Ko smo mi ?
-
Prenj
Itekako ima, jer za nebuloze reisa i ostalih se uvijek trazi opravdanje u stilu "ako se zaboravi, opet ce se desiti'
Ni 1991. godine se nista nije zaboravilo.
150.000 ljudi je klanjalo dzenazu zrtvama cetnickog pokolja u Foci.
A cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
Kao sto ni 1942. cetnici nisu nikoga porobljavali, vec su klali.
Ali valjda lijepo zvuci patriotskom uhu ...
Znaci, po tebi Harise, Alija nije obecao na dzenazi u Foci 1991. da se Foca vise nece ponoviti?
Ni 1991. godine se nista nije zaboravilo.
150.000 ljudi je klanjalo dzenazu zrtvama cetnickog pokolja u Foci.
A cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
Znaci, po tebi Harise, Alija nije obecao na dzenazi u Foci 1991. da se Foca vise nece ponoviti?
-
haris303
A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....Prenj wrote:Cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
Znaci Alija nije obecao na dzenazi u Foci 1991. da se Foca vise nece ponoviti?
-
mostarac
znas sta. Ja sam sebi mogao dozvoliti luksuz da ne znam, ali Alaga bogami nije. To je njegov posao i to da on zna i mora znati stoji u opsiu njegovog posla. znas sta je najgore. Znao je i govorio "Mirno spavajte, rata nece biti". Znas sta je jos najgore? On je sa njima bio u koaliciji, a i poslije rata su svezali zastave, cim su prekinuli zvui granata. Nije ih bilo briga ni za Srewbrenicu, ni za Ahmice, ni Dretelj, ni Focu, ni Omarsku ni hiljade stratista po BiH, kao sto ni ove druge nije bilo briga za stratistra njihovog naroda. Odmah su svezali zastave, kao nakon dobro obavljenog posla, i sad zajedno iftare i zasluzeno najedaju svoje kriminalne guzice, dok narod bez razlike na vjeru i naciju krepaje od gladi. glad ne gleda kojem se bogu molis., Ona napade sve koji nemaju para, a para u ovoj drzavi imaju samo koalicioni partneri.haris303 wrote:A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....Prenj wrote:Cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
-
Prenj
1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.haris303 wrote:A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....Prenj wrote:Cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
Poenta je ni sjecanje ni zaborav, sami po sebi ne igraju znacajnu ulogu u ovakvim dogadjajima, tako da braniti idiotarije Reisa&Co. floskulama tipa 'ako zaboravimo, opet ce se desiti' je potpuno pogresno.
-
plavi9
#30 Re: Mi dobro znamo ko smo
izgleda da je...Drug_Tito wrote:Plavi9 je li ovo tebi upuceno?basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Nisam nikad bio fanatik ali morao sam ovo da odgovorim plavom.
Vozdra raja.
Iako sam samo postavio temu prenesenu iz Oslobodenja...ali posto je basicman poslao i privatnu poruku pokusacu mu ukratko dati odgovor..moj jaran je prepiso reisov govor samo sto je izmjenio nekoliko cinjenica
...islam najrasprostranjenija religija..
...htjeli da istrebe muslimane.....
...hriscanska evropa.....
...Muslimani u bosnim moraju biti svjesni...
wow....i za kraj...
...ako se nekom nesvida...vrata su mu sirom otvorena....kod popova....
Vidis moj basicman..nas problem su upravo ljudi kao ti ...da se je islam sirio i propovjedao tako kao ti to hoces ne vjerujem da bi danas ni u Meki ni Medini bio i jedan MUSLIMAN a kamoli milijarda i nesto miliona...
Ovo tvoje me podsjeca na ultimatum od 1992 ili lojalnost Republici Srpskoj ili ...logori..progon...e moj jarane...2005 je a ti sad poceo razmisljati ko Karadzic...sto bolan nebio nisi tako razmisljao 1991 pa bi sva sad Bosna bila ISLAMSKA..mozda i pola Evrope bi preslo na islam..od straha pred tobom i reisom...nego....kuda vodi tvoj put...vidim za ne isto misljenike predlazes kod popova...ako ne bude onoga za sta se ti zalazes...kuda vodi tvoj put...vidis ja sam MUSLIMAN..po rodenju..po opredjeljenju i po mojoj slobodnoj volji...ja nisam MUSLIMAN po zadatku..po polozaju...i to je razlika izmedu mene i tebe...nisi ti meni jarane nista odgovorio samo si pokusao svoju frustraciju prenijeti na tekst koji niti znas kako si poceo ni kako si zavrsio...ali da si se pokusao uvuci reisu u pak-su...to jesi..koliko si uspio..mislim da ti i dalje noge vire iz njegove guzice...tvoj je problem ovo posljednje ...SVJESTAN MUSLIMAN
Upravo to jarane..kad svatis da ne mozes zivjeti izolovan od svjeta..evrope..zavucen pod skute hodze sa kursom ko konobar..svatices da postoje novi svjetovi... novi vidici ...nove skole..noviji kompjuteri i izumi od jednonacionalnih odora..i sto se ja trudim da ti objasnjavam nesto sto ti znas ali prikrivas u sebi...ne ide se nazad..zivot je napred...buducnos je nesto novo..i zazov.. a proslost... bjeda.. ubijanje.. progoni...otvori oci i kreni u novi zivot... i za kraj...
i ja kazem neka Reisa..u dzamiji..u familijama..u kucama..u obrazovanju omladine...
ali izvan politike...
vozdrica i tebi
-
plavi9
Cazinjanin wrote:autor ove teme, pitam se, razmisljal on o tome ko su Amerikanci? -posto amerikanci kad napadaju na Irak njih je blagosivao svestenik, a sam americki predsjednik je nekoliko puta rekao Gospod nam pomogao.
U cemu mu je pomogao..ko da gospod trazi od nekoga da ubija..unistava..razara...
ko su Amerikanci....to su oni isti koji su na kraju pomogli nama da ne nestanemo iz Bosne..da su mogli prije pomoci..jesu..ali bolje ikad nego nikad..zar ne?
-
haris303
Pa vidiš sinko, neko je trebao znati da je "bratstvo i jedinstvo" šuplja na koju su jedino iskreno muslimani zagrizli, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" JNA (sa 95% srpskog oficirskog kadra) koja štiti interese svih, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" miliciji koja štiti nas sve, neko je trebao znati da je "Pokret nesvrstanih" samo takva šuplja, neko je trebao znati da ćemo kad tad iskihati milijarde maraka nepovratnih kredita od SAD-a da ne bi trčali Rusima, neko je morao znati da ćemo iskihati milijarde maraka kredita od Rusije da balansiramo između njih i SAD-a, neko je trebao znati da u vidu treba imati činjenicu da u istoriji svakih 50 godina osvanemo poklani ...itd...itd.... i sada bi neko trebao znati da su to sve trebali znati i imati u vidu na vakat Bogovi sa Olimpa iz CK .... i takođe bi neko trebao znati da nedaće muslimana sa ovih prostora datiraju mnogo prije i Alije i Reisa .... sve bi to neko trebao znati .... da može vidjeti dalje od biltena SDP-a....Prenj wrote:1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.haris303 wrote:A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....Prenj wrote:Cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
Poenta je ni sjecanje ni zaborav, sami po sebi ne igraju znacajnu ulogu u ovakvim dogadjajima, tako da braniti idiotarije Reisa&Co. floskulama tipa 'ako zaboravimo, opet ce se desiti' je potpuno pogresno.
