Koalicija SDP-Naša stranka

Post Reply

Koalicija SDP-Naša stranka ?

Da
180
58%
Ne
130
42%

Total votes: 310

Vozdra raja :-)

#76 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Vozdra raja :-) »

valterbranisarajevo wrote:Sada na imovini Saveza komunista trebaju malo zarađivati i oni koji hoće zakonski da ih gurnu u isti koš sa fašistima.. od Dodika do Latića.. :D
Isto onako kako neki zele da gurnu SDA u isti kos sa SDS i HDZ koji su vrsili agresiju na BiH.

Isto onako kako neki zele da cetnike izjednace sa partizanima, tako neki Aliju prozivaju izdajnikom i izjednacavaju sa cetnicima.

Supci i jedni i drugi!!

Komunizam nevalja, i zato ga treba zabraniti. To nema nikakve veze sa fasizmom. Jedno iz svojih razloga, drugo iz svojih razloga ne valja!!
jai

#77 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jai »

Jazz_Junkie wrote:
palermo wrote: jašta neg nisi, zato bolan pus nas da patimo zbog toga, a ti pravac u Prater na ringišpil, briga te za nas Bosance...............i Hercegovce ( vid vraga umal sebe da zaboravim)
Vjeruj mi, bolje je ici na Prater nego razmisljati hocu li se sutra probuditi u BiH ili nekoj prosirenoj Srbiji ili Hrvatskoj.
Jbg,bolje i to nego da zivim u zemlji gdje otac siluje kcerku,te sa njom stvara porodicu :evil:
Risto Kuglarić

#78 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Risto Kuglarić »

jai wrote:
Jazz_Junkie wrote:
palermo wrote: jašta neg nisi, zato bolan pus nas da patimo zbog toga, a ti pravac u Prater na ringišpil, briga te za nas Bosance...............i Hercegovce ( vid vraga umal sebe da zaboravim)
Vjeruj mi, bolje je ici na Prater nego razmisljati hocu li se sutra probuditi u BiH ili nekoj prosirenoj Srbiji ili Hrvatskoj.
Jbg,bolje i to nego da zivim u zemlji gdje otac siluje kcerku,te sa njom stvara porodicu :evil:
ne znam kolko pratiš novine, al živiš u zemlji u kojoj amidža siluje bratičnu, te sa njom stvara porodicu. To ti je tu neđe u 5 deka.
vee-jay

#79 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by vee-jay »

Vozdra raja wrote:
valterbranisarajevo wrote:Sada na imovini Saveza komunista trebaju malo zarađivati i oni koji hoće zakonski da ih gurnu u isti koš sa fašistima.. od Dodika do Latića.. :D
Isto onako kako neki zele da gurnu SDA u isti kos sa SDS i HDZ koji su vrsili agresiju na BiH.

Isto onako kako neki zele da cetnike izjednace sa partizanima, tako neki Aliju prozivaju izdajnikom i izjednacavaju sa cetnicima.

Supci i jedni i drugi!!

Komunizam nevalja, i zato ga treba zabraniti. To nema nikakve veze sa fasizmom. Jedno iz svojih razloga, drugo iz svojih razloga ne valja!!

Ma ne mora ih nitko gurati. Guraju sami sebe. Tada su bili zajedno sa njima na vlasti i danas su zajedno sa njima na vlasti....

:twisted:
El torrero

#80 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by El torrero »

omar little wrote:
El torrero wrote:Fakat ne mogu zamisliti nekoga ko ce glasati za ovu stranku "nasa stranka",za likove koji nemaju pojma o politici niti su ikad bili u dodiru sa politikom na bilo koji nacin.Ja licno prvi ne bih da ugrozim svoju buducnost ako vec nije ugrozena sa vladajucim strukturama....
:-) :-)
S ovim si sve rek'o!
Reci mi kako Haris Pasovic stara pedercina moze pridonijeti razvoju zemlje?
Risto Kuglarić

#81 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Risto Kuglarić »

El torrero wrote:
omar little wrote:
El torrero wrote:Fakat ne mogu zamisliti nekoga ko ce glasati za ovu stranku "nasa stranka",za likove koji nemaju pojma o politici niti su ikad bili u dodiru sa politikom na bilo koji nacin.Ja licno prvi ne bih da ugrozim svoju buducnost ako vec nije ugrozena sa vladajucim strukturama....
:-) :-)
S ovim si sve rek'o!
Reci mi kako Haris Pasovic stara pedercina moze pridonijeti razvoju zemlje?
nikako brate, kako će pridonijeti. Ove stare heteroseksualčine već odrađuju sjajan posao.
bihmak

