Koalicija SDP-Naša stranka
- valterbranisarajevo
#101 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Najvažnije je da zastupaju građansku-multietničku opciju, što se vidi iz izjava njihovog rukovodstva, a to je veoma bitno za ovu priču..
-
jai
#102 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
1.Naravno,ali valjda bi ljevicarska opcija trebala biti socijalno osjetljiva na to(povecavanje apetita)...valterbranisarajevo wrote:3 milijarde - malo prenapuhano čini mi se. razlika između telekoma RS i BH telekoma ipak nije tolika..Kada bi se dobile 3 milijarde i uložile u razvoj privrede onda bi to bilo OK. Međutim, očigledno je da će se taj novac koristiti u popunjavanje budžetskih rupa, što je ,da budemo pošteni, rađeno i od najvećeg dijela dobiti BH telekoma (osim onih 20-ak posto koje je jedne godine uloženo u auto put Jošanica Podlugovi i vjerovatno u nastavak prema Visokom..)Kada novac od prodaje telekoma legne na račun, apetiti svih budžetskih korisnika će porasti, i bojim se da će sve biti sprčkano. Kada je firma u državnom vlasništvu, onda uvijek postoji mogućnost da se stvari promijene. Ovako jednom ćemo dobiti pare, i nikada više.. Ja jesam da dio vlasništva sa države pređe u privatne ruke, ali u ruke građana BiH...
Mislim da sam ovim iscrpio svoje ekonomsko znanje, i da će mi biti teško replicirati na replike, ako mi neko ne pomogne..
2.Kada je poduzece u drzavnom vlasnistvu,onda je podlozno korupciji,malverzacijama,gubitku konkurentnosti itd,izostanku inovacija itd.
3."ali u ruke gradjana BiH",ovo ti je najgora opcija ukoliko si mislio na "besplatnu dodjelu dionica".Naime ovim potezom kapital (bukvalno) darujes sposobnim i imucnim pojedincima koji imaju kratkorocne interese,a obicni puk ostavljas "na cjedilu".
Medjutim,dijelom se slazemo ukoliko smatras da dodjela dionica gradjanima BiH podrazumijeva njihovu prodaju na berzi.Ali samo pod uvjetom da ce se dio prodati strateskom partneru(koji ce kasnije dionice otkupiti od gradjana).
- valterbranisarajevo
#103 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ja bih bio najsretniji da građani BiH otkupljuju dionice "živom lovom" na berzi, ali ko im može u tom slučaju zabraniti da to isto rade certifikatima iza kojih stoji ta ista vlast. To bi bila mala osveta građana za veliku prevaru..
- Jazz_Junkie
#104 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Da, ti vjerujes u demokraciju. No, da bi imao sva demokratska prava, moras imat dovoljno love.bihmak wrote:Jazz_Junkie wrote:BiH treba jedna ozbiljna i internacionalisticki orijentirana lijeva stranka koja ne zastupa interese Bosnjaka, Srba i Hrvata, nego radnika, nezaposlenih, zemljoradnika i socijalno obespravljenih. Kao uzor bi si mogli uzeti njemacku "Die Linke" (bivsa PDS). Roza Luksemburg je svojevremeno rekla da je socijaldemokratija usmrdjeli les. SDP BiH je trenutno mozda najmanje zlo, ali ni u toj stranci ne postoje ozbiljne namjere i principi. Sve ostaje na parolama i samom imenu stranke. Meni muka dodje od mnogih vas ovdje na forumu koji besprekidno pokrecu teme o Bosnjacima, Srbima, Hrvatima, Dodiku, Silajdzicu, Cericu i ostalima umjesto da se tematiziraju ozbiljni problemi te zemlje. Gdje su teme o pljacki radnika, o nejednakim perspektivama za studente, o seksualnim diskriminacijama? Najvece zlo sva tri naroda u BiH su "njihove" etnicke stranke, jer one ih najvise pljackaju. Koga ce nego "svoj" narod?