-
haris303
Prenj wrote:1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.haris303 wrote:A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....Prenj wrote:Cuvena izjava "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo", bez obzira u kom je kontekstu potekla, je potpuno promasila poentu, jer cilj proslog rata nije bio porobljavanje, vec genocid.
..ma joooook, eto ako zaboravimo neće se ništa više garant desiti ....
-
Prenj
Znaci 1991. 150,000 ljudi koji su klanjali dzenazu u Foci nisu pojma imali sta se u Foci desilo 1942.?haris303 wrote:Pa vidiš sinko, neko je trebao znati da je "bratstvo i jedinstvo" šuplja na koju su jedino iskreno muslimani zagrizli, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" JNA (sa 95% srpskog oficirskog kadra) koja štiti interese svih, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" miliciji koja štiti nas sve, neko je trebao znati da je "Pokret nesvrstanih" samo takva šuplja, neko je trebao znati da ćemo kad tad iskihati milijarde maraka nepovratnih kredita od SAD-a da ne bi trčali Rusima, neko je morao znati da ćemo iskihati milijarde maraka kredita od Rusije da balansiramo između njih i SAD-a, neko je trebao znati da u vidu treba imati činjenicu da u istoriji svakih 50 godina osvanemo poklani ...itd...itd.... i sada bi neko trebao znati da su to sve trebali znati i imati u vidu na vakat Bogovi sa Olimpa iz CK .... i takođe bi neko trebao znati da nedaće muslimana sa ovih prostora datiraju mnogo prije i Alije i Reisa .... sve bi to neko trebao znati .... da može vidjeti dalje od biltena SDP-a....Prenj wrote:1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.haris303 wrote: A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....
- Vodenjak
#35 Re: Mi dobro znamo ko smo
Ove rijeci bi trebalo da stoje u logotipu foruma!plavi9 wrote:......
Upravo to jarane..kad svatis da ne mozes zivjeti izolovan od svjeta..evrope..zavucen pod skute hodze sa kursom ko konobar..svatices da postoje novi svjetovi... novi vidici ...nove skole..noviji kompjuteri i izumi od jednonacionalnih odora..i sto se ja trudim da ti objasnjavam nesto sto ti znas ali prikrivas u sebi...ne ide se nazad..zivot je napred...buducnos je nesto novo..i zazov.. a proslost... bjeda.. ubijanje.. progoni...otvori oci i kreni u novi zivot... i za kraj...
i ja kazem neka Reisa..u dzamiji..u familijama..u kucama..u obrazovanju omladine...
ali izvan politike...
-
plavi9
Hari jarane..haris303 wrote:Pa vidiš sinko, neko je trebao znati da je "bratstvo i jedinstvo" šuplja na koju su jedino iskreno muslimani zagrizli, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" JNA (sa 95% srpskog oficirskog kadra) koja štiti interese svih, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" miliciji koja štiti nas sve, neko je trebao znati da je "Pokret nesvrstanih" samo takva šuplja, neko je trebao znati da ćemo kad tad iskihati milijarde maraka nepovratnih kredita od SAD-a da ne bi trčali Rusima, neko je morao znati da ćemo iskihati milijarde maraka kredita od Rusije da balansiramo između njih i SAD-a, neko je trebao znati da u vidu treba imati činjenicu da u istoriji svakih 50 godina osvanemo poklani ...itd...itd.... i sada bi neko trebao znati da su to sve trebali znati i imati u vidu na vakat Bogovi sa Olimpa iz CK .... i takođe bi neko trebao znati da nedaće muslimana sa ovih prostora datiraju mnogo prije i Alije i Reisa .... sve bi to neko trebao znati .... da može vidjeti dalje od biltena SDP-a....Prenj wrote:1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.haris303 wrote: A to kao 1991 god. i Alija i svi mi smo znali kako će teći stvari u ratu, kako će taj rat biti okvalifikovan, u koje svrhe ga ko vodi, kako će se završiti i kada, ko će nas sve napasti, ko će nam sve pomoći itd. ma ne nasmijavaj me ..... i šta si navalio k'o mutav na telefon na Alijine izjave .... sjećemo se mi i Titine čuvene "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." ... pa šta sada ....
ali ako ja hocu da budem doktor da operisem..hirurg da budem... moram ici u skolu ...uciti se..da bi znao...ako hocu da se bavim politikom..da prestavljam svoj narod.. ili drzavu..moram biti spreman na to...spremati se za politiku..uciti..i biti spreman..
Sta mi imamo...hej koliko para onaj ima..nije los..moze..a ima li sta od skole...kakva skola..oni sto zavrse skole njima netreba politika..politiku vode nepismeni..zaostali..maloumni..lopovi..ma daj ...znas i ti to..kao po tvom da nisu ovi sad nesto bolji od oni prije...MILION puta gori...samo su promjenili dresove u prelaznom roku..i sad igraju za drugi tim...a vec razmisljaju o novom ugovoru za treci...vidjeces..njima svaki vakat odgovara...neka OVACA za sisanje..moj Hari...
-
haris303
Predivno .... i još samo to objasni Srbima (kojih se 2% slaže sa tobom) Hrvatima (kojih se 6% slaže sa tobom) .... dakle sve im to fino objasni, ubijedi ih da prvo svi trebamo biti Bosanci pa teko onda sve drugo i treće itd.....helem ovako nekako, to ti je kao da imaš trebu koja te decenijama ne može smisliti i čija familija te decenijama ne može smisliti, trebu koja će radije crknuti nego živjeti sa tobom ..... e haj je majstore ubijedi da se uda za tebe (a ne smije biti silom) ...... meni te gore stvari ne trebaš pričati ... politikom se aktivno ne bavim a i školovan sam.....plavi9 wrote:Hari jarane..haris303 wrote:Pa vidiš sinko, neko je trebao znati da je "bratstvo i jedinstvo" šuplja na koju su jedino iskreno muslimani zagrizli, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" JNA (sa 95% srpskog oficirskog kadra) koja štiti interese svih, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" miliciji koja štiti nas sve, neko je trebao znati da je "Pokret nesvrstanih" samo takva šuplja, neko je trebao znati da ćemo kad tad iskihati milijarde maraka nepovratnih kredita od SAD-a da ne bi trčali Rusima, neko je morao znati da ćemo iskihati milijarde maraka kredita od Rusije da balansiramo između njih i SAD-a, neko je trebao znati da u vidu treba imati činjenicu da u istoriji svakih 50 godina osvanemo poklani ...itd...itd.... i sada bi neko trebao znati da su to sve trebali znati i imati u vidu na vakat Bogovi sa Olimpa iz CK .... i takođe bi neko trebao znati da nedaće muslimana sa ovih prostora datiraju mnogo prije i Alije i Reisa .... sve bi to neko trebao znati .... da može vidjeti dalje od biltena SDP-a....Prenj wrote: 1991. Vukovar razvaljen, bolesnici izvuceni iz vukovarske bolnice i pobijeni u Ovcari, Dubrovnik pod opsadom, BiH puna JNA, ..., a mi pojma nismo imali sta ce se desiti.
ali ako ja hocu da budem doktor da operisem..hirurg da budem... moram ici u skolu ...uciti se..da bi znao...ako hocu da se bavim politikom..da prestavljam svoj narod.. ili drzavu..moram biti spreman na to...spremati se za politiku..uciti..i biti spreman..
