Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post Reply

Vase politicko odredjeljenje?

Ljevica
70
80%
Desnica
17
20%

Total votes: 87

MokeQc

#151 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by MokeQc »

by letacina on 28/01/2011 19:54

MokeQc wrote:
letacina wrote:
elSaik wrote:
Sreća pa danas ne vlada jednoumlje, jelde, letačina?

Na najivšim nivoima vlada neoliberalno na koje jedinka ne može previše utjecati, ali i to je daleko bolje od onog komunističkog, jer sad barem kao pojedinac ne moraš nositi glavu u torbi ukoliko iskažeš stav drugačiji od onog zvaničnog.

Danas se glava, umjesto u torbi, jednako opasno nosi u tramvaju, na Bascarsiji, na Skenderiji, na CVili ili u bilo kojem kaficu u gradu, a niko te i ne pita za politicki stav.

Usput, moje opredijeljenje je "za ono prije rata kako god da ga zovete" uz par lezernih demokratskih izmjena

Ovaj političko-ekonomske sisteme mjeri na osnovu sigurnosne situacije u Sarajevu... Aaaaaa....

Ne znam sta je tebi tako smijesno...
Po meni, sigurnosna situacija je rezultat politickog i ekonomskog sistema. A ako ti je preusko SA, izmjeri sire po kojim hoces arsinima (ekonomskim, politickim, sigurnosnim, privrednim, industrijskim, agronomskim, izgradnja, obrazovanje, zdravstvo...)
Osim toga sam si poceo da mjeris po "nosenju glave u torbi"...
letacina

#152 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

nema komentarisanja upozorenja. ono je jasno i jasno je šta se dešava ako se ogluši na njega. kraj rasprave.
letacina

#153 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

MokeQc wrote:by letacina on 28/01/2011 19:54

MokeQc wrote:
letacina wrote:
elSaik wrote:

Na najivšim nivoima vlada neoliberalno na koje jedinka ne može previše utjecati, ali i to je daleko bolje od onog komunističkog, jer sad barem kao pojedinac ne moraš nositi glavu u torbi ukoliko iskažeš stav drugačiji od onog zvaničnog.

Danas se glava, umjesto u torbi, jednako opasno nosi u tramvaju, na Bascarsiji, na Skenderiji, na CVili ili u bilo kojem kaficu u gradu, a niko te i ne pita za politicki stav.

Usput, moje opredijeljenje je "za ono prije rata kako god da ga zovete" uz par lezernih demokratskih izmjena

Ovaj političko-ekonomske sisteme mjeri na osnovu sigurnosne situacije u Sarajevu... Aaaaaa....

Po meni, sigurnosna situacija je rezultat politickog i ekonomskog sistema. A ako ti je preusko SA, izmjeri sire po kojim hoces arsinima (ekonomskim, politickim, sigurnosnim, privrednim, industrijskim, agronomskim, izgradnja, obrazovanje, zdravstvo...)

Uredu je, vidim da se tebi zemaljska kugla svodi na Sarajevo :wink: .

A kakva je sigurnosna situacija na Novom Zelandu, u Kanadi, Australiji, Švedskoj? Ili su i to socijalističke zemlje.

Jednoumlje i obračunavanje s neistomišljenicima je bilo na djelu u svim komunističkim državama.
elSaik

#154 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

letacina wrote:
To ti je prava država, vidi se ljudi uživaju u životu. A ne tamo kao nekakva Njemačka, neke Mercedese prave, nešto, nikad ni slet nisu imali. Bože me sačuvaj da živim u takvoj državi.
Ma šta ti je, u Njemačkoj sve med i mlijeko. 8-)
letacina

#155 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:
letacina wrote:
To ti je prava država, vidi se ljudi uživaju u životu. A ne tamo kao nekakva Njemačka, neke Mercedese prave, nešto, nikad ni slet nisu imali. Bože me sačuvaj da živim u takvoj državi.

