osa wrote:kockica_kockica wrote:Svasta covjek ovdje procita i lako ostane bez teksta, jos lakse mu se digne zivac na pojedine izjave...
Etiketiranje ko je sta je jedno dno dna... I ne znam kako to ljudi ne vide... Opravdavanje tvog zla necijim tudjim zlom je jos vece zlo... Nista mi nema gore nego kad se pozalis a neko te pokusa usutkati sa tezom "Znas li ti kako je ovom ili onom u XY gradu ili selu" ... Sta je smisao ove recenice, skretanje paznje sa problema u tvojoj avliji i osvrtanje na tudju...
Ja se ponasam u zadnje vrijeme u skladu sa situacijom... U nekim mjestima sam prestala narucivati kavu jer me gledaju kao da sam ET vanzemaljac, u prodavnici ne trazim ni hljeb ni kruh vec kazem polubijeli, bijeli, mlijecni i slicno.. lakse i meni i teti ili ciki u prodavnici...
Kazem dobar dan kad ulazim i do vidjenja kad izlazim bez namjere da nekog uvrijedim... jer mi je glupo nepoznatu osobu pitati kako je kad ulazim .. a i ono prijatno mi je nebuloza koja se sve cesce koristi na pozdravu izlaska ili nakon zavrsenog telefonskog razgovora ( prijatno je u krevetua nikako ne kao pozdrav kad neko odlazi ili kad jede) ...
I na kraju .. cinjenica jeste da su ljudi postali netrpeljivi jedni prema drugima... pa je nekako po nepisanom pravilu Mirko cetnik, Martin ustasa i Mujo balija ... meni je ovo pretuzno ...
krivo kockice, primjer, prijavljujem ujaka (iz tuzle) na svojoj adresi negdje 1994., gospođa u mup-u ga pita zanimanje, on kaže "radnik", ona ga ispravi, "nije nego djelatnik", e onda ja rekoh , "nije nego radnik i nemoj da se raspravljamo o tome, uzmi hrvatski riječnik i naći ćeš djelatnik-zastario oblik riječi radnik", bogami je pocrvenjela i upisala radnik.
u čemu je problem kad tražiš kruh a netko te ispravi i kaže hljeb, da mu se naje.eš majke, i odeš ga kupiti na drugo mjesto, u krajnjem slučaju da ga ispečeš(naravno ako znaš), ali ne popuštaj seljacima.
nije stvar samo u kruhu i djelatniku... ima tu mnogo toga... i neda mi se cak i misliti o tim stvarima, jer ja jesam Bosanka u dusi i ne dam da mi to dusmani uzmu... mogu ja govoriti i hljeb i kruh meni nije tesko, reci cu ja i kahva ako je problem u kavi samo to nije jedini problem, vjeruj mi.. to su sitnice.... male ali bole ... kazem dajte mi polubijeli ne zato jer znam da kupujem ko fol tamo neki polubijeli vec cisto da mi ne stavljaju etiketu... pricam bosanski, srpski, hrvatski sve po narudzbi... prilagodjavam se iz neke sulude svoje volje i zelje da pokazem ljudima da sam iznad toga... i ne smeta mi kad mi neko nazove selam kad ne zna ko sam, ali mi smeta kad mi to uradi neko ko zna i to namjerno napravi... ali ja sam iznad toga.... ne spustam se na primitivni nivo primitivca koji je navikao da komsiji/ susjedu crkne krava samo da je on bolji, a ne zna da komsija kojem je crkla krava vjerojatno mnogo bolji od njega...
i znam napraviti domaci kruh