Sta mi imamo...hej koliko para onaj ima..nije los..moze..a ima li sta od skole...kakva skola..oni sto zavrse skole njima netreba politika..politiku vode nepismeni..zaostali..maloumni..lopovi..ma daj ...znas i ti to..kao po tvom da nisu ovi sad nesto bolji od oni prije...MILION puta gori...samo su promjenili dresove u prelaznom roku..i sad igraju za drugi tim...a vec razmisljaju o novom ugovoru za treci...vidjeces..njima svaki vakat odgovara...neka OVACA za sisanje..moj Hari...
-
plavi9
Nisam imao namjeru da te uvrijedim niti nedaj boze ponizim..govorio sam ocenito ne licno..individualno...sta je point moga ..da mi trebamo srediti stanje u nama..tu mislim na MUSLIMANE..i kad budemo znali sta i koliko mozemo..za sta ko i koliko vrijedi onda cemo lakse naci put u bolji svjet i ljepsu buducnost..problem je sto te "vo'' nece odvesti nigdje..a neda ti da se oslobodis jarma..nije rijesenje da se politika pretvori u vjeru i sunacenje..nego da se politika pretvori u mladi narastaj skolovan i sposoban da vodi zemlju u novu buducnost ne nazad u 19 stoljece...ja nema sta objasnjavati ni Srbima ni Hrvatima..oni imaju svoje ..mi imamo svoje...sta je nas zajednicki proble...moze li te u tim odnosima sa njima i u uredenju Bosne prestavljati neko ko ide u nazad i ne vidi nista.haris303 wrote:Predivno .... i još samo to objasni Srbima (kojih se 2% slaže sa tobom) Hrvatima (kojih se 6% slaže sa tobom) .... dakle sve im to fino objasni, ubijedi ih da prvo svi trebamo biti Bosanci pa teko onda sve drugo i treće itd.....helem ovako nekako, to ti je kao da imaš trebu koja te decenijama ne može smisliti i čija familija te decenijama ne može smisliti, trebu koja će radije crknuti nego živjeti sa tobom ..... e haj je majstore ubijedi da se uda za tebe (a ne smije biti silom) ...... meni te gore stvari ne trebaš pričati ... politikom se aktivno ne bavim a i školovan sam.....plavi9 wrote:Hari jarane..haris303 wrote: Pa vidiš sinko, neko je trebao znati da je "bratstvo i jedinstvo" šuplja na koju su jedino iskreno muslimani zagrizli, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" JNA (sa 95% srpskog oficirskog kadra) koja štiti interese svih, neko je trebao znati da je šuplja priča o "narodnoj" miliciji koja štiti nas sve, neko je trebao znati da je "Pokret nesvrstanih" samo takva šuplja, neko je trebao znati da ćemo kad tad iskihati milijarde maraka nepovratnih kredita od SAD-a da ne bi trčali Rusima, neko je morao znati da ćemo iskihati milijarde maraka kredita od Rusije da balansiramo između njih i SAD-a, neko je trebao znati da u vidu treba imati činjenicu da u istoriji svakih 50 godina osvanemo poklani ...itd...itd.... i sada bi neko trebao znati da su to sve trebali znati i imati u vidu na vakat Bogovi sa Olimpa iz CK .... i takođe bi neko trebao znati da nedaće muslimana sa ovih prostora datiraju mnogo prije i Alije i Reisa .... sve bi to neko trebao znati .... da može vidjeti dalje od biltena SDP-a....
Na kraju pa nisu li to koalicioni partneri na vlasti?
-
basicman
#39 Re: Mi dobro znamo ko smo
izgleda da je...plavi9 wrote:Drug_Tito wrote:Plavi9 je li ovo tebi upuceno?basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Nisam nikad bio fanatik ali morao sam ovo da odgovorim plavom.
Vozdra raja.
Iako sam samo postavio temu prenesenu iz Oslobodenja...ali posto je basicman poslao i privatnu poruku pokusacu mu ukratko dati odgovor..moj jaran je prepiso reisov govor samo sto je izmjenio nekoliko cinjenica
wow....i za kraj...
Vidis moj basicman..nas problem su upravo ljudi kao ti ...da se je islam sirio i propovjedao tako kao ti to hoces ne vjerujem da bi danas ni u Meki ni Medini bio i jedan MUSLIMAN a kamoli milijarda i nesto miliona...
Ovo tvoje me podsjeca na ultimatum od 1992 ili lojalnost Republici Srpskoj ili ...logori..progon...e moj jarane...2005 je a ti sad poceo razmisljati ko Karadzic...sto bolan nebio nisi tako razmisljao 1991 pa bi sva sad Bosna bila ISLAMSKA..mozda i pola Evrope bi preslo na islam..od straha pred tobom i reisom...nego....kuda vodi tvoj put...vidim za ne isto misljenike predlazes kod popova...ako ne bude onoga za sta se ti zalazes...kuda vodi tvoj put...vidis ja sam MUSLIMAN..po rodenju..po opredjeljenju i po mojoj slobodnoj volji...ja nisam MUSLIMAN po zadatku..po polozaju...i to je razlika izmedu mene i tebe...nisi ti meni jarane nista odgovorio samo si pokusao svoju frustraciju prenijeti na tekst koji niti znas kako si poceo ni kako si zavrsio...ali da si se pokusao uvuci reisu u pak-su...to jesi..koliko si uspio..mislim da ti i dalje noge vire iz njegove guzice...tvoj je problem ovo posljednje ...SVJESTAN MUSLIMAN
ODGOVOR SAMO ZA TEBE PLAVI
nisam znao da si na toliko niskom nivou, da se pocinjemo vrijedati, ali posto nemas dovoljno argumenata vidim da jesi. Kao prvo, dokazao si da imas sasvim bolestan um, jer poredis nekoga ko kritikuje genocid sto se desio nad muslimanima u bosni, sa karadzicem. Da si ti bilo kakav musliman a ne samo po rodenju, i ustvari da si bilo kakav razuman covjek, ne bi onda pricao neke infantilne gluposti o novijim kompjuterima, zaboravljajuci sta se je desilo naprimjer u srebrenici. Isti masakar bi se desio u SARAJEVU da su cetnici zauzeli grad. Al ti to il neces da znas, il se pravis da si glup , il si mozda sto je najvjerovatrnije stvarno glup.
Sto se tice reisa, ja njega postujem kao licnost i problem je moja budalo, sto za vrijeme komunizma nije bilo osoba kao sto je on. Nego su nam prosipali lazi o bratstvu i jedinstvu koje su samo muslimani vjerovali. Dok su kipove i statue tita gazili po hrvatskoj i srbiji jos uvijek su visile slike druga tita po sobama i burekdzinicama sarajeva. Al pricam uzalud jer neki papak kao ti nije mogao vidjeti te burekzinice sa slikama tita. Vracajuci se na temu, zelim jos da ti kazem, da ti pricas o nekom svijetskim razmisljanima a siguran sam , da su oslobodzenje JEDINE novine sto si procitao ili vjerovatnije prelistao ( iako nemam nista protiv oslobodzenja jer nisi losi).
One moje recenice sto si izbacio iz konteksta ( neke rijeci citirati bez konteksta je instrument demagogije), su cak i bez konteksta logicne.
da ti ih pojasnim, jer vidim , da ih ne razumijes glupko.
..islam najrasprostranjenija religija..
Fakt je:islam jeste najrasprostranjenija religija. ne samo u bosni nego u svijetu.
U bosni jesu htjeli da istrijebe muslimane i to pred ocima evrope i svijeta.
Zasto glupko, ne skontas sto bi inace pustili da poginu stotine hiljada ljudi i da produ silne godine dok nam ne pomognu.
