Koalicija SDP-Naša stranka

Post Reply

Koalicija SDP-Naša stranka ?

Da
180
58%
Ne
130
42%

Total votes: 310

Better Man

#326 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Better Man »

Ako uzmemo činjenicu da je SDP na ovim lokalnim izborima osvojio više mandata za vijećnike u Sarajevu u odnosu na 2004. godinu, ne bi se moglo reči da je baš SDP-u NS oduzela dio glasova. Šta ćemo sa SZBIH koja je doživila totaloni debakl. Koje njima uzeo glasove? Ili SDA koja je takođe izgubila dio vijećnika u odnosu na 2004. godinu ko njima uze glasove?
Judge_Dread

#327 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:45, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#328 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

komeba wrote:Ako je istina da je NS dobila nacelnicko mjesto zahvaljujuci SDP-u,onda mozda ipak nije toliko los odnos izmedu tih stranaka.Mada Pecanin,Kojovic i Tanovic bi se trebali zapitati da li su zasluzili tu podrsku...
Da malo pazljivije citas Dane, davno bi skontao da je jedini stvarni interes Pecanina STRUJA, tj. podrska maglovitoj srbijansko-bosnjackoj koaliciji okupljenoj na tom poslu (sifra: Heco).
Navijanje za Nasu stranku mu tu dodje kao zgodan hobi, jer njih moze koristiti da malo uvaljuje SDP-u, koji je jedna od parlamentarnih prepreka gorespomenutoj koaliciji.
Better Man

#329 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Better Man »

VjecitiStudent wrote:
komeba wrote:Ako je istina da je NS dobila nacelnicko mjesto zahvaljujuci SDP-u,onda mozda ipak nije toliko los odnos izmedu tih stranaka.Mada Pecanin,Kojovic i Tanovic bi se trebali zapitati da li su zasluzili tu podrsku...
Da malo pazljivije citas Dane, davno bi skontao da je jedini stvarni interes Pecanina STRUJA, tj. podrska maglovitoj srbijansko-bosnjackoj koaliciji okupljenoj na tom poslu (sifra: Heco).
Navijanje za Nasu stranku mu tu dodje kao zgodan hobi, jer njih moze koristiti da malo uvaljuje SDP-u, koji je jedna od parlamentarnih prepreka gorespomenutoj koaliciji.
Ta Pečaninova koalicija sa Hećom i SBiH je doživjela debakl i ne znam da li će Pečanin imati obraza više da brani Heću i njegove projekte bez tendera.
Last edited by Better Man on 07/10/2008 00:04, edited 1 time in total.
Better Man

#330 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Better Man »

[]
Last edited by Better Man on 07/10/2008 00:06, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#331 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

komeba wrote:
VjecitiStudent wrote:Kad se vec zabavljate ovom racunicama, zasto ne ubacite u kalkulacije i glasove koje je kandidat SBIH dobio (1400) ili kandidat BPS-a (1339), a koji su 'prirodno' trebali pripasti Koldzi, po istoj logici kao sto su glasovi NS 'prirodno' trebali pripasti SDP-u?
Ja teorija i g...
Nije samo problem u onim koji su glasali,nego i u onim koje su BH DANI svojom antisdpovskom kampanjom odbili od glasanja.Da je bilo zdravog razuma i manje ego tripova kod Pecanina,mislim da bi imali novog i boljeg nacelnika u Novom Sarajevu.
Jadan li je onaj citalac Dana koji za svo ovo vrijeme nije formirao vlastito misljenje o SDP-u.
I krajnje je vrijeme da precjenjujete ulogu medija na ovim izborima. Npr. Avaz je imao cijelu seriju negativnih clanaka o Jasminu Imamovicu, rezultat je da Imamovic nikad nije bolje stajao u Tuzli. Da je SDP imao Imamovica u Novom Sarajevu, ni 100 Pecanina mu ne bi moglo odmoci.
VjecitiStudent

#332 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

Better Man wrote:
VjecitiStudent wrote:Da malo pazljivije citas Dane, davno bi skontao da je jedini stvarni interes Pecanina STRUJA, tj. podrska maglovitoj srbijansko-bosnjackoj koaliciji okupljenoj na tom poslu (sifra: Heco).
Ta Pečaninova koalicija sa Hećom i SBiH je doživjela debakl i ne znam da li će Pečanin imati obraza više da brani Heću i njegove projekte bez tendera.
Obraz? Da ima obraza nikada se ne bi ni nasao u toj ulozi. Ali, tako valjda biva kad presuse donatorske pare.
klixober