Ma jok, na Kubi je ;-)
cyprus

#156 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

Jazz_Junkie wrote:
cyprus wrote:A vazda me fasciniralo kako neko može zastupati mišljenje da je anarhija održiv i uopšte moguć sistem... Pa bih zamolio da ove koji su se izjasnili kao anarhisti i anarho-nešto objasne to malo bolje :) Mislim da nisam dovoljno upućen
Ocigledno da nisi. Kao prvo, tzv. anarhokapitalisti nemaju veze sa anarhizmom ili njegovom modernom varijantom, anarhosindikalizmom. Iako je individualizam bitan segment anarhistickih ideja, on svoj puni razvoj dozivljaja u kooperaciji sa drugim individuama. Anarhisti teze ka industrijskom drustvu u kojem radnici upravljaju produkcijom, organizovani na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kao i po sektorima vrste industrije. Za razliku od komunista, anarhisti odbijaju bilo kakvo zastupanje njihovih interesa u formi centralistickih partija i organizacija. To znaci da anarhisti odbijaju i parlamentarizam gdje klase, prije svega privilegirane klase, zastupaju svoje interese i umjesto toga teze ka direktnoj demokraciji, pocevsi od komunalnih pa do globalnih razmjera gdje dolazi do saradnje delegata. Ti delegati naravno nisu profesionalni politicari nego ljudi koji kao i svatko drugi, sa svakodnevnim radnim zivotom. Funkcija delegata je samo sporadicna. Komunizam i anarhizam imaju zapravo isti cilj, ali se razlikuju u metodama kada je u pitanju postizanje istog. U tom slucaju je Marx u prilikama kapitalistickog poretka 19. vijeka bio ostriji analiticar od "pre-utopijskog" Bakunina. Ali, ni Marx nikada ne bi podrzao tip drzave i organizacije KP koju je izgradio Lenin. Da ponovim, tezi se ka antiautoritarnom drustvu koje bazira na principima samoorganizacije/samouprave radnika (sam pojam radnik je danas mnogo siri nego sto je bio u doba nastanka socijalistickih ideja) i kooperacije/federalizma. To isto znaci da anarhosindikalizam nudi antidrzavni koncept drustvenog uredjenja.
Da ovakva vrsta drustva itekako funkcionise je najbolje dokazala anarhisticka revolucija u Spaniji iz 1936. godine. Nakon sto su anarhisti stvar preuzeli u ruke, zivot u Barceloni je isao dalje. Nista nije stagniralo, pocevsi od industrijske produkcije pa do gradskog prijevoza. Ljudi su isli dalje na posao, dalje stampali novine itd., samo sa razlikom da radna snaga konacno pripada njima samima umjesto da istu prodaju industrijalcima. O anarhizmu u Spaniji postoji fantastican dokumentarac, snimljen negdje 1998. godine. Zove se "Vivir la utopia".
Zahvaljujem :)
elSaik

#157 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

letacina wrote:
elSaik wrote:
letacina wrote:

Ma jok, na Kubi je ;-)
Ti se diviš Njemačkoj, ne vidim da spomenuh Kubu.
MokeQc

#158 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by MokeQc »

letacina wrote:
MokeQc wrote:by letacina on 28/01/2011 19:54

MokeQc wrote:
letacina wrote:
elSaik wrote:

Uredu je, vidim da se tebi zemaljska kugla svodi na Sarajevo :wink: .

A kakva je sigurnosna situacija na Novom Zelandu, u Kanadi, Australiji, Švedskoj? Ili su i to socijalističke zemlje.

Jednoumlje i obračunavanje s neistomišljenicima je bilo na djelu u svim komunističkim državama.
Ja sam se konkretno osvrtao na politiku kod nas.

U kapitalistickim zemljama se takodje obracunavaju sa neistomisljenicima. Samo sto su malo namazaniji od komunista pa ti dodje kao u onom vicu : "Doktore, treba li ga odrezat' ? - Ma jok, otpasce on sam." Umjesto da odstrane nekoga, pobrinu se da sam "otpadne"...
elSaik

#159 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

Naletih na netu na sljedeću stranicu, tj. politički test. Odgovorite na određeni broj pitanja i saznat ćete šta ste u političkom smislu.

Moj rezultat:
Image

Test: http://politicalcompass.org/test
cyprus

#160 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

Image

Kad bi i ostali forumaši radili ovaj test, imam osjećaj da bi bila prava gužva na ovom zelenom polju :D
fakat

#161 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by fakat »

cyprus wrote:Image

Kad bi i ostali forumaši radili ovaj test, imam osjećaj da bi bila prava gužva na ovom zelenom polju :D
pomjerila ti se crvena tackica u zadnja dva posta, sada si previse blizu crvenog dijela tebele, to mora da je zbog pucnjave u sarajevu. I ja volim uniformu.
piupiu

#162 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by piupiu »

Anarhist (ali ne u popularnom smislu te rijeci)
letacina

#163 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

Meni je na onoj anketi ispalo da sam socio liberal, što zapravo i jesam.
letacina

#164 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:Naletih na netu na sljedeću stranicu, tj. politički test. Odgovorite na određeni broj pitanja i saznat ćete šta ste u političkom smislu.