Evropa jeste hriscanska, dokaz za to ti je, da evropska unija vjerovatno nece primiti tursku, zato sto zivi pretezno muslimani u njoj. Njemacki gradani kao i gradani mnogih evropskih drzava (grcka, spanija ...) su se izjasnili, da nece da mjesaju religije sa islamom, i da ne zele da turska pristupi EU.
Neke nerazvijene drzave kao rumunija su puno dalje u dogovorima pristupa evropskoj uniji iako su puno nerazvijenije nego turska i iako tamo cigani prodaju djecu za par hiljada eura.Al su dalje u pregovorima, zato sto su hriscani. Posto ti nemas pojmo o zbivanjima, predlazem ti da procitas mozda neke druge novine, pogledas neke druge vijesti. Al to ce biti tesko, ako je neko toliko ogranicen kao ti.
-
plavi9
#40 Re: Mi dobro znamo ko smo
Najlošiji su najboljibasicman wrote:plavi9 wrote:izgleda da je...Drug_Tito wrote: Plavi9 je li ovo tebi upuceno?
wow....i za kraj...
nisam znao da si na toliko niskom nivou, da se pocinjemo vrijedati, ali posto nemas dovoljno argumenata vidim da jesi. Kao prvo, dokazao si da imas sasvim bolestan um, jer poredis nekoga ko kritikuje genocid sto se desio nad muslimanima u bosni, sa karadzicem. Da si ti bilo kakav musliman a ne samo po rodenju, i ustvari da si bilo kakav razuman covjek, ne bi onda pricao neke infantilne gluposti o novijim kompjuterima, zaboravljajuci sta se je desilo naprimjer u srebrenici. Isti masakar bi se desio u SARAJEVU da su cetnici zauzeli grad. Al ti to il neces da znas, il se pravis da si glup , il si mozda sto je najvjerovatrnije stvarno glup.
Sto se tice reisa, ja njega postujem kao licnost i problem je moja budalo, sto za vrijeme komunizma nije bilo osoba kao sto je on. Nego su nam prosipali lazi o bratstvu i jedinstvu koje su samo muslimani vjerovali. Dok su kipove i statue tita gazili po hrvatskoj i srbiji jos uvijek su visile slike druga tita po sobama i burekdzinicama sarajeva. Al pricam uzalud jer neki papak kao ti nije mogao vidjeti te burekzinice sa slikama tita. Vracajuci se na temu, zelim jos da ti kazem, da ti pricas o nekom svijetskim razmisljanima a siguran sam , da su oslobodzenje JEDINE novine sto si procitao ili vjerovatnije prelistao ( iako nemam nista protiv oslobodzenja jer nisi losi).
One moje recenice sto si izbacio iz konteksta ( neke rijeci citirati bez konteksta je instrument demagogije), su cak i bez konteksta logicne.
Fakt je:islam jeste najrasprostranjenija religija. ne samo u bosni nego u svijetu.
Zasto glupko, ne skontas sto bi inace pustili da poginu stotine hiljada ljudi i da produ silne godine dok nam ne pomognu.
Evropa jeste hriscanska, dokaz za to ti je, da evropska unija vjerovatno nece primiti tursku, zato sto zivi pretezno muslimani u njoj. Njemacki gradani kao i gradani mnogih evropskih drzava (grcka, spanija ...) su se izjasnili, da nece da mjesaju religije sa islamom, i da ne zele da turska pristupi EU.
Neke nerazvijene drzave kao rumunija su puno dalje u dogovorima pristupa evropskoj uniji iako su puno nerazvijenije nego turska i iako tamo cigani prodaju djecu za par hiljada eura.Al su dalje u pregovorima, zato sto su hriscani. Posto ti nemas pojmo o zbivanjima, predlazem ti da procitas mozda neke druge novine, pogledas neke druge vijesti. Al to ce biti tesko, ako je neko toliko ogranicen kao ti.
Sulejman Tihić, zastupnik bošnjačkog puka, i Pedi Ešdaun, reprezent međunarodne zajednice u BiH, danima se prepucavaju ko je veći komunista, odnosno ko sebi pokušava priskrbiti pravo na imenovanje šefova sigurnosnih agencija u BiH.
U normalnim, demokratski uređenim zemljama predsjednik države, a Tihić je bosanski ekvivalent za predsjednika, nema nadležnosti da imenuje šefa granične službe ili neke od sigurnosnih agencija. Normalne zemlje, jasno, nemaju protektora koji se u BiH zove visoki predstavnik međunarodne zajednice.
Tihićeva i Ešdaunova prepirka je besmislena, nepotrebana i, najgore od svega, žalosna. Za građane ove zemlje najbolje bi bilo da nemamo Predsjedništva BiH, a posebno visokog predstavnika.
U cijeloj ujdurmi oko imenovanja direktora DGS-a sigurno je jedino da će pobijediti najgori kandidat. Nekoliko je primjera iz bliske prošlosti koji nas uvjeravaju da će Tihić ili Ešdaun, nevažno, izabrati najgoreg kandidata.
Prije dva mjeseca Vijeće ministara BiH pokušavalo se, na kraju se pokazalo bezuspješno, dogovoriti oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Po novinama su se povlačile priče o nekakvim političkim dogovorima, jednakoj nacionalnoj zastupljenosti, ali niko nije ni pomenuo profesionalizam.
Na kraju je Ešdaun imenovao Sredoja Novića, istog onog Sredoja Novića koji je ranije izjavljivao da nije vrijeme da se uhapsi Radovan Karadžić. Danas bi SIPA predvođena Novićem trebalo da uhapsi Radovana Karadžića. Teško.
Godinu dana ranije Ešdaun je podržao domaće probisvijete da za šefa Državne obavještajne službe imenuju Almira Džuvu. Poznato je da Džuvo nema blage veze o obavještajnom poslu. Ešdaun je također podržao i izbor Riste Zarića za Džuvinog zamjenika. Ešdaun je nekoliko dana prije izbora za zamjenika direktora Obavještajne službe Zarića optužio da pomaže u skrivanju ratnih zločinaca.
Imenuje li Ešdaun novog direktora Državne granične službe, bit će to sigurno neko ko se puno ne miješa u svoj posao i s pristojne udaljenosti promatra svoje graničare kako maltretiraju običan puk. Priskrbi li Tihić sebi pravo da izabere bošnjačkom uhu podobnog šefa DGS-a, to će biti isti ili veći promašaj.
Ne zaboravimo da je Tihićev savjetnik za unutrašnju politiku Mehmed Žilić optužen za pronevjere u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova FBiH. Dakle, vrijeme je da Tihić i Ešdaun prestanu zabavljati javnost i da imenuju nekog za direktora DGS-a. Sigurno je da će izabrati najlošijeg, ali istovremeno i strašno kooperativnog kandidata. Podobnost i kooperativnost danas su mnogo bitniji od profesionalnosti.
Ha moj jarane..ja sam mislio da ti noge jos vire iz reisove guzice i da te mozda mozemo iscupati vani...ali vidim da si ih ti izgleda dobro uvukao unutra...sta imas..dva razreda mejtafa jarane..sa tim mozes hodati po lukavici..nedzaricimapa cak dogurati mozda i do lokalnog hodze u pofalicima..nemogu ja tebe osvjestiti ni mnogi drugi ovdje jer ti to nezelis..vidis ko te prestavlja i za koga se boris...na tvoje uvrede necu odgovarati..to je dokaz tvoje kulture i tolerancije..jer u nedostatku argumenata.. poseze se za svim sredstvima..bolestan um...pravis da si glup...stvarno glup....moja budalo...papak kao ti..glupko..Zasto glupko... neko toliko ogranicen kao ti...