#82 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by bihmak »

Jazz_Junkie wrote:BiH treba jedna ozbiljna i internacionalisticki orijentirana lijeva stranka koja ne zastupa interese Bosnjaka, Srba i Hrvata, nego radnika, nezaposlenih, zemljoradnika i socijalno obespravljenih. Kao uzor bi si mogli uzeti njemacku "Die Linke" (bivsa PDS). Roza Luksemburg je svojevremeno rekla da je socijaldemokratija usmrdjeli les. SDP BiH je trenutno mozda najmanje zlo, ali ni u toj stranci ne postoje ozbiljne namjere i principi. Sve ostaje na parolama i samom imenu stranke. Meni muka dodje od mnogih vas ovdje na forumu koji besprekidno pokrecu teme o Bosnjacima, Srbima, Hrvatima, Dodiku, Silajdzicu, Cericu i ostalima umjesto da se tematiziraju ozbiljni problemi te zemlje. Gdje su teme o pljacki radnika, o nejednakim perspektivama za studente, o seksualnim diskriminacijama? Najvece zlo sva tri naroda u BiH su "njihove" etnicke stranke, jer one ih najvise pljackaju. Koga ce nego "svoj" narod?
Svaka cast incijatorima Nase stranke, ali sve mi to smrdi na cistu agoniju i teorije o demokratiji koje nikada nece preci u praksu. Narodu u BiH je djaba govoriti, jer on nikada nije nista znao sam promijeniti. Uvijek je netko drugi morao sve raditi za Bosance i Hercegovce. Da nije bilo Tita, BiH bi jos uvijek bila cisto ruralna drzava ravna Kosovu, jer Bosanac se nikada ne bi sam sjetio da izgradi nesto ili pokrene promjene u svom drustvu. I sada takodjer Bosanac misli da ce Medjunarodna zajednica rijesiti sve njegove probleme.

1. Die Linke, bivsa PDS, bivsa SED-koja je svasta nesta (bolje je da nenabrajam) pocinila u DDR-u. I ta nova ljevica opstaje samo pomocu nekih utopijskih parola....

2.Da, najvece zlo jesu etnicke stranke, ali ako nedamo sansu kakvoj-takvoj alternativi(npr.Nasoj Stranci) kuda onda??..trebamo li cekati nekod novog stranca???
jeza u ledja

#83 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote: U Mostarskom gradskom vijecu ima 1. HDZ 2. HDZ 1990 3. HNZ 4. HSP 5. Lijanovice 6. SDA 7. SBiH 8. SDP 9. Nezavisne i da su izbori bili i godinu kasnije imao bi i BPS kao deseti politicki faktor u gradskom vijecu. Dakle nije da nema. ima ovakvih opstina jos.
Sto se tice ovog 3%, mislim da je sramotno malo i nije cenzus 3% na ukupan broj glasaca uopste, nego na ukupan broj izaslih glasaca, a kako je to u prosjeku na proslim lokalnim izborima bilo oko 35% onda to znaci da si sa 105 glasova prelazio izborni prag u opstini sa 10.000 glasaca.
Uostalom nikad mi nece biti jasno po kakvim pravnim i bilo kojim drugim kriterijima je pisan nas izborni zakon koji omogucava da su izbori validni i vrijede ako izadje samo 1 glasac na glasanje. Sam izborni zakon stimulise ljude da ne glasaju. U mnogim zemljama u EU je glasanje onih koji platu primaju iz drzavne sehare obavezno, a ima vise modela kako da se ljudi "prisile" da obave svoju gradjansku duznost prema okolini i drustvu u kojem zive. Najlakse je reci nemam za koga i jebe me se, pa 30% ljudi izabere vlast i desi se da stranka koja ima realnu podrsku ljudi ispod 7% bude najjaca stranka u vlasti. To samo u nas moze bit.
Ne znam jesu li se odrzali novi izbori u Mostaru od 2004e, ali tada nisu postojali HDZ 1990, a HNZ je bio u koaliciji sa HDZom i jos nekoliko stranaka i kao takav izasao na izbore. Znaci HDZ, HDZ 1990 i HNZ su jedno te isto. Taj jedan nezavisni kandidat je takodje bio clan te koalicije. Dakle to je 6 stranaka i koalicija. Ne znam kolika je bila izlaznost na lokalnim izborima, ali znam da je na opstim bila tacno oko 50%, ne vjerujem da je prosjek mnogo drukciji na lokalnim. Koliko mi je poznato ni na zapadu ne postoje pravila o minimalnom broju glasaca na izborima. U Americi na lokalne izbore izadje 10% ljudi. Nisam skonto kako izborni zakon stimulise ljude da ne glasaju? Gradjanima je omoguceno da izadju na slobodne i fer izbore, to sto oni ne glasaju je njihov problem, a ne problem izbornog zakona.
vafenur

