Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

kockica_kockica

#101 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by kockica_kockica »

osa wrote:
kockica_kockica wrote:Svasta covjek ovdje procita i lako ostane bez teksta, jos lakse mu se digne zivac na pojedine izjave...

Etiketiranje ko je sta je jedno dno dna... I ne znam kako to ljudi ne vide... Opravdavanje tvog zla necijim tudjim zlom je jos vece zlo... Nista mi nema gore nego kad se pozalis a neko te pokusa usutkati sa tezom "Znas li ti kako je ovom ili onom u XY gradu ili selu" ... Sta je smisao ove recenice, skretanje paznje sa problema u tvojoj avliji i osvrtanje na tudju...

Ja se ponasam u zadnje vrijeme u skladu sa situacijom... U nekim mjestima sam prestala narucivati kavu jer me gledaju kao da sam ET vanzemaljac, u prodavnici ne trazim ni hljeb ni kruh vec kazem polubijeli, bijeli, mlijecni i slicno.. lakse i meni i teti ili ciki u prodavnici...
Kazem dobar dan kad ulazim i do vidjenja kad izlazim bez namjere da nekog uvrijedim... jer mi je glupo nepoznatu osobu pitati kako je kad ulazim .. a i ono prijatno mi je nebuloza koja se sve cesce koristi na pozdravu izlaska ili nakon zavrsenog telefonskog razgovora ( prijatno je u krevetu :) a nikako ne kao pozdrav kad neko odlazi ili kad jede) ...

I na kraju .. cinjenica jeste da su ljudi postali netrpeljivi jedni prema drugima... pa je nekako po nepisanom pravilu Mirko cetnik, Martin ustasa i Mujo balija ... meni je ovo pretuzno ...

krivo kockice, primjer, prijavljujem ujaka (iz tuzle) na svojoj adresi negdje 1994., gospođa u mup-u ga pita zanimanje, on kaže "radnik", ona ga ispravi, "nije nego djelatnik", e onda ja rekoh , "nije nego radnik i nemoj da se raspravljamo o tome, uzmi hrvatski riječnik i naći ćeš djelatnik-zastario oblik riječi radnik", bogami je pocrvenjela i upisala radnik.
u čemu je problem kad tražiš kruh a netko te ispravi i kaže hljeb, da mu se naje.eš majke, i odeš ga kupiti na drugo mjesto, u krajnjem slučaju da ga ispečeš(naravno ako znaš), ali ne popuštaj seljacima.

nije stvar samo u kruhu i djelatniku... ima tu mnogo toga... i neda mi se cak i misliti o tim stvarima, jer ja jesam Bosanka u dusi i ne dam da mi to dusmani uzmu... mogu ja govoriti i hljeb i kruh meni nije tesko, reci cu ja i kahva ako je problem u kavi samo to nije jedini problem, vjeruj mi.. to su sitnice.... male ali bole ... kazem dajte mi polubijeli ne zato jer znam da kupujem ko fol tamo neki polubijeli vec cisto da mi ne stavljaju etiketu... pricam bosanski, srpski, hrvatski sve po narudzbi... prilagodjavam se iz neke sulude svoje volje i zelje da pokazem ljudima da sam iznad toga... i ne smeta mi kad mi neko nazove selam kad ne zna ko sam, ali mi smeta kad mi to uradi neko ko zna i to namjerno napravi... ali ja sam iznad toga.... ne spustam se na primitivni nivo primitivca koji je navikao da komsiji/ susjedu crkne krava samo da je on bolji, a ne zna da komsija kojem je crkla krava vjerojatno mnogo bolji od njega...

i znam napraviti domaci kruh ;-) ... ali nemam uvijek vremena za to... vremena su takva..
felipe kajetano

#102 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by felipe kajetano »

Na pocetku ove deBate jedan forumas je napisao sustinu koja stoji i poslije ovih 5 str.a moze ih biti jos 500 na kraju ce opet biti "cija ovce,toga i livada"
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by PipiDugaDevetka »

Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?
Ja sam pritisnuo komšije, i Bošnjake, i nebošnjake x 2 da prijave garaže upravitelju i da plaćaju uprviteljninu u punom iznosu.

Došlo je do incidenata,...Sad da ne pričam šta je bilo.

Komšija Srbin doš'o po svoj stan 2002.g. . Mi svi ugradili one setove za plin, on jok.
Prodao stan 60m2 + garaža za 110 000 i 2006.g. pravac, Lukavica.

Komšija Hrvat, prijavio garažu tek kada sam napravio galamu, a prije toga mu fino objasnio i molio ga da prijavi garažu. Kasnije on meni, pa ovi što ne plaćaju upraviteljninu od mene i od tebe otimaju. Dobro jutro kolumbo!

Komšija Bošnjak, sve je njegovo maslo, on je predstavnik,...Tek poslije posebnog incidenta samo sa njim, prijavio garažu. Uopšte ne živi u stanu u zgradi, nego se za socijalizma kao direktor nahapao, pa ima vilu u rodnom kraju, općina Trnovo.
Orbini

#104 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by Orbini »

Postoje izvjesne razlike u danasnjem pritisku na manjina na relaciji Sarajevo-Banjaluka.