Svaka cast incijatorima Nase stranke, ali sve mi to smrdi na cistu agoniju i teorije o demokratiji koje nikada nece preci u praksu. Narodu u BiH je djaba govoriti, jer on nikada nije nista znao sam promijeniti. Uvijek je netko drugi morao sve raditi za Bosance i Hercegovce. Da nije bilo Tita, BiH bi jos uvijek bila cisto ruralna drzava ravna Kosovu, jer Bosanac se nikada ne bi sam sjetio da izgradi nesto ili pokrene promjene u svom drustvu. I sada takodjer Bosanac misli da ce Medjunarodna zajednica rijesiti sve njegove probleme.
1. Die Linke, bivsa PDS, bivsa SED-koja je svasta nesta (bolje je da nenabrajam) pocinila u DDR-u. I ta nova ljevica opstaje samo pomocu nekih utopijskih parola....
2.Da, najvece zlo jesu etnicke stranke, ali ako nedamo sansu kakvoj-takvoj alternativi(npr.Nasoj Stranci) kuda onda??..trebamo li cekati nekod novog stranca???
-
jai
#105 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Nije bilo prevare od strane vlada,vec od strane ekonomskih(bolje reci ulicnih) znalaca tj ljudi koji su potencirali parolu:"KUPUJEM CERTIFIKATE".Mislim iluzorno je za smatrati da ce neka "nena" od 70 godina pratiti fluktacije na SASE i spram toga djelovati u svom interesu.Stoga prodaja na berzi(manjiskog paketa) bi privukla samo one koji se razumiju u burzovno poslovanje,a koji bi u konacnici taj dio kolaca prodali strateskom partneru.valterbranisarajevo wrote:Ja bih bio najsretniji da građani BiH otkupljuju dionice "živom lovom" na berzi, ali ko im može u tom slučaju zabraniti da to isto rade certifikatima iza kojih stoji ta ista vlast. To bi bila mala osveta građana za veliku prevaru..
- valterbranisarajevo
#106 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ja imam kući štednu knjižicu na kojoj je ostalo nekih mislim 13.000 DM (zaboravio sam čak i gdje sam je ostavio). Znači u njoj ne piše 13.000 certifikata nego 13.000 DM. To je moj novac koji mi je dala država, ali ja ne mogu doći do njega.
Stare devizne štediše imaju knjižice u kojima je također upisana neka suma u devizama. Oni također ne mogu doći do svog novca. Kakva je razlika između mene i štediša. Nikakva.
Naše vlasti su veoma jasne i smatraju da nas je npr Slovenija preko Ljubljanske banke opljačkala -što je istina. Po tom istom principu i ja smatram da je mene opljačkala ta ista vlast jer mi ne omogućuje da radim sa svojim novcem šta želim..
Eto ja bih želio da isprave dio nepravde pa da mi,ako već ne mogu isplaćivati živ novac daju mogućnost da njim kupim dionice telekoma. On pripada građanima a ne vlastima koji su samo uslužni servis građana..
Stare devizne štediše imaju knjižice u kojima je također upisana neka suma u devizama. Oni također ne mogu doći do svog novca. Kakva je razlika između mene i štediša. Nikakva.
Naše vlasti su veoma jasne i smatraju da nas je npr Slovenija preko Ljubljanske banke opljačkala -što je istina. Po tom istom principu i ja smatram da je mene opljačkala ta ista vlast jer mi ne omogućuje da radim sa svojim novcem šta želim..
Eto ja bih želio da isprave dio nepravde pa da mi,ako već ne mogu isplaćivati živ novac daju mogućnost da njim kupim dionice telekoma. On pripada građanima a ne vlastima koji su samo uslužni servis građana..
-
jai
#107 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ali time bi samo naskodio BH Telecomu,jer nit unosis "brownfiled" investiciju,nit konstruises jasne vlasnicke ciljeve...valterbranisarajevo wrote: Eto ja bih želio da isprave dio nepravde pa da mi,ako već ne mogu isplaćivati živ novac daju mogućnost da njim kupim dionice telekoma. On pripada građanima a ne vlastima koji su samo uslužni servis građana..
- valterbranisarajevo
#108 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Joj odosmo daleko od teme. Mogla bi recimo onda država napraviti neki PIF i sve to malo držati pod kontrolom. Naravno dividende idu građanima. Ovo što se tiče jasnog vlasništva, a ova prva opaska, za koju ne znam tačno šta znači, ali pretpostavljam da je vezana za unos žive love, odnosno kapitala -to je tačno..