#84 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by vafenur »

Vrijeme je da se vratimo na temu poslije ovih lutanja. Po mom mišljenju ovo bi svakako bila korisna koalicija, ali nije realna jer rukovodstvo ni jedne od dvije stranke to neće.
U stvari, zaista bi za nas građane i glasače najkorisnije bilo, kao što neko ranije reče, da se sve ove stranke sličnih programa i građanske orjentacije udruže u koaliciju.
Znate li da je na prošlim općim izborima 12 posto glasova "propalo", tj toliki procenat ljudi je glasao za ove male građanske stranke kao što su GDS,LDS,E-5, PZP, .... a da ni jedna nije prešla izborni prag od 3 posto.
Zamislite samo da je Lagumdžija okupio sve ove stranke i dobio dodatnih desetak posto glasova! Ja čak vjerujem da bi dobio i više jer glasači priželjkuju neku slogu i objedinjavanje na ovoj j..noj političkoj sceni BiH. Dosta nam je više ovih podjela i nejedinstva - tamo gdje bi saradnja bila normalna, i nekih kvazi-koalicija tamo gdje nema šanse da se sarađuje kao što je ovo sad sa ovih 6 stranaka - ko rogovi u vreći. Ni o čemu ne mogu da se dogovore.
Ušli su u koaliciju samo zato da bi maznuli dio kolača za sebe lično, a BiH - na nju niko ne misli i za nju niko ne radi.
valterbranisarajevo

#85 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by valterbranisarajevo »

10 % glasova je ogroman kapital, a kada odu "u vjetar" nenadoknadiv gubitak, što može rezutirati da postizborna koalicija bude nemoguća iz praktičknih razloga. Nedovoljnog broja glasova za formiranje većine u općinskim vijećima npr..

Što se tiče svih sumnji iznesenih na ovoj temi ja smatram, ako se napravi platforma zajedničkog djelovanja, jasna pravila igre, prosto je nemoguće da neko nekoga "poklopi". Koalicija ne znači ujedinjenje..Iz koalicije se može istupiti, ako ne štima.

Ovo je samo jedan prijedlog za promjene koje su potrebne većini građana. Bilo bi lijepo , ako neko ima neku alternativnu ideju da nam je izloži..

Alternativa nikakvoj alternativi postojećeg stanja je produžetak agonije - makar još 6 godina, a pitanje je da li će se i tada profilirati neka stranka građanske orijentacije, koja će samostalno moći formirati parlamentarnu većinu...
jeza u ledja

#86 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jeza u ledja »

vafenur wrote: Znate li da je na prošlim općim izborima 12 posto glasova "propalo", tj toliki procenat ljudi je glasao za ove male građanske stranke kao što su GDS,LDS,E-5, PZP, .... a da ni jedna nije prešla izborni prag od 3 posto.
Ovaj... :-) ...na nivou FBiH GDS, LDS, E-5 i PZP su uzele 2.79% glasova. Znaci sve zajedno nisu presle ni 3%. Najjace stranke koje nisu usle u parlament su BOSS-SDU i HSP-NHI i oni zajedno su uzeli 5.05% glasova. Da li ti mislis da SDP treba praviti koaliciju sa BOSS-SDU i HSP-NHI?
meatoverhere

#87 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by meatoverhere »

Glasaci ce nastaviti opravdano kaznjavati SDP zbog inertnosti. Mi izvana ne mozemo utjecati na desavanja unutar te stranke, ali je na izborima necemo prihvatiti u ovakvom stanju. Ili cemo glasati za male stranke u nadi da ce neka stasati u malo vecu stranku, ili jednostavno necemo glasati (vecina). Nasa stranka, ako je ozbiljna, onda ce se sama morati boriti i izboriti za svoje mjesto pod suncem. Naravno da nije lako i da ce trebati vremena. Vidjecemo sta i koga ce nam ponuditi. U ovoj fazi predizborna koalicija sa SDP-om za njihov image bi bila pogubna. Oni bi trebalo da predstavljaju nesto novo, a ovakav SDP je nesto vec vidjeno i to previse puta.
don vito