Lijepo se ti jarane izrazi..nema sta..dokaz..tolerancije i modernog reisovog prestavnika...jesi li ti njegov podparol...
posto neznas jezik kulture preci cu na tvoje jezik pa da me malo bolje razumijes..ako je ostalo mjesta u tvojoj supljoj glavi da se stavi ista pametno...
-Fakat je da islam NIJE najrasprostranija religija...
-Fakat je da u Bosni nisu htjeli da istrijebe MUSLIMANE nego su htjeli da
osvoje BOSNU I HERCEGOVINU
-Sto hiljada ljudi je poginulo jer je SDA-napravio koaliciju sa SDS i HDZ
protiv Bosanskog naroda..
-Niko na svjetu nece poredak koji nudis ti i slicni tebi..sto je logicno da ga ni Evropa nece..ne moze to proci sto ti nudis..dalje od dzamiske ograde..ne moze u Bosni..ne moze u Evropi..ne moze u svijetu..ko je onda u zabludi..ti ili ja...
-Jel' ti to pricas o onoj cuvenoj Turskoj koja je rekla 1992 "Samo nek
neko dirne u Bosnu"?
- Jesi li ti ikada zivjeo sa tim ljudima...odi ..preseli se u Tursku..niko ti ne brani...ako izdrzis godinu..ja cu te poslije financirati...i za kraj ostavio sam najsladi dio tvog komentara....
Sto se tice reisa, ja njega postujem kao licnost i problem je moja budalo, sto za vrijeme komunizma nije bilo osoba kao sto je on.
Zemlja se pocela okrecati njegovim rodenjem...a gdje je to on bio za vrijem komunizma?..ili se on to rodio kad i SDA..imas li njegovu sliku na zidu...ili si ga vec poceo izlijevati u gipsu...do kada ce ti trebati IDOLI .. dali cemo ikada svatiti da trebamo biti SAMO ljudi.....
mislim da gubim vrijeme sa tobom...
-
Makk
Plavi, ovo sam već nekoliko puta pisao, ali opet ću:
Ja hoću da čelnik vjerske zajednice kojoj pripadam govori i o politici, hoću da čujem njegove političke stavove,imam pravo na to kao građanin ove države, kao neko ko plaća porez, kao neko ko priznaje Ustav, kao tv pretplatnik,itd,itd......Dakle, to je moje pravo!
Kao što je moje pravo i da javno kritiziram ono o čemu reis govori, da izrazim svoje neslaganje sa njegovim stavovima......
To bi isto bilo kao kad bi neko pokušao zabraniti,recimo, ljekarima, portirima, političarima...da govore o svom poimanju vjere!
Ja hoću da čelnik vjerske zajednice kojoj pripadam govori i o politici, hoću da čujem njegove političke stavove,imam pravo na to kao građanin ove države, kao neko ko plaća porez, kao neko ko priznaje Ustav, kao tv pretplatnik,itd,itd......Dakle, to je moje pravo!
Kao što je moje pravo i da javno kritiziram ono o čemu reis govori, da izrazim svoje neslaganje sa njegovim stavovima......
To bi isto bilo kao kad bi neko pokušao zabraniti,recimo, ljekarima, portirima, političarima...da govore o svom poimanju vjere!
-
haris303
Ideš puno u širinu .... al hajde .... ako gledam to malo šire (što u principu i nije pogrešno jer je sve zakon spojenih posuda a i slučajnost je samo naša nemogućnost da shvatimo mehanizam uzročno-posljedičnih veza) onda to meni izgleda ovako .... kažeš muslimani trebaju srediti stanje u sebi .... potpuno tačno .... međutim, zašto je u muslimanima nesređeno stanje .... zašto je islamski svijet na margini svega, od nauke do vojske, zašto islamski svijet ne imponuje ničim, zašto doživljava poraze na svim poljima? .... islam zagovara red a gradovi u islamskim zemljama u neredu, islam zagovara disciplinu a disciplina u islamskim zemljama je nikakva, islam zagovara rad a u islamskim zemljama je sve podređeno prizemnim užicima lova, sokolova, nafte, žena, zlata .... islam zagovara higijenu i čistoću a dosta gradova u islamskim zemljama je zapušteno, islam zagovara pravdu i bratstvo a muslimani se utrkuju ko će koga prije prodati, islam zagovara prava žena a u masi islamskih zemalja prava žene su nikakva ....dalje, šta da kažem na činjenicu da u Meki nema javne kuhinje (a sirotinje tamo ima koliko hoćeš) , šta da kažem na činjenicu da tri puta ujedinjeni Arapi vode rat protiv Izraela i sva tri puta ga gube ... za dopodne su popušili i Sinaj i Golansku visoravan .... šta da kažem na činjenicu da Egipat sklapa separatni mir sa Izraelom i povlači se iz sukoba ostavljajući Palestince na cjedilu (koji su danas u zna se kakvoj situaciji) ..... šta da kažem na činjenicu da predsjednik " Arapske lige jedinstva " AmrMusa predlaže da se ta liga rasformira (kao razlog on navodi da se Arapske zemlje ni u čemu ne mogu složiti!!!! .... i ta liga je ili već rasformirana ili je u procesu ukudanja) .... šta da kažem na činjenicu da je u istoriji islamski svijet dao tako mnogo, od nauke, kulture itd.... a danas samo zna za sramne poraze .... e dakle, da se vratimo, zašto muslimani trebaju u sebi srediti stanje? ..... zato što sve gore pobrojano (i mnogo toga više) treba da se vrati na mjesto koje islam propagira ..... i po meni KLJUČNO PITANJE ..... zašto to nije na mjestu? ... e zato što se islamski svijet odbio od islama i vrijednosti islama ... zato što je islamski svijet uletio u tako da kažem fazu ranog hrišćanstva, u fazu od koje i iz koje se i samo hrišćanstvo uspjelo da otrgne .... i tu je ono što po meni mnogi ne shvataju, mnogi koji tvrde da je problem u islamu .... ne, problem nije u islamu nego u " muslimanima " koji trebaju puno toga da učine pa da se sa " musliman " skinu navodnici ..... toliko o muslimanima....plavi9 wrote:Nisam imao namjeru da te uvrijedim niti nedaj boze ponizim..govorio sam ocenito ne licno..individualno...sta je point moga ..da mi trebamo srediti stanje u nama..tu mislim na MUSLIMANE..i kad budemo znali sta i koliko mozemo..za sta ko i koliko vrijedi onda cemo lakse naci put u bolji svjet i ljepsu buducnost..problem je sto te "vo'' nece odvesti nigdje..a neda ti da se oslobodis jarma..nije rijesenje da se politika pretvori u vjeru i sunacenje..nego da se politika pretvori u mladi narastaj skolovan i sposoban da vodi zemlju u novu buducnost ne nazad u 19 stoljece...ja nema sta objasnjavati ni Srbima ni Hrvatima..oni imaju svoje ..mi imamo svoje...sta je nas zajednicki proble...moze li te u tim odnosima sa njima i u uredenju Bosne prestavljati neko ko ide u nazad i ne vidi nista.haris303 wrote:Predivno .... i još samo to objasni Srbima (kojih se 2% slaže sa tobom) Hrvatima (kojih se 6% slaže sa tobom) .... dakle sve im to fino objasni, ubijedi ih da prvo svi trebamo biti Bosanci pa teko onda sve drugo i treće itd.....helem ovako nekako, to ti je kao da imaš trebu koja te decenijama ne može smisliti i čija familija te decenijama ne može smisliti, trebu koja će radije crknuti nego živjeti sa tobom ..... e haj je majstore ubijedi da se uda za tebe (a ne smije biti silom) ...... meni te gore stvari ne trebaš pričati ... politikom se aktivno ne bavim a i školovan sam.....plavi9 wrote: Hari jarane..