- profko
#109 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
ti gdje god stignes zakacis BPS- cc, jarane da ja tebi kazem nesto: neka se sdp hvata nase stranke i liberala, i gds-a i boss-a jer nemaju ni jednog poslanika. BPS jarane rasteeeeeee, citaj rezultate koliko vijecnika nakon opcinskih izbora. na narednim sigurno ce biti u 10.000 glasova sa sdp-om.winabike wrote:Valtere, slazem se sa tobom, ali samo ako je rijec o POSTIZBORNOJ koaliciji. Da se znaju svaciji rezultati i ko sa kolikim kapitalom ulazi u pricu - da ne bude, kao 2000-te, da Sefer i Zubak sa po 2 glasaca traze po dva ministarstva, i na kraju se svede na raspoedjelu fotelja. Cist racun, duga ljubavvalterbranisarajevo wrote:Ja sam svjestan da se odluke o ovakvim pitanjima ne mogu donijeti preko noći.. međutim svi simaptizeri SDP-a, Naše stranke, LDS-a ispred svojih sumnji i određene doze sujete trebali staviti jedno ključno pitanje..Da li možemo izdržati još nekoliko izvjesnih godina: vjerske i nacionalne mržnje i isključivosti, nevidljivih berlinskih zidova, plajčkaške privatizacije, opšte nesigurnosti građana čak i za vlastiti život..
Ja sam lično na izmaku snage, i zato bih mogao preći preko mnogo stvari da bi ova građansko multietnička koalicija postala stvarnost...![]()
I da ni pod razno u prici ne budu Mirnes i SDU, jer ja, koji nisam clan, ali jesam glasac SDP-a vec 12 godina, ne bih dao glas za koaliciju u kojoj su potpune budale (Mirnes) i zadrti foteljasi (SDU).
Za Nasu Stranku tek treba vidjeti kako ce se profilirati, i koliko ce dobiti. Imena su im jako zanimljiva, bar ova poznatija (Bojan, Dino, Danis...). Hajd' vidjet cemo hocel talenat bit uludo potrosen
ja licno nikada ne bih isao u koaliciju sa komunistima. Sefer i BPS imaju rejting, imaju sansu i ne bih isao sa ispranim likovima.
P.S. BPS je imao samo jedno ministarstvo. a drzali su alijansu sa poslanicima i na drzavnom i na federalnom nivou. spahic, lds i ostali nisu imali poslanike na drzavnom nivou pa im je lagumdzija da mjesta zamjenika minsitra. prema tome, ako hocete da pricate o politici ne lupetajte vec cinjenice samo.
-
edinbug
#110 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
ti gdje god stignes zakacis BPS- cc, jarane da ja tebi kazem nesto: neka se sdp hvata nase stranke i liberala, i gds-a i boss-a jer nemaju ni jednog poslanika. BPS jarane rasteeeeeee, citaj rezultate koliko vijecnika nakon opcinskih izbora. na narednim sigurno ce biti u 10.000 glasova sa sdp-om.
ja licno nikada ne bih isao u koaliciju sa komunistima. Sefer i BPS imaju rejting, imaju sansu i ne bih isao sa ispranim likovima.
P.S. BPS je imao samo jedno ministarstvo. a drzali su alijansu sa poslanicima i na drzavnom i na federalnom nivou. spahic, lds i ostali nisu imali poslanike na drzavnom nivou pa im je lagumdzija da mjesta zamjenika minsitra. prema tome, ako hocete da pricate o politici ne lupetajte vec cinjenice samo.[/quote]
Porediti SDP i BPS je isto kao Manchester Utd i Stoke.
P.S. BPS je imao samo jedno ministarstvo. a drzali su alijansu sa poslanicima i na drzavnom i na federalnom nivou. spahic, lds i ostali nisu imali poslanike na drzavnom nivou pa im je lagumdzija da mjesta zamjenika minsitra. prema tome, ako hocete da pricate o politici ne lupetajte vec cinjenice samo.[/quote]
Porediti SDP i BPS je isto kao Manchester Utd i Stoke.