#88 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by don vito »

Uzalud vam trud sviraci. Mozete pricati i ovako i onako i o SDP i o NS i o liberalima, ali cinjenica je slijedeca. Nenacionalisticka opcija ima otprilike 16-17 procenata glasaca u Federaciji plus nekoliko promila u RS-u. E, sad je samo kako ce se ti glasovi raspodijeliti. "Bara mala, a puna krokodila..."
Pomirite se da ce nacionalisticko-kleptomanska koalicija jos dugo vladati. Sve vise svojih ljudi zaposljavaju u drzavnu sluzbu, povecavaju administraciju, umjesto da "ljude uce loviti ribu" oni smisljeno stvaraju sve vise i vise socijalnih slucajeva ovisnih o sadaki koju im udijeljuju... Sve su to glasaci koji redovno izlaze na izbore.
valterbranisarajevo

#89 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Ja nemam nikakvu alternativu ovom prijedlogu. Jedino što nam izgleda preostaje je da se pripremimo i što bolje prilagodimo za još nekoliko "najtežih" godina...Hoćemo li ih moći izdržati? Nadam se...
simi5

#90 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by simi5 »

Može li neko da mi objasni pošto su obe stranke programski posmatrano za socijalnu pravdu, anacionalne i ni jedna ne nudi konkretan model oživljavanja privrede u čemu se osim u kadrovima one razlikuju.
user_friendly

#91 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by user_friendly »

"Naša stranka" je svakako SDP-ov satelit. Projekat čija je maskota bh. oskarovac koji bi trebao pobuditi simpatije i reanimirati sve one koji apstiniraju od izbora uopšte, ne samo SDP-ove apstinente.
I ako bude kakve koalicije bit će to poslije izbora. To tad će se malo pljuvat po medijima, da vidi narod da nisu komunjare, već nako narodska stranka. Koliko god se nekim gade nacionalne stranke, tako ni SDP nije baš omiljen. Moralo se nešto uradit, jer zadugo Zlaja ne drži konce u zakonodavnoj vlasti, morao je nešto odradit, tako da ovo sa "Našom strankom" možda i ne bude loša ideja. I glas je zuhar!
winabike

#92 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by winabike »

simi5 wrote:Može li neko da mi objasni pošto su obe stranke programski posmatrano za socijalnu pravdu, anacionalne i ni jedna ne nudi konkretan model oživljavanja privrede u čemu se osim u kadrovima one razlikuju.
Hebote Simi, sad si, osim za ubleharenje o politici u Republici Srbiji postala strucnjak i za ublehe o bh. politici. Multitasking, multitalent, respect!!! :thumbup:

Otkud ti to da ni jedna od ove dvije stranke ne nudi "konkrertan model" ozivljavanja? Kako si samo to uspjela smisliti, pa nama prodajes pod gotovo? Nisi valjda i ti na Harisovom platnom spisku?!?!
:D :-)

http://www.sdp.ba/Default.aspx?categoryid=27&sub1=4

Evo ti program SDP BIH, pa pogledaj III dio (ekonomski dio programa). Jest malo duzi, ali vrijedi procitati, nauci se stosta. Pred svake izbore, SDP radi i ekonomski program za sljedeci izbrni period (po tvojoj terminologiji: "konkretnan model"), a na proslim opcim izborima, GROZD (nevladina organizacija "Gradjansko organizovanje za demokratiju") je u detaljnoj analizi SDP-ov program ("konkretnan model"), ocijenila kao ubijedljivo najbolji:

http://www.grozd.ba/v2/?id=151

Nasa Stranka je tek u osnivanju, Bojan Bajic je mlad i pametan momak - znam ga, covjek je stvarno prva liga (nije dazba dugo bio clan Glavnog Odbora SDP-a :)), cujem da oko sebe okuplja mlade i pametne ljude iz raznih drustveno-ekonomskih oblasti, treba mu dati malo vremena. Na kraju krajeva, zasto ne bi imali dvije stranke na ljevici?