Na kraju pa nisu li to koalicioni partneri na vlasti?
... dalje, kažeš da nemaš šta objašnjavati ni Srbima ni Hrvatima ..... e pa vidiš, moraš im objašnjavati jer moraš živjeti sa (uz, pored, kako hoćeš nazovi) njima/njih ..... i bez obzira na sve, ovo je njihovo koliko i moje i tvoje, koliko god oni mrzili i mene i zajedničku domovinu to ne umanjuje činjenicu da je ovo i njihovo ... teško za pojmiti ali je tako .... dakle, kada kažeš " ..oni imaju svoje, mi svoje.. " to je donekle tačno .... a odnekle te bombarduje realnost oblikovana u spoznaji da ima stvari koje su zajedničke (koliko god se to ne sviđalo ni Srbima ni Hrvatima) ... takođe teško za pojmiti ali je tako.
... dalje, vama su svi problemi vezani za domaću nacionalnu koaliciju .... međutim stvari koje su pretaća futur-nedaćama se odvijaju bez obzira ko je ovdje na vlasti .... recimo, Ravnogorski skup je svake godine sve brojniji i brojniji (ne umanjuju oni fašističke aktivnosti zato što čuju da je SDA otišla u opoziciju a došao na vlast nacionalno " obezbojeni " SDP) , finansiran i podržavan i iz opozicije i iz vlasti u komšiluku .... e po meni su po BiH daleko opasnije " koalicije " iz komšiluka nego " koalicije " iz BiH ..... jer ne zaboravimo, 2/3 domaće koalicije predstavljaju samo filijale montirane iz centrala u komšiluku .... recimo dok god u komšiluku ima sisa iz koje kapa mlijeko fašizma, sisa koju redovno doji SDS-grdoba, sve dotle je potpuno nebitno da li muslimane u BiH predstavlja SDA ili interese BiH muslimana predstavlja SDP .... tako meni to izgleda .... kada su na početku rata klali muslimane po Biljeljini nisu ih pitali jesu li glasali za A. Markovića ili za Aliju, tjerali su ih da skidaju gaće i klali su osunećene .... klali su ih taman da su glasali i za patrijarha Pavla.
E sada, imajući u obziru da je islamski svijet u stanju da se ni o sebi ne može starati a kamo li o muslimanima u BiH, imajući u vidu da smo mi sami od sebe takvi uhljupi da takođe ne možemo o sebi da se staramo, imajući u vidu da nas Evropa zaista ne želi (ni u kakvoj verziji) itd..... e kakve veze ima ko će navodno da nas vodi ... eto realno kakve ima veze .... ko god da nas vodi na kraju toga puta će nas čekati klaonica, kao i svakih 40-50 godina u istoriji .... i zašto bi to bilo drugačije .... ja ne vidim nikakve pokazatelje .... to što ja želim je jedno, tuš istorije i realnosti je nešto drugo .....
... i btw, i da nema ovoga Reisa sve bi bilo isto, sve džamije da se zatvore sve bi bilo isto ... doći će i drugi Reis, doći će i drugo vrijeme .... i ništa neće biti drugačije puno .... tako je to u BiH ....
-
plavi9
Mislim da si me pogresno razumio..nisam ja protiv toga da ti uzivas u svim svojim pravima..od tv..reisa..politike..posla...slobodnog vremena..Makk wrote:Plavi, ovo sam već nekoliko puta pisao, ali opet ću:
nisam protiv toga sta ces ti raditi u svom privatnom zivotu..medutim kad neko pocne govoriti o NAMA tj.Bosanskim Muslimanima..i uzimati si pravo da nas prestavlja i zastupa.. ondam i mi imamo pravo da iznesemo svoj stav i svoje misljenje..vidim da si dobro upucen u stvar i da razumijes..sadasnje stanje u svjetu islama..od drzava koje su islamske(Iran) do drzava koje nisu islamske (Turska) iako imaju98% Muslimana..
Htjeo to ili ne ni jedan od tih modela ne ide uz Bosnu..jer prvo Bosanski Musliman nije ni za jedan model od ovih koje trenutno imamo u svjetu..evo jedan jednostavan primjer..moj jaran je kad nas je izvadilo iz logora Manjaca otisao za Indoneziju..islamska zamlja..u prosperitetu.. znas koliko je izdrzao...Ni dva mjeseca..vracajte me nazad na Manjacu bolje...ne moze jarane..teferic..mezica..rakijica..pivica..i PRAVI ISLAM zajedno..jel'da ne moze..koliko ce se Bosanski Muslimana odreci svoga ranijeg nacina zivota...malo..vrlo malo..ne odricu ga se ni Arapi..iako im je Dragi Alah dao naftu da nista ne rade da samo uzivaju od nafte..opet ne mogu..ratuju izmedu sebe..ubijaju se izmedu sebe..mrze se izmedu sebe..kojim putem ce krenuti Bosanski Musliman je vrlo bitno za sve ..posebno za Evropu i zapadni svjet..ako svatimo da je suzivot neminovnost..svako u okviru svoje nadleznosti..sloboda vjeroispovjesti..sloboda govora i kretanja..privatna imovina..privatni biznisi..itd..svaticemo kud trebamo ici da svjet svati da postoje i BJELI Bosanski Muslimani koji su za suzivot,za napredak,za skole,za druzenje..a ne zapostaviti ono sto smo i ko smo..
kako to da ni jedan Bosanski Musliman nije napravio nikad nikakvu glupost nigdje u svjetu i svagdje je cjenjen i postovan...kako..
Zasto je (ako je) Bosanski Musliman drugaciji od Sandzaklije na primjer..
jednostavan primjer..koliko se pravi Sarajlija voli druziti sa Sandzaklijom koji je doselio u Sarajevo ili sa Srbinom i Hrvatom koji je ostao sa Bosnom u ratu...to mi reci..jeli nam isti mentalitet..jesu li nam iste navike...
Sa ovim tvojim se slazem u potpunosti i mislim da si mozda bio malo i grub prema islamskom svjetu ali ti postavljem i pitanje..sjecas se kad se zavrsi osmogodisnja skola i svi kontamo u koju skolu ..ko je od Musliman htjeo u vojnu???... niko...to smo svi govorili ako ne mozes nigdje idi u vojnu..zar nije bilo tako..ko ce u policijiu..nece Musliman ni tu zar ne...e sad odes u normalnu skolu i budes normalan..nevaljas na Balkanu..jebiga ako nemas pistolj nisi nista..ali to ne prolazi vise u svjetu..
Sto se tice koalicioni partnera prije mjesec dana ili nesto vise sam poslao jedan tekst u kojem sam predlagao da se ukinu sve nacionalne (nacionalisticke)partije (stranak) na teritoriju Bosne i Hercegovine...i da se za sledeci deset godina ni jedna stranka (partija) koja sad egzistira ne moze kandidovati za izbore..jednostavno da narod svati da se moze zivjeti i bez politike..
-
basicman
#44 Da ti pojasnim neke stvari
plavi9 wrote:basicman wrote:Najlošiji su najboljiplavi9 wrote: izgleda da je...
wow....i za kraj...