- Topla voda
#111 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
ja sam svoje boracke certifikate upisao u telekom..kad je bila "velika"privatizacija...dobio 250 dionica koje su bile oko 75 km,a sad su oko 40...i to sve bez problema....ne znam sto to nisi uradio?jai wrote:Ali time bi samo naskodio BH Telecomu,jer nit unosis "brownfiled" investiciju,nit konstruises jasne vlasnicke ciljeve...valterbranisarajevo wrote: Eto ja bih želio da isprave dio nepravde pa da mi,ako već ne mogu isplaćivati živ novac daju mogućnost da njim kupim dionice telekoma. On pripada građanima a ne vlastima koji su samo uslužni servis građana..
- Topla voda
#112 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
kakav bolan crni sdp...pa sve je politicara potroseno ,sto se imalo potrositi...ako nasa stranka propadne na izborima ,sljedecih minimalno 10 godina mozete halaliti..nista se promijeniti nece.kakve koalicije ,kakvi programi...ublehe..cuj kakav im je program...jebes program,nije ovo usa il svedska da programi pobjedjuju.
pa sve su stranke na vlasti u svojim programima za euro integracije.suplja!
sve su za vladavinu prava.suplja!
sve su za prava pojedinaca.suplja!
trebaju nam ljudi koji imaju morala,jer toga nam ocajnicki fali.
ovi svi do sad taj moj uvjet nisu ispunili i cvrsto podrzavam nasu stranku.ako izgube,selim odavde
ovi svi do sad taj moj uvjet nisu ispunili i cvrsto podrzavam nasu stranku.ako izgube,selim odavde
-
nikad_izvini
#113 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Fadil Šero(GROZD)čovjek iz sjene Naše stranke je lopovčina al nepismena, koja ne zna rečenicu sastaviti ali zna sa parama.Taj gdje se pojavi, a pojavio se u Našoj stranci, tu trava ne raste.
Slušao sam podpredsjednicu Naše Stranke Maju(meni se čini) na 202 i na pitanje kakva je veza Pećanina i Šere sa Našom Strankom i zašto se napada SDP koji je opozicija je odgovorila vrlo šturo i neuvjerljivo( dok je na ostala pitanja imala odgovore, vrlo opširne) "POGREŠNA ADRESA"
Bojim se da se ne podmeće, ponovo, kukavičije jaje, kao što se desilo sa Z(gr)aBIH.Čisto da se malo osvježi politička scena i da se dobije malo vremena.Očito je(valjda) da će Z(gr)aBIH doživjeti fijasko, valja popuniti upražnjeni prostor.
- Topla voda
#114 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
ma ja sam totalno potonuo u iluziju da ce se neko pojaviti i sve promijeniti
ne znam za pecanina,ne znam za seru,ne opterecujem se tim stvarima...al ako i ovo ne prodje iz bilo kojih razloga,jal talova,jal upliva uhljebljivaca...ja hajra vise ne vidim i fatam se noge
ne znam za pecanina,ne znam za seru,ne opterecujem se tim stvarima...al ako i ovo ne prodje iz bilo kojih razloga,jal talova,jal upliva uhljebljivaca...ja hajra vise ne vidim i fatam se noge
-
nikad_izvini
#115 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ne bih da te razočaram, ali FATAJ SE NOGETopla voda wrote:ma ja sam totalno potonuo u iluziju da ce se neko pojaviti i sve promijeniti![]()
-
jai
#116 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Naravno,sto potrvdjuje cinjenicu da na djelo nije bila "prevara" od strane vlade,vec od ulicnih manipulatora koji su jeftino otkupili od naroda certifikate.Dalje sto znaci da podjelom(free) dionica ili certifikata ne postizemo pravu stvar jer samo nekolicina poput "Topla voda" znaju iskoristiti taj poklon,ostala vecina( nazalost) nece nista dobiti time...Topla voda wrote:ja sam svoje boracke certifikate upisao u telekom..kad je bila "velika"privatizacija...dobio 250 dionica koje su bile oko 75 km,a sad su oko 40...i to sve bez problema....ne znam sto to nisi uradio?jai wrote:Ali time bi samo naskodio BH Telecomu,jer nit unosis "brownfiled" investiciju,nit konstruises jasne vlasnicke ciljeve...valterbranisarajevo wrote: Eto ja bih želio da isprave dio nepravde pa da mi,ako već ne mogu isplaćivati živ novac daju mogućnost da njim kupim dionice telekoma. On pripada građanima a ne vlastima koji su samo uslužni servis građana..
