Da o ovome diskutujemo lagano, fino i sa respektom za familije koje su ostali bez svojih najmilijih.
Ovako... sjedim i gledan u petak citav dan priloge o Srebrenici, gledam dzenacu, dokumentarne filmove, debate, sjecanja i tako dalje. Jedna stvar mi uvijek zapinje za oko/uho i moram reci da me veoma veoma boli.
Kada se prica ko je pobio toliki narod ni 13 godina nakon toga se izgleda ne smije reci da su to bili cetnici (vojska RS-a, JNA, specijalci iz Srbije) koji i danas drze kontrolu nad 49% BiH. Gledam slike onoga spomenika/ploce u memorijalnome centru u Potocarima gdje pise da je to memorijalni centar da je ti bijeno toliko i toliko ljudi ali ja nigdje nisam vidio da pise ko je pobio tolike ljude.
Ja se unaprijed IZVINJAVAM ako nisam dobro vidio ali zar ne bi bilo normalno da na ulazu u memorijalni centar u potocarima pise: "Ovdje su agresorske cetnicke -snage RS-a potpomognute vojskom Srbije- izvrsile genocid/masakr nad neduznim narodom.......". Kada sam nedavno bio u Ausvicu tamo fino pise ko je koga tamo ubijao. Zasto se kod nas ne smije reci istina i cetnici nazvati cetnicima?
Imam osjecaj da neki padobranac padne geskom u Potocare da ne bi imao gdje procitati ko je izvrsio onakav genocid.
Majke mi, isto kao da su vanzemaljci ili peruanci pobili onoliki narod.