Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
-
FFC
#1 Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Hajmo nabrojati koja prava imaju hrvati u bih i fbih kao konstitutivni narod i koja bi prava imali kao nacionalna manjina_
1. pravo na predstavljanje u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti - ne. neki ljudi koje se izjasne kao hrvati mogu biti u vlasti ako im bosnjaci dopuste ali ti ne predstavljaju hrvate (komsic, hsp, lijanovici). kao nacionalnoj manjini dopustilo bi im se da budu predstavljani iako u manjem broju. ovako ih moze biti u vlasti u vecem broju ali nisu legitimni predstavnici hrvatske izborne volje nego postavljeni poslusnici bosnjaka.
2. pravo na svoj tv kanal. ne. kao nacionalna manjina ne bi imali kanal ali bi imali svoj program u okviru kanala. ovako nemaju ni to.
3. pravo na obrazovovanje. djelimicno, zahvaljujuci ministarstvima obrazovanja na zupanijskome nivou.
4. pravo na svoju policiju. ne. ne bi ni kao manjina.
5. pravo da biraju porezni sustav. ne. ne bi ni kao manjina.
6. energetska politika, postoji elektroprivreda hzhb, al bosnjaci tu mogu imenovati svoju marionetu iz hsp ili slicno.
7.pravo na folklor i sportske klubove, da, ali bi i kao manjina.
sve u svemu, izgleda da bi u mnogim segmentima hrvatima bilo bolje da su priznata nacionalna manjina nego lazni konstitutivni narod.
1. pravo na predstavljanje u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti - ne. neki ljudi koje se izjasne kao hrvati mogu biti u vlasti ako im bosnjaci dopuste ali ti ne predstavljaju hrvate (komsic, hsp, lijanovici). kao nacionalnoj manjini dopustilo bi im se da budu predstavljani iako u manjem broju. ovako ih moze biti u vlasti u vecem broju ali nisu legitimni predstavnici hrvatske izborne volje nego postavljeni poslusnici bosnjaka.
2. pravo na svoj tv kanal. ne. kao nacionalna manjina ne bi imali kanal ali bi imali svoj program u okviru kanala. ovako nemaju ni to.
3. pravo na obrazovovanje. djelimicno, zahvaljujuci ministarstvima obrazovanja na zupanijskome nivou.
6. energetska politika, postoji elektroprivreda hzhb, al bosnjaci tu mogu imenovati svoju marionetu iz hsp ili slicno.
sve u svemu, izgleda da bi u mnogim segmentima hrvatima bilo bolje da su priznata nacionalna manjina nego lazni konstitutivni narod.
- SkyLimit
#2 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Pitaj najvećeg Hrvatskog sina
-
tvin
#3 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Duse fine njezne ugrozene, navedite koja to prava mi obicni građani FBiH imamo a hrvati nemaju, pustite se politicke suplje o tv kanalima, policiji, zakonima... to je isto za sve... citava prica je sa ciljem sto vise rasturiti BiH i stvoriti treci entitet, tri policije, tri vojske, tri drzave...
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#4 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Pa ti spavo nisi od sekiracije sa trećim kanalom?

-
Lilo**
#5 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Imate ista prava kao i ostali gradjani u BiH. Ne znam, valjda ti je to malo, ali sta ces, tako nam je svima...
- seln
#6 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Stvarno ne znam kog vraga diskutirate s trolovima. Dok su imali silu i oruzje, niti su trazili prava niti su diskutirali, vec uzimali sta im se cefnulo.
- Omerta13
#7 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Cisto preseravanje da se tako izrazim.. imate kablovsku gledajte HRT i onako Hrvatsku smatrate svojom domovinom.. Kad tad ce se ukinuti i rc pa se necete imati na koga ugledati.
Ja ne znam gdje ovo sve ide, citam neki dan u Vukovaru srbi hoce cirilicu i neke svoje gluposti fkt ne znam sta je sa mozgom
Ja ne znam gdje ovo sve ide, citam neki dan u Vukovaru srbi hoce cirilicu i neke svoje gluposti fkt ne znam sta je sa mozgom
- zambaklija
#8 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
u toj nakaradnoj državi sa zipa nakaradnom demokratijom u svakom slučaju imaju više prava nego npr.ja Bosanac ,valjda je dovoljno rečeno
...zipa iz demokratskih razloga demokratski nacionalisti i njihovi sponzori su odlučili demokratski da niko u BiH nemože imati više prava od Hrvata,Bošnjaka ili ti Srbina pa čak ni Bosanac...b.m vam m..u nacionalističko šovinističku

Last edited by zambaklija on 12/01/2013 09:29, edited 1 time in total.
- fake believer
#9 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Nije dovoljno, brate, nije...zambaklija wrote:u toj nakaradnoj državi sa zipa nakaradnom demokratijom u svakom slučaju imaju više prava nego npr.ja Bosanac ,valjda je dovoljno rečeno![]()
-
CungaLunga
#10 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Hrvati kradu cirilicuOmerta13 wrote:
Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović nazvao je Hrvate višestoljetnim kleptomanima navodeći primjer "prisvajanja ćirilice" i pri tome istaknuo da se Srbi mogu tome samo rugati.
"Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt", rekao je Pavlović za Srnu.
Povod za rasprave oko podrijetla ćirilice i kome pripada potaknuo je nedavni naučni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojemu je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom.
Pri tome su hrvatski naučnici naveli da je najpoznatiji ćirilični spomenik Miroslavljevo evanđelje iz 12. stoljeća "pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije".
Ne bi ga začudilo da Svetog Savu proglase Hrvatom
Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića istaknuo je kako je hrvatskom nacionalnom mentalitetu bliska kleptomanija.
"Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpske nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički podrijetlo iz vinčanske kulture, a da će ovi krasti, krast će – ni prvo ni zadnje", rekao je Pavlović.
Pri tome je Nikolićev savjetnik za kulturu ustvrdio da su se 1900. godine u Dubrovniku, za kojega je naveo da je "jučer prije podne ušao u sastav Hrvatske", na zemaljskim izborima za dalmatinski Sabor, samo dvojica stanovnika Dubrovnika – jedan fratar i jedan obućar - izjasnili kao Hrvati.
Protivi se utemeljenju hrvatske pravoslavne crkve
Dodao je da ne ga bi ništa začudilo da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući na umu da su Hrvati "prisvojili Ruđera Boškovića za Hrvata", kao i pokušaj da Nikolu Teslu "stave među Hrvate", navodeći da su u avgustu 1941. godine ustaše pobile sve u selu Smiljan, uključujući i Teslinu porodicu.
Pavlović se oštro usprotivio pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve ističuči da je paradoksalan pojam »"hrvatsko pravoslavlje". Pozvao je srbijanske historičare da rasvijetle ko su bili znameniti Marin Držić i Ivan Gundulić, očito ih prisvajajući kao srpske stvaratelje.
Srna je navela i da je najnoviji primjer prisvajanja ćirilice spomenik ćirilici u Širokom Brijegu u BiH gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić podignuo spomenik sa ćirilicom objašnjavajući da je riječ o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. stoljeća.
- Halcyon
#11 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Jesi i ti majoriziran?zambaklija wrote:u toj nakaradnoj državi sa zipa nakaradnom demokratijom u svakom slučaju imaju više prava nego npr.ja Bosanac ,valjda je dovoljno rečeno![]()
...zipa iz demokratskih razloga demokratski nacionalisti i njihovi sponzori su odlučili demokratski da niko u BiH nemože imati više prava od Hrvata,Bošnjaka ili ti Srbina pa čak ni Bosanac...b.m vam m..u nacionalističko šovinističku
![]()
![]()
![]()
![]()
- Alfons Kauders
#12 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
eto vidis da hrvati nisu jedini ugrozeniFFC wrote:Hajmo nabrojati koja prava imaju bosnjaci u bih i fbih kao konstitutivni narod i koja bi prava imali kao nacionalna manjina_
1. pravo na predstavljanje u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti - ne. neki ljudi koje se izjasne kao bosnjaci mogu biti u vlasti ako im srbi dopuste ali ti ne predstavljaju bosnjake (resic i ostali ministri iz SNSD-a). kao nacionalnoj manjini dopustilo bi im se da budu predstavljani iako u manjem broju. ovako ih moze biti u vlasti u vecem broju ali nisu legitimni predstavnici bosnjacke izborne volje nego postavljeni poslusnici srba u RS.
3. pravo na obrazovovanje. djelimicno, zahvaljujuci ministarstvima obrazovanja na kantonalnom nivou.
6. energetska politika, postoji elektroprivreda bih, ali tu je i elektroprenos, a ministra energetike u FBiH valja imenovati uz saglasnost hrvatskih stranaka
sve u svemu, izgleda da bi u mnogim segmentima bosnjacima bilo bolje da su priznata nacionalna manjina nego lazni konstitutivni narod.
-
talić
#13 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Koja prava imamo mi Bosanci koji ne želimo da budemo ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati ?
Imamo pravo da budemo nacionalna manjina.
Imamo pravo da budemo nacionalna manjina.
- Gradski
#14 Re: Koja prava imaju Hrvati u FBiH?
Ako nekog ima maximalno 7 % u jednoj Državi ne znam šta očekivati po meni bi trebli biti manjina svakako s obzirom na njihov sam broj u BiH, i zamisli sve su raspoređeni pravilno kao da ih ima 30 % 1 bošnjak, jedan hrvat i 1 srbin u predsjedništvu i tako svuda i još su vazda nezadovoljni, a sve su moguće bogove ostvarili bog te.
Pa onaj čović mamlaz otišao slaviti dan kad su svi hrvati protjerani i pobijeni iz onakve bosanske posavine.
Pa onaj čović mamlaz otišao slaviti dan kad su svi hrvati protjerani i pobijeni iz onakve bosanske posavine.