#333 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by klixober »

VjecitiStudent wrote:
komeba wrote:
VjecitiStudent wrote:Kad se vec zabavljate ovom racunicama, zasto ne ubacite u kalkulacije i glasove koje je kandidat SBIH dobio (1400) ili kandidat BPS-a (1339), a koji su 'prirodno' trebali pripasti Koldzi, po istoj logici kao sto su glasovi NS 'prirodno' trebali pripasti SDP-u?
Ja teorija i g...
Nije samo problem u onim koji su glasali,nego i u onim koje su BH DANI svojom antisdpovskom kampanjom odbili od glasanja.Da je bilo zdravog razuma i manje ego tripova kod Pecanina,mislim da bi imali novog i boljeg nacelnika u Novom Sarajevu.
Jadan li je onaj citalac Dana koji za svo ovo vrijeme nije formirao vlastito misljenje o SDP-u.
I krajnje je vrijeme da precjenjujete ulogu medija na ovim izborima. Npr. Avaz je imao cijelu seriju negativnih clanaka o Jasminu Imamovicu, rezultat je da Imamovic nikad nije bolje stajao u Tuzli. Da je SDP imao Imamovica u Novom Sarajevu, ni 100 Pecanina mu ne bi moglo odmoci.
Mislim da ti potcjenjujes taj sovinisticki list Avaz.Nazalost,koga Avaz gura,taj i dobije izbore.Na proslim izborima su gurali 100% i pobijedio je zna se ko.Ove izbore su okrenuli leda 100% i podrzali SDA-rezultate vidimo.A BH Dani kod obrazovanije raje imaju taman uticaj da ogade ljudima politiku i da zakljuce da su "svi oni isti".Taman onoliko ljudi koliko je trebalo da se srusi Koldzo.
Judge_Dread

#334 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:40, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#335 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

komeba wrote: Mislim da ti potcjenjujes taj sovinisticki list Avaz.Nazalost,koga Avaz gura,taj i dobije izbore.Na proslim izborima su gurali 100% i pobijedio je zna se ko.Ove izbore su okrenuli leda 100% i podrzali SDA-rezultate vidimo.A BH Dani kod obrazovanije raje imaju taman uticaj da ogade ljudima politiku i da zakljuce da su "svi oni isti".Taman onoliko ljudi koliko je trebalo da se srusi Koldzo.
Kad su tako mocni, kako objasnjavas to da Imamovicu nisu mogli nista?
VjecitiStudent

#336 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

Judge_Dread wrote:Pa svi su mediji takvi. Svak druka za nekoga. Objektivnih nema. Po toj logici niko ne bi izlazio na izbore.
I NYTimes i Guardian uoci izbora imaju svoje kandidate, jer novine moraju imati stav, ali taj stav je obavezno objasnjen debelim argumentima, a ne tajnim interesima i ne mijenja se preko noci.
Dok kod nas, cim zaratise SBiH i Avaz oko struje, ode podrska u sekundi. Ista je stvar sa Pecaninom i Hecom.
Judge_Dread

#337 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:39, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#338 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

Judge_Dread wrote: Jedno je imati stav a u pomenutim novinama ISKLJUCIVO u komentarima a kod nas od prve do zadnje strane ili minute u svakom mediju se zna ko za koga druka, a ko koga pljuje.
Domaca trula saveznistva bas i nije tako tesko skontati.
valterbranisarajevo

#339 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by valterbranisarajevo »

komeba wrote:
Ja teorija i g...
Jarane vidim da si SDP-ovac do koske, i ja sam vjeruj mi, ali mislim da si malo pretjerao u pljuvanju Naše stranke..Neko je lijepo rekao da glasači nisu ničije vlasništvo nego ličnosti koje glasaju svojom glavom.Koja je svrha izbora ako će se svi ljudi ponašati kao roboti. U mojoj kancelariji pola ljudi je npr glasalo za Damira, a na listi za OV za Našu stranku. Trebam li se sada potući sa njima. Oni znaju zašto su to uradili. Uostalom SDP je pobijedio u Novom Sarajevu za općinsko vijeće, pa ja mislim da je prije do kandidata koji je ponuđen os strane SDP-a nego do Naše stranke. Ovakva razmišljanja mogu dovesti samo da SDA i SBiH formiraju vlast u gradu,i da ih trpimo još 4 godine, ili je možda opet aktuelna neka moguća koalicija SDP-SDA kao 2005. godine?

