredjeljenjima. nasa drzava je eksperiment koji se posmatra i proucava li mozda ignorise.......
tulio

#223 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

elSaik wrote:Ja ne kažem da ti ljudi svi moraju biti milioneri, ali od svoga posla moraju moći živjeti.
Što ti znači "moći živjeti"?
Je li to imati za hranu i vodu?
Uključuje li to stan, televiziju, kabelsku, mobitel?
Na što misliš?

Društvo se po meni treba pobrinuti da svaka ljudska jedinka ima dobar obrok dnevno,
da nije žedna, gola i bosa, te da ima gdje prenoćiti u nekakvom društvenom prenoćištu.

Za sve ostalo, snađi se sam.

To za prosječne plaće i košarice ti je kriva država, a ne poslodavci od kojih država i uzima.
Zato državu i treba svesti na minimalnu moguću mjeru.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#224 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by -LIBERO- »

Image
tulio

#225 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

Opet čudni "argumenti iz sažaljenja".
Još samo fali ona slika sa malim iz Afrike i lešinarom.
Debeli malac debilnih roditelja bi trebao asocirati na kapitalizam, valjda.

Zar je netko u SAD-u kriv što u Africi ne znaju sebi organizirati društvo?
Što bi trebali, oni plaćati i njima? Pa najviše donacija i ide od "pokvarenog" zapada.
Najmanje im pomažu susjedi Arapi. Zapitaj se koliko si donirao za Afriku sam.

Koliko znam u Somaliji nije kapitalistično uređenje, a nema ni naznaka
slobodnog tržišta. Najviše su Somalijom vladali ... komunisti ... zamisli.
Post Reply