Sulejman Tihić, zastupnik bošnjačkog puka, i Pedi Ešdaun, reprezent međunarodne zajednice u BiH, danima se prepucavaju ko je veći komunista, odnosno ko sebi pokušava priskrbiti pravo na imenovanje šefova sigurnosnih agencija u BiH.
U normalnim, demokratski uređenim zemljama predsjednik države, a Tihić je bosanski ekvivalent za predsjednika, nema nadležnosti da imenuje šefa granične službe ili neke od sigurnosnih agencija. Normalne zemlje, jasno, nemaju protektora koji se u BiH zove visoki predstavnik međunarodne zajednice.
Tihićeva i Ešdaunova prepirka je besmislena, nepotrebana i, najgore od svega, žalosna. Za građane ove zemlje najbolje bi bilo da nemamo Predsjedništva BiH, a posebno visokog predstavnika.
U cijeloj ujdurmi oko imenovanja direktora DGS-a sigurno je jedino da će pobijediti najgori kandidat. Nekoliko je primjera iz bliske prošlosti koji nas uvjeravaju da će Tihić ili Ešdaun, nevažno, izabrati najgoreg kandidata.
Prije dva mjeseca Vijeće ministara BiH pokušavalo se, na kraju se pokazalo bezuspješno, dogovoriti oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Po novinama su se povlačile priče o nekakvim političkim dogovorima, jednakoj nacionalnoj zastupljenosti, ali niko nije ni pomenuo profesionalizam.
Na kraju je Ešdaun imenovao Sredoja Novića, istog onog Sredoja Novića koji je ranije izjavljivao da nije vrijeme da se uhapsi Radovan Karadžić. Danas bi SIPA predvođena Novićem trebalo da uhapsi Radovana Karadžića. Teško.
Godinu dana ranije Ešdaun je podržao domaće probisvijete da za šefa Državne obavještajne službe imenuju Almira Džuvu. Poznato je da Džuvo nema blage veze o obavještajnom poslu. Ešdaun je također podržao i izbor Riste Zarića za Džuvinog zamjenika. Ešdaun je nekoliko dana prije izbora za zamjenika direktora Obavještajne službe Zarića optužio da pomaže u skrivanju ratnih zločinaca.
Imenuje li Ešdaun novog direktora Državne granične službe, bit će to sigurno neko ko se puno ne miješa u svoj posao i s pristojne udaljenosti promatra svoje graničare kako maltretiraju običan puk. Priskrbi li Tihić sebi pravo da izabere bošnjačkom uhu podobnog šefa DGS-a, to će biti isti ili veći promašaj.
Ne zaboravimo da je Tihićev savjetnik za unutrašnju politiku Mehmed Žilić optužen za pronevjere u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova FBiH. Dakle, vrijeme je da Tihić i Ešdaun prestanu zabavljati javnost i da imenuju nekog za direktora DGS-a. Sigurno je da će izabrati najlošijeg, ali istovremeno i strašno kooperativnog kandidata. Podobnost i kooperativnost danas su mnogo bitniji od profesionalnosti.
Ha moj jarane..ja sam mislio da ti noge jos vire iz reisove guzice i da te mozda mozemo iscupati vani...ali vidim da si ih ti izgleda dobro uvukao unutra...sta imas..dva razreda mejtafa jarane..sa tim mozes hodati po lukavici..nedzaricimapa cak dogurati mozda i do lokalnog hodze u pofalicima..nemogu ja tebe osvjestiti ni mnogi drugi ovdje jer ti to nezelis..vidis ko te prestavlja i za koga se boris...na tvoje uvrede necu odgovarati..to je dokaz tvoje kulture i tolerancije..jer u nedostatku argumenata.. poseze se za svim sredstvima..bolestan um...pravis da si glup...stvarno glup....moja budalo...papak kao ti..glupko..Zasto glupko... neko toliko ogranicen kao ti...
Lijepo se ti jarane izrazi..nema sta..dokaz..tolerancije i modernog reisovog prestavnika...jesi li ti njegov podparol...
posto neznas jezik kulture preci cu na tvoje jezik pa da me malo bolje razumijes..ako je ostalo mjesta u tvojoj supljoj glavi da se stavi ista pametno...
-Niko na svjetu nece poredak koji nudis ti i slicni tebi..sto je logicno da ga ni Evropa nece..ne moze to proci sto ti nudis..dalje od dzamiske ograde..ne moze u Bosni..ne moze u Evropi..ne moze u svijetu..ko je onda u zabludi..ti ili ja...
neko dirne u Bosnu"?
- Jesi li ti ikada zivjeo sa tim ljudima...odi ..preseli se u Tursku..niko ti ne brani...ako izdrzis godinu..ja cu te poslije financirati...i za kraj ostavio sam najsladi dio tvog komentara....
Sto se tice reisa, ja njega postujem kao licnost i problem je moja budalo, sto za vrijeme komunizma nije bilo osoba kao sto je on.
Zemlja se pocela okrecati njegovim rodenjem...a gdje je to on bio za vrijem komunizma?..ili se on to rodio kad i SDA..imas li njegovu sliku na zidu...ili si ga vec poceo izlijevati u gipsu...do kada ce ti trebati IDOLI .. dali cemo ikada svatiti da trebamo biti SAMO ljudi.....
OPET ODGOVOR PLAVOM
Izgleda da si potvrdio ko si.
Pod broj jedan, odgovaras mi sa nekim tekstovima o tihicu, a o njemu nismo ni polemisali. To dakle potvrduje da ne znas gdje udaras i da si kompletno zbunjen. Pod broj dva govoris da neces da psujes , a onda opet psujes. Kao trece, ponovljas kao papagaj. Ja sam bio prvi koji ti je rekao da vrijedas jer nemas vise argumenata, a ti mi onda to isto pises, da ja vrijedam jer nemam argumenata. jarane ti si jedan glupi papagaj, koji ne samo da je neobrazovan, nego jos i nekreativin i glup. Uz to sve si jos ogroman papak koji nema veze sa sarajevom. Ljudi iz sarajeva ne bi rekli kao ti da nemam "dva razreda mejtefa" , nego bi rekli da nemam dva razreda mekteba idiote moj glupi. Dakle koliko god ti to silno zelis da sakrijes da si papak i seljacina , to ti ne uspijeva.
A posto ne prestajes da vrijedas , da ti kazem dvije lahke.
Bolje bi bilo da te je tvoj otac idrkao, nego da je napravio takvog kretena kao tebe.
-
plavi9
#46 Re: Da ti pojasnim neke stvari
Vidis sa tom kulturom i ne mozes dalje...dostigao si limit u svom razvoju..sto me ne iznenaduje..ko te obrazuje i sa kim se druzis dobro da si stigao da znas sta je papagaj..ali to sad nije ni bitno nego pusti malo jarecije bradice i nazad u red za humanitarnu..povedi i hanumu sa sobom.. nemoj da zaboravi samiju i dimije..nista od humanitare bez toga...a Evropa..svjet..bolji zivot...e efendija kaze da to ima samo u Dzenetu..good luck brotherbasicman wrote:plavi9 wrote:basicman wrote: Najlošiji su najbolji
neko dirne u Bosnu"?
OPET ODGOVOR PLAVOM
Izgleda da si potvrdio ko si.