Dakle kako je SDP pobijedio u izborima za općinsko vijeće a nije za načelnika. Meni tu nešto ne štima, ali to mislim nema baš puno veze sa Našom strankom...Uostalom, na posljednjim vanrednim izborima u N.S. nije bilo naše stranke pa je Koldžo pobijedio Fazliju...Ko je bio krivac za to?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#340 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by -LIBERO- »

VjecitiStudent wrote:
komeba wrote: Mislim da ti potcjenjujes taj sovinisticki list Avaz.Nazalost,koga Avaz gura,taj i dobije izbore.Na proslim izborima su gurali 100% i pobijedio je zna se ko.Ove izbore su okrenuli leda 100% i podrzali SDA-rezultate vidimo.A BH Dani kod obrazovanije raje imaju taman uticaj da ogade ljudima politiku i da zakljuce da su "svi oni isti".Taman onoliko ljudi koliko je trebalo da se srusi Koldzo.
Kad su tako mocni, kako objasnjavas to da Imamovicu nisu mogli nista?
Tuzla je specificna glsacka sredina,jos od prvih "demokratskih" :D izbora tamo pobjedjuje neki vid socijaldemokrata,tako sada i SDP

U cemu je fazon?

Pa fazon je u tome sto bilo koji cvrsti clan,ili okorjeli simpatizer ne cita vise avaz,i to bas iz razloga sto Fahro u svakom,ali bas svakom broju pljuje po SDP-u ,tako da clanstvo i glasacka baza SDP-a je totalno imuna na Fahrine bljuvotine.

U Expresu je u jeku predizborne trke osvanula naslovnica "..Lagumdzija u Ferhadiji seta u prljavim farmerkama..." :shock: :-) :D

I onda slika na naslovnici,Zlatko stoji i rukuje se sa nekim likom,a jedan dio na njegovim farmerkama zumiran i uvecan na toj slici..kao prljavstina :shock: :shock: :shock: :shock:
Ovo nije zajebancija,fakat je istina i natpis,i slika je bila,i bas ovako kao sto sam napisao,da ne povjerujes.

Znaci ,avaz vise apsolutno nema uticaja ni sekundice na bilo kojeg vec formiranog glasaca i simpatizer SDP-A,ali ima uticaj na raju koja se lomi izmedju nekih opcija,i na one apstinente.

Ocigledno da je glasacko tijelo u Tuzli itekako vec cvrsto socijaldemokratsko.
kicky

#341 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by kicky »

Ovo je interesantno! Netko je spomenuo Guardian i NYTimes koji se redovno ''opredjeljuju'' pred izbore u UK i SAD-u. Naravno kod nas također ima opredjeljenja, skrivenih ali i očitih - vođenih nekim dubljim (često papirnatim) razlozima. I dok novine u svijetu imaju uređivačku politku koja se može politički obojit i koja je često rezultat nekakve tradicije - kod nas ta tradicija traje od prvih do drugih izbora - tj. do onog trenutka kada političke figure koje ''kontoliraju'' uređivačku politiku imaju određenu moć do trenutka kada im ona klizi kroz ruke (kao našem Haroniju Lepom). Kod nas se novine mogu također politički obojit. Kod nas se Oslobođenje može nazvati lijevim kao i francuski Liberation, ali to lijevo naše i lijevo francusko je u suštini drugačija. Kod nas se Avaz može nazvati desnim, kao i Times u Ujedinjenom Kraljevstvu - ali desni Times i desni Avaz su u svojoj desnosti nebo i zemlja!!! Ovo se odnosi na sve medije na prostorima bivše Juge: čitam i hrvatsku, srpsku i slovensku štampu: i nema tu velikih razlika, jes da je njihov papir malo bolji!!!
sasa_t

#342 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by sasa_t »

Vidim da ste odmakli od teme... Meni licno se gadi ono sto Avaz radi. Nacini na koji diskreditiraju kandidate "nepodobnih" stranaka su krajnje primitivni. ALI mora se imati na umu da je Avaz KOMERCIJALNA NOVINA i da oni u toj novini mogu sarati sta im volja. To sto novinarstvo i novinarska etika u BiH nisu uredjeni ide samo na ruku prozvanoj novini. Ali koliko ja znam Udruzenje novinara cine novinari svih bh listova pa ne reaguju.... toliko...