- valterbranisarajevo
#117 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ovo je definitivno istina. Ja sam pitao jutros deset ljudi kojima je ostala tona certifikata. Niko kao ni ja nema pojma o tome. Jedanaesti mi je rekao da je to tačno, ali da su za tu mogućnost znali samo rijetki, uključujući "ulične manipulatore", koji su od bijede kupovali certifikate i tako zaradili milijarde....
Zašto su znali oni, a ne i većina građana? zašto država nije provela javnu kampanju i pozavala građane da oni direktno kupuju dionice Telekoma, kao što su to radili PIF-ovi..?
Da li je nekome odgovaralo da da na taj način izvuče certifikate od boraca koji su ih bili prisiljeni prodavati u bescjenje i domogne se udjela u vlasništvu?
Čisto sumnjam da to nije imalo veze sa vladajućim strukturama..
Ipak ovdje ima možda elemenata prevare, a sada bi bilo lijepo da se ta prevara ispravi, ako su se dionice mogle kupovati prije 5 godina, zašto se ne bi mogle kupovati i sada?
Ili se još uvijek mogu kupovati? Ako neko zna neka kaže...
Da spasi borce ali i građane koji su cijeli život vrijedno radili a sada žive siromašni kao "crkveni miševi"...
Zašto su znali oni, a ne i većina građana? zašto država nije provela javnu kampanju i pozavala građane da oni direktno kupuju dionice Telekoma, kao što su to radili PIF-ovi..?
Da li je nekome odgovaralo da da na taj način izvuče certifikate od boraca koji su ih bili prisiljeni prodavati u bescjenje i domogne se udjela u vlasništvu?
Čisto sumnjam da to nije imalo veze sa vladajućim strukturama..
Ipak ovdje ima možda elemenata prevare, a sada bi bilo lijepo da se ta prevara ispravi, ako su se dionice mogle kupovati prije 5 godina, zašto se ne bi mogle kupovati i sada?
Ili se još uvijek mogu kupovati? Ako neko zna neka kaže...
-
palermo
#118 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Tačno, ljudi su ključ a nikakvi programi, program je samo papir, i svi su manje više isti.Topla voda wrote:...jebes program,nije ovo usa il svedska da programi pobjedjuju.
P.S ja jedino neću da selim..........jebat ga...........
- valterbranisarajevo
#119 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ne teba seliti, uostalom većina nas nije više nigdje prispjela..Treba se boriti za bolju budućnost, rješenje postoji, možda nam je negdje "ispred nosa".
Nadam se da ste "skontali" da ova moja tema nije zlonamjerna, nego samo jedan od prijedloga. uostalom ni diskusije na njemu nisu bile previše zapaljive i negativne. Svako je iznio svoje mišljenje. Naravno ne razmišljamo svi isto, ali ako mi dopustite da na osnovu dosadašnje diskusije iznesem svoj zaključak on bi bio sljedeći.
Možda će se neko uskoro iznijeti neku drugu ideju ili put kojim bi trebali ići, pa ćemo raspravljati o njoj. Možda to bude još bolje rješenje..Ko zna..Ne smijemo dići ruke i jednostavno se predati..
Većina diskutanata smatra da bi predizborna koalicija SDP-naša stranka + još neke stranke građanske orijentacije nije dobro rješenje..
Također dosta diskutanata smatra da postizborna koalicija istih stranaka može doći u obzir.
Medijski rat između ovih stanaka ne bi bio dobra solucija...
Ja i dalje smatram da bi bilo dobro od starne stranaka i građanskih organizacija napraviti jednu građansko-multietničku platformu na kojoj bi se mogla temeljiti neka buduća saradnja. na osnovu nje bi se eventualno moglo viditi da ne postoje suštinske razlike između gore navedenih stranaka. Mislim da bi to ljudima dalo neku nadu, a isto tako vjerujem da bi se oko te platforme i ideja mogao okupiti veliki broj građana kojima je dosta ovog beznađa, i eventualno dati podršku njezinoj realizaciji kada za to dođe vrijeme (poslije ovih izbora, prije općih ili poslije njih)...