Ne govorim o ratu vec kako je danas.
U Banjaluci se vrsi pritisak, koji ima prakticne razloge iako ne opravdavam jer sam i sam na udaru.
Vecina Bosnjaka zivi u dijaspori ali nije prodala ili zamijenila svoju imovinu a radi se u vecini slucajeva o najatrakktivnijim lokacijama i nekretninama. Vlasti u Banjaluci pod plastom regulacionih planova, nestalih katastara i gruntovnica,.. vrsi pritisak da se ljudi ili povlace po sudovima i izdvajaju velike pare, ili da prodaju.

U Sarajevu su skoro svi Srbi i Hrvati odselili i prodali svoju imovinu. Manjina je ostala a ta manjina danas je izlozena sikaniranju i nepravdi od strane sudstva, opstine, komunalnih preduzeca,.. bez ikakvog prakticnog razloga. Desavaju se i paradoksi gdje su na udaru Srbi koji su od pocetka do kraja bili u redovima Armije BiH, a sikanira ih neki skoro doseljeni Sandzaklija ili "logisticar" koji je zasjeo na osnovu politicke podobnosti i po babi i stricevima.

Zelim podvuci sljedece - posto vidim da se Bosnjaci u ovoj prici generalizuju. Nije ovdje uopste rijec o obicnim ljudima i njihovom radikalizmu. Obicnom covjeku uopste ne smeta komsija Srbin/Hrvat ili radni kolega. Buduci da spomenuti ne dizu tri prsta, propagiraju ustastvo, zagovaraju podjelu i sl. Devedesetih godina nije postojao bosnjacki nacionalizam pa manjinama bilo lakse. Danas postoji i kao kod sviju se dijeli na umjereni i radikalni dio.
Postoji jedna odredjena struja u Bosnjaka, mocna i na svim bitnim mjestima,.. koja sistematski zadnjih godina sikanira, vrsi pritisak na preostale nebosnjake. Meni samo nije jasno zasto buduci da se radi o neznatnoj i politicki nebitnoj manjini koja zivi na margini svega.
oldplague

#105 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by oldplague »

Zato, Orbini, što nikakva manjina nije nebitna. Ako ona sama ne nosi politički potencijal, može poslužiti drugima kao politički povod, na primjer međunarodnoj zajednici. Ako ih uopće nema, onda nema ni potencijala.
Prozor

#106 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by Prozor »

brate vivaldi, i svi ostali, vi ste najveći bosanski heroji, ako je sve ovo tačno.... samo vam mogu reći, ako je divlji zapad, nosi pištolj! nemoj misliti da ti baraba nešto može jer si srbin a on bošnjak, nikoga ne boli *urac za njega kao ni za tebe kao ni za mene, ako te dira udri i ti njega i to je to.....ako te neko krivo pogledao zbog kruha pa je*oga jedino te urokom može pogoditi, pogledaj i ti krivo i daj do znanja da nećeš to tolerisati ni tu više kupovati.....koliko se samo meni bošnjaka popeli na onu stvar te zbog ovoga te zbog onoga i mnoge sam trpio bezpotrebno, lešinar je jak samo kad je žrtva mrtva.....
Bosnolog

#107 Re: Ko stoji iza pritisaka na nebosnjake u Federaciji i zasto?

Post by Bosnolog »

Orbini wrote:
Postoji jedna odredjena struja u Bosnjaka, mocna i na svim bitnim mjestima,.. koja sistematski zadnjih godina sikanira, vrsi pritisak na preostale nebosnjake. Meni samo nije jasno zasto buduci da se radi o neznatnoj i politicki nebitnoj manjini koja zivi na margini svega.
Samo pravno i pravedno uredena drzava uz strogo postivanje zakonskih odredbi je kljuc rijesenja svih nesporazuma i diskriminacija naseg drustva a cije su zrtve manjinski etnosi koji zive u vecnskim torovima drugih u drzaavi koja tolerise i ne sankcionise etnicke i vjerski motivisanu mrznju i diskriminaciju ,.......... kada je diskriminaciju u pitanju samo zakonom i njegovim striktinm sprovodenjem uz slobodu medija i javnog govora moze jednako zastiti sve gradane i etnose na svakoj stopi zemlje BiH.

Da se stogo sankcionisu izgrednici i diskrimnatori i sve to medijski bude propraceno mnogo bi se drugacije odnosili spram drugima cime bi se sve te pojave svele an zanemarljiv nivo ,....nase drustvo je bolesno a najvece kliconose etnorasistickih uvreda i diskriminacija su etnofasisoidna vlast koja javno raspirueje etno mrznju i to se refleksuje na drustvo a na vrhu te etno neotlerancije je Dodik koji generira bijes svakodnevnim izjavama i postupcima cime generira odgovor istomisljenika spram nevinim ljudima i zrtvama kao u tvom uvodnom postu a sto je ocito nekome u cilju da se dokaze kako je etnitorovska podijela BiH najbolje i jedino prihvatljivo rijesenje,.......
Post Reply