P.S. ako imas rezultate niko te smjeniti ne moze....
valterbranisarajevo

#343 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Uostalom, ja sam došao do nezvaničnih rezultata izbora u Novom Gradu, međutim s obzirom da izvor nije baš pouzdan dvoumim se da ih napišem. Uglavnom prema njima, tamo se desila situacija skroz suprotna od one u Novom Sarajevu. Nadam se da ipak da podaci nisu tačni jer je u tom slučaju relativni pobjednik u gradu Sarajevu SDA, a s druge strane SDP tvrdi da su oni pobjednici. Ne vjerujem da bi oni "lupali bez veze" Zato čekam siguran izvor...
GandalfSivi

#344 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by GandalfSivi »

valterbranisarajevo wrote:Uostalom, ja sam došao do nezvaničnih rezultata izbora u Novom Gradu, međutim s obzirom da izvor nije baš pouzdan dvoumim se da ih napišem. Uglavnom prema njima, tamo se desila situacija skroz suprotna od one u Novom Sarajevu. Nadam se da ipak da podaci nisu tačni jer je u tom slučaju relativni pobjednik u gradu Sarajevu SDA, a s druge strane SDP tvrdi da su oni pobjednici. Ne vjerujem da bi oni "lupali bez veze" Zato čekam siguran izvor...
Dosao si do tacnih informacija, imas iste na stranici CIK-a. Situacija je ista kao i kod zadnjih izbora, kad je vecina ljudi glasala za "SDA i naseg Damira"... Mada je sto se tice ovih opcinskih izbora najbitnije ko je nacelnik, a oko svega drugog se moze dogovoriti...
Vozdra raja :-)

#345 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Vozdra raja :-) »

sasa_t wrote:Vidim da ste odmakli od teme... Meni licno se gadi ono sto Avaz radi. Nacini na koji diskreditiraju kandidate "nepodobnih" stranaka su krajnje primitivni. ALI mora se imati na umu da je Avaz KOMERCIJALNA NOVINA i da oni u toj novini mogu sarati sta im volja. To sto novinarstvo i novinarska etika u BiH nisu uredjeni ide samo na ruku prozvanoj novini. Ali koliko ja znam Udruzenje novinara cine novinari svih bh listova pa ne reaguju.... toliko...

P.S. ako imas rezultate niko te smjeniti ne moze....
Tako je i Bakir Hadziomerovic u sinosnjoj emisiji javno rekao da zeli da na svakim izborima SBiH bude gubitnik! Je li to profesionalno i nepristrasno??
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#346 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by -LIBERO- »

Znaci super,SDA je pobjedila i sada ima prednost u nominovanju gradonacelnika i formiranju vlasti u gradu :D

"uljepsali" ste mi dan.... :roll: :run:
valterbranisarajevo

#347 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Znači onda

Novi Grad O.V.

SDA 31,40%
SDP 26,51 %

Ukupno u Sarajevu SDA 29,59% SDP 27,67% ako sam dobro izračunao.

Gandalf - u Sarajevu su zbog izbora gradskog vijeća i gradonačelnika rezultati za općinska vijeća malo važniji od ostalih gradova..
valterbranisarajevo

#348 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

-LIBERO- wrote:Znaci super,SDA je pobjedila i sada ima prednost u nominovanju gradonacelnika i formiranju vlasti u gradu :D

"uljepsali" ste mi dan.... :roll: :run:
Doduše to ipak nisu konačni rezultati 2% nije neka velika prednost. Možda strannački izborni štabovi imaju kompletne rezultate, pa se zato i izjašnjavaju...

Ali bitno je da se "rogovi u vreći" i dalje bodu. Doduše bodu se SDA i SBiH, ali će oni znati "stati na loptu" kada to bude trebalo, za razliku od ovih "naših"- građanskih multietničara..
mostarac

#349 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by mostarac »