Nadam se da ste "skontali" da ova moja tema nije zlonamjerna, nego samo jedan od prijedloga. uostalom ni diskusije na njemu nisu bile previše zapaljive i negativne. Svako je iznio svoje mišljenje. Naravno ne razmišljamo svi isto, ali ako mi dopustite da na osnovu dosadašnje diskusije iznesem svoj zaključak on bi bio sljedeći.
Možda će se neko uskoro iznijeti neku drugu ideju ili put kojim bi trebali ići, pa ćemo raspravljati o njoj. Možda to bude još bolje rješenje..Ko zna..Ne smijemo dići ruke i jednostavno se predati..
Većina diskutanata smatra da bi predizborna koalicija SDP-naša stranka + još neke stranke građanske orijentacije nije dobro rješenje..
Također dosta diskutanata smatra da postizborna koalicija istih stranaka može doći u obzir.
Ja i dalje smatram da bi bilo dobro od starne stranaka i građanskih organizacija napraviti jednu građansko-multietničku platformu na kojoj bi se mogla temeljiti neka buduća saradnja. na osnovu nje bi se eventualno moglo viditi da ne postoje suštinske razlike između gore navedenih stranaka. Mislim da bi to ljudima dalo neku nadu, a isto tako vjerujem da bi se oko te platforme i ideja mogao okupiti veliki broj građana kojima je dosta ovog beznađa, i eventualno dati podršku njezinoj realizaciji kada za to dođe vrijeme (poslije ovih izbora, prije općih ili poslije njih)...
- winabike
#120 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Valter, sve je ok sto ti pises. Ja licno gajim simpatije i prema jednoj i prema drugoj stranci, kao i prema ostalim gradjansko-orijentiranim strankama u BiH. Bojana znam i licno, popio sam s njim par nekih kafa, covjek je prva liga, to nije sporno.valterbranisarajevo wrote:Ne teba seliti, uostalom većina nas nije više nigdje prispjela..Treba se boriti za bolju budućnost, rješenje postoji, možda nam je negdje "ispred nosa".
Ali mene je strah da, ukoliko bi bila predizborna koalicija, da se na kraju porokaju ko je zasluzniji u slucaju eventualne pobjede. To je opravdan strah. Postizborna saradnja na osnovu zajednickih ciljeva (platforme) je nesto sasvim drugo.
Zajednicka platforma bi mogla biti dobra stvar, i mislim da je ne bi bilo tesko kreirati na osnovu postojecih programskih nacela koja vec postoje u SDP, NS i LDS. Ja licno ne bih niti jednu cetvrtu stranku uvlacio u saradnju (izuzev mozda HSS-NHI), jer sto je vise stranaka u nekoj "saradnji", vise je problema i borbe za fotelje, a licno ne vidim ni jednu drugu stranku koja bi se tu uklapala. A i programi ove tri (eventualno cetiri) stranke su dovoljno podudarni za stvaranje zajednicke platforme.
Za one koji misle da je insistiranje SDP-a na vlastitoj platformi, i eventualnom okupljanju snaga oko SDP-ove platforme arogantno, pa sta bi to SDP trebalo da uradi? Da se, kao objektivno najjaca opoziciona stranka u BiH, odrekne vlastite platforme i "prilagodi" je zeljama stranaka koje imaju po autobus glasaca i veliki apetit za foteljama? Ni pod razno, nikada vise ne bih dao glas SDP-u.
Kazem da NS i LDP vjerovatno ne bi bili problem jer su im stranacki programi dovoljno slicni SDP-ovom, s tim da je LDP-ov ekonomski program malo vise "udesno" od SDP-ovog (i vjerovatno NS-ovog), a ni vodjstva ovih stranaka (bar Bojan i Lamija) nisu foteljaski raspolozena.