Dakle, Simi, zasto nam TI prodajes m*da pod bubrege ovom svojom pricom o ne nudjenju "konkretnog modela"?

EDIT: Dakle, grozdov link na analizu ne radi, evo link "ALDI"-jevog weba, to je NVO clanica "GROZD-a".
http://www.aldi.ba/files/Analiza_izborn ... a_2006.pdf

Ista stvar je u pitanju. Zanimljovo je da je u dijelu koji je ocjenjivao ispunjenje predizbornih obecanja sa pretproslih izbora (2002), najzanimljivije rezultate dobila ZgraBIH - ispunili su tacno 0% svojih predizbornih obecanja.

:D :D :D
simi5

#93 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by simi5 »

Ma ja sam ozbiljno pitala. Federacija ima budžetsku krizu zbog nesrazmerno velikih izdataka u socijalne svrhe. Pri tom izdaci su mali apsolutno, samo je budžetski priliv još manji. Zato pitam kakav je plan jačanja privrede ako neko unapred obećava još veća zahvatanja iz budžeta.

Rekla sam ti da me zanima realna politika.

Haris Silajdžić može samo da se šunja po Kapitol Hilu u nadi da mu neko udeli malo para za kampanju. Moje je mišljenje (privatno) da je taj izduvao skroz.
valterbranisarajevo

#94 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Ipak, generalno, možete li pretpostaviti ko će biti najveći protivnik ove koalicije. Mislim da to ipak nisu simpatizeri i rukovodstvo SDP-a i Naše stranke.. :D

Siguran sam da jedan dio odgovora NE na gore postavljenoj anketi dolazi sa te strane... 8-)
valterbranisarajevo

#95 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

simi5 wrote:Ma ja sam ozbiljno pitala. Federacija ima budžetsku krizu zbog nesrazmerno velikih izdataka u socijalne svrhe. Pri tom izdaci su mali apsolutno, samo je budžetski priliv još manji. Zato pitam kakav je plan jačanja privrede ako neko unapred obećava još veća zahvatanja iz budžeta.

Rekla sam ti da me zanima realna politika.

Haris Silajdžić može samo da se šunja po Kapitol Hilu u nadi da mu neko udeli malo para za kampanju. Moje je mišljenje (privatno) da je taj izduvao skroz.

Ok pitanje je na mjestu. Ima dosta toga.

Npr. Protivljenje prodaje velikih javnih preduzeća strancima, po meni je dobra ideja. Zar nije bolje pokupiti 150-200 miliona dobiti svake godine nego prodati npr telekom kao što je to uradio Dodik za 600 miliona.. Doduše BH telekom ima veću cijenu, opet novac koji će se dobiti prodajom može se nadoknaditi kroz dobit za jedno 10 godina, a država će ostati vlasnik što opet povlaći činjenicu da dobrim radom menadžmenta dobiti može biit i veća..Ja mislim da se Mile zeznuo, nije trebao prodati telekom RS..

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine također može dobro napuniti budžet..

Ja također očekujem da će i Naša stranka veoma brzo izaći sa konkretnim ekonomskim projektima i zakonima..

Ako se spriječi bezobrazno i bahato povećanje poslaničkih privilegija na svim nivoima i to je veliki dobitak.

Ako se izvrši revizija nekih sumnjivih privatizacija: Željezare Zenica, Sarabona, Tuzlanske banke, to je također dobar način za punjenje budžeta..

Ovdje nema govora o direktnim investicijama u privredu, ali se može prikupiti veliki kapital koji se može i mora usmjeriti u ekonomski razvoj...
and

#96 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by and »

protiv sam te koalicije.
ako naša stranka računa na birače koji ne izlaze na izbore onda ne bi trebala koalirati ni sa jednom strankom.
naša stranka treba krenuti sama protiv svih.
simi5

#97 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by simi5 »

Protivljenje prodaje velikih javnih preduzeća strancima, po meni je dobra ideja.
Ja bih se odlučila za prodaju manjinskog paketa akcija kako bi se obezbedio priliv investicija i pritisak na rukovodstva u antikorupciskom smislu.
Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine također može dobro napuniti budžet..