Judge_Dread wrote:Ko i mostarski SDP
Ima li ga u bogu goreg od mostarskog ????
Mostarski SDP je stranka koja moze biti mnogo mnogo bolja i bolje organizovana, al dosta ce neretva g....a pronijet dok SDP u Mostaru bude mogao napraviti ozbiljniji spektakl. Naivni su ljudi koji ocekuju da SDP moze u Mostaru da bude vlast. Ti ljudi treba da saberu samo glasove dva HDZ-a SBiH-a i SDA na ovim izborima i da shvate da SDP treba da dobije vise glasova nego 1990. godine u Mostaru (kad su u samom gradu bili ubjedljivo najjaca stranka) da bi osvojio vlast. SDP u Mostaru je na ovim izborima ostvario jedan cudan rezultat. U SDP-u su neki zadovoljni neki nisu. Naime, SDP je ove godine u Mostaru dobio vise glasova nego 2000. godine i napravio najbolji poslijeratni rezultat. Dobio je skoro dva puta vise glasova nego prosle i opste i lokalne izbore, al ce imati vijecnika manje u gradskom vijecu iako ima duplo veci broj glasova. Mostarski SDP je na ovim izborima dosegao oko 60% svog potencijalnog mostarskog maksimuma, kojem treba nastaviti teziti, al mostarski SDP je svoj izborni rezultat u odnosu na prosle izbore popravio skoro za 100% i mislim da je to jedan od najboljih izbornih rezultata SDP-a. matematika izbora vijecnika u gradskom vijecu mostara nazalost taj rezultat zamagljuje i obezvrijedjuje, jer osim broj glasova u Mostaru je vazno jos mnogo toga drugog da bi se dobio mandat u vijecu pa je tako sa 6,5% glasova SDP prosle izbore imao 4 vijecnika, a ove ce izbore sa otprilike 10% glasova imati 3 vijecnika.
SDP u Mostaru je daleko od idealnog i tu ima jos mnogo posla da se uradi i dosta stvari ruku na srce i ne stima, al cinjenica je da stvari u SDP-u u Mostaru idu prema naprijed i da je SDP dobio za mostarske uslove broj glasova vrijedan svakog divljenja, a i jedina je stranka koju milion i po maraka za kupovinu glasova stranke za boljitak, nije ozbiljnije pogodilo. Pogodilo je mozda za jednog vijecnika u bivsoj opstini Jugozapad, al za broj glasova i nije nesto posebno jer se tu radi o nekih 500 glasova. SDP je u Mostaru krenuo uzlaznom putanjom i glupo bi bilo pljuvati po njemu ako se uzme u obzir cinjenica da je dobio 2 puta vise glasova nego prosle izbore i uopste da je dobio vise glasova nego ijedne izbore nakon rata.

O rezultatima izbora u Mostaru ce se tek raspravljati u buducim danima i o tome kako se moglo desiti da jedna politicka stranka kupi doslovno onoliki broj glasova. SDP za tim glasovima i ne kuka bas mnogo jer ruku na srce ako se pogledaju rezultati na birackim mjestima to su uglavnom glasovi HDZ i SDA i nesto malo SBiH-a koji bi svakako u Mostaru na ovim izborima propao kao sto je i propao uz svoju rezervnu varijantu NS kojoj se i lista krojila u SBiH-u, koja srecom nije ni usla u vijece.

Pitali su me i na pp kako znam da je NS SBiH-ova filijala i kazem opet da je nacin djelovanja stranke, nacin ophodjenja prema biracima, nacin na koji se pristupa ljudima uz medijsku eksponiranost na bilo koji nacin pa i nepoliticki u svim glasilima i medijima kojima upravlja SBiH uz imena na listama koja nisu bila u politici ali ih je SBiH debelo zaduzio sasvim jasan dokaz da je stranka tu da se izvjesni poraz SBiH-a koji se desio na ovim izborima ublazi i da se napravi odstupnica za SBiH-ov kraj koji ce da se desi na sljedecim opstim izborima ukoliko se o ustavu ne bude opet glasalo pred same izbore pa narod po ko zna koji put povjeruje osnivacu :D

P.S: za ove sto kazu da je NS uzela glasove SBiH-u da kazem da to naprosto nije tacno jer SBiH te glasove svakako ne bi ni dobio jer svako razuman je vidio da je SBiH stranka na odlasku, nakon svega sto su napravili i sto rade, a pogotovo nakon proslih izbora. Isto tako BH Dani su u vlasnistvu SBiH-a, a pred izbore favorizuju iskljucivo NS, sto onome ko imalo misli glavom nije tesko shvatiti sta to znaci.
NS je sacuvala glasove SBiH-u koliko je mogla i mislim da sam na pocetku ove teme pisao da za predizbornu koaliciju nisam, ali za postizbornu jesam.
Sad mislim da nisam ni za postizbornu koaliciju sa NS, jer alijansa sa SBiH-om je ovu zemlju kostala veoma mnogo, a i sam SDP. ponoviti slicnu akrobaciju mislim da nikome ne bi islo u korist.
Neelix

#350 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Neelix »

samo da ponovim svoje misljenje, iznijeh ga na drugoj temi maloprije :)

mislim da bi NS koaliranjem svejedno sa SDA ili SDP ekspresno izgubio sasvim solidnu podrsku koju imaju s obzirom da postoje tek pola godine.
Post Reply