SDP i LDP se ne pljuju medjusobno, cak sto vise, na mnogo polja saradjuju. NS, nosen krilima "Dana", misli da moze sam. Mislim da grijese. Ja, kao citalac "Dana" jos iz ratnog perioda ("Koksara"...), se apsolutno ne slazem sa Pecaninovim trenutnim poglednom na stvari. Mislim da se znacajno precjenjuje, a tu vidim i najvecu potencijalnu opasnost za NS: da precijene sopstvene mogucnosti.
Nadam se da grijesim.
-
testament
#121 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
winabike wrote:Valter, sve je ok sto ti pises. Ja licno gajim simpatije i prema jednoj i prema drugoj stranci, kao i prema ostalim gradjansko-orijentiranim strankama u BiH. Bojana znam i licno, popio sam s njim par nekih kafa, covjek je prva liga, to nije sporno.valterbranisarajevo wrote:Ne teba seliti, uostalom većina nas nije više nigdje prispjela..Treba se boriti za bolju budućnost, rješenje postoji, možda nam je negdje "ispred nosa".
Ali mene je strah da, ukoliko bi bila predizborna koalicija, da se na kraju porokaju ko je zasluzniji u slucaju eventualne pobjede. To je opravdan strah. Postizborna saradnja na osnovu zajednickih ciljeva (platforme) je nesto sasvim drugo.
Zajednicka platforma bi mogla biti dobra stvar, i mislim da je ne bi bilo tesko kreirati na osnovu postojecih programskih nacela koja vec postoje u SDP, NS i LDS. Ja licno ne bih niti jednu cetvrtu stranku uvlacio u saradnju (izuzev mozda HSS-NHI), jer sto je vise stranaka u nekoj "saradnji", vise je problema i borbe za fotelje, a licno ne vidim ni jednu drugu stranku koja bi se tu uklapala. A i programi ove tri (eventualno cetiri) stranke su dovoljno podudarni za stvaranje zajednicke platforme.
Za one koji misle da je insistiranje SDP-a na vlastitoj platformi, i eventualnom okupljanju snaga oko SDP-ove platforme arogantno, pa sta bi to SDP trebalo da uradi? Da se, kao objektivno najjaca opoziciona stranka u BiH, odrekne vlastite platforme i "prilagodi" je zeljama stranaka koje imaju po autobus glasaca i veliki apetit za foteljama? Ni pod razno, nikada vise ne bih dao glas SDP-u.
Kazem da NS i LDP vjerovatno ne bi bili problem jer su im stranacki programi dovoljno slicni SDP-ovom, s tim da je LDP-ov ekonomski program malo vise "udesno" od SDP-ovog (i vjerovatno NS-ovog), a ni vodjstva ovih stranaka (bar Bojan i Lamija) nisu foteljaski raspolozena.
SDP i LDP se ne pljuju medjusobno, cak sto vise, na mnogo polja saradjuju. NS, nosen krilima "Dana", misli da moze sam. Mislim da grijese. Ja, kao citalac "Dana" jos iz ratnog perioda ("Koksara"...), se apsolutno ne slazem sa Pecaninovim trenutnim poglednom na stvari. Mislim da se znacajno precjenjuje, a tu vidim i najvecu potencijalnu opasnost za NS: da precijene sopstvene mogucnosti.
Nadam se da grijesim.
Nažalost NE griješiš,lopov i prevarant sa pešterske visoravni(pećanin),u našoj stranci vidi SAMO svoj interes.Taj čovjek je sa svima(samo par izuzetaka)bio dobar kad je njemu bilo dobro,čim nije u talu odmah je dotična osoba na tapetu u danima.
Vidiš samo u kojem je smjeru otišla ova diskusija,opet se pljuje sdp i lagumdžija-koji su non stop u nekoj zavjeri,a sad odjedanput ispliva stranka i neki ljudi u njoj za koje nisam nikad čuo,koji su skoro iz raja izašli.Ja mislim da je ovo samo rokada,kao npr poslijeratno osnivanje stranke za bih,koja je pokupila glasove bošnjaka razočaranih u sda samo da nebi glasali za sdp,i šro je najgore isto će se desiti i na ovim izborima.Naravno ja nemam ništa protiv bojana,danisa i dine mustafića ali se bojim da će oni biti iskorišteni samo za gore navedene ciljeve,a to su razbijanje sdp-a i razvodnjavanje bilo koje demokratske alternative-šifra:sejfudin tokić i sdu.
- valterbranisarajevo
#122 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ok !
Pa recimo da bi u tu zajedničku platformu svako trebao unijeti svoje najvažnije projekte: npr. prijedloge Zakona koje je ponudio SDP, vjerovatno LDS ima neke projekte, Naša stranka će sigurno ponuditi nešto itd..
Znači neka postizborna koalicija bi mogla izgledati: SDP-Naša stranka-LDS-HSS-NHI.
Mislim da su se HSS i NHI regularno ponašali za vrijeme alijanse, pa iako su stranke sa nacionalnim predznakom mislim da zastupaju građanski i multietnički koncept sa malim naglaskom na stanje i dobitak hrvatskog naroda..
Mislim da bi se u sve to mogla računati i radom za boljitak. Bez obzira na ciljeve osnivanja te stranke mislim da ona definitivno po programu i članstvu ima građansko multietnički karakter. Uz to ona ima određeni broj simpatizera u nekim općinama gdje druge stranke baš i ne prolaze dobro..
Ko još?
Pa recimo da bi u tu zajedničku platformu svako trebao unijeti svoje najvažnije projekte: npr. prijedloge Zakona koje je ponudio SDP, vjerovatno LDS ima neke projekte, Naša stranka će sigurno ponuditi nešto itd..
Znači neka postizborna koalicija bi mogla izgledati: SDP-Naša stranka-LDS-HSS-NHI.
Mislim da su se HSS i NHI regularno ponašali za vrijeme alijanse, pa iako su stranke sa nacionalnim predznakom mislim da zastupaju građanski i multietnički koncept sa malim naglaskom na stanje i dobitak hrvatskog naroda..
Mislim da bi se u sve to mogla računati i radom za boljitak. Bez obzira na ciljeve osnivanja te stranke mislim da ona definitivno po programu i članstvu ima građansko multietnički karakter. Uz to ona ima određeni broj simpatizera u nekim općinama gdje druge stranke baš i ne prolaze dobro..
Ko još?
-
bihmak
#123 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Vdim mnogi preporucuju postizbornu koaliciju SDP-LDS-NS-NHI/HSS (samo bez Lijanovica i njihove "NSRza Boljitak")
Ali postoji opasnost da LDS, ND i NHI/HSS uopste ne prijecu izborni prag, zbog toga bi po mom misljenju ove stranke trebale koalirati prije izbora,
takodje treba posmatrati raspolozenje gradjana: u predizbornoj koalicij LDS, NHI i NS imaju vise povjerenja kod ljudi nego pojedinacno ( uvijek je ista prica: nemogu te male stranke nista postici i zato radije glasam za one "krupne"), poslije izbora u slucaju pobijede logicna bi bila saradnja sa SDP-om...
Ali postoji opasnost da LDS, ND i NHI/HSS uopste ne prijecu izborni prag, zbog toga bi po mom misljenju ove stranke trebale koalirati prije izbora,
takodje treba posmatrati raspolozenje gradjana: u predizbornoj koalicij LDS, NHI i NS imaju vise povjerenja kod ljudi nego pojedinacno ( uvijek je ista prica: nemogu te male stranke nista postici i zato radije glasam za one "krupne"), poslije izbora u slucaju pobijede logicna bi bila saradnja sa SDP-om...
- jeza u ledja
#124 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Upravo tako. Male stranke trebaju medjusobno da se ujedine da bi presle izborni prag, a ne da se ujedinjuju sa velikim.
Ako ce Nasa stranka pricati o koaliciji neka to rade sa LDSom i GDSom, koji im se cine najblizim.
Ako ce Nasa stranka pricati o koaliciji neka to rade sa LDSom i GDSom, koji im se cine najblizim.
- valterbranisarajevo
#125 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
I meni je palo na pamet da ne bi bila loša predizborna koalicija stranaka čiji se rezultat kreće oko izbornog praga. Tako makar 5 % ili više glasova ne bi bilo zauvijek izgubljeno..A 5-10% glasova nije mala stvar..U krajnjem slučaju za njih bi ta koalicija bila korisna jer bi, bez obzira na sve, na neki način postale parlamentarne..Ovako to će možda uspjeti jednoj od njih...