Pod broj jedan, odgovaras mi sa nekim tekstovima o tihicu, a o njemu nismo ni polemisali. To dakle potvrduje da ne znas gdje udaras i da si kompletno zbunjen. Pod broj dva govoris da neces da psujes , a onda opet psujes. Kao trece, ponovljas kao papagaj. Ja sam bio prvi koji ti je rekao da vrijedas jer nemas vise argumenata, a ti mi onda to isto pises, da ja vrijedam jer nemam argumenata. jarane ti si jedan glupi papagaj, koji ne samo da je neobrazovan, nego jos i nekreativin i glup. Uz to sve si jos ogroman papak koji nema veze sa sarajevom. Ljudi iz sarajeva ne bi rekli kao ti da nemam "dva razreda mejtefa" , nego bi rekli da nemam dva razreda mekteba idiote moj glupi. Dakle koliko god ti to silno zelis da sakrijes da si papak i seljacina , to ti ne uspijeva.
A posto ne prestajes da vrijedas , da ti kazem dvije lahke.
Bolje bi bilo da te je tvoj otac idrkao, nego da je napravio takvog kretena kao tebe.
-
Skljoco
-------------------------------------------------Makk wrote:Plavi, ovo sam već nekoliko puta pisao, ali opet ću:
Slazem se sa gornjom tezom ali ta teza ima svoj nastavak i poentu koja izgleda nekako ovako,
Reis iliti vjernik moze biti i politicar ALI politicar nesmije i nemoze biti i Reis iliti vjernik .
-
Skljoco
#48 Re: Ko smo mi ?
------------------------------------plavi9 wrote:Islamizacija po reisu
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, u hutbi okviru manifestacije “Igman 2005”, nanovo je manipulirao tumačenjem borbe za slobodu i odbranu BiH: “...važno je da danas budemo na Igmanu, jer je ovdje naš dug prema branitelju, koji je dao riječ Stvoritelju da će braniti grad (...) pomozi nam Bože da budemo dostojni Šehida koji su ovdje osvjedočili Tvoje ime i koji su ovdje dali svoje živote za Tvoju istinu i Tvoju pravdu! Amin!”
Reis opet svodi branitelje BiH na ratnike u ime Allaha, islamizira oslobodilačku borbu, agresiju na BiH svodi na vjerski rat na radost njenih neprijatelja: “Muslimani na Balkanu su imali dvije mogućnosti: hidžru ili džihad”. Reis borbu ljudi za goli život, za opstanak sebe i svojih na svom, za odbranu osnovnih prava (među njima i na vjeru), svodi na džihad. Ima li išta budalastije u ovom vremenu od džihadizacije mrtvih i živih Bošnjaka. U tom reisovom nezdravom tumačenju bh. tragedije nema mjesta za branitelje BiH koji Bošnjaci nisu, kao ni za Bošnjake što vjernici nisu.
Pri otvorenju džamije u Kozarcu govorio je o četiri identiteta Bošnjaka: “Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci i Evropljani (...) Muslimani smo zato što kažemo da vjerujemo u jednog Boga i vjerujemo da je Muhamed Allahov poslanik, Bosanci smo zbog bosanskog pasoša i države u kojoj imamo kuće, Bošnjaci po tome što znamo da kad Safet Isović zapjeva da je to prava sevdalinka i kad čujemo ezan da nam je drago i Evropljani smo zato što živimo u Evropi...” Na stranu ovo banalizovanje bosanstva i našeg evropejstva. Na stranu prozelitizam prema kojem je istinski Bošnjak samo musliman, ali sad je kvalifikativ za to i Safet Isović. Po reisu sevdalinka je bošnjački monopol. Što će reći da ne valja sevdalinka Nade Mamule, Mileta Janjića, Ljubice Berak... da se treba odreći Spase Beraka koji je za očuvanje i njegovanje sevdalinke učinio kao niko i Radeta Jovanovića čiji je opus neodvojiv od sevdalinke.
No, reis je i u panislamskim brigama: “Ja sam došao u Plav da kažem vama i svima muslimanima Balkana da se držimo zajedno za Allahovo uže i da se ne dijelimo ni po kakvoj nacionalnosti i državnoj granici.” Poziv muslimanima na okup mimo državnih i nacionalnih granica je i poziv svim onima koji smatraju da još ima nade za velenacionalna zaokruživanja. Pri boravku u Novom Pazaru reis žaluje jer se islam od 7. stoljeća “brzo i široko razvijao kao nijedna druga religija”, od 18. stoljeća “njegov razvoj naglo prestaje (...) Zbog toga je zadnjih 200 godina ključno pitanje za muslimane povratak u povijest”. Cerić kaže da se muslimani nalaze u procesu tzv. islamizacije, te da i na Istoku i na Zapadu odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije.
S pozivom na povratak u prošlost (žal za vremenom Osmanlija), a bez obzira što, eto, muslimani i na Zapadu u islamizaciji i odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije, reis je za Evropu, ali pod njegovim uvjetima: “Ukoliko Evropa Bošnjacima ne osigura pravo na život, vjeru, slobodu (...) mi ćemo morati tražiti ekskluzivna prava da ih sami osiguramo, kao što su morali uradili Jevreji jer Evropa nije spriječila holokaust. Međutim, mi nećemo ni nacionalnu ni islamsku državu u Evropi i na Balkanu. Hoćemo da budemo ravnopravni građani u Evropi, ali da nam se ne dešava Srebrenica...”
Reisu bi trebalo da je jasno da su nove Srebrenice moguće sve dok se bude pozivalo na vjersko – nacionalno okupljanje. U kontradiktornom stavu kojim se traži islamski “Izrael” za muslimane na Balkanu ili šire, a odriče se namjera za islamskom ili bošnjačkom državom, ipak je sadržana prijetnja da se računa i sa tom opcijom.
Reis Cerić, koji se proglasio sljedbenikom mladomuslimanske filozofije Alije Izetbegovića, ne suprostavlja se prodoru vehabizma u BiH. Ef. Cerić uzurpira tumačenje nacionalne supstance, historije i interesa Bošnjaka. Hoće da je i tribun balkanskih i evropskih muslimana pred EU. Prezime Cerićeve megalomanije
Ko smo mi ????
Pokusat cu da se vratim pitanju tj. naslovu teme ,
Ko smo mi ?
Pitanje je nedefinisano pa bi autor teme trebao da pojasni sta je htio da kaze ?
Ako naslucujem sta se krije u pitanju onda da jednostavno odgovorim ,
U svakom slucaju nemoguce je govoriti u mnozini "Mi" a da se ne odredi koja kategorija identiteta je u pitanju . Da budem malo precizniji , svi muslimani u BH ne pripadaju istoj kategoriji ni etnickih ni nacionalnih identiteta pa je izlisno postavljati pitanje Ko smo to pak "mi" ? "Mi" ako se misli na vjeru muslimane onda smo Mi muslimani u kategoriji vjerskih identiteta .
-
Skljoco
Moram dopuniti gornji post pa da kazem ,
Ja i Reis IZBH imamo samo jedan zajednicki identitet i to vjerski jer je reis pripadnik juznoslavenskog ili kurdskog etnickog naroda a ja sam pripadnik germanskog etnickog naroda . dalje reis je pripadnik nacionalnog i narodnog ( ?????? ) bosnjackog identiteta a ja sam pripadnik nacije i naroda drzave BH .
Toliko o pitanju Ko smo mi ?
Ja i Reis IZBH imamo samo jedan zajednicki identitet i to vjerski jer je reis pripadnik juznoslavenskog ili kurdskog etnickog naroda a ja sam pripadnik germanskog etnickog naroda . dalje reis je pripadnik nacionalnog i narodnog ( ?????? ) bosnjackog identiteta a ja sam pripadnik nacije i naroda drzave BH .
Toliko o pitanju Ko smo mi ?