Moj rezultat:
Image

Test: http://politicalcompass.org/test

Znači socijaldemokrat!
elSaik

#165 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

Socijalist, antikapitalist. Socijaldemokratija je proizvod kapitalizma.
nellington

#166 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by nellington »

Image

As expected...
bijela

#167 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by bijela »

Image

ne znam napraviti sliku :oops:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#168 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by -LIBERO- »

asurbanipal

#169 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by asurbanipal »

bijela wrote:Image

ne znam napraviti sliku :oops:
Ideš na copy image location :-D

Image
bijela

#170 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by bijela »

e, hvala vam obojici :)
elSaik

#171 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

cyprus wrote: Kad bi i ostali forumaši radili ovaj test, imam osjećaj da bi bila prava gužva na ovom zelenom polju :D
Ko što čuh u jednoj emisiji "80% Nijemaca ne bi imalo ništa protiv da žive u socijalističkoj državi, ako je pobrinuto za posao, sigurnosti i solidarnost, 80% Nijemacaje protiv rata u Afganistanu, 80% Nijemaca je za povećanje minimalaca, 14% Nijemaca glasa za jedinu partiju koja se bori za sve to." Tako je i kod nas, svi imamo iste probleme, vidimo šta treba raditi, ali opet glasamo svako za svoje.
letacina

#172 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:
cyprus wrote: Kad bi i ostali forumaši radili ovaj test, imam osjećaj da bi bila prava gužva na ovom zelenom polju :D
Ko što čuh u jednoj emisiji "80% Nijemaca ne bi imalo ništa protiv da žive u socijalističkoj državi, ako je pobrinuto za posao, sigurnosti i solidarnost, 80% Nijemacaje protiv rata u Afganistanu, 80% Nijemaca je za povećanje minimalaca, 14% Nijemaca glasa za jedinu partiju koja se bori za sve to." Tako je i kod nas, svi imamo iste probleme, vidimo šta treba raditi, ali opet glasamo svako za svoje.

A po tebi bismo mi svi trebali glasati za koga? Prijatelje Selvera Oruča i braće Selimović, ili nekog drugog?

U praksi je dokazano da je socijalizam ekonomski neefikasan sistem koji ubija motivaciju i potpuno ograničava ličnu incijativu. Glavni problem radikalnih ljevičara je što previđaju ljudsku prirodu, a veliku većinu ljudi je vrlo teško svojevoljno natjerau na akciju, a posebno na solidaritet s drugima, jer svaki pojedinac teži vlastitoj konfornosti. Kapitalistički sisrem koji u svojoj suštini jeste surov, ima jednu veliku prednost u tome što ljude tjera na rad i snalaženje, jer ih u suprotnom gazi sistem.
hajducka travica

#173 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by hajducka travica »

e,jos se nisam odlucio,
elSaik

#174 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

letacina wrote:
elSaik wrote:

A po tebi bismo mi svi trebali glasati za koga? Prijatelje Selvera Oruča i braće Selimović, ili nekog drugog?

U praksi je dokazano da je socijalizam ekonomski neefikasan sistem koji ubija motivaciju i potpuno ograničava ličnu incijativu. Glavni problem radikalnih ljevičara je što previđaju ljudsku prirodu, a veliku većinu ljudi je vrlo teško svojevoljno natjerau na akciju, a posebno na solidaritet s drugima, jer svaki pojedinac teži vlastitoj konfornosti. Kapitalistički sisrem koji u svojoj suštini jeste surov, ima jednu veliku prednost u tome što ljude tjera na rad i snalaženje, jer ih u suprotnom gazi sistem.
Kapitalizam gazi ljude čak i kada se snalaze i rade. Sve dok postoji sistem koji čovjeku koji radi puno radno vrijeme ne omogućava da od toga živi, taj sistem treba mijenjati. A koliko je kapitalizam ekonomski isplativ vidimo po zaduženju po glavi stanovnika. Ili možda trebamo da mjerimo po onih 5% koji su bogati?
letacina

#175 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

elSaik wrote:Kapitalizam gazi ljude čak i kada se snalaze i rade. Sve dok postoji sistem koji čovjeku koji radi puno radno vrijeme ne omogućava da od toga živi, taj sistem treba mijenjati. A koliko je kapitalizam ekonomski isplativ vidimo po zaduženju po glavi stanovnika. Ili možda trebamo da mjerimo po onih 5% koji su bogati?
Zavisi od države do države. U zapadnim zemljama itekako možeš živjeti od svog rada, samo zavisi kakvi su mu prohtjevi u životu. Koliko je socijalizam bio isplativ najbolje smo vidjeli 89. kad se urušio sam od sebe i kad je ekonomski za zapadom ostajao.... koliko desetljeća? A da je ovaj sistem neophodno reformisati i stvoriti pravednije društvo, s tim se apsolutno slažem.
Post Reply