Ako se izvrši revizija nekih sumnjivih privatizacija: Željezare Zenica, Sarabona, Tuzlanske banke, to je također dobar način za punjenje budžeta..
Ovo ide jako teško jer su te imovine uglavnom stečene tako davno da je došlo do zastarevanja postupka. Iz iskustva Srbije znam i da tajkuni uvek nađu način da obore predlog zakona u skupštini, vrate ga na doradu, odlože izjašnjavanje, raspuste vladu. Ne verujem da je tamo bitno drugačije.
a također očekujem da će i Naša stranka veoma brzo izaći sa konkretnim ekonomskim projektima i zakonima..
Ja sam očekivala njihovo pozicioniranje u liberale a ne u socijaliste, ali ok.
jai

#98 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jai »

valterbranisarajevo wrote:
simi5 wrote:Ma ja sam ozbiljno pitala. Federacija ima budžetsku krizu zbog nesrazmerno velikih izdataka u socijalne svrhe
Npr. Protivljenje prodaje velikih javnih preduzeća strancima, po meni je dobra ideja. Zar nije bolje pokupiti 150-200 miliona dobiti svake godine nego prodati npr telekom kao što je to uradio Dodik za 600 miliona..
Ne prodati BH telecom je kapitalna greska koju nam ne bi oprostile buduce generacije.Naime BH Telecom godisnje donosi 100 miliona KM svom vlasniku(FBIH),dok bi prodajom inkasirao nekih 3 milijarde KM.Dakle stvar je jednostavna:ili sad ili za 30 godina.Dalje spekulira se da bi se prodaja obavila u dvije faze:Preko strateskog partnera i preko berze.Na taj nacin bi i "obicni gradjani" imali sansu da se okoriste o prodaju Telecoma.Takodjer privatni vlasnik bi pridonjeo KVALITETU ULUGA kao I POVOLJNIJIM CIJENAMA(sto je dobro za sirok krug potrosaca).Ovako sumnjam da bi za 30 godina uopste i opstao stoga je prodaja neminovna.

ps:A naravno da ce ljevicari odgadjati ili ogranicavati prodaju drzavne imovine medjutim moramo pratiti ekonomske trendove koji nalazu takvo nesto.
valterbranisarajevo

#99 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

3 milijarde - malo prenapuhano čini mi se. razlika između telekoma RS i BH telekoma ipak nije tolika..Kada bi se dobile 3 milijarde i uložile u razvoj privrede onda bi to bilo OK. Međutim, očigledno je da će se taj novac koristiti u popunjavanje budžetskih rupa, što je ,da budemo pošteni, rađeno i od najvećeg dijela dobiti BH telekoma (osim onih 20-ak posto koje je jedne godine uloženo u auto put Jošanica Podlugovi i vjerovatno u nastavak prema Visokom..)Kada novac od prodaje telekoma legne na račun, apetiti svih budžetskih korisnika će porasti, i bojim se da će sve biti sprčkano. Kada je firma u državnom vlasništvu, onda uvijek postoji mogućnost da se stvari promijene. Ovako jednom ćemo dobiti pare, i nikada više.. Ja jesam da dio vlasništva sa države pređe u privatne ruke, ali u ruke građana BiH...

Mislim da sam ovim iscrpio svoje ekonomsko znanje, i da će mi biti teško replicirati na replike, ako mi neko ne pomogne.. :)
winabike

#100 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by winabike »

simi5 wrote: Ja bih se odlučila za prodaju manjinskog paketa akcija kako bi se obezbedio priliv investicija i pritisak na rukovodstva u antikorupciskom smislu.
Slazem se.
simi5 wrote:Ja sam očekivala njihovo pozicioniranje u liberale a ne u socijaliste, ali ok.
Tesko. Predsjednik stranke Bojan Bajic, u predsjednistvu stranke Dino Mustafic - obadvojica socijaldemokrati po ubjedjenju. Vjerovatno ce se, programski gledajuci, "Nasa Stranka" pozicionirati na poziciji "nove ljevice", "treceg puta", "socijalliberalizma" - zovi ga kako hoces - dakle, blago udesno pomjerene socijaldemokratije, gdje i SDP za sebe tvrdi da pripada.

Onaj ko je u jednom od prethodnih postova NS pozicionirao na poziciju "klasicne ljevice", dakle kao "socijalisticku stranku", kao sto je npr. danasnja "Die Linke" u Njemackoj, nema bas pretjerano veze sa realnoscu. Danas u BiH na tu stranu sebe pokusava da pozicionira SDU, ali iskreno, danasnjoj BiH niti je potrebna neka stranka socijalistickog tipa, niti nam je potreban SDU.

